logičnobez_ideje wrote:Dobro rece jedan momak kod mene,na raspravu o opravdanosti predmeta logika sa metodologiom prava....." Nisam upis'o pravo da razmisljam nego da strebam "![]()
Pravni fakultet
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#201 Re: Pravni fakultet-UPIS
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#202 Re: Pravni fakultet-UPIS
Chmoljo wrote:elSaik wrote:
Državnopravni razvitak. Prvi od dva njegova. Uz Bosansko komparativno pravo.![]()
![]()
![]()
i ja budala pitam
To je jedini predmet na kojem sam zakinuta za ocjenu, pored bracnog ali hajde o tome necu ni da pricam.
Znam da sam trebala dobiti cistu 10ku, a on mi dao 8.
I bas mi krivo i dan danas kako me zajeba posteno covjek.
-
elSaik
#203 Re: Pravni fakultet-UPIS
Bolje i da te zajebe na pravu pošten nego nepošten, manje će te zajebavati tokom studija.
- ladyblue18
#204 Re: Pravni fakultet-UPIS
elSaik wrote:Bolje i da te zajebe na pravu pošten nego nepošten, manje će te zajebavati tokom studija.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#205 Re: Pravni fakultet-UPIS
ladyblue18 wrote:![]()
![]()
To je jedini predmet na kojem sam zakinuta za ocjenu, pored bracnog ali hajde o tome necu ni da pricam.![]()
Znam da sam trebala dobiti cistu 10ku, a on mi dao 8.![]()
I bas mi krivo i dan danas kako me zajeba posteno covjek.
ako je neko čuo za Veljku Trivuna, dakle profa na četvrtoj predaje privredno pravo, a čini mi se da je dekan na Ekonomiji. elem, njegov sin je moja generacija i sad sjedimo mi onde na zadnjem spratu kod Bajrinog brloga i ja sav sretan kažem da sam taj dan dobio 7 iz nasljednog. kaže meni Triša: eeeeee blago tebi, ja moram 10 dobiti."
- ladyblue18
#206 Re: Pravni fakultet-UPIS
Chmoljo wrote:ladyblue18 wrote:![]()
![]()
To je jedini predmet na kojem sam zakinuta za ocjenu, pored bracnog ali hajde o tome necu ni da pricam.![]()
Znam da sam trebala dobiti cistu 10ku, a on mi dao 8.![]()
I bas mi krivo i dan danas kako me zajeba posteno covjek.![]()
![]()
![]()
![]()
ako je neko čuo za Veljku Trivuna, dakle profa na četvrtoj predaje privredno pravo, a čini mi se da je dekan na Ekonomiji. elem, njegov sin je moja generacija i sad sjedimo mi onde na zadnjem spratu kod Bajrinog brloga i ja sav sretan kažem da sam taj dan dobio 7 iz nasljednog. kaže meni Triša: eeeeee blago tebi, ja moram 10 dobiti."![]()
![]()
![]()
![]()
Inace ne marim previse za ocjene, idem na to da polozim pa sta god dobila, iako mi nisu bas lose ocjene, ali kad znam da sam pokradena za ocjenu e to me bas iznervira, i to od covjeka koji izgleda posten.
Ali hajd sad, sta cu, bilo proslo.
- Miki123
#207 Re: Pravni fakultet-UPIS
Eeeh, to je moja generacija.. ja zakasnio (čitaj došo SAMO pola sata ranije) pa nisam mogo ni uči.. meni je najsmješnije kad su objavili rezultate po grupama.. bilo je kolega koji su položili u sve 3 grupe u kojima su radili pa ime XY vidiš na 3 različita spiskaJThomas wrote:podsjeti me na predrok iz sociologije u moje vrijeme, zadnja generacija starog sistema. ah, uspomene![]()
![]()
kondenz se bukvalno sljevao s zidova hodnika ispred sale prve godine kolika je gužva bila, ja NIKAD u životu nigdje nisam vidio tako nešto![]()
ljudi se guraju, tuku, psuju da uđu prije...a tek kad uđeš
svi sa onim smanjenim skriptama na stolovima, i ni ne pokušavaju da ih sakriju od šaltage i tomića
počne ispit, šaltaga izdiktira pitanja i ode, tomić čita novine, ili puši cigaru i bleji kroz prozor
raja sve po četvero u redu, cirkus, radi ko šta hoće, on povremeno opomene i vikne, al ništa od toga
![]()
i onda rezultati, ofrlje podijelio ocjene, k'o kad zna da je 80% raje prepisivalotad sam govorio da je trebalo reality show snimiti, da ljudi ne bi povjerovali da to može da se dešava na jednoj visokoškolskoj ustanovi.
