Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#201 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by mIRCerka »

valterbranisarajevo wrote:Neko iz jevrejske opštine je rekao da se prikom izgradnje sinagore u nju ugrađuju razne svete stvari-relikvije, tako da je moguće da ih je bilo u u ovoj sinagogi. S obzirom da je "radio bager" postoji mogućnost je da su i one završile na smeću...
Cisto sumnjam da nisu odavno zavrsile negdje drugo...

Nego sta ti mislis o mom prijedlogu?
Nancy Drew

#202 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:38, edited 1 time in total.
mIRCerka

#203 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by mIRCerka »

Nancy Drew wrote:Bolje pred Fincijevom kućom.
Jel on bio in charge kad je JZ ovo prodala?
valterbranisarajevo

#204 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by valterbranisarajevo »

mIRCerka wrote:
valterbranisarajevo wrote:Neko iz jevrejske opštine je rekao da se prikom izgradnje sinagore u nju ugrađuju razne svete stvari-relikvije, tako da je moguće da ih je bilo u u ovoj sinagogi. S obzirom da je "radio bager" postoji mogućnost je da su i one završile na smeću...

Ja bih volio da se obnovi kompletno, pa makar kao "inat kuća" kao što si ti rekla, ali ako to ne bude moguće neki spomenik od njezinih dijelova kao uspomena..što da ne...

Mene opet interesuje da li je počela izgradnja trejd centra izvjesne gospođe Amire...
mIRCerka

#205 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by mIRCerka »

valterbranisarajevo wrote:
mIRCerka wrote:

Ja bih volio da se obnovi kompletno, pa makar kao "inat kuća" kao što si ti rekla, ali ako to ne bude moguće neki spomenik od njezinih dijelova kao uspomena..što da ne...

Mene opet interesuje da li je počela izgradnja trejd centra izvjesne gospođe Amire...
prosvijetli me, koji centar koje amire gdje? NE pratim sve postove :cry:
Lada

#206 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Lada »

Šteta što je protest završio kao privatna interesna grupa na Facebooku. Moglo se puno više učiniti i u Bosni i Hercegovini i u Izraelu. Novinar Haaretza Yossi Klein poznaje dobro situaciju u Sarajevu, pa i Fincijeve ;-)
The Jews are not an important factor in Sarajevo today. There is a small community of a thousand Jews. Its president, Jakob Finci, is also Bosnia's civil service commissioner. Altogether, Amira Arnon, Israel's ambassador to Bosnia (and to Macedonia and Albania, as well), works out of Jerusalem, so that in practice, it is Finci who represents Israeli affairs in Sarajevo. The hazy line between Finci's Jewishness and his nationality does not exactly sit well with the view that there should be no conflict between Israel's interests and those of the local Jewish community. But the Foreign Ministry is not overly concerned. Finci, a respected civil servant, has crossed another line that would be out of bounds in Israel: He is married to a Muslim woman. Nidzara, who mentions this parenthetically, doesn't understand my surprise at the news.
09.08.07.
Nancy Drew

#207 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:36, edited 1 time in total.
mIRCerka

#208 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by mIRCerka »

Dzizs... Finci je bio bizi ocigledno...
uvjek dobar gost

#209 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by uvjek dobar gost »

Palamudili mi il nepalamudili oni čine šta čine.
Objekat je srušen, ako sam ja dobro upratio ..... šta je sljedeće na opisu za nestanak... ovaj objekat je simbol ,metafora malo šira nego se čini na prvi pogled, apeli nisu urodili plodom i sad šta ?
Kad budu druge stvari ,mjesta, predjeli, objekti na meti buldožera neke nove Bosne i Hercegovine (ma šta to značilo)... mi ćemo palamuditi i pisati saopštenja.. kome tada ? Evo primjer starih željezničkih stanica u Sarajevu (Ilidđža i Bistrik), da ne spominjem srednjovjekovne gradove, rijeke, jezare il krajolike... da ne spominjam nacionalne parkove jer ko još ide tamo.. zatvorili su nas il zatočili bolje rečeno u svoje politike i kvazi pregovore da mi samo čekamo kraj i neki dogovor, neki ulazak u EU kojeg oni ne mogu isposlovati ovakvi kakvi su nesposobni i bahati, a nama šta će nama sad sve to kad smo pristali na sve barijere i izgovore.... ma šta meni znači nekadašnja sinagoga u Travniku... ionako me kapitalizam tare da ne mogu dić glave... šta briga Vas imate i Vi svojih problema...

