Ma ja, eto ti znas kako ce se ko provesti, ti vjerovatno imas neka negativna iskustva sa albancima?kontaki wrote:Pa ako bi ih vec slali na Kosovo, bolje bi im bilo da pricaju albanski, jer ako progovore ovaj b-h-s, kako god, nece se dobro provesti...Nacionalniid_BOSANCI wrote:...Jos ako ti Bosanci albanskog porijekla iz Federacije BiH pricaju i pisu albanski jezik ...
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- Nacionalniid_BOSANCI
#201 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#202 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
pametni uče na tuđim a naivni na sviojim leđima kakvi su albanci kad čuju naš jezik
iz prve ruke znam da su neugodni i oće nožem krenut... ne mora te zbost dovoljno je da te uplaši
iz prve ruke znam da su neugodni i oće nožem krenut... ne mora te zbost dovoljno je da te uplaši
-
Konjanik
#203 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Srbija je vec priznala postojanje entiteta r.Srpska kao nezavisne autonomne srpske zemljeđ, kroz svoj obrazovni sistem i medijsku propagandu uvijek jasno izdvajaju 49% Bosne i Hercegovine i prikazuju kao da je to nesto drugacjie nesto njihovo, iz tog razloga Bošnjacki politicari u BH treba da priznaju i iniciraju drzavno priznavanje nezaviosne republike Kosovo, iz ekonomskih, politickih i naravno prijateljskih razloga ipak jako puno je Bosnjaka na tom Kosovu anema smisla da se plasimo od Srbije ...ja sam proveo 4 mjeseca u srbiji obiso sve sto ima u tom drzavi i nije nista posebno nit moze ta zemlja da predstavlja neki problem....mislim sta je najgore sto srbija moze ucinit nama kad BH prizna Kosovo? sta ce uradit ? bojkotovat ce nam vec bojkotovanu robu? zaprijetit ce nam diplomatskom notom? ili ce preko Dodika ,Špirića i jos bagre iz ravnogorskog pokreta zaprijetit referendumom.. 
-
harka
#204 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
komi wrote:pametni uče na tuđim a naivni na sviojim leđima kakvi su albanci kad čuju naš jezik
a majko moja
-
sarajevonekad
#205 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Harka,
ja sam svima pričao da sam prije par godina bio kod mojih komšija na Kosovu (pozvali nas djuture) .Sjedimo vani u kafiću usred ljeta, moje curice galame na našem (na Bosanskom) i prilazi žena i pita ih jesu li iz Bosne . Ja onako ipak blago iznenadjen gledam, a moja mladja kćer kaže " Jesmo". Ode do granapa, i kupi im po čokoladu. Na granici mi njohv drot kaže " Mi smo se napatili, al ko vi Bosanci nije niko u Evropi". Eh sad jel to "politika" il iskreno ja ne znam, al kažem vam šta sam doživio.
Prema tome svak nosi svoje iskustvo.
Ja sam za 8 dana boravka na Kosovu tek tada shvatio kako mi pogrešno mišljenje imamo o njima. Ja ne kažem da su cvijeće ( ima i kod njih ko i kod nas papaka i kriminalaca) al naša slika o tim ljudima je fakat iskrivljena.
Moguće je da se nadje poneki koji ima averziju na sve slavenske jezike, al ja opet kažem, ja takvog za 8 dana boravka na Kosovu nisam upozno, a sjedio sam u Prizrenu i sa Šiptarima, i sa Bošnjacima ( Kosovskim) i sa Goranima, i Sa Torbešima i sa Turcima. Neki Goranci se žale da ih Albanci diskriminišu, a drugi opet kažu da nije tako. E kome sad vjerovat.
Ja nikavkih nasrtaja na ljude zbog jezika nisam vidio, a to da postoji neki tihi prikriveni strah kod ljudi koji ne znaju albanski ( ni engleski) moguće je jer kad uzmeš u obzir kakve konatacije imaju slavenski jezici na Albance ( obzirom šta im je Srbija sve radila) nije ni čudo.
Ženina rodica mi priča da je prije njihovog rata srbijaski drot mogo zaustavit čovjeka (Albanca) na ulici i gnjavit ga do mile volje i ofirat ga pred ostalima, a kako su ih sve nazivali i prvocirali...to je čitav asortiman primitivluka.
