Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drama

#201 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by drama »

vrlo jednostavno...
neka inspekcija radi svoj pos'o i kaznjava one koji rade na crno, ne placaju poreze itd
al' ako ljudi misle da i sa snizenim cijenama mogu radit' i zaradit',
navedi mi jedan razlog zasto bi se zabranilo zutom taksiju da snizi cijene?!
zgembo_sa

#202 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by zgembo_sa »

haha vidi sto se nerviraju :)
Razlog da se zabrani snizavanje cijena je sto inspekcija ne radi svoj posao?! Pazi im samo infantilnog opravdanja! Ne mogu da izadju na kraj sa konkurencijom pa se zale taji... Koji jadnici!

Bore se protiv ilegalnih taksista i zato ne daju da se snize cijene. Poyebala im se logika negdje usput :D
Btw. ni ja ni ostali dio porodice, radi ovih ciganluka, nikad vise necemo koristiti usluge Sarajevo Taxija, svecano obecavamo :) Samo vi vozajte "gospodu" na duge relacije.

Zivjela konkurencija, zivio Zuti!
fixer

#203 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by fixer »

lamija, teorija ti je glupa. znaci, ako placas porez, mozes traziti zastitu drzave prilikom lihvarenja ljudi? sto rece neko, neka inspekcije rade svoj posao, a to sto su razvozili ranjenike - moj otac se borio, pa koje on danas ima privilegije? da li njegovi interesi mogu biti zasticeni kao interesi ovih taksista?
lamija_SA

#204 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by lamija_SA »

drama wrote:vrlo jednostavno...
neka inspekcija radi svoj pos'o i kaznjava one koji rade na crno, ne placaju poreze itd
al' ako ljudi misle da i sa snizenim cijenama mogu radit' i zaradit',
navedi mi jedan razlog zasto bi se zabranilo zutom taksiju da snizi cijene?!
Upravo tako, SARAJEVO taxi nema ništa protiv da se snize cijene ako će sve strane igrati po istim pravilima. I zato i traže da se pojača inspekcija. A ljudi moji, žuti taxi je donedavno imao ovako 4 vozila prijavljena, a mi ko svi ćoravi i ne vidiomo da ih ima više. Pa su ih onda natjerali da prijave vozila, pa sad opet uzelo na crno maha, pa šta kaže odoh ja malo snizit cjene kad mi se već , može, jer ionako ne plaćam državi...
fixer wrote:lamija, teorija ti je glupa. znaci, ako placas porez, mozes traziti zastitu drzave prilikom lihvarenja ljudi? sto rece neko, neka inspekcije rade svoj posao, a to sto su razvozili ranjenike - moj otac se borio, pa koje on danas ima privilegije? da li njegovi interesi mogu biti zasticeni kao interesi ovih taksista?

Moja teorija nije glupa (hvala na uvredi), već si ti slabo obaviješten.
zgembo_sa wrote:haha vidi sto se nerviraju :)
Razlog da se zabrani snizavanje cijena je sto inspekcija ne radi svoj posao?! Pazi im samo infantilnog opravdanja! Ne mogu da izadju na kraj sa konkurencijom pa se zale taji... Koji jadnici!

Bore se protiv ilegalnih taksista i zato ne daju da se snize cijene. Poyebala im se logika negdje usput :D
Btw. ni ja ni ostali dio porodice, radi ovih ciganluka, nikad vise necemo koristiti usluge Sarajevo Taxija, svecano obecavamo :) Samo vi vozajte "gospodu" na duge relacije.

Zivjela konkurencija, zivio Zuti!
Za tvoju informaciju taxijem se nikada i nisu vozili nehljebovići (što nemaju ni 20 pfeninag na računu da nazovu dispečera), već se vozio srednji stalež, pa naviše. Kada su cijene povišene, ljudi koji su se ranije vozili taxijem i to usitinu sebi i mogli priuštiti su se i nastavili voziti taxijem. Ti si se očigledno prestao voziti, pa ti sad drago što možeš opet od centrala do bičakčića za 3 KM.
fixer

#205 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by fixer »

sorry, ali si me krivo shvatila! nisam te uvrijedio, dapače, o tebi nisam dobio nikakav utisak, ali o tvojim stajalistima jesam.
a ako zuti taxi misli da moze i dalje profitirati po snizenim cijenama, a s prijavljenim porezom, mislis da je onda opravdan postupak sa taksija?
tataratira

#206 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by tataratira »