Ne znam ,nije tema al ebi ti nas... jer nismo još skontali da imamo zajenički problem.
ljubav_aha

#210 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

Lada wrote:Šteta što je protest završio kao privatna interesna grupa na Facebooku. Moglo se puno više učiniti i u Bosni i Hercegovini i u Izraelu. Novinar Haaretza Yossi Klein poznaje dobro situaciju u Sarajevu, pa i Fincijeve ;-)
The Jews are not an important factor in Sarajevo today. There is a small community of a thousand Jews. Its president, Jakob Finci, is also Bosnia's civil service commissioner. Altogether, Amira Arnon, Israel's ambassador to Bosnia (and to Macedonia and Albania, as well), works out of Jerusalem, so that in practice, it is Finci who represents Israeli affairs in Sarajevo. The hazy line between Finci's Jewishness and his nationality does not exactly sit well with the view that there should be no conflict between Israel's interests and those of the local Jewish community. But the Foreign Ministry is not overly concerned. Finci, a respected civil servant, has crossed another line that would be out of bounds in Israel: He is married to a Muslim woman. Nidzara, who mentions this parenthetically, doesn't understand my surprise at the news.
09.08.07.
:shock:
Sarafcina

#211 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Sarafcina »

ljubav_aha wrote:
Lada wrote:Šteta što je protest završio kao privatna interesna grupa na Facebooku. Moglo se puno više učiniti i u Bosni i Hercegovini i u Izraelu. Novinar Haaretza Yossi Klein poznaje dobro situaciju u Sarajevu, pa i Fincijeve ;-)
09.08.07.

cudno :shock: sto ima jos onih :sad: koji su dobro :? :twisted: obavjesteni :-) :roll: i ne vole :zzzz: 8) mjesovite :oops: brakove :evil: ? ;)
ljubav_aha

#212 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

Sarafcina wrote:
ljubav_aha wrote:
09.08.07.

cudno :shock: sto ima jos onih :sad: koji su dobro :? :twisted: obavjesteni :-) :roll: i ne vole :zzzz: 8) mjesovite :oops: brakove :evil: ? ;)
prije svega,naglasila sam dvije recenice

druga recenica abosolutno nema direktne veze sa rusenjem sinagoge u TR ,ali je tok daljnih informacja usmjerio/promjenio poentu koja je opcenito shvacena

sto se tice brakova jevreja sa osobama druge vjere,znam licno nekoliko slucajeva,ovdje i u BiH,istina ne znam nikoga licno iz izraela,narocito ortodoksne jevreje :mrgreen:
Machiavelli

#213 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Machiavelli »

E moj dobri Šarafčina, tražilica mi nije izbacila temu miješani brak, pa da ti ovdje napišem, jebaše meni majku u sred Sarajeva, 1996, zbog mješanog braka, i to sa ženine strane, ljudska srednjevjekovna u mislima bijeda i malograđani, napuhani i zadrigli u svom malom svemiru. Jednostavno nemogoh se uklopit u njihovo shvatanje novog poretka u BiH. Samo ih jebe jedna stvar u životu, sinu se bliži osamnaesti rođendan, a 1996 je kidnapiran i skriven od mene, dok sam krv pišao po Treski, i sve češće pita, a gdje je moj tata i kako to da nije bio sa mnom.
Al' da neskrećem sa teme, podržavam projekt izgradnje jedne vrste inat spomen obilježja od ostataka srušene sinagoge u Travniku. A pozvati obavezno onog Fincija, na dan kada se spomenik postavi i predstavi javnosti, usput, iz praćenja dosadašnjeg rada dotičnog "gospodina", stekao sam dojam da se kvalitetno uhljebio za svoj račun, a da je za mlade i školovane građanke i građane lijepe naše BiH, koji bi trebali biti temelj javne administracije i države, izgubio i vid i sluh. Nadam se da u Sarajevu obitava i utjelovljenje dr-a Hanibala Lectora i nadam se da će ga nekada posjetiti, jer predstavlja idealan tip za obradu ala dr. Hanibal Lector. Naravno tu je, jer treba Muslimanskoj eliti, a inače, on kao on, idealan za Fikus političara i djelatnika javne administracije. :evil:
uvjek dobar gost

