i naravno uz normalnu voznju da je nenormalna ne bi ih koristio 2-3 godine nego godinu
TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- respo
#201 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
znam da prednje idu nazad ali ti govorim kakve su te nazad poslije 2 godine voznje naprijed shvatas?
i naravno uz normalnu voznju da je nenormalna ne bi ih koristio 2-3 godine nego godinu
-
jefferson
#202 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Problem je sto kod nas ljudi ne shvataju da je po kisi bolje imati dobre gume nazad nego naprijed!respo wrote:znam da prednje idu nazad ali ti govorim kakve su te nazad poslije 2 godine voznje naprijed shvatas?
da se vozaci koji se predstavljaju kao primjer drugima hoce malo raspitati po internetu to bi vrlo lako saznali, ali jok, lakse je ovdje se prepucavati i ubjedjivati druge kako cijeli svijet nije upravu.
Neelixa vode ocito finansijski problemi, kao i vecinu nasih vozaca, ali brate svi odma gard zauzimaju kao da je to ispravno.
samo malo kada se sagradi jos ovo auto-puta pa cete vidjeti kako ce kombinacija M+S ljeti izgledati.
- citroen
#203 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Aj mi reci koja je dubina sare kod ljetne i zimske,ja neki dan onako beze kod jednog prodavaca guma uzmem onaj hepek sto se mjeri dubina sare i ona ista kod zimske i ljetnje,zimska bila S3 a ljetna Barum Bravuris, il sam se zahebojefferson wrote:citroen wrote:jefferson wrote:Joj covjece, ja sam ti rekao ovo:
4. Zbog dublje sare ali i veceg razmaka medju sarama+hiljada malih utora, zimska guma ima i do 20% manju gaznu povrsinu. To je dobro zimi, ljeti nikako.
Stoga nije bas kao u F1!
Uopste ova rasprava je tako reci glupa. Ne zovu se dzaba zimske gume ZIMSKE a ljetne LJETNE, jer postoji vrlo dobar razlog za to.
To sto 90% ( a nije toliko) vozaca vozi na toj gumi, nema toliko veze sa performansama nego finansijkom situacijom (ali o tome ne diskutujemo). Iz iskustva ti samo mogu reci da je jeftinije dugorocno voziti na dva seta guma nego na jednom, jer meni zimske trebaju zimi, sto znaci da ako vozim po ovome kako neelix ili ti vozis, ja bi te gume trebao i ljeti voziti, sto znaci da ce sljedece zime biti prakticno neupotrebljve jer ce ih ljeto jednostavno pojesti!
I onda hajde ponovo u krug kupuj nove gume.
Evo na sadasnjem autu koje prelazi prosjecno godisnje 50,000km, ljeti imam Bridgestone Turanza ER300 a zimi Good Year Ultra Grip 7+. Bridgestone cu sad mjenjati sa Good Year Opti Grip, nakon tri ljeta, a na zimu cu GY UG mjenjati nakon tri zime.
GY UG ne bi mogle izdrzati dva ljeta i dvije zime nema teoretske sanse.
-
jefferson
#204 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
pardon, pogresno sam ja se izrazio. Neke zimske gume imaju dublju saru za jedan-dva mm. medjutim, vecina ih ima isto ako i ljetne jer silaze s istih pogona, ipak odstupanja postoje u nekim slucajevima, a najbolje se primjeti kod pravih sportskih guma.Medjutim, to uopste nije toliko bitno koliko je hemijski sastav i cinjenica da zimske gume imaju manji gazni sloj!
- citroen
#205 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
za ovo si u pravujefferson wrote:pardon, pogresno sam ja se izrazio. Neke zimske gume imaju dublju saru za jedan-dva mm. medjutim, vecina ih ima isto ako i ljetne jer silaze s istih pogona, ipak odstupanja postoje u nekim slucajevima, a najbolje se primjeti kod pravih sportskih guma.Medjutim, to uopste nije toliko bitno koliko je hemijski sastav i cinjenica da zimske gume imaju manji gazni sloj!
