dino_sara wrote:spekulant wrote:da se vratimo na temu.. da li postoji islamofobija?
ja mislim da postoji.. dok god postoje ljudi koji misle da su muslimani grupa naoruzanih nasilnika koji zele da drugima namecu neka svoja pravila i koji predstavljaju opasnost za zapadnu civilizaciju, postoji i islamofobija. a takvi ljudi nazalost postoje. i takvo razmisljanje se kosi sa svim ljudskim pravima i sadrzi u sebi elemente fasizma.
znaci tvrdnja da islamofobija ne postoji nije tacna, a tvrdnju da je ona opravdana ne zelim ni komentarisati.. s druge strane, muslimani trebaju prestati svaku kritiku islama oznacavati kao islamofobija.. ako covjek dobro posmatra moze jasno zakljuciti da li se radi samo o kritici islama ili o pravoj islamofobiji. islamofobija je kada iz necijeg govora, djela, ponasanja itd mozemo zakljuciti da mrzi muslimane i da ih dozivljava kao prijetnju. i to je za svaku vrstu osude.
btw, da ja ne zivim u sarajevu i da u zivotu nisam imao puno kontakta sa muslimanima, i procitam ono sto je 786 pisao, mozda bih i ja bio islamofob. srecom pa poznajem puno pametnih, kulturnih i finih muslimana, pa mi njegovi postovi nista ne znace..
E po prvi put se slazem s tobom ali 100%. Samo opet napominjem ne vjerujem da u nasoj Bosni i Hercegovini ima islamofobije to je ljudi moji americku proizvod pa zar vam moram napominjati 11/9 ili tako njima slicne prevarantske gluposti.
Slazem se i ja sa herr
@spekulantom ...a islamofobije itekako ima ,
s tim sto bih naznacio da se,po mom,radi o onoj medijsko /senzacionalistickoj islamofobiji naspram raznih vecinom nebitnih stvari i marginalnih pojava.Da ne sirim,vec mjesecima pratim svojevrsnu medijsku histeriju i novinsku militantnost,i s tjeskobom uvidjam kolika je zapravo podloznost medijskih konzumenata..
Nevjerovatno se lako i brzo medju dokonim, osiromasenim i izvaranim bosanskim narodom sire dezinformacije, bombasticne price, i razne bljuvotine pune prezira i snishodljivosti,
naspram necega sto se u startu povrsno i i na ponizavajuci nacin objasnjava.
Isti sablon vlada kako medju vjerskim misionarima,
ljudima koji prebrzo pokusavaju da usvoje i pojme nauk svoje vjere...tako i medju onima koji se ne zele izjasniti ili svrstati ni u jedan svjetonazor
Prvi zele prenijeti ono sto duhom i razumom shvataju kao istinu i svjesno je prihvataju.U svojem radu su gorljivi i predani,vecinom dobronamjerni, mnogo citaju i uce,i spremni su odvojiti dosta svoga vremena, strpljenja i vecine imetka kako bi drugima priblizili nesto sto smatraju dobrim i spasonosnim u ova zaista teska i tuzna vremena, kad je puka lijepa rijec najdragocjenija.
No primjetih da mnogi u tome zure, bivaju neobzirni prema nesigurnosti ili ljutnji sugovornika,
ne trude se postaviti u polozaj ljudi koji usljed rezigniranosti zlom i prevarama imaju veliku dozu sumnjicavosti i opreza i koriste sve svoje znanje i razum prilikom procjenjivanja cinjenica.
..isto sljepilo cesto primjetih i kod suprotne strane,
pri cemu se vrijedja i unizava svaka duhovna rasprava i aspekt dijaloga koji nije pogodan u smislu sekularizma.Kolicina cinizma i ironiziranja je pri tom zastrasujuca...i tako se ovaj pojam
islamofobije potencira maskirajuci sustinu nesporazuma/..
nedostatak strpljenja i blagosti u dijalogu uz istovremenu nelogicnu nepopustljivost u stavovima.Ne mislim da ima
fobijekao takve u njenom medicinskom smislu...vec nerazumjevanja...nasi
stari bi rekli nema se
sabura, nema se trpljivosti..