09. 05 - dogovori za protest

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zlatiborka

#201 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by zlatiborka »

Nase proteste pod hitno od sarjevskih pretvoriti u:

GRADJANI BRANE BOSNU I HERCEGOVINU

:sax: :bih:
Visnjik

#202 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Visnjik »

palermo wrote:
Alhemicarkaa wrote:@buba, upravo trazimo usmjerenu reakciju, jer na te serpe i kasike ne reaguju.
Moj prijedlog sam vec rekla, blokiranje kljucne raskrsnice i to je to, tako ce morati nesto preduzeti, jal protiv nas, jal protiv sebe, sta god da urade bice ustvari protiv njih :)
zašto misliš da moraju preduzeti nešto, jednostavno puste i čekaju da ostalim građanima dopizdi i da oni svoju ljutnju usmjere na vas.Čisto kao opcija
Odlicno, jos bolje. Ovo je protest svih gradjana, ako ce drugima dopizditi imaju dvije opcije:

1. da tutucu i traze da se rijesi problem tako da se normalizuje saobracaj
2. da napadnu nas, sto cisto sumnjam da ce se desiti, ali ako se desi, i to je poruka. Zamisli slike na cnn, gradjani blokirali raskrsnicu jer traze sigurnost, napali ih drugi gradjani, vlada cuti. Pokazali bi se nasi protesti totalno opravdani, ni pred policijom nismo sigurni. Bio bi bum.

zlatiborka, to se trazi :bih: :bih: :bih: :bih:
45cents

#203 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Mogly wrote:Predlažem da se sljedeći protesti zovu KAPAK. To je narodski "dosta", samo jače, opipljivije. Nekako me asocira na dobroga Bošnju koji je stao nogom i zainatio se - e nema dalje. Vizuelno mi nešto dolazi slika okrugloga poklopca za kanalizaciju sa ugraviranim krupnom slovima KAPAK, Da govna ostanu tamo gdje im je mjesto. Može se raditi sa ovim, KAPAK se naopako čita isto. Recimo KAΠAK sa ovim zadnjim K krenutim unutra (mrsko mi sad tražiti) i tako.

Bilo bi dobro da neko od sarajevskih bendova obradi Braću Moriće na pank fol za naše potrebe. "Skroz" mi dobro zvuči 8)

sunčica i 45c "Dino: Otvaram sastanak, tata ima riječ. Tata: Predlažem da skratimo" :lol: Sorry za svoj 50ti post morao sam malo...
Nego ozbiljno, imali ste jako interesantnu i poučnu polemiku. Mislim (ako se moje mišljenje pika) da je sunčica na vagi jača. Građanski glas mora de se čuje mimo organizacije, a ovo što 45c predlažeš vodi u formalizaciju. Nije da se ne slažem s tim, dapače, ali ne sa ovim i ne ovdje. Građanski glas jeste da ukazuje na probleme i TVRDOGLAVO samo zahtjeva, ništa ne predlaže. A ima potpuno pravo da traži, dokle god je neformalno. I građansko korektivno mora da postoji, nema alternativu.
Mogli Ti si Tito. Pravo si nas "nacrtao"...

Drago mi je da je Sunčica u pravu.

A ja sam malo stariji i nije nužno da trebam biti u pravu. Kontam, vrijeme nam prolazi, do omasovljenja nije došlo (barem ne onog koje smo očekivali). Mislio sam na lokalno omasovljenje, jer smo tražili lokalne "zahtjeve".

Mislio sam da se iskoristi ono što je već urađeno. Samo sam se par puta osvjedočio u odličan kvalitet analiza koje su uradile neke NVO (npr. ACIPS ili Transparncy international). Tom dimenzijom smo mogli postići razinu "argumentovane kritike". Vjerovatno nebi puno pomoglo u vezi onog omasovljenja, ali bi navuklo međunarodne promatrače na leđa Kantona Sarajevo.
Molim da se sada ne "upale" svi, pa me pitaju zar nije bilo argumentovanije kritike i vriska od Denisove smrti, Nije, ali nije ni isključeno da nam se opet neki majmun iskezi i kaže "ništa mi ne možete".

