Potrošnja benzinaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#201 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Aaaaa, to je ono kas se motor ušuti kad ideš niz Igman. Ugasi se jer ideš nizbrdo. Kad dođeš do Krupca na ravnicu, on sam zavergla i upali se, ahaaaa, sad mi je jasno... :lol: :lol: :lol:
Haj sto ne znas, ali sto se jos kurcis time...

Zalosno.
Pa to je vaš zaključak, da motoru ne treba gorivo. :-) I još se kurčite time i ubjeđujete druge ljude da je to moguće. Svašta u bašći Božijoj... :lol: :lol: :lol:
Nije to moj zaključak, ne govorimo o interpretaciji filma da imam šta zaključivat.

Imaš vjerovatno taj sistem, ugrađuje se u gotov sva novija auta i ja (i ostali) samo objašnjavaju kako radi. Isto da si Bantu i blijedo me gledaš kad ti kažem da čovjek može letit. Šta je tu nejasno, ako motor može pokretat točkove, mogu i točkovi pokretat motor.
Lesli Eldridž

#202 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Ali da motor "radi" bez goriva... :-) :-) :lol: :lol: Shvataš li ti ostali neki šta tvrdite? Dobivaš energiju na izlazu, bez ikakvog ulaganja na ulazu. Perpetum Mobile... :-) :-) :-) :lol:
madner

#203 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:Ali da motor "radi" bez goriva... :-) :-) :lol: :lol: Shvataš li ti ostali neki šta tvrdite? Dobivaš energiju na izlazu, bez ikakvog ulaganja na ulazu. Perpetum Mobile... :-) :-) :-) :lol:
Koji dio od "postojeća energija, u vidi kretanja vozila, se pretvara u rad motora" ti nije jasan. Kakav crni perpetum mobile.
Lesli Eldridž

#204 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ali da motor "radi" bez goriva... :-) :-) :lol: :lol: Shvataš li ti ostali neki šta tvrdite? Dobivaš energiju na izlazu, bez ikakvog ulaganja na ulazu. Perpetum Mobile... :-) :-) :-) :lol:
Koji dio od "postojeća energija, u vidi kretanja vozila, se pretvara u rad motora" ti nije jasan. Kakav crni perpetum mobile.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Sa vama se ne vrijedi više raspravljati, jer ste "dokazali" da možete oboriti sve zakone prirode. Zaista je glupost da se više diskutuje. Motor da radi bez goriva... :lol: :lol: :lol: Moj gumifufna, bio si u pravu-odustajem. :run: 8-)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#205 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Romeo 80 »

Lesli Eldridž:

Čitava tona smajlija ti neće pomoći da budeš pametniji... :-)

http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/710/6/

Pogledaj ovaj link. Radi se o mercedesovom CDI agregatu. Pri dnu teksta su navedene karakteristike tog motora i između ostalog se navodi i PREKID DOVODA GORIVA KOD USPORAVANJA!

Živio!
Lesli Eldridž

#206 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

Romeo 80 wrote:Lesli Eldridž:

Čitava tona smajlija ti neće pomoći da budeš pametniji... :-)

http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/710/6/

Pogledaj ovaj link. Radi se o mercedesovom CDI agregatu. Pri dnu teksta su navedene karakteristike tog motora i između ostalog se navodi i PREKID DOVODA GORIVA KOD USPORAVANJA!

Živio!
A đe to piše majke ti? :-) Evo šta piše:Ubrizgavanje goriva na 1600 bar i nove piezo brizgaljke

Mercedesovi inženjeri su unapredili komon rejl sistem direktnog ubrizgavanja goriva čime su doprineli efikasnijoj i manjoj potrošnji goriva, a ujedno su i smanjili količinu štetnih čestica u izduvnim gasovima pomoću treće generacije komon rejla. Novorazvijene piezo brizgaljke rade mnogo brže i preciznije nego prethodno korišćeni ventili sa solenoidima i omogućavaju veoma precizno doziranje goriva koje se ubrizgava u cilindre. Ovo sve omogućava da se unošenje goriva daleko preciznije dozira u zavisnosti od režima rada motora kao i njegovog opterećenja tokom čak pet ubrzigavanja goriva tokom jednog takta, a sve to pod pritiskom od 1600 bara.