Pa ako uzmem pola od toga, meni da su to radili, ja ne bi trpio...a onda još gore, za vrijeme rata, pokupe gomilu, vode ih na nekakav dobrovoljni rad negjde na vinogradima i onda ih fino ko naše u Srebrenici.
Sama činjenica da tamo Kancelarija za nestale ima pune ruke posla sve govori.
Pa onda onaj kamion sa civilima u Batajnici ( gledo sa dokumentarac).
Prema tome ja od svih tih anti-šiptarskih propagandi jedino podržavam priču protiv onih njihovih mafijaša i kriminalaca, a sad da mrzim Šiptare kao narod samo zato da bih ja liječio svoje komplekse, meni ko Bosancu i Hercegovcu koji je prošo svo onu golgotu ne pada na pamet!
Ja bolje razumijem jednog "supatnika" ( ma koje nacije bio) nego nekog "sunarodnjaka" koji je zasljepljen snobizom, ksenofobijom i sličnim boleštinama.
Poslije Roma, Šiptari su po mom mišljenju definitivno balkanski crnci. Barem bi mi trebali to skontat ( obzirom šta smo mi sve prošli) a ne nasjedat na propagandu onih koji i dalje pokušavaju postić nešto politikom " zavadi pa vladaj".
Ja fakat ne kontam zašto bih ja moro mrzit Šiptare ( ili bilo koga drugog sa kojim moj narod nije u ratu ili bilo kakvoj drugoj ozbiljnijoj zavadi).
Skontajmo malo
A što se tiće našeg priznavanja Kosova, svidja mi se onaj njihov ćelo ( zaboravio sam mu ime, pričo je na našem Hayatu kad su Albanci na Kosovu proglasili nezavisnost). On kaže nešto u fazonu "mi ne očekujemo da nas BiH prizna uskoro jer znamo kako je tamo komplikovana situacija".
E bilo bi dobro kad bi i ostali Albanci tako razmišljali ( a ne ko onaj Vlasi) i onda mi ne bi morali brat birgu još i oko toga, jer imamo dovoljno naših problema. Drugim riječima, ne bismo morali priznavat Kosovo ( mada ga je većina Bosanaca i Hercegovaca lično priznala) radi izbjegavanj eventualnog belaja sa braćom iz republike šumske i srbije, a niko nam ne bi zamjerio ( a mislim da nama Bosancim i Hercegovcima većina njih koji znaju našu situaciju i ne zamijera) .
, mogu
ja sam svima pričao da sam prije par godina bio kod mojih komšija na Kosovu (pozvali nas djuture) .Sjedimo vani u kafiću usred ljeta, moje curice galame na našem (na Bosanskom) i prilazi žena i pita ih jesu li iz Bosne . Ja onako ipak blago iznenadjen gledam, a moja mladja kćer kaže " Jesmo". Ode do granapa, i kupi im po čokoladu. Na granici mi njohv drot kaže " Mi smo se napatili, al ko vi Bosanci nije niko u Evropi". Eh sad jel to "politika" il iskreno ja ne znam, al kažem vam šta sam doživio.
Ja sam za 8 dana boravka na Kosovu tek tada shvatio kako mi pogrešno mišljenje imamo o njima. Ja ne kažem da su cvijeće ( ima i kod njih ko i kod nas papaka i kriminalaca) al naša slika o tim ljudima je fakat iskrivljena.
Moguće je da se nadje poneki koji ima averziju na sve slavenske jezike, al ja opet kažem, ja takvog za 8 dana boravka na Kosovu nisam upozno, a sjedio sam u Prizrenu i sa Šiptarima, i sa Bošnjacima ( Kosovskim) i sa Goranima, i Sa Torbešima i sa Turcima. Neki Goranci se žale da ih Albanci diskriminišu, a drugi opet kažu da nije tako. E kome sad vjerovat.
Ja nikavkih nasrtaja na ljude zbog jezika nisam vidio, a to da postoji neki tihi prikriveni strah kod ljudi koji ne znaju albanski ( ni engleski) moguće je jer kad uzmeš u obzir kakve konatacije imaju slavenski jezici na Albance ( obzirom šta im je Srbija sve radila) nije ni čudo.
