Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post Reply
Ha-bee-ba

#201 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ha-bee-ba »

[quote="Ahmmed"]Ovo što ću napisati baš je off topic, ali eto, vidim da su se i drugi bavili iznošenjem svojih iskustava, pa rekoh...

Evo još jednog ličnog iskustva sa Albancima Kosova....Boravio sam u Prištini, Mitrovici i Prizrenu, nekih desetak dana,a sve to prije tri godine,službeno.Bosanski sam govorio bez ikakvih problema,i političkih i onih tehničke naravi, čak i sa mladim Albancima( doduše, engleski je pomagao, gdje god bi zapelo u komunikaciji sa mladim naraštajima :) )

Ahmmed je jedno od najnormalnijih bica na ovom forumu! :thumbup:
Last edited by Ha-bee-ba on 21/09/2008 18:07, edited 1 time in total.
Ha-bee-ba

#202 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ha-bee-ba »

@Valbon/Komshjija, slazem se s tobom u principu, osim za Branislava Nushica, on je poreklom Cincar, i njegova jedina veza s Kosovom jeste shto je nekad davno bio konzul u Prishtini...

Dite te mbare shoku jeme. :thumbup:

Nit' sam da branim komshije niti slatke mi Boshnjake...imam krizu identiteta majke mi!
Komshinka
mangoAL

#203 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by mangoAL »

ljudi moji albanci vas bosance ne mrze i jako je ruzo reci da su albanci necivilizovani. ja sam albanka i nemam nista protiv bosanaca i jako su mi dragi. al ima i kod vas tolko necivilizovanih, bezobraznih i glupih ljudi ko sto ima u svakoj naciji.

samo da vam podsjetim da mi nismo 10 god smjeli ici u skolu, kod su srbi, boshnjaci, turci itd nisu imalu tu zabranu. ako ovo niste znali, sad znate
Last edited by mangoAL on 25/08/2008 00:51, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

#204 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Murat Sabanovic »

to sto nas albanci nazivaju srbima islamske vjeroispovjesti nas u opste nebi ljutiti, jer ako se vratimo par decenija u natrag vidjecemo da smo se i sami izjasnjavali srbi i hrvati.
poznavao sam i dobrih i losih albanaca .za razliku od nas ,oni su slozni i nema sprdacine , odrzavaju datu rijec...
.ukoliko ti pomoc zatreba prije ce ti pomoci nego bosnjo .
zivjela republika kosovo !!!!
Valbon_1

#205 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Ha-bee-ba wrote:@Valbon/Komshjija, slazem se s tobom u principu, osim za Branislava Nushica, on je poreklom Cincar, i njegova jedina veza s Kosovom jeste shto je nekad davno bio konzul u Prishtini...

Dite te mbare shoku jeme. :thumbup:

Nit' sam da branim komshije niti slatke mi Boshnjake...imam krizu identiteta majke mi!
Komshinka

Hahaha... @Ha bee ba...ti kao i uvijek ...duhovna...originalna...iskrena :D Samo pravis me malo ljubomornim oko Ahmeda ...mala sala :D

Nemas ti krizu identiteta...ne smes je imati... jer na kraj krajeva od istog smo izvora...veruj mi :)

Faleminderit shumë për uratën...përndryshe sapo erdha nga një gosti (dasëm) dhe jam shumë i lodhur.. :-)
Loreley

#206 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Loreley »

Murat Sabanovic wrote:to sto nas albanci nazivaju srbima islamske vjeroispovjesti nas u opste nebi ljutiti, jer ako se vratimo par decenija u natrag vidjecemo da smo se i sami izjasnjavali srbi i hrvati.
poznavao sam i dobrih i losih albanaca .za razliku od nas ,oni su slozni i nema sprdacine , odrzavaju datu rijec...
.ukoliko ti pomoc zatreba prije ce ti pomoci nego bosnjo .
zivjela republika kosovo !!!!
Ovo prvi put čujem :shock:
Jedino sam primjetila da Grci nazivaju Makedonce Bugarima, ali samo kad su ljuti :D
cyprus

#207 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by cyprus »

Balkane Balkane Balkane moooj... :D

Nemam šta komentirati, ali samo da kažem da je svako stavljanje čitavog naroda u jedan kontext (dal pozitivan, dal ne gativan) glupost, i na dobrom je putu da graniči sa fašizmom.
Valbon_1