Elektronski kontrolisani zatvarač na usisu vazduha omogućava manju turbulenciju vazduha na uulasku u cilindar čime se dodatno optimizuje proces sagorevanja i, naravno, dodatno umanjuje potrošnja i štetne emisije. Novi sistem za upravljanje motorom nadzire sve funkcije počevši od funkcija za brzo zagrevanje pa do automatskog upravljanja pumpom viskog pritiska. Turbo punjač sa Varijabilnom geometrijom i elektronski podesivim lopaticama, recirkulacija izduvnih gasova sa kontrolnim ventilom i kontrola usisa vazduha su situacije u kojima sistem reaguje na osnovu vrednosti koje sam meri, a dodatno mikroprocesor razmenjuje sve bitne podatke sa menjačem i sistemom za stabilnost (ESP).

Bolje nemoj više tvrditi da motor može da radi bez goriva, nekako si pametniji kad ne tvrdiš da postoji perpetum mobile. :mrgreen:
Last edited by Lesli Eldridž on 08/05/2008 15:06, edited 1 time in total.
madner

#207 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Sistem za upravljanje radom motora poslednje generacije

Procesom sagorevanja upravlja novi sistem za upravljanje radom motora koji je u stalnoj vezi sa ostalim sistemima i tako u svakom trenutku ima inforamicje o tome kakva je tretnutna situacija u kojoj se nalazi motot i kompletan automobil. Ovaj sistem ima sledeće zadatke:
• Komon rejl ubrizgavanje
• Kontrola pumpe visokog pritiska
• Ograničavanje brzine motora
• Prekid dovoda goriva pri usporavanju
• Upravljanje pumpom za gorivo
• Dovod vazduha
• Dijagnoza
Lesli Eldridž

#208 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:Sistem za upravljanje radom motora poslednje generacije

Procesom sagorevanja upravlja novi sistem za upravljanje radom motora koji je u stalnoj vezi sa ostalim sistemima i tako u svakom trenutku ima inforamicje o tome kakva je tretnutna situacija u kojoj se nalazi motot i kompletan automobil. Ovaj sistem ima sledeće zadatke:
• Dovod vazduha
• Dijagnoza
Ma to je samo trenutno, kad zaostane dovoljno goriva u motoru. Onda pumpa vraća višak natrag. To svaki auto ima i nije prekid dotoka da motor radi bez goriva. :-) Je li sada dosta? Pa znate li uopšte kako radi pumpa za gorivo, bila ona mehanička (nekada) ili električna (moderrna)? MOTOR NE MOŽE RADITI BEZ GORIVA, A VIŠAK PUMPA VRATI NAZAD. E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE. :lol: :lol: :lol: :run:
madner

#209 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:

• Dovod vazduha
• Dijagnoza
Ma to je samo trenutno, kad zaostane dovoljno goriva u motoru. Onda pumpa vraća višak natrag. To svaki auto ima i nije prekid dotoka da motor radi bez goriva. :-) Je li sada dosta? Pa znate li uopšte kako radi pumpa za gorivo, bila ona mehanička (nekada) ili električna (moderrna). MOTOR NE MOŽE RADITI BEZ GORIVA, A VIŠAK PUMPA VRATI NAZAD. E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE. :lol: :lol: :lol: :run:
Koji si ti kloc.
whow

#210 Re: Potrošnja benzinaca

Post by whow »

Chrysler 300 Touring , masina 3.5L , V6, 250 KS potrosnja ,podaci proizvodaca :
Gradska Voznja :12.2 L/100 km
Autoput : 8.1L/100 km

Ovo gore su podatci proizvodaca , ukoliko ne divljas i ne stisce gas poput mladog majmuna realna potrosnja je vrlo blizu ove date od strane proizvodaca. E sada ako ces da se utrkujes na semaforima , pretices i slicno to je vec drugi par cipela.
Lesli Eldridž

#211 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

whow wrote:Chrysler 300 Touring , masina 3.5L , V6, 250 KS potrosnja ,podaci proizvodaca :

Ovo gore su podatci proizvodaca , ukoliko ne divljas i ne stisce gas poput mladog majmuna realna potrosnja je vrlo blizu ove date od strane proizvodaca. E sada ako ces da se utrkujes na semaforima , pretices i slicno to je vec drugi par cipela.
Ma ja, kad je vožnja tečna i bez naglih ubrzanja, onda je i potrošnja razumna. :thumbup:
Lesli Eldridž

