No, to nas ne zanima...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ahuseino

#201 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

babyline wrote:
WTF NE hvala na pogresnoj informaciji :( :run:
Bebo, sta ti materet' nije jasno ovdje?...
Mos' otvoriti koliko hoches stednih rachuna i svaki che biti osiguran na $250k.

Source:
http://www.fdic.gov/news/news/press/2008/pr08093.html

Quote:

Press Releases
--------------------------------------------------------------------------------

Emergency Economic Stabilization Act of 2008 Temporarily Increases Basic FDIC Insurance Coverage from $100,000 to $250,000 Per Depositor

FOR IMMEDIATE RELEASE
October 7, 2008 Media Contact:
Andrew Gray (202) 898-7192

On October 3, 2008, President George W. Bush signed the Emergency Economic Stabilization Act of 2008, which temporarily raises the basic limit on federal deposit insurance coverage from $100,000 to $250,000 per depositor. The temporary increase in deposit insurance coverage became effective upon the President's signature. The legislation provides that the basic deposit insurance limit will return to $100,000 after December 31, 2009.

"This temporary increase in deposit insurance coverage should go far to help consumers maintain confidence in the banking system and the marketplace," said FDIC Chairman Sheila C. Bair. "And clearly the public's confidence is key to a healthy and stable economy."

By letter dated October 3, 2008 (Financial Institution Letter 102-2008), the FDIC advised insured institutions they should inform depositors that the coverage increase is temporary and effective only until December 31, 2009. The legislation did not increase coverage for retirement accounts; it continues to be $250,000.

The FDIC has authorized insured institutions to use this statement to augment bank signage and customer information materials as of October 3, 2008:

On October 3, 2008, FDIC deposit insurance temporarily increased from $100,000 to $250,000 per depositor through December 31, 2009.
For an overview of deposit insurance coverage reflecting the temporary increase, go to http://www.fdic.gov/news/news/financial ... 8102a.html.

Bankers and depositors also should visit http://www.myFDICinsurance.gov and use EDIE the Estimator to learn more about FDIC insurance coverage. Deposit insurance information is available on the FDIC's Web site at http://www.fdic.gov/deposit/deposits.

# # #

Congress created the Federal Deposit Insurance Corporation in 1933 to restore public confidence in the nation's banking system. The FDIC insures deposits at the nation's 8,451 banks and savings associations and it promotes the safety and soundness of these institutions by identifying, monitoring and addressing risks to which they are exposed. The FDIC receives no federal tax dollars – insured financial institutions fund its operations.

FDIC press releases and other information are available on the Internet at http://www.fdic.gov, by subscription electronically (go to http://www.fdic.gov/about/subscriptions/index.html) and may also be obtained through the FDIC's Public Information Center (877-275-3342 or 703-562-2200). PR-93-2008
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:15, edited 2 times in total.
vratnik

#203 Re: No, to nas ne zanima...

Post by vratnik »

poceh pisati nesto, ali sam zaboravio sta je tema.
:sax:
jefferson

#204 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

Pa bebo de nas prosvjetli majke ti!
ahuseino

#205 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

babyline wrote: huso ba dede ti, jesi li i to u zabludi? bitan detalj izostavljas gdje??
Nemoj mi rechi, jel' to opet neka teorija... :-)

Do tell :P
ahuseino

#206 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

babyline wrote:
jefferson wrote:Pa bebo de nas prosvjetli majke ti!
jeffo za pocetak vam sugeriram da pises/te samo provjerene i tacne info :-) da ne bi sami sebe diskreditovali. znas onda nema rezlike ako kritikujes "teorije zavjere" a sam siris dezinformacije :bih:

... a za kraj? :?: :?: :razz:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#207 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Latina »

Edited
Last edited by Latina on 08/10/2008 23:27, edited 2 times in total.
jefferson

#208 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

babyline wrote:
jefferson wrote:Pa bebo de nas prosvjetli majke ti!
jeffo za pocetak vam sugeriram da pises/te samo provjerene i tacne info :-) da ne bi sami sebe diskreditovali. znas onda nema rezlike ako kritikujes "teorije zavjere" a sam siris dezinformacije :bih:
Mlatis praznu slamu! Jos nista konkretno od tebe!
_veleposlanik

#209 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

ahuseino wrote:
dzemmo wrote:nisi skonto.. ako vi serete njemu sto i mi nebi vama istom mjerom.. to je poenta
ha ja, i sad ces ti opet nesto pametovati, i kako smo mi zatupljeni, aman ti znas kako je to, mi smo mladi, skoro pa divljaci
sta je to amerika deder nam reci, deder pametni, najpametniji objasni.. ima nas i glupih.. pomozi nam
Ma nechu, sta chu ti ja rechi, ti si sebi najpametniji. ;-)

