bogohuliš a onih nekoliko % koji se osjećaju izvornim bosancima, šta s njima.bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
danas postoje tri nacije u BiH, tri konstutivna naroda: Bosnjaci, Srbi i Hrvati. komponenta bosanska nacija ne postoji..
Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
- osa
#201 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
- Hodidjed
#202 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
U tome se slazemo: Danas, bosanska nacija ne postoji. Tako su se dogovorili Alija i jaran mu Dabisa, a ideju su preuzeli od AU vlasti, daleke 1878. Nego, ne znam sta je u Bosni bilo vijekovima prije AU?bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
danas postoje tri nacije u BiH, tri konstutivna naroda: Bosnjaci, Srbi i Hrvati. komponenta bosanska nacija ne postoji..
-
Abacija
#203 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Predlazem ti da prvo naucis razliku izmedju pojmova 'naroda' i 'nacije'.bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
- uvjek dobar gost
#204 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
To stoji ukoliko tumačiš Ustav odnosno anex sporazuma u dejtonu jer mi još uvijek nemamo ustava... no svejedno varaš se i to grdno, u razloge ne bih sada ulazio jer nije fer suditi o nekome putem foruma...
Postoji dosta literature, knjiga do kojih je lako doći, postoji internet ... mada uvijek možeš nasuti goriva za cvaju i otići na Bobovac il negdje drugo....
istoriju su uvijek pisali pobjednici, a ti se zapitaj koj je pobjedio u ovom zadnjem ratu - agresiji pa sama dođi do odgovora...
Ja sam Bosanac i kao takav pripadnik sam Bosansko-Hercegovačke nacije.... i nisam niti Bošnjsk, Srbin a ni Hrvat... znam ko sam i šta sam... i kao takav dok ima kuveta u meni govoriti ću istinu i boriti ću se za Bosnu i Hercegovinu.. dok god ima snage u meni ja sam Bosanac.... i da mogu biti prost rekao bih ti šta da radiš sa pomenutim narodima....
Znanje u našem slučaju može i da boli !
- osa
#205 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
e šta je bilo u americi prije kolumba, svijet se mjenja,.Hodidjed wrote:U tome se slazemo: Danas, bosanska nacija ne postoji. Tako su se dogovorili Alija i jaran mu Dabisa, a ideju su preuzeli od AU vlasti, daleke 1878. Nego, ne znam sta je u Bosni bilo vijekovima prije AU?bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
- sheilak
#206 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
@ bajadera82bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
Ne znam odakle ljudima pravo da ukidaju cijelu jednu naciju? Kako ne postoji? Od kada ? Zar samo zato sto se grupica nacionalista ( i kriminalaca u vecini slucajeva ) dogovorila tako ., radi svojih nekih interesa? Bosanska nacija je uvijek postojala i postojace. Drugi neka se izjasnjavaju i kao Dukljani sto se mene tice, ja sam Bosanka i niko mi nece oduzeti pravo da se tako zovem.
- Hodidjed
#207 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
A ne bogohuli. Tako ti ispade po "dejtonskom nesporazumu". Ne priznaju (nas Bosance) kao narod.osa wrote:bogohuliš a onih nekoliko % koji se osjećaju izvornim bosancima, šta s njima.bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
- uvjek dobar gost
#208 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
osa wrote:e šta je bilo u americi prije kolumba, svijet se mjenja,.Hodidjed wrote:U tome se slazemo: Danas, bosanska nacija ne postoji. Tako su se dogovorili Alija i jaran mu Dabisa, a ideju su preuzeli od AU vlasti, daleke 1878. Nego, ne znam sta je u Bosni bilo vijekovima prije AU?bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
Ova ti ima mjesta.... na isti način onda bi mogli razgovarati o čovjeku kao pojedincu, kao pojmu kao pojavi....
Sve u svemu budi ono što jesi ali budi, budi svjestan sebe, svog naslijeđa, svojih tekovina, budi obrazovan i svjestan, nemoj biti predmet manipulacije i podkusurivanja... budi pismen... a ne nepismen i bez opcija ....