Drugi primjer - ono diskreciono korištenje po 20.000 Km svaki mjesec u okvirima budžeta i njegovih pozicija. To je servirana lopta Vladi Kantona Sarajevo koju je usvojila Skupština Kantona Sarajevo (a kojom predsjedava Denis Zvizdić). Praktično: da je SS dao ostavku ili bio smjenjen, pala bi cijela Vlada KS. Došla bi nova Vlada KS za nekoliko mjeseci, ali ako se ne promjeni navedeni propis i nova vlada bi uživala ista diskreciona prava koja im garantuje Denis Zvizdić na čelu Skupštine KS.

Sunčicu poznam iz viđenja, i navijam za njenu opciju!

Pozdrav,
45
palermo

#204 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

Visnjik wrote:
palermo wrote:
Alhemicarkaa wrote:@buba, upravo trazimo usmjerenu reakciju, jer na te serpe i kasike ne reaguju.
Moj prijedlog sam vec rekla, blokiranje kljucne raskrsnice i to je to, tako ce morati nesto preduzeti, jal protiv nas, jal protiv sebe, sta god da urade bice ustvari protiv njih :)
zašto misliš da moraju preduzeti nešto, jednostavno puste i čekaju da ostalim građanima dopizdi i da oni svoju ljutnju usmjere na vas.Čisto kao opcija
Odlicno, jos bolje. Ovo je protest svih gradjana, ako ce drugima dopizditi imaju dvije opcije:

1. da tutucu i traze da se rijesi problem tako da se normalizuje saobracaj
2. da napadnu nas, sto cisto sumnjam da ce se desiti, ali ako se desi, i to je poruka. Zamisli slike na cnn, gradjani blokirali raskrsnicu jer traze sigurnost, napali ih drugi gradjani, vlada cuti. Pokazali bi se nasi protesti totalno opravdani, ni pred policijom nismo sigurni. Bio bi bum.

zlatiborka, to se trazi :bih: :bih: :bih: :bih:
dobro, kad tako kažeš
amrica

#205 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

Asana wrote:Ne znam samo zasto se toliko poigravaju sa strpljenjem ljudi ... :roll:

Zato sto mogu, zato sto narod suti i trpi, zato sto je narodu mrsko dici guzu iz stolice, zato sto misli da protesti nista nece pomaci, zato sto je nabitnije da se ne puca, ako neko nesto uradi za narod, ok, a ako ne, nije do naroda, nego, ne znam, kosmicke sile su krive sto nam je ovako.
Nas najveci problem je nekako podstaci narod da se mrdne, a sto vise razgovaram sa ljudima, kojima je stvarno lose u zivotu, sve sam vise skepticna da cemo skupiti kriticnu masu. Niko nece da dodje, imaju preceg posla ili misle da to nema svrhe jer nista se nece desiti.
Da se probamo fokusirati kako skupiti vise naroda?
Zahtjevi i razlozi su jasni, nacini jos nedefinirani (mirno pistanje ili blokada), ostaje pitanje kako animirati pasivne koji podrzavaju proteste, ali iz kafica, ispred TV, sa izleta, ....
45cents

#206 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Nakon rata izgubio sam tri najbliže i najdraže osobe - sve tri su oboljele od raka i umrle u najtežim mukama i u saznanju da umiru.

Razgovarao sam sa desetinom najvećih naših medicinskih stručnjaka u nadi da se može pomoći. Svi do jednog su mi rekli - da znamo kako nastaje rak, znali bi isti čas kako ga izliječiti. Mi samo nagađamo da su to neke supstance koje generiraju rak, cigare, nikotin, hemija... Ali to ništa nije pouzdano.

Otkako su počeli sarajevski protesti svaki dan sa sudaram s problemom: "ZAŠTO NAROD ŠUTI I TRPI". Nema nijednog dana da se ne bavim tim pitanjem. Kao sa onim kancerom, imam osjećaj da bih otkrio kako se može probuditi uspavani i ušućeni narod, ako bih otkrio zašto šute i trpe.

Jadan dan sam pregledao Budžet KS i shvatio da se preko 200.000.000 KM godišnje daruje okolo u formi raznih grantova (novčanih poklona). Vidio sam da se se tim novcem pokrivaju sve "krizne skupine", odnosno svi segmenti društva koji bi mogli napraviti ozbiljniji problem sadašnjoj političkoj garnituri.