#212 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote:

• Dovod vazduha
• Dijagnoza
Ma to je samo trenutno, kad zaostane dovoljno goriva u motoru. Onda pumpa vraća višak natrag. To svaki auto ima i nije prekid dotoka da motor radi bez goriva. :-) Je li sada dosta? Pa znate li uopšte kako radi pumpa za gorivo, bila ona mehanička (nekada) ili električna (moderrna). MOTOR NE MOŽE RADITI BEZ GORIVA, A VIŠAK PUMPA VRATI NAZAD. E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE. :lol: :lol: :lol: :run:
Koji si ti kloc.
Ne budi bezobrazan balvane jedan. Tu se radi o optimizaciji ubrizgavanja i upravljanja radom cijelog sistema. Nema rada motora bez goriva, jesi li ti normalan? Jesi li ti svjestan šta tvrdiš i koje budalaštine valjaš? Isti si k'o onaj samozvani "stručnjak" za fiziku Štambuk, koji se po Tribini čitalaca u Oslobođenju, svađao sa profesorima fizike sa Prirodnomatematičkog fakulteta, da ne vrijede prvi i drugi zakon termodinamike. Šta ti je bolan? Višak goriva koji motoru ne treba pumpa vraća u rezervoar. To vi koji tvrdite suprotno ne znate. Svašta. :lol:
madner

#213 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote: Ne budi bezobrazan balvane jedan. Tu se radi o optimizaciji ubrizgavanja i upravljanja radom cijelog sistema. Nema rada motora bez goriva, jesi li ti normalan? Jesi li ti svjestan šta tvrdiš i koje budalaštine valjaš? Isti si k'o onaj samozvani "stručnjak" za fiziku Štambuk, koji se po Tribini čitalaca u Oslobođenju, svađao sa profesorima fizike sa Prirodnomatematičkog fakulteta, da ne vrijede prvi i drugi zakon termodinamike. Šta ti je bolan?
Ja ti ljepo objasnio odakle energija. Vozilo koje se krece ima kineticku energiju X, ta energija se koristi za rad motora (i smanjuje se brzina vozila).
I šta ti sad tu nije jasno, koji dio?
amrica

#214 Re: Potrošnja benzinaca

Post by amrica »

Lesli Eldridž wrote: E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE. :lol: :lol: :lol: :run:
Koji si ti kloc.[/quote]

Ne budi bezobrazan balvane jedan.

Valja li ovo 'vako? :D

Ako se odlucite vratiti na temu za nestrucnjake, interesuje me povećanje potrošenje zbog klime. Prošlog ljeta auto mi je bio nov, tek sam hvatala gdje je šta, i nisam imala vremena da upoređujem potrošnju sa klimom i bez nje.
Lesli Eldridž

#215 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

madner wrote:
Lesli Eldridž wrote: Ne budi bezobrazan balvane jedan. Tu se radi o optimizaciji ubrizgavanja i upravljanja radom cijelog sistema. Nema rada motora bez goriva, jesi li ti normalan? Jesi li ti svjestan šta tvrdiš i koje budalaštine valjaš? Isti si k'o onaj samozvani "stručnjak" za fiziku Štambuk, koji se po Tribini čitalaca u Oslobođenju, svađao sa profesorima fizike sa Prirodnomatematičkog fakulteta, da ne vrijede prvi i drugi zakon termodinamike. Šta ti je bolan?
Ja ti ljepo objasnio odakle energija. Vozilo koje se krece ima kineticku energiju X, ta energija se koristi za rad motora (i smanjuje se brzina vozila).
Je li tebi jasno da su benzinci strašno napredovali po pitanju potrošnje zbog boljeg i preciznijerg upravljanja radom, motora, sistemom ubrizgavanja, optimizacije upravljanja svim i svačim, da je zbog toga lambda sonda preuzela ulogu regulatora količine goriva i ubrizgavanja umjesto starih bimetala i sauga(lambda sonda mjeri udio kisika u ispušnim plinovima, a po njemu se podešava količina ubrizganog goriva), da je sad preciznije upravljanje menadžmentom motora i da zato benzinci manje troše? Višak goriva se vraća u rezervoar, a motor tada ne radi bez goriva. Šta bi tada bila zapaljiva smješa?
Last edited by Lesli Eldridž on 08/05/2008 15:51, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#216 Re: Potrošnja benzinaca