Šta je na Zemlji bilo prije pojavljivanja čovjeka.... nemojmo u svojoj kratkovidosti kriviti druge ili u njima nalaziti uporište....
-
bajadera82
#209 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
nek se vrstaju u nacionalne manjine, ima ih 17 priznatih, pa eto nek Bosanci budu broj 18
Bosnjaci su se borili za svoj politicki identitet, kreni od istrazivanja Purivatre pa do Zulfikarpasica. eto im sad nacija Bosnjaka da bi se razlikovali od Srba i Hrvata. jezik nam se zove bosanski, zar ne bi bilo korektno da bude onda bosnjacki? pa da sve fino imamo: Bosnjaci bosnjacki, Srbi srpski, Hrvati hrvatski, ciste nacije!!! divno!
Bosnjaci su se borili za svoj politicki identitet, kreni od istrazivanja Purivatre pa do Zulfikarpasica. eto im sad nacija Bosnjaka da bi se razlikovali od Srba i Hrvata. jezik nam se zove bosanski, zar ne bi bilo korektno da bude onda bosnjacki? pa da sve fino imamo: Bosnjaci bosnjacki, Srbi srpski, Hrvati hrvatski, ciste nacije!!! divno!
- Hodidjed
#210 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Jest, jest, bili indijanci, pa dosli ovi, pa ih sve fino pobili, a sebe prozvali amerikancima.osa wrote:e šta je bilo u americi prije kolumba, svijet se mjenja,.Hodidjed wrote:U tome se slazemo: Danas, bosanska nacija ne postoji. Tako su se dogovorili Alija i jaran mu Dabisa, a ideju su preuzeli od AU vlasti, daleke 1878. Nego, ne znam sta je u Bosni bilo vijekovima prije AU?bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
Medjutim ovdje su dosli stranci koji su pravoslavcima rekli da su Srbi, pa uz pomoc Srbije sve fino pobili i dali Srbiji pola Bosne. Cool.
- Real Khan
#211 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
@bajadera82,bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
Ako se imalo razumiješ u ono o čemu želiš da polemišeš, onda ćeš skontati da su ti ovi komenatri čista nebuloza... Dok god ima ljudi (pa makar to bila i brojčana manjina nacionalno osviješćenih ljudi u Bosni) bosanska nacija će postojati. Ne zato što se tebi ili @osi ne sviđa ili sviđa, nego čisto zato što se ljudi tako osjećaju u svojoj državi. Ovo nas onda navodi na onu sljedeću nebulozu oko navodnog "postojanja tri NACIJE u BiH, tri konstitutivna NARODA: Bošnjaci, Srbi i Hrvati". Da se razumijemo, ovo nisu 3 NACIJE nego 3 NARODA (kako si lijepo ispravila samu sebe u nastavku teksta). Nacija i narod nisu isti pojmovi.
Problem "jugoslovenske nacije" nije ni postojao, jer je to bilo jednako državljanstvu ili državljanskoj naciji. Međutim, istinski problem je nastao kada su neki ideolozi pokušali polako umetnuti ili podvaliti jugoslovenstvo kao etničku pripadnost. S obzirom na činjenicu da je ta država bila vještačka tvorevina, niko se nije stvarno mogao identificirati s njom u ETNIČKOM smislu), pa je taj "projekat" doživio fijasko.
Ključna razlika između "Jugoslovenstva" i Bosanstva jeste u tome što se sa Bosnom ipak većina njenih državljana mogu i te kako poistovjetiti čak i u etničkom smislu (Bošnjaci), dok sa Jugoslavijom se niko nije mogao identificirati kao "etnički" Jugosloven, jer taj etnos nikada nije ni postojao. Postojala je dakle jugoslovenska nacija u državljanskom obliku a ne u etničkom smislu. Ne znam koliko poznaješ političku teoriju, ali su ovo elementarne stvari koje se na političkim naukama uče već na prvoj i drugoj godini studija...
Last edited by Real Khan on 08/09/2008 15:35, edited 1 time in total.