Ali opet nisam siguran da sam naišao na pravi trag. Na kraju, to su neke male pare koje pojedinci dobiju i nije neka pljačka.

Zna li iko zašto narod šuti i trpi??
amrica

#207 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

[quote="45cents"]Nakon rata izgubio sam tri najbliže i najdraže osobe - sve tri su oboljele od raka i umrle u najtežim mukama i u saznanju da umiru.

Razgovarao sam sa desetinom najvećih naših medicinskih stručnjaka u nadi da se može pomoći. Svi do jednog su mi rekli - da znamo kako nastaje rak, znali bi isti čas kako ga izliječiti. Mi samo nagađamo da su to neke supstance koje generiraju rak, cigare, nikotin, hemija... Ali to ništa nije pouzdano.

Kad su mom tati otkrili tumor na zelucu, kancerogeni, prvo sto je doktorica pitala je da li se nervirao, sekirao... Naravno da jeste! Kao i svi mi.

Izgleda da narod vise voli da sjedi kod kuce u svojoj uspavanosti, ima se sta pojesti, popiti, platiti racune, voza se Golf II (respect GII) ili kakva trulja punoljetna, obuci se na pijaci, 7 dana na moru, ... Zivotni cilj kupiti auto mladji od 10 godina, makar se i zavaliti u kredit , nek' raja vidi. A drugi nek' talasaju.
palermo

#208 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

45cents wrote:.

Ako dozvoliš, moje viđenje...........

Kao prvo ono što ti nazivaš narodom je vrlo heterogena kategorija. U okviru nje postoje:
a) oni kojima je dobro i ovi problemi ih se ne dotiču pa nemaju ni potrebe da se bune
b) oni kojima nije dobro, ali kojima je nešto bolje nego prije i smatraju da ništa neće dobiti time što se bune
c) oni kojima je loše, ali nemaju dovoljno znanja niti obrazovanja da mogu artikulisati svoje želje i zahtjeve i potirebe
d) oni kojima je jako loše pa nemaju vremena da se bave mijenjanjem budućnost jer trebaju nekako preživjeti u sadašnjosti
d) oni koji znaju da se nešto treba mijenjati ali još nisu načisto šta se treba mijenjati
e) oni koji znaju šta se treba mijenjati ali se ne slažu sa načinima kako se to radi
f) oni koji pokušavaju mijenjati svijet (ali ih je malo)
g) dodaj po izboru, nešto sam sigurno zaboravio

Dakle,ne mislim da je pravo pitanje zašto narod trpi i šuti, nego zašto se još uvijek nije pojavila ideja koja će objediniti minimum želja svih ovih heterogenih grupe i stvoriti onaj potrebni zajednički duh entuzijazma. Naime, ljudi se masovno okupljaju oko ideja ZA a ne ideja protiv, ljude motiviše opipljivost promjena i očigledna korist koju će imati od toga. I I zbog toga mislim još odavno da ideja da se fokus protesta stavi na smjene S:S i S:B jeste pogrešna,jer i pored vaših lijepih argumentacija ( u jednoj teoretskoj raspravi one svakako piju vodu, ali nemaju u sebi motivirajući faktor) to je ideja protiv nečeg (nekog) a nije ideja ZA i onaj običan čovjek se još uvijek pita a kakva je korist koju ću ja imati od toga.
Alhemicarkaa

#209 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Alhemicarkaa »

Zasto narod suti i trpi?
Zanimljivo je to da kad djelimo letke, skupljamo potpise, ljudi samo prilaze, daju podrsku, upuste se u pricu, sve divno krasno i na tome ostane? Pitala sam zasto, i imaju dva razloga (ovo se odnosi samo na one koji su verbalno i mislima uz nas, ali ne i fizicki):

a) misle da se protestima nista ne moze postici
b) misle da se moze postici samo protestima na kojima bi bilo najmanje 10 000 ljudi. I tu idu linijom manjom otpora, doci cu ja kad budu veliki protesti. Ne znam kako objasniti da ce veliki protesti biti onda kad svi dodjemo! Jer ako budu cekali velike demonstracije one ce doci i proci, nece biti slijedecih da se tad njima pridruzis. Treba djelovati SAD.

