Hajmo dati krv!
Moderator: anex
- Ma.Le.Na
#201 Re: Hajmo dati krv!
jupiiiiiiiiiiiiiiii idem danassssssssssss

- Dr.Cuddy
#202 Re: Hajmo dati krv!
trebala sam juče a izgleda da ću i ja danasMa.Le.Na wrote:jupiiiiiiiiiiiiiiii idem danassssssssssss![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Ma.Le.Na
#203 Re: Hajmo dati krv!
Dr.Cuddy wrote:trebala sam juče a izgleda da ću i ja danasMa.Le.Na wrote:jupiiiiiiiiiiiiiiii idem danassssssssssss![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Dr.Cuddy
#204 Re: Hajmo dati krv!
kad ideš?Ma.Le.Na wrote:Dr.Cuddy wrote:trebala sam juče a izgleda da ću i ja danasMa.Le.Na wrote:jupiiiiiiiiiiiiiiii idem danassssssssssss![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
mozda se i vidimo
![]()
- holowey
#205 Re: Hajmo dati krv!
opet me zvaliholowey wrote:ok...tnx...sad sam pritefterio datum...armin.i.am wrote:nikad nije frka![]()
malo oni manipulisu sa tim![]()
moj ti je savjet da odes kad budes spreman, a ne kad se njima cefne
-
Mr. Brightside
#206 Re: Hajmo dati krv!
i mene su juce ujutru zvaliholowey wrote:opet me zvaliholowey wrote:ok...tnx...sad sam pritefterio datum...armin.i.am wrote:nikad nije frka![]()
malo oni manipulisu sa tim![]()
moj ti je savjet da odes kad budes spreman, a ne kad se njima cefnegrize me savjest ali ovih dana sam radio neke nalaze pa su mi uzeli bruku vacutainera krvi, ne daje mi se vise
fali im nula negativne
al nisam otisao, tek sam ozdravio ove sedmice
- dusa_raskopuša
#207 Re: Hajmo dati krv!
Bila ja jednom prilikom, jos u mladosti (pomislice ljudi da sam stara k'o Biblija xD), pa me vratise, zbog kilaze. Usput saznadoh koja sam krvna grupa (A+), tako da molicu ljude koji raspolazu istom krvnom grupom, da mi se jave, znate ono, za ne daj Boze.
Znam da nema veze s temom, ali ja stvarno moram da kazem da me hvata prehlada, tako da ako ima ko da bi se mijenjao sa mnom, ja, tom nekom, prehladu, taj neko, meni, svoju neku brigu, bila bih od <7 zahvalna. (Muko moja predji na drugoga).
Znam da nema veze s temom, ali ja stvarno moram da kazem da me hvata prehlada, tako da ako ima ko da bi se mijenjao sa mnom, ja, tom nekom, prehladu, taj neko, meni, svoju neku brigu, bila bih od <7 zahvalna. (Muko moja predji na drugoga).
- duspi
#208 Re: Hajmo dati krv!
dusa_raskopuša wrote:Bila ja jednom prilikom, jos u mladosti (pomislice ljudi da sam stara k'o Biblija xD), pa me vratise, zbog kilaze. Usput saznadoh koja sam krvna grupa (A+), tako da molicu ljude koji raspolazu istom krvnom grupom, da mi se jave, znate ono, za ne daj Boze.![]()
A+, idem sljedeći viked pa eto da znaš ako zafali hahah
a briga...šta ja znam, možel kako plata bit svako 3 sedmice?
- dusa_raskopuša
#209 Re: Hajmo dati krv!
Vidim ima vas (A pozitivaca), dok je vas, nema meni brige
(otpuhujem)...a za platu, BUM vidjeli, nemas brige 
-
Mr. Brightside
#211 Re: Hajmo dati krv!
mozda ovoLud i ponosan wrote:Raja, treba mi jedna informacija...
Na koji nacin da kontaktiram "pokretnu" ekipu i znate li koliko su uopste zauzeti, ambicija je organizovati uskoro dobrovoljno davanje krvi u jednom klubu, pa mi je ta informacija neophodna?!
Hvala.
http://www.ztmfbih.ba/kontakt.html
-
kolobok
#212 Re: Hajmo dati krv!
Koje sve uvjete treba ispunjavati netko tko želi dati krv? Tipa indeksa tjelesne mase, prethodnih prehlada, viroza i slično. Ima li to ikakvog utjecaja? 
- necu
#213 Re: Hajmo dati krv!
Ako si probušio uho a nije prošlo 6 mjeseci,onda ne možeš dati krv. 