#208 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Postao/la sarajevonekad dana 26/08/2008 16:10

Prije 4 godine imao sam priliku ici u Albaniju i mogu vam reci da sam i ja prijatno iznenadjen, obzirom da se radi o jednoj od nekada naizolovanijih i najzaostalijih komunistickih drzava na svijetu. Mislio sam da je mjesto mnogo zaostalije, ali sam konacno shvatio da je nasa percepcija albanija i albanaca uopste samo zapravo rezultat cinjenice da mi balkanci zaista pretjerujemo u omalovazavanju jedni drugih i sirenju neosnovanih i naravno neistinitih stereotipa...zato sto nam se moze ( nema sankcije)...a sankcija treba tamo gdje nema savjesti (tj. civilizovanosti).

Primjetio sam da je jedna moja sugradjanka, izvjesna "maja" napisala da su "Albanci najpoganiji narod u evropi". Eto to je recimo jedan ekstremno naivan i neosnovan stereotip. Inva Mula, njihova operska pjevacica koja je sada pratilja Jose Carrerasa i osoba koja je pozajmila glas onoj vanzemaljki sto pjeva operu u filmu "Peti Element", je jedna od najpedantnijih i najelegantnijih dama koje sam do sada sreo. Isto vazi i za njihovog glumca Bekima Fehmiu-a (partizanska eskadrila), pjevacicu Anu Oxu, Majku Terezu, hafiza Aziza Alilija, Muhameda Alija (ne boksera vec nekadasnjeg Vladara Egipta), Johna i Jamesa Belushija, Ferida Murada (Nobelovca koji je otkrio Viagru), itd. itd. Moja je kuca u starog gradu gdje samo u mojoj ulici postoje 4 albanske porodice, a imaju prodavnice na bascarsiji jos od doba kad je moj djed bio mladi ucitelj....
Naravno odrastajuci u sarajevu, prepunom Albanaca ( i drugih naroda i narodnosti), takodjer mogu zakljuciti da je majin zakljucak totalno neutemeljen.

Moj pokojni/rahmetli djed , ciji je prvi komsija bio Albanac govorio mi je da su jedno vrijeme odredjeni umobolnici govorili kako Arnauti (tj. Albanci) imaju repove!... naravno sve se to uklapa u Balkanske stereotipe koji nastaju kao izvjesni ventil...lijecenje kompleksa jedni drugima, usljed nedostatka hrabrosti da se medjusobno upoznaju.

Moji su ljetovali par puta i u Ulcinju, koji je dominantno albanski i u kojem se majin "milosevicevski" zakljucak pokazuje vise nego apsurdnim.

Naravno albanija je daleko od raja na zemlji i jos dugo dugo to nece biti, i sigurno ima jako poganih dijelova koje sam i sam vidio, ali gdje ih nema...ne znam kad ste zadnji put bili na autobuskoj stanici u beogradu...a pogledajmo malo i ispred naseg praga...pa nemamo niti jedan jedini funkcionalan javni toalet...trebam li dalje?

Prema tome ovo "najpoganiji narod u Evropi", o kojem god narodu da se radi...je komentar vrijedan zaljenja balkanske zaostalosti...

ja jos nisam upozno pogan narod, a u 4 sam deceniji zivota...
Upoznao sam samo pogana ljudska bica, poput onih koji su svakodnevno masakrirali moje sugradjane (civile, zene, djecu, starce...) za vrijeme opsade moga grada...to su najpoganiji ljudi...

ili oni sto su Mostar pretvorili u Hirosimu....
ako to nekome nisu najpoganiji ljudi na svijetu...onda se tom nekom tesko moze pomoci u zivotu....

U albaniji bih preporucio sljedece destinacije po kvalitetu (onako kako sam ih ja dozivio):_

1. Saranda
2. Himara
3. Vlora
4. Kruja (srednjovjekovni grad-muzej skenderbega)
5. Djirokastra
6. Berat

Iskren pozdrav
S.