Ženina rodica mi priča da je prije njihovog rata srbijaski drot mogo zaustavit čovjeka (Albanca) na ulici i gnjavit ga do mile volje i ofirat ga pred ostalima, a kako su ih sve nazivali i prvocirali...to je čitav asortiman primitivluka.
Pa ako uzmem pola od toga, meni da su to radili, ja ne bi trpio...a onda još gore, za vrijeme rata, pokupe gomilu, vode ih na nekakav dobrovoljni rad negjde na vinogradima i onda ih fino ko naše u Srebrenici.
Prema tome ja od svih tih anti-šiptarskih propagandi jedino podržavam priču protiv onih njihovih mafijaša i kriminalaca, a sad da mrzim Šiptare kao narod samo zato da bih ja liječio svoje komplekse, meni ko Bosancu i Hercegovcu koji je prošo svo onu golgotu ne pada na pamet!
Ja bolje razumijem jednog "supatnika" ( ma koje nacije bio) nego nekog "sunarodnjaka" koji je zasljepljen snobizom, ksenofobijom i sličnim boleštinama.
Poslije Roma, Šiptari su po mom mišljenju definitivno balkanski crnci. Barem bi mi trebali to skontat ( obzirom šta smo mi sve prošli) a ne nasjedat na propagandu onih koji i dalje pokušavaju postić nešto politikom " zavadi pa vladaj".
Ja fakat ne kontam zašto bih ja moro mrzit Šiptare ( ili bilo koga drugog sa kojim moj narod nije u ratu ili bilo kakvoj drugoj ozbiljnijoj zavadi).
Skontajmo malo
A što se tiće našeg priznavanja Kosova, svidja mi se onaj njihov ćelo ( zaboravio sam mu ime, pričo je na našem Hayatu kad su Albanci na Kosovu proglasili nezavisnost). On kaže nešto u fazonu "mi ne očekujemo da nas BiH prizna uskoro jer znamo kako je tamo komplikovana situacija".
E bilo bi dobro kad bi i ostali Albanci tako razmišljali ( a ne ko onaj Vlasi) i onda mi ne bi morali brat birgu još i oko toga, jer imamo dovoljno naših problema. Drugim riječima, ne bismo morali priznavat Kosovo ( mada ga je većina Bosanaca i Hercegovaca lično priznala) radi izbjegavanj eventualnog belaja sa braćom iz republike šumske i srbije, a niko nam ne bi zamjerio ( a mislim da nama Bosancim i Hercegovcima većina njih koji znaju našu situaciju i ne zamijera) .
, mogu
harka wrote:komi wrote:pametni uče na tuđim a naivni na sviojim leđima kakvi su albanci kad čuju naš jezik
iz prve ruke znam da su neugodni i oće nožem krenut... ne mora te zbost dovoljno je da te uplaši![]()
ma jel se ti ovo zaHebavas
a majko moja
Last edited by sarajevonekad on 11/02/2009 10:58, edited 1 time in total.
-
sarajevonekad
#206 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Eto ja komši odmah našo poso. Komšo častiš me
Nacionalniid_BOSANCI wrote:@ united bosnae. Solidna argumentacija. Mislim da bi Bosanci albanskog porijekla koji su rodjeni i zive u Bosni i Hercegovini odnosno iz Federacije Bosne i Hercegovine bi ovdje u ovim tvojim koje si naveo ekonomskim, kulturnim, turistickim i drugim kontaktima, povezivanjima izmedju Federacije BiH i Kosova kao i drzave Albanije mogli jako puno pomoci i raditi u nekom od navedenih administrativnih predstavnistva u Pristini i na cijelom Kosovu kao i u Federaciji BiH. Jos ako ti Bosanci albanskog porijekla iz Federacije BiH pricaju i pisu albanski jezik to bi mogla biti prava stvar za komunikaciju i saradnju na svim planovima jer pricaju bosansko/albanski jezik.united bosnae wrote:Ne da branim gore spominjanog delegata, ali fakat ovo ubjedjivanje ko je gluplji a ko pametniji postaje pravo zamorno na Sa-X.