-
frngla
#206 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
i na kraju je l' tigar smece il' nije
ps za ove m+s znalce
m+s nije ljeto zima (all season) vec Mudd + Snow ili ti ga blato + snijeg 
ps za ove m+s znalce
- respo
#207 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
pa za neku normalnu voznju tigar gume su dobre
vec ako hoces nesto brzu i agresivniju voznju nisu preporucljiva
vec ako hoces nesto brzu i agresivniju voznju nisu preporucljiva
-
frngla
#208 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
realno sta ces ocekivati od najjeftinije gume na trzistu (ove kineske iz robota i tako to ne pikam) zakljucak
tigar je neka posljednja varijanta kad ti gori da vozis, kad je nuzda, a nemas vise love
je l' moze kova ? XD
-
jefferson
#209 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
ejh jaro moj koliko se samo puta tema oko toga sta M+S znaci provukla kroz ovaj forum, i opet ljudi ne kontaju!frngla wrote:i na kraju je l' tigar smece il' nije![]()
ps za ove m+s znalcem+s nije ljeto zima (all season) vec Mudd + Snow ili ti ga blato + snijeg
Ali, M+S bez zvjedzdice jesu All Season gume. Moraju imati pahuljicu pored M+S da bi bile okarakterisane kao prave zimske gume.
-
AS_sa
#210 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
pa ove tigra gume imaju jako slicnu saru kao Good Year - ove .... jel ih oni prave ili ???
-
yopa
#211 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Ne prave. Tigar je Michelinov podbrend.AS_sa wrote:pa ove tigra gume imaju jako slicnu saru kao Good Year - ove .... jel ih oni prave ili ???
-
Bo Bo
#212 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Nikome ne bih preporucio Tigar gume.
Dolazim ja ispred vikendice,proslu zimu,ulazim u dvoriste ,snijeg nekih 15cm.I pokusavam sad u rikverc da se vratim na put(inace,nije bas 100% ravno dvoriste).I ja krecem u rikverc,a auto samo prklizava.Jedva se izvucem.Dolazi moj zet,isto auto(G2),kod njega Sava.Ulazi u moje dvoriste,okrece se unutra i izlazi na put
. Toliko o tigrovim gumama.
Dolazim ja ispred vikendice,proslu zimu,ulazim u dvoriste ,snijeg nekih 15cm.I pokusavam sad u rikverc da se vratim na put(inace,nije bas 100% ravno dvoriste).I ja krecem u rikverc,a auto samo prklizava.Jedva se izvucem.Dolazi moj zet,isto auto(G2),kod njega Sava.Ulazi u moje dvoriste,okrece se unutra i izlazi na put
- Azamo
#213 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Bo Bo wrote:Nikome ne bih preporucio Tigar gume.
Dolazim ja ispred vikendice,proslu zimu,ulazim u dvoriste ,snijeg nekih 15cm.I pokusavam sad u rikverc da se vratim na put(inace,nije bas 100% ravno dvoriste).I ja krecem u rikverc,a auto samo prklizava.Jedva se izvucem.Dolazi moj zet,isto auto(G2),kod njega Sava.Ulazi u moje dvoriste,okrece se unutra i izlazi na put. Toliko o tigrovim gumama.
Ma daj,šališ se....To je do vozača nije do guma
- hogar strasni
#214 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Sluzbeni kedy, sve 4 tigar winter 1,ja jos nigdje zimi zapeo nisam, proslajdra negdje ali i i zvuce, e na prvoj kisi i masnom asfaltu zna prollizat pri naglom kocenju, ali koje tad ne proklizaju, ali kad je asfalt mokar ali ''nemasan'' znaci sapran od kise vala drzi. Ja nekih velikih problema imao nisam. Cak sam cuo od taxista koji voze tigra i savu da se tigar manje trosi od save. Cak sam mislio sad uzet i na golfa tigra sve 4, cisto da probam. NIsam ljut na gasu,nit brzo vozim a 4 gume 318,00 KM sa balansom i montazom. A na drugom autu je Goodrich koje su dosle sa autom, sa njima sam isto zadovoljan. Ajd pa cu da javim utiske.
-
shown
#215 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
tigar je u zoo 
-
Brus Lee
#216 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Po meni, manje smeće nego Sava. Vozio sam i jedne i druge. Tigar su jeftinije 20-tak maraka po gumi od Save i ne prave "trbuhe". Ako se dvoumis izmedju te dvije marke, moj savjet je Tigar.frngla wrote:i na kraju je l' tigar smece il' nije![]()
ps za ove m+s znalcem+s nije ljeto zima (all season) vec Mudd + Snow ili ti ga blato + snijeg
- AmADin_gospo
#217 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
na svim testovima se sava pokazala kao loša guma osim po neutabanom snijegu gdje je dobila ocijenu prosječna (testovi rađeni van EX YU)
savu narod ovde preferira iz par razloga... starog brenda od prije 30 godina kad nisi imao velikog izbora pa se od YU proizvođača sava pokazala kao najbolja, također se bira jer je cijenom prihvatljiva našem đepu, a cijenom je u klasi s tigrom a ispod njih su samo jeftinije protektirane gume i kineksi plastikaneri koje đabe dobiješ uz vreču deterđenta.