Image
lamija_SA

#207 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by lamija_SA »

fixer wrote:
sorry, ali si me krivo shvatila! nisam te uvrijedio, dapače, o tebi nisam dobio nikakav utisak, ali o tvojim stajalistima jesam.
a ako zuti taxi misli da moze i dalje profitirati po snizenim cijenama, a s prijavljenim porezom, mislis da je onda opravdan postupak sa taksija?
S prijavljenim porezom i vozilima , uredu ...samo naprijed neka snize cjene!
Onda bi to bila fer konkurencija, ali sad za sad radi se o nefer konkurenciji i zato se SARAJEVO taxi žali.
vajkrem

#208 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by vajkrem »

lamija_SA wrote:Vala ste se svi ovdje na.rali za života! Ne mojte više slučajno da vas čujem kako brinete za socijalne slučajeve, što penzionerima kasni plata ili slično...jer iskali ste evo vam ga...

Podržavajući komercijalne taxiste podržavate ljude koji prijave 20, a imaju 120 vozača na cesti, znači podržavate rad na crno.

Podržavajući komercijalne taksiste podržavate neplaćanje prihoda.

Podržavajući komercijalne taksiste podržavate bogaćenje pojedinaca itd.

Vaša građanska svjest i savijest je dosta površna..."nek je taxi sada 1 KM, pa ja mogu za 1,20 KM do pekare"!, a to što od tih tvojih 1,20KM ravno 0 KM ide za prihode tvojoj nani penzionerki, to te boli briga! E bas ste mi pametni.

Na stranu, što su isti ti taxisti se digli na noge, prvi da brane ovaj grad kad mu je najvise trebalo, što su razvozili humanitarnu i ranjenike u ratu, to smo sve zaboravili. Pa se onda pobunite kada se govori o pravima boraca, a evo prilike da se zaštite prava tih boraca i egzistencija 3 000 sarajevskih porodica.

Ali opet, da jedno bude jasno, nije SARAJEVO taxi (dobro ovo u glavu utuvi taxi grada Sarajeva) protiv konkurencije, već protiv nezakonitog poslovanja.

Normalno da razni komercijalni taxiji mogu priuštiti snižavanje cjene, kada za razne poreza plaćaju minimum i u dobroj mjeri ga izbjegavaju.

A sa druge strane, kada imate loše iskustvo sa bilo kojim taxistom, lijepo telefon u ruke pa nazovite SARAJEVO taxi i žalite se, dajte broj firme i ko vam brani. To isto vrijedi i kada neće da vas vozi za kratku relaciju, nazovi i žali se.

:-) :-) :-)
:? :? :?
:-? :-? :-?
nemoj vise ziva bila....sve si nam lijepo pojasnila...sad nas pusti da se malo odmorimo
fixer

#209 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by fixer »

oki. to je sluzbena verzija razloga zalbe, ali mi nismo glupi, znamo koji su glavni razlozi! haj sad cemo vidjeti da li ce zuti prijaviti vozila, i da li ce moci voziti po tim cijenama.
JThomas

#210 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by JThomas »

ma jok, hajmo mi uvesti da u taksi možeš ući samo u odijelu i kravati, da najmanja destinacija bude 3 kilometra, da ne možeš plaćati novčanicama manjim od 20 KM, te da moraš priložiti uvjerenje od opštine da pripadaš "srednjem staležu" i da nisi "nehljebović" (isto kao uvjerenje o nekažnjavanju :-D )

ko o čemu, taksisti o gospodstvu :wink:
shuriken

#211 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by shuriken »

lamija_SA wrote:Vala ste se svi ovdje na.rali za života! Ne mojte više slučajno da vas čujem kako brinete za socijalne slučajeve, što penzionerima kasni plata ili slično...jer iskali ste evo vam ga...

Podržavajući komercijalne taxiste podržavate ljude koji prijave 20, a imaju 120 vozača na cesti, znači podržavate rad na crno.

Vaša građanska svjest i savijest je dosta površna..."nek je taxi sada 1 KM, pa ja mogu za 1,20 KM do pekare"!, a to što od tih tvojih 1,20KM ravno 0 KM ide za prihode tvojoj nani penzionerki, to te boli briga! E bas ste mi pametni.

Na stranu, što su isti ti taxisti se digli na noge, prvi da brane ovaj grad kad mu je najvise trebalo, što su razvozili humanitarnu i ranjenike u ratu, to smo sve zaboravili. Pa se onda pobunite kada se govori o pravima boraca, a evo prilike da se zaštite prava tih boraca i egzistencija 3 000 sarajevskih porodica.

