Naravno, ulje novo i izbacivanje starogm a c a n wrote:pa jel plin zasebno a ulje zasebno...da li si to prljavo ulje vidio zasebno
ili je to jedna smjesa

Moderators: _BataZiv_0809, anex
Naravno, ulje novo i izbacivanje starogm a c a n wrote:pa jel plin zasebno a ulje zasebno...da li si to prljavo ulje vidio zasebno
ili je to jedna smjesa

e sad je pitanje da li oni to rade zasebno....samo promjenu uljaned424 wrote:Nermine moras promjeniti ulje ako nista u klimi sto znaci da moras svako par god na servis!
Nije sve u jednom, cak izvuce tvoj freon pa ga vrati kasnije i doda ako treba jos.m a c a n wrote:i opet nejasno
jel zasebno promjenio ulje ?
jel zasebno dopunio plin ?
šta nije ?ned424 wrote:Nije sve u jednom, cak izvuce tvoj freon pa ga vrati kasnije i doda ako treba jos.m a c a n wrote:i opet nejasno
jel zasebno promjenio ulje ?
jel zasebno dopunio plin ?
Sto znaci da se sve radi u paketu!

pa ja od početka i tvrdih daje to jedna smjesa, da ne postoji zasebno i odvojeno ulje i plin...ali kao što se može pročitati javiše se neki muderizi da me demantuju, postavljaše i pdf file-ove itd.ned424 wrote:evo ovo nadjo na netu da ti bude jasnije
Kada je o dopunjuvanju klima reč, tu situacija takođe nije ni ni izdaleka gledano jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa. .........Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje, to je u potpunosti nonsens. Ali klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla.
nema nikakve zato i kazem da nije za ovu temu ali ako je macan mislio da grije auto sa klimom to moze da mu grije osim motora!romeomoraprezivjeti wrote:Kakve veze ima sad webasto i klima,hebem ti nauku?!:-S
poslano s moga sonija ze
dakle, polupo si lončiće, ja sam reko da drugi tvrde da klima grije, pozivajući se na kućne klime koje mogu da griju, a koje očito rade na drugom principu od one u autai ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije
Macane, napisao si gomilu postova oko jedne stvari umjesto da si provjerio na netu. To sto ti tvrdis da je to jedna smjesa si u pravu, ALI ako govoris o napunjenom auto sistemu. Ako govoris o freonu koji se tek treba napuniti u auto, onda nije jedna smjesa. Poseban spremnik je plina, poseban spremnik je ulja. Kad se puni klima u autu, iz posebnog spremnika se puni ulje, a iz posobno drugog spremnika se puni plin za hladjenje. I tako dobijes napunjenu klimu u autu i u istom sistemu kruzi i ulje i plin za hladjenje. Nekada davno se koristio neki drugi plin za hladjenje koji je vec u startu bio pomjesan sa uljem i tako se punio u auta, ali taj se freon vise ne koristi zbog stetnosti.m a c a n wrote:pa ja od početka i tvrdih daje to jedna smjesa, da ne postoji zasebno i odvojeno ulje i plin...ali kao što se može pročitati javiše se neki muderizi da me demantuju, postavljaše i pdf file-ove itd.ned424 wrote:evo ovo nadjo na netu da ti bude jasnije
Kada je o dopunjuvanju klima reč, tu situacija takođe nije ni ni izdaleka gledano jednostavna. Pre svega, freon je smeša gasa i ulja, koji se nalazi u sistemu pod određenim pritiskom. Dopunjavanje klima je rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Dopunjavanja u principu nisu preporučljiva, pošto je dozvoljena tolerancija od 25 do 50 g gasa. .........Pri tome treba isključiti ideju da klima može i da greje, to je u potpunosti nonsens. Ali klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnja stakla.
i ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije
Sve sam vec naveo u jednom postu ali treba procitati.preludezalude wrote:Macane, napisao si gomilu postova oko jedne stvari umjesto da si provjerio na netu. To sto ti tvrdis da je to jedna smjesa si u pravu, ALI ako govoris o napunjenom auto sistemu. Ako govoris o freonu koji se tek treba napuniti u auto, onda nije jedna smjesa. Poseban spremnik je plina, poseban spremnik je ulja. Kad se puni klima u autu, iz posebnog spremnika se puni ulje, a iz posobno drugog spremnika se puni plin za hladjenje. I tako dobijes napunjenu klimu u autu i u istom sistemu kruzi i ulje i plin za hladjenje. Nekada davno se koristio neki drugi plin za hladjenje koji je vec u startu bio pomjesan sa uljem i tako se punio u auta, ali taj se freon vise ne koristi zbog stetnosti.m a c a n wrote:pa ja od početka i tvrdih daje to jedna smjesa, da ne postoji zasebno i odvojeno ulje i plin...ali kao što se može pročitati javiše se neki muderizi da me demantuju, postavljaše i pdf file-ove itd.ned424 wrote:evo ovo nadjo na netu da ti bude jasnije
i ovo drugo takođe tvdim, da klima ne može da grije....a opet ima nekih koji se kunu da klima grije
Ne mozes iz sistema izvuci samo ulje kad je ono u sistemu pomjesano sa plinom za hladjenje. Auto prikopcas na aparat, aparat izvuce sve iz sistema, zavisi od aparata odradi reciklazu ili ne, odradi jos par radnji - da ne duljim, zatim opet puni sistem uljem i plinom iz odvojenih posuda, sve automatsko i proracunato precizno u gramima ovisno o modelu auta. Svi oni koji samo dopune klimu bez ikakvog izvlacenja kompletnog starog sadrzaja, nisu nikakvi majstori.
Maher85 wrote:Radio sam servis klime, iam jedno pitanje majstor koji je punio klimu testirao je citav sistem kaze da ne pušta nigdje što se tiče sistema, ali imam problem da nakon mjesec dana ispusti 100 grama freona i više ne pušta tako godinu već vozim napunim ponovo ispusti opet oko 100 grama i tako stalno, šta vi misliste gdje moze da sistem ispusti samo tu količinu freona da negdje pušta izašlo bi sve pa mi to nije baš jasno, vaša iskustva i mišljenja ako je imao neko ovakav problem????