#214 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Machiavelli wrote:E moj dobri Šarafčina, tražilica mi nije izbacila temu miješani brak, pa da ti ovdje napišem, jebaše meni majku u sred Sarajeva, 1996, zbog mješanog braka, i to sa ženine strane, ljudska srednjevjekovna u mislima bijeda i malograđani, napuhani i zadrigli u svom malom svemiru. Jednostavno nemogoh se uklopit u njihovo shvatanje novog poretka u BiH. Samo ih jebe jedna stvar u životu, sinu se bliži osamnaesti rođendan, a 1996 je kidnapiran i skriven od mene, dok sam krv pišao po Treski, i sve češće pita, a gdje je moj tata i kako to da nije bio sa mnom.
Al' da neskrećem sa teme, podržavam projekt izgradnje jedne vrste inat spomen obilježja od ostataka srušene sinagoge u Travniku. A pozvati obavezno onog Fincija, na dan kada se spomenik postavi i predstavi javnosti, usput, iz praćenja dosadašnjeg rada dotičnog "gospodina", stekao sam dojam da se kvalitetno uhljebio za svoj račun, a da je za mlade i školovane građanke i građane lijepe naše BiH, koji bi trebali biti temelj javne administracije i države, izgubio i vid i sluh. Nadam se da u Sarajevu obitava i utjelovljenje dr-a Hanibala Lectora i nadam se da će ga nekada posjetiti, jer predstavlja idealan tip za obradu ala dr. Hanibal Lector. Naravno tu je, jer treba Muslimanskoj eliti, a inače, on kao on, idealan za Fikus političara i djelatnika javne administracije. :evil:
:thumbup:

Uz korištenje prilike da ponovim svoje razmišljanje, jučer sinagoga, danas neki festival , sutra nevjernici, prekosutra mješani brakovi, za deset dana izložba pasa....
Gdje je Vaš prag tolerancije..?
Lada

#215 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Lada »

mIRCerka wrote:Dzizs... Finci je bio bizi ocigledno...
Čovjek ima toliko funkcija da me ne čudi da ne može sve stići. Postoji li još neko u Jevrejskoj općini, zajednici, koga slučaj sinagoge u Travniku zanima? Šta je sa prvim bosanskim rabinom koji često gostuje u Sarajevu Eliezerom Papom odnosno Rankom Jajčaninom?
Machiavelli

#216 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Machiavelli »

uvjek dobar gost wrote:
Machiavelli wrote:E moj dobri Šarafčina, tražilica mi nije izbacila temu miješani brak, pa da ti ovdje napišem, jebaše meni majku u sred Sarajeva, 1996, zbog mješanog braka, i to sa ženine strane, ljudska srednjevjekovna u mislima bijeda i malograđani, napuhani i zadrigli u svom malom svemiru. Jednostavno nemogoh se uklopit u njihovo shvatanje novog poretka u BiH. Samo ih jebe jedna stvar u životu, sinu se bliži osamnaesti rođendan, a 1996 je kidnapiran i skriven od mene, dok sam krv pišao po Treski, i sve češće pita, a gdje je moj tata i kako to da nije bio sa mnom.

Uz korištenje prilike da ponovim svoje razmišljanje, jučer sinagoga, danas neki festival , sutra nevjernici, prekosutra mješani brakovi, za deset dana izložba pasa....
Gdje je Vaš prag tolerancije..?
:lol: joj napisao bih nešto vezano za event kakva je izložba pasa, ali neću, neki bi se mogli naljutiti, a ja stvarno nisam zločast, a siguran sam da bi u Sarajevu, ovakvom kakvo jeste, bila takva selekcija pasa :evil: . Nisam zločast :evil: , al' evo smijem se baš slatko na ove lude misli :lol: :lol: :evil: :lol: :lol: :evil: :lol: :lol: Ostavljam vama da skontate kakvu ludost bi napravili za jednu izložbu pasa u Sarajevu :evil:
uvjek dobar gost

#217 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Kako izaći iz začaranog kruga, kako ne dopustiti da sruše neki drugi il treći objekat...