-
bajadera82
#212 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
jesmo li danas nacija? nismo? ako jesmo dajte mi taj dokument, to jeste nas ustav gdje bise bosanska nacija!!!
dejton voljeli ne voljeli to je cinjenica, nas ustav je u skladu dajtona, anex 4!
kompletan nas politicki sistem bazira na tri naroda, Bosnjaci, Srbi , Hrvati. i niko te tu ne pita dal se ti osjecas kao Bosanac ili ne.
jesmo li danas nacija? nismo? ako jesmo dajte mi taj dokument, to jeste nas ustav gdje bise bosanska nacija!!!
dejton voljeli ne voljeli to je cinjenica, nas ustav je u skladu dajtona, anex 4!
kompletan nas politicki sistem bazira na tri naroda, Bosnjaci, Srbi , Hrvati. i niko te tu ne pita dal se ti osjecas kao Bosanac ili ne.
-
Abacija
#213 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nek Bosanci budu vecina a nek se Bosnjaci, Bos. Srbi i Bos. Hrvati svrstaju u manjine.bajadera82 wrote:nek se vrstaju u nacionalne manjine, ima ih 17 priznatih, pa eto nek Bosanci budu broj 18![]()
P.S. I Bosanci govore bosanski jezik. Kako to da Bosnjaci govore jezik manjine?
- uvjek dobar gost
#214 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
trebamo li se mi kao ljudi, kao ljudska bića pomiriti sa tom nepravdom i sa tim antizivilizacijskim tekovinama il se trebamo boriti da nam bude svima bolje...?bajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
Bit je u činjenici da se boriti moramo mnogim sredstvima i metodama da se situacija popravi... ja nisam ništa od ponuđenog... i istina je danas sam nacionalna manjina, pripadnik ostalih.... i ja to ne želim prihvatiti....
- osa
#215 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Jest, jest, bili indijanci, pa dosli ovi, pa ih sve fino pobili, a sebe prozvali amerikancima.osa wrote:e šta je bilo u americi prije kolumba, svijet se mjenja,.Hodidjed wrote:U tome se slazemo: Danas, bosanska nacija ne postoji. Tako su se dogovorili Alija i jaran mu Dabisa, a ideju su preuzeli od AU vlasti, daleke 1878. Nego, ne znam sta je u Bosni bilo vijekovima prije AU?bajadera82 wrote:bosanska nacija ne postoji, a nisam ni sugurna da li je jugoslovenska nacija postojala. ko se izjasnjavao kao jugosloven? oni koji su stvarno vjerovali u jugoslovenstvo (manjina) i oni koji nisu imali drugu mogucnost da se izjasne (bosanski Muslimani)
Medjutim ovdje su dosli stranci koji su pravoslavcima rekli da su Srbi, pa uz pomoc Srbije sve fino pobili i dali Srbiji pola Bosne. Cool.[/quote]
a u ameriku došlo domaći pa sve pobili, rekoh svijet se mjenja.
-
Abacija
#216 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nemam ja nista protiv tebe licno, nego samo koristim priliku da se malo poigram sa nelogicnostima oficijelnog uredjenja.bajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
Nacija nije nesto sto stoji u nekom dokumentu nego je abstraktna kategorija u glavi. Opet brkas pojmove 'nacija' i 'narod'. Ponavljam ti molbu da se prvo naucis razlikovati ta dva pojma prije nego sto nastavimo sa diskusijom. Unaprijed hvala.
-
Abacija
#217 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
uvjek dobar gost wrote:trebamo li se mi kao ljudi, kao ljudska bića pomiriti sa tom nepravdom i sa tim antizivilizacijskim tekovinama il se trebamo boriti da nam bude svima bolje...?bajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
Bit je u činjenici da se boriti moramo mnogim sredstvima i metodama da se situacija popravi...
