Bosnia Air Defense - F35

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li bi BIH mogla izdvojiti 160 miliona za dva F35

Poll ended at 27/07/2008 14:17

Da
36
49%
Nema potrebe
38
51%

Total votes: 74

simpozijum delirijum

#201 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by simpozijum delirijum »

vazdusni prostor je sastavni dio integriteta svake drzave , moderne borbene letjelice su faktor odvracanja agresora
zvuci doista smijesno da Bosna i Hercegovina moze priustiti i najobicniji "zrakomlat" danas ali?
ali nije smijesno ako Hrvatska i Srbija se uskoro naoruzaju takvim oruzjem , balkan je jos vruca regija i mnogo je usijanih glava u komsiluku i susjedstvu
kada BiH nabavi eskadrilu ubitacnih mashina koje mogu doletjeti do Slovenije ili Makedonije ako zatreba u roku od 12 minuta neprimjecene i sa 6 tona super - precizno navodjenih bombi i raketa , usijane glave ce se brzo ohladiti !
Suhoj je na fotografiji , moj favorit
Image
paratrooper

#202 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

simpozijum delirijum wrote:evo jedne analize od strane zapdnoga analiticara o borbenoj ucinkovitosti izmedju F-22 i novih Suhoja
ja bih se ipak odlucio za SuhojMK-30 ili 35 i jeftiniji ba'!
Su MK30 posjeduje PESA radar (N011M) , radar sastavljen od matrice prijemnika koji mogu formirati 3D sliku u prostoru - ali samo ako se fragmentirani talasi sastave - F22 razbija talase u razlicite pravce. Taj EMW radar je vrlo efektivan za niske signale - udaljene mete ali nedovoljan za stealth. Iskreno Su/Mig (27,30/31/35) nemaju nikakve sanse protiv F22 , a protiv F35 - 70% da bi bili oboreni,

Kako god ipak nedostatak mu je neophodna poletna staza.

sto se tice F22 simultano neutralizira i meta na zemlji i u zraku. Na vjezbama 2006 je postigao skor 180:0 pobjeda bez da ga je i jednom neki F15/16 uspio cak i otkrit prije pogotka.
"Because of its stealth and its speed, it is unique in that category, in that it allows us to establish air dominance," General Lewis said. "It goes after the aircraft, the SAMs, and the cruise missiles. And it can do it all at the same time. The legacy (aircraft) can do any one of those, kind of okay, but they can't survive in contested airspace. They can first try to take care of the aircraft, then they can work on the SAMs. But the F-22 has demonstrated, last year in (final operational testing and evaluation), that we can do that simultaneously."
Prpa.ba

#203 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Prpa.ba »

Steta, mislio sam da se zajebavate i da ce se ova tema eventualno pretvoriti u konkretnu raspravu kako solidno naoruzati OS BiH. Ipak sam se prevario i fanboysi nastavljaju po svom :roll:
madner

#204 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by madner »

Ti avioni nisu prioritet, prvo kopnene snage opremit.
fixer

#205 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by fixer »

svako ko je na ovoj temi dao konstruktivan prijedlog bi se trebao ozbiljnije pozabaviti mentalnim zdravljem :D :D
jebote, nemamo za kifle, rovimo po smecu, a ovi bi avione kupovali
madner

#206 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by madner »

fixer wrote:svako ko je na ovoj temi dao konstruktivan prijedlog bi se trebao ozbiljnije pozabaviti mentalnim zdravljem :D :D
Normalno, meni kad ostane cvaja zovnem turu i dojstojanstveno je popijem :D
ljubav_aha

#207 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

Prpa.ba wrote:Steta, mislio sam da se zajebavate i da ce se ova tema eventualno pretvoriti u konkretnu raspravu kako solidno naoruzati OS BiH. Ipak sam se prevario i fanboysi nastavljaju po svom :roll:
... and fanlady :D

namma je tema vrlo draga,a o idejama naourzavanja BiH,smo napisali,obrati paznju ;-)
ljubav_aha

#208 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

fixer wrote:svako ko je na ovoj temi dao konstruktivan prijedlog bi se trebao ozbiljnije pozabaviti mentalnim zdravljem :D :D
nema konstruktivnog prijedloga,a ako je vec neko napisao,molim te citiraj tekst ;-)
simpozijum delirijum

