PUNJENJE KLIME

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ayass

#201 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ayass »

m a c a n wrote:pa jel plin zasebno a ulje zasebno...da li si to prljavo ulje vidio zasebno
ili je to jedna smjesa
Naravno, ulje novo i izbacivanje starog :o
Image
m a c a n

#202 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ne znam, većina tvrdi da ulje u kompresoru ne postoji zasebno, nego da je dio plina i tako cirkulišući podmazuje
eto čitaj i par stranica unazad ove teme gdje takođe mnogi ubjeđuju u to
po ovome što si ti postavio fakat je ulje zasebno i pražnjeno i punjeno, i obračunato i naplaćeno

ima još nešto čudno, kažeš sve ti ok, a trebalo ti napuniti 600 g plina :-) :-)
kako to objašnjavaš
sparky

#203 Re: PUNJENJE KLIME

Post by sparky »

Moze li mi neko objasniti zbog cega se dopunjava ili mjenja freon? Na autu starom deset godina nikad to nije radjeno i klima radi savrseno jos uvijek. Ja se u to ne razumijem, ali kontam da je princip slican kao na friziderima. Jel neko to radi i na friziderima. Mozda sam i lupio, al me fakat interesuje jer stalno cujem od raje da nesto kao dopunjavaju, mjenjaju i slicno. Hvala
Nermin_BH

#204 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Nermin_BH »

Ako instalacija nigdje ne popusta, klima se ne mora dopunjavati jer freon nema kud izaci. Ali eto ljudi umjesto da poprave instalaciju oni svake godine dopunjavaju misle da se mora dopunjavati, a ustvari im negdje izlazi freon.

@edit: To nisam znao, hvala na ispravci.
Last edited by Nermin_BH on 14/06/2014 13:26, edited 1 time in total.
ned424

#205 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

Nermine moras promjeniti ulje ako nista u klimi sto znaci da moras svako par god na servis!
promaha

#206 Re: PUNJENJE KLIME

Post by promaha »

u mene auto 12 god staro i klima i dalje radi extra ...

nikad dopunjavana ni servisirana :)

al neki dan me poceo jebavati onaj motor klapni sto usmjeravaju zrak pa bih to sve trebao mozda u paketu da odardim :)

gdje u sa? :D

auto je mercedes C klasa :)
ned424

#207 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

Image

NOVO: Reparacija ventilskih kompresora klime!
Nemojte kupovati novi kompresor klime kada mi možemo popraviti Vaš!
Na slici je kompresor klime sa vozila Škoda Octavia 2009, umjesto kupovine novog kompresora koja je bila savjetovana vlasniku mi smo popravili originalni kompresor i vlasniku uštedili 480.00 KM

Evo sta pise na facebook KOMEL nije da ja reklamiram ali su meni dobro uradili sto su radili a rade sve.
m a c a n

#208 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ned424 wrote:Nermine moras promjeniti ulje ako nista u klimi sto znaci da moras svako par god na servis!
e sad je pitanje da li oni to rade zasebno....samo promjenu ulja
vjerovatno ne, nego ide u paketu sa pregledom i dopunom plina
ned424

#209 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

U paketu ide e ovako su kod mene: ispustili sve iz sistema, onda nesto vakum i radilo auto neki 25 min da vidi jel opada vakum u sistemu, pa onda ulje koje se vidi kako ide u posebnu posudu koja je providna i tek onda izracuna po nekoj semi koliko mi ide freona u siste. I na kraju napuni i kaze dodji za dvije sedmice da provjerimo jel sve u redu!
I to je to...
m a c a n

#210 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

i opet nejasno
jel zasebno promjenio ulje ?
jel zasebno dopunio plin ?
ned424

#211 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

m a c a n wrote:i opet nejasno
Nije sve u jednom, cak izvuce tvoj freon pa ga vrati kasnije i doda ako treba jos.
Sto znaci da se sve radi u paketu!
m a c a n

