Drvena vrata se krive ako drvo nije suvo ( po pravili se samo ram radi od drveta a unutrasnja ispuna od furniranog medijapana)), medijapan se krivi jer vecina stolara kupuje medijapan koji se sa jedne strane vec bijel pa farbaju samu vanjsku stranu ( boja pri susenju povlaci vrata na jednu stranu pa se ona krive, pogotovo se vidi na velikim vratima frizidera), iverice se krivi ako je vec kriva ( turska, poljska....) sto se opet vidi na velikim vratimaenergeticar wrote:Ne bih ugradebni frizider uzimao iz jednog razloga, bilo kakva vrata na takvom vrizideru (mislim na vrata od drveta, medijapana, iverice,... na koja se kace vrata od frizidera) se zbog svoje veličine uviju, te nakon određenog vremena imaju vise disfunkcije nego funkcije, npr. prvo otvoris vrata od ormara frizidera pa tek onda vrata od frizidera.surajaa wrote:Muz i ja smo u fazi useljenja i opremanja novog stana. Zelim modernu kuhinju minimalistickog dizajna. A vec sam odlucila da umjesto keramickih plocica zelim kaljeno staklo, izgleda mnogo ljepse, nema fuga koje vremenom sive, lakse ga je odrzavati (domacice se kunu u sredstvo za ciscenje stakla i magicnu krpu)
Bila sam u Kristalu u Vitezu, no oni bas i nemaju neku ponudu boja, zanima me da li neko zna firme u Sarajevu koje se bave prodajom i ugradnjom kaljenog stakla i koliko kosta po m2?
Ja bih nesto slicno ovome...
Dobrodosla su iskustva onih koji su vec zavrsili svoje kuhinje, kao i forumasa koji posjecuju temu, a bave se proizvodnjom kuhinja po mjeri.
- da li raditi prednje dijelove elemenata od medijapana ili univera, (znam za razlike u cijenama) da li onaj presvucen pvc folijom ili farbani (koji je kvalitetniji), da li je tesko i cime odrzavati takve povrsine, (ja svakako preferiram vise visoki sjaj negoli mat, ali zelim cuti strucna misljenja)...
- u dilemi sam oko postavljanja ugradbenog ili samostojeceg frizidera, muz se drzi svog argumenta da ugradbeni osim sto su skuplji imaju i dosta manje prostora. Ja bih iskljucivo frizider, tipa dole zamrzivac, gore hladnjak da se ne moram svaki put saginjati kada ga otvaram. Obzirom da povrsina kuhinje iznosi 5 m2, napravljena je u obliku kocke, sto meni savrseno odgovara, vojela bih napraviti sve u jednoj cjelini i tako "zamaskirati" frizider...
Pitala bih jos svasta, ali ne mogu da se sjetim, useljenje i opremanje doma nisu dobri saveznici cistog uma![]()
kuhinje po mjeri
- L.e.g
#201 Re: kuhinje po mjeri
-
domaci.ba
#202 Re: kuhinje po mjeri
Odi u Begex i ljudi ti naprave sta hoces dodaj i ladice da otvaras na dodir
-
Karen
#203 Re: kuhinje po mjeri
Ima li tko kontakt provjerenog stolara, za prekrajanje kuhinje? Može na pp?
- MersY
#204 Re: kuhinje po mjeri
Eh ovako...ja u kuhinji imam kaljeno staklo umjesto pločica...staklo mi je postavio jedan majstor koji se bavi i izradom namještaja a staklo nabavlja u Ramaglasu...za 4 metra kvadratna kaljenog stakla crvene boje platila sam 550 KM zajedno sa postavljanjem...u Ramaglasu su mi za tu istu količinu htjeli naplatiti 1400 KM sa ugradnjom i dolaskom u Mostar ( stan je u Mostaru )...ja sam prezadovoljna kako je to urađeno i ako želiš poslaću ti broj tog majstora pa se sa njim dogovori i inače radi i kuhinje fantastične ( ima slike na FB )surajaa wrote:Muz i ja smo u fazi useljenja i opremanja novog stana. Zelim modernu kuhinju minimalistickog dizajna. A vec sam odlucila da umjesto keramickih plocica zelim kaljeno staklo, izgleda mnogo ljepse, nema fuga koje vremenom sive, lakse ga je odrzavati (domacice se kunu u sredstvo za ciscenje stakla i magicnu krpu)
Bila sam u Kristalu u Vitezu, no oni bas i nemaju neku ponudu boja, zanima me da li neko zna firme u Sarajevu koje se bave prodajom i ugradnjom kaljenog stakla i koliko kosta po m2?