Sjećam se jedna kolegica, onako, poluštreber, nesigurna u sebe, je radila test u čini mi se sve 4 grupe
Komedija od fakulteta...
- ladyblue18
#208 Re: Pravni fakultet-UPIS
I ovo mozeMiki123 wrote:
Eeeh, to je moja generacija.. ja zakasnio (čitaj došo SAMO pola sata ranije) pa nisam mogo ni uči.. meni je najsmješnije kad su objavili rezultate po grupama.. bilo je kolega koji su položili u sve 3 grupe u kojima su radili pa ime XY vidiš na 3 različita spiska![]()
Sjećam se jedna kolegica, onako, poluštreber, nesigurna u sebe, je radila test u čini mi se sve 4 grupesamo promijeni mjesto i radi sa sljedećom grupom. Na kraju je položila u 2 grupe..
Komedija od fakulteta...![]()
- JThomas
#209 Re: Pravni fakultet-UPIS
ma radio ko je šta htio, ulazili đuture, izlazili đuture, prepisivali đuture, kažem vam, reality show...i jedna što je sa mnom sjedila je tako, nisu joj se svidjela pitanja iz prve grupe, pa je onda na brzinu tamo mijenjala frizuru, vezala kosu da je ne skonta
al šta ćeš kad oni nisu ni pokušavali skontati
al šta ćeš kad oni nisu ni pokušavali skontati
- bez_ideje
#210 Re: Pravni fakultet-UPIS
Dade i meni taj posteni,8-micu za ispit gdje sam trebala dobit 10-ku
mah,ko da oni to gledaju nesto detaljno...........
rasprede po asistentima pa kako koji ocjeni
- ladyblue18
#211 Re: Pravni fakultet-UPIS
Haj' dobro je znati da nisam jedina.bez_ideje wrote:Dade i meni taj posteni,8-micu za ispit gdje sam trebala dobit 10-ku![]()
![]()
![]()
- seda
#212 Re: Pravni fakultet-UPIS
ee pozz svima ..... moj prvi post...
predao sam papire na PF ali me nisu primili kao redovnog studenta pa sam mislio da se upisem kao vandredan student, ali nisam bas nesto upucen u to..........
Ako ima neko da je studirao vandrendno da mi malo objasni o tome...koje su prednosti (ako ih ima) a koje mane,,,,kolika je cijena i da li se moguce prebaciti sa vandrendnog na redovno studiranje? Nakon koliko vremena i koji su uslovi za to??
poZz
predao sam papire na PF ali me nisu primili kao redovnog studenta pa sam mislio da se upisem kao vandredan student, ali nisam bas nesto upucen u to..........
Ako ima neko da je studirao vandrendno da mi malo objasni o tome...koje su prednosti (ako ih ima) a koje mane,,,,kolika je cijena i da li se moguce prebaciti sa vandrendnog na redovno studiranje? Nakon koliko vremena i koji su uslovi za to??
poZz
- ladyblue18
#213 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pa cek, ako te nisu primili u redovne onda si automatski valjda prebacen u vanredne?seda wrote:ee pozz svima ..... moj prvi post...
poZz
Znam jer se meni to desilo isto.
Daklem...prednosti nemas, osim sto ne moras dolaziti na predavanja (doduse ni redovni ne dolaze), ne moras dolaziti na vjezbe koje su obavezne za redovne i sf., ne trebaju ti potpisi.
Iz nekih predmeta ne mozes raditi seminarske i to je mozda jedini nedostatak. Ali seminarski ti i onako nesto ne pomazu.
Prebaciti se mozes u redovne ako imas prosjek najmanje 8.5 i po mogucnosti ociscenu godinu u junu.
Godina je 800 KM.
To ti je sva filozofija.
- seda
#214 Re: Pravni fakultet-UPIS
a to sto se tice nastave sve je isto kao i kod redovnih,osim tih seminarskih,,,,,ladyblue18 wrote:Pa cek, ako te nisu primili u redovne onda si automatski valjda prebacen u vanredne?seda wrote:ee pozz svima ..... moj prvi post...
poZz![]()
Znam jer se meni to desilo isto.![]()
Daklem...prednosti nemas, osim sto ne moras dolaziti na predavanja (doduse ni redovni ne dolaze), ne moras dolaziti na vjezbe koje su obavezne za redovne i sf., ne trebaju ti potpisi.
Iz nekih predmeta ne mozes raditi seminarske i to je mozda jedini nedostatak. Ali seminarski ti i onako nesto ne pomazu.
Prebaciti se mozes u redovne ako imas prosjek najmanje 8.5 i po mogucnosti ociscenu godinu u junu.
Godina je 800 KM.
To ti je sva filozofija.
zajedno idemo na predavanja i tako to.............