Post by Lesli Eldridž »

amrica wrote:
Lesli Eldridž wrote: E MOJI STRUČNJACI, VEZE SA ŽIVOTOM NEMATE. :lol: :lol: :lol: :run:
Koji si ti kloc.[/quote]

Ako se odlucite vratiti na temu za nestrucnjake, interesuje me povećanje potrošenje zbog klime. Prošlog ljeta auto mi je bio nov, tek sam hvatala gdje je šta, i nisam imala vremena da upoređujem potrošnju sa klimom i bez nje.
Povećana je potrošnja goriva, jer nekoliko kW uzima pogon klima uređaja. Realno je očekivati 10% veću potrošnju, ali sve zavisi od auta i klime.
madner

#217 Re: Potrošnja benzinaca

Post by madner »

Lesli Eldridž wrote:
madner wrote:
Je li tebi jasno da su benzinci strašno napredovali po pitanju potrošnje zbog boljeg i preciznijerg upravljanja radom, motora, sistemom ubrizgavanja, optimizacije upravljanja svim i svačim, da je zbog toga lambda sonda preuzela ulogu regulatora količine goriva i ubrizgavanja umjesto starih bimetala i sauga, da je sad preciznije upravljanje menadžmentom motora i da zato benzinci manje troše? Višak goriva se vraća u rezervoar, a motor tada ne radi bez goriva. Šta bi tada bila zapaljiva smješa?
Zapaljiva smjesa ne postoji zbog zapaljive mase, nego da bi eksplozija pokrenula klip. To kretanje klipa se prenosi na pogonsku osovinu i poslje na točkove. Ovdje se kretanje točkova prenosi na osovinu i ona pokrece klipove.
d2

#218 Re: Potrošnja benzinaca

Post by d2 »

whow wrote:Chrysler 300 Touring , masina 3.5L , V6, 250 KS potrosnja ,podaci proizvodaca :

kod mene se ono sto pise na papiru i ono sto pise na board computeru razlikuje 30% s tim da nema divljanja pa ti vidi razliku izmedju teorije i prakse.
whow

#219 Re: Potrošnja benzinaca

Post by whow »

amrica wrote:
Koji si ti kloc.[/quote]

Pogresan quote al jbg jarane anyway replica je glede airconditiona.
Ja sam gledao/ slusao u Motoring -u odlomak na temu potrosnja/airconditioning i ljudi tvrde da kod novijih automobila uopce i nema razlike/povecanja u potrosnji goriva kada se koristi aircondition. Objasnjenje je da su sistemi u novim automobilima tako eficasni da uopce i ne dolazi do povecane potrosnje.
E sada ko hoce neka vjeruje. Ja licno ukljucim aircondition jedino kada su temperature preko 25 stepeni sto ce reci tri dana u godini :-)
whow

#220 Re: Potrošnja benzinaca

Post by whow »

d2 wrote:

kod mene se ono sto pise na papiru i ono sto pise na board computeru razlikuje 30% s tim da nema divljanja pa ti vidi razliku izmedju teorije i prakse.

Koje je auto u pitanju mora da je Fiat , oni vole preuvelicati na papiru tj., smanjiti potosnju , povecati brzinu i slicno. Ne mislim da razlika izmedu relane i fabricke potrosnje 30% , mislim da je razlika mozda nekih 5-10 % mozda i stoga jer mi je 80 % relacija autoput dakle cruise , cesta ravna , nema kocenja , dakle idealni uslovi. Primjera radi sedmicno sipam 10 dollara vise nego sto sam sipao u VW Rabbita koji je imao 150 ks.
dastonja

#221 Re: Potrošnja benzinaca

Post by dastonja »

ado-šampion wrote:Jednonostavno, ljudi su u praksi dokazali da je ovo što sam napisao istina. Evo, Zlatan je pokušao objasniti. Ja ne pokušavam to shvatiti, jer to nije moja struka, ali praksa potvrđuje teoriju, tako da...

Dastonja, već sam ti jednom rekao odjebi polako. Ne čitaj moje postove.