Ali, kako to objasniti nasim ljudima, svi samo klimaju glavom, slazu se, sve divno krasno, na dan D nigdje ih :?
amrica

#210 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by amrica »

Alhemicarkaa wrote:Zasto narod suti i trpi?
Zanimljivo je to da kad djelimo letke, skupljamo potpise, ljudi samo prilaze, daju podrsku, upuste se u pricu, sve divno krasno i na tome ostane? Pitala sam zasto, i imaju dva razloga (ovo se odnosi samo na one koji su verbalno i mislima uz nas, ali ne i fizicki):

a) misle da se protestima nista ne moze postici
b) misle da se moze postici samo protestima na kojima bi bilo najmanje 10 000 ljudi. I tu idu linijom manjom otpora, doci cu ja kad budu veliki protesti. Ne znam kako objasniti da ce veliki protesti biti onda kad svi dodjemo! Jer ako budu cekali velike demonstracije one ce doci i proci, nece biti slijedecih da se tad njima pridruzis. Treba djelovati SAD.

Ali, kako to objasniti nasim ljudima, svi samo klimaju glavom, slazu se, sve divno krasno, na dan D nigdje ih :?
Eto ga! Doci ce kad bude garant da ce se nesto stvarno uraditi, a dotad, topla kucica, meka foteljica, a drugi neka nesto rade.
Valjda nam je linija manjeg otpora urodjena ili stecena u zadnjih 15 godina trpljenja i šutanja (kao šutjeti i kao biti šutan)
45cents

#211 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Palermo, respect....

E sad si me zavalio najmanje do 2 ili 3 ili do zore, neću stati.... Hvala, zaista vrijedi saslušati!

A šta mislite šta je najveća dosadašnja prednost protesta?

Ako sam dosadan sa pitanjima, samo recite. Prekidam isti čas!

Svi koji su naslutili SWOT analizu, u pravu su... ali obećavam da ću ovdje javno objaviti rezultate!
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#212 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Big Boy »

45cents wrote:Zna li iko zašto narod šuti i trpi??
Samo pitanje zvuci tako prosto da izgleda da je vrlo lako na njega odgovoriti ali ocito da u nasoj realnosti dobijamo gordijev cvor koji je prosto nemoguce otpetljati.

Zasto narod Suti i Trpi !?

Takodje sam dosta vremena proveo u razmisljanju o tome ali nikako ne mogu podvuci neke svoje zakljucke a da mnogi cimbenici ne ostanu visiti u zraku.

Iz komunikacije sa ljudima oko sebe osjeti se vrlo velik stepen nezadovoljstva i obicno se kao glavni krivac na ovaj ili onaj nacin povuce vlast. I bezbroj puta sam cuo tvrdnju... kad svi ustanu, ja cu biti prvi.

Po mojim vidjenjima stvar ide ovako:

- Nas mentalitet voli doci na gotovo... ma kako i od koga to bilo.
- Svim silama zelimo ostati medju rajom... a raja je obicno vecina. A niko ne voli biti oznacen kao papak.
- Mozemo uz kafu satima pametovati i smisljati kud i kako... a padamo vec na sljedecem koraku, provedbi dogovorenog.
- Previse smo kao narod optereceni mahalskim mentalitetom... iliti, sta ce narod reci.
- Jedna osobina nam je izrazita lijenost uz parolu... bolje dzaba sjediti nego dzaba raditi.
- U sta svrstati... A gdje sam ja tu !?
- Ljubomora i zavist... ako se neko imalo izdvaja od prosjeka automatski je lopov.
- Godine guranja preko stela doveli su do stvarnosti da svako svakog drzi za gace, a time pojedinac ima strah od nekog domino efekta.
- Stele i stelice su doveli do toga da nije presudna kvaliteta znanje i iskustvo, vec pripadnost stranci i porijeklo.
- Mi volimo prepisivati vec prepisano... inventivnost nam bas i nije jaca strana.
- Pojedinac se pali tek kad taj isti bude prozvan imenom i prezimenom... do tada masa Suti i Trpi.
- Smijemo se sami sebi i bas sve okrecemo na salu... smisao za humor nam je, blago receno, bolestan.
- Tolerancija spram vlasti nam je do neba... zasto, e to je za mene jedna velika enigma.

