Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#201 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Covjek je govorio o konceptima koji nisu izmisljena fikcija.

Inace je simptomaticno da su odgovori svih indoktriranih potpuno uopsteni, liseni bilo kakvog licnog razmisljanja ili kriticne reflekcije. Uz koji citat iz kineskih keksica.
Great Cornholio

#202 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Sati wrote:
Great Cornholio wrote:pa zbog čega se onda i kod "pametnih" javlja kolebanje, ako nisu vezani za neka mišljenja i gledišta i ako ne vjeruju u postojanje trajnog "ja", ega, duše. Ako se ne kolebamo pred prijekorom i pohvalom to znači da smo sigurni u ono što znamo i vjerujemo da je to trajno :)
Ne znam na koje "pametne" misliš :?
Postoje probuđeni i neprobuđeni.
Kod ovih prvih nema kolebanja.
Kod ovih drugih ima, i srazmerno je njihovom neznanju. :)
Pa eto nek "pametni" budu probuđeni, a "nepametni" neprobuđeni. Probuđeni ( "pametni") se ne kolebaju zato što ne sumnjaju u svoje znanje , neprobuđeni(nepametni ) se kolebaju zato što nove informacije kod njih izazivaju sumnju koja ih tjera na preispitivanje usvojenog znanja. Ako tako posmatramo stvari ispadoše veći budisti ovi neprobuđeni, jer su skloni da preispituju svoje stavove, a između ovih probuđenih i pripadnika neke od autoritarnih religija i ne postoji neka suštinska razlika.
Sati

#203 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:Pa eto nek "pametni" budu probuđeni, a "nepametni" neprobuđeni. Probuđeni ( "pametni") se ne kolebaju zato što ne sumnjaju u svoje znanje , neprobuđeni(nepametni ) se kolebaju zato što nove informacije kod njih izazivaju sumnju koja ih tjera na preispitivanje usvojenog znanja. Ako tako posmatramo stvari ispadoše veći budisti ovi neprobuđeni, jer su skloni da preispituju svoje stavove, a između ovih probuđenih i pripadnika neke od autoritarnih religija i ne postoji neka suštinska razlika.
Au, vidim tebe baš muče teški problemi :D
A i igrao bi se rečima :)

To kao kad bi rekao, pa ovaj što se opekao, pa ga više ne muči krucijalna dilema da li još koji put da se osloni na vrelu ringlu nije nikakav budista, za razliku od onoga koji još uvek preispituje svoje stavove i stalno je u dilemi da možda proba još koji put, jer se ipak nada čudu.
Kad nešto znaš na osnovu sopstvenog iskustva, kakvu bi mogao da imaš dilemu?
Great Cornholio

#204 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote: Kad nešto znaš na osnovu sopstvenog iskustva, kakvu bi mogao da imaš dilemu?
Znači, iskustvo je najvažnije,i to je ono za što se vežemo, i na osnovu njega gradimo svoj Ja ( ego). Bez vlastiog ega i bez vezivanja život je nemoguć, a budizam to dvoje smatra porocima :)
daamir

#205 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by daamir »

breuer wrote:obratiti paznju!!! ovaj pojam 'vezivanje' - mislim da otvara mnogo staza za diskusiju!!! vezivanje za sta, koga, koliko jako??? vezivanje kao nesnaga i neotvorenost ka promjenama i stalnom mijenjanju!!! vezivanje kao dogmaticnost i trazenje stalnog oslonca!!! tudja misljenja bi pomogla ;)

U kontekstu vezivanja meni je jedina asocijacija PRISVAJANJE stvari. Npr kupis si novo auto, jbg peres ga, trosis vrijeme i novac na njega (a novac smatras najvaznijom stvari), dokazujes se kroz njega, guzis u njemu itd, i kad u kafani jaran kaze kako je tvoje auto sranje automatski poludis i uz malo srece shvatis da "ti sluzis auto, a ne ono tebe". U duhu budizma to je vezivanje bez znanja i rad na sebi predstavlja gubljenje onoga sto nisi nikad ni imao.
daamir

#206 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by daamir »

