Dacia sandero misljenja ???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Jimmy_The_Saint

#201 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Jimmy_The_Saint »

Ti asli nisi prob'o rumunsku pivu.... :D
citroen

#202 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Jimmy_The_Saint wrote:Ti asli nisi prob'o rumunsku pivu.... :D

Uozbilji se Jimmy :dance: :dance: :dance:
Qler

#203 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Qler »

Felicija je primjer kvalitete lima na Škodi :D
Sehro1

#204 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Sehro1 »

risa wrote:Svima koji dijele ovu dilemu, mogu dati mali savjet - izaberite sandera! Prije nesto vise od godinu dana uyeo sam sandero u paketu ambiance (bio na akciji, 14.200 KM u to vrijeme, sad je nesto jeftiniji, bar mi se cini). Paket je skroy ok za taj auto i sadrzi sve potrebno - klimu, el. podizace, ABS, maglenke i sli., a jedini nedostatak je manjak suvozackog jastuka. Sudeci po dosadasnjoj eksploataciji (nesto vise od 13.000 km), mogu samo reci da sam prezadovoljan, pogotovo sto sam prije njega imao renoa iz `93. god.
Kao najvecu prednost izdvojio bi vise nego sjajno ogibljenje i prostor u unutrasnjosti, koji je mnogo veci od konkurencije, a pogotovo fabije. Obiljenje je naprosto fantasticno, pogotovo za nase uslove. Za sada nista ne krcka, ne lupka i po svemu sudeci nece jos zadugo. Auto vuce primjerno deklarasnoj snazi, a onim sitnicavijim moze zasmetati gradska potrosnja od 9,5 l, mada sam tako nesto i ocekivao. Na otvorenom se znatno smanji, i sa laksom nogom na gasu (oko 90 h) moze se proci i sa nesto manje od sest litara.
Jos jedna prednost je jako jeftin i bas cest servis (15.000 km), platio sam ga svega 56 KM, sto je jeftinije nego promjena ulja u mom starom renou.
Mane su slabiji lak (sklon sitnim ostecenjima jer je `tanko` nanesen, bar mi se tako cini), i nesto losija zavrsna obrada (tipa slabije zalijepljenih kedera, ali nista dramaticno), te tvrda plastika. Mane, medjutim, nisu u dramaticnim razmjerama, pa se mogu i zanemariti, pogotovo sto ni konkurencija boluje od slicnih boljki, a u ovom vaznom segmentu daje daleko manje (skodina `troklipa` je nesto najtromije sto sam ikad vozio, a pogotovo ta verzija na akciji od mrsavih 60 konja).
Hvala na postu, mislim da bi se vise trebali javljati ljudi sa svojim iskustvima koji vec imaju Daciju . . :idea:
sabanss

#205 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by sabanss »

Qler wrote:Felicija je primjer kvalitete lima na Škodi :D
Bice i na Sanderu dobra lim, za 10 godina otprilike (Toliko je i Skodi trebalo). Samo sto nece biti toliko jeftino vise...
dobronamjerni

#206 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by dobronamjerni »

Risa,
hvala ti na komentaru, zasnovanom na vlastitom iskustvu
Klodovik

#207 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Klodovik »

Jah, ali je početna Felicija bila manje od deset milja.
drndalo

#208 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by drndalo »

Za Feliciu je isto bila ovakva prica stoljecima, te ne valja ovo, te ne valja ono, te... Evo je tjeram 11 godinu i ide bez vecih problema... Ima na nekoliko mjesta potpucene boje gdje je hrdja pocela, ali s obirom da je nova kostala 9.990 KM bez poreza, tj. <12.000 KM na cesti, i da je derem 11 godina, sasvim prihvatljivo prevozno sredstvo...

Tako ti je i sa Sanderom, vozice te od tacke A -> B bez vecih problema, ali i bez veceg luksuza, za primjetno manje para od vecine drugih na trzistu... Ako ocjenis da je to tebi OK vrijednost za kolicinu para koju dajes, ko smo mi da ti kazemo da ne valja, ili da je to "najbolji auto na svijetu"...?

Uzivaj u unutrasnjem prostoru, kojeg ima najvise od svih konkurenata... Preporuka, ako imas malo vise para, kupi motor 1.6, vise kubika = veci obrtni moment = elasticniji motor, tj. moze se vise ljenstvovati s mjenjacem u gradu...
Jimmy_The_Saint

#209 Re: Dacia sandero misljenja ???