Vjerujem da je jedan od velikih problema totalna dezinformisanost naroda. Od toliko (ne)zavisnih medija tesko je razlikovati istinu od neistine pa smo pretrpani informacijama koji dovode do efekta zasicenosti i samim tim i nezainteresovanosti. Dalje, historijski cimbenici... mi smo nekako oduvijek bili pod tudjom upravom i jednostavno nemamo usadjeno u svijest da nesto neka grupa moze promijeniti a da to nije samo po sebi ideja koja je potekla od neke aktuelne vlasti.

Protesti, peticije... veliki strajkovi, organizacija. Mi nemamo toga osim u nekim tragovima. Mi imamo ratove i periode ljecenja rana do nekog novog sukoba. Nazalost... :|
Last edited by Big Boy on 15/04/2008 23:38, edited 1 time in total.
palermo

#213 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by palermo »

[quote="45cents"]A šta mislite šta je najveća dosadašnja prednost protesta?

Ako sam dosadan sa pitanjima, samo recite. Prekidam isti čas!quote]

Što se mene tiče odgovor mi je prilično jasan, samo bih preformulisao umjesto prednost u korist.Dakle, najveća korist od protesta je što se pokazalo da su uopšte u ovoj sredini mogući.Da postoji nukleus koji ima šansu (naravno, ne nužno u ovom obliku i ne nužno ovi ljudi) da sutra, prekosutra izadje sa idejom koja će istinski zatalasati mase.I upravo zbog toga smatram da je negdje vrijeme da se počne misliti o prestanku ovih protesta upravo da se ne bi ruinirala sama ideja protesta, jer bojim se u suprotnom počet će se na njih gledati kao jedan izolovani performans grupe ljudi koji biju svoje lične bitke.
I mislim da je pogrešno ovdje govoriti o pobjedama i porazima, ostavka S.S uopšte ne mora dugoročno gledajući značiti nikakvu pobjedu kao što ni njegov ostanak ne znači, opet gledajući dugoročno, nikakav poraz. Posmatrano u nekim drugim vremenskim kategorijama, ovi protesti mogu ostati zapamćeni i kao početak sazrijevanja ideje o tome da je moguće građansko društvo u kojem svaki pojedinac ima načina da izrazi i utiče na politiku koja se direktno tiče njega.
I zbog toga mislim da frustracije pojedinih protestanata koje iščitavam iz nekih postova uopšte nisu na mjestu, ja mislim da je pobjeda već davno postignuta,a to što je nekada jasno ne možemo vidjeti, šta će te to je ponekad čovjekov usud

P.S Meni nisi dosadan, mislim da su to zapravo prava pitanja
45cents

#214 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Čovječe, to pitanje mene cementira...

Oko 400.000 nezaposlenih (ma niko i ne zna koji je stvarni, a koji prikriveni broj nezaposlenih)

Najveći poslodavac prije rata bio je Energoinvest, a sada svi u administraciji. Ne možemo izbjei administraciju, ali zašto smo izbjegli privredu.

Toliko obespravljenih i rastjeranih radnika. Tvornice i mašine se režu i prodaju u staro željezo.

Toliko izbjeglica koji žive bez struje, vode, plina...bez smještaja, bez nade u povratak ili imaju povratak, ali ništa drugo nemaju (posao, školu, zdravstvenu zaštitu...)

I niko ni riječi.

Sindikat spava (a vidi sindikalne probne akcije za vikend u Zagrebu)

Ostane čovjek bez teksta....
45cents

#215 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Prije spavanja, malo kombinatorike (prema prijedlogu # Palerma)

a) oni kojima je dobro i ovi problemi ih se ne dotiču pa nemaju ni potrebe da se bune
- njima obećati popust za kupovinu Tuarega ili Q7

b) oni kojima nije dobro, ali kojima je nešto bolje nego prije i smatraju da ništa neće dobiti time što se bune
- njima obećati žirante, ako nam se pridruže jednog dana

c) oni kojima je loše, ali nemaju dovoljno znanja niti obrazovanja da mogu artikulisati svoje želje i zahtjeve i potrebe
- njima obećati da će jesti zlatnom kašikom nakon protesta

d) oni kojima je jako loše pa nemaju vremena da se bave mijenjanjem budućnost jer trebaju nekako preživjeti u sadašnjosti
- njima obećati rezervisane stolove u besplatnim restoranima

d) oni koji znaju da se nešto treba mijenjati ali još nisu načisto šta se treba mijenjati
- njima obećati lidera

e) oni koji znaju šta se treba mijenjati ali se ne slažu sa načinima kako se to radi
- njima obećati da ih policija neće dirati, šta god da učine

f) oni koji pokušavaju mijenjati svijet (ali ih je malo)
- njima obećati svijetlu budućnost (sve do nirvane)

g) dodaj po izboru, nešto sam sigurno zaboravio
- protesti subotom su odličan način jačanja građanske svijesti (ništa nije uzaludno)