Great Cornholio wrote:nači, iskustvo je najvažnije,i to je ono za što se vežemo, i na osnovu njega gradimo svoj Ja ( ego). Bez vlastiog ega i bez vezivanja život je nemoguć, a budizam to dvoje smatra porocima :)
Apsolutno istina.
Jeste iskustvo najvaznije ... ali u mom kontekstu (i dalje pisem u mom kontekstu) iskustvo nije talozenje sjecanja; iskustvo nije sladoled koji ces uzeti i polizati, a kornet baciti; iskustvo nije lancic koji ces nositi. Iskustvo si ti ... a ne neka tehnika, a ne neki ritual. Dok god posmatras budizam kao nacin da napravis ispravni put do cilja, time pravis prepreku do cilja, jer iskustvo budizma zamjenjujes sa iskustvom Tebe.

Iskustvo nije nacin da budes bolji, da imas vise novca i da bolje polazes ispite. Iskustvo nije nacin po kom ces bolje razumjeti druge, ali je nacin po kom ces bolje spavati.

Iskustvno ne pita da li je ego dobra stvar ili prepreka.

Inace, najvise mi se svidja izreka jednog bogatasa: "Počeo sam iz Ničega i još uvijek imam većinu toga." :wink:
Great Cornholio

#207 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

daamir wrote:
breuer wrote:obratiti paznju!!! ovaj pojam 'vezivanje' - mislim da otvara mnogo staza za diskusiju!!! vezivanje za sta, koga, koliko jako??? vezivanje kao nesnaga i neotvorenost ka promjenama i stalnom mijenjanju!!! vezivanje kao dogmaticnost i trazenje stalnog oslonca!!! tudja misljenja bi pomogla ;)

U kontekstu vezivanja meni je jedina asocijacija PRISVAJANJE stvari. Npr kupis si novo auto, jbg peres ga, trosis vrijeme i novac na njega (a novac smatras najvaznijom stvari), dokazujes se kroz njega, guzis u njemu itd, i kad u kafani jaran kaze kako je tvoje auto sranje automatski poludis i uz malo srece shvatis da "ti sluzis auto, a ne ono tebe". U duhu budizma to je vezivanje bez znanja i rad na sebi predstavlja gubljenje onoga sto nisi nikad ni imao.
Mi smo vezani za vlastite misli ( u stvari mi smo ono što mislimo), stvari, ljude, pojave itd., i mislim da bez vezivanja život nije moguć. Nije pitanje da li se treba ili ne treba vezivati, nego koja vrsta vezivanja će nas dovesti do zdravlja i sreće, a koja vrsta vezivanja će narušiti naše zdravlje i izazvati nesreću. Dobar primjer nezdravog vezivanja je ovaj primjer sa autom. :thumbup:
Sati

#208 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:
Sati wrote: Bez vlastitog ega i bez vezivanja život je nemoguć...
OK, ako ti tako kažeš, nemam šta da dodam, a ni da oduzmem :)
Great Cornholio

#209 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:
Great Cornholio wrote:
Sati wrote: Bez vlastitog ega i bez vezivanja život je nemoguć...
OK, ako ti tako kažeš, nemam šta da dodam, a ni da oduzmem :)
Šta ćeš, svi smo takvi :D
Sati

#210 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Buka

Četiri monaha meditirala su jedno jutro u sali za meditaciju.
Iznenada, na prozoru sale začu se lupanje.

Mladi monah se trgnu iz meditacije i reče ostalima: "Kapak se otkacio
i pravi buku."

Iskusniji monah na to odgovori: "Tu buku pravi vetar."

Treći monah, koji je manastiru proveo već 20 godina, doda na to: "To
samo um pravi buku."

Vidljivo ozlojeđen svim ovim uznemiravanjem, četvrti monah zaključi: "To usta prave
buku".

:)
Great Cornholio

#211 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:Buka

Četiri monaha meditirala su jedno jutro u sali za meditaciju.
Iznenada, na prozoru sale začu se lupanje.

Mladi monah se trgnu iz meditacije i reče ostalima: "Kapak se otkacio
i pravi buku."

Iskusniji monah na to odgovori: "Tu buku pravi vetar."