Ne mislim da FBiH moze da prizna bilo koju drzavu pa ni Kosovo iz prostog razloga sto FBiH nema tih nadleznosti. Isto kao da Vojvodina prizna BiH ali ne i Srbija.
Ali mislim da FBiH, s obzirom na specificnost situacije treba uspostaviti “specijalne” trgovinske i prijateljske odnose sa Kosovom otvaranjem nekog kulturnog centra ili nekog neformalnog administrativnog predstavnistva u Pristini.
Postoje barem dva razloga za takvo nesto:
1. Veca prisutnost firmi iz BiH na Kosovskom trzistu i razvoj ekonomske saradnje sa tom drzavom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo jedina drzava na ovom svijetu s kojom BiH ima pozitivan trgovinski odnos.
2. Na Kosovu vec boravi izvjestan broj drzavljana BiH, a sa razvojem ekonomske saradnje taj broj ce se samo povecavati. Boraveci na Kosovu ti ljudi moraju imati neku kancelariju gdje se mogu obratiti za zastitu svojih prava kao drzavljani BiH, te s obzirom da sluzbene ambasade BiH nece jos za dugo biti, jedna takva kancelarija ili kulturni centar je neophodan.
-
sarajevonekad
#207 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ništa se ti Mx, ne sekiraj. Mi smo ipak imali najteži oblik vojne agresije u istoriji evrope poslije drugog svjetskog rata pa smo fala Bogu preživjeli...prema tome, ne sekiraj se
Mx wrote:Dobro, sta ste se prepali, nemojte priznavati Kosovo i stvar zavrsena.Pokusajte makar sacuvati BiH ili Federaciju BiH da vam Srbi od nje ne naprave Veliku Srbiju.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#208 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
pa rekli mi djelatnici energoinvesta i caritasaharka wrote:komi wrote:pametni uče na tuđim a naivni na sviojim leđima kakvi su albanci kad čuju naš jezik
iz prve ruke znam da su neugodni i oće nožem krenut... ne mora te zbost dovoljno je da te uplaši![]()
a majko moja
i dan danas se sjećam toga
-
sarajevonekad
#209 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
sarajevonekad wrote:Harka,
Ženina rodica mi priča da je prije njihovog rata srbijaski drot mogo zaustavit čovjeka (Albanca) na ulici i gnjavit ga do mile volje i ofirat ga pred ostalima, a kako su ih sve nazivali i prvocirali...to je šitav asortiman primitivluka.
Skontajmo malo![]()
![]()
, moguharka wrote:komi wrote:pametni uče na tuđim a naivni na sviojim leđima kakvi su albanci kad čuju naš jezik
a majko moja
-
united bosnae
#210 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Vjerujem usljed dugogodisnje propagande iz Srbije koja i danas ostavlja svoje tragove ljudi u Bosni sa omalovazavanjem i gadjenjem gledaju na Kosovske i Albanske Albance. Takodjer na to su sigurno utjecali i Albanske izbjeglice sa Kosova koje su jos za vrijeme SFRJ dolazile u BiH - trbuhom za kruhom. E sad kontajte kakavi su ljudi dolazili s Kosova u Sarajevo gdje su otvarali cevabdjinice, slasticarne, itd. Sigurno nisu akademski gradjani niti bilo ko ko je imao dovoljno para da kupi kartu do Njemacke umjesto do Sarajeva.
I na osnovu tih i takvih ljudi mi smo ovdje stvorili sliku o Albancima s Kosova.
O izrazu Siptari necu ni da pricam... zna se od koga smo to naucili... a nikada nisam cuo da Albanci zovu recimo Bosnjake balijama, sto je opet svojstveno onima koji su i izmislili pogrdni (ili ga tako koriste) izraz siptari.
Na kraju, imao sam priliku da se druzim sa nekoliko Albanaca i sa Kosova i iz Albanije. Ljudi koji su skolovani te cijenjeni i u drustvu i na poslovima gdje rade. Drago mi je da su ti ljudi i danas moji prijatelji.
I na osnovu tih i takvih ljudi mi smo ovdje stvorili sliku o Albancima s Kosova.
O izrazu Siptari necu ni da pricam... zna se od koga smo to naucili... a nikada nisam cuo da Albanci zovu recimo Bosnjake balijama, sto je opet svojstveno onima koji su i izmislili pogrdni (ili ga tako koriste) izraz siptari.
