U potpunosti se slaze, al posto je interesantan ovaj dokumentarac reko za one koji nisu vidjeli.Comrad wrote:Gledao sam ovaj film. Ista stvar bi se desila i kada bi svaki dan, 30 dana zaredom, za dorucak jeo 15 cevapa, pa za rucak pojedes 500 gr bureka, pa onda za vecer puknes janjetine, pljesku, doner. Naravno to ces sve zaljevati sokom, ne moras kolom, mozes i Cappyijem + svaki dan popiti ces 2-3 kafe, ispusiti kutiju cigara + kod nas mozes zaraditi i neku dodatnu bolescuru zbog nikakve higijene u objektima. Mozda bi cak bio u gorem stanju od ovog lika.rajvosa^ wrote:Cisto radi interesovanja, evo jedan dokumentarac. Obavezno pogledati.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 6377280008
Ne branim McD, ali mislim da nije nista vece zlo od nasih cevabdzinica i buregdzinica.
McDonald's u Sarajevu???
- rajvosa^
#201 Re: McDonald's u Sarajevu???
- interface
#202 Re: McDonald's u Sarajevu???
papao sam kod cika donalda juce i pade mi na pamet kako je neko hvalio duuuuuuugggiiii pomfri od specijalnog, duguljastog krompira.
slikao sam taj duuuugiiii pomfri:

danas sam prazninu u stomaku dopunio kod kralja burgera i divi kakav mi pomfri dadose

meni ovaj kingov nekako veci
slikao sam taj duuuugiiii pomfri:

danas sam prazninu u stomaku dopunio kod kralja burgera i divi kakav mi pomfri dadose

meni ovaj kingov nekako veci
-
echinacea
#203 Re: McDonald's u Sarajevu???
Kada je coca-cola dolazila na trzite sredinom 90'ih, sproveli su istrazivanje koje je pokazalo da bi se gradjani BiH osjecali vishe kao stanovnici planete (Citizens of the world), u smislu da imaju iste "uslove" kao i onaj u Njemackoj, Singapuru islicno, kada bi coca-cola bila prisutna u zemlji. Siguran sam da bi i McDonalds imao slicne rezultate, jer nasi ljudi vape za zapadnjackim korporacijama tog tipa, lancima ishrane, pica, odjece, kozmetike i slicno. Meni je njihova hrana dobra, iako je vrlo nezdrava.
-
Aduu
#204 Re: McDonald's u Sarajevu???
I pored one "hiljadu ljudi, hiljadu cudi", ja ne mogu cudom da se nacudim kako je nekome McD ukusan 
- van Basten
#205 Re: McDonald's u Sarajevu???
@interface - meni taj kingov pomfrit, osim što je veći, izgleda i bolje pržen?
- alica.k
#206 Re: McDonald's u Sarajevu???
pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
-
PlameNcica
#207 Re:
Pa evo na primjer...neko bi mogao dobiti posao u Mcdonaldsu...pa nece samo Ameri od toga zaradjivati, mcdonalds je davno presao nacionalne granice... a jos poneko novo radno mjesto nam je sigurno neophodno. tako da cemo i mi od ovoga zaradjivati. A sto se tice ugrozavanja nase tradicije, cevapa i sl....mislim da ce svako jesti ono sto zeli. gdje god bio, pa tako onaj ko ne voli ne mora - neka ide na cevape...vučko wrote:"nepostojanje McDonald's-a u Sarajevu odasilje jasnu sliku potencijalnim investitorima u BiH o kakvoj se drzavi radi."
U pravu si...nadajmo se da im daje jasnu sliku kako je ovo drzava koja nece bas tako lako pasti na njihove kapitalisticke budalastine, koje ne zeli bas toliko zarko da bude ekspoloatisana samo da bi dobila svoje mjestasce u globalnom selu.
Sto nam je taj McDonalds tako potreban? Da se mozemo furati kako smo dio "civilizovanog" svijeta dok nam penzioneri preturaju po kontejnerima? Ja mislim da imamo vece probleme od toga hoce li se McDonalds smilovati da i u nas gradic dovede Big Mac Menu...