#209 Re: Bosnia Air Defense - F35

ljubav_aha wrote:
nema konstruktivnog prijedloga,a ako je vec neko napisao,molim te citiraj tekst ;-)

oca'm , skeptici ne kontaju pa ne kontaju ! sta ce ti 200 najboljih tenkova kada ti iz Beograda uzleti "partizanska eskadrila" od MIG i Suhoja pa te sprzi za 10 minuta ? opet se marisati sa AK-47 i dvajest' metaka u okviru protiv oklopa i topova ? iskusio sam to i ne bih vise
treba moderna avijacija bolan' nebio! jos je balkan vruca zona
12 komada i to je to ! uz nesto modernih protu-avionskih sistema i pola milijarde zvuci puno a toliko se i pokrade godisnje i imamo Tuzlu , Sarajevo, Mostar ( Banja Luka eventualno ) te Visocki aerodrom ( plus piramide , odlican bunker , hehehe!)
novac se ionako trosi na odrzavanje 30 godina staroga oruzja , krntija doniranih od USA i Turske
sve drzave imaju avijaciju i mlazne borbene avione , samo mi vazda naopaki !
ljubav_aha

#210 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:
oca'm , skeptici ne kontaju pa ne kontaju ! sta ce ti 200 najboljih tenkova kada ti iz Beograda uzleti "partizanska eskadrila" od MIG i Suhoja pa te sprzi za 10 minuta ? opet se marisati sa AK-47 i dvajest' metaka u okviru protiv oklopa i topova ? iskusio sam to i ne bih vise
treba moderna avijacija bolan' nebio! jos je balkan vruca zona
12 komada i to je to ! uz nesto modernih protu-avionskih sistema i pola milijarde zvuci puno a toliko se i pokrade godisnje i imamo Tuzlu , Sarajevo, Mostar ( Banja Luka eventualno ) te Visocki aerodrom ( plus piramide , odlican bunker , hehehe!)
novac se ionako trosi na odrzavanje 30 godina staroga oruzja , krntija doniranih od USA i Turske
sve drzave imaju avijaciju i mlazne borbene avione , samo mi vazda naopaki !

logicno,jer drzavni sistem je trenutno neorganizovan iz nama sivma poznatih razloga

ljubav_aha wrote:da, SOKO-love su /francuska licenca/gazelle

pogledaj ovo

ne zna sta je vece smece,stranica ili informacije na stranici :lol:

http://www.aeroflight.co.uk/waf/bosnia/bosaf2.htm

evo jos jedna stranica,mislim da je dugo poznata na internetu

http://www.yuairwar.com/bih.asp
Pietje_Bel wrote:
ljubav_aha wrote:Bosnian Air Force and Air Defence
4x Mi-8 Hip medium-lift transport
1x Mi-17 Hip VIP transport
8x SA342 Gazelle utility
14x UH-1H Iroquois utility

http://www.milaviapress.com/orbat/bosni ... /index.php
Mene interesuje sta je od ovoga pod nasom kontrolom a sta pod kontrolom Srba? Mislim da su ovi UH-1H nasi ali ne znam dali su bas svi 14. Ove Gazelle su koliko znam Srpske jer znam da smo ih probali oboriti u operaciji SANA. Mislim da su ovo OS BIH.

The__Doctor

#211 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by The__Doctor »

Ja sam za to da se nista ne kupuje dok god ovako zivimo prvo neka dignu ovu zemlju na noge i urede je pa cemo se onda naoruzavati eto ako hocete da imamo love ja bi ovih par F-16-ki uzeo :D
xfacktor

#212 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by xfacktor »

Nista bez satelita koji ce navoditi rakete f 35-tce. Najveci je problem kako ce se mreza zvati bosnian precision guided for rokets satellite ili ti ga skraceno BPGRS :bih:
simpozijum delirijum

#213 Re: Bosnia Air Defense - F35

xfacktor wrote:Nista bez satelita koji ce navoditi rakete f 35-tce. Najveci je problem kako ce se mreza zvati bosnian precision guided for rokets satellite ili ti ga skraceno BPGRS :bih:
:) F-35 jeste letlelica 5 generacije i samostalno moze traziti ciljeve ali? i uz podrsku satelitske tehnologije koja je u USA rukama ( znaci ? svo naoruzanje i elektronika prestace da funkcionira kada je Amerikancima ceif' ) ali Bosna i Hercegovina jos nema kosmodrom kod Visokog , pa tako ni vlastite satelite, nema ni krstarece projektile ni sve ostala "pametna" oruzja , doseg Bosanske vojne industrije je ; minobacac , ili bacanje avio-bombi sa ramena ;' mujo -krkan-1'( domet se povecava domacom sljivom ) krstareci projektil 'tokmak T200' na cumur ili projektil zrak-vazduh 'ljeposava 172M' na propeler samonavodjena na krmetinu ! :lol:
i da budem nacionalno korektan imamo i protubrodski projektil ; 'Ante-Stipe00' za potapanje camaca na jablanickom jezeru sistem navodjena na eure ( moze i na dolare) :lol:
moj izbor je " Suhoj" jer proizvodjac daje vecu mogucnost selekcije naoruzanja ( ruske ili zapadne proizvodnje po zelji kupca )
paratrooper

