Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hrabren miloradovic

#201 Re: Srpska proslost

Post by hrabren miloradovic »

kaboom wrote:
hrabren miloradovic wrote:...
Vidi sliku pomen table , da čovek ne poveruje !!

http://--- NO LINKS ---/forum/download/f ... &mode=view
...

moram priznati da nisam znao za ovaj spomenik don Ivanu Musicu
vrhunski natpis :lol:
" ... i odbranili djedovska ognjista od crnogorskih i srpskih posezanja ..." :lol: :lol: :lol:
Pa zar nije ekstra?! :D

Ja sam se polomio od smeha kad sam video , čak je čovek otvorio temu o njemu i to bez imalo dileme da to istina što piše! :lol:

Nego da te priupitam , jesi čuo za Jovana Horvata??!!
majstorina

#202 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

hrabren miloradovic wrote:
kaboom wrote:
hrabren miloradovic wrote:...
Vidi sliku pomen table , da čovek ne poveruje !!

http://--- NO LINKS ---/forum/download/f ... &mode=view
...

moram priznati da nisam znao za ovaj spomenik don Ivanu Musicu
vrhunski natpis :lol:
" ... i odbranili djedovska ognjista od crnogorskih i srpskih posezanja ..." :lol: :lol: :lol:
Pa zar nije ekstra?! :D

Ja sam se polomio od smeha kad sam video , čak je čovek otvorio temu o njemu i to bez imalo dileme da to istina što piše! :lol:

Nego da te priupitam , jesi čuo za Jovana Horvata??!!
Musić je bio obrenovićevski špijun.Tužno je što nisu napisali na onom spomeniku da su se i Srbi borili u toj prvoj borbi na Krupi.Zanemaruju velike zasluge Kapetana Dojnjeg Hrasna i Zelene Gabele Mihe Brstine i njegovih sinova Trifka barjktara i Riste stotinaša kao i ustanike iz porodica Mandrapa,Žarković,Nadaždin...Ali nije ni čudo kad su 1941 baš tu na Krupi ustaše pobile tačno 20 Mihinih potomaka.
Horvat je osnovao neku Novu Srbiju ili nešto slično u Rusiji?
Last edited by majstorina on 27/02/2010 18:08, edited 2 times in total.
hrabren miloradovic

#203 Re: Srpska proslost

Musić je bio obrenovićevski špijun.Horvat je osnovao neku Novu Srbiju ili nešto slično u Rusiji?
:lol:

Odakle ti to da je bio špijun?! , mislim OK i da jeste , samo mi to zvuči bezveze , čovek se borio direktno i javno , tako da ne razumem šta je i koga je špijunirao!
Možda hercegovačke fratre koji su bili austrijski špijuni?! :D

Ali u svakom slučaju ova informacija je odlična da mu popuni natpis na tabli , uz to što je se borio protiv posezanja srpskog za hrvatskim teritirijem?! , uzgred je bio i srpski špika! :D
majstorina

#204 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

Musić je bio obrenovićevski špijun.Horvat je osnovao neku Novu Srbiju ili nešto slično u Rusiji?
:lol:

Odakle ti to da je bio špijun?! , mislim OK i da jeste , samo mi to zvuči bezveze , čovek se borio direktno i javno , tako da ne razumem šta je i koga je špijunirao!
Možda hercegovačke fratre koji su bili austrijski špijuni?! :D

Ali u svakom slučaju ova informacija je odlična da mu popuni natpis na tabli , uz to što je se borio protiv posezanja srpskog za hrvatskim teritirijem?! , uzgred je bio i srpski špika! :D
Činjenice jasno ukazuju da ja za račun Obrenovića lomio uticaj crnogorskog Gospodara.Kad je sve otišlo k đavlu umjesto da prepješači lagano koji kilometar i obre se na Stradunu on se lomatao brdima i forsirao rijeke.
hrabren miloradovic

#205 Re: Srpska proslost

majstorina wrote:Činjenice jasno ukazuju da ja za račun Obrenovića lomio uticaj crnogorskog Gospodara.Kad je sve otišlo k đavlu umjesto da prepješači lagano koji kilometar i obre se na Stradunu on se lomatao brdima i forsirao rijeke.
Odakle ti priča?! , informacije iz otg perioda su inače šture , a sad odjednom se zna da je ovaj špijun!

