Konacno smislen post! Pa zaboga nije im proucila dovu za sretan brak niti ih je skropila svetom vodicom. Samo sto je nekima mrsko sto neko ima drukcije misljenje i manire od njih...lady midnight wrote:pitt wrote:ima li ko da objasni onom gore kako to eskimi i pingvini ne propadaju![]()
: D
ma evo, ja se sve kanim, al kontam to je bilo kad je bio mali i kad je posmatrao zemaljsku kuglu![]()
mozhda je u medjuvremenu i chuo neshto o gravitaciji, pa valjda nije potrebno
![]()
![]()
nego, kakve to veze ima sa maticharkom i rukovanjem![]()
osim ako s ene drzhimo one da je sve uvezano
![]()
![]()
![]()
nego ivy - iskreno, ne ulazeci uopce u komentare ovih shto amazonski"brane" islam -- mislim da i ti malo pretjerujesh.
bonton je bonton, a svak ga definira na odredjeni nachin -- a maniri nemaju veze sa sekularizmom.
ne mislim da je sekularizam u opasnosti zato shto jedna maticharka odbija da se rukuje sa mushkarcima, jer bonton nije nikakva vrijednost ili pravo koje bi negdje bilo zapisana ili garantovano, za razliku od prava na ispoljavanje vjere. te stvari imaju razlichit kvalitet, nisu chak ni na istom nivou, da bi se moralo vagati koje je vazhnije, a koje ne. sve dok ona obavlja svoj posao kako treba, sve dok ceremoniju vjenchanja sprovodi po propisima sekularne drzhave za koju radi (a poshtovanje mozhe iskazati i verbalno) ne dovodi ona sekularizam u opasnost.
Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
-
sabanss
#201 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
-
DS9
#202 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ja se potpuno slazem. Osim toga, licno bih se jako uvrijedila da se maticarka rukuje samnom, a ne rukuje s mojim muzem. Ako je vec dotle doslo (a na zalost izgleda da jeste), onda neka ne pruza ruku ni meni. Sta se ja imam rukovati s nekim ko se nece rukovati s mojim muzem?GandalfSivi wrote:I nebi mi mrsko da prodjem kroz cijelu temu (dugo me nije bilo) i jos uvijek ne mogu sebi da dodjem od komentara koje vidim ovdje. Pa vi ste procesljali zakone, amandmane, deklaracije i sve ostalo, a zaboravili na onu najosnovniju stvar. Opstu kulturu. Svako podneblje ima svoju kulturu, a u Sarajevu je dio te kulture uvijek bilo rukovanje kad se nekome nesta cestita. Svaka cast i vjeri i svemu, ali fakat dokle vise. Nije ovo vise ni pitanje rukovanja, niti izgradnje jedne dzamije, niti uplitanja Reisa kao vrhovnog vjerskog autoriteta u politiku, niti jednog drugog malog detalja. Ali kada se pogleda u cjelini, dobije se mijenjanje obicaja, kulture, identiteta i svega onoga sto bi trebalo krasiti Sarajevo kao jedan multikultralni, multireligijski grad u kojem se susrecu istok i zapad, gdje se uvijek znalo za mjeru u svemu. Svi mi hocemo da se bijemo kad nam neko kaze da je Sarajevo Teheran, a u isto vrijeme mnogi od nas ovdje pokusavaju opravdati stvari koje u Sarajevu nikada nisu postojale. Ponavljam, rukovanje je samo jedan banalni primjer, dok je pravi problem puno veci od toga. Bez obzira sto privremeno zivim izvan drzave, imam puno pravo reci da mi se najvise gade ovi borci za "nase" islamske obicaje koji se javljaju iz drzava gdje o istoj religiji mogu nauciti samo u vjerskim institucijama, a nikako kroz neki svakodnevni zivot. Preporucio bih vam svima da pogledate Latinicu o opsadi grada. evo i link http://video.google.com/videoplay?docid ... ex=0&hl=en pa se malo podsjetite za sta smo se svi koji smo bili tu borili, nebi vam zgorega bilo...
-
nigdje.nikog
#203 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ma nebitno je hoce li se ona rukovati.
Ajmo se malo staviti u polozaj nekoga ko nije odavde i ne poznaje "objasnjenje ovakvog ponasanja".
Sta bi taj neko mislio o ovoj zemlji?
I onda se cudimo sto Srbi hoce da se otcjepe, Hrvati traze 3 entitet, a svi trazimo tudje drzavljanstvo...
Ajmo se malo staviti u polozaj nekoga ko nije odavde i ne poznaje "objasnjenje ovakvog ponasanja".
I onda se cudimo sto Srbi hoce da se otcjepe, Hrvati traze 3 entitet, a svi trazimo tudje drzavljanstvo...