-
kolobok
#214 Re: Hajmo dati krv!
Pa dobro nisam sad bušio uši
Ali me zanima konkretno indeks tjelesne mase. Je li ima neka granica određena? Isto tako što se tiče prehlade. Koliko treba proći od viroze da bi se dala krv?
Ali me zanima konkretno indeks tjelesne mase. Je li ima neka granica određena? Isto tako što se tiče prehlade. Koliko treba proći od viroze da bi se dala krv?
- LONGMAN
#215 Re: Hajmo dati krv!
Ja znam kad idem da je prvo jesi li prehladjena, uzimas li antibiotike i sl. Ako uzimas neku vrstu kortikosteroida mora proci min. 15 dana od zadnjeg uzimanja. Za kilazu ne znam koje je mjerilo,moj indeks je 19,3, i PROSLA sam
I da testiraju hemoglobin xD
Prvi i drugi put sam se unesvijestila, al sad treci put sam bila super, oko 5 min. trajalo (inace oko 20), i nisam pala, jos sam pjesice isla oko 3 km
Prvi i drugi put sam se unesvijestila, al sad treci put sam bila super, oko 5 min. trajalo (inace oko 20), i nisam pala, jos sam pjesice isla oko 3 km
- Zatamnjena stakla
#216 Re: Hajmo dati krv!
Ja sam ove sedmice dao, došli oni na FF i ko će, eto mene reko 
Inače zakuc'o sam hemoglobin, dobro mi je došlo tako mi reče žena da sam se malo rasteretio.
Ekstra
Inače zakuc'o sam hemoglobin, dobro mi je došlo tako mi reče žena da sam se malo rasteretio.
Ekstra
-
sumirprimus
#217 Re: Hajmo dati krv!
ja krv dajem redovno,imamo svoju grupu, svaka tri il 4 mjeseca ne mogu vise ni upratit...
ako nekom pomogne dobro i jest...
ako nekom pomogne dobro i jest...
-
zlatanko
#218 Re: Hajmo dati krv!
Davao redovno, do neki dan.. Otisao i fuli mi neka mlada na desnoj ruci venu, kaze nece krv da ide, 2 minute mi "šeta" sa onom iglom po ruci.. Dodje druga zabi iglu u lijevu ruku, opet stimanje folovi, kaze pretanka vena, nece ni iz ove krv. Sad me strah opet da idem.. Ogromne dvije modrice na obje ruke, ko da sam teski ovisnik. 
Inace ab+, dao nekih 8 puta dosad, skupljam hrabrost opet da idem.
Inace ab+, dao nekih 8 puta dosad, skupljam hrabrost opet da idem.
- duspi
#219 Re: Hajmo dati krv!
desi se 
meni predzadnji put slična stvar bila, morao usljed ljeta dvije sedmice u majici dugih rukava na posao ići
al eto, nije im loš prosjek, 16 normalnih vađenja, 1 felerično, tako da će biti i 18i put ubrzo
meni predzadnji put slična stvar bila, morao usljed ljeta dvije sedmice u majici dugih rukava na posao ići
al eto, nije im loš prosjek, 16 normalnih vađenja, 1 felerično, tako da će biti i 18i put ubrzo
- dusa_raskopuša
#220 Re: Hajmo dati krv!
kolobok wrote:Koje sve uvjete treba ispunjavati netko tko želi dati krv? Tipa indeksa tjelesne mase, prethodnih prehlada, viroza i slično. Ima li to ikakvog utjecaja?
Da, moras imati 50 kg i preko. Najzalivije je sto sam ja imala 49 kg, i nisu mi dali. Ili ako imas preko 50 kg, ali ti je odstupanje izmedju kilaze i visine "nenormalno". Ako si bio bolestan, unosio antibiotike i tako to, onda treba 15-ak dana da prodje, pa da mozes. Kad cemo da se mi organizujemo?
-
kolobok
#221 Re: Hajmo dati krv!
Ne znam je li ovaj poziv od prekjučer još aktuelan, ali svejedno ću ga staviti. Riječ je o trudnici u Mostaru
Zbog komplikacija nakon porođaja u bolnicu u Brankovcu zaprimljena je jedna naša sugrađanka koja se nalazi u životnoj opasnosti. Hitno joj je potrebna krvna grupa A negativna, pa molimo sve naše sugrađane da se jave u spomenutu bolnicu ili na broj 551 611 kako bi donirali krv.