Klodovik wrote:
Jah, ali je početna Felicija bila manje od deset milja.
I kad je uredno garažirana ne truhne... :wink:
-medeni-

#210 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

Stepway cifra? Iz salona, jebo ga ti. Zaokružio sam, ne sjećam se jel' bilo 16.600 ili 16.900. Best Buy? Vraga. Kia ce'ed za cvanciku, dobiješ golfa koji košta k'o Polo iz druge ruke, to je best buy. Sandero jeste bolji pazar nego Fabia, to niko pametan ne spori. Pričamo o tome koje je bolje auto. Dugoročno važna stavka, limarija, potpuno je na strani Škode. I, svaka čast svakome, ali otkad je svijeta i vijeka, VW motori su bili pouzdaniji od Renaultovih. Što ne znači da je Sandero smetlje, samo znači da Stepway Laureate košta možda pet stoja manje nego Fabia Ambiance. Pričalo se o ovom i ranije, dok nisam pregled'o Sandero mislio sam da su bare-bare. Više ne mislim. Škoda je naprosto kvalitetnije napravljena, kao što je češka piva bolja od rumunske.[/quote]
citroen wrote: Aj ne kaki Jimmy.. :dance: :dance: :dance:
:lol: :thumbup:
čuj on vidio cifru u salonu
hajd stvarno otiđi u salon i vidi cifru, a onda otiđi u škodin salon i nađi motor fabije ISTE SNAGE od 75 KS i sa isotm opremom pa vidi tamo cifru
-medeni-

#211 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by -medeni- »

sabanss wrote:
Bice i na Sanderu dobra lim, za 10 godina otprilike (Toliko je i Skodi trebalo). Samo sto nece biti toliko jeftino vise...
isitna da je garancija na lim i lak samo 6 godina a kod fabije 10
ali za razliku od 5.000 KM ja ću sandera "pozlatit" :lol: kroz 6 godina
Klodovik

#212 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Klodovik »

-medeni- wrote:
sabanss wrote:
isitna da je garancija na lim i lak samo 6 godina a kod fabije 10
ali za razliku od 5.000 KM ja ću sandera "pozlatit" :lol: kroz 6 godina
Ma, kad jedan Nissan daje garanciju protiv prohrđavanja od 6 godina, može i jedna Dacia.
atko

#213 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by atko »

Izgleda da sandero ide ko halva ... stari od radnog kolege otiso do bunje vidio 40-ak sandera ... i kao ima testno vozilo i probo ... i odmah reko uzecu jednog ... kaze nemoze ... svi ovi su prodati ... i jos 80-ak je naruceno ... tek poslije toga dolazis nared ... :D
Blobi

#214 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

Al realno kad na cesti sretnem neku Daciju, isto k'o sporet na tockovima. Aerodinamika paketa za banane. A vidi se iz daleka koliko je kvalitetan lim, kvalitet izrade i zavrsna obrada izvana. Pa razmak limova sastavnih dijelova je po skoro centimetar. Ostavili su time marginu za skripanje koja ce postati ocita za dvije godine voznje sarajevskim cestama. Ali eto, da se i taj vozni park grada promijeni na bolje. Dosta je starih automobila na cesti, bez ABS-a, "tjuniranih" dvojki, trojki, nabrijanih faca, itd...
atko

#215 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by atko »

To smo apsolvirali vec ... ono sto je vw uradio sa skodom sad renault radi sa daciom ... sad su u fazi felicije sa tendencijom ka fabiji :D
Blobi

#216 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Blobi »

atko wrote:To smo apsolvirali vec ... ono sto je vw uradio sa skodom sad renault radi sa daciom ... sad su u fazi felicije sa tendencijom ka fabiji :D
Pa dobro, ubiru pare, kasnije ce doc na svoje :D. Mislim da su vec sad napravili odlican progres u odnosu na one "sporet" cars od prije nekoliko godina.
Haris.ba

#217 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by Haris.ba »

Gdje ćeš ba kupiti daciu, ša će komšiluk reći. Jedva za škodu prestali zafrkavati.
sabanss

#218 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by sabanss »

Haris.ba wrote:Gdje ćeš ba kupiti daciu, ša će komšiluk reći. Jedva za škodu prestali zafrkavati.
Skodi vise niko nema nista prigovoriti. Cak i najveci kompleksasi za novog Superba ostanu sa pomirljivim izrazom lica i kazu da je dobar.

