pucola wrote:Mashalah
Tolike godine provedoh u lijepoj BiH neznajuci koliko mi, cast izuzetcima, dobro zele moji sugradjani Sarajlije. Hvala bogu pa nisam dosao u Sarajevo prije 5 godina nego sam tu rodjen pa mi ovakvi fasisticko-sovinisticki komentari nece pokvariti sliku o pravom Bosnjaku. Cak mislim da ovi koji komentiraju na ovakav nacin nista bolje ne zele ni samim Bosnjacima, jer su to ljudi koji jedva cekaju da se otvori tema poput ove, gdje bi se moglo pljuvati po nekome a da nemoraju pokazati svoje lice.
Podsjeticu modertora koji je otvorio ovu temu, da je nasao veoma primitivan razlog da kaze da Albanci nevole Bosnjake. Jel rhmetli Jusuf Barcic bio Albanac ili Madjar kada ste njega i njegov dzemat izbacivali iz dzamije i palili mu vjerske knjige? (Bez obzira koliko je on bio u pravu, jer to nije sad ni tema)
iz mnogih sam komentra cuo da je Albancima svetinja albanstvo a ne Vjera. Tako mogu da generalizuju samo ljudi koji sami nevjeruju, uopste neznaju sta je sustina vjere i misle da su Muslimani samo zato sto su Mujo i Suljo. Moj Babo Albanac je klanjo kad su se drugi ulizivali komunistima da bi dobili bolji posao, stan, platu a njihova hairli djeca javno psovali Allaha (Neuzubilah) da bi potvrdili javnosti kako su oni stvarno dobri komunisti i odani SFRJ. Nesjecam se da mi je mama izasla nepokrivena ikad na ulicu , mada je bila podsmijavna najvise od strane tadasnjih komunista Sulje i Muje. Naravno da je imala i divljenje i podrsku pravih Bosnjaka inace nebi mogla opstati u toj sredini.
Vidim da pokusavate i da ocjenite koliko su Albanci dobri ili ne i koliko oni vole Bosnjake. Prvo mi nije jasno zasto ocekujete uopste da neko nekog voli i koji bi bili razlozi za to. Kroz istoriju su narode vezali razliciti faktori kao sto je porijeklo, vjera, interesi, jezik...
Ako krenemo od prvog faktora porijekla tu nemamo nista zajednickog.
Ako krenemo od drugog faktora a to je vjera, treba da znate da Albanski narod ima 3 vjeroispovjesti i to Muslimanske, Rimokatolicke i Ortodoksne. Ostaje znaci da bi vas Albanci Muslimani mogli voljeti zbog vjere, po sistemu vjernik je vjerniku brat. Tu sam siguran da postoji ljubav i bratstvo jer vjernici su bogobojazni i vole se medjusobno.
Treci bi faktor bio Interes i to bi volio da mi neko od vas kaze koji bi to interesi bili.
Cetvrti bi bio jezik. Da i o tome ne raspravljamo bezveze.
Molim da se ovo neshvati kao generalna poruka Bosnjacima jer bi sebe doveo u istu poziciju nekih fasista koji su pisali prije mene. Volim Bosnu i ona je moja jedina domovina, iako u Bosni zivim na 100 kvadrata a u Makedoniji posjedujem zemlje ko jedna sarajevska mahala i imam kucu ko gradska vjecnica u kojoj zive moj babo i mama, uprvo zbog ovakvih koji im nisu ukazali gostoprimstvo, i jedva cekali, da nakon 50 godina odu tamo gdje nisu "Siptarsko djubre".
Dragi pucola,
Trebaš da znaš da najveći broj Bosanaca pa tako i Bošnjaka, ima izuzetno mišljenje o Albancima.Decenijama su Albanci u bosanskohercegovačkim gradovima, poznati kao vrijedni ljudi, ljudi koji njeguju obiteljske veze, kojima je komšiluk svetinja. Naravno, kao i među Bošnjacima, bezbeli i među Albancima ima svega i svačega. Jer, tako je u svakom narodu.
Ali, hoću da si siguran da ovakve tvrdnje, koje se mogu pročitati na ovom forumu, ne oslikavaju preovlađujuće mišljenje o Albancima. I neka ovi nevjerne Tome prohodaju malo po šehidskom mezarju Kovači....Neka vide, koliko je Albanaca dalo život za ovaj grad....pa neka onda pričaju kako su Albanci ostavili d kad je bilo najteže. Jesu, odlazili su...Kao i Bošnjaci, kao i Srbi, kao i Hrvati....I nisu otišli ko Bjelice, Šućuri ( čast Slaviši), Trapare, Jevtanovići....da, kao haman pa starosjedioci( jer su davno doseljeni iz istočne Hercegovine), ubijaju grad u kojem su stoljećima živjeli.
Albanci su pokazali ,najvećim dijelom, da vole BiH, da je doživljavaju kao svoju domovinu, što im ona i jeste.
I prema tome, ti si svoj na svom.
A o nacionalnim, jezičkim i svakim drugim razlikama....Pa, to bi nam trebala biti vrijednost.
O islamu i Albancima....Eh, kad se samo sjetim divnog , predivnog glasa imama rahmetli Abdulganije Hošija....Sad ga u tom poslu, dostojno mijenja njegov sin Selim. Pa hafiz Bugari.....pa hafiz Aziz Alili....Pa, moj prvi efendija, Nezir Sahitaj, koji me, boraveći na učeničkoj praksi u Sarajevu, naučio da sričem prve harfove.
I njihov islam, niti je bio manji, a niti im je smetao da imaju sjajne odnose sa svojim sunarodnjacima koji su katolici ili pravoslavci. Tu smo neke stvari, itekako mogli naučiti upravo od Albanaca.
Prema tome, pucola,ti si svoj na svom....I znaš, ponekad je dobro sjetiti se one narodne: " psi laju, karavane prolaze..."