-
bajadera82
#218 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Real Khan,
necu s tobom da zakuham ti si mi pomogao u vezi izbora
znam te razlike ucila sam nekada.. mene nervira samo mastanje i ta argumentacija "ja osjecam" jer to nigdje ne vodi. i ja se osjecam kao Bosanka, pa sta imam od toga ako me tu nema pod tom opcijom? i sta sad? svi mi dalje sjedimo i osjecamo.. osjecala sam isto tako da ne zelim rat pa se opet desio..
znam te razlike ucila sam nekada.. mene nervira samo mastanje i ta argumentacija "ja osjecam" jer to nigdje ne vodi. i ja se osjecam kao Bosanka, pa sta imam od toga ako me tu nema pod tom opcijom? i sta sad? svi mi dalje sjedimo i osjecamo.. osjecala sam isto tako da ne zelim rat pa se opet desio..
- Fiore
#219 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Goste jel tebi vazan ATIF DUDAKOVIC ili Sava Kovacevic? Sad ne kontam tvoj stav nikako.uvjek dobar gost wrote:Bio sam ispod Vučeva, na Sutjesci.. Tjentište, Popov Most... nacionalni park je tamo blizu, kao i jedina prašuma u Europi..... ljudi tamo žive teško, infrastruktura je nikakva, no nema većih problema među njima, uvažavaju se ,možda se ne vole.. ali neki način se poštuju, u Popovom Most je škola u koju idu sva djeca... škola je prilično neuslovna, sada je nešto kreče i farbaju ali da Vi to vidite. Obnovili su i sliku Save Kovačevića na njoj....popajic wrote:Znam,opet upadam u diskusiju koja se po hiljaditi put pretvorila u Mi,Vi,Oni...beskrajnu,moram reci i jalovu jer izlaza iz zacaranog kruga nema dok je u glavama armirani beton.A jeste !
Mislim da je @uvijek dobar gost ocekivao nesto drugo,otvarajuci ovu temu sa,izmedju ostalih i ovim rijecima:
Zašto niko ne budi univerzalne vrijednosti čovječanstva na kojima počiva ova mala zemlja u obliku srca već svi raspiruju samo šovinizam i nacionalizam koji graniči sa glupošću...?
Mi kao ljudi zatiremo svojim sljepilom, glupošću i kukavičlukom svoje najsvjetlije tekovine, postulate čovječanstva kakvo bi ono trebalo biti bacamo pod noge... mediji su krivi, političari, ali krivi smo i mi jer nasjedamo na dnevnu politiku...
Ne pozivam da pomognemo školi ali to bi bilo buđenje Bosne i Hercegovine, buđenje nas samih... to bi bio jedan mali signal, no nemoramo ići čak do Popovog Mosta, čak do Tjentišta učinimo nešto konkretno već danas il sutra u svojoj okolini. Male stvari nas izdaju, smeće svud oko nas recimo... imamo od čega početi, prestanimo se pravdati istorijom i eto mislim da neće pono boliti, a brzo bi se osjetila razlika..
Ebo nas više politika i sranja, valja nama živjet život, jedan je on nije ih pet... il devet...
Lijepo je i tužno u isto vrijeme bilo posjetiti tu okolicu Foče....
- Real Khan
#220 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Nemoj molim te da krivo interpretiraš Ustav Bosne i Hercegovine, jer tamo ne stoji "Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pa tačka, negobajadera82 wrote:a sta vamje sta me napadete svi? ja samo kazem kako jeste.
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:
- Šapat
#221 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
C,c,c
"Prije 5.000.000.000 godina planeta zemlja je bila uzarena lopta..."
Ali kad se vec ide tako daleko, prije Kolumba se NE ZNA sta je bilo u AmeriKi, (a Amerika ionako ne nosi ime po Kolumbu) kao sto se ne zna ni da li je postojalo zajednicko ime za cijeli prostor danasnje Amerike. Jesu, dosao zadnji sljam koji je protjeran iz Europe i naselio Ameriku, pri tome pobivsi par miliona starosjedilaca (Indijanaca, koji su i danas u rezervatima k'o kakva stoka...) i na taj nacin pocinivsi najveci genocid u istoriji planete (ne racunamo teoriju o meteoru koji je potamanio dinosaure).