Iz jedne druge teme.
@Sarjevonekad :thumbup: :bih:
Tullius Iustinius

#209 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Tullius Iustinius »

...još 10 - 20 godina pa će i u Sarajevu, samo polako, idemo redom... :skoljka:
Ahmmed

#210 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ahmmed »

Tullius Iustinius wrote:...još 10 - 20 godina pa će i u Sarajevu, samo polako, idemo redom... :skoljka:

Nemoj se ti puno sekirati....Imamo mi iskustva sa pokušajima istjerivanja, ne samo iz džamija, nego i iz samog Sarajeva....Gle čuda, ne od Albanaca, nego upravo od tvojih sunarodnjaka....Koji su, u tim pokušajima, 12 000 Sarajlija, istjerali sa ovog svijeta....
ljubav_aha

#211 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by ljubav_aha »

mangoAL wrote:ljudi moji albanci vas bosance ne mrze i jako je ruzo reci da su albanci necivilizovani. ja sam albanka i nemam nista protiv bosanaca i jako su mi dragi. al ima i kod vas tolko necivilizovanih, bezobraznih i glupih ljudi ko sto ima u svakoj naciji.

samo da vam podsjetim da mi nismo 10 god smjeli ici u skolu, kod su srbi, boshnjaci, turci itd nisu imalu tu zabranu. ako ovo niste znali, sad znate
znam da su albanci godinama insistirali o uvodjenju albanskog jezika u redovnu nastavu

zasto niste smjeli ici u skolu :?:
GandalfSivi

#212 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by GandalfSivi »

Procitah pola prve strane ove teme i ostadoh zesce zgadjen fasizmom u Bosnjaka. Jadno da jadnije ne moze biti...
emra_a

#213 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by emra_a »

kakav bolan nebio fasizam ? ljudi govore o svojim iskustvima
Fair Life

#214 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Fair Life »

Tullius Iustinius wrote:...još 10 - 20 godina pa će i u Sarajevu, samo polako, idemo redom... :skoljka:
A da nazdravimo...

Image
Fair Life

#215 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Fair Life »

Ne pije covjek, antialkoholicar.
Miralem2

#216 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Miralem2 »

Kao sto su akcije branitelja Srebrenice rasterecivale obruc oko Sarajeva ? Kako se zavrsilo ?
stonehange

#217 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by stonehange »

[quote="Loreley Meni se dopalo kod Albanaca što se sa puno više respekta odnose prema ženama nego Bosanci i što ne dobacuju i ne komentarišu žene na vulgaran način kao u Sarajevu..[/quote]

Ovo je živa istina.Nigdje na Balkanu,čini mi se,takvih dobacivanja i nepotrebnih komentara ženskom svijetu koji se graniče s uvredama nećete vidjeti kao u Sarajevu.Pa vi sad analizirajte kojoj društveno-nacionalnoj grupaciji ti kreteni pripadaju.

I da,ono čemu se najviše divim kod Albanaca je njihova nacionalna monolitnost bez obzira na religiju.Nikada se muslimani,katolici i pravoslavci neće pokrviti ili rovariti jedni protiv drugih,kao što je to slučaj u Bosni.Po tome su endemski narod na Balkanu.
Valbon_1

#218 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Valbon_1 »

Loreley [b]Meni se dopalo kod Albanaca što se sa puno više respekta odnose prema ženama nego Bosanci [/b]i što ne dobacuju i ne komentarišu žene na vulgaran način kao u Sarajevu...
Ovo je živa istina.Nigdje na Balkanu,čini mi se,takvih dobacivanja i nepotrebnih komentara ženskom svijetu koji se graniče s uvredama nećete vidjeti kao u Sarajevu.Pa vi sad analizirajte kojoj društveno-nacionalnoj grupaciji ti kreteni pripadaju.

I da,ono čemu se najviše divim kod Albanaca je njihova nacionalna monolitnost bez obzira na religiju.Nikada se muslimani,katolici i pravoslavci neće pokrviti ili rovariti jedni protiv drugih,kao što je to slučaj u Bosni. Po tome su endemski narod na Balkanu.
...koji drze datu rjec, ma koliko ih skupo ta rjec kostala...

Kada bi samo ovo gore navedeno procitala moja komsinica @Ha bee ba... :D

Zivjela Bosna i bosnjakinje...ali najvise one sa Kosova :-) :bih:
pucola

#219 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by pucola »

Mashalah

Tolike godine provedoh u lijepoj BiH neznajuci koliko mi, cast izuzetcima, dobro zele moji sugradjani Sarajlije. Hvala bogu pa nisam dosao u Sarajevo prije 5 godina nego sam tu rodjen pa mi ovakvi fasisticko-sovinisticki komentari nece pokvariti sliku o pravom Bosnjaku. Cak mislim da ovi koji komentiraju na ovakav nacin nista bolje ne zele ni samim Bosnjacima, jer su to ljudi koji jedva cekaju da se otvori tema poput ove, gdje bi se moglo pljuvati po nekome a da nemoraju pokazati svoje lice.