Sve i da jeste špijun , kakav ti je ono dokaz za to?! , daj nešto reci više o tome jer ono što si napisao je skroz neodređeno i ništa mi ne govori!
majstorina

#206 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

majstorina wrote:Činjenice jasno ukazuju da ja za račun Obrenovića lomio uticaj crnogorskog Gospodara.Kad je sve otišlo k đavlu umjesto da prepješači lagano koji kilometar i obre se na Stradunu on se lomatao brdima i forsirao rijeke.
Odakle ti priča?! , informacije iz otg perioda su inače šture , a sad odjednom se zna da je ovaj špijun!

Sve i da jeste špijun , kakav ti je ono dokaz za to?! , daj nešto reci više o tome jer ono što si napisao je skroz neodređeno i ništa mi ne govori!
Znaš za boj na Vučije Dolu,ono crnogorci i hercegovci kasape nizam u hercegovačkim klancima.Šta tad radi Musić sa svojim Ljubinjsko -Popovskim bataljonom?
Ništa,naravno!Manekeniše se nekih stotinjak kilometara jugozapadnije ko fol čuva nekakvu odstupnicu.
Posle te pobjede Nikoli rastu apetiti i ovaj konta da za sebe namakne cijelu Hercegovinu.To naravno ne odgovara Austriji, glavnom igraču na terenu ali ne odgovara ni srpskom knezu Obrenoviću koji se nada nekoj iznenadnoj prilici da jami i Bosnu a bogami i Hercegovinu.Još mu i Karađorđević muti vodu među bosanskom rajom.Obrenović je imao svog čovjeka u ustanku.To je bio banjanski vojvoda Maksim Baćović ali je otkriven pa mu je iscenirana pogibija od strane glavnog knjazovog operativca Peka Pavlovića komadanta jajoša, neke tadašnje verzije Legijinih crvenih beretki inače jedinice koja je samo kompromitovala ustanike vršeći zločine nad muslimanskom rajom i pljačkajući sve šta stignu.
Na koncu biva to da se knjaz zadovoljava nekim sitnim teritorijalnim ustupcima,Obrenović dobiva garancije da će mu Austrija isposlovati priznanje nezavisnosti i da će dobit nešto zemlje neđe tamo daleko, a Austrija za sebe uzima glavni kolač.
Obrenoviću su ustupci puna šaka brade.Ali samoljubivi Nikola nije ostvario ratne ciljeve pa mora na nekog svaliti krivicu.Izabran je Don Ivan Musić.Njemu se lijepi etiketa da je austrijski obavještajac i da je svojim subverzivnim djelovanjem nanio ogromnu štetu pokretu.
Ali šta se zbiva.Austrija okupira Bosnu i Hercegovinu a njihov glavni igrač bježi Milanu Obrenoviću na državne jasle.Može se sad reći da je on zabijo prst u oko Austrijancima pa je zbog toga šturno,međutim turo je prst đe ne treba još i više Bogdan Zimonjić ali je osto.
Treba da živiš ko i ja u Hercegovini pa ćeš jasno vidjeti da je ovamo svako nečiji igrač i da se malo ko o narodu brine iz plemenitih pobuda
hrabren miloradovic

#207 Re: Srpska proslost

majstorina wrote:

