Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
45cents

#201 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Šapat wrote:I ja sam ZA. Samo ako i to nece preci u nesto slicno kao sa trenutnom "organziacijom"...
Ništa se ne nudi kao grancija za vječna riješenja....
Za sada, prema pisanju mnogih učesnika, svaka organizacija je bolja od neformalnosti i fluidne dezorjentacije.
Svi zagovornici "neformalnosti" su ostali u manjini ili bez argumenata koji su dovoljno jaki da predupriede formalno i organizaciono prestrojavanje.
Svi koji se osjećaju povrijeđenim što je moj prijedlog za prvog mandatara baš imirza, da im olakšam sujetu - nisam se konsultovao s njim po ovom pitanju, pa ne znam ni šta će on sam odgovoriti. Dakle, ima šanse da učesnici sa povrijeđenim sujetama budu predloženi. Na kraju krajeva, radi se o intenzivnoj rotaciji, na sve će doći red...
sunčan dan

#202 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by sunčan dan »

Stanite ljudi dok se pročita.

ZA :dance:
45cents

#203 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Večeras ćemo prebrojati glasove...a onda ćemo proslaviti da smo se odvojili od te prve faze i hrabro kročili u narednu...!

(najvjerovatnije, obzirom da nema negativnih izjašnjena, barem do sada...)
45cents

#204 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Da sam ja moderator, napisao bih sljedeće:

Raja, samo da zapamtite - kad god hoćete rastjerati mudrosere sa neke važne teme, onda predložite neki konkretan prijedlog na kojem se treba ozbiljno raditi i djelovati.
To je za sada najbolji recept da se prekinu međusobna prepucavanja, da jaki i snažni za tastaturama podviju rep i nestanu, da tema ostane za dalju raspravu i dorađivanje jučerašnjih prijedloga o NVO koje je predložio imirza.

Hvala!
delightful

#205 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by delightful »

45cents wrote:Da sam ja moderator, napisao bih sljedeće:

Raja, samo da zapamtite - kad god hoćete rastjerati mudrosere sa neke važne teme, onda predložite neki konkretan prijedlog na kojem se treba ozbiljno raditi i djelovati.
To je za sada najbolji recept da se prekinu međusobna prepucavanja, da jaki i snažni za tastaturama podviju rep i nestanu, da tema ostane za dalju raspravu i dorađivanje jučerašnjih prijedloga o NVO koje je predložio imirza.

Hvala!

Who died and made you the boss of everything :oops: :D
Ako si tako zagrijan za ideju NVO ili alternativne vlade ili forumjugend, mozda da otvoris posebnu temu? Ovaj naslov ipak ostavlja malo vecu slobodu nego sto si ti voljan da dopustis :-)
pun mjesec

#206 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by pun mjesec »

ALETRNATIVNA GRAĐANSKA VLADA

ZA :bih:
cleo

#207 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by cleo »

Ako je alternativna vlada korak naprijed ja sam ZA!!!!

Nije mi jasno šta garantuje (znam da garancija nema, ali vjerovatno mora biti opravdanih pretpostavki) održivost ove forme, u odnosu na dosadašnju organizaciju? Ako može pojašnjenje...
45cents

#208 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

delightful wrote:

Hvala!

Ako si tako zagrijan za ideju NVO ili alternativne vlade ili forumjugend, mozda da otvoris posebnu temu? Ovaj naslov ipak ostavlja malo vecu slobodu nego sto si ti voljan da dopustis :-)
Nije moj problem ta sloboda. Nije mi problem ni nova tema. Problem je što se držimo ove teme već danima, a imamo samo dva konkretna prijedloga i brdo, planinu "ničega" drugog. Kamo sreće da ima još konkretnih prijedloga, ali nema.

Kad radimo analizu, nemoj raditi analizu. Kad radimo konkretne prijedloge, otvori novu temu. Danima se truni, truni... Trunjenje je jedini pohvalan oblik izražavanja na Forumu? Tada ti niko ne prigovara, ne napominje da je neko već trunio prije tebe - čak naprotiv, kad truniš, dođe ih još 2000 da dopune trunjež, da se posvađaju, da pokažu koliko su pametni.

Predlažem da iskoristiš svoje ovlasti pa ovo sve lijepo izbršeš....
delightful

#209 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by delightful »

To sto ti zoves trunjenje, neki ljudi nazivaju razmisljanje ;-)
Prijedlog nije usvojen :sax:
Asana

#210 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Asana »

Cemu toliko nestrpljenje ... ?
Ljudi nisu non-stop na forumu, niti su u prilici da uvijek kada jesu, sve citaju, analiziraju, da se koncentriraju na odgovore... ne mislis li da su tvoj prijedlozi dovoljno ozbiljni da bi bili vrijedni premisljanja?
45cents

#211 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

cleo wrote:Ako je alternativna vlada korak naprijed ja sam ZA!!!!