Ali opet, da jedno bude jasno, nije SARAJEVO taxi (dobro ovo u glavu utuvi taxi grada Sarajeva) protiv konkurencije, već protiv nezakonitog poslovanja.

Normalno da razni komercijalni taxiji mogu priuštiti snižavanje cjene, kada za razne poreza plaćaju minimum i u dobroj mjeri ga izbjegavaju.

A sa druge strane, kada imate loše iskustvo sa bilo kojim taxistom, lijepo telefon u ruke pa nazovite SARAJEVO taxi i žalite se, dajte broj firme i ko vam brani. To isto vrijedi i kada neće da vas vozi za kratku relaciju, nazovi i žali se.

ne .eri za zivota, a nemoj ni posthumno .rat

niko ne pordzava vozace bez licence, o tome smo se slozili jos na pocetku diskusije

sataxi nije komercijalan?!? sta je, humanitaran, NVO, koji vrag?

i to smo vec napisali da se nekad davno moglo prijavit taksistu i taj bi bio kaznjen
onda su tu upravu koja je kaznjavala taksiste smijenili
i stavili ovu sadasnju, koja sve probleme rjesava nasiljem, prijetnjama i ucjenama

a zrtve su gradjani i fini i posteni taksisti koji gube posao zbog probisvijeta
Kruler

#212 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by Kruler »

Ok sve ali mi par stvari nije jasno.

1. Jesmo li mi još u komunističkom/socijalističkom sistemu uređenja države pa da se vlada petlja u komercijalni sektor? Ako jesmo (nije baš bilo toliko loše), onda moja daljnja pitanja nemaju veze s vezom.

2. Čemu uopšte polemika? Sarajevo taksi možda ima, uglavnom, bolja vozila, dok se Žuti taksi za svoje mjesto na tržištu bori cijenama. Obje firme bi, dakle, prema načinu na koji posluju trebale imati ciljna tržišta. Sarajevo Taksi, kao što pročitah ranije, gospodu koja hoće da se vozi u novim, napucanim, automobilima, Žuti Taksi, obične ljude kojima se ne daje ekstra za privilegiju vozanja u novom automobilu, nego im je bitno stići s jedne lokacije na drugu u što je kraćem vremenskom roku, bez obzira na udobnost/neudobnost prilikom vožnje. Dakle, trebali bi svi sretni.

3. Ukoliko smo, kao što jesmo, trenutno u kapitalističkom sistemu (tako je kako je, sami smo to tražili) uređenja države, šta Vlada Kantona Sarajevo, ili bilo koja druga vlada, ima da se miješa poslovanje bilo koje kompanije dok ova:
a. uredno plaća porez;
b. ima potrebne dozvole (licence) za poslovanje;
c. ne krši Zakon;
d. ne drži monopol nad proizvodom/uslugom i tako ne stvara nezdravu okolinu za poslovanje;

P.S. Iskreno me briga i za Sarajevo Taksi i za Žuti Taksi. I ovako i onako ću zaustaviti onog koji prvi prođe. Sa Sarajevo Taksijem, generalno, imam dobra iskustva kao stalna mušterija (više me i ne pitaju na pojedinim štandovima gdje ću). Također i sa žutim taksijem nikada nisam bio u neugodnoj situaciji. Ono što me nervira je činjenica da se nakon 16 godina otkako nismo u socijalizmu (12 ako oduzmemo rat) ljudi još uvijek žale vladi za stvari koje nisu i ne trebaju biti u njenom domenu djelovanja.
luciferino

#213 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by luciferino »

Zar nije malo nelogicno? Zar se Sa-taxi onda ne treba buniti zbog toga sto zuti ne placa doprinose bez obzira na cijene?
Jao price...taxisti vs. nehljebovici

Penzionerima su recimo niske penzije i kasne im, ali...za to su krivi oni iz zutog i svi kao oni jer ne placaju poreze. Ok, to smo skontali. Nego, jesu li penzioneri fukara i nehljebovici? Ako penzioner ne moze priustiti voznju taksijem, da li dusebriznicki saxisti imaju kakav program popusta za penzionere ili taxi nije za penzionere? Ovo pitam zbog one srcedrapajuce socijalne price i udaranja na obraz "gradjanima"...mislim ono, ako se samo gospoda voza...
arbosan

#214 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by arbosan »

Moj dedo je bio u pravu, kada neko filozofira, on mu kaze NE PRDI MALI/MALA.