Jal' seresh niz nogu, jal' pishas uz vjetar, isto ti je k'o s tobom prichat. Ako imas sta konkretno, bujrum, ako ne samo me na ignore, i nemoj me chitat... ha ja, sta treba da izigravash moralni kompas.
ali zasto nismo u stanju da se "pobijemo" sa pravom na nasoj strani? zasto umjesto vrijedjanja ne koristimo "dokaze" ili "argumente" (svako svoje), cime bi mozda nekada uspjeli pronaci zlatnu sredinu ili sloziti se u konfliktivnoj raspravi... ovo mislim na tebe ahuseino, obzirom da ste ti i ostali "anti-teoreticari" "americki duzebriznici" i drugi poceli sa licnim diskvalifikacijama...

prvo moramo rascistiti jednu stvar: ja vjerujem da niko od nas ovdje nema za cilj loziti pojedince kroz komentare i tako dobiti "natakaren" ambijent, u kojem mnogi izgleda uzivaju... dakle, ti si ubijedjen u svoje teze koliko i ja u svoje. mislim da, ako si npr profesor, ili majstor bilo koje struke, ne znaci da automatski imas pravo da vrsis degradaciju pojedinca (niti pojedinac na tebe, da se razumijemo), bas kao sto niti prozivljene godine ne mogu dodijeliti taj status "intelektualne nadmoci" ili kako god ga zelis nazvati.

ja mogu reci za sebe da nisam nikakav prosjecan pojedinac paranoicar, a da sam visestruko nacitaniji ne bih se slozio... dakle, ne mozes ni tako nekog procijeniti. recimo da sam u svoje doba razvaljivao matematiku, fiziku, jezike i druge nauke i sto se tice skole bio na samom vrhu. dakle, mogu reci da imam neku "osnovicu". citam - da, ali niposto onoliko koliko bih zelio/trebao... u zadnje vrijeme sam vjerovatno vise materijala procitao nego u posljednjih 5 godina... a to se desilo zbog toga jer sam (sada) ubijedjen da sam pronasao odgovore na mnoga moja zivotna pitanja. i valjda zato sto sam dobra srca (ili bar tako mi kazu), odlucio sam da to moram sa svakim mogucim pojedincem podijeliti... a to je vrlo delikatna stvar, kao sto mozemo vidjeti. i tu nastaje borba. neki kazu da ne vrijedi ni pokusavati, neki kazu da iako ostvaris svoj cilj nece posluziti nizasta, neki govore o politickoj organizaciji i pustiti narod da i dalje "pase"... sta bi ti, ahuseino, da ti se ovako nesto "ucrta" u zivot? na koji bi nacin ti postupio?

vidi sada razliku izmedju mene i tebe: ja cu te saslusati, razmotriti tvoje komentare, pa ako su jaki i stabilni, uvjericu sam sebe da si ipak u pravu. na kraju, to cu ti i priznati, cak se izvinuti ako za to bude potrebe... tvoj (inace svaciji) nastup s druge strane je nimalo prijateljski nastrojen, vjerovatno ignorises i preskaces vecinu stvari koju ovdje nekoliko nas prezentiramo, a nakon neuspjelog pokusaja da se dokaze suprotno slijede diskvalifikacije i omalovazavanje po licnoj osnovi.

ja znam, da kada spomenem termin "ovca" mogu uvrijediti veliki broj pojedinaca. predlozi mi ti, kako da to slikovitije i blaze iskazem... kada su sami filozofi koristili ovaj termin jos od ne zna se kada... (ja sam sam dosao do te rijeci, jos u djetinjstvu, posmatrajuci narod i njihovo kretanje - odmah sam pomislio na ovce... kasnije sam shvatio da je poredjenje i opravdano, jer ne samo u ponasanju, vec i u razmisljanju smo ograniceni. ima jedna ograda preko koje ovce ne mogu preci...). niposto nije namjera da vrijedjam, jer time vrijedjam svoju familiju i sve prijatelje, a ja ispadam najpametniji.... to nije moj cilj, radije cu sutjeti.

ne radi se o pameti, jer je cak i seljak koji ne zna nista drugo osim njive svjestan nekih stvari... zato bismo trebali svi zajedno biti fleksibilniji ako su nam namjere iskrene i pozitivne. ne bi trebalo biti tako tesko... ima nas na ovom forumu 10ak, vjerovatno mnogo vise, dok je u svijetu masovno budjenje svijesti, jer narodu neke stvari postaju neshvatljive, postavlja sebi pitanja, zeli odgovore koje ne pronalazi konvencionalnim medijima, niti na ulici, pa cak niti u obrazovanju...

kod mene ovdje na ulici vlada skoro vrhunsko zaglupljenje i povrsnost, sve vrijednosti su spale na novac i materijalno. mozes biti individua, intelekt, umjetnik, cigra - ali ako nema novca nema te nigdje... jedino ako si zgodan, mozda te prime na neki casting, pa odradis koju ulogu ili otpjevas koji stih. zasto da ja prihvatim ovakvo okruzenje kao nesto normalno? prirodno??? nikada, nikada nismo bili udaljeniji od prirode. ko mi nudi alternativu, ko nudi rjesenja, ko stavi srce na ruku pa kaze da smo mi - zapadnjacki bogatuni koji ne znamo sta je mizerija - ustvari krivi za sva desavanja u svijetu? ne mi, kao direktni krivci akteri nepravde i zlocina u svijetu, vec mi kao ovce koje sve to ignorisemo, valjda zato sto nam je dobro, ili sto nemamo potrebe da se zamaramo (odnosno - zesci smo egoisti)...

tako nesto mi ne nude ljudi koji su placeni za to. kriminal, nepravda, ubistva, neobrazovanost, bijeda, klosarenje, pohlepa, TV, glad, epidemije, ratovi....... dok istovremeno uzimaju cak i vecu paznju: MTV, Coca Cola, McDonalds, Dolce Gabbana, Gucci, DKNY, Mercedes, Bentley, jahte i ostrva, dolari - euri, Big Brother i slicni reality programi za zaglupljivanje.........