Na kraju, imao sam priliku da se druzim sa nekoliko Albanaca i sa Kosova i iz Albanije. Ljudi koji su skolovani te cijenjeni i u drustvu i na poslovima gdje rade. Drago mi je da su ti ljudi i danas moji prijatelji.
- Luke Perry
#211 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Meni drag narod i u pravu su kad hoce zatuci svakoga ko govori slavenski.
Kakav je stav imao "list godine u svijetu 1992" onda kada su slali bh miliciju na Kosovo?
Kakav je stav imao "list godine u svijetu 1992" onda kada su slali bh miliciju na Kosovo?
- nosara
#212 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
BH milicija je isla na Kosovo u sklopu Jedinice za podrsku Saveznog SUP-a. Ta jedinica je formirana od pripadnika svih republickih SUP-ova ... Na sta ciljas?Luke Perry wrote:Meni drag narod i u pravu su kad hoce zatuci svakoga ko govori slavenski.
- Luke Perry
#213 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Na uredjivacku politiku najboljeg lista u svijetu nekoliko godina prije nego sto ce dobiti nagradu.
- nosara
#214 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Bez namjere da polemisem, malo progooglaj... Ne treba generalizovat nista i nikog, ali ovdje ljudi o nekim stvarima imaju pogresnu percepciju...united bosnae wrote:Vjerujem usljed dugogodisnje propagande iz Srbije koja i danas ostavlja svoje tragove ljudi u Bosni sa omalovazavanjem i gadjenjem gledaju na Kosovske i Albanske Albance. Takodjer na to su sigurno utjecali i Albanske izbjeglice sa Kosova koje su jos za vrijeme SFRJ dolazile u BiH - trbuhom za kruhom. E sad kontajte kakavi su ljudi dolazili s Kosova u Sarajevo gdje su otvarali cevabdjinice, slasticarne, itd. Sigurno nisu akademski gradjani niti bilo ko ko je imao dovoljno para da kupi kartu do Njemacke umjesto do Sarajeva.
- nosara
#215 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ti kao da si pao s Marsa prije pet minuta... Inace ti je obicaj da bez razmisljanja bubnes neku pizdariju, valjda sam sebi izgledas pametan...Luke Perry wrote:Na uredjivacku politiku najboljeg lista u svijetu nekoliko godina prije nego sto ce dobiti nagradu.
Sve tvoje "mudrosti" kad se smjeste u kontekst vremena na koje se odnose, izgledaju ko da su plod razmisljanja bale od 17 godina... Uredjivacka politika Oslobodjenja bila je uobicajena za to vrijeme i nije se razlikovala ni po cemu od uredjivackih politika po SFRJ...
Sta te motivise da uporno od sebe pravis blentu...?
- Luke Perry
#216 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ali znamo da su glasovi iz Sloveniji bili drugaciji.
- nosara
#217 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Ma nemas pojma! Suti vise, budi mudar...Luke Perry wrote:Ali znamo da su glasovi iz Sloveniji bili drugaciji.
- Luke Perry
#218 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Kad se na argumente odgovara smajlijem smatram svaku daljnju diskusiju nepotrebnom.
- nosara
#219 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Sta cu kad si smijesan...Luke Perry wrote:Kad se na argumente odgovara smajlijem smatram svaku daljnju diskusiju nepotrebnom.
- Prozor
#220 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Taj Saveznicki SUP na Kosovu je nesto za sta se zvanicnici BiH moraju izvinuti albanskom narodu.
Last edited by Prozor on 12/02/2009 11:08, edited 1 time in total.
- nosara
#221 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Samo da se podsjetite ili nesto naucite...RFE: Nakon 1968. imamo demonstracije 1981. godine, koje su po ocjenama koje iznosite rušilačke.