Sto sta se napricala, i prozvala druge, bas ono sto bi ja rekao mahalski, a nigdje dokaza, pa makar skeniraj pa stavi pa da to argumentovano podiskutujemo.

Kazes da su taksisti imali zasluga u ratu. to je jedino sto si tacno i ispravno rekla. Sto neznaci da me moze krasti i varati. Evo, ako si iz Sarajeva, a mislim da jesi, odgovori mi na par pitanja:

Sta je uradila Centrala SA taksi sa prituzbama ljudih na SA taxi koji je na aerodromu (svi znamo sta i kako rade i gdje voze i gdje nece da voze)
Sta je uradila Centrala SA taksi sa prituzbama ljudih na SA taxi koji je na Zelj.Stanicu (isto kao i na aerodromu)
Sta je uradila Centrala SA taksi sa prituzbama ljudih na SA taxi koji je ispred Holiday INN/Cetral Hotel...itd. (jako slicna sa ostalima)
...,itd. da ne brojim vise.

A to sto kazes, nazovi, to isto kada bi tebi rekao, nisi zadovoljna sa Spiricem, ili Brankovicem, nazovi kabinet i zali se. hehehehehehe.

A kad god sam sjedio sa Zutim, Crvenim, Paja, Holding, Kale...itd. nikad ama nikad nisu odbili da voze kratke relacije ili duze, ili asfaltirano ili losija cesta. uvije sam dosao do odrediste za svoj novac koji sam uplatio, a sa SA taxi, ama uvije ama bas uvijek bude neki komentar ili nezadovoljsto, zasta sam i ja njima tada rekao, ako nezelis biti taksista, budi inzenjer brate i pusti druge da rade.

Eto toliko za sada, a imam mnogo toga reci...
illuminated

#215 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by illuminated »

Stara socijala. Branili grad, razvozili pomoc... i doslo vrijeme trzisnog kapitalizma a oni jos zive u proslosti.
Al oni se nekako dignu frku kad ostali koriguju cijene. A jel ti mislis da Sarajevo Taxi sve uredno placa? Kada mu kazes da vozi sa Dobrinje na Aerodrom kao da mu mater psujes. A Zuti vozi sve, i ne pita jel uzbrdo i jel blizu, i ne kaze do aerodroma je X KM, ne palim taksimetar.
Cim se zavrsi ova protekcija drzave, ne gine im gasenje ili privatizacija/preuzimanje.
I naravno, nek inspekcija radi svoj posao, ali opet nece se uvesti reda dok se ne uvede izdavanje racuna u vozilu..

I mogu priustiti snizenje zato sto imaju efikasnije poslovanje, stedljivija vozila, manje troskove odrzavanja, bolju eksploataciju vozila.
To se samo Sarajevo Taxi tjesi i mulja skrivajuci prave argumente,ali realno protiv zutog nema sanse.

btw,vlasnik Zutog taksija jest mrcina preprana u 100 voda, i sigurno zestoko mulja i krade porez i za to ga treba zestoko novcano kazniti,
ali i pored toga da mu daju on bi vozio za pola marke jer onim vozilima izvlaci dusu.

i na kraju,
AVE USER, IMPERATOR.
lamija_SA

#216 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by lamija_SA »

Koliko samo oprečnih stajališta i u najmanju ruku nebuloznih argumentata (ako se to može uopšte nazvati argumentima).

Poenta je u tome da treba obezbjediti iste uvjete za sve, odnosno stvoriti preduslove za fer konkurenciju, a ne konkurenciju po svaku cijenu.
Neka sve taxi kuće snize cjene, ako je to ekonomsli isplativo, nakon što se utvrdi ispravnost rada u svim kućama.

Puna su vam, nažalost, usta dvostrukih standarada, pa će te već na nekoj sljedećoj temi voditi vodu na neki sasvim drugi lim.

Ali dobro, šta je tu je, sad se dame sa štiklama od 12 cm mogu vozati do škole taxijem i to žutim, to je ono što je bitno...ko *ebe uređenje države...ili ćemo o tome iz šupljeg u prazno na nekoj drugoj temi, a ne na ovom konkretnom primjeru.

Ovim ja i završavam sa ovom temom.
fixer

#217 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by fixer »

lamija_SA wrote:Koliko samo oprečnih stajališta i u najmanju ruku nebuloznih argumentata (ako se to može uopšte nazvati argumentima).