CORPORATOCRACY, MONETARYISM. nema demokratije, neg ovo dvoje. PROFIT ----> sama rijec se direktno sukobi sa svim vrijednostima poput pravde, mira, obrazovanja, ishrane i zdravlja...

molim vas, pogledajte oba Zeitgeista. glupo zvuci da je za sve ovo kriv jedan dokumentarac, ali mislim da necete naci bolje uvrstanu i prezentiranu sliku zivota i stanja na planeti, covjeka i njegove svijesti. Zeitgeist znaci duh vremena, historija koja je ostavljala "know how" iza sebe.

pozdrav ljudi, jos uvijek smo iste vrste :-) :)
Latina

#210 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Latina »

PROFIT ----> sama rijec se direktno sukobi sa svim vrijednostima poput pravde, mira, obrazovanja, ishrane i zdravlja...
A narocito se direktno sukobi brizi za bliznjeg svoga, bez koje, ma kako to otrcano zvucalo, covjeku nema opstanka. Demokratija je donijela pricu o Individui kao postulatu blagostanja, a to je laz nad lazima. Treba odbaciti lose i okrenuti se ( tudjem ), pa samim tim i vlastitom dobru. Upravo onom dobru koje su americke vlasti neki dan propustile uciniti. Izmedju olaksanja kreditnih dadzbina obicnim ljudima i smirivanja gladnih usta bankara, oni su otkupili Rotvajlere, nezasite i pobjesnjele. Samo sto ce im se to vratiti sa kamatama.
Ne se sekirati. :)
frolac

#211 Re: No, to nas ne zanima...

Post by frolac »

_veleposlanik wrote:30. septembar oficijelni kolaps Amerike kao drzave. prvih dana oktobra soijalni neredi - narednih mjeseci punjenje konc logora...

toliko
Veleposlanik,

Ima sve to sto ti pricas nekog smisla i pozadine, ali ti se "kocish" sto te raja napada a evo ovo je iznad tvoj prvi post koji si napisao na ovoj temi, naravno da su se mnogi uhvatili konc logora, kao tvoje neke paranoje a kako i ne bi. Usli smo u oktobar a jos nisam cuo da je kolaps Amerike kao drzave oficijelan, jos se koprcaju :)

Moram priznati da je tema interesantna ali nisam kompetentan da ista kazem, samo znam da imam problema koji me zuljaju a mislio sam da o tome necu ama bas nikada ni razmisljati.
jefferson

#212 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

Uopste neshvatam licne, ali ti opet kazem da mlatis praznu slamu jer nisi dao nikakav argument da bi potvrdio da su ono dezinformacije.
Stoga, argumente molim...
jefferson

#213 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

babyline wrote:
jefferson wrote:Uopste neshvatam licne, ali ti opet kazem da mlatis praznu slamu jer nisi dao nikakav argument da bi potvrdio da su ono dezinformacije.
Stoga, argumente molim...
nisam duzna, imas sve medije da ako nista provjeris svoje info prije nego ih stavis na forum, a evo poceli su ti drugi vec odgovarati. a mozda ti se i samo kaze :)
Pa sta se uopce onda javljas ako nisi duzna?

Evo tebi osigurnje depozita u USA (do 31 dec. 2009)
http://www.fdic.gov/news/news/financial ... 8102a.html

Sto ce biti produzeno iduce godine!

BiH:

7,500km, ovdje si upravu, iznos nije 100,000, ali je opet osiguran!
_veleposlanik

#214 Re: No, to nas ne zanima...

Post by _veleposlanik »

frolac wrote:
_veleposlanik wrote:30. septembar oficijelni kolaps Amerike kao drzave. prvih dana oktobra soijalni neredi - narednih mjeseci punjenje konc logora...

toliko
Veleposlanik,

Ima sve to sto ti pricas nekog smisla i pozadine, ali ti se "kocish" sto te raja napada a evo ovo je iznad tvoj prvi post koji si napisao na ovoj temi, naravno da su se mnogi uhvatili konc logora, kao tvoje neke paranoje a kako i ne bi. Usli smo u oktobar a jos nisam cuo da je kolaps Amerike kao drzave oficijelan, jos se koprcaju :)