Kako smo doznali iz bolnice u "Centar za majku i dijete", Brankovac pacijentica je kritično. Dežurna službenica napominje kako se mogu javiti svi zainteresirani građani da pomognu bez obzira na krvnu grupu.
http://pogled.ba/mostar/novosti/18153-p ... trebna-krv
Zbog komplikacija nakon porođaja u bolnicu u Brankovcu zaprimljena je jedna naša sugrađanka koja se nalazi u životnoj opasnosti. Hitno joj je potrebna krvna grupa A negativna, pa molimo sve naše sugrađane da se jave u spomenutu bolnicu ili na broj 551 611 kako bi donirali krv.
Kako smo doznali iz bolnice u "Centar za majku i dijete", Brankovac pacijentica je kritično. Dežurna službenica napominje kako se mogu javiti svi zainteresirani građani da pomognu bez obzira na krvnu grupu.
http://pogled.ba/mostar/novosti/18153-p ... trebna-krv
-
djetelina_
#222 Re: Hajmo dati krv!
Da se i ja pridruzm na temu
Krv sam davala 5-6 puta s tim da vise ne dajem zato sto sam presla u donore
Donor (za one koji ne znaju) je davalc trombocita.
Pa ko zeli tj ko je davao krv vise od 5 puta moze otici i pitati da bude donor
Postupak je sljedeci:
Daje se na jednu ili dvije ruke
-na dvije ruke ide ovako: iz jedne ruke krv izlaz i prolazi kroz aparat koji odvaja trombocite i krv se vraca i drugu ruku
-na jednu ruku: malo krvi izlazi prolazi korz aparat pa se vraca i sve tako.
Jeste da traje duze od samog davanja krvi (45min-1sat) ali je isto toliko vazno imati i dovoljan broj donora jer ti trombociti idu i onima kojim je potrebno i onima koji su oboljeli od raka, i slicno, koji primaju terapiju.
Regeneracija traje krace oko mjesec i davanje se vrsi samo na poziv.
Mene zovu svaka dva-tri mjeseca.
Tako da ko zeli moze se njima javiti
Pozz

Krv sam davala 5-6 puta s tim da vise ne dajem zato sto sam presla u donore
Donor (za one koji ne znaju) je davalc trombocita.
Pa ko zeli tj ko je davao krv vise od 5 puta moze otici i pitati da bude donor
Postupak je sljedeci:
Daje se na jednu ili dvije ruke
-na dvije ruke ide ovako: iz jedne ruke krv izlaz i prolazi kroz aparat koji odvaja trombocite i krv se vraca i drugu ruku
-na jednu ruku: malo krvi izlazi prolazi korz aparat pa se vraca i sve tako.
Jeste da traje duze od samog davanja krvi (45min-1sat) ali je isto toliko vazno imati i dovoljan broj donora jer ti trombociti idu i onima kojim je potrebno i onima koji su oboljeli od raka, i slicno, koji primaju terapiju.
Regeneracija traje krace oko mjesec i davanje se vrsi samo na poziv.
Mene zovu svaka dva-tri mjeseca.
Tako da ko zeli moze se njima javiti
Pozz
- duspi
#223 Re: Hajmo dati krv!
možeš biti istovremeno i donor trombocita i darovalac krvi 
nakon davanja krvi već za mjesec dana možeš davati trombocite, a nakon trombocita je potrebno da prođe malo više da bi mogao ponovo dati krv..
obzirom da se krv može dati nakon najmanje 3 mjeseca, moguće je držati ritam:
krv - mjesec pauze - trombociti - 2 mjeseca pauze - krv
tako je u mom slučaju
mada im je neviđena glupost što se trombociti mogu dati samo radnim danom do 3..da uvedu smjenu i subotom kao i za krv imali bi puno više donora
nakon davanja krvi već za mjesec dana možeš davati trombocite, a nakon trombocita je potrebno da prođe malo više da bi mogao ponovo dati krv..
obzirom da se krv može dati nakon najmanje 3 mjeseca, moguće je držati ritam:
krv - mjesec pauze - trombociti - 2 mjeseca pauze - krv
tako je u mom slučaju
- ema_
#224 Re: Hajmo dati krv!
Sada svojim donatorima daju vaučer za dvije ulaznice u CC i veliku Milka bombonijeru, baš su velikodušni
.
- Luce
#225 Re: Hajmo dati krv!
Ja sam dala krv prije dva mjeseca.
Sad sam na "oporavljanju" pa kad prodje 3-4 mjeseca idem opet
Inace A+
Sad sam na "oporavljanju" pa kad prodje 3-4 mjeseca idem opet
Inace A+