Sta mislite zasto se postojeci ustav bazira na 3 konstitutivna naroda?
Da li je to da se zastite narodi ( onako junacki,choporativno)ili da se zastite "vodje" tih naroda?
Nacionalna vechina ili manjina?
Ovih pitanja ne bi uopste bilo da ustav pochiva na -gradjanima! Ali,kud bi onda sa nacionalizmima?
Bosanci kao nacionalna manjina?
-
popajic
- 1gorstak
#202 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Zbog antifasisticke borbe koju je vodila KP. Da su cetnici bili agilniji od partizana u trci za naklonost saveznika, ti u BiH ne bi imao tri konstitutivna naroda nego jedan, od Skoplja pa do Pakraca i Gline.popajic wrote:Sta mislite zasto se postojeci ustav bazira na 3 konstitutivna naroda?
-
popajic
#203 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
@Igorstak,
Mislis li zaista da ovako formulisan ustav stiti gradjanska prava?PROF. DR. ĆAZIM SADIKOVIĆ
ZA DRŽAVU NOVOG STOLJEĆA
- Bosna i Hercegovina kao savremena demokratska država -
1) DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA PREMA DAYTONSKOM USTAVU
...Ovaj dio Ustava u kojem se tretiraju osnovne institucije i procedure, proizvod je dakle, ne principa ustavnog prava, nego pregovaranja država koje su bile neposredno implicirane u rat protiv BiH. Stoga središnje mjesto u ustavu zauzimaju prava etničkih grupa a ne prava pojedinaca, na čemu se inače bazirani svi moderni evropski ustavi, pa i sama Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava. U ustavu BiH nema zato mjesta za vitalne interese pojedinca, naroda ili bosanskohercegovačke nacije. Vitalni interesi tzv. «konstitutivnih naroda», sa predominantnom religijskom oznakom, u stvari su zauzeli mjesto i pojedinaca i naroda i bosanskohercegovačke nacije.
- 1gorstak
#204 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Poenta je da konstitutivnost tri naroda nije zlo, nego uspjeh, rezultat pobjede nad cetnicima i ustasama tokom Drugog svjetskog rata. To sto je u odredjenom istorijskom trenutku na celo srpskog, odnosno hrvatskog naroda u BiH isplivao kriminogeni faktor, ne moze posluziti kao opravdanje za prisilnu uniformnost. To sto mi u BiH imamo tri ravnopravna naroda je bogatstvo, napredak u odnosu na druge zemlje u kojim jedna grupa mora dominirati da bi vladao red. Mi smo, bar teoretski, na kraju evolucije ljudskog drustva.popajic wrote:Mislis li zaista da ovako formulisan ustav stiti gradjanska prava?
-
popajic
#205 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Ama,naravno da bi to trebalo biti bogatstvo.Ja samo govorim o danasnjem stanju,o nasoj stvarnosti.Postao/la 1gorstak dana 21/07/2008 12:22
popajic je napisao/la:Mislis li zaista da ovako formulisan ustav stiti gradjanska prava?
Poenta je da konstitutivnost tri naroda nije zlo, nego uspjeh, rezultat pobjede nad cetnicima i ustasama tokom Drugog svjetskog rata. To sto je u odredjenom istorijskom trenutku na celo srpskog, odnosno hrvatskog naroda u BiH isplivao kriminogeni faktor, ne moze posluziti kao opravdanje za prisilnu uniformnost. To sto mi u BiH imamo tri ravnopravna naroda je bogatstvo, napredak u odnosu na druge zemlje u kojim jedna grupa mora dominirati da bi vladao red. Mi smo, bar teoretski, na kraju evolucije ljudskog drustva.
Kad imas ravnopravne gradjane onda imas i ravnopravne narode.A sta imas danas? Ravnopravnost u "svom "dijelu neravnopravne drzave.Pa,nije to TO.
A ovo o isplivavanju kriminogenog faktora,to je evidentno,osim sto bih rekao da je on isplivao kod sva tri "bratska"naroda.
- 1gorstak
#206 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Tu stvarnost trebas mijenjati insistiranjem na postivanju konstitutivnosti tri naroda na tlu citave drzave, a ne osporavati im tu konstitutivnost, koja je ionako teskom mukom ostvarena.popajic wrote:Ja samo govorim o danasnjem stanju,o nasoj stvarnosti.
-
Idun
#207 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
To bi bilo OK da sve funka kako treba. Ali kao sto rece popajic, danas imas ravnopravnost u "svom "dijelu neravnopravne drzave i borbu za dominacijom nad ostala dva naroda.1gorstak wrote:Poenta je da konstitutivnost tri naroda nije zlo, nego uspjeh, rezultat pobjede nad cetnicima i ustasama tokom Drugog svjetskog rata. To sto je u odredjenom istorijskom trenutku na celo srpskog, odnosno hrvatskog naroda u BiH isplivao kriminogeni faktor, ne moze posluziti kao opravdanje za prisilnu uniformnost. To sto mi u BiH imamo tri ravnopravna naroda je bogatstvo, napredak u odnosu na druge zemlje u kojim jedna grupa mora dominirati da bi vladao red. Mi smo, bar teoretski, na kraju evolucije ljudskog drustva.popajic wrote:Mislis li zaista da ovako formulisan ustav stiti gradjanska prava?
- BSn
#208 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Nije ti to direktno povezano. Imas i ateista Bosnjaka.sabinaM wrote:Nakon @komebinog posta mi je sve jasno,...pa tako objasni kakvi Turci i ne znam ni ja sta jos, znaci ako je netko ateista u Bosni...on mora biti "ostali"....potpisujem da bosanci postanu nacionalna manjina i da se mogu upisati kao bosanci....
A moze jos jedno pitanje...meni je tata bosanac (musliman)...mogu li ja dobiti bosansko drzavljanstvo, ako mogu, kako bi se ju upisala po ovom zakonu (inace sam ateista)...i mogu li postati bosanac
Isto kao sto Hrvati, ili Srbin, moze biti pripadnik bilo koje konfesije, ili pak ateista, tako isto moze i Bosnjak.
Rijec je o namjernom nametanju ove veze, jer su Bosnjaci vecinom muslimani, bas kao sto su Hrvati vecinom katolici.
Znaci, neki ovdje brkaju pojam vjere i nacije.
A to kako ces se ti opredjeliti zavisi od toga sta ti je otac po nacionalnosti (naravno uz uslov da si maloljetna), ako si punoljetna sama biras naciju. A bh. drzavljanstvo mozes dobiti, samo mislim da nemas potrebe za istim. Ovdje svi (pripadnici svih nacionalnosti) vecinom teze da se domognu hrvatskog pasosa, a kako bi se rijesili pitanja vize, samo ti ides kontra (vidi se da imas bosanske krvi
Ujedinjeni u komplikovanosti.
-
Idun
#209 Re: Bosanci kao nacionalna manjina?
Mnogi.BSn wrote:
Nije ti to direktno povezano. Imas i ateista Bosnjaka.
Isto kao sto Hrvati, ili Srbin, moze biti pripadnik bilo koje konfesije, ili pak ateista, tako isto moze i Bosnjak.
Rijec je o namjernom nametanju ove veze, jer su Bosnjaci vecinom muslimani, bas kao sto su Hrvati vecinom katolici.
Znaci, neki ovdje brkaju pojam vjere i nacije.
Ujedinjeni u komplikovanosti.![]()