- Amazonka27
#208 Re: McDonald's u Sarajevu???
ha ja sam rekla da koriste neki speshili duguljasti krompir, al nisam izmislila neg tako pise na njihovim web stranicama i milion nakih clanaka sto procitah....ma marketing je cudo...
ne znam kako vi...al imam odvratnu naviku vracati sve sto mi donesu u kafani ili restoranu kao alternativu...ono narucim nescafe (kafu a ne kapucino), a donese mu nakav ŽLJ kapucino...voda-voda...narucim cedevitu ...sedam neba se vidi kroz nju...narucim kotlete....dobijem gljive u nakom sosu sa komadicima mesa...prvo dobijem nagon za plakanje...pa pokusam na silu da to pojedem ili popijem...pa onda skontam..halo to su moje pare...i fakat me bude stid...a i crvenim ljude koji sjede samnom...al znam da sam 100% u pravu...moj novac i hocu ono sto sam narucila...sad ste mi dali ideju za novu temu: Marketing iluzije i prevare da nebi siljila dalje...
a mogu li pitati u kojoj zemlji si jeo u McD
a mogu li pitati u kojoj zemlji si jeo u McD
- exliberal
#209 Re: McDonald's u Sarajevu???
Ma trebali bi ga otvorit pa ko voli nek izvoli...meni je bio ogavan na pocetku...sad ako bas ogladnim mogu da zazmirim pa da ga pojedem...MC i cevapi se nemogu poredit...al da nebude da mrzim mc ...kad se najedes cevapa cijeli dan ih podrigujes....i samo se vodom naljevas....da nekazem da cijeli mirises na cevape...uh sad bi dobro dosli 
Jedina stvar koju ja nebih dao je to da se otvara na top lokaciji...na zapadu ih otvaraju svugdje i pokusavaju da ih ubace na najbolje lokacije ( sto je sa MC strane pametan ekonomski potez) samo sto time unakaze zgrade i lokacije.
Cinjenica je da se u tim restoranima vecinom hrane slabije ekonomske grupe, studenti i djeca( bez ljutnje..nemojte da se nadjete uvrijedjeni) zato koliko para toliko i muzike.
BK i Wendy's su za mene bolji od Mc.....KFC...jednom probao i kad nisam crkao...nikad vise
Jedina stvar koju ja nebih dao je to da se otvara na top lokaciji...na zapadu ih otvaraju svugdje i pokusavaju da ih ubace na najbolje lokacije ( sto je sa MC strane pametan ekonomski potez) samo sto time unakaze zgrade i lokacije.
Cinjenica je da se u tim restoranima vecinom hrane slabije ekonomske grupe, studenti i djeca( bez ljutnje..nemojte da se nadjete uvrijedjeni) zato koliko para toliko i muzike.
BK i Wendy's su za mene bolji od Mc.....KFC...jednom probao i kad nisam crkao...nikad vise
- interface
#210 Re: McDonald's u Sarajevu???
ma nako, isto je to s*anje. samo kad sam u nekom stranjskom gradu i nisam siguran gdje se moze nesto dobro papati, tad ne rizikujem, odem u mcd ili kod kinga, bar znam sta cu dobiti. inacel, obilazim ih u sirokom lukuvan Basten wrote:@interface - meni taj kingov pomfrit, osim što je veći, izgleda i bolje pržen?
- interface
#211 Re: McDonald's u Sarajevu???
pola led, pola kola. ja bas nisam prijetio da je bolja. mozda od one case s logom bude boljaalica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
btw, sad (mislim da je to od ovog ljeta) u mcd mozes kole pit dok ne crknes. dobije casu i sipas sam. mozes i s casom van pa kad popijes svratis u slijedeci mcd, natankas i tako dok ti jetra fercera
-
AmeeeL
#212 Re: McDonald's u Sarajevu???
Mah przili bi i oni cevape u mCD i bili bi tako ukusni... kako to oni rade svugdje u svijetu..npr. u svicarskoj je poznat sir... pa su sve napravili sa vise sira 
-
stari_sarajevski_gospodin
#213 Re: McDonald's u Sarajevu???
secer druze secer.alica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
- Lauryn Hill
#214 Re: McDonald's u Sarajevu???
Svidjaju mi se Micky D's (sto bi Ameri rekli
) ali i Burger King! (Btw i americka Pepsi Cola je skroz drugacijeg okusa. Fina je ona do vanilije!) Svjesna sam da je to junk food, ali isto tako su i nasi cevapi, pljeskavice i sl. hrana junk food! Zasto ne,... ali naravno ne pretjerano sada jesti ni MCdonalds ali ni nase cevape i co. I nije me sram priznati da mi je ta hrana ukusna. Bez obzira na minimalnu kolicinu hrane koja se dobije za visoko placenu cijenu jer onaj koji ima namjeru jesti tamo treba imati na umu da se tamo ipak vise placa "ime" nego hrana. Tako da ne vidim poentu u diskutovanju minimalne velicine hamburgera!? Ako se nekome ne svidja, neka jede nase "mashallah" hamburgere da se posteno najede
Ali u svakom slucaju ja sam za Micky D's u Sarajevu. Svugdje po svijetu postoji barem jedan Micky D u gradu, why not i u Sarajevu?!
