Risto Kuglarić wrote: Ovo boldirano. Ako stvarno misliš da ISTU diskriminaciju trpe, to je najveća besmislica koju sam pročitao na forumu otkako neki malac napisa da je LeBron prosječan igrač, tako da je neću komentarisati.
Istu diskriminaciju kao u primjerima koje je navela anais. Na te primjere odgovaram u tom postu.
Ako se "deklariraš" pa dobiješ otkaz - sam si kriv (argument u rangu onog kad silovatelj kaže izazivala me.).
Ne. Ako zbog toga dobijes otkaz, podnesi tuzbu sudu. Dobices spor.
Asana wrote:
Ima puno drugih, ozbiljnih primjera ugrozavanja necijih prava.
...tako da nema potrebe dizat frku oko ugrožavanja prava homoseksualaca.
Samo dizite frku oko prava koja su stvrano ugrozena: ali ako ti smatras
pravom da ljudi oko tebe nemaju predrasude, ona gubis dodir sa realnoscu. Koji zakon moze ukinuti dobacivanja, nanina pitanja i jalijaske komentare? Imas li jos takvih primjera teskoca u zivotu homoseksualaca, ili ces preci na konkretne stvari: ko je stvarno dobio otkaz zbog svoje seksualne orijentacije?
Oni koji se neugodno osjecaju zbog komentara na racun svoje homoseksualnosti - imaju izbor, a taj je da to ne isticu. I ako isticu, da svojim ponasanjem ne sablaznjavaju okolinu (vracam se na primjere ponasanja, a ne na samu cinjenicu oko opredjeljenja, jer tu cinjenicu okolina obicno ipak prepozna). I zive sa tim. (Ne bi bilo korektno da ovdje navodim primjere uvazenih homoseksualaca...)
Medjutim, debeli ljudi sa hormonalnim poremecajima, na pr.- nemaju izbor da li ce isticati okolini tu svoju specificnost ili ne. . Ovdje dramaticno navodis primjere dobacivanja homoseksulacima: jesi li cuo nekad dobacivanja na pr. debelim ljudima? Koliko si se puta zauzeo za njih? Pokusaj samo zamisliti sve njihove prakticne probleme, pa tek onda dodaj tome i emocionalne. Prakticni problemi se mogu zakonom i urediti - propisati sirinu sjedala i sl - ali na komentare, podsmjesljive poglede i sitna podmetanja to nece utjecati.
Opcenito, kao sto sam to vec napisala vise puta, smatram da je necija seksualna orijentacija njegova privatna stvar i zaboli me cosak za nju. Precijenjena tema.
@anais. Nisam uvrijedjena - samo prihvatam tvoju konstataciju. Stvarno. Ali ako sam ja primjer homofoba, onda homo populacija - zapravo uopce nema problem. To opet dokazuje da je ova tema bespotrebna.
Raspravu o tome da li je seksualna privlacnost prema istom spolu normalna ili je poremecaj, ostavimo medicini...
Toliko od mene na ovoj temi. Vidim da cu se samo ponavljati ...