#212 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ned424 wrote:
m a c a n wrote:i opet nejasno
Nije sve u jednom, cak izvuce tvoj freon pa ga vrati kasnije i doda ako treba jos.
Sto znaci da se sve radi u paketu!
šta nije ?
nije razdvojeno, nego je sve jedna smjesa, i plin i ulje, pa si rečenicu trebao napisat pravilno, jasno ovako:
"nije, sve je u jednom...."

ili ti značenje rečenice "nije sve u jednom" ima smisao da ulje i plin nisu u jednom - u istoj smjesi, nego su razdvojeni

napiši jasno
ned424

#213 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

sve je u jednom macane

a ja besplatno ti je ako ti samo provjere dali je u redu!
odnosno ako ti ne treba dopuna
ned424

#214 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

a vidis masinu koja to radi, dole posude su za ulje,necistoce itd...
Image

ima dva kopcanja ulaz i izlaz i sve se radi automatski.
ned424

#215 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

evo ovo nadjo na netu da ti bude jasnije
Image
Kada je o dopunjuvanju klima reč, tu situacija takođe nije ni ni izdaleka gledano jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa. Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi. Ako se to dogodilo dok je klima uređaj radio, rashladna tečnost je iscurila na strani visokog pritiska i tada nema mogućnosti za dopunjavanje. Ako je freon iscureo na strani niskog pritiska, tada je moguće dopuniti sistem, ali samo po parametrima koji su strogo utvrđeni. Najveći problem je što su naši vozači nemarni, ne obavljaju redovnu kontrolu, (dvogodišnji) servis ili na 50.000 pređenih kilometara, na kojem se ispituje čak 17 operacija celokupnog sistema. Već se sete klime po pravilu negde na proleće, kad zapeče prvo sunce. Tada uglavnom konstatuju da klima ili ne hladi efikasno ili da ne radi uopšte. Pitate se, ima li leka tome? A rešenje je krajnje jednostavno, klimu treba koristiti tokom čitave godine, pa i zimi. Dovoljno je da jednom nedeljno pustite klimu da radi desetak minuta. Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje, to je u potpunosti nonsens. Ali klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla. Na taj način će se i trenutno povećati pritisak freona u celom sistemu, te neće doći do odvajenje ulja od gasa, i dalje do curenja iz sistema.
m a c a n

#216 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

ned424 wrote:evo ovo nadjo na netu da ti bude jasnije
Image
Kada je o dopunjuvanju klima reč, tu situacija takođe nije ni ni izdaleka gledano jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa. .........Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje, to je u potpunosti nonsens. Ali klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla.
pa ja od početka i tvrdih daje to jedna smjesa, da ne postoji zasebno i odvojeno ulje i plin...ali kao što se može pročitati javiše se neki muderizi da me demantuju, postavljaše i pdf file-ove itd.
i ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije :cry:
ned424

#217 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

e grijati ti moze samo webasto ali to ti je nesto drugo! sto nije za ovu temu ali evo vidi sta i kako.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z8z2ZmDtgnY#t=11[/youtube]

Webasto parking grejači vam pružaju mogućnost da zimi zagrejete automobil pre nego što izađete iz kuće. Na taj način će vožnja u hladnim zimskim danima biti mnogo prijatnija, jer će kabina i sedišta biti zagrejani, a nećete ni morati da stružete led sa stakala.
Webasto parking grejači greju i motor pre njegovog startovanja, pa se na taj način izbegavaju i hladni startovi motora, u kojima je podmazivanje slabije.

Kako rade Webasto parking grejači

Sistem se pokreće tajmerom, daljinskom komandom, ili mobilnim telefonom.

Struja pokreće dotok goriva iz rezervoara u Webasto parking grejač i prolazi kroz grejač koji se nalazi u sistemu.

U Webasto parking grejač se ubacuje spoljni vazduh.

Gorivo isparava od toplote grejača i stvaraju se uslovi za sagorevanje.

Kada se grejač dovoljno zagreje, to gorivo se pali.

Hladna tečnost u sistemu za hlađenje prolazi kroz uređaj i na taj način se greje.

Rashladna tečnost, cirkulišući kroz sistem za hlađenje motora, dolazi i do hladnjaka kabine, gde odaje toplotu, grejući kabinu.