I? Sta se desava nakon toga? Cijela ta teritorija dobija ime Amerika. Kako se danas, po nacionalnosti, definisu ljudi koji su rodjeni u Americi, bez obzira iz koje Americke drzave dolaze? Koliko ja znam - Amerikanci. Valjda po tome sto im se i zemlja tako zove...ili je mozda nesto drugo u pitanju...?
A Amerika nastala...kada? Prije 300 godina? Ha...smijesno...moja porodica je starija od toga, a i tada, dakle prije 300 godina je zivjela na prostoru koji se zvao - Bosna. Uostalom, svaka definicija nacije u sebi sadrzi i dio koji se tice teritorije, odnosno odredjene zemlje sa svojim granicama, sto je jedan od osnovnih, ako ne i glavni elemenat za definisanje neke nacije. Tek nakon toga dolaze razne jezicke, krvne, religijske, tradicionalne, kulturne i druge kategorije koje se odnose na tu naciju, ali je teritorija zemlje uvijek glavna odrednica. A i ako se realno sagledaju sve nebuloze koje se ovdje mogu procitati i svi moguci i nemoguci mixevi pojmova, onda ispada da u BiH postoje tro glanc nove nacije, stare cijelih 16 godina, odnosno "Bosanski Srbi", "Bosanski Hrvati" i "Bosnjaci". Sega prava...
A i Amerikanci se upisase od smjeha svemu ovome i kako su i nas uspjeli strpati u rezervate (nacionalne torove) kao sto uradise i sa Indijancima. A oni vladaju
. I to sve zahvaljujuci gluposti Bosanskog covjeka (da, Bosanskog, kao sto se i vidi iz gornjih prefixa kojima je jasno definisano kome pripadaju i Srbi i Hrvati rodjeni u BiH - Bosni i Hercegovini).
"Prije 5.000.000.000 godina planeta zemlja je bila uzarena lopta..."
Ali kad se vec ide tako daleko, prije Kolumba se NE ZNA sta je bilo u AmeriKi, (a Amerika ionako ne nosi ime po Kolumbu) kao sto se ne zna ni da li je postojalo zajednicko ime za cijeli prostor danasnje Amerike. Jesu, dosao zadnji sljam koji je protjeran iz Europe i naselio Ameriku, pri tome pobivsi par miliona starosjedilaca (Indijanaca, koji su i danas u rezervatima k'o kakva stoka...) i na taj nacin pocinivsi najveci genocid u istoriji planete (ne racunamo teoriju o meteoru koji je potamanio dinosaure).
I? Sta se desava nakon toga? Cijela ta teritorija dobija ime Amerika. Kako se danas, po nacionalnosti, definisu ljudi koji su rodjeni u Americi, bez obzira iz koje Americke drzave dolaze? Koliko ja znam - Amerikanci. Valjda po tome sto im se i zemlja tako zove...ili je mozda nesto drugo u pitanju...?
A Amerika nastala...kada? Prije 300 godina? Ha...smijesno...moja porodica je starija od toga, a i tada, dakle prije 300 godina je zivjela na prostoru koji se zvao - Bosna. Uostalom, svaka definicija nacije u sebi sadrzi i dio koji se tice teritorije, odnosno odredjene zemlje sa svojim granicama, sto je jedan od osnovnih, ako ne i glavni elemenat za definisanje neke nacije. Tek nakon toga dolaze razne jezicke, krvne, religijske, tradicionalne, kulturne i druge kategorije koje se odnose na tu naciju, ali je teritorija zemlje uvijek glavna odrednica. A i ako se realno sagledaju sve nebuloze koje se ovdje mogu procitati i svi moguci i nemoguci mixevi pojmova, onda ispada da u BiH postoje tro glanc nove nacije, stare cijelih 16 godina, odnosno "Bosanski Srbi", "Bosanski Hrvati" i "Bosnjaci". Sega prava...
A i Amerikanci se upisase od smjeha svemu ovome i kako su i nas uspjeli strpati u rezervate (nacionalne torove) kao sto uradise i sa Indijancima. A oni vladaju
-
popajic
#222 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Ote mi iz usta.Ko da gledam kako bi se ovo "objerucke" prihvatilo .@abacija
Nek Bosanci budu vecina a nek se Bosnjaci, Bos. Srbi i Bos. Hrvati svrstaju u manjine.