#214 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by paratrooper »

simpozijum delirijum wrote: :) F-35 jeste letlelica 5 generacije i samostalno moze traziti ciljeve ali? i uz podrsku satelitske tehnologije koja je u USA rukama ( znaci ? svo naoruzanje i elektronika prestace da funkcionira kada je Amerikancima ceif'
zavisi , zapravo JDAM (Joint Direct Attack Munition) se orijentira preko vojnog ('Precision') GPS sistema.

Ako je poznat crypto-key i ako se posjeduje vojni GPS prijemnik to ce raditi. U uslovima ometanja obicni GPS prijemnik prestaje raditi, vojni prijemnik daje obavjestenje da postoji ometanje ali i dalje radi. U.S nece stopirat GPS satelit samo zbog toga sto signal moze posluziti "neprijateljima". Oni ce uraditi dvije stvari prva je da regionalni civilni GPS signal ne ce posjedovat preciznu poziciju i drugo mjenjat ce crypto key.

Ipak slazem se da drzave bez vlastitog satelitskog sistema navigacije imaju veliki rizik da koriste GPS opremu u vojne svrhe ukoliko nemaju politicku podrsku od strane onih koji obezbjedjuju taj servis.

JDAM nije jedino oruzje sa kojim se precizno unistavaju zemaljske mete,potoji i lasersko navodjenje na metu kao i vizualno navodeci projektili sa prepoznavanjem objekata.
Fair Life

#215 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Fair Life »

Image
The 51st State

#216 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by The 51st State »

100-tinjak igli i par baterija sa15 gauntlet ili zapadni ekvivalenti, to je sve sto za ova brda treba i tehnicku opremljenost susjeda.
scooter21ba

#217 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

mi mozemo jedino nabaviti avione na daljinski promjera 1:10
o ovima samo mozemo sanjati
a i kad bi ih nabavili ko bi ih vozio koliko znam imaju jedno ili 2 sjedista a kod nas 3 naroda
syntax

#218 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by syntax »

Ova 2 aviona u federaciju jedan Hrvatima, jedan Bosnjacima da napadnemo RS :D
Risto Kuglarić

#219 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Risto Kuglarić »

scooter21ba wrote: a i kad bi ih nabavili ko bi ih vozio koliko znam imaju jedno ili 2 sjedista a kod nas 3 naroda
aaahahahahaahaha :lol: :lol: :lol:

redovna jutarnja popravka na ovoj temi :thumbup:
scooter21ba

#220 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

syntax wrote:Ova 2 aviona u federaciju jedan Hrvatima, jedan Bosnjacima da napadnemo RS :D
ma ovi ne bi ni uzletili kako treba poceli bi ratovati izmedju sebe a kasnije bi mislili na rs
scooter21ba

#221 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

kad vec kupuju avione nek kupe one stealth bombardere
pa nismo cicije kad za camac daju 170000 sto ne bi onda i ove avione
a za pare? pa ima brate kredit kod svjetske banke 2 ziranta (najvjerovatnije irak i iran :D) i eto ga ne moze nam niko nista
scooter21ba

#222 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by scooter21ba »

kinte_kunte wrote::lol: :lol: :lol: :lol: jam islim da bi morali drzavu prodati i jos stoljecima raditi za taj jedan stealth bombarder sa ful opremom (mislim na naoruzanje)
ma nije to za nas nista
Drvosjeca iz Dejcica

#223 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

I jesu li vrli forumasi odlucili da li da kupimo jedno 100 komada F35 ili Sukhoi? :lol: Ja bih predlozio, kad' je bal nek i hala gori :D , da odmah u paketu uzmemo i jedan nosac aviona kao i par razaraca klase Kotlin-SAM. 8)
madner

#224 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by madner »

Moze nosac, samo nista od jednog. Trebaju nam dva, jedan radi drugi na remont.
Drvosjeca iz Dejcica

#225 Re: Bosnia Air Defense - F35

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

madner wrote:Moze nosac, samo nista od jednog. Trebaju nam dva, jedan radi drugi na remont.
E O.K onda, dogovoreno. :mrgreen:
Post Reply