Rashladna tečnost, cirkulišući kroz sistem za hlađenje motora, dolazi i do motora. Motor se greje i na taj način izbegava se hladan start.

Prednosti ugradnje Webasto parking grejača su očigledne. Jedino što bi moglo da odvrati vozače od ugradnje ovakvog sistema je - relativno visoka cena. Sistem sa ugradnjom, u zavisnosti od tipa kontrole za upravljanje (tajmer, daljinski, mobilni telefon) se kreće od 1000 do 1300 EUR.
romeomoraprezivjeti

#218 Re: PUNJENJE KLIME

Post by romeomoraprezivjeti »

Kakve veze ima sad webasto i klima,hebem ti nauku?!:-S

poslano s moga sonija ze
ned424

#219 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ned424 »

romeomoraprezivjeti wrote:Kakve veze ima sad webasto i klima,hebem ti nauku?!:-S

poslano s moga sonija ze
nema nikakve zato i kazem da nije za ovu temu ali ako je macan mislio da grije auto sa klimom to moze da mu grije osim motora!
m a c a n

#220 Re: PUNJENJE KLIME

Post by m a c a n »

de ti još jednom pročitaj šta sam ja napiso
i ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije
dakle, polupo si lončiće, ja sam reko da drugi tvrde da klima grije, pozivajući se na kućne klime koje mogu da griju, a koje očito rade na drugom principu od one u auta
preludezalude

#221 Re: PUNJENJE KLIME

Post by preludezalude »

m a c a n wrote:
Image
Kada je o dopunjuvanju klima reč, tu situacija takođe nije ni ni izdaleka gledano jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa. .........Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje, to je u potpunosti nonsens. Ali klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla.
pa ja od početka i tvrdih daje to jedna smjesa, da ne postoji zasebno i odvojeno ulje i plin...ali kao što se može pročitati javiše se neki muderizi da me demantuju, postavljaše i pdf file-ove itd.
i ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije :cry:
Macane, napisao si gomilu postova oko jedne stvari umjesto da si provjerio na netu. To sto ti tvrdis da je to jedna smjesa si u pravu, ALI ako govoris o napunjenom auto sistemu. Ako govoris o freonu koji se tek treba napuniti u auto, onda nije jedna smjesa. Poseban spremnik je plina, poseban spremnik je ulja. Kad se puni klima u autu, iz posebnog spremnika se puni ulje, a iz posobno drugog spremnika se puni plin za hladjenje. I tako dobijes napunjenu klimu u autu i u istom sistemu kruzi i ulje i plin za hladjenje. Nekada davno se koristio neki drugi plin za hladjenje koji je vec u startu bio pomjesan sa uljem i tako se punio u auta, ali taj se freon vise ne koristi zbog stetnosti.
Ne mozes iz sistema izvuci samo ulje kad je ono u sistemu pomjesano sa plinom za hladjenje. Auto prikopcas na aparat, aparat izvuce sve iz sistema, zavisi od aparata odradi reciklazu ili ne, odradi jos par radnji - da ne duljim, zatim opet puni sistem uljem i plinom iz odvojenih posuda, sve automatsko i proracunato precizno u gramima ovisno o modelu auta. Svi oni koji samo dopune klimu bez ikakvog izvlacenja kompletnog starog sadrzaja, nisu nikakvi majstori.
ajdin_ze

#222 Re: PUNJENJE KLIME

Post by ajdin_ze »