Podsjeticu modertora koji je otvorio ovu temu, da je nasao veoma primitivan razlog da kaze da Albanci nevole Bosnjake. Jel rhmetli Jusuf Barcic bio Albanac ili Madjar kada ste njega i njegov dzemat izbacivali iz dzamije i palili mu vjerske knjige? (Bez obzira koliko je on bio u pravu, jer to nije sad ni tema)

iz mnogih sam komentra cuo da je Albancima svetinja albanstvo a ne Vjera. Tako mogu da generalizuju samo ljudi koji sami nevjeruju, uopste neznaju sta je sustina vjere i misle da su Muslimani samo zato sto su Mujo i Suljo. Moj Babo Albanac je klanjo kad su se drugi ulizivali komunistima da bi dobili bolji posao, stan, platu a njihova hairli djeca javno psovali Allaha (Neuzubilah) da bi potvrdili javnosti kako su oni stvarno dobri komunisti i odani SFRJ. Nesjecam se da mi je mama izasla nepokrivena ikad na ulicu , mada je bila podsmijavna najvise od strane tadasnjih komunista Sulje i Muje. Naravno da je imala i divljenje i podrsku pravih Bosnjaka inace nebi mogla opstati u toj sredini.

Vidim da pokusavate i da ocjenite koliko su Albanci dobri ili ne i koliko oni vole Bosnjake. Prvo mi nije jasno zasto ocekujete uopste da neko nekog voli i koji bi bili razlozi za to. Kroz istoriju su narode vezali razliciti faktori kao sto je porijeklo, vjera, interesi, jezik...

Ako krenemo od prvog faktora porijekla tu nemamo nista zajednickog.

Ako krenemo od drugog faktora a to je vjera, treba da znate da Albanski narod ima 3 vjeroispovjesti i to Muslimanske, Rimokatolicke i Ortodoksne. Ostaje znaci da bi vas Albanci Muslimani mogli voljeti zbog vjere, po sistemu vjernik je vjerniku brat. Tu sam siguran da postoji ljubav i bratstvo jer vjernici su bogobojazni i vole se medjusobno.

Treci bi faktor bio Interes i to bi volio da mi neko od vas kaze koji bi to interesi bili.

Cetvrti bi bio jezik. Da i o tome ne raspravljamo bezveze.

Molim da se ovo neshvati kao generalna poruka Bosnjacima jer bi sebe doveo u istu poziciju nekih fasista koji su pisali prije mene. Volim Bosnu i ona je moja jedina domovina, iako u Bosni zivim na 100 kvadrata a u Makedoniji posjedujem zemlje ko jedna sarajevska mahala i imam kucu ko gradska vjecnica u kojoj zive moj babo i mama, uprvo zbog ovakvih koji im nisu ukazali gostoprimstvo, i jedva cekali, da nakon 50 godina odu tamo gdje nisu [b]"Siptarsko djubre".[/b]
Ponekad s'proljeca

#220 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ponekad s'proljeca »

Sta ba vi imate protiv Albanaca, pa nije ni cudo sto nas ne mogu kad smo dozvolili da ljigavci od gotovine naprave veresiju!!!!!

Hajde nek neko stisne od kosvara da potpise"Deyton " i da ponisti priznatu Republiku Kosovo i jos da pola neprijatelju!!!!!

Od Albanaca samo mozemo uciti gospodo!!!!
Vodenjak

#221 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Vodenjak »

Ponekad s'proljeca wrote:Sta ba vi imate protiv Albanaca, pa nije ni cudo sto nas ne mogu kad smo dozvolili da ljigavci od gotovine naprave veresiju!!!!!

Hajde nek neko stisne od kosvara da potpise"Deyton " i da ponisti priznatu Republiku Kosovo i jos da pola neprijatelju!!!!!