Eto to je moje skromno misljene......

Ali u svakom slucaju ja sam za Micky D's u Sarajevu. Svugdje po svijetu postoji barem jedan Micky D u gradu, why not i u Sarajevu?!
-
papacja
#215 Re: McDonald's u Sarajevu???
Isto se i ja pitamAduu wrote:I pored one "hiljadu ljudi, hiljadu cudi", ja ne mogu cudom da se nacudim kako je nekome McD ukusan
- karanana
#216 Re: McDonald's u Sarajevu???
Sendvichi su bolji u BK-u a pomfrit je bolji u Micky D-u.
a jeste mi kola nekako bolja kad je natoce tamo nego ova flasirana. mozda je do leda.
a jeste mi kola nekako bolja kad je natoce tamo nego ova flasirana. mozda je do leda.
- slavkoimamodilera
#217 Re: McDonald's u Sarajevu???
Ja vani uvijek vise volim riskirati razocarenje lokalnom hranom, nego jesti u McD's-u, B.K.-u, Subway-u
i slicnim "establishments"....
To tamo sto oni prodaju pod "hrana" nije vrijedno mog novca... uostalom, u najvecoj rupi na svijetu mozes naci neki internacionalni restoran gdje mozes pojesti jal pizzu, jal kakvu ribu ili sniclu...
To tamo sto oni prodaju pod "hrana" nije vrijedno mog novca... uostalom, u najvecoj rupi na svijetu mozes naci neki internacionalni restoran gdje mozes pojesti jal pizzu, jal kakvu ribu ili sniclu...
-
melb26sa
#218 Re: McDonald's u Sarajevu???
Jok secer vec high fructose corn syrup - sto je valjda po nasem kukuruzni sirup sa visokom koncentracijom fruktoze??? Inace Americki poljoprivrednici imaju monopol po pitanju kukuruza a da i ne spominjem silne novcane poticaje od vlade za proizvodnju pa je slabo sta ovdje u americi zasladjeno secerom, uvijek se koristi taj kukuruzni sirup jer ga svi guraju (dok npr. Kuba i Mexiko bi mogli cijelu ameriku snabdjeti secerom ali ne daju ovi monopolisti - zato im je sad i problem NAFTA ugovor).stari_sarajevski_gospodin wrote:secer druze secer.alica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
- sffovac
#219 Re: McDonald's u Sarajevu???
fruktoza = vocni secermelb26sa wrote:Jok secer vec high fructose corn syrup - sto je valjda po nasem kukuruzni sirup sa visokom koncentracijom fruktoze??? Inace Americki poljoprivrednici imaju monopol po pitanju kukuruza a da i ne spominjem silne novcane poticaje od vlade za proizvodnju pa je slabo sta ovdje u americi zasladjeno secerom, uvijek se koristi taj kukuruzni sirup jer ga svi guraju (dok npr. Kuba i Mexiko bi mogli cijelu ameriku snabdjeti secerom ali ne daju ovi monopolisti - zato im je sad i problem NAFTA ugovor).stari_sarajevski_gospodin wrote:secer druze secer.alica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
-
melb26sa
#220 Re: McDonald's u Sarajevu???
fruktoza = vocni secer[/quote]sffovac wrote:
Jok secer vec high fructose corn syrup - sto je valjda po nasem kukuruzni sirup sa visokom koncentracijom fruktoze??? Inace Americki poljoprivrednici imaju monopol po pitanju kukuruza a da i ne spominjem silne novcane poticaje od vlade za proizvodnju pa je slabo sta ovdje u americi zasladjeno secerom, uvijek se koristi taj kukuruzni sirup jer ga svi guraju (dok npr. Kuba i Mexiko bi mogli cijelu ameriku snabdjeti secerom ali ne daju ovi monopolisti - zato im je sad i problem NAFTA ugovor).
da, tako bi trebalo biti ali vjeruj mi da nije ni f od prave fruktoze - to je jeftina zamjena za secer od koje imas gomile debelih ljudi jer te tjera da jedes jos vise takve hrane.