Laku noć, za sada...
Mogly

#216 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Mogly »

45cents wrote:
-Komšija mi neki dan reče ...i onaj dripac što od sistema uzima 100 maraka, brani sistem kao da je njegov...
-Kad je jednom prilikom Tihić bio u Hrvatskoj, Sanaderov komentar je bio ...Tihić je ispoljio poslovični bosanski oprez... Dublja je ta opreznost od pukog straha zbog konstantnog pritiska. Taj je oprez ušao u genetiku.
-Čaršijski pozdrav: Nemoj da te ko prevari, a dogovor je: Il ja nekog il niko nikog.

Ovo je posljedica, a ko pronađe uzrok, ja bi mu dao Nobelovu nagradu (imam svoju teoriju, ali bi za to trebala posebna tema, i ovako sam debelo odmakao). Znam da se nečim sličnim bavi ANUBiH, reče Božo Matić nedavno. Znam i priču (doduše iz druge ruke) da je poslije rata kod nas bio neki stranac koji je "snimao situaciju". Nije dugo izdržao, otišao je, ZABORAVIO KOFERE i prihvatio posao u Ruandi.
Ja opet mislim da će autoputevi riješiti mnogo, jer kad nam Beč, Pešta i Istanbul zamjene Glembajeve iz Zagreba i Beograda, stvari će se same popraviti. Dotle, ne lipši magarče.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#217 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by -LIBERO- »

Problem koji nastaje u neslaganju brojki, ljudi koji nas deklarativno podrzavaju ,sto potpisima peticija ,sto verbalnom podrskom,i nas koji svaki put izademo na ulicu,je u PODANICKOM mentalnom sklopu naseg covjeka koji je kroz dugi historijski period izgradjen stalnim podcinjavanjem raznim carstvima,monarhijama,kraljevinama,centraliziranim "federalnim"uredjenima...itd i sl.

Takav niz historijskih desavanja,zivljenja u sjeni uvijek nekoga drugoga,jacega,bitnijega...nekoga ko ODLUCUJE ZA VAS,je kroz vrijeme usadila u mentalni sklop inferijornost spram nekoga ko je na "celu stada".
'69 studentske demonstracije, '92. demonstracije protiv rata koje su docekane snajperima .,i ta dva desavanja je sve sto se moze nazvati protestima,demonstracijama....u novijoj istoriji BiH.,sto sve samo po sebi govori.

Nas narod je kroz svoju istoriju,podcinjenost ...jednostavno navikao da suti i trpi.

I bas zato,sve ovo sto se pokrenulo,koliko god neki od nas bili nezadovoljni brojem od 3000 ljudi na ulici,je veliko ,zaista veliko,ako nista drugo onda barem vjetar na povrsini ucmale zabokrecine nasih(citaj-obicnog covjeka u BiH) mentalnih sklopova.

Ovo nije revolucija,ovo je pocetak EVOLUCIJE!!!!
Asana

#218 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Asana »

Momci, vasi dijalozi su ugodna promjena i muzika za moje usi :)
samo gost

#219 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by samo gost »

palermo wrote:
45cents wrote:A šta mislite šta je najveća dosadašnja prednost protesta?