DIZDAREVIĆ: Da. U martu i početkom aprila, događaju se jednonacionalne demonstracije Albanaca na Kosovu. Bunt je počeo u Prištini i imao je rušilački karakter. Demonstranti su upotrijebili čak i oružje. Uslijedile su potom demonstracije i na drugim mjestima na Kosovu, u Prizrenu, Uroševcu i tako dalje, da bi dostigle kulminaciju ponovo u Prištini, 2. i 3. aprila. U Prištini su demonstracije bile najagresivnije i najrazornije i tu je došlo do oružanog sukoba između demonstranata i policije. Živote je izgubilo osam demonstranata, jedan policajac, bilo je pedeset pet ranjenih demonstranata i nekoliko policajaca, na obje strane je bilo mnogo povrijeđenih. Učešće na demonstracijama je zaista bilo masovno, učestvovali su i studenti i đaci, solidarnost je bila masovno iskazivana u preduzećima, sa demonstrantima su se solidarisali čitavi kolektivi, a takođe i jedan dio inteligencije. Koliki je bio stepen agresivnosti tih demonstracija, uz ovo što sam rekao, uz pogibiju, uz veliku tragediju jer su pale ljudske žrtve, pokazuje i činjenica da se u tadašnjem rukovodstvu Službe državne bezbjednosti u Federaciji, strahovalo da taj bunt može da se pretvori u ustanak. Demonstracije su imale izrazito nacionalistički karakter, osnovna parola je bila "Kosovo republika" i pri tome se pozivalo na ujedinjenje svih albanskih krajeva, što je težnja stvaranja velike Albanije, nošene su slike Envera Hodže, njemu se klicalo i veličao se u parolama najstaljinističkiji režim za koga se zna, Enverov režim u Albaniji. Bilo je očito da su demonstracije bile organizovane od strane ilegalnih nacionalističkih organizacija, a kasnije su neke od tih organizacija i neke kolovođe tih demonstracija otkriveni. Međutim, one nisu zaustavljane političkim sredstvima nego silom, upotrebom policije i demonstracijom vojske. Državni vrh je tada u Prištini i Kosovskoj Mitrovici proglasio vanredno stanje, koje je doduše trajalo kratko, samo nedjelju dana, ali je u čitavoj pokrajini proglašena krizna situacija, što je neka blaža varijanta nekog vanrednog stanja, koja je, zapravo, trajala skoro dvadeset mjeseci. Po političkim ciljevima, po masovnosti i po upotrijebljenim sredstvima, nemiri su bili do tada najagresivniji atak na stabilnost i Kosova i Jugoslavije. Do tada se tako nešto u Jugoslaviji nije događalo, ni dogodilo. Bio je to politički zemljotres, ustvari, koji je uzdrmao stabilnost i odnose u zemlji, a posljedice su imale trajno dejstvo. Bio je to, zapravo, početak pretvaranja Kosova, u godinama koje su uslijedile, u žarište krize u Jugoslaviji. Tu je počinjala kriza jugoslovenskog opstanka.
-
Damir.a
#222 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
NIKADA...JB.VAS ŠIPTARI 
- Mx
#223 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Predrasude i tolerancija.
Ako se @ Real Khan ne ljuti prenio bih jedan dio njegovog citata s jedne druge teme jer mislim da se uklapa i ovdje u ovu temu kada su u pitanju predrasude prema odredjenim individuama, narodima, nacijama, drzavama.
Ako se @ Real Khan ne ljuti prenio bih jedan dio njegovog citata s jedne druge teme jer mislim da se uklapa i ovdje u ovu temu kada su u pitanju predrasude prema odredjenim individuama, narodima, nacijama, drzavama.
”Citat @ Real Khan”
”Ja sam samo naglasio da bi se razbile predrasude, potrebno je ipak istražiti ono nepoznato, ono što nam smeta a pojma nemamo zašto nam smeta.
Najveći neprijatelj tolerancije je nepoznavanje stvari i strah od nepoznatog. Janoš Kiš nalazi korijene netolerancije u predrasudama koje nastaju kada se „...jednom čoveku ili grupi ljudi pripišu takva svojstva koja pobuđuju osećanja straha, prezira ili odbojnosti, a koja uistinu ne predstavljaju njihove suštinske karakteristike, i ako splet ovakvih zabluda formira iskustva o njima na taj način što isključuje suočavanje s onim činjenicama koje idu u prilog njihovom osporavanju". ”
-
RealFairplayer
#224 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Mislim da konačno nakon raspada jugoslavije svi sada možemo pogledati istini u oči i zaključiti da mi, nekada konstitutivni narodi bivše Jugoslavije nikada zapravo i nismo bili toleratni (a samim tim ni civilizovani) onoliko koliko smo se prodavali svijetu i jedni drugima, a ja lično to najbolje vidim na stavu mnogih takvih nekadašnjih i sadašnjih "konstitutivnih" prema prvenstveno Romima i Albancima, ali i svim "ostalima" koji su sada u nepovoljnom položaju.