http://www.noweightgaincookbooks.com/wo ... _sugar.htm
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#221 Re: McDonald's u Sarajevu???
stari_sarajevski_gospodin wrote:Jok secer vec high fructose corn syrup - sto je valjda po nasem kukuruzni sirup sa visokom koncentracijom fruktoze??? Inace Americki poljoprivrednici imaju monopol po pitanju kukuruza a da i ne spominjem silne novcane poticaje od vlade za proizvodnju pa je slabo sta ovdje u americi zasladjeno secerom, uvijek se koristi taj kukuruzni sirup jer ga svi guraju (dok npr. Kuba i Mexiko bi mogli cijelu ameriku snabdjeti secerom ali ne daju ovi monopolisti - zato im je sad i problem NAFTA ugovor).alica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
U McD nisam bio ima jedno 3 godine. Svi lanci Fast Food-a prave gazirana pica ukljucujuci i Coke na licu mjesta od gustog sirupa koji se nalazi u velikim plasticnim galonima a koji se onda karboniziraju (gaziraju) iz celicnih boca nalik onih za plin. Davno sam radio u prodavnici gdje su se prodavali takvi sokovi i gdje sam morao da montiram te galone i boce sa karbonom. Do dan danas nemogu podnijeti ukus tih sokova. High fructose corn syrup je inace najgori oblik secera koji najvise doprinosi gojaznosti i srcanim bolestima.
Inace pored cevapa, pita, pljeskavica i drugih peksimeta predvidjam propast McD bilo gdje u BiH.
- jennisjoplin
#222 Re: McDonald's u Sarajevu???
Dado dijasporitus wrote:stari_sarajevski_gospodin wrote:Jok secer vec high fructose corn syrup - sto je valjda po nasem kukuruzni sirup sa visokom koncentracijom fruktoze??? Inace Americki poljoprivrednici imaju monopol po pitanju kukuruza a da i ne spominjem silne novcane poticaje od vlade za proizvodnju pa je slabo sta ovdje u americi zasladjeno secerom, uvijek se koristi taj kukuruzni sirup jer ga svi guraju (dok npr. Kuba i Mexiko bi mogli cijelu ameriku snabdjeti secerom ali ne daju ovi monopolisti - zato im je sad i problem NAFTA ugovor).alica.k wrote:pomfrit, coca cola i onaj sundae.....SAVRSENTVO U MCDONALDSU. koka kola im nije ni nalik na onu kupovnu :S sto puta bolja. KAKO TOOOO
U McD nisam bio ima jedno 3 godine. Svi lanci Fast Food-a prave gazirana pica ukljucujuci i Coke na licu mjesta od gustog sirupa koji se nalazi u velikim plasticnim galonima a koji se onda karboniziraju (gaziraju) iz celicnih boca nalik onih za plin. Davno sam radio u prodavnici gdje su se prodavali takvi sokovi i gdje sam morao da montiram te galone i boce sa karbonom. Do dan danas nemogu podnijeti ukus tih sokova. High fructose corn syrup je inace najgori oblik secera koji najvise doprinosi gojaznosti i srcanim bolestima.
Inace pored cevapa, pita, pljeskavica i drugih peksimeta predvidjam propast McD bilo gdje u BiH.
-
MELBOURNE_SARAJEVO
#223 Re: McDonald's u Sarajevu???
Nadam se da necu nikoga uvrjediti kad budem napisao ovo ali ljudi koji misle da bi Mc propao u Sarajevu su fakat naivni i nemaju pojima sta pricaju.Pa jeli vi mislite da Italija ili Franucska ili recimo jedna Kina ili bubam Indija nemaju vrsnu hranu i dobre specijalitete ?????ali cek Mc radi i to dobro u svim tim zemljama zasto li boze???ili mi mislimo da je samo nasa hrana dobra a u ovim zemljama je bezze pa zato kod njih ide Mc???Licno nemam nista protiv toga da jednom mjesecno spucam cheeseburger ili Big Mac meal a poslije toga sladoled sa prelivom od jagode...Za kraj niti ce Mc propasti radi cevapa niti ce cevapi propati radi Mc ..
- vox-populi
#224 Re: McDonald's u Sarajevu???
Ja neupucene diskusije, odavno nesto ovako nisam vidio.
Par cinjenica:
1. McDonald's ne otvara drzava, grad, kanton, opcina niti mjesna zajednica. Radi se o fransizi i moze ga otvoriti ko god hoce (naravno ako ima para, licenca se placa od 300.000-600.000$ plus ne znam tacno koliko mjesecno). Dakle ako ko ima para, plati i otvori Mc.