Dacia je u svakom slucaju dobar izbor za te pare, puno bolji nego ohrndana kanta od 7-8 godina sa 150 000 - 200 000 na satu. Meni su uvijek bili zanimljivi ljudi koji kazu "ma pres'o samo 150 000". Pa jbt te, to je 10 godina normalne voznje!
atko

#219 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by atko »

Haris.ba wrote:Gdje ćeš ba kupiti daciu, ša će komšiluk reći. Jedva za škodu prestali zafrkavati.
Zajebavali bi oni za skodu al ne mogu od bala kad vide oktaviju ... biko jejedan dobar clanak na tu temu ... svi su joj se smijal a sad je obozavaju :D

Nije problem hocel komsije zafrkavat za sandera ... sumanjam da ce ... prije ce se ekserom potpisati na jarko crveni lim to je problem :x
NEOPLAN

#220 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by NEOPLAN »

Bogme ja nemam tih problema sta ce komsije reci. Moje pare, moj auto, moja stvar sta cu voziti. A mislim da je bolje imati novog Sandera nego Golfa starog 5-6 godina sa x hiljada kilometara, x vozaca i isto tako x popravki sto strucnih sto nestrucnih. Kad bih uzimao auto u tom cjenovnom ranku (15-tak hiljada) uzeo bih Sandera, nikako polovno i kraj price.
AdnanSA

#221 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by AdnanSA »

Ruku na srce onaj Stepway izgleda pristojno. Od onako poružnog normalnog Sandera su napravili Stepway koji sasvim ok čak i privlači pažnju. Samo da mu je onaj motor 1,6 16V umjesto starinskog bio bi auto picikato za normalnog čovjeka.
Ako danas uopšte ima normalnih ljudi da mogu dati 15-20 hiljada za auto.
Mislim uzmeš ga na kredit od 5 godina i dok platiš sve što ide uz auto familija nema hljeba jesti dok se kredit ne otplati.
Jimmy_The_Saint

#222 Re: Dacia sandero misljenja ???

"Normalni" nije ništa ružniji od Stepwaya, Stepway je samo "kinđurijada". I, taj Stepway s motorom 1,6 ima. Kako rekoh, nekih 17.000 košta.
citroen

#223 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by citroen »

Blobi wrote:Al realno kad na cesti sretnem neku Daciju, isto k'o sporet na tockovima. Aerodinamika paketa za banane. A vidi se iz daleka koliko je kvalitetan lim, kvalitet izrade i zavrsna obrada izvana. Pa razmak limova sastavnih dijelova je po skoro centimetar. Ostavili su time marginu za skripanje koja ce postati ocita za dvije godine voznje sarajevskim cestama. Ali eto, da se i taj vozni park grada promijeni na bolje. Dosta je starih automobila na cesti, bez ABS-a, "tjuniranih" dvojki, trojki, nabrijanih faca, itd...
Sta bolan lupas vise,kakav razmak limova :? moj brat je vlasnik sandera,kupio novog i evo vozi vec nesto malo vise od jedne godine,presao oko 15 000km,jedan dobar dio kilometraze auto je odradilo na makadamu,i jos odradjuje al nigdje nikakvih zvukova skriputanja,mogu da se zakunem da tvoj passat vise skripi nego ova dacija kad predje preko neke izbocine,rupe itd :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sabanss

#224 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by sabanss »

citroen wrote: Sta bolan lupas vise,kakav razmak limova :? moj brat je vlasnik sandera,kupio novog i evo vozi vec nesto malo vise od jedne godine,presao oko 15 000km,jedan dobar dio kilometraze auto je odradilo na makadamu,i jos odradjuje al nigdje nikakvih zvukova skriputanja,mogu da se zakunem da tvoj passat vise skripi nego ova dacija kad predje preko neke izbocine,rupe itd :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Garant. Pa nije BMW, odvadite malo sa tom Daciom. :D
holowey

#225 Re: Dacia sandero misljenja ???

Post by holowey »

nekad su i solenzu hvalili na sva zvona a sada je nemas vidjeti ni u rumuniji a kamoli van rumunije...

fakat, dacia je sa sanderom daleko odmakla od solenze i ostalih arhaicnih modela, svaka cast, jos koju godinu pa ce to biti pristojno auto ali je pitanje za koje pare... ovaj jeftinjak, mozda se nekome posreci pa uzme auto koje ce mu potrajati, ali generalno, sumnjam da ce neko po isteku garancije imati ista pohvalno da kaze... zivi bili pa vidjeli....
Post Reply