Moram priznati da je tema interesantna ali nisam kompetentan da ista kazem, samo znam da imam problema koji me zuljaju a mislio sam da o tome necu ama bas nikada ni razmisljati.
ali znas u cemu je fol, sto ja nikada nisam rekao niti imao pretenzije da budem kao Nostradamus. citam alternativno. jednostavno, znao sam za ovaj kolaps prije 5-6 mjeseci, a evo tek juce sam gledao snimke i izvjestaje koji su govorili o istom jos mnogo ranije...

znao sam da ce biti "desavanja" za Olimpijade, znao sam da ce 30. septembra poceti ekonomski haos.... mislim, to je nesto veliko. na mass medijima imaju zadatak da ne stvaraju paniku i ne dizu prasinu. kada bi narod shvatio situaciju, izvadio bi sve svoje stedjevine iz banke, sto bi ubrzalo taj kolaps. ovako, elita raspolaze sa jos vremena da razradi svoje ciljeve. nije tesko shvatiti: mi smo njihovo vlasnistvo. jednostavno imaju toliko novca da mogu kupiti nase imanje, nase zemlje i nase zivote. samim tim sto je novac DUG, jer danas novac nema ni upola vrijednosti koju je imao prije 50ak godina, mi smo duzni tim gospodarima. a mi lafo slobodni, zivimo u demokratiji :-) . ovo je monetaryism (na Zeitgeistu se dobro objasnjava), a svijetom vlada corporatocracy, jer demokratija bi trebala biti jednaka za sve, tako i za zemlje treceg svijeta, a ne za korporacije...

doslo je do samog vrha, sistem mora da eksplodira jer chuda ne postoje. stvarno nema rjesenja da se stvar odrzi ovakva kakva jeste danas, ma koliko mi to prizeljkivali (ja ga zapravo ne zelim nikada vise i nikome). eh sada, kako ljudima reci: prelazimo u novu eru, novac ne vrijedi, svi cemo zivjeti u miru i biti jednaki, zaboravite na profit, materijalizam i pohlepu.... naravno da im to ne mozes tek tako reci. sama tranzicija mora biti katastrofalna da bi bila efektivna. i ovo prihvatam kao dio evolucije koja nas vodi do te nove ere, dakle, morali smo imati ovako pogan svijet da bismo presli na visi nivo. ali isto tako, mislim da u mnogome moze pomoci kolektivna svijest, da smo svi svjesni onog sto nam se blizi... ne govorim o prorocanstvima niti religijama, jer to sada svak na svoj nacin moze sebi prilagoditi... govorim da je vrijeme zamijeniti energije i goriva, zamijeniti shvatanje kapitalizma i sistema kao razloga naseg postojanja, zamijeniti sve sto do sada nije funkcionisalo - a to je otprilike SVE!

mozda je ovo slika za jedno 100 ili 200 godina, ali nesto sam ubijedjen da je doslo vrijeme sada...

pozdrav
frolac

#215 Re: No, to nas ne zanima...

Post by frolac »

jefferson wrote:
babyline wrote:
jefferson wrote:Nece doci do depresije iz nekoliko vrlo bitnih razloga.

1. U vrijeme depresije 1400 banaka je propalo zajedno sa novcem obicnih gradjana u tim bankama (FDCI je dio New deala), danas je novac osiguran, ne samo u SAD nego sirom svijeta pa i u BiH.

OMG polovicna informacija, osiguran je samo je pitanje do koje sume. tako da ne cittam dalje :zzzz:
250,000 dolara po jednom racunu u SAD, u BiH ja mislim 100,000 km, ali nisam siguran!
Jeff,

Ovdje si ga malo suno, u BiH suma je prema Agenciji za Osiguranje Depozita http://www.aod.ba/ "Največi iznos depozita koji osigurava Agencija iznosi 7.500 KM, osim depozita navedenih u članu 5 Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH." E sad ja nisam citao clan 5 tako da ne znam dalje. A ti Babyline ili se ukljucu u diskusiju i reci ono sto znas a ne ona djecija, znam ja ali necu nikome da kazem
Latina

#216 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Latina »

jefferson wrote:

BiH:

@Jefferson, koga to ti ubjedjujes, sebe ili nas ?

Barem su Bosanci iskusili skolu koja se zove :

Inflacija ---> Inflacija inflacije ---> Nemiri ---> Hop, odnio vrag salu

( pogledati epizodu pod nazivom Ljubljanska Banka uz ostale koje ovdje necemo pominjati ).
jefferson

#217 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

Latinica wrote:
jefferson wrote:

BiH:

@Jefferson, koga to ti ubjedjujes, sebe ili nas ?