2. Prica da bi Mc u Sarajevu propao je apsolutna glupost. Isti postoji i u Beogradu i Skopju (vise njih u ovim gradovima) i jako dobro posluju. Namjerno sam naveo ova dva grada kao primjer jer imaju isto tako jako dobru i ukusnu hranu a i gurmani su otprilike kao i ljudi u Sarajevu.
3. Mc je skup je isto tako glupost. Ne kazem da je je jeftin kao cevapi ali na cijene ne utice niko iz USA ili bilo gdje drugo nego licno osoba koja je dobila licencu da otvori Mc. Dakle, ako sam ja ulozio lupam 300.000$ na licencu, plus lokalne dozvole, plus objekat lako mogu skontati kakvu cijenu moram staviti da bi mi se to nekada isplatilo. Nas je problem sto se hoce zarada preko noci pa bi vjerovatno cijene bile basnoslovne. Primjer: tri hamburgera u Skopju su prije dvije godine bila 100 denara ili ti 3 KM. Ako je to puno onda ne znam.
4. Tvrdnja da koriste kengurovo meso, kravlje oci, maciju guzicu i sl je jos jedna glupost. Ako iko sumnja u takvo nesto, moze jako dobro zaraditi. Dovoljno je da se zaposli u nekom Mc, uzme svjez hamburger i odnese ga na hemijsku kontrolu. Jest da je malo ulaganje ali za takvu tuzbu bi se dobilo jako puno para. E sad ne vjerujem da sam ja tako pametan pa sam se prvi ovoga sjetio.
5. Ovo bas i nije cinjenica nego vise moje licno misljenje ili pretpostavka: najzesci protivnici Mc nikada u isti nisu krocili.
Kao zakljucak: mislim da bi Sarajevu trebao Mc, ako nista a ono zbog raznovrsnije ponude, pa ko voli nek izvoli. Ne moze se stalno zivjeti na pitama i cevapima.
Par cinjenica:
1. McDonald's ne otvara drzava, grad, kanton, opcina niti mjesna zajednica. Radi se o fransizi i moze ga otvoriti ko god hoce (naravno ako ima para, licenca se placa od 300.000-600.000$ plus ne znam tacno koliko mjesecno). Dakle ako ko ima para, plati i otvori Mc.
2. Prica da bi Mc u Sarajevu propao je apsolutna glupost. Isti postoji i u Beogradu i Skopju (vise njih u ovim gradovima) i jako dobro posluju. Namjerno sam naveo ova dva grada kao primjer jer imaju isto tako jako dobru i ukusnu hranu a i gurmani su otprilike kao i ljudi u Sarajevu.
3. Mc je skup je isto tako glupost. Ne kazem da je je jeftin kao cevapi ali na cijene ne utice niko iz USA ili bilo gdje drugo nego licno osoba koja je dobila licencu da otvori Mc. Dakle, ako sam ja ulozio lupam 300.000$ na licencu, plus lokalne dozvole, plus objekat lako mogu skontati kakvu cijenu moram staviti da bi mi se to nekada isplatilo. Nas je problem sto se hoce zarada preko noci pa bi vjerovatno cijene bile basnoslovne. Primjer: tri hamburgera u Skopju su prije dvije godine bila 100 denara ili ti 3 KM. Ako je to puno onda ne znam.
4. Tvrdnja da koriste kengurovo meso, kravlje oci, maciju guzicu i sl je jos jedna glupost. Ako iko sumnja u takvo nesto, moze jako dobro zaraditi. Dovoljno je da se zaposli u nekom Mc, uzme svjez hamburger i odnese ga na hemijsku kontrolu. Jest da je malo ulaganje ali za takvu tuzbu bi se dobilo jako puno para. E sad ne vjerujem da sam ja tako pametan pa sam se prvi ovoga sjetio.
5. Ovo bas i nije cinjenica nego vise moje licno misljenje ili pretpostavka: najzesci protivnici Mc nikada u isti nisu krocili.
Kao zakljucak: mislim da bi Sarajevu trebao Mc, ako nista a ono zbog raznovrsnije ponude, pa ko voli nek izvoli. Ne moze se stalno zivjeti na pitama i cevapima.
- spreca
#225 Re: McDonald's u Sarajevu???
Cevap je car a u MD ni da sam lud i ne da je tamo lose ali ipak je cevap CEVAP pa bilo gdje u BG ,SA TZ Zg itd.