- Arc_Angel
#215 Re: Pravni fakultet-UPIS
Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje o upisu na fakultet pa rekoh da ne otvaram novu temu.
evo o cemu se radi. imam 24 godine, i po prvi put upisujem fakultet, upisujem ga tek sada jer do sada nisam mogao iz finansiskih razloga, inace srednju školu završio kao drugi iza učenika generacije sa prosjekom 4,9. e sada odem ja neki dan da predam dokumente na FPN za upis i kaže mi tamo teta na studentskoj kako ja ne mogu da predam za redovan upis jer imam 24 godine, a kako cu u septembru imati 25 godina kada budu upisi. ja kazem ok i ona prekreci korektorom onaj redovni status i ja zokruzim redovni samofinansirajuci.
e sada pošto sam čitao zakon o visokom obrazovanju iz 2006 godine ( to je ovaj sada za bolonju )tamo se nigdje ne spominje da postoji bilo kakva starosna dob za bilo šta što je vezno za redovne studije i studije općenito.
moje pitanje je da li stvarno postoji ta ograničavajuća dob, da li je ona propisana zkonom, da li to uredjuje pravilnik svakog fakulteta samostalno ili sam ja nasamaren ?
ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu jako jako zahvalan.
evo o cemu se radi. imam 24 godine, i po prvi put upisujem fakultet, upisujem ga tek sada jer do sada nisam mogao iz finansiskih razloga, inace srednju školu završio kao drugi iza učenika generacije sa prosjekom 4,9. e sada odem ja neki dan da predam dokumente na FPN za upis i kaže mi tamo teta na studentskoj kako ja ne mogu da predam za redovan upis jer imam 24 godine, a kako cu u septembru imati 25 godina kada budu upisi. ja kazem ok i ona prekreci korektorom onaj redovni status i ja zokruzim redovni samofinansirajuci.
e sada pošto sam čitao zakon o visokom obrazovanju iz 2006 godine ( to je ovaj sada za bolonju )tamo se nigdje ne spominje da postoji bilo kakva starosna dob za bilo šta što je vezno za redovne studije i studije općenito.
moje pitanje je da li stvarno postoji ta ograničavajuća dob, da li je ona propisana zkonom, da li to uredjuje pravilnik svakog fakulteta samostalno ili sam ja nasamaren ?
- JThomas
#216 Re: Pravni fakultet-UPIS
ja ne znam ni za jedan razlog da te ne prime, jedino što poslije 26. ne možeš više biti zdravstveno osiguran po tom osnovu.
evo da vidiš i kad ćeš dolaziti na posao kad završiš ako se zaposliš kd privatnika

evo da vidiš i kad ćeš dolaziti na posao kad završiš ako se zaposliš kd privatnika
- ladyblue18
#217 Re: Pravni fakultet-UPIS
Slazem se.JThomas wrote:ja ne znam ni za jedan razlog da te ne prime, jedino što poslije 26. ne možeš više biti zdravstveno osiguran po tom osnovu.
@seda-da, zajedno na predavanja, ali vjeruj mi predavanja ti nista nece posebno pruziti, bar na prvoj godini.
Profesori samo citaju ono sto ima u knjigama tako da...
Korisnije ti je to vrijeme provesti uceci kuci ili u citaoni nego slusati to.
- seda
#218 Re: Pravni fakultet-UPIS
hehehladyblue18 wrote:Slazem se.JThomas wrote:ja ne znam ni za jedan razlog da te ne prime, jedino što poslije 26. ne možeš više biti zdravstveno osiguran po tom osnovu.
@seda-da, zajedno na predavanja, ali vjeruj mi predavanja ti nista nece posebno pruziti, bar na prvoj godini.
Profesori samo citaju ono sto ima u knjigama tako da...![]()
Korisnije ti je to vrijeme provesti uceci kuci ili u citaoni nego slusati to.
hvala na savjetu... cao
- Irm@
#219 Re: Pravni fakultet-UPIS
evo sta pishe u Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju iz jula 2007. godine:Arc_Angel wrote:Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje o upisu na fakultet pa rekoh da ne otvaram novu temu.
Član 7.
Pristup visokom obrazovanju imaju svi oni koji su završili četverogodišnju srednju školu u Bosni i Hercegovini.
Visokom obrazovanju kojim se bave licencirane visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini pristup neće biti ograničen, direktno ili indirektno, prema bilo kojoj stvarnoj ili pretpostavljenoj osnovi, kao što su: spol, rasa, seksualna orijentacija, fizički ili drugi nedostatak, bračno stanje, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno, etničko ili socijalno porijeklo, veza s nekom nacionalnom zajednicom, imovina, rođenje, starosna dob ili neki drugi status.