Treći monah, koji je manastiru proveo već 20 godina, doda na to: "To
samo um pravi buku."

Vidljivo ozlojeđen svim ovim uznemiravanjem, četvrti monah zaključi: "To usta prave
buku".

:)
I šta je poenta :? Šuti i meditiraj, ma šta se oko tebe dešavalo :D A ko će popraviti kapak ( valjda je mislio na prozor) ako se staklo slomi, zato što mi nismo prekinuli meditaciju i zatvorili prozor :D
Sati

#212 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote: I šta je poenta :? Šuti i meditiraj, ma šta se oko tebe dešavalo :D A ko će popraviti kapak ( valjda je mislio na prozor) ako se staklo slomi, zato što mi nismo prekinuli meditaciju i zatvorili prozor :D
Samo ti sedi i meditiraj. Već će ti sinuti poenta, pre ili kasnije :D
Great Cornholio

#213 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:
Great Cornholio wrote: I šta je poenta :? Šuti i meditiraj, ma šta se oko tebe dešavalo :D A ko će popraviti kapak ( valjda je mislio na prozor) ako se staklo slomi, zato što mi nismo prekinuli meditaciju i zatvorili prozor :D
Samo ti sedi i meditiraj. Već će ti sinuti poenta, pre ili kasnije :D
Čisto sumnjam, odgovori se moraju tražiti na mnogim mjestima, i teško da ćemo naći odgovore ako smo okrenuti samo sebi (tj. ako meditiramo) :D
Sati

#214 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Great Cornholio wrote:Čisto sumnjam, odgovori se moraju tražiti na mnogim mjestima, i teško da ćemo naći odgovore ako smo okrenuti samo sebi (tj. ako meditiramo) :D
Umesto da čisto sumnjaš, možda bi ipak bilo bolje da to što tvrdiš isprobaš, pa onda sam proceniš.
Ali, znam, nekima je draže da tragaju na svakom drugom mestu, samo ne na tom jednom na kojem već jesu.
Šta da radimo. Različiti smo. Srećno ti bilo traganje na tim mnogim mestima :)
Great Cornholio

#215 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Moj zaključak, Budizam je religija, jer iako Buda nije isti kao ostali bogovi, i on misli da je nepogrešiv. Drugim riječima " Traži ti istinu koliko hoćeš, ali ako se tvoja istina razlikuje od Budine negdje si pogriješio u traženju" :D
fatamorgana

#216 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Pravo u srijedu Zelenas! Buda ne samo da je jeo svinjetinu nego je diskretno mazao i pastetu na neku vrstu
indijskih somuna.
Afganistanski arheolozi tvrde da su nadjene i konzerve sa tunjevinom u jednom Budinom boravistu!
cartman

#217 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Great Cornholio wrote:Moj zaključak, Budizam je religija, jer iako Buda nije isti kao ostali bogovi, i on misli da je nepogrešiv. Drugim riječima " Traži ti istinu koliko hoćeš, ali ako se tvoja istina razlikuje od Budine negdje si pogriješio u traženju" :D

I jos nam samo objasnis kako si dosao do tog zakljucka... Budizam je kompleksna kultura, imas vise budistickih pravaca i ucenja. Uzmi chan budizam na primjer, koji skoro nema nikakve veze sa indijskim i tibetanskim budizmom, gdje Buddha ne igra uopce tako veliku i znacajnu ulogu.
Great Cornholio

#218 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

cartman wrote:
Great Cornholio wrote:Moj zaključak, Budizam je religija, jer iako Buda nije isti kao ostali bogovi, i on misli da je nepogrešiv. Drugim riječima " Traži ti istinu koliko hoćeš, ali ako se tvoja istina razlikuje od Budine negdje si pogriješio u traženju" :D

I jos nam samo objasnis kako si dosao do tog zakljucka...
Objasnio sam u prethodnim postovima :)
daamir

#219 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by daamir »

Great Cornholio wrote:Samo ti sedi i meditiraj. Već će ti sinuti poenta, pre ili kasnije :D
Čisto sumnjam, odgovori se moraju tražiti na mnogim mjestima, i teško da ćemo naći odgovore ako smo okrenuti samo sebi (tj. ako meditiramo) :D[/quote]