Barem su Bosanci iskusili skolu koja se zove :

Inflacija ---> Inflacija inflacije ---> Nemiri ---> Hop, odnio vrag salu

( pogledati epizodu pod nazivom Ljubljanska Banka uz ostale koje ovdje necemo pominjati ).
Pazi u svom prvobitnom postu ja sam se osvrnuo na americko stanje i stanje globalne ekonomije, a spomenuo samo da u BiH postoji isto osiguranje novca (da 7,500).
Medjutim, do inflacije nece doci iz razloga kojeg sam naveo u prvobitnom postu. Svi znaju sta je dovelo do inflacije za vrijeme depresije 1929 godine, i iste greske se nece napraviti. Svjetska trzista su previse uvezana i previse ima faktora koji kontrolisu sve to.
Takodje, pokazatelji na berzama govore da ce doci do smanjenja cijena (ne do deflacije) osnovnih potrepstina, nafte, kukuruza, psenice itd jer se smanjuje potraznja. Kina je juce iznjela podatke gdje je doslo do povecanja naftnih zaliha, sto je dokaz da ekonomija usporava, sto se odmah odrazilo na cijenu nafte.
Medjutim, sto se tice BiH, latinice, potpuno si upravu! U BiH predstavnik sekcije udruzenja naftasa izadje i kaze "sad je slobodno trziste i mi se mozemo SLOBODNO DOGOVARAT" i niko nemrdne u BiH usima na tu izjavu. To je dokaz tuzilastvu da ga odma stavi iza resetaka.
Sta ce biti sa BH bankama koje su u ino vasnistvu niko nezna. Ja znam da IK banka u Zenici je vlasnistvo dionicara i posluje pozitivno, dok strane banke u BiH nece propasti zbog nelikvidnosti u BiH, nego zbog nelikvidnosti na zapadu, ali cemo mi prvi po usima dobit!
E sad, to sto mi na izborima biramo ljude kojima su puna usta nacionalizma, a plan za ekonomiju je "s nama ce vam biti bolje" (sta god to znacilo) je druga stvar. Imali smo mi na vlasti alijansu, i tad su jedini put smanjeni doprinosi, ali jbg, "komunjare" nisu bile dovoljno plemenski nastrojene!
frolac

#218 Re: No, to nas ne zanima...

Post by frolac »

Ne znam koliko si bas znao prije 5-6 mjeseci prije da je bila neka predpostavka koja se eto obistinila, mada kad iz ovog ugla sada pogledas i nije moglo biti drugacije, isto tako kao sto kada za 10 mjeseci bude sve OK i vrati se u normalu ja mogu reci ma znao sam, ne kazem da ce biti. Takodje je kontradiktorno u tvome postu gdje savjetujes da se ustedjevine dignu sa stednje i da se stave u jorgane, carape, sefove a tamo negdje ranije pises da si kupio kravu pa se pitam hoce li novci imati ikakvu vrijednost i hoce li se svijet vratiti na 'roba za robu" ekonomiju. U citavoj ovoj frtutmi neko ce izaci dobar, neko ce ostati na istom a neko ce da zijani, gledaj samo da ti ne budes taj koji ce da zijani. To je moja filozofija.

Sto se tice mass medija oni su uglavnom super osposobljeni za senzacije, katastrofe sve sto je short term, ali iz ovo krize je vidljivo da ne znaju kako da prenose ove dugotrajnije (duze od tri dana) dogadjaje kao sto je ova kriza. Juce je svuda bila prica jer je bio krah na svim trzistima, i eurposkim i americkim, a danas kada vise nije tako katastofalno je u mnogome manje "pokriveno" sta se dogadja.
kustah

#219 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

Ako bi se temperatura mjerila u Farenhajtima, onda neki ovdje imaju IQ ispod sobne
temperature (oko 70F).

Tesko mi je i nemoguce vjerovati da nakon svega prozivljenog i vidjenog neki ovdje
vjeruju da njihovi ulozi u bankama imaju bilo kakvo, nazovi, osiguranje od drzave.
Svi ovi koji u to vjeruju, zasluzuju vlast ovu kakva jeste bilo da ju u Bosni ili SAD-u
i nekakav FDIC. Smijesno.
jefferson

#220 Re: No, to nas ne zanima...

Post by jefferson »

kustah wrote:Ako bi se temperatura mjerila u Farenhajtima, onda neki ovdje imaju IQ ispod sobne
temperature (oko 70F).

Tesko mi je i nemoguce vjerovati da nakon svega prozivljenog i vidjenog neki ovdje
vjeruju da njihovi ulozi u bankama imaju bilo kakvo, nazovi, osiguranje od drzave.
Svi ovi koji u to vjeruju, zasluzuju vlast ovu kakva jeste bilo da ju u Bosni ili SAD-u
Pa nista, ti posto imas IQ ocito veci od nas fino vadi pare iz banke i stavljaj pod jastuk!
jbg, nismo svi bogom dani da imamo IQ tako visok!
Sto se tice BiH, jbg, to stoji, ali sto se tice FDIC, FDIC je vec reagovao kada je u pitanju IndyMac!
madner

#221 Re: No, to nas ne zanima...

Post by madner »

frolac wrote: Sto se tice mass medija oni su uglavnom super osposobljeni za senzacije, katastrofe sve sto je short term, ali iz ovo krize je vidljivo da ne znaju kako da prenose ove dugotrajnije (duze od tri dana) dogadjaje kao sto je ova kriza. Juce je svuda bila prica jer je bio krah na svim trzistima, i eurposkim i americkim, a danas kada vise nije tako katastofalno je u mnogome manje "pokriveno" sta se dogadja.
Pa i to jeste cilj svih ovih mjera, da se ublazi efekat usporavanjem.
Dizanje love i stavljanje u jorgan je upravo to sto banke trenutno rade, diglu su svoju love i nikom je ne pozajmljuju dok se situacija ne smiri (a nece se smirit ako ne pocnu pozajmljivat)

Liquidity trap sto bi rekli hameri.