Znaš za boj na Vučije Dolu,ono crnogorci i hercegovci kasape nizam u hercegovačkim klancima.Šta tad radi Musić sa svojim Ljubinjsko -Popovskim bataljonom?
Ništa,naravno!Manekeniše se nekih stotinjak kilometara jugozapadnije ko fol čuva nekakvu odstupnicu.
Posle te pobjede Nikoli rastu apetiti i ovaj konta da za sebe namakne cijelu Hercegovinu.To naravno ne odgovara Austriji, glavnom igraču na terenu ali ne odgovara ni srpskom knezu Obrenoviću koji se nada nekoj iznenadnoj prilici da jami i Bosnu a bogami i Hercegovinu.Još mu i Karađorđević muti vodu među bosanskom rajom.Obrenović je imao svog čovjeka u ustanku.To je bio banjanski vojvoda Maksim Baćović ali je otkriven pa mu je iscenirana pogibija od strane glavnog knjazovog operativca Peka Pavlovića komadanta jajoša, neke tadašnje verzije Legijinih crvenih beretki inače jedinice koja je samo kompromitovala ustanike vršeći zločine nad muslimanskom rajom i pljačkajući sve šta stignu.
Na koncu biva to da se knjaz zadovoljava nekim sitnim teritorijalnim ustupcima,Obrenović dobiva garancije da će mu Austrija isposlovati priznanje nezavisnosti i da će dobit nešto zemlje neđe tamo daleko, a Austrija za sebe uzima glavni kolač.
Obrenoviću su ustupci puna šaka brade.Ali samoljubivi Nikola nije ostvario ratne ciljeve pa mora na nekog svaliti krivicu.Izabran je Don Ivan Musić.Njemu se lijepi etiketa da je austrijski obavještajac i da je svojim subverzivnim djelovanjem nanio ogromnu štetu pokretu.
Ali šta se zbiva.Austrija okupira Bosnu i Hercegovinu a njihov glavni igrač bježi Milanu Obrenoviću na državne jasle.Može se sad reći da je on zabijo prst u oko Austrijancima pa je zbog toga šturno,međutim turo je prst đe ne treba još i više Bogdan Zimonjić ali je osto.
Treba da živiš ko i ja u Hercegovini pa ćeš jasno vidjeti da je ovamo svako nečiji igrač i da se malo ko o narodu brine iz plemenitih pobuda

OK , vo su baš neki detalji u koje nisam baš najbolje upućen , ali mi je i logično po ovome tvom da je Obrenovićev špijun , tj. logično mi je da ga je Nikola napao jer Obrenovići su redom naginjali Austriji , naravno sve zavisi od trenutaka , ali to ječinjenica s'obzirom da Rusiji nisu!

p.s
I ja sam poreklom iz doduše Stare Hercegovine i to baš iz kraja Maksima Baćovića , i znam vrlo dobro da se slabo ko brine i ljudima iz plemenitih razloga osim onako deklarativno kad im ustreba!
_majevica_

#208 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

Kad vec pricamo o hercegovini.Znal neko svojevremeno u Humu koliko je bilo Vlaha,maniheja,katolika,..
I ko se sahranjivao ispod stecaka do dolaska osmanlija?Posto dolaskom osmanlija vec se svi polako
asimiliraju u tri osnovne monoteisticke vjere.pravoslavlje,katolicanstvo i islam.
hrabren miloradovic

#209 Re: Srpska proslost

_majevica_ wrote:Kad vec pricamo o hercegovini.Znal neko svojevremeno u Humu koliko je bilo Vlaha,maniheja,katolika,..
I ko se sahranjivao ispod stecaka do dolaska osmanlija?Posto dolaskom osmanlija vec se svi polako
asimiliraju u tri osnovne monoteisticke vjere.pravoslavlje,katolicanstvo i islam.
Zavisi za koji period istorije Huma misliš?!

Ako je pre stvaranja srpske države , onda tamo nema niti Vlaha(barem sa velikim slovom početnim) , naročito maniheja a Bogami niti katolika! , jer šta znači biti katolik u to vreme(12.vek) , i to u unutrašnjosti pre dolaska franjevaca!