preludezalude wrote:
m a c a n wrote:
Image
Macane, napisao si gomilu postova oko jedne stvari umjesto da si provjerio na netu. To sto ti tvrdis da je to jedna smjesa si u pravu, ALI ako govoris o napunjenom auto sistemu. Ako govoris o freonu koji se tek treba napuniti u auto, onda nije jedna smjesa. Poseban spremnik je plina, poseban spremnik je ulja. Kad se puni klima u autu, iz posebnog spremnika se puni ulje, a iz posobno drugog spremnika se puni plin za hladjenje. I tako dobijes napunjenu klimu u autu i u istom sistemu kruzi i ulje i plin za hladjenje. Nekada davno se koristio neki drugi plin za hladjenje koji je vec u startu bio pomjesan sa uljem i tako se punio u auta, ali taj se freon vise ne koristi zbog stetnosti.
Ne mozes iz sistema izvuci samo ulje kad je ono u sistemu pomjesano sa plinom za hladjenje. Auto prikopcas na aparat, aparat izvuce sve iz sistema, zavisi od aparata odradi reciklazu ili ne, odradi jos par radnji - da ne duljim, zatim opet puni sistem uljem i plinom iz odvojenih posuda, sve automatsko i proracunato precizno u gramima ovisno o modelu auta. Svi oni koji samo dopune klimu bez ikakvog izvlacenja kompletnog starog sadrzaja, nisu nikakvi majstori.
Sve sam vec naveo u jednom postu ali treba procitati.
Svakako ove boce na slici su razdvojeno ulje i plin i koriste se u USA.Freon i plin R134 su dvije razlicite stvari.Freon koji se nekad koristio nije zahtjevao ulje jer je bio mastan ali je zabranjen za uporebu jer bio toksican.
Kao i u motorima od auta u klimama postoje mineralna i sinteticka ulja oznacena viskozitetom.Mineralno ulje se sipa u R12(zabranjen za upotrebu u EU vec dugo godina a u BiH zabranjen uvoz par godina jer je stetan po ozon)a u R134 se sipa sinteticko.Zavisnosti od proizvodjaca i vrste kompresora sipa se odredjeni viskozitet.
Znaci napunjen sistem je mjesavina ulja i plina.Sve ostalo se radi odvojeno.Kad puni sistem posebno se puni ulje pa onda plin.Kada se izvlaci iz sistema masina izvlaci mjesavinu i odvaja kroz filtere plin i ulje.Nakndano pojedine masine mogu svojim kompresorima izvuci jos ulja iz sistema.
Maher85

#223 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Maher85 »

Radio sam servis klime, iam jedno pitanje majstor koji je punio klimu testirao je citav sistem kaze da ne pušta nigdje što se tiče sistema, ali imam problem da nakon mjesec dana ispusti 100 grama freona i više ne pušta tako godinu već vozim napunim ponovo ispusti opet oko 100 grama i tako stalno, šta vi misliste gdje moze da sistem ispusti samo tu količinu freona da negdje pušta izašlo bi sve pa mi to nije baš jasno, vaša iskustva i mišljenja ako je imao neko ovakav problem????
goran16v

#224 Re: PUNJENJE KLIME

Post by goran16v »

Ni meni nije jasna ova teorija o redovnim zamjenama freona i ulja i sistemu?! U knjizi odrzavanja vozila je dato kad se mjenja ulje u motoru, u mjenjacu, u kucnicama, filteri, antifriz, remenje itd, ali o servisiranju klima uredjaja nema nista. Iz licnog iskustva, auto star 8 god, klima nikad dirana, radi savrseno, bivsi auto, star vec 12 god, klima nikad dirana radi k'o sat. Dakle...
Wind

#225 Re: PUNJENJE KLIME

Post by Wind »

Maher85 wrote:Radio sam servis klime, iam jedno pitanje majstor koji je punio klimu testirao je citav sistem kaze da ne pušta nigdje što se tiče sistema, ali imam problem da nakon mjesec dana ispusti 100 grama freona i više ne pušta tako godinu već vozim napunim ponovo ispusti opet oko 100 grama i tako stalno, šta vi misliste gdje moze da sistem ispusti samo tu količinu freona da negdje pušta izašlo bi sve pa mi to nije baš jasno, vaša iskustva i mišljenja ako je imao neko ovakav problem????

Ne može sistem da ispusti samo tu određenu količinu plina. Kada se sistem puni provjeri se stanje sistema, trenutno, odnosno na 10-15 min. Skoro svaki sistem pusta po malo i to se vremenom nakupi i dobiješ taj manjak. To je toliko malo i sporo da prilikom punjenja ne možeš detektovat. Osim ako majstor nema sondu za detekciju plina.
Post Reply