Jedna sam od onih sam koji ljudsku veličinu i civilizovanost mjere upravo po tome kako se onaj u povoljnijem položaju ophodi prema onom u manje povoljnom položaju. To mi je temelj civilizovanog rezonovanja.
Donedavno su Albanci na Kosovu bili ti u nedvojbeno nepovoljnijem položaju, a u mnogim zemljama bivše Jugoslavije još uvijek su u takvom položaju, manje više, zbog necivilizovansti velikog broja stanovnika tih zemalja bivše jugoslavije i njihovih političara, koji mogu prodavati priču o tome kako su civilizovani samo jedni drugima.
Da nije tako, ne bi od svih "naroda i narodnosti" bivše nam domovine samo Slovenija ušla u EU, i ne bi ljudi iz "odredjenih" "etno-političkih" grupa bivše Jugoslavije brojčano dominirali u Hagu i potjernicama za ratnim zločincima. Otkud sad odjednom toliki broj ratnih zločinaca, kriminalaca i umobolnika svih profila ako smo bili "civilizovanij" od drugih?
Ne vjerujem u kolektivnu krivicu, ali vjerujem u kolektivnu odgovornost, koja govori kroz usta "izabranih" političara.
Dakle neke stvari su konačno jasne ko dan i što prije se pomirimo sa istinom, prije ćemo moći korigovati greške (ako u nama ima imalo civilizovanosti).
Ovdje sam ipak dužna naglasiti da su u čitavoj toj priči od svih tih konstitutivnih naroda bivše Jugoslavije Bošnjaci najmanje zaprljali ruke i ujedno najveća žrtva ratova u bivšoj Jugoslaviji, sviđalo se to nekom ili ne.
Naravno to ne znači da i kod Bošnjaka nema nacionalista i iskorumpiranih, ili da iskorumpiranost i nacionalizam moraju opravdavati tako što će reći: " A kako je onaj mogo? Što ne gledate njega?! A šta su oni radili?!".
Nije civilizovano pravdati nedjela upirući prstom na nedjala onih drugih, pa makar bila i daleko manja.
Isto tako, sada Albanci Kosova imaju priliku da pokažu svoju civilizovanost prema svima onima koji su sada u nepovoljnijem položaju od njih na Kosovu (kosovski Srbi su sada u nepovoljnijem položaju uodnosu na Albance).
Na jednom su ispitu po tom pitanju kosovski Albanci već pali ( demonstracije u martu 2004), sa izuzetkom Bajrama Redžepija i svih onih koji su istinski probali pomoći onima u nepovoljnijem položaju i koji se stide onih razuzdanih "demonstranata" albanaca. Sad nek pripaze na popravni, ako se već pozivaju na čast i visoke moralne standarde.
I da, ona psihološka teorija o ksenofobiji i netoleranciji kao posljedici vlastite nesigurnosti i društvene izolovanosti itekako mi se čini logičnom, a što se odlično nadovezuje na ovaj tekst.
Srdačan pozdrav svim civilizovanim forumašima
R.
Jedna sam od onih sam koji ljudsku veličinu i civilizovanost mjere upravo po tome kako se onaj u povoljnijem položaju ophodi prema onom u manje povoljnom položaju. To mi je temelj civilizovanog rezonovanja.
Donedavno su Albanci na Kosovu bili ti u nedvojbeno nepovoljnijem položaju, a u mnogim zemljama bivše Jugoslavije još uvijek su u takvom položaju, manje više, zbog necivilizovansti velikog broja stanovnika tih zemalja bivše jugoslavije i njihovih političara, koji mogu prodavati priču o tome kako su civilizovani samo jedni drugima.
