Eh ovako...
Čitam ovo za Lancea i vezano za natpis na mom bajku... Sve je tačno gore napisano. Lance je preživio rak prostate i poslije toga je opet osvojio Tour nekoliko puta. To izaziva divljenje i ogromno poštovanje. Nakon toga je odlučio da pokrene fondaciju koja će pomagati oboljelima i fokusirati se na širenje istinitih priča ljudi koji su preživjeli tu gadnu bolest. Fondacija se uglavnom time bavi, ali skuplja i sredstva prodajom raznih stvari (jedna linija Nike proizvoda ima žutu liniju, obično na rukavu, od čije prodaje neki procenat ide fondaciji), i orgnazicijom utrka izdržljivosti. Jedna od tih stvari, najočitija su i te narukvice žute, koje je pokrenula fondacija a poslije prihvatili i svi ostali, u humane svrhe i one shminkerske, pa su se pojavile i raznih boja i natpisa na njima... niđeveze.
Ja lično imam nekih članova dalje familije koji su preselili zbog raka, ali to nije osnovni razlog zašto nosim narukvicu i zašto natpis LIVESTRONG na mome bajku. Osnovni cilj narukvice je da pruža tihu podršku onima koji su oboljeli, zato narukvica i košta tek jedan dolar u Americi (nema je se kupiti kod nas). Dakle, fondacija od njene prodaje nema puno koristi, ali ima zbog širenja poruke i podrške oboljelima. S druge strane, ako posjetite njihov novi site
http://www.livestrong.com, koji je nedavno potpuno izmijenjen, moglo bi vam biti jasnije šta znači LIVESTRONG, osim što je to kombinacija dvije riječi i jednog imena. Bit je u prihvaćanju života kakav god on bio, o borbi sa njim i za njega, o življenju punim plućima, o pozitivnim promjenama u našim životima, o pravljenju razlike. Živjeti jako, jednostavno rečeno.
Ja sam takav stil života prihvatio, sem što iznimno poštujem Lancea i ono što je on učinio za sebe pa onda i za milione ljudi širom svijeta. Ja sam reparirao bajk ove zime, novu boju nabacio i nove naljepnice, i između ostalog, stavio i logo LIVESTRONG fondacije na njega jer slijedim to što oni propagiraju i pokušavam, gdje god mogu, animirati ljude da se trgnu iz letargije i učine nešto sa svojim životima. Inače, kontaktiram sa ljudima iz fondacije, i pokušavao sam da pokrenemo nešto slično i ovdje... želja postoji, ali postoje i neke objektivne prepreke. Možda u budućnosti.