Katoličanstvo tada , ili da budem precizniji politčko papstvo je čist namet stranaca koji su dolaze da uspostave vlast nad dušama vernika koji su bili istočnog narodnog obreda bez striktne crkvene hiejrarhije koja je u stvari bila iskjlučivo zavisna od lokalnog vladara , koji se lomio oko uticaja!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#210 Re: Srpska proslost

Post by Toto »

A zar su Srbi u 12 vijeku pravili popise stanovnistva, ili ovi danasnji naucnici pomocu uranijuma prebrojavaju zivalj.
_majevica_

#211 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

kaboom wrote:jel neko moze u kratkim crtama da prenese sta uce djeca u federaciji o hercegovackom ustanku (ako uce uopste)

@majevica
zanimljiva ti je ova opservacija o kvislinzima, vidis nisam nikad razmisljao u tom pravcu kad sam citao o hercegovackom ustanku i turkoj okupaciji uopste. ako ides tom logikom, primjetices da i danas ima dosta potomaka tih kvislinga koji tiho pate i kukaju za pustim turskim :lol:
Svu tu bagru okupatorsku i kvislinsku sto je ostala da smrdi u BiH treba polaho spustiti na zemlju... :-D
_majevica_

#212 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

_majevica_ wrote:Kad vec pricamo o hercegovini.Znal neko svojevremeno u Humu koliko je bilo Vlaha,maniheja,katolika,..

Ako je pre stvaranja srpske države , onda tamo nema niti Vlaha(barem sa velikim slovom početnim) , naročito maniheja a Bogami niti katolika! , jer šta znači biti katolik u to vreme(12.vek) , i to u unutrašnjosti pre dolaska franjevaca!

Katoličanstvo tada , ili da budem precizniji politčko papstvo je čist namet stranaca koji su dolaze da uspostave vlast nad dušama vernika koji su bili istočnog narodnog obreda bez striktne crkvene hiejrarhije koja je u stvari bila iskjlučivo zavisna od lokalnog vladara , koji se lomio oko uticaja!

Cuj druze Srbi u BiH postaju tek od Teofila i Pelagica u XIX st.A takodje mozemo od tada pricati o Srbima,Hrvatima.
Dok Bosnjani postoje do dolaska osmanlija.A od XV do XIX st. na podruciju danasnje BiH su Bosnjaci(katolici,pravoslavci i muslimani)
hrabren miloradovic

#213 Re: Srpska proslost

_majevica_ wrote:

Cuj druze Srbi u BiH postaju tek od Teofila i Pelagica u XIX st.A takodje mozemo od tada pricati o Srbima,Hrvatima.
Dok Bosnjani postoje do dolaska osmanlija.A od XV do XIX st. na podruciju danasnje BiH su Bosnjaci(katolici,pravoslavci i muslimani)
Slušaj druže jesi ti slep ili sam ja lud?! , gde ti vidiš da sam napisao išta u mom postu o Srbima?! , zato kad repliciraš onda gledaj šta radiš , jer ovako ispada da juriš bele miševe ili nešto slično!

A ovakve postove tipa propagandnih govora bez analize i kao neki televizijski jeftini političarčić neću kometarisati!

Zato il' se suzdrži od toga ili diskutuj i piši normalno! , čisto da bi i ostali sa tobom mogli to isto uraditi!
_majevica_

#214 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

_majevica_ wrote:

Ovo podebljano obrati paznju...Znaci pitao sam o Humu a ti nabacujes srpsku drzavu...kakve veze ima srpska
drzava i sa stanovnistvom Huma.Nabacujes odgovor nekim podpitanjima...

hrabren miloradovic wrote:Slušaj druže jesi ti slep ili sam ja lud?! , gde ti vidiš da sam napisao išta u mom postu o Srbima?! , zato kad repliciraš onda gledaj šta radiš , jer ovako ispada da juriš bele miševe ili nešto slično!
Znaci pogledaj ova dva posta.Sta sam pitao i kako si odgovorio..Naravno da je pitanje Huma u vremenu Tvrtka I.
Koliko je bilo Vlaha,maniheja il katolika u to vrijeme u Humu?Ili ko je od stanovnistva tada u Humu imao
prebivaliste :roll:
majstorina