Da nije tako, ne bi od svih "naroda i narodnosti" bivše nam domovine samo Slovenija ušla u EU, i ne bi ljudi iz "odredjenih" "etno-političkih" grupa bivše Jugoslavije brojčano dominirali u Hagu i potjernicama za ratnim zločincima. Otkud sad odjednom toliki broj ratnih zločinaca, kriminalaca i umobolnika svih profila ako smo bili "civilizovanij" od drugih?
Ne vjerujem u kolektivnu krivicu, ali vjerujem u kolektivnu odgovornost, koja govori kroz usta "izabranih" političara.
Dakle neke stvari su konačno jasne ko dan i što prije se pomirimo sa istinom, prije ćemo moći korigovati greške (ako u nama ima imalo civilizovanosti).
Ovdje sam ipak dužna naglasiti da su u čitavoj toj priči od svih tih konstitutivnih naroda bivše Jugoslavije Bošnjaci najmanje zaprljali ruke i ujedno najveća žrtva ratova u bivšoj Jugoslaviji, sviđalo se to nekom ili ne.
Naravno to ne znači da i kod Bošnjaka nema nacionalista i iskorumpiranih, ili da iskorumpiranost i nacionalizam moraju opravdavati tako što će reći: " A kako je onaj mogo? Što ne gledate njega?! A šta su oni radili?!".
Nije civilizovano pravdati nedjela upirući prstom na nedjala onih drugih, pa makar bila i daleko manja.
Isto tako, sada Albanci Kosova imaju priliku da pokažu svoju civilizovanost prema svima onima koji su sada u nepovoljnijem položaju od njih na Kosovu (kosovski Srbi su sada u nepovoljnijem položaju uodnosu na Albance).
Na jednom su ispitu po tom pitanju kosovski Albanci već pali ( demonstracije u martu 2004), sa izuzetkom Bajrama Redžepija i svih onih koji su istinski probali pomoći onima u nepovoljnijem položaju i koji se stide onih razuzdanih "demonstranata" albanaca. Sad nek pripaze na popravni, ako se već pozivaju na čast i visoke moralne standarde.
I da, ona psihološka teorija o ksenofobiji i netoleranciji kao posljedici vlastite nesigurnosti i društvene izolovanosti itekako mi se čini logičnom, a što se odlično nadovezuje na ovaj tekst.
Srdačan pozdrav svim civilizovanim forumašima
R.
Mx wrote:Predrasude i tolerancija.
”Citat @ Real Khan”
”Ja sam samo naglasio da bi se razbile predrasude, potrebno je ipak istražiti ono nepoznato, ono što nam smeta a pojma nemamo zašto nam smeta.
Najveći neprijatelj tolerancije je nepoznavanje stvari i strah od nepoznatog. Janoš Kiš nalazi korijene netolerancije u predrasudama koje nastaju kada se „...jednom čoveku ili grupi ljudi pripišu takva svojstva koja pobuđuju osećanja straha, prezira ili odbojnosti, a koja uistinu ne predstavljaju njihove suštinske karakteristike, i ako splet ovakvih zabluda formira iskustva o njima na taj način što isključuje suočavanje s onim činjenicama koje idu u prilog njihovom osporavanju". ”
-
united bosnae
#225 Re: Kad ce BiH priznati Kosovo?
Bez namjere da polemisem, pokusaj da analiziras i zadatu temu a ne samo tudje komentare (a i tu si poprilicno stur i nedorecen).nosara wrote:Bez namjere da polemisem, malo progooglaj... Ne treba generalizovat nista i nikog, ali ovdje ljudi o nekim stvarima imaju pogresnu percepciju...united bosnae wrote:Vjerujem usljed dugogodisnje propagande iz Srbije koja i danas ostavlja svoje tragove ljudi u Bosni sa omalovazavanjem i gadjenjem gledaju na Kosovske i Albanske Albance. Takodjer na to su sigurno utjecali i Albanske izbjeglice sa Kosova koje su jos za vrijeme SFRJ dolazile u BiH - trbuhom za kruhom. E sad kontajte kakavi su ljudi dolazili s Kosova u Sarajevo gdje su otvarali cevabdjinice, slasticarne, itd. Sigurno nisu akademski gradjani niti bilo ko ko je imao dovoljno para da kupi kartu do Njemacke umjesto do Sarajeva.