hrabren miloradovic wrote:majstorina wrote:Činjenice jasno ukazuju da ja za račun Obrenovića lomio uticaj crnogorskog Gospodara.Kad je sve otišlo k đavlu umjesto da prepješači lagano koji kilometar i obre se na Stradunu on se lomatao brdima i forsirao rijeke.
Odakle ti priča?! , informacije iz otg perioda su inače šture , a sad odjednom se zna da je ovaj špijun!
Sve i da jeste špijun , kakav ti je ono dokaz za to?! , daj nešto reci više o tome jer ono što si napisao je skroz neodređeno i ništa mi ne govori!
Znaš za boj na Vučije Dolu,ono crnogorci i hercegovci kasape nizam u hercegovačkim klancima.Šta tad radi Musić sa svojim Ljubinjsko -Popovskim bataljonom?
Ništa,naravno!Manekeniše se nekih stotinjak kilometara jugozapadnije ko fol čuva nekakvu odstupnicu.
Posle te pobjede Nikoli rastu apetiti i ovaj konta da za sebe namakne cijelu Hercegovinu.To naravno ne odgovara Austriji, glavnom igraču na terenu ali ne odgovara ni srpskom knezu Obrenoviću koji se nada nekoj iznenadnoj prilici da jami i Bosnu a bogami i Hercegovinu.Još mu i Karađorđević muti vodu među bosanskom rajom.Obrenović je imao svog čovjeka u ustanku.To je bio banjanski vojvoda Maksim Baćović ali je otkriven pa mu je iscenirana pogibija od strane glavnog knjazovog operativca Peka Pavlovića komadanta jajoša, neke tadašnje verzije Legijinih crvenih beretki inače jedinice koja je samo kompromitovala ustanike vršeći zločine nad muslimanskom rajom i pljačkajući sve šta stignu.
Na koncu biva to da se knjaz zadovoljava nekim sitnim teritorijalnim ustupcima,Obrenović dobiva garancije da će mu Austrija isposlovati priznanje nezavisnosti i da će dobit nešto zemlje neđe tamo daleko, a Austrija za sebe uzima glavni kolač.
Obrenoviću su ustupci puna šaka brade.Ali samoljubivi Nikola nije ostvario ratne ciljeve pa mora na nekog svaliti krivicu.Izabran je Don Ivan Musić.Njemu se lijepi etiketa da je austrijski obavještajac i da je svojim subverzivnim djelovanjem nanio ogromnu štetu pokretu.
Ali šta se zbiva.Austrija okupira Bosnu i Hercegovinu a njihov glavni igrač bježi Milanu Obrenoviću na državne jasle.Može se sad reći da je on zabijo prst u oko Austrijancima pa je zbog toga šturno,međutim turo je prst đe ne treba još i više Bogdan Zimonjić ali je osto.
Treba da živiš ko i ja u Hercegovini pa ćeš jasno vidjeti da je ovamo svako nečiji igrač i da se malo ko o narodu brine iz plemenitih pobuda