Poenta je u tome da treba obezbjediti iste uvjete za sve, odnosno stvoriti preduslove za fer konkurenciju, a ne konkurenciju po svaku cijenu.
Neka sve taxi kuće snize cjene, ako je to ekonomsli isplativo, nakon što se utvrdi ispravnost rada u svim kućama.

Puna su vam, nažalost, usta dvostrukih standarada, pa će te već na nekoj sljedećoj temi voditi vodu na neki sasvim drugi lim.

Ali dobro, šta je tu je, sad se dame sa štiklama od 12 cm mogu vozati do škole taxijem i to žutim, to je ono što je bitno...ko *ebe uređenje države...ili ćemo o tome iz šupljeg u prazno na nekoj drugoj temi, a ne na ovom konkretnom primjeru.

ako se borimo za sto bolju drzavu, prva stvar koju trebamo da uradimo je da raspustimo sa taxi. danas glume da su potlaceni, da su jedini ispravni, a govana su proizveli u enorminim kolicinama.
shuriken

#218 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by shuriken »

lamija_SA wrote:Koliko samo oprečnih stajališta i u najmanju ruku nebuloznih argumentata (ako se to može uopšte nazvati argumentima).

jadni taksisti sa takvim dvjema braniteljicama

sad su i dame sa stiklama problem, nakon sirotinje, bijednika sa toplim markama, doseljenika... :shock:

do skole? uciteljice na posao? ucenice u skolu? majke po djecu? samo reci koje su to mrske dame koje ljute nase taksiste i kcerke im
luciferino

#219 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by luciferino »

Neka se utvrdi ispravnost rada BEZ OBZIRA NA CIJENE. Dok ponavljas cijene, cijene, znaci da vas bole samo i iskljucivo cijene...
I sta fali damama u stiklama od 12 cm? Automatski su kurve, sta li vec????

Hajd, ne brani ih vishe svega ti...eto, postadoste ko Hamush i Djasmin iz Nadrealista...slika i prilika :evil:
Last edited by luciferino on 01/09/2008 12:08, edited 1 time in total.
illuminated

#220 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by illuminated »

ma daj molim te otvori oci a nemoj mlatiti. Pa ako se stvore uslovi za konkurenciju tek onda ce SA Taxi pravo da nastrada.

Ovako ih jos malo kanton stiti. Samo je jos vise ukopavas. Pa mi sve sto zelimo na ovom svijetu je fer konkurencija i jednaki uslovi za sve.
Kad se to desi, onda cemo da se vozimo za pola marke, i tad Sa taxi nece postojati, a taj tvoj neko, ko taksira, ce da radi 8 sati, bude zdravstveno osiguran,
prijavljen, vozi tamo gdje se od njega trazi a ne da hvata zjale negdje po standu i zali se kako je los sistem...
JThomas

#221 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by JThomas »

pa ima li neki sloj društva da ne smeta ovim kćerkama taksista? do sad su nabrojani romi, prostitutke, srednjoškolke, šminkeri iz centrala, dijaspora...po načinu na koji govore o drugima, rekao bi čovjek u najmanju ruku da su engleska kraljevska porodica :lol:

ništa, lobirajte za zakon kojim će se propisati kakvi ljudi imaju pravo da se voze taksijem...dress code, minimalni nivo primanja, obavezno fakultetsko obrazovanje, najmanja destinacija, i samo da postoji sarajevo taxi.
vajkrem

#222 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by vajkrem »

Neka te lamija da nam uredis drzavu....ne idiiiii....molim teeee
suncica24

#223 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by suncica24 »

Ja imam stikle od 12cm!
Je li to znaci da sam ja ku...? :-)
I da se klonim taksija? :-)

O blagi Boze, sta sve neprocitah na ovoj temi :run:
fixer

#224 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by fixer »

suncica24 wrote:Ja imam stikle od 12cm!
Je li to znaci da sam ja ku...? :-)
I da se klonim taksija? :-)

O blagi Boze, sta sve neprocitah na ovoj temi :run:
to znaci da si nam odmah draza :kiss: :lol: :lol:
luciferino

#225 Re: Sarajevotaxi po cijeni GRAS-a?

Post by luciferino »

hajd sto ima stikle od 12cm...zamisli hebo te, pukne zeni vodenjak u sred novog novcijatog taksija...pa se porodi...aaaaaaa
pretjerujem, znam...pretjerujem namjerno...
Post Reply