Nije mi jasno šta garantuje (znam da garancija nema, ali vjerovatno mora biti opravdanih pretpostavki) održivost ove forme, u odnosu na dosadašnju organizaciju? Ako može pojašnjenje...
I alternativna vlada će biti NVO (pogledati komentare u korist NVO).
Teško je pričati o garancijama, ali će se kroz "ministarstva" okupiti ljudi prema sklonostima.
Vertikalna organizacija treba garantovati barem urednu koordinaciju i nepreklapajuću realizaciju poslova.
Donosila bi se "platforma djelovanja" za neki razuman period 3-6 mjeseci i u tom kontekstu razrađivala detaljnija rješenja/akcije.
Sve se bazira na staroj tezi da se vlast tako ponaša jer je neiko ne prati, ne analizira, ne objavljuje kritiku...itd.
Ne znam jesam li dao neke odgovore, ali treba još raditi naovome (ako se prijedlog uopšte prihvati).
45cents

#212 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Asana wrote:Cemu toliko nestrpljenje ... ?
Ljudi nisu non-stop na forumu, niti su u prilici da uvijek kada jesu, sve citaju, analiziraju, da se koncentriraju na odgovore... ne mislis li da su tvoj prijedlozi dovoljno ozbiljni da bi bili vrijedni premisljanja?

Znaš, kada sve ide uobičajenim tokom, kroz brojne rasprave i razvodnjavanja - ostane samom sebi cilj. Onda ćemo se hvaliti kako smo dali pametan prijedlog i nisu ga razumjeli ili prihvatili ili štatijaznam...

U pravu si, ali ako recimo stavimo konkretan rok: npr. daje se tri dana na izjašnjavanje, nisam siguran da bismo time bilo šta dobili. Šta misliš?
Asana

#213 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Asana »

Mislim da ovaj tvoj prijedlog nije ideja kojoj istice rok.
Mogly

#214 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Mogly »

imirza prenio sam na http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3000 da ne začetavamo temu
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#215 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by mIRCerka »

45cents wrote:
delightful wrote:

Hvala!

Nije moj problem ta sloboda. Nije mi problem ni nova tema. Problem je što se držimo ove teme već danima, a imamo samo dva konkretna prijedloga i brdo, planinu "ničega" drugog. Kamo sreće da ima još konkretnih prijedloga, ali nema.

Kad radimo analizu, nemoj raditi analizu. Kad radimo konkretne prijedloge, otvori novu temu. Danima se truni, truni... Trunjenje je jedini pohvalan oblik izražavanja na Forumu? Tada ti niko ne prigovara, ne napominje da je neko već trunio prije tebe - čak naprotiv, kad truniš, dođe ih još 2000 da dopune trunjež, da se posvađaju, da pokažu koliko su pametni.

Predlažem da iskoristiš svoje ovlasti pa ovo sve lijepo izbršeš....
Hoces iskreno da ti kazem? Ko ti je dao pravo da prisvojis proteste?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#216 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by mIRCerka »

mIRCerka wrote:
Hoces iskreno da ti kazem? Ko ti je dao pravo da prisvojis proteste?
I evo odmah da ti objasnim, tvojim nastupom DOGOVORICEMO SE KAKO JA KAZEM i HAJTE ODMAH RECITE SVOJE MISLJENJE INACE STE UBLEHASI KOJI SAMO TIPKAJU OVDJE dajes takav dojam da samo ti znas kako voditi proteste i ostalo.
I da, ne bi me skunde jedne iznenadilo da sad kazes E AKO JA SMETAM ODO JA BLA BLA...
Manite se djecijih igrica, vrati mi moje krpice i slicne komunikacije...
DIJALOG je nesto SVETO i strashna je forma. Samo je treba znati iskoristiti.
cleo

#217 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by cleo »

45cents wrote:
cleo wrote:Ako je alternativna vlada korak naprijed ja sam ZA!!!!