također, možete primjetiti da savu hvale po forumima 99% ljudi koje nisu nikad zimu proveli na fuldi, michelenu, dunlopu, vredsteinu, goodyear-u ostalim gumama, jer im nepada napamet oblačiti opanke na auto.
gume za "low end" tržište kaoš što su save i tigar, glasam za tigar jer je bolji po vlažnom kolovizu, bolji je na poleđenom kolovozu i jefitniji je od save. ovo govorim iz iskustva s dimenzijom guma 195/45/R15 i 2 sezone vožene jednu s savom drugu s tigrom
P.S. ove zime na auto oblačim goodyear ultra grip 7+
testovi guma po dimenzijama i godina/sezona testiranja
Adac test guma 185/65 R15 T (2010)
Zimske gume 185/60 R 14 T 2009 godina
Zimske gume 175/65 R 14 T 2008
savu narod ovde preferira iz par razloga... starog brenda od prije 30 godina kad nisi imao velikog izbora pa se od YU proizvođača sava pokazala kao najbolja, također se bira jer je cijenom prihvatljiva našem đepu, a cijenom je u klasi s tigrom a ispod njih su samo jeftinije protektirane gume i kineksi plastikaneri koje đabe dobiješ uz vreču deterđenta.
također, možete primjetiti da savu hvale po forumima 99% ljudi koje nisu nikad zimu proveli na fuldi, michelenu, dunlopu, vredsteinu, goodyear-u ostalim gumama, jer im nepada napamet oblačiti opanke na auto.
gume za "low end" tržište kaoš što su save i tigar, glasam za tigar jer je bolji po vlažnom kolovizu, bolji je na poleđenom kolovozu i jefitniji je od save. ovo govorim iz iskustva s dimenzijom guma 195/45/R15 i 2 sezone vožene jednu s savom drugu s tigrom
P.S. ove zime na auto oblačim goodyear ultra grip 7+
testovi guma po dimenzijama i godina/sezona testiranja
Adac test guma 185/65 R15 T (2010)
Zimske gume 185/60 R 14 T 2009 godina
Zimske gume 175/65 R 14 T 2008
-
Bo Bo
#218 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
i ja mislimAzamo wrote:Bo Bo wrote:Nikome ne bih preporucio Tigar gume.
Dolazim ja ispred vikendice,proslu zimu,ulazim u dvoriste ,snijeg nekih 15cm.I pokusavam sad u rikverc da se vratim na put(inace,nije bas 100% ravno dvoriste).I ja krecem u rikverc,a auto samo prklizava.Jedva se izvucem.Dolazi moj zet,isto auto(G2),kod njega Sava.Ulazi u moje dvoriste,okrece se unutra i izlazi na put. Toliko o tigrovim gumama.
Ma daj,šališ se....To je do vozača nije do guma![]()
-
LeKo
#219 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Nit' je do vozača, nit' do auta, nit' do guma, neg' do utabanog snijega u dvorištu, zet došao nakon što si ti "razgazio". 
-
zelenashica
#220 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
Vala ja godinama kupujem TIGAR gumepuregold_ wrote:TIGAR gume su jedno veliko SMECE.
Licno sam nasjeo na pricu kako nisu lose i kako ih aman Micheline pravi, AVAJ!
Ne znam ja ko ih pravi al znam da su smece i to samo takvo, pune su plastike, auto mi proklizava gdje stigne. Doduse i ja sam budala, na dimenziju 205/55 se bas i ne experimentise al eto sad znam da ih necu vise nikad uzeti.
Ide nova sezona i jeidna dilema je Goodyear il´ Dunlop.
-
AS_sa
#221 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
vid zelenashice sto je iskusan vozać .... nije podlegla prici trgovca .... bravo !! 
-
zelenashica
#222 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
guma glavu čuvaAS_sa wrote:vid zelenashice sto je iskusan vozać .... nije podlegla prici trgovca .... bravo !!
-
zonbirile
#223 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
tigar gume su odlične-za kosilice i civare
-
zelenashica
#224 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
bogami kako kome.....sva sreća postoji dobar izbor pa ne moraš biti osuđen na tigrovkezonbirile wrote:tigar gume su odlične-za kosilice i civare
- Control panel
#225 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja
zivot je ipak vrijedniji od one razlike kolika je izmedju tigar guma i neke normalne gume.