- L.e.g
#205 Re: kuhinje po mjeri
Ovo je zadnje koje sam ja uradio

- pajero
#206 Re: kuhinje po mjeri
L.e.g mozes li mi poslati svoj broj na pp?
-
surajaa
#207 Re: kuhinje po mjeri
Od ramaglasa sam svakako odustala...MersY wrote:Eh ovako...ja u kuhinji imam kaljeno staklo umjesto pločica...staklo mi je postavio jedan majstor koji se bavi i izradom namještaja a staklo nabavlja u Ramaglasu...za 4 metra kvadratna kaljenog stakla crvene boje platila sam 550 KM zajedno sa postavljanjem...u Ramaglasu su mi za tu istu količinu htjeli naplatiti 1400 KM sa ugradnjom i dolaskom u Mostar ( stan je u Mostaru )...ja sam prezadovoljna kako je to urađeno i ako želiš poslaću ti broj tog majstora pa se sa njim dogovori i inače radi i kuhinje fantastične ( ima slike na FB )surajaa wrote:Muz i ja smo u fazi useljenja i opremanja novog stana. Zelim modernu kuhinju minimalistickog dizajna. A vec sam odlucila da umjesto keramickih plocica zelim kaljeno staklo, izgleda mnogo ljepse, nema fuga koje vremenom sive, lakse ga je odrzavati (domacice se kunu u sredstvo za ciscenje stakla i magicnu krpu)
Molim te posalji mi broj telefona tvog majstora ili jos bolje njegov facebook profil kako bih vidjela kako radi...
-
surajaa
#208 Re: kuhinje po mjeri
Pretpostavljam da je ovo oslikano staklo, ne postavljena tapeta iza stakla, obzirom da je staklo u crnoj boji ili se varam?L.e.g wrote:Ovo je zadnje koje sam ja uradio
Da li se koristi neko posebno extra ljepilo za ucvrscivanje ovog stakla i gdje ga mogu nabaviti? Ono cega me je strah je to da majstor koji bi postavljao staklo ne napravi nesto kako treba, jer sam cula da se desavalo da majstori nisu uradili dobro svoj dio posala, te su se pocele pojavljivat crne tackice izmedju zida i stakla ili su ostajale neke praznine u koje bi se uvlacili kukci, musice i slicno...meni je ovaj dio price jako bitan obzirom da cu imati staklo u nekoj njeznoj, svijetloj boji i jako dobro ce se vidjeti svaki moguci nedostatak, ovo s crnom i tamnim bojama mi se ne svidja ni malo...
- L.e.g
#209 Re: kuhinje po mjeri
staklo je kaljeno 6mm, prvo se oslika ( sablonima i sl) pa onda ide u pec na kaljene.surajaa wrote:Pretpostavljam da je ovo oslikano staklo, ne postavljena tapeta iza stakla, obzirom da je staklo u crnoj boji ili se varam?L.e.g wrote:Ovo je zadnje koje sam ja uradio
Da li se koristi neko posebno extra ljepilo za ucvrscivanje ovog stakla i gdje ga mogu nabaviti? Ono cega me je strah je to da majstor koji bi postavljao staklo ne napravi nesto kako treba, jer sam cula da se desavalo da majstori nisu uradili dobro svoj dio posala, te su se pocele pojavljivat crne tackice izmedju zida i stakla ili su ostajale neke praznine u koje bi se uvlacili kukci, musice i slicno...meni je ovaj dio price jako bitan obzirom da cu imati staklo u nekoj njeznoj, svijetloj boji i jako dobro ce se vidjeti svaki moguci nedostatak, ovo s crnom i tamnim bojama mi se ne svidja ni malo...
Za ljepljene se koristi obicni silikon.
Obicno se radi dupli premaz, a za te tockice ja jos nisam cuo, mozda se pojave kod onoga ko stavi tapetu iz stakla i li tako nesto.