I alternativna vlada će biti NVO (pogledati komentare u korist NVO).
Teško je pričati o garancijama, ali će se kroz "ministarstva" okupiti ljudi prema sklonostima.
Vertikalna organizacija treba garantovati barem urednu koordinaciju i nepreklapajuću realizaciju poslova.
Donosila bi se "platforma djelovanja" za neki razuman period 3-6 mjeseci i u tom kontekstu razrađivala detaljnija rješenja/akcije.
Sve se bazira na staroj tezi da se vlast tako ponaša jer je neiko ne prati, ne analizira, ne objavljuje kritiku...itd.
Ne znam jesam li dao neke odgovore, ali treba još raditi naovome (ako se prijedlog uopšte prihvati).
znam komentare zašto NVO/UG ali ako je Alt. vlada NVO onda to znači registracija i sve ostalo.... nisam shvatila Alt.vladu u toj formi...

dobro, promišljamo i tražimo
Mogly

#218 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Mogly »

Hvala!

Zašto sebi daješ za pravo da određuješ šta je konkretan prijedlog a šta ne :?:
Ja sam PROTIV tvoje inicijative.

Evolucija, prirodna selekcija je neumoljiva criminals are running the show. Ljudi kojima je jezik zanat u pravilu ne znaju napraviti ni čekić. Na žalost, na žalost...
Mudroser
Last edited by Mogly on 16/05/2008 12:36, edited 1 time in total.
45cents

#219 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Mogly, hvala. Svako ima svoje argumente. Pošteno s tvoje strane. Prvo NE. Idemo dalje..
45cents

#220 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by 45cents »

Imaćemo i alternativnog ministra vanjskih poslova. Daćemo mu alternativni diplomatski pasoš da može na godišnji odmora.. Dajte ljudi, ima li još prijedloga ili ćemo "diskutovati"
Alhemicarkaa

#221 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Alhemicarkaa »

Alternativna vlada :-)
Ja kad sam bila mala igrali smo se alternativnog zivota, imali smo cele koje su u nasoj masti bile stvarne bebe, imali smo sudice, isle smo jedna drugoj na kafu i tracale muzeve kojih nikad nije bilo kuci (djecaci su se umjesto alternativnog zivota igrali alternativnog rata).

Kad sam cula da su napravili vladu u sjeni pitala sam zar to nije rezervisano za djecu. Onda su mi objasnili da nije, da imaju jos neki koji se igraju alternativnih zivota, ali da im u drugim zemljama ne daju medijsku paznju.

Whatever, zar nam nije bila dovoljna vlada u sjeni i kako je ona prosla, ili mi ne kontamo poslovicu pametan uci na tudjoj, budala na svojoj gresci.

Polako, ali sigurno napustamo prvobitnu ideju - borba za sigurnost, ostavke i protesti.
Sjeca li se iko nasih zahtjeva? Bar da ih pobroji? Ili kaze koliko ih ima?
sarajevo63

#222 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by sarajevo63 »

ZAHTJEVI GRAĐANA POVODOM PROTESTA U SUBOTU, 23. FEBRUARA, U 13,00h:

TRAŽIMO:

1. NEOPOZIVE OSTAVKE

a) Premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića

- zbog neefikasnosti u radu i nesposobnosti da garantira sigurnost i slobodu rada i kretanja građana Kantona, na čijem se čelu nalazi kao premijer Vlade;
- zbog odnosa prema prethodnim protestima, zbog uvreda i ničim utemeljenih optužbi izesenih na račun građana Sarajeva koji su učestvovali na protestima. Ljudi koji su za vrijeme rata ostali u ovoj zemlji i gradu, braneći ih u najtežim trenucima, ljudi koji su izašli na ulicu kako bi sačuvali posljednji gram svog građanskog dostojanstva, nisu i ne mogu biti “rulja” - kako ih njihov Premijer nazva.

b) Gradonačelnice Grada Sarajeva Semihe Borovac

Tražimo da Semiha Borovac podnese neopozivu i hitnu ostavku zbog nedostatka integriteta, kredibiliteta i krajnje moralne neodgovornosti, koju je demonstrirala kada je napustila ovaj grad u trenucima u kojima je trebala pokazati solidarnost sa građanima i gradom koji zastupa, te zbog propusta u osiguravanju javnog reda i mira u gradu, što je dovelo do eskalacije nasilja na ulicama Sarajeva.

Tražimo da se ostavke podnesu i javnost o tome obavijesti najkasnije do četvrtka, 28. februara 2008. godine! U suprotnom, nastavljamo sa protestima!!

Kao građani, imamo pravo na:

2. SIGURNOST

Zato tražimo i

• hitno donošenje zakonskih mjera za sprovođenje usvojenih odluka od strane kantonalnih i federalnih vlasti, za poboljšanje sigurnosti života i rada za sve građane.
• oštrije sankcije za posjedovanje nelegalnog oružja
• ograničenje dozvole za nošenje oružja samo na službena lica (MUP, OS, Armija BiH, registriranaa lovačka udruženja)
• oštrije mjere prema prestupnicima i povećane zatvorske kazne osuđenim kriminalcima
• efikasniju naobrazbu i odgovornost tužilaca, koji često nisu dorasli svom poslu.