#215 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

Nema nekih sigurnih pokazatelja da bi mogli bilo šta sa sigurnočću tvrditi.Vjerujem da je do uspostave Humske episkopije većina stanovništva pripadala Katoličkoj crkvi.Potom Pravoslavlje postaje dominantna religija u istočnom djelu Hercegovine izuzev dubrovačkog zaleđa.
E sad šta su ti Vlasi nije mi do kraja poznato.Možda i jesu ostatci predslovenskog stanovništva ali su u ogromnoj mjeri već u doba Stefana Nemanje do kraja slovenizovani.
Pilično sam siguran na osnovu materijalnih ostataka da su bili većinom pravoslavci u vrijeme dolaska Osmanlija.
A o manihejima stvarno slabo išta znam
hrabren miloradovic

#216 Re: Srpska proslost

Ja ne znam koji je tvoj problem?! , Hum je i pre osnivanja srpske države tj.kraljevstva bio pod srpskim knezovima , tako da je pominjanje srpske države sasvim logično , jer ga je pre osnivanja srpske države držao Nemanjin brat knez Miroslav , i još pre njega neki da ih ne navodim!, zato sam i naveo da tamo niti ijedna od tri imena koje si ti pomenuo ne postoji ni kao verski niti kao nacionalni , znači bez manihejaca,Vlaha i katolika!
Ovi treći su prisutni utoliko da se ustostavi papska vlast , ali znamo šta je uradio "manihejac" knez Miroslav papskom biskupu zajedno sa "manihejcima" Kačićima sa Neretve!

Znači Hum je sigurno povezan sa srpskom državom i tradicijom bez prestanka sve do Hercega od sv.Save! , što da je neprekidan kontinuitet sve do danas!

A pošto se ti neodređeno pitao šta te interesuje , ja nisam vidovit da znam da pitaš u vezi Tvrtkovog osvajanja i njegovu vladavinu nad Humom!
majstorina

#217 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

hrabren miloradovic wrote:Ja ne znam koji je tvoj problem?! , Hum je i pre osnivanja srpske države tj.kraljevstva bio pod srpskim knezovima , tako da je pominjanje srpske države sasvim logično , jer ga je pre osnivanja srpske države držao Nemanjin brat knez Miroslav , i još pre njega neki da ih ne navodim!, zato sam i naveo da tamo niti ijedna od tri imena koje si ti pomenuo ne postoji ni kao verski niti kao nacionalni , znači bez manihejaca,Vlaha i katolika!
Ovi treći su prisutni utoliko da se ustostavi papska vlast , ali znamo šta je uradio "manihejac" knez Miroslav papskom biskupu zajedno sa "manihejcima" Kačićima sa Neretve!

Znači Hum je sigurno povezan sa srpskom državom i tradicijom bez prestanka sve do Hercega od sv.Save! , što da je neprekidan kontinuitet sve do danas!

A pošto se ti neodređeno pitao šta te interesuje , ja nisam vidovit da znam da pitaš u vezi Tvrtkovog osvajanja i njegovu vladavinu nad Humom!
Tako veli Porfirogenit.Ali kad piše o Srbima kao servusima onda je u pravu ali kad ustvrdi da su Srbi naselili Hum,Travuniju i Neretvu onda je lažov i jedan od povijesnih inspiratora Narčetanija.
Znači imamo neki kontinuitet srpskog obitavanja u današnjoj Hercegovini od 7 vijeka pa do 1324 isa izuzetkom one Dukljaninove mitske Crvene Hrvatske.Onda ide period od nekih 70 godina jake vladavine bosanskih banova i kraljeva Prosto je nevjerovatno kako je tada betoniran bošnjanski i bogumilski indetitet koji traje do dan danas.
hrabren miloradovic