Nije bitno gdje si okrenut već koliko si spreman da učiš. Ne mislim da spremnost u smislu da ti to želiš, već u smislu koliko si zreo za učenje. To je ujedno i najveća zamka što ljudi polemišu koje učenje je najbolje i čija praksa je nadjelotvornija. Ali "boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka".
daamir

#220 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by daamir »

Sati wrote: Postoje probuđeni i neprobuđeni.
Jaoooooo.
Kako je nezahvalno koristiti izraz "probuđeni" koji opisuju ljude koji su u "nirvani", jer je čitav svijet "iluzija" (bla, bla, bla, bla) koju kreira "Šiva" (bla, bla, bla)
cartman

#221 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

daamir wrote:
Sati wrote: Postoje probuđeni i neprobuđeni.
Jaoooooo.
Kako je nezahvalno koristiti izraz "probuđeni" koji opisuju ljude koji su u "nirvani", jer je čitav svijet "iluzija" (bla, bla, bla, bla) koju kreira "Šiva" (bla, bla, bla)
Siva je hindu bog koji nema veze sa budizmom ni sa kreacijom "svijeta", vjerovatno si mislio na Brahmana
Sati

#222 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

cartman wrote: Siva je hindu bog koji nema veze sa budizmom ni sa kreacijom "svijeta", vjerovatno si mislio na Brahmana...
... koji takođe nema veze sa budizmom, ali šta mari, važno je da se nešto piše :D

Pažnja
Šta god da radimo, moramo pri tome imati sabranost, jasno razumevanje
i spokojstvo. Ako čistimo pod, sam taj čin čišćenja poda jeste
najvažnija stvar na svetu; sve ostalo u tom trenutku nema nikakav
značaj. Kada čistimo pod mi ZNAMO da čistimo pod -- naša pažnja je sva
na tom čišćenju poda. I mi to činimo sa potpunim spokojstvom.

Venerable Gavesako, Talking about suffering

Image
Great Cornholio

#223 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Zen-budizam, mlada sekta unutar budizma, izraz je jednog još radikalnijeg antiautoritarnog stava. Zen propovijeda da znanje nije ni od kakve koristi ukoliko ne izrasta iz nas samih; ni autoritet ni učitelj ništa nas stvarno ne mogu naučiti, jedino probuditi sumnje u nama: riječi i misaoni sustavi su opasni, jer se lako mogu preobratiti u autoritete, kojima se klanjamo. Treba uroniti u život i iskusiti ga - u tome je vrlina. Sljedeća pripovijetka karakterizira ovaj neautoritarni stav prema najvišim bićima: Bilo je vrlo hladno kad se Tanka iz T'ang-ove dinastije zaustavio u hramu u Yerinji; on skine jedan od Buddhinih kipova, koji su se tamo brižljivo čuvali, zapali ga i ugrije se. Ugledavši to čuvar hrama se žestoko razljuti i povika: »Kako si se usudio zapaliti moj drveni lik Buddhe?«
Tanka počne prekapati po pepelu, kao da nešto traži i reče: »Sakupljam svete sarire (vrsta mineralnog taloga koji se može naći u ljudskom tijelu nakon kremiranja i za koji se vjeruje da je znak svetosti u životu) iz izgorjelog pepela.«
»Kako«, reče čuvar, »možeš dobiti sarire iz drvenog Buddhe?«
A Tanka odgovori: »Ako se u njima ne mogu naći sarire, mogu li dobiti i dva preostala Buddhe za
moju vatru?«
Čuvar hrama je kasnije ostao bez obje obrve zbog toga što se bunio na prividnu bezbožnost Tanke, dok se na Tanku nikada nije sručio Buddhin gnjev (Psihoanaliza i religija - Erih From).
Iako je religija iz budizma se može dosta toga korisnog naučiti :D
cartman

#224 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by cartman »

Ja samo ne shvatam tu zelju i strast za provociranjem kod nasih ljudi :D al nema veze, volim vas sve , budizam je daleko od religije :D
madner

#225 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by madner »

Sto bi rekao Monty Pajton, something completely different.
Post Reply