Član 8.
Učenici koji su srednju školu završili u inozemstvu dokaz o završenoj školi, svjedočanstvo ili diplomu, podnose na ocjenu nadležnoj instituciji koja uzima u obzir kriterije i procedure za priznavanje stranih kvalifikacija, ustanovljene u skladu s principima Konvencije o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju u evropskoj regiji.
Priznat će se, u pravilu, svjedočanstvo ili diploma koji pokazuju nivo obrazovanja koji se suštinski ne razlikuje od obrazovanja u Bosni i Hercegovini i koji nosiocu daje pravo da se prijavi na univerzitet ili pristupi polaganju prijemnog ispita za univerzitet u datoj stranoj zemlji.
Član 9.
Visoko obrazovanje može se sticati redovno, vanredno, učenjem na daljinu, ili kombiniranjem ova tri načina studiranja, onako kako to predviđa statut visokoškolske ustanove.
ili ce biti da su oni uspjeli te godine ubaciti u svoj pravilnik (mada sam ja evo preletjela pravilnik i to nigdje nije uneseno) ili te je ta gospodja na studentskoj nasamarila (sto me ne bi iznenadilo)
- Arc_Angel
#220 Re: Pravni fakultet-UPIS
Irm@ wrote:evo sta pishe u Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju iz jula 2007. godine:Arc_Angel wrote:Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje o upisu na fakultet pa rekoh da ne otvaram novu temu.
Član 7.
Pristup visokom obrazovanju imaju svi oni koji su završili četverogodišnju srednju školu u Bosni i Hercegovini.
Visokom obrazovanju kojim se bave licencirane visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini pristup neće biti ograničen, direktno ili indirektno, prema bilo kojoj stvarnoj ili pretpostavljenoj osnovi, kao što su: spol, rasa, seksualna orijentacija, fizički ili drugi nedostatak, bračno stanje, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno, etničko ili socijalno porijeklo, veza s nekom nacionalnom zajednicom, imovina, rođenje, starosna dob ili neki drugi status.
Član 8.
Učenici koji su srednju školu završili u inozemstvu dokaz o završenoj školi, svjedočanstvo ili diplomu, podnose na ocjenu nadležnoj instituciji koja uzima u obzir kriterije i procedure za priznavanje stranih kvalifikacija, ustanovljene u skladu s principima Konvencije o priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju u evropskoj regiji.
Priznat će se, u pravilu, svjedočanstvo ili diploma koji pokazuju nivo obrazovanja koji se suštinski ne razlikuje od obrazovanja u Bosni i Hercegovini i koji nosiocu daje pravo da se prijavi na univerzitet ili pristupi polaganju prijemnog ispita za univerzitet u datoj stranoj zemlji.
Član 9.
Visoko obrazovanje može se sticati redovno, vanredno, učenjem na daljinu, ili kombiniranjem ova tri načina studiranja, onako kako to predviđa statut visokoškolske ustanove.
ili ce biti da su oni uspjeli te godine ubaciti u svoj pravilnik (mada sam ja evo preletjela pravilnik i to nigdje nije uneseno) ili te je ta gospodja na studentskoj nasamarila (sto me ne bi iznenadilo)
i ja sam to gledao, i drzavni i federalni i kantonlni zakon nigdje ne piše, vidjet cu sta dalje, primljen sam sad za sada je to bitno, pa ako budem morao vou godinu da idem kao redovni samofinancirajuci ok ali iducu sigurno necu.
- JThomas
#221 Re: Pravni fakultet-UPIS
traži da ti pokažu i objasne gdje to piše, po kojem aktu, statutu ili čemu već, imaš svako pravo na to. pa ako stvarno ima, jebiga.
- idealnaM
#222 Re: Pravni fakultet-UPIS
ma kakva ogranicavajuca dob...nabolji student u mojoj grupi je tridesetpetogodisnjak,redovan student,otac troje djece i uposlenik MUP-a 
-
ivanxxx
#223 Re: Pravni fakultet-UPIS
koji je otprilike minimalni prosjek koji se može imati u srednjoj školi...a da se upišeš u redovne studente ?
- bez_ideje
#224 Re: Pravni fakultet-UPIS
Prosle godine..djevojka sa 2 razreda vrlodobra ,2 odlicna nije usla u redovne
-
elSaik
#225 Re: Pravni fakultet-UPIS
Minimalno kroz sve četiri 4.6 - 4.7. Moj je bio: 4.5, 4.3, 4.5, 4.7; i nisam uletio u redovne.ivanxxx wrote:koji je otprilike minimalni prosjek koji se može imati u srednjoj školi...a da se upišeš u redovne studente ?