Vidim poduzeli su jos par mjera da "animiraju" banke da pocnu trosit lovu, tj pozajmljivat.

Nego i ja glasam ta SF podforum, gdje veleposlanik i co mogu pravo doc do izrazaja, nije posteno da samo neke teme vide istinu.
kustah

#222 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

jefferson wrote:
kustah wrote:Ako bi se temperatura mjerila u Farenhajtima, onda neki ovdje imaju IQ ispod sobne
temperature (oko 70F).

Pa nista, ti posto imas IQ ocito veci od nas fino vadi pare iz banke i stavljaj pod jastuk!
jbg, nismo svi bogom dani da imamo IQ tako visok!
Sto se tice BiH, jbg, to stoji, ali sto se tice FDIC, FDIC je vec reagovao kada je u pitanju IndyMac!
U normalnim uvijetima ne bih ni razgovarao sa tobom, jer je tvoja NEinformiranost vrlo prepoznatljiva
i lako uocljiva.

Samo ukratko, FDIC ima rezervu od $50 milijardi dolara, sto bi u nekakvim normalnom poslovnom
ambijentu bilo dostatno. Medjutim, posto je zemlja vodjena od ovoga manijaka i pohlepnih bankara,
samo gubitak tog Indy Maca je $32 milijarde. I sta im ostaje...$18 milijardi.

SAD ima oko 7000 banka koje su manje-vise na ivici kolapsa. Ovih $18 milijadi ne moze pokriti ni
jednu NY banku kamoli cijelu zemlju. i naravno stamparija ce da radi, kao i inflacija. Ako ti je
avionska karta kostala 1000 eura, iduce godine ce da kosta 1300 (ili jos bolje ovo sve ekvivalentno u
svicarskim francima) a satnica ce biti i dalje $7-8 na sat. SAD trose na rat u Iraku oko $4 milijarde
dolara. Pa ti sad vidi, gdje idu pare i kako se obezvrijedjuju.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... ZxIbcjZISU
http://www.reuters.com/article/ousiv/id ... 0420080827
http://www.rttnews.com/ArticleView.aspx ... 062_3100_1
Latina

#223 Re: No, to nas ne zanima...

Post by Latina »

jefferson wrote:

Medjutim, do inflacije nece doci iz razloga kojeg sam naveo u prvobitnom postu. Svi znaju sta je dovelo do inflacije za vrijeme depresije 1929 godine, i iste greske se nece napraviti.

To jednostavno nije tacno. Evo ti citat sa susjedne teme :
Nakon Velike depresije tridesetih američki Kongres je donio Glass-Steagallov zakon, da spriječi kaos financijskog sistema koji je doveo do Velike depresije. Prije dvadesetak godina, pod vodstvom danas McCainovog glavnog ekonomskog savjetnika, senatora Phila Gramma, taj zakon je ukinut i bankama je ponovno dozvoljeno trgovati visoko-rizičnim financijskim derivativima. Za vikend 11. rujna 2008. krah burze iz tridesetih se ponovio. Tko ne uči od povijesti, njemu se povijest ponavlja.
Recept "ko jami, jami" koji su americke banke provele u praksu posljednjih godina, brzinom svjetlosti je prenesen na evropsko trziste. Tako da sada u Evropi Banke/Avio-kompanije i sitni biznisi padaju ne samo zbog domino-efekta, vec i zbog vlastite pohlepe i pogresnih procjena.
Svjetska trzista su previse uvezana i previse ima faktora koji kontrolisu sve to.
Ovaj recept funkcionise dok su Big Cat i machichi na dobitku. Kad Big Cat pocne cviliti, machichi bjeze kud koji.
ahuseino

#224 Re: No, to nas ne zanima...

Post by ahuseino »

_veleposlanik wrote:

ali zasto nismo u stanju da se "pobijemo" sa pravom na nasoj strani? zasto umjesto vrijedjanja ne koristimo "dokaze" ili "argumente" (svako svoje), cime bi mozda nekada uspjeli pronaci zlatnu sredinu ili sloziti se u konfliktivnoj raspravi... ovo mislim na tebe ahuseino, obzirom da ste ti i ostali "anti-teoreticari" "americki duzebriznici" i drugi poceli sa licnim diskvalifikacijama...

prvo moramo rascistiti jednu stvar: ja vjerujem da niko od nas ovdje nema za cilj loziti pojedince kroz komentare i tako dobiti "natakaren" ambijent, u kojem mnogi izgleda uzivaju... dakle, ti si ubijedjen u svoje teze koliko i ja u svoje. mislim da, ako si npr profesor, ili majstor bilo koje struke, ne znaci da automatski imas pravo da vrsis degradaciju pojedinca (niti pojedinac na tebe, da se razumijemo), bas kao sto niti prozivljene godine ne mogu dodijeliti taj status "intelektualne nadmoci" ili kako god ga zelis nazvati.