-
DS9
#204 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Licno sam se, prije par godina, nasla u drustvu gdje se momak rukovao sa svojom sestrom i jos dvojicom prijatelja, a kad sam mu ja pruzila ruku, rekao mi je da se ne rukuje sa zenama. Ja do tada nisam znala za te obicaje ne rukovanja i kako sam se mogla osjecati?
-
miop
#205 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Aaaaa to je razlog, maticarka je kriva za svenigdje.nikog wrote:Ma nebitno je hoce li se ona rukovati.
-
Valbon_1
#206 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
miop wrote:Aaaaa to je razlog, maticarka je kriva za svenigdje.nikog wrote:Ma nebitno je hoce li se ona rukovati.
- beautyfool
#207 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Hvala Allah dz.s kad ima obrazovanih ljudi na ovom forumu i umjesto mi kao bosanci da budemo sretni sto je jedna djevojka bosanka poslana na postiplomski cak u Ameriku da bi se obrazovala i da bi to obrazovanje poslije iskoristila u ovoj nasoj napacenoj Bosni a mi gledamo ko ce je vise iskritikovati!!!
Zalosna je nasa Bosna...ocito da je bosancima jako tesko podnijeti neciji uspjeh a ne razmisljaju da taj njihov uspjeh moze samo njima i njihovoj djeci neke koristi donijeti a ne nesto lose.
Prvi ajet objavljen u Kuranu je
„Uci,citaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
stvara covjeka od ugruška!
Citaj, plemenit je Gospodar tvoj,
koji poucava peru,
koji covjeka poucava onome što ne zna“ (El-Alek: 1-5).
Elhamdulillah Bosna je slobodna zemlja sto su u velikom doprinijeli nasi ocevi...zemlja u kojoj svi imamo pravo ispoljavati svoje misljenje i svoja vjerska nacela
elhamdulillah
Zalosna je nasa Bosna...ocito da je bosancima jako tesko podnijeti neciji uspjeh a ne razmisljaju da taj njihov uspjeh moze samo njima i njihovoj djeci neke koristi donijeti a ne nesto lose.
Prvi ajet objavljen u Kuranu je
„Uci,citaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,
stvara covjeka od ugruška!
Citaj, plemenit je Gospodar tvoj,
koji poucava peru,
koji covjeka poucava onome što ne zna“ (El-Alek: 1-5).
Elhamdulillah Bosna je slobodna zemlja sto su u velikom doprinijeli nasi ocevi...zemlja u kojoj svi imamo pravo ispoljavati svoje misljenje i svoja vjerska nacela
-
Kwaheri
#208 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
.
Last edited by Kwaheri on 15/04/2008 14:19, edited 1 time in total.
-
Kwaheri
#209 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
zena wrote:Ivy, mene zanima koji konkretno je zakon maticarka prekrsila? Dobri obicaji? Sta pripada dobrim obicajima, ako sam ja razumjela iz tvojih navoda, nije to bas "univerzalna kategorija". U kuci moje nene (mamina majka) rukovanje pripada "dobrom obicaju", dok umkuci moje druge nene (babina majka) nerukovanje pripada "dobrom obicaju"... Koji od ta dva ima prioritet u zakonu?
Ivy, ovo pitanje nije nimalo "bezazleno", jer unifikacija protokola (drzavnih sluzbi) je pozeljna. Moze li se desiti da se unificira tako da bude prihvatljiva mojim objema nenama, (iako ne pretendiraju da budu maticarke) ili nama, njihovom porodu, koji smo razlicito prihvatili naslijeđene "dobre obicaje" ?
-
Kwaheri
#210 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
mogu li se pozaliti
nervira me ovaj novi
ne da vise od tri qvota
prepravljanje mi bas i ne ide
zoomke..de ga malo pogurajte
nervira me ovaj novi
ne da vise od tri qvota
prepravljanje mi bas i ne ide
zoomke..de ga malo pogurajte
- bambi_23
#211 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ma da, sta cu imam potrebu da se hvalimnigdje.nikog wrote:Cura je ocito imala potrebu da nam kaze da je POSTDIPLOMSKOM.
I to u Ameriki.
Ali ja bih da se vratimo na temu - curo nadji si momka, kojeg ocito nemas, pa pred maticara dok si tamo.
A mi cemo, kako je krenulo, poceti slati djecu u obdanista u inostranstvo!
Ne sekiraj se ti plaho za mene, nego maticarka je problem
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#212 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Može malo uljudnije i smislenije zar ne?
Hvala.