Od Albanaca samo mozemo uciti gospodo!!!!
Bravo na ovome! :thumbup:
lopta

#222 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by lopta »

Vodi ih kuci...ako su ti dobri.
ladyada

#223 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by ladyada »

Luke Perry wrote:Albanski nobelovac Ferid Murad http://nobelprize.org/nobel_prizes/medi ... tobio.html. Zanimljivo Bošnjaci nemaju nobelovca.
:? :? :? :? :?
http://nobelprize.org/nobel_prizes/lite ... index.html
Ahmmed

#224 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Ahmmed »

pucola wrote:Mashalah

Tolike godine provedoh u lijepoj BiH neznajuci koliko mi, cast izuzetcima, dobro zele moji sugradjani Sarajlije. Hvala bogu pa nisam dosao u Sarajevo prije 5 godina nego sam tu rodjen pa mi ovakvi fasisticko-sovinisticki komentari nece pokvariti sliku o pravom Bosnjaku. Cak mislim da ovi koji komentiraju na ovakav nacin nista bolje ne zele ni samim Bosnjacima, jer su to ljudi koji jedva cekaju da se otvori tema poput ove, gdje bi se moglo pljuvati po nekome a da nemoraju pokazati svoje lice.

Podsjeticu modertora koji je otvorio ovu temu, da je nasao veoma primitivan razlog da kaze da Albanci nevole Bosnjake. Jel rhmetli Jusuf Barcic bio Albanac ili Madjar kada ste njega i njegov dzemat izbacivali iz dzamije i palili mu vjerske knjige? (Bez obzira koliko je on bio u pravu, jer to nije sad ni tema)

iz mnogih sam komentra cuo da je Albancima svetinja albanstvo a ne Vjera. Tako mogu da generalizuju samo ljudi koji sami nevjeruju, uopste neznaju sta je sustina vjere i misle da su Muslimani samo zato sto su Mujo i Suljo. Moj Babo Albanac je klanjo kad su se drugi ulizivali komunistima da bi dobili bolji posao, stan, platu a njihova hairli djeca javno psovali Allaha (Neuzubilah) da bi potvrdili javnosti kako su oni stvarno dobri komunisti i odani SFRJ. Nesjecam se da mi je mama izasla nepokrivena ikad na ulicu , mada je bila podsmijavna najvise od strane tadasnjih komunista Sulje i Muje. Naravno da je imala i divljenje i podrsku pravih Bosnjaka inace nebi mogla opstati u toj sredini.

Vidim da pokusavate i da ocjenite koliko su Albanci dobri ili ne i koliko oni vole Bosnjake. Prvo mi nije jasno zasto ocekujete uopste da neko nekog voli i koji bi bili razlozi za to. Kroz istoriju su narode vezali razliciti faktori kao sto je porijeklo, vjera, interesi, jezik...

Ako krenemo od prvog faktora porijekla tu nemamo nista zajednickog.

Ako krenemo od drugog faktora a to je vjera, treba da znate da Albanski narod ima 3 vjeroispovjesti i to Muslimanske, Rimokatolicke i Ortodoksne. Ostaje znaci da bi vas Albanci Muslimani mogli voljeti zbog vjere, po sistemu vjernik je vjerniku brat. Tu sam siguran da postoji ljubav i bratstvo jer vjernici su bogobojazni i vole se medjusobno.

Treci bi faktor bio Interes i to bi volio da mi neko od vas kaze koji bi to interesi bili.

Cetvrti bi bio jezik. Da i o tome ne raspravljamo bezveze.

Molim da se ovo neshvati kao generalna poruka Bosnjacima jer bi sebe doveo u istu poziciju nekih fasista koji su pisali prije mene. Volim Bosnu i ona je moja jedina domovina, iako u Bosni zivim na 100 kvadrata a u Makedoniji posjedujem zemlje ko jedna sarajevska mahala i imam kucu ko gradska vjecnica u kojoj zive moj babo i mama, uprvo zbog ovakvih koji im nisu ukazali gostoprimstvo, i jedva cekali, da nakon 50 godina odu tamo gdje nisu "Siptarsko djubre".
Dragi pucola,