ja mogu reci za sebe da nisam nikakav prosjecan pojedinac paranoicar, a da sam visestruko nacitaniji ne bih se slozio... dakle, ne mozes ni tako nekog procijeniti. recimo da sam u svoje doba razvaljivao matematiku, fiziku, jezike i druge nauke i sto se tice skole bio na samom vrhu. dakle, mogu reci da imam neku "osnovicu". citam - da, ali niposto onoliko koliko bih zelio/trebao... u zadnje vrijeme sam vjerovatno vise materijala procitao nego u posljednjih 5 godina... a to se desilo zbog toga jer sam (sada) ubijedjen da sam pronasao odgovore na mnoga moja zivotna pitanja. i valjda zato sto sam dobra srca (ili bar tako mi kazu), odlucio sam da to moram sa svakim mogucim pojedincem podijeliti... a to je vrlo delikatna stvar, kao sto mozemo vidjeti. i tu nastaje borba. neki kazu da ne vrijedi ni pokusavati, neki kazu da iako ostvaris svoj cilj nece posluziti nizasta, neki govore o politickoj organizaciji i pustiti narod da i dalje "pase"... sta bi ti, ahuseino, da ti se ovako nesto "ucrta" u zivot? na koji bi nacin ti postupio?

vidi sada razliku izmedju mene i tebe: ja cu te saslusati, razmotriti tvoje komentare, pa ako su jaki i stabilni, uvjericu sam sebe da si ipak u pravu. na kraju, to cu ti i priznati, cak se izvinuti ako za to bude potrebe... tvoj (inace svaciji) nastup s druge strane je nimalo prijateljski nastrojen, vjerovatno ignorises i preskaces vecinu stvari koju ovdje nekoliko nas prezentiramo, a nakon neuspjelog pokusaja da se dokaze suprotno slijede diskvalifikacije i omalovazavanje po licnoj osnovi.

ja znam, da kada spomenem termin "ovca" mogu uvrijediti veliki broj pojedinaca. predlozi mi ti, kako da to slikovitije i blaze iskazem... kada su sami filozofi koristili ovaj termin jos od ne zna se kada... (ja sam sam dosao do te rijeci, jos u djetinjstvu, posmatrajuci narod i njihovo kretanje - odmah sam pomislio na ovce... kasnije sam shvatio da je poredjenje i opravdano, jer ne samo u ponasanju, vec i u razmisljanju smo ograniceni. ima jedna ograda preko koje ovce ne mogu preci...). niposto nije namjera da vrijedjam, jer time vrijedjam svoju familiju i sve prijatelje, a ja ispadam najpametniji.... to nije moj cilj, radije cu sutjeti.

ne radi se o pameti, jer je cak i seljak koji ne zna nista drugo osim njive svjestan nekih stvari... zato bismo trebali svi zajedno biti fleksibilniji ako su nam namjere iskrene i pozitivne. ne bi trebalo biti tako tesko... ima nas na ovom forumu 10ak, vjerovatno mnogo vise, dok je u svijetu masovno budjenje svijesti, jer narodu neke stvari postaju neshvatljive, postavlja sebi pitanja, zeli odgovore koje ne pronalazi konvencionalnim medijima, niti na ulici, pa cak niti u obrazovanju...

kod mene ovdje na ulici vlada skoro vrhunsko zaglupljenje i povrsnost, sve vrijednosti su spale na novac i materijalno. mozes biti individua, intelekt, umjetnik, cigra - ali ako nema novca nema te nigdje... jedino ako si zgodan, mozda te prime na neki casting, pa odradis koju ulogu ili otpjevas koji stih. zasto da ja prihvatim ovakvo okruzenje kao nesto normalno? prirodno??? nikada, nikada nismo bili udaljeniji od prirode. ko mi nudi alternativu, ko nudi rjesenja, ko stavi srce na ruku pa kaze da smo mi - zapadnjacki bogatuni koji ne znamo sta je mizerija - ustvari krivi za sva desavanja u svijetu? ne mi, kao direktni krivci akteri nepravde i zlocina u svijetu, vec mi kao ovce koje sve to ignorisemo, valjda zato sto nam je dobro, ili sto nemamo potrebe da se zamaramo (odnosno - zesci smo egoisti)...

tako nesto mi ne nude ljudi koji su placeni za to. kriminal, nepravda, ubistva, neobrazovanost, bijeda, klosarenje, pohlepa, TV, glad, epidemije, ratovi....... dok istovremeno uzimaju cak i vecu paznju: MTV, Coca Cola, McDonalds, Dolce Gabbana, Gucci, DKNY, Mercedes, Bentley, jahte i ostrva, dolari - euri, Big Brother i slicni reality programi za zaglupljivanje.........