Hvala.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#213 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Svedeno na suštinu rasprave ,kao solidan zaključak.lady midnight wrote:
nego, kakve to veze ima sa maticharkom i rukovanjem![]()
osim ako s ene drzhimo one da je sve uvezano
![]()
![]()
![]()
nego ivy - iskreno, ne ulazeci uopce u komentare ovih shto amazonski"brane" islam -- mislim da i ti malo pretjerujesh.
bonton je bonton, a svak ga definira na odredjeni nachin -- a maniri nemaju veze sa sekularizmom.
ne mislim da je sekularizam u opasnosti zato shto jedna maticharka odbija da se rukuje sa mushkarcima, jer bonton nije nikakva vrijednost ili pravo koje bi negdje bilo zapisana ili garantovano, za razliku od prava na ispoljavanje vjere. te stvari imaju razlichit kvalitet, nisu chak ni na istom nivou, da bi se moralo vagati koje je vazhnije, a koje ne. sve dok ona obavlja svoj posao kako treba, sve dok ceremoniju vjenchanja sprovodi po propisima sekularne drzhave za koju radi (a poshtovanje mozhe iskazati i verbalno) ne dovodi ona sekularizam u opasnost.
Hvala svima na doprinosu temi.
@bambi23 i Trinaest opomena
.....termini tipa "titići""pioniri" i slične kvazidesničarske formulacije tipične za tvoju i moju domovinu,ostavi u razmatranjima za g.Fatmira Fekalixa Alispahića,odn.redakciju dvotjednika Saff gdje isti ima kolumnu i obiman raspon sličnih termina ,te dežuru u kloaci žurnalistike,koju je loše maskirao u čuvanje nacionalno-vjerskih interesa svojih istomišljenika.Dakle,te ,kao i ostale uvrede,između,iznad ili ispod redova,ostavite za korespodenciju mailom ili na nekom drugom "podobnom" sajtu.
-
shalaedin
#214 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
GandalfSivi wrote:I nebi mi mrsko da prodjem kroz cijelu temu (dugo me nije bilo) i jos uvijek ne mogu sebi da dodjem od komentara koje vidim ovdje. Pa vi ste procesljali zakone, amandmane, deklaracije i sve ostalo, a zaboravili na onu najosnovniju stvar. Opstu kulturu. Svako podneblje ima svoju kulturu, a u Sarajevu je dio te kulture uvijek bilo rukovanje kad se nekome nesta cestita. Svaka cast i vjeri i svemu, ali fakat dokle vise. Nije ovo vise ni pitanje rukovanja, niti izgradnje jedne dzamije, niti uplitanja Reisa kao vrhovnog vjerskog autoriteta u politiku, niti jednog drugog malog detalja. Ali kada se pogleda u cjelini, dobije se mijenjanje obicaja, kulture, identiteta i svega onoga sto bi trebalo krasiti Sarajevo kao jedan multikultralni, multireligijski grad u kojem se susrecu istok i zapad, gdje se uvijek znalo za mjeru u svemu. Svi mi hocemo da se bijemo kad nam neko kaze da je Sarajevo Teheran, a u isto vrijeme mnogi od nas ovdje pokusavaju opravdati stvari koje u Sarajevu nikada nisu postojale. Ponavljam, rukovanje je samo jedan banalni primjer, dok je pravi problem puno veci od toga. Bez obzira sto privremeno zivim izvan drzave, imam puno pravo reci da mi se najvise gade ovi borci za "nase" islamske obicaje koji se javljaju iz drzava gdje o istoj religiji mogu nauciti samo u vjerskim institucijama, a nikako kroz neki svakodnevni zivot. Preporucio bih vam svima da pogledate Latinicu o opsadi grada. evo i link http://video.google.com/videoplay?docid ... ex=0&hl=en pa se malo podsjetite za sta smo se svi koji smo bili tu borili, nebi vam zgorega bilo...
Prvo ko je upoznat sa izvornim Islamskim normama , zna da je rukovanje i razgovor izmedju muskaraca i zena koji im nisu rod zabranjen (razgovor je dozvoljen ukoliko je prisutan neki blizi rodjak zene koje razgovara i taj covjek se zove mahrem). Cak je zabranjen i pogled u takvu zenu. Medjutim to sto su se muslimani izmjenili nije razlog da se kudi onaj koji do te norme drzi. Unazad sto godina to nije smetalo nasim dedama i nanama, ali jeste generacijama poslje njih. Medjutim svaka ta interpretacija i primjena vjere spada u slobodu njenog izrazavanja sve dok kao takva ne postane prijetnja drugom (koliko znam to je norma u svim demokratskim sredinama). Nije to nastojanje da se izmjeni obicaj ovoga naroda, na kraju to rukovanje nije nesto sto je presudno da se covjek svrstava sa strane i na njemu vrsi diskriminacija. Kao sto to nije ni brada ni kratke pantalone. Ali to