Praznine ostaju iza jer se silikon ne nanosi cijelom povrsinom nego samo na odredjenim djelovima, a moze se onda skroz okolo zatvoriti da ne moze nista uci
-
mala_mrva
#210 Re: kuhinje po mjeri
Mene zanima gdje se mogu kupiti fine plocice,moze li mi ko pomoci;)
- GeneralBHF
#211 Re: kuhinje po mjeri
U kojem gradu trazite?mala_mrva wrote:Mene zanima gdje se mogu kupiti fine plocice,moze li mi ko pomoci;)
- L.e.g
#212 Re: kuhinje po mjeri
Kerametal....od Mostarskog raskrizja prema Kiseljaku nekih 1-2 kmmala_mrva wrote:Mene zanima gdje se mogu kupiti fine plocice,moze li mi ko pomoci;)
- GeneralBHF
#213 Re: kuhinje po mjeri
Imas drvne dekore a ovi sada sto su tek izasli izgledaju savrseno.Drvoobrada wrote:A ja nešto nisam ljubitelj tih medijapan kuhinja, nekako su mi uvijek ljepse one od drveta.... ali opet sve je stvar izbora....
-
kostakurta
#214 Re: kuhinje po mjeri
potreban dobar majstor za izradu americkog plakara, ne razvikane firme koje uzimaju bukvalno deru sa cijenom....ukoliko je neko nedavno radio nesto slicno molim broj na pp.....
-
Shon Phon
#215 Re: kuhinje po mjeri
Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
Uglavnom su ljudi do sada govorili kako su zadovoljni uradjenim poslom, svojom kuhinjom, ali rijetko je ko je ostavio podatak kolika je zapravo kuhinja i koliko je na kraju kostala. To se posebno odnosi na ljude koji nisu radili kuhinje u nekoj od firmi, nego preko samostalnih stolara. Recimo, mene tu interesuje koliko te kuhinje ispadaju jeftinije, odnosno kolika bi bila razlika kada bi se koristili kvalitetniji materijali, nesto sto je u jednom postu napisao nick huricanes. Pa eto, ako je neko raspolozen da podijeli neke konkretne informacije.
Uglavnom su ljudi do sada govorili kako su zadovoljni uradjenim poslom, svojom kuhinjom, ali rijetko je ko je ostavio podatak kolika je zapravo kuhinja i koliko je na kraju kostala. To se posebno odnosi na ljude koji nisu radili kuhinje u nekoj od firmi, nego preko samostalnih stolara. Recimo, mene tu interesuje koliko te kuhinje ispadaju jeftinije, odnosno kolika bi bila razlika kada bi se koristili kvalitetniji materijali, nesto sto je u jednom postu napisao nick huricanes. Pa eto, ako je neko raspolozen da podijeli neke konkretne informacije.
- L.e.g
#216 Re: kuhinje po mjeri
evo ja sam zadnju kuhinju radio koja je kostala 4000 KM, a samo okova je bilo 1500 KM ( izvlacna kosara magic corner 400 KM, visoka izvlacna kosara sa ublazivacima 350 KM, aventos za dva viseca elemeta 250 KM, mala izvlacna kosara 70 KM, rucke 150 KM, tandembox 3x70=210 KM baglame blum sa ublazivacima 180 KM,......)Shon Phon wrote:Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
umjesto korpe u uglu polica moze, umjesto visoke korpe isto police, umjesto aventosa plinski amortizeri 4x6=24 KM, rucke za 30 KM, obicne vodilice 3x3=9 KM, baglame 30 KM......
- kockica_kockica
#217 Re: kuhinje po mjeri
moja komsinicasemlaca wrote:Nije, ova kuhinja je u Tibri 2, adresa je Stupska bb
-
motorola01
#218 Re: kuhinje po mjeri
L.e.g wrote:evo ja sam zadnju kuhinju radio koja je kostala 4000 KM, a samo okova je bilo 1500 KM ( izvlacna kosara magic corner 400 KM, visoka izvlacna kosara sa ublazivacima 350 KM, aventos za dva viseca elemeta 250 KM, mala izvlacna kosara 70 KM, rucke 150 KM, tandembox 3x70=210 KM baglame blum sa ublazivacima 180 KM,......)Shon Phon wrote:Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
umjesto korpe u uglu polica moze, umjesto visoke korpe isto police, umjesto aventosa plinski amortizeri 4x6=24 KM, rucke za 30 KM, obicne vodilice 3x3=9 KM, baglame 30 KM......