Sjećam se kada sam gledao Stari Most kako pada u Neretvu da sam plakao, suze su same išle a ja sam plakao kao malo dijete, iako tada nisam imao nikakve veze sa Mostarom, nisam tamo čak provodio ni vrijeme, ali plakao sam. U tom objektu sam nekako vidio simbol neki, taj most je meni nešto značiio iako sam ga u miru možda pregazio svega nekoliko puta.
zašto sam tada plakao.... plakao sam jer je taj simbol bio srušen od strane ljudi koji su za mene bili zli, bili neuki i nedobronamjerni... zašto sam plakao kada su tada umirali ljudi, bivali su ljudi mučki ubijani, protjerivani, zatvarani, klani... komšije su moje ginule, prijatelji, a ja sam plakao radi mosta.... ili sam u stvari plakao radi svega a to mi je bio povod, ventil neki...
Ma ni danas sve to mi nije jasno, sada imam neke raje u Mostaru, prijatelja sa faxa.. i kad odem do njih stanem na onaj most i pokušam se vratiti u prošlost... i skontati zašto sam plakao... teško mi ide i kontam opet sada kad bi se most srušio il kad bi neko ga ponovo srušio.... nisam sigurn da opet bih plakao.

Kakve veze ima ova priča sa tremom...vjerujte da ima itekakve veze i da je svaka konekcija između ta dva objekta moguća, čak i poželjna... jer sigurno ima ljudi koji su zaplakali kada sa bageri počeli ravnati nekadašnju sinagogu, ima ljudi koji su se sjetili svoji predaka koji su koristili taj objekat... ma siguran sam da je 1000 priča vezano za sad već srušeni objekat... zadnji trag jednog naroda u Travniku....

Ma koliko sebe smatrali kamenom, tvrdom osobom... nekad nas i najbanalnije stvari podsjete na neke drage nam ljude , objekte, mjesta. ... a svih njih više nema.... ostaje nam samo da se sjećamo ... i da se zamislimo nad onim što smo postali...
Za mene je ovo rušenje simbol, oko mene se i danas zbivaju grozne stvari a ja se brinem zbog nekog objeka koji još i ne pripada mom narodu nekom imaginarnom..., ma ko sam fakat ja danas, kome pripadam... šta je moje... a šta tuđe ?
Dr.Cuddy

#218 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Dr.Cuddy »

uvjek dobar gost wrote:Kako izaći iz začaranog kruga, kako ne dopustiti da sruše neki drugi il treći objekat...

Sjećam se kada sam gledao Stari Most kako pada u Neretvu da sam plakao, suze su same išle a ja sam plakao kao malo dijete, iako tada nisam imao nikakve veze sa Mostarom, nisam tamo čak provodio ni vrijeme, ali plakao sam. U tom objektu sam nekako vidio simbol neki, taj most je meni nešto značiio iako sam ga u miru možda pregazio svega nekoliko puta.
zašto sam tada plakao.... plakao sam jer je taj simbol bio srušen od strane ljudi koji su za mene bili zli, bili neuki i nedobronamjerni... zašto sam plakao kada su tada umirali ljudi, bivali su ljudi mučki ubijani, protjerivani, zatvarani, klani... komšije su moje ginule, prijatelji, a ja sam plakao radi mosta.... ili sam u stvari plakao radi svega a to mi je bio povod, ventil neki...
Ma ni danas sve to mi nije jasno, sada imam neke raje u Mostaru, prijatelja sa faxa.. i kad odem do njih stanem na onaj most i pokušam se vratiti u prošlost... i skontati zašto sam plakao... teško mi ide i kontam opet sada kad bi se most srušio il kad bi neko ga ponovo srušio.... nisam sigurn da opet bih plakao.