3. TRANSPARENTNOST I FUNKCIONALOST SISTEMA

Zato tražimo i

- više transparentnosti u radu gradske i kantonalnih vlada, uključujući i mogućnost da građani direktno kontaktiraju sa gradonačelnikom/gradonačelnicom.
- hitnu reviziju potrošnje budžetskih sredstava u Kantonu Sarajevo i detaljnu javnu prezentaciju troškova.
- hitno preduzimanje mjera protiv korupcije na svim nivoima vlasti.
- precizniju definiciju nadležnosti i raspodjele odgovornosti različitih nivoa vlasti zakonskim i ustavnim putem. Nepregledno trenutačno stanje zbunjuje građane i omogućuje prebacivanje krivice na tuđa leđa kao i izbjegavanje odgovornosti za nerad i neefikasnost, čega smo svjedoci zadnjih sedmica.

4. BUDUĆNOST

Zato tražimo i

- stvaranje uvjeta za otvaranje kulturnih i sportskih objekata, parkova i igrališta u kojima će naša djeca i omladina provoditi slobodno vrijeme.
- da se u okvirima postojećih školskih objekata povećaju sekcijske aktivnosti
- da vlast plaća sportske aktivnosti, a ne roditelji djece.

MI, GRADJANI, OD NADLEZHNIH ORGANA VLASTI I POLITIČKIH STRUKTURA TRAŽIMO DA SE NAJKASNIJE DO

6. APRILA 2008. god.

PREDUZMU SVI NEOPHODNI KORACI KA ISPUNJAVANJU OVIH ZAHTJEVA POD 2, 3 I 4; I DA SE DO TOG DATUMA O TOME OBAVIJESTI JAVNOST!

U SUPROTNOM, NASTAVLJAMO SA PROTESTIMA I GARANTIRAMO DA ONI NAKON TOGA NEĆE BITI OGRANIČENI NA GRAD SARAJEVO!!
Alhemicarkaa

#223 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by Alhemicarkaa »

Hvala sarajevo63, mene je vise interesovalo zna li neko onako iz glave, bez copy-paste.

Nego, za one koji nisu dosli do kraja zahtjeva, citirat cu sami kraj:
U SUPROTNOM, NASTAVLJAMO SA PROTESTIMA I GARANTIRAMO DA ONI NAKON TOGA NEĆE BITI OGRANIČENI NA GRAD SARAJEVO!!
Bolje da se bavimo organiziranjem alternativne vlade, a nase zahtjeve i obecanja zaboravimo.

Ova prica sa (ne)registracijom me podsjeca na nas omiljeni tandem Lepi Hare/Mile Ronhil i prica o ukidanju/otcjepljenju PC. I dok oni mazu oci ovim besmislenim pitanjima, mi ginemo po ulici.

Svaka slicnost s nama je bolna. :(
sarajevo63

#224 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by sarajevo63 »

Uz dužno štovanje svih zaista ne razumijem čemu sve ovo? I na kraju krajeva i početku početaka prelazak na slijedeći nivo je samo označavanje nivoa na kojem jesmo, svi skupa s njima, koji su još na istom nivou na kojem su bili (uz donošenje, a ne i provođenje zakona, akata, sporazuma...). I slažem se s 45c u tom da možemo nastaviti piskarati. Iskreno, ne znam ni zašto ovo sve čitam više, jer me nervira već odavno. Vjerovatno samo stoga što mislim i osjećam da je truhlovina svud oko nas.
Nema na čemu Alhemičarka, znam da si mislila šta si napisala, al smo mi svi onako epizodično satirični, ironični...itd
cleo

#225 Re: Protesti- prelazak na sljedeći nivo

Post by cleo »

problem je što izgleda da ni jedan prijedlog za nastavak neodgovara svima... i što svaka ideja (rijetka, ne zaboravite) bude dočekana na nož, s prve, bez da se promisli šta ta ideja daje a šta uzima... naši zahtjevi, ako ćemo objektivno, mogu se realizirati i kroz Alt. vladu i kroz UG i neformalno i protestima i .... ali šta pije vode, šta je izvodivo, za šta imamo potencijal.... kao što već rekoh, dok se tražimo, ja sam za način djelovanja koji je @olja predložila jer je ako ništa dokumentovanje koje će se moći iskoristiti koji god oblik odaberemo!

Ako se prije toga svak sa svakim ne posvađa
Locked