Clio, kad neko ide na odmor 11 dana fakat ne treba neka pamet da proračuna kad će se vratit.
Ne mogu bolan da ne citam, navukao sam se na tvoje gluposti i jedva cekam novi dan da se nanovo slatko nasmijem :lol:
A juche planirah da odjebem na tvoj savjet, negdje daleko, te sam odlucio taksi da pozovem da me odveze na zeljeno mjesto, kad iznenadjenje... Dodje lik u Daihatsu-u (moram priznati da sam prvo pomislio da je neko na sporet stavio 4 tocka) i kaze ja vozim samo po Sarajevu, dalje ne idem, jer ova vozilica ne smije ici na otvorenu cestu zbog osnovanog straha da se tockovi ne razdvoje od karoserije i upaljac (sto je usput receno i sve sto posjeduje ovaj model sporeta od opreme) ima tendenciju samozapaljivanja i pri vecim brzinama od 60 km/h moze da izazove pozar enormnih razmjera :lol: :lol:
TE SAM JA NA TVOJU ZALOST BIO PRISILJEN DA OSTANEM U RAJVOSA I TEBE ZAJEBAVAM, JER MI NESTADE BOBA DA POZOVEM DRUGI TAKSI... :D
dr.iver

#222 Re: Potrošnja benzinaca

Post by dr.iver »

whow wrote: Koje je auto u pitanju mora da je Fiat , oni vole preuvelicati na papiru tj., smanjiti potosnju , povecati brzinu i slicno.

A da prestanes pisati gluposti ok? Sta znas o Fiata iz Edmontona, hajde iskreno odgovori??

Recimo jednoj alfi 147 jtd 115ks izmjerili 143ks..austrijanci..isto tako i stilo jtd 80ks(izvor auto klub, test stilo jtd)....

preuvelicavati mogu samo bosanske seljacine iber performanse iber auta golf.

I strasno sta sve covjek moze procitati ovdje...auto ne moze raditi sa manje goriva nego na leru...kad pustite gas(bez obzira na obrtaje, cestu, mjenajc, bilo sta)...auto trosi kao na leru...od nekih 0,7l-1l na sat....to je neka norma..
whow

#223 Re: Potrošnja benzinaca

Post by whow »

dr.iver wrote:
whow wrote: Koje je auto u pitanju mora da je Fiat , oni vole preuvelicati na papiru tj., smanjiti potosnju , povecati brzinu i slicno.

A da prestanes pisati gluposti ok? Sta znas o Fiata iz Edmontona, hajde iskreno odgovori??

Recimo jednoj alfi 147 jtd 115ks izmjerili 143ks..austrijanci..isto tako i stilo jtd 80ks(izvor auto klub, test stilo jtd)....

preuvelicavati mogu samo bosanske seljacine iber performanse iber auta golf.

I strasno sta sve covjek moze procitati ovdje...auto ne moze raditi sa manje goriva nego na leru...kad pustite gas(bez obzira na obrtaje, cestu, mjenajc, bilo sta)...auto trosi kao na leru...od nekih 0,7l-1l na sat....to je neka norma..
Dvije rijeci ;Anger Management.
Puste me vise brate dopao se mene pa samo nesto zakera i vrijeda. Ne moze covjek da napise bilo sto a da ti ne pocnes spominjati "bosanske seljacine". Stvarno mi nisi jasan.
PS
mislim da je vrijeme da neko ( mozda MODERATORI) pozabave tvojim postovima.
chuchumbamayumbe

#224 Re: Potrošnja benzinaca

Post by chuchumbamayumbe »

Heheh, ja sam cuo da Golf 2 dizel trosi -2.5l kada je u leru i kada ide nizbrdo i sve ovo ostalo o cemu naprdjivate!
Znaci, ne da ne trosi nista, nego stvara antimateriju koja se kasnije koristi za...itd....
heheh
:-)
chuchumbamayumbe

#225 Re: Potrošnja benzinaca

Post by chuchumbamayumbe »

Heheh, ja sam cuo da Golf 2 dizel trosi -2.5l kada je u leru i kada ide nizbrdo i sve ovo ostalo o cemu naprdjivate!
Znaci, ne da ne trosi nista, nego stvara antimateriju koja se kasnije koristi za...itd....
heheh
:-)
Post Reply