CORPORATOCRACY, MONETARYISM. nema demokratije, neg ovo dvoje. PROFIT ----> sama rijec se direktno sukobi sa svim vrijednostima poput pravde, mira, obrazovanja, ishrane i zdravlja...

molim vas, pogledajte oba Zeitgeista. glupo zvuci da je za sve ovo kriv jedan dokumentarac, ali mislim da necete naci bolje uvrstanu i prezentiranu sliku zivota i stanja na planeti, covjeka i njegove svijesti. Zeitgeist znaci duh vremena, historija koja je ostavljala "know how" iza sebe.

Ti mene uporno razocharavash... ja znam da ti troshish vrijeme na chitanje, ali i prije sam ti rekao, izgleda mi da dobar dio tog vremena troshis na pogreshne stvari.

Zbilja mislim da imash materijala puno vishe nego mnogi ovdje, ali s vremena na vrijeme me razocharash jer odesh predaleko, i to su te stvari na koje ja onda 'puknem', pa ti kazem onda nesto 'licne prirode'... (ali nisi ni ti mala maca, sjecham se izjava i psovki americkim neo-fashistima, po-amerikancima etc...).

To sto odesh predaleko, je rezultat tog chitanja pogreshnih stvari u koje pochnesh vjerovati pez provjeravanja tri nivoa minimalno. Ovo se odnosi najvishe na konc logore, plastichne kovchege za populus i slichne nebuloze.
:-)

Dalje, ja sam izgleda nekih 10 godina stariji od tebe; to mi ne daje za pravo da ti 'pametujem' i mislim da sam popio svu pamet svijeta, ali me podsjechas na mene prije 10 godina kada sam valjda eto olako vjerovao (to bi mi se specijalno obilo od glavu ako je 'teoretske' prirode). Tako da kad ti kazem nesto sto se tiche iskustva i godina (koje sad tek pochinjem duboko postovati), samo mislim na te specifichne stvari koje vidim da upijash, a ne bi trebao - ne da sam ja neophodno pametniji, nachitaniji, inteligentniji... Nek nam budu nasha individualna postignucha priznanje lichne vrijednosti... Svak' zna svoje i svakom svoje...

Sve tvoje kritike drushtva, polarizacija bogatstva, prevare u svjetskom financijskom sistemu, coca cola i McD generacija - stoje. Svi che se sloziti...
Ali che mnogi imati problem sa ovim stvarima/izjavama (Bilderberg, konc. logori i sl.), sto 'zabacish' tako daleko , da nakachish eto i mene.

E. Warren je prije nekoliko godina gostovala u mom Faxu, i smatrao bih je kredibilnom.

Posto ne mogu da sjedim kroz sat vremena njenog predavanja, najvishe jer mislim da che rechi sto mi je vechinom poznato, ali i zato sto se bojim da na kraju neche biti bash relevantno sa tvojim 'dalekim teorijama', mozes li u jedno 5 crta rechi s chime se ona slaze sa tobom?

Chisto sumnjam da su Skull and Bones, Bilderberg, konc. logori, domachi genocid igdje spomenuti u predavanju.

S ekonomskom situacijom chemo se svi sloziti, samo o tome sta dolazi iza nechemo.

Samo jedan dio informacije, jer je neko gore prijavio kako je na svjetsko trzistu izgubljeno 1.4 triliona dolara... pazi sad ovo...

CREDIT DEFAULT SWAPS - current market 'value' is $58,000,000,000,000

CDS-s su srce problema isto koliko su MBS-s

Long way ahead...
kustah

#225 Re: No, to nas ne zanima...

Post by kustah »

Image

"U sistemu...gdje cjelokupan kontinuitet i proces pociva na kreditu, kriza mora da se desi.
Strasna je trka za nacinom placanja -- kada se kredit odjedamput ugasi...samo gotovina ima
validnost. Na prvi pogled, citava kriza izgleda kao kreditna i novcana kriza. Ustvari jedino
pitanje je kovertibilnosti cekova u novac. Ali glavnina ovih cekova predstavlja prodaju i kupovinu,
koji idu daleko iza potreba drustva.

U isto vrijeme, golema kolicina ovih cekova predstavlja obicnu prevaru, koja izadje na svjetlo
dana i koja kolapsira; dalje, to je neuspjesana spekulacija sa tudjim novcem; na kraju,
robe-kapital kojem pala vrijednost ili se ne moze prodati, i povrat novca ne moze biti
ponovo realiziran.

Cjelokupan vjestacki sistem prinudne ekonomske ekspanzije, ne moze biti izlijecen sa
bankama kao sto je Engleska Centralna banka koja ce dati prevarantima deficitarni kapital u
vidu gotovine, sa kojim ce oni kupiti sve obezvrijedjene proizvode po njihovoj staroj nominalnoj
vrijednosti. Ovdje sve izgleda izopaceno, kako je ovo svijet papira, stvarna cijena i njena stvarna
osnova pojavljuje se niotkuda, sve osim: zlatnika, metalnog novca, gotovine, cekova i papira od
vrijednosti. Ovo posebno u centrima gdje cjelokupan novcani biznis zemlje je skoncentrisam, kao
London...cjelokupan proces postaje neshvatljiv.

Karl Marx's Capital, Volume 3, Chapter 30, "Money-Capital and Real Capital", 1867.
Post Reply