Ako sam dosadan sa pitanjima, samo recite. Prekidam isti čas!quote]

Što
se mene tiče odgovor mi je prilično jasan, samo bih preformulisao
umjesto prednost u korist.Dakle, najveća korist od protesta je što se
pokazalo da su uopšte u ovoj sredini mogući.Da postoji nukleus koji ima
šansu (naravno, ne nužno u ovom obliku i ne nužno ovi ljudi) da sutra,
prekosutra izadje sa idejom koja će istinski zatalasati mase.I upravo
zbog toga smatram da je negdje vrijeme da se počne misliti o prestanku
ovih protesta upravo da se ne bi ruinirala sama ideja protesta, jer
bojim se u suprotnom počet će se na njih gledati kao jedan izolovani
performans grupe ljudi koji biju svoje lične bitke.
I mislim da je
pogrešno ovdje govoriti o pobjedama i porazima, ostavka S.S uopšte ne
mora dugoročno gledajući značiti nikakvu pobjedu kao što ni njegov
ostanak ne znači, opet gledajući dugoročno, nikakav poraz. Posmatrano u
nekim drugim vremenskim kategorijama, ovi protesti mogu ostati
zapamćeni i kao početak sazrijevanja ideje o tome da je moguće
građansko društvo u kojem svaki pojedinac ima načina da izrazi i utiče
na politiku koja se direktno tiče njega.
I zbog toga mislim da
frustracije pojedinih protestanata koje iščitavam iz nekih postova
uopšte nisu na mjestu, ja mislim da je pobjeda već davno postignuta,a
to što je nekada jasno ne možemo vidjeti, šta će te to je ponekad
čovjekov usud

P.S Meni nisi dosadan, mislim da su to zapravo prava pitanja
Ne znam da sam kad na ovoj temi vidjela bolju i konstruktivniju prepisku. Svaka čast! Postavili ste prava pitanja o kojima treba razmišljati. A razmišljati se mora dugoročno, a u toj istoj perspektivi treba posmatrati i proteste. Koje su koristi od njih? Pa, eto, postoji energija, još neusmjerena u pravom smjeru i na pravi način, ali postoji. Postoje 'misleći' ljudi, nismo svi baš skroz lobotomizirani i kao što reče Palermo, vođena tom energijom pojaviće se i ideja koja će sve to zatalasati ispravno. Nama se žuri, ali stvari će se mijenjati samo dugoročno. Pa nismo ni propali u roku 'odmah', već smo propadali u procesu, negativnom, ali ipak procesu. E samo u procesu možemo i izaći iz ovoga, a procesi traju.

Ne znači ovo da sad trebamo sjediti i čekati, ne, već treba razmišljati dalje o tome kako ovu početnu energiju pravilno usmjeravati, gledati oko sebe i tražiti tu ideju koja je neophodna, privlačiti druge, prilaziti drugima, misliti, misliti, misliti... Mislim da je mnogima iz Palermovog odgovora o tome zašto ljudi šute i trpe razmišljanje najteži proces kojem se moraju (ponovo?) naučiti.
Fair Life

#220 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by Fair Life »

http://www.startbih.info/Default.asp?broj=244&ID=284" onclick="window.open(this.href);return false;
45cents

#221 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

Da iskoristimo vrijeme do konkretnih praktičnih aktivnosti, predlažem da nastavimo sa pitanjem:

a) koje su najznačajnije prednosti dosadašnjih protesta?

Molim kratke, telegrafske odgovore, što narod kaže: "na prvu".

Nije zgoreg ponoviti: želim da napravim SWOT analizu i objavim je ovdje na Sa-x.. Nadam se da će to biti od koristi svim učesnicima ovog Foruma...
Hvala unaprijed...!
45cents
45cents

#222 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

U duhu promjena:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080416031" onclick="window.open(this.href);return false;

Ipak se kreće! (kao da sam to negdje ranije čuo)
suncica24

#223 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

Samo da podsjetim (i sebe, a i nas):
9. maj je za 20 DANA!

sva konstruktivna prepiska, za mene, ovdje prestaje, jer dok se mi prepisujemo i dopisujemo, vrijeme prolazi. I NIKO NISTA NE RADI!

Sto dovodi do: STA CEMO RADITI???
:cry:
suncica24

#224 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by suncica24 »

45cents wrote:U duhu promjena:

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080416031" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ipak se kreće! (kao da sam to negdje ranije čuo)
Da. puzevim koracima, ali se krece. U njenom slucaju. Sta cemo s tim?
I da, ne krece se, u premijerovom slucaju. Sta cemo s tim?

PS: Ja sve kontam da se najavim za slijedecu sedmicu! Hoce jos neko? :D
45cents

#225 Re: Dogovaramo protest 09.05.

Post by 45cents »

A šta je misliš pitati?

Možemo li ti pomoći da sastaviš pitanja?
Locked