#218 Re: Srpska proslost

majstorina wrote:Tako veli Porfirogenit.Ali kad piše o Srbima kao servusima onda je u pravu ali kad ustvrdi da su Srbi naselili Hum,Travuniju i Neretvu onda je lažov i jedan od povijesnih inspiratora Narčetanija.
Znači imamo neki kontinuitet srpskog obitavanja u današnjoj Hercegovini od 7 vijeka pa do 1324 isa izuzetkom one Dukljaninove mitske Crvene Hrvatske.Onda ide period od nekih 70 godina jake vladavine bosanskih banova i kraljeva Prosto je nevjerovatno kako je tada betoniran bošnjanski i bogumilski indetitet koji traje do dan danas.
Ako ćeš da mlatiš i pljuješ kao na ovom boldovanom završili smo razgovor! , zaista mi nije jasno čemo ovo ?! :roll:
majstorina

#219 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

majstorina wrote:Tako veli Porfirogenit.Ali kad piše o Srbima kao servusima onda je u pravu ali kad ustvrdi da su Srbi naselili Hum,Travuniju i Neretvu onda je lažov i jedan od povijesnih inspiratora Narčetanija.
Ako ćeš da mlatiš i pljuješ kao na ovom boldovanom završili smo razgovor! , zaista mi nije jasno čemo ovo ?! :roll:
Pa možeš li ti da osjetiš prizvuk ironije u onom boldovanom?
hrabren miloradovic

#220 Re: Srpska proslost

majstorina wrote:
Pa možeš li ti da osjetiš prizvuk ironije u onom boldovanom?
OK ,prevideo sam , izvini jbg , jer uvek se neko nakači sa tom pričom , a i zamenio sam te sa onim majevicom , sličano izgleda nick kad preletim po postovima! :)

Ma da "servi" su najveća priča ovih "suprstavljenih" još od blagopočivšeg oca nacije Ante Starčevića ! , ali eto i dan danas traje! :roll:

Nećemo o crvenim Hrvatima i sličnim glupostima , to je više za herceg-bosna sajt , tamo je fra Dominik-crveni-Mandić još neprikosnoveni autoritet!, tamo je Mihajlo Višević bez pogovora Hrvat , ali nek' se deca igraju što im i tradicija nalaže što smo videli u slučaju don Ivana Musića i njegove table!
Nezbilj

#221 Re: Srpska proslost

Post by Nezbilj »

Hebo ga ti nalupeto si se gluposti iz arsenala srpske istoriofantastike ko Maksim po diviziji i sada se ljutiš i čudiš kad ti neko imalo opali kontru. Stvarno si ugrožen nema šta :D
Nezbilj

#222 Re: Srpska proslost

Post by Nezbilj »

hrabren miloradovic wrote:Znači Hum je sigurno povezan sa srpskom državom i tradicijom bez prestanka sve do Hercega od sv.Save! , što da je neprekidan kontinuitet sve do danas!
Ovo je vjerovatno najveća glupost i laž od svih koje si izrekao. Svaka čast na ovome bi ti pozavidio i Risto Đogo.
_majevica_

#223 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

Nezbilj wrote:
hrabren miloradovic wrote:Znači Hum je sigurno povezan sa srpskom državom i tradicijom bez prestanka sve do Hercega od sv.Save! , što da je neprekidan kontinuitet sve do danas!
Ovo je vjerovatno najveća glupost i laž od svih koje si izrekao. Svaka čast na ovome bi ti pozavidio i Risto Đogo.

Ma nije to samo...covjek stvara srpske drzave duz jadrana i sada malo u unutrasnjost.Vjerovatno je dosao sa srbskim drzavama do Karlovca... :-)
majstorina

#224 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

Nezbilj wrote:
Jeste malo pretjerao ali moraš priznati da je od doseljavanja slovena pa do 1324 Hum najčešće pod srpskim uticajem.Naravno nećemo se složiti oko dukljanskih vladara ali šta ćeš,naša ,mislim srpska istorijigrafija je zauzela stav da su Voisavljevići srpska dinastija.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#225 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

prepucavanja ostavite za neku drugu priliku i drugo mjesto. imate temu, pišite o njoj.
Post Reply