Kakve veze ima ova priča sa tremom...vjerujte da ima itekakve veze i da je svaka konekcija između ta dva objekta moguća, čak i poželjna... jer sigurno ima ljudi koji su zaplakali kada sa bageri počeli ravnati nekadašnju sinagogu, ima ljudi koji su se sjetili svoji predaka koji su koristili taj objekat... ma siguran sam da je 1000 priča vezano za sad već srušeni objekat... zadnji trag jednog naroda u Travniku....

Ma koliko sebe smatrali kamenom, tvrdom osobom... nekad nas i najbanalnije stvari podsjete na neke drage nam ljude , objekte, mjesta. ... a svih njih više nema.... ostaje nam samo da se sjećamo ... i da se zamislimo nad onim što smo postali...
Za mene je ovo rušenje simbol, oko mene se i danas zbivaju grozne stvari a ja se brinem zbog nekog objeka koji još i ne pripada mom narodu nekom imaginarnom..., ma ko sam fakat ja danas, kome pripadam... šta je moje... a šta tuđe ?

dovoljno je samo procitati pricu kako je napravljena, i uz koliki trud, Kalkados sinagoga u Travniku da odmah osjetis neki zal zbog njenog rusenja. Mozda jeste prodata, mozda jeste koristena u druge svrhe 50tak godina, mozda na kraju krajeva nikom nista nije ni znacila u Travniku zadnjih 10tak godina ali vjerujem da ima ljudi koji su se identificirali sa tim objektom i njegovom istorijom.
Ja sam rodjen ljeti 1893. i po onome što sam doznao od starijih do prvog svjetskog rata, travnička jevrejska zajednica je tada bila iza sarajevske najveća u Bosni. Prvi templ "Kalkadoš" gradjen je početkom 19. stoljeća. Do tada je bila provizorna bogomolja u stanovima bogatijih Jevreja. Interesantna je i bez dvojbe istinita priča o tome kako je ovaj prvi templ u Travniku izgradjen. O tome sam pisao 1966.g. i u "Spomenici" povodom proslave 400-godišnnice dolaska prvih Jevreja u Sarajevo i Bosnu. Kao opšta "micva" tj. dobro i boguugodno djelo, a po odredbi Kolela i glavnog sveštenika-hahama, svi su muškarci iznad 13 godina morali pri gradnji templa Ijeti radnim danima izmedju "minha i arvit" po 34 sata da rade na gradjevini. Prenosili su gradjevinski materijal i obavljali druge radove po traženju zidara i dundžera. Tako su najveći dio pomoćnih radova obavili sami članovi opštine na dobrovoljnoj bazi pod nadzorom haham i templ je bio izgradjen izmedju praznika Pesah i Rošašana. To je bila samo jedna prizemna dvorana oko 150 m površine sa galerijama na spratu s obje strane za žene tzv. "znogita". Temelji su postavljeni od kamena i kreća, aokolni zidovi iznad sokla od tesanog kamena su zidani od ćerpiča /na suncu sušene nepečene cigle/. Krov je poslije velikog travničkog požara ipak postavljen od crijepa. Podovi prizemlja i galerije su pravljene od j'elovih dasaka, prozori i vrata od borovine, dok je glavna ulazna kapija bila od hrastovog drveta. Poseban ulaz sa stepeništem za galeriju za žene je bio izvana, ali se moglo od stepenista ući posebnim malim vratima u templ. Vrlo važan je bio unutarnji uredjaj i namještaj templa. Na pročelju uzidana škrinja za svitke tore "II Ehal" i uzvišeno postolje "la Teva" za predmolitelje i rabina na sredini dvorane je bilo opkoljeno sa 4 reda fiksnih sjedala od hrastovine, koj'a su se pred Novu godinu prodavala za tekuću godinu na licitaciji kao druge micvot. Isto tako i sjedala za žene u galeriji su se prodavala na licitaciji javno u templu. Najotmenija sjedala su bila svakako s jedne i druge strane Ehala.
Dr.Cuddy

#219 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by Dr.Cuddy »

Jevrejska zajednica BiH ne može ništa uraditi u vezi sa rušenjem bivše sinagoge u Travniku, jer je svojevremeno Savez jevrejskih općina Jugoslavije prodao jedan broj sinagoga u mjestima u kojima nije više bilo Jevreja, a bile su oštećene, spaljene i uništene u Drugom svjetskom ratu, izjavio je danas Feni istraživač Jevrejske zajednice Eli Tauber.