- uvjek dobar gost
#223 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
bajadera82 wrote:Real Khan,
Ja ću onda kratko probati prevesti tvoje razmišljanje il rezonovanje samom sebi...
Idem kuda ide većina, zovem se kako većina se zove, ne talasam, ne ističem se valjda ću se udomiti il ako istaknem odgovarajući simbol sigurno će me zaposliti u javnom preduzeću jer sam njihova....
Prvo trebamo identifikovati problem, poslije toga biti dovoljno hrabri i mudri suočiti se sa njim... kada malo proputujem ovom zemljom bude me stid što sam njen stanovnik, budem ponosan jer nisam niti jedan od tri naroda koja dominiraju ovom zemljom i svakim danom je razgrađuju... no oni valjda još uvijek nisu svjesni da time razgrađuju sami sebe....
Zašto su ljudi nezadovoljni, zašto su tersli, zašto ovoliko ima nepravde oko nas..... ništa od toga nije slučajno a sve je povezano sa anticivilizacijskim tekovinama na kojim danas počiva ova zemlja i ovo društvo....
ja sam Bosanac uvijek i svuda to ističem i to punim ustima.. moj stari se tokom agresije borio za republiku Bosnu i Hercegovinu zemlju svih njenih građana... a ovo u čemu mi danas živimo nije ni š od svega toga...
-
Vukašin
#224 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
Real Khan wrote:Zato što je Bosna kao prirodna država postojala 1000 godina, i dalje postoji, i postojat će još najmanje 1000 godina...za razliku od vještačke tvorevine Jugoslavije (koji je izmislio ondašnji USA President Woodrow Willson). Treba li još nešto?osa wrote:zašto nije mogla postojati jugoslovenska nacija a može bosanska.
Ni jedna moderna drzava nije "prirodna" nego je nastala sa voljom jednog naroda, bio taj narod sada etnicko ili politicki definisan. Znaci ljudi stvaraju drzavu a ne kakva "priroda".
A srednjovjekovne zupe, banovine, carstva i tako dalje se ne mogu nikako sporediti sa modernim drzavama. Po modernom pojmu "drzava" Bosna i Hercegovina prvi put postaje 1992. godine drzava.
A "nacija" potice od latniske rjeci "natio", koji prevedeno znaci "narod". Etnos je samo grcka verzija te iste rjeci i takodje znaci samo "narod". "Narod" je samo slavenska rjec za isti pojam.
Dobro, u medjuvremenu sve vise se shvaca pod "nacijom" "polictika nacija" u smislu "drzava". "Drzava" i "politicka nacija" se mogu sve vise ko sinonim koristiti i sa tim rjec nacija mjenja u svjetu sve vise pojam.
Ali vecina evropskih zemalja i dalje dan danas imaju problem sta da shvate pod "nacijom". Eto njemacka javnonost je rastegnuta izmedju te dvije definicije pa se vec dugo vremena vodi debata sta i ko su sve "Njemci".
E a u BiH istorijsko-socioloski rad stvaranja etnickih nacija je vec davno uradjen. A politicka nacija vec postoji u smislu drzavljanstva Bosne i Hercegovine i prava i obaveza koje se kroz to dobijaju. Jedino sto odje u Bih fali je razumjevanje da se ne brkaju ta dva pojma "nacije" i da drzavljani imaju malo vise postovanja prema vlastitoj drzavi.
Kakvu naciju znaci hoces ti sada da stvaras?
I Willson izmlisio Jugoslaviju?
- osa
#225 Re: Zašto niko ne budi Bosnu i Hercegovinu...?
nek bošnjaci govore jezik koji žele, zašto petljaš u to hrvate i srbe, oni ne govore jezikom manjine.popajic wrote:Ote mi iz usta.Ko da gledam kako bi se ovo "objerucke" prihvatilo .@abacija
Nek Bosanci budu vecina a nek se Bosnjaci, Bos. Srbi i Bos. Hrvati svrstaju u manjine.