Koliko kosta metar kuhinje po mjeri i kojeg je kvaliteta?
- L.e.g
#219 Re: kuhinje po mjeri
motorola01 wrote:L.e.g wrote:evo ja sam zadnju kuhinju radio koja je kostala 4000 KM, a samo okova je bilo 1500 KM ( izvlacna kosara magic corner 400 KM, visoka izvlacna kosara sa ublazivacima 350 KM, aventos za dva viseca elemeta 250 KM, mala izvlacna kosara 70 KM, rucke 150 KM, tandembox 3x70=210 KM baglame blum sa ublazivacima 180 KM,......)Shon Phon wrote:Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
Koliko kosta metar kuhinje po mjeri i kojeg je kvaliteta?

lijevo:
tandembox vodlice=15x70KM=1050 KM ( dodatna opcija je servo drive da se ladice same otvaraju na dodir)
utopne rucke 15x15=225 KM
radna ploca kerrock 1 met=500 KM
frontovi ladica za donje elemente medijapan lakirani viskoi sjaj sa alu kantom1 m2 cca 350 KM
podizni sistem aventos za visece 2x130=260 KM ( servo drive za aventos da se sama otvaraju 2x350 KM)
siroki alu ram za vrata visecih 4x50=200 KM
staklo sa nekim crtezima na vratima 1m2=150-250 KM
korpusi 200 KM....itd itd
desno 1 met kuhinje 350 KM
Ovo samo da ne mislis da te zezam kad kazem da se metar krece od 350-3500 KM...i vise
-
shandrprcSA
#220 Re: kuhinje po mjeri

ja sam preko ovog programa nacrtao sebi kuhinju sa svim mjerama i insprintano dao majstoru...ako budu trebali linkovi od programa, sve na pp
-
Shon Phon
#221 Re: kuhinje po mjeri
Koliko kostaju blumove baglame sa ublazivacima po jednom elementu, recimo 60x60 ili za klasicni donji element?
- AkashaSa
#222 Re: kuhinje po mjeri
mi smo radili kuhinju u septembru. kuhinja je na u i mjere su 170 x 260 x 195. svekrove kolege su mi preporučile stolara i kada sam uporedila cijenu, izgled i iskustva mojih prijatelja nisam mogla vjerovati kako smo samo jeftino prošli a kuhinja izgleda kao da je koštala desetak hiljada KM. Čovjek je lijepo došao, premjerio, rekao tačno kada će stići i sve završiti. Kuhinja nas je izašla oko 1800 km, bez bijele tehnike naravno. Na kraju meni nije ni bilo važno koliko ću platiti tako da nisam mogla vjerovati da smo prošli praktički džaba.Shon Phon wrote:Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
Na kraju taj mi je stolar uradio još pola namještaja u stanu a svekru i svekrvi američki plakar. Mi smo prezadovoljni i kome treba kontakt neka mi se javi na pp.
Još jedna stvar, mi smo umjesto pločica na zid stavljali staklo i prezadovoljni smo. pogotovo ja koja to trebam da čistim. razlika je nevjerovatna a izgleda puno puno ljepše nego pločice. na ovu dimenziju kuhinje staklo je izašlo oko 550 KM, sa postavljanjem.
eto, sretno sa potragom, trebat će vam
-
dona868
#224 Re: kuhinje po mjeri
Ako radis samo kuhinju i nije ti bitna razlika u par stoja preporucujem Begex iz Hadzica.....ono sto oni rade je zaista vrh a obrada mediapana ili punog drveta se zaista ne moze porediti niti sa jednim majstorom koji to privatno kuci radi...naravno mozes i od onih drugih materijala......razlika u cijeni postoji ali kad uporedis omjer kvaliteta zaista vrijediShon Phon wrote:Da probam malo da podignem ovu temu, buduci da sam trenutno u fazi trazenja kuhinje. Vjerovatno je da cemo taj posao prepustiti nekoj od firmi koje se ovdje spominju, naravno uz obilazak istih i prikupljanje ponuda.
-
dona868
#225 Re: kuhinje po mjeri
A nema sta ljudi ne rade ...od onih full modernih do klasicnih i rusticnih