Tauber, međutim, kaže da je ponosan na činjenicu da su građani Travnika pokrenuli peticiju za spas sinagoge, jer se odjednom vidjelo da mnogi ljudi znaju da je ova zgrada pripadala Jevrejima i da su se pobunili zbog rušenja jednog historijskog spomenika.

- Travničani su svjesni da je sinagoga dio historije grada i da je izgradnja trgovačkog centra na tom mjestu neprimjerena, rekao je on.

Tauber podržava inicijativu Zavičajnog muzeja Travnik da se barem jedna prostorija bivše sinagoge pretvori u muzej Jevreja Travnika kako bi ostala uspomena na njihov život u Travniku u koji su došli krajem 18. stoljeća, a danas ih u ovom gradu ima samo troje.

On je upozorio da stručnjaci trebaju obavezno prisustvovati rušenju objekta jer je prilikom izgradnje sinagoga bilo uobičajeno da se u temelje stavljaju svete stvari.

Ovaj objekt iz 18. stoljeća nalazi se u kulturno-historijskoj zoni Travnika i poznat je pod nazivima Templ i Kalkadoš.
nažalost prekasno! Image
uvjek dobar gost

#220 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

... Uzmite svi Vi koji čitat ov neke stare slike Vaših gradova, pogledajte ih dobro... nema na njima stakla i nebodera, nema velikih piljara... nema nekih novoizgrađenih objekata rezidencijalnog karaktera, možete li prepoznati u tim slikama starim pravi grad, čaršiju sa dušom.. ljepše nekako izgledalo je sve nekad nema veze što su neke slike crno-bijele... svi naši gradovi gube svoja lica, mi se pravdamo napretkom, novogradnjom stanova, novim dobom, politikom, prosparitetom,.. čim sve ne.. no gradovi su mahom ružniji nego nekad... i travnik je gubitkom jedne građevine izgubio mnogo i sam se nekako promijenio.. taj dan će ostati zapisan u istoriji... za našeg vremena, zemana il vakta nekadašnja sinagoga je srušena.... valjda ćemo se nekad više i zacrveniti kad nas djeca nekad upitaju gledajući stare slike...zašto nekih građevina danas nema... ili ćemo mi skloniti slike ?
ljubav_aha

#221 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

vrlo informativna stranica o sinagogama neakada ujedinjene juge

http://cja.huji.ac.il/NL15-yugoslavia.htm

izvor : http://tnt.ba/index.php?option=com_cont ... &Itemid=27

Foto: Odlazak travničke Sinagoge...

Pogledajte fotografije koje je uslikala naša novinarka Martina Kujundžić - Đaković...

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by ljubav_aha on 11/09/2008 06:26, edited 2 times in total.
ljubav_aha

#222 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:... Uzmite svi Vi koji čitat ov neke stare slike Vaših gradova, pogledajte ih dobro... nema na njima stakla i nebodera, nema velikih piljara... nema nekih novoizgrađenih objekata rezidencijalnog karaktera, možete li prepoznati u tim slikama starim pravi grad, čaršiju sa dušom.. ljepše nekako izgledalo je sve nekad nema veze što su neke slike crno-bijele... svi naši gradovi gube svoja lica, mi se pravdamo napretkom, novogradnjom stanova, novim dobom, politikom, prosparitetom,.. čim sve ne.. no gradovi su mahom ružniji nego nekad... i travnik je gubitkom jedne građevine izgubio mnogo i sam se nekako promijenio.. taj dan će ostati zapisan u istoriji... za našeg vremena, zemana il vakta nekadašnja sinagoga je srušena.... valjda ćemo se nekad više i zacrveniti kad nas djeca nekad upitaju gledajući stare slike...zašto nekih građevina danas nema... ili ćemo mi skloniti slike ?
UVG,slazem se sa tobom

gradovi se uvijek mijenjaju,samo danas se takve negativne promjene desavaju brze ,saznajemo novosti brze
lopta

#223 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by lopta »

Ako vec ne sluzi vjerskoj svrsi(a ocigledno ne sluzi, jer nema jevreja u Travniku), trebalo je napraviti muzej od iste, a ne rusiti.
valterbranisarajevo

#224 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

Post by valterbranisarajevo »

Srušili jevrejsku sinagogu zbog poslovonog centra

Zgrada jevrejske sinagoge koja se nalazi koja se nalazila u kulturno historijskoj zoni Travnika sravnjena je sa zemljom!
Templ ili Kalkadoš punih 238 godina odolijevao je zubu vremena, a njegovo rušenje nisu zaustavile ni brojne peticije Travničana. Sad se sasvim pouzdano zna da će se se na tom mjestu graditi stambeno poslovni centar.. novi vlasnik je Amira Rizvić, ekonomski tehničar i direktor te firme, Prom-ar koja se bavi prodajom namještaja i bijele tehnike. Kupoprodaja po cijeni od 189.000 KM je izvršena u Sarajevu kod notara Ljubiše Markovića. Uvidom u ugovor o prodaji u zemljišnu knjigu Općinskog suda Travnik upisano u popisnom listu zemljišno knjižno tijelo, jedna kuća sa dvorištem u ulici 29. novembra odnosno Potur mahala, ukupne površine 223 metra kvadratna. U vlasničkom listu uklnjiženi su Umjetnički zanati-Sarajevo. Također, notaru je predočen Ugovor o kupoprodaji predmeta aukcije broj 69 zaključen između Amire Rizvić i Mehmeda Popare, direktora RO Zlatar Sarajevo od 15. aprila ove godine u Sarajevu, ovjeren od strane Kantonalne agencije za privatizaciju Sarajevo. Notar Ljubiša Marković objašnjava da „kupac nije mogao upisati prava po tom ugovoru u zemljišnu knjigu kod Općinskog suda Travnik, stranke su se obratile notaru za obradu njihovih ugovora...

A Kos Lepara

San 12.9.2008.

Bilo je potrebno samo 189.000 KM ili 95.000 Eura.. :(
uvjek dobar gost

#225 Re: Rušenje nekadašnje sinagoge u Travniku

... Moj Valter-e... da nisam dosada poludio ne znam šta bi i kako..??!!

Prvi put ja sam se poljubio sa djevojkom iza lokala "Zeko", tamo gdje se dvica okreće, pa preko ceste iza je bio parkić do školskog igrališta, tamo mo mi djeca skupljali se i svirali malo gitare i onako bezbrižni krili se i pravili se da smo stariji nego što smo to tada i bili... danas kad prođem tim mjestom... ništa me ne podsjeća na taj meni važan događaj, nema klupe, drveta nema.. nema stazice... tamo sada je kafana neka sa ljetnom baštom, dom neki za omladinu i vjerski objekat... sve u svemu kraj se promijenio... mada pao je neki poljubac iza male škole Slobodan Vuković samo nema ni te škole.. tamo sada je mali teren za fudbal... jedino što se u tadašnjem mom kvartu nije promijenilo jeste park zaljubljenih pored pumpe i onaj podivljali park gdje se boćaju stariji ljudi kod garaža... ostalo sve je za neprepoznati... a ne izgleda bolje sve to skupa već nekako samo žalosnije.

Ovo je kratka priča o nekim meni dragim mjestima koja su tu ili ih nema... nešto slično mogao bi istipkati svaki stanovnik Travnika gradića vezirskog koji je izgubio svoje lice gubitkom jednog jedinog objekta koji na prvi pogled nije se promijenio... i dalje se u Travniku jedu dobri ćevapi... i dalje je Travnik kao jedna od najljepših čaršija... ali sada nije to to...

Mislim da iznos koji je bio potreban da se spasi objekat naši političari potroše godišnje na toaletni papir, potroše na prezentacije i manipulacije.. koje su njima vrijednije nego objekat koji je davao pečat Travniku ali i svima nama.,..

Ukoliko ovo nema veze sa Vama jer ste Vi koji ovo čitate sarajlije, mostarci, banja lučani ... ili ste iz nekog trećeg grada... priznajte da Vam je u glavi barem pet objeka kojih više nema ili barem deset kojih neće biti...

Bruka je to ljudi što ovi na vlasti rade šta god hoće a mi smo kao nezainteresovani....
Post Reply