Trebaš da znaš da najveći broj Bosanaca pa tako i Bošnjaka, ima izuzetno mišljenje o Albancima.Decenijama su Albanci u bosanskohercegovačkim gradovima, poznati kao vrijedni ljudi, ljudi koji njeguju obiteljske veze, kojima je komšiluk svetinja. Naravno, kao i među Bošnjacima, bezbeli i među Albancima ima svega i svačega. Jer, tako je u svakom narodu.
Ali, hoću da si siguran da ovakve tvrdnje, koje se mogu pročitati na ovom forumu, ne oslikavaju preovlađujuće mišljenje o Albancima. I neka ovi nevjerne Tome prohodaju malo po šehidskom mezarju Kovači....Neka vide, koliko je Albanaca dalo život za ovaj grad....pa neka onda pričaju kako su Albanci ostavili d kad je bilo najteže. Jesu, odlazili su...Kao i Bošnjaci, kao i Srbi, kao i Hrvati....I nisu otišli ko Bjelice, Šućuri ( čast Slaviši), Trapare, Jevtanovići....da, kao haman pa starosjedioci( jer su davno doseljeni iz istočne Hercegovine), ubijaju grad u kojem su stoljećima živjeli.
Albanci su pokazali ,najvećim dijelom, da vole BiH, da je doživljavaju kao svoju domovinu, što im ona i jeste.
I prema tome, ti si svoj na svom.

A o nacionalnim, jezičkim i svakim drugim razlikama....Pa, to bi nam trebala biti vrijednost.

O islamu i Albancima....Eh, kad se samo sjetim divnog , predivnog glasa imama rahmetli Abdulganije Hošija....Sad ga u tom poslu, dostojno mijenja njegov sin Selim. Pa hafiz Bugari.....pa hafiz Aziz Alili....Pa, moj prvi efendija, Nezir Sahitaj, koji me, boraveći na učeničkoj praksi u Sarajevu, naučio da sričem prve harfove.

I njihov islam, niti je bio manji, a niti im je smetao da imaju sjajne odnose sa svojim sunarodnjacima koji su katolici ili pravoslavci. Tu smo neke stvari, itekako mogli naučiti upravo od Albanaca.

Prema tome, pucola,ti si svoj na svom....I znaš, ponekad je dobro sjetiti se one narodne: " psi laju, karavane prolaze..."
Agic Nurija

#225 Re: Albanci otjerali hodžu i Bošnjake iz džamije u Skopju

Post by Agic Nurija »

signature wrote:
komi wrote:neka neka

zato se albanci sepure po sarajevu 8) 8) 8)

svaka čast ljudi samo naprijed 8) 8) 8)

otmite nam i posljednje radno mjesto u sarajevu 8) 8) 8)
komi,vise je Albanaca ratovalo u Armji BiH nego sto je Bosnjaka ratovalo na Kosovu kad su srbi kasapili Albance.

u ostalom se ne zna sta je pravi povod za taj dogadjaj.

"Borba" albanskog naroda u Bosni i "otpor" bosanskog naroda na Kosmetu su dvije dijametralno suprostavljene povijesne realnosti:

Prvo, oblast Kosova i Metohije nije povijesni prostor Albanskog etničkog elementa, več pukim natalitetom periodično iz Albanije (Sqiperije) prognanog stanovništva, te postepeno okupirana i na kraju "prisvojena", nadam se privremeno bivša srpska i bosanska državna i etnička teritorija.
Drugo, makedonski Albanci su jednako "došlje" na geopolitičkom i nacionalnom makedonskom prostoru, kao što su posrbljeni Vlasi i pohrvaćeni Šokci "došlje" na bosanskoj zemlji, a i jedni i drugi su posade "trojanskog konja" koje u novijoj historiji permanentno remete red i mir u zemljama u kojima su se zatekli.
Treće, izvan Bosne svi su Bosanci/Bošnjaci samo "muslimani" i kao takvi od odlaska Osmanlija kao vijekovnih okupatora, ne predstavljaju dio bosanskog nacionalnog korpusa u susjednim državama, pa je grška govoriti da su iz skopske/makedonske džamije istjerani (neki) Bošnjaci, što sama reakcija njihovih predstavnika potvrđuje u izjavi, ...da smo svi braća muslimani...!?
Četvrto, izvan Bosne, postjugoslovenske zatečene zajednice Bošnjaka/Bosanaca su uglavnom več odavno kulturolški asimilirane ili je opća asimilacija u punom zamahu, a vjerovanje kako na ostatku novopazarskog okruga, bilo na srbijanskoj ili crnogorskoj strani, te na hrvatskim i slovenačkim stranama opstaju etničke zajednice bosanskog etničkog porijekla je čista zabluda, jer ni u Bosni samoj, a kamo li izvan bosanskih državnih granica ne postoje bosanski kulturni centri, več su to samo i jedino džamije.....
Post Reply