nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kone

#201 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by kone »

MrSini wrote:
kone wrote:Ti opet bombe bacas :D
Ja sam neki dan sipao gorivo(95-cu) i cijena je bila 1,82/l(energopetrol.)Znaci nema nigdje te famozne 1,62/5 po litri u Zenici,osim ako ne racunas po 0,9l :D
U Vitezu je na onoj famoznoj pumpi 1,62,ali zato kvalitet hm :-)
:lol:
Žao mi je što ću da te razočaram ali oni nisu najjeftiniji u Vitezu, a čak su skuplji i od nekih pumpi u Zenici.
KOd tebe sve neki smajliji,a nigdje nista konkretno.Kad vec ne bacas bombe(kako ti kazes)onda barem nesto konkretno napisi,kod koga je to u Zenici gorivo 1,62 i nize :-) kako ti kazes,pa da vidimo i taj kvalitet od goriva(garant Kalen,jer je to mogao vidjeti onaj sto je prolazio pored Zenice,a da ne govorimo ko je i sta je Kalen) i ko su ti "posteni" distributeri nafte u Zenici.Ako neces napisati ko su,nemoj Boga ti nista ni pisati,jer postajes smijesan sa tim izjavama.
starii

#202 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by starii »

http://www.petrol.ba

cijena važi od 29.11.2008
Super Plus 98: 1,760 KM/L
Eurosuper 95: 1,680 KM/
Euro diesel: 1,890 KM/L
Lož ulje: 1,740 KM/L
Autoplin: 1,250 KM/L
Risto Kuglarić

#203 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Risto Kuglarić »

starii wrote:http://www.petrol.ba

cijena važi od 29.11.2008
Super Plus 98: 1,760 KM/L
Eurosuper 95: 1,680 KM/
Euro diesel: 1,890 KM/L
Lož ulje: 1,740 KM/L
Autoplin: 1,250 KM/L
mašala! Da se hoće spustit bezolovni do plina - i ja zadovoljan! :D
Skyfox

#204 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Skyfox »

meni se cini da mi za iste pare sada manje natoci :roll: il sam se prije manje vozao :D
cHupjahalic@

#205 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by cHupjahalic@ »

Skyfox wrote:meni se cini da mi za iste pare sada manje natoci :roll: il sam se prije manje vozao :D
ti k`o i Mujo iz vica kad je rekao da on ne primjecuje da je benzin poskupio. :D pitaju ga kako, a on njima: ja uvijek dam 20 KM-ova i za toliko mi momak natoci. :D
Skyfox

#206 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Skyfox »

cHupjahalic@ wrote:
Skyfox wrote:meni se cini da mi za iste pare sada manje natoci :roll: il sam se prije manje vozao :D
ti k`o i Mujo iz vica kad je rekao da on ne primjecuje da je benzin poskupio. :D pitaju ga kako, a on njima: ja uvijek dam 20 KM-ova i za toliko mi momak natoci. :D
hahaha znao sam da ce biti ta komparacija al fakat eto hajmo reci obicno ga natocim za 40 i traje mu heftu ipo' do 2 sad bukvalno 7 dana cijeli ovaj mjesec... podera me hefticno davat 40KM majkku mu njegovu ko da ga neko isisava... :roll:
Dendrlix

#207 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Dendrlix »

Skyfox wrote: hahaha znao sam da ce biti ta komparacija al fakat eto hajmo reci obicno ga natocim za 40 i traje mu heftu ipo' do 2 sad bukvalno 7 dana cijeli ovaj mjesec... podera me hefticno davat 40KM majkku mu njegovu ko da ga neko isisava... :roll:
Provjeri ti karburator. Mom bratu je auto trosilo 17 litara gradske. :D
Vincent_Chase

#208 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Vincent_Chase »

ih prijatelju ja tocim 70 KM sedmicno....kamo srece da mi 40 kera traje heftu i po....
Vincent_Chase

#209 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Vincent_Chase »

Novo pojeftninjenje.

U RS-u cijene goriva manje za 14fk.
Dizel 1,79 ,, benzin 1,55

Kad ce ovo u FBih?
slavkoimamodilera

#210 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by slavkoimamodilera »

Vincent_Chase wrote:Novo pojeftninjenje.

Kad ce ovo u FBih?
Vrlo brzo vjerovatno... u zadnje vrijeme se prilicno prate, sa razmakom od 3-5 dana... :wink:
Djidjimilovich

#211 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Djidjimilovich »

suti neki dan sam ga skoro napunio sa 50 km... ljetos sa 50 km sam mogao napuniti samo 20-25 litara... tako da je i ovo dobro kako je moglo biti... mogle su ostati stare cijene.. u kakvoj drzavi zivimo ne bi me iznenadilo...
Better Man

#212 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Better Man »

Gorivo opet pojeftinilo! Diesel je 1,79 KM, a BMB 95 je 1,58 KM!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#213 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Truba »

đabe kupovah biciklo :lol:
slavkoimamodilera

#214 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

slavkoimamodilera wrote:
Vincent_Chase wrote:Novo pojeftninjenje.

Kad ce ovo u FBih?
Vrlo brzo vjerovatno... u zadnje vrijeme se prilicno prate, sa razmakom od 3-5 dana... :wink:
OK, priznajem, fulao sam u 2 dana... :mrgreen:
madner

#215 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by madner »

Joj jest mi krivo, kupio dizela :x

Mijenjam HDI za FSI :D
slavkoimamodilera

#216 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

madner wrote:Joj jest mi krivo, kupio dizela :x

Traktoras i skrtac! :mrgreen: Morel' gore ocammog? :mrgreen:
madner

#217 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
madner wrote:Joj jest mi krivo, kupio dizela :x

Traktoras i skrtac! :mrgreen: Morel' gore ocammog? :mrgreen:
Samo da vadi da ljudi vozaju Renole. Ima uvjek gore od goreg :D
Dendrlix

#218 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Dendrlix »

http://www.oil-price.net/

38,07$

:D

I jos taksisti 'oce da strajkuju!
Neelix

#219 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Neelix »

kad je gorivo bilo 1,33km po litru, nafta je bila 30-35 dolara po barelu, ako se dobro sjecam...
Clint_Eastwood

#220 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by Clint_Eastwood »

Neelix wrote:kad je gorivo bilo 1,33km po litru, nafta je bila 30-35 dolara po barelu, ako se dobro sjecam...
U Vitezu je trenutna cijena supera95 čini mi se 1.38KM, što znači da i ostali "pumpaši" mogu sniziti cijene na tu mjeru, ali zašto bi, imaju više od 20pf dodatnih po litru. Meni je Vitez relativno blizu tako da mi se i isplati otići natočiti, ali onom iz npr. Sarajeva se ne isplati, pogotovo ako mu auto malo više troši.
dadoka84

#221 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by dadoka84 »

1+1=2 Ahha :D
Svugdje osim kod nas. Cijena benzina ce ici dole, ali veoma sporo jednostavno jer im se ne isplati istu spustati.
jefferson

#222 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by jefferson »

Dendrlix wrote:http://www.oil-price.net/

38,07$

:D

I jos taksisti 'oce da strajkuju!
http://www.bloomberg.com
Nafta 18.12.2008 u 3.55 po ET: $ 36.22
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#223 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by pape »

U junu prosle godine, cijena dizela u Holandiji je bila 1,47 Eura. Danas je cijena dizela 0,92 Eura.
Ako me racunica ne vara, to je smanjenje za nekih 38 %.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#224 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by pici »

PADA CIJENA NAFTE: BAREL ZAVRŠIO ISPOD 36 DOLARA
10:54 / 19.12.2008.

Godinama cijena barela nafte nije bila ovako niska. Samo ovog tjedna je pala za 20 posto i nalazi se na najnižoj vrijednosti od lipnja 2004. godine. To je najveći tjedni pad vrijednosti nafte još od 2003. godine. Tijekom jutra se cijena nafte ...

... drži na razini od oko 36 dolara za barel, ali je sinoć na Wall Streetu cijena nakratko pala i ispod 36 dolara po barelu. Znak je to da je ekonomska kriza u punom jeku. Pad cijena nafte utječe i na pad vrijednosti dionica svih tvrtki iz energetskog i tehnološkog sektora.

Još u srpnju ove godine svi su se žalili na činjenicu kako su cijene nafte abnormalno visoke. Tada je za barel nafte trebalo izdvojiti čak 111 dolara više nego sada. Naime, za razliku od srpanjskog rekorda od 147,27 dolara po barelu, sinoć je cijena pala na 35,98 dolara po barelu.

Podsjetimo, ovih je dana Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila kako će pad cijena nafte spriječiti tako što će ograničiti proizvodnju na 2,2 milijuna barela na dan. Ova odredba stupa na snagu 1. siječnja 2009. godine.

Novo rezanje proizvodnje od dva milijuna barela dolazi tek nekoliko mjeseci nakon što je odlučeno da će se proizvodnja smanjiti sa 6,2 milijuna na 4,2 milijuna barela. OPEC se nada da će se cijena barela nafte uskoro stabilizirati i porasti na 70 do 80 dolara za barel.

(Biznis.ba/Index.hr)

pa jel ovo kriza :dance: :shock: .......eno neke špekulacije da federalna vlada bi mogla prodat Bosnalijek i FDS :shock:

18. prosinac 2008.| Milan Šutalo
Vlada FBiH zbog bankrota prodaje Bosnalijek i Tvornicu duhana Sarajevo

Predsjednik udruženja poslodavaca Nihad Imamović kaže kako bi vlada dobiveni novac uz vrlo nisku kamatu trebala plasirati gospodarstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pod sve jačim je pritiskom da proda manjinske udjele u dvjema profitabilnim kompanijama Bosnalijeku i Tvornici duhana Sarajevo. Federacija BiH na rubu je bankrota, a prema potraživanjima razvojačenih branitelja, civilnih i vojnih invalida, te drugih socijalnih kategorija, utemeljenim u važećim zakonima, u proračunu većeg eniteta BiH u 2009. nedostajat će čak 400 milijuna KM.

Pad dionica
Zbog toga ekonomski analitičari, poslodavaci i predstavnici gospodarskih komora predlažu vladi Neždada Brankovića da proda 19,8 posto dionica Bosnalijeka i 39,9 posto udjela u Tvornici duhana Sarajeva putem Sarajevske burze. Razlog tome je što bi procedura prodaje putem natječaja trajala mjesecima, a Vlada nema vremena za čekanje. Oni procjenjuju da bi FBiH na ovaj zaradila oko 500 milijuna maraka, čime bi se pokrio proračunski manjak. U posljednjih mjesec dana dionica Bosnalijeka na SASE pala je s 19 na 15,3 KM, što je očito rezultat općeg trenda pada dionica, a ne odraz poslovanja tvrtke. Bosnalijek je, naime, u prvih devet mjeseci ostvario rast prihoda od 32 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, od čega je prihod od izvoza porastao za čak 109 posto. Rast prihoda rezultirao je i rastom dobiti. Prošlu godinu sarajevska farmaceutska kompanija ostvarila je neto dobit od 7,8 milijuna KM, a samo u prva tri kvartala dobit Bosnalijeka iznosila je 10,8 milijuna KM. Kada bi FBiH u ovom trenutku prodala svoj udio u ovoj kompaniji računica govori kako bi mogla ostvariti prihod od 180 milijuna KM. Još oko 300 milijuna maraka Vlada FBiH mogla bi u ovom trenutku ostvariti prodajom 39,9 posto udjela u Tvornici duhana Sarajevo.

Pomoć tvrtkama
Većinski dioničari FDS-a i Bosnalijeka umjesto isplate reinvestiraju dobit, pa federalna vlada nema nikakve koristi kao manjinski dioničar, odnosno njezin udio je praktično mrtvi kapital, što bi mogao biti dodatan poticaj za odluku o prodaji državnog kapitala u ove dvije tvrtke. “Vlada FBiH nema neke posebne koristi od dionica u ove dvije tvrtke, niti ima dividendu, a radi se o značajnim sredstvima”, smatra Duljko Hasić, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.Predsjednik udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović kaže kako bi vlada taj novac trebala prebaciti na račun Razvojne banke FBiH koja bi ga, po povoljnim uvjetima, dakle uz vrlo nisku kamatu, plasirala gospodarstvu.
:shock: :?
http://www.poslovni.hr/103927.aspx
zonbirile

#225 Re: nafta duplo jeftinija nego ljetos ( ali ne kod nas )

Post by zonbirile »

bravo Hasiću i kompanijo,fedaracija je bila u buli i prije pola godine,ali su dionice bile duple.Dobro ste to skontali,fol na fol kao i do sada.Sada se dionice dobre firme mogu kupiti u pola cijene,a pare pod povoljnim kreditnim uslovima vratiti kupcima.(privrednicima tipa N.Imamović)
Narodski rečeno,kupi čoek dionica za milion,onda kroz neku razvojnu murafu,dobije nazad taj milion i to na kredit sa malom kamatom.Elem dobio dionice na kredit,i to povoljan.Hasiću idiote,razorniji ste za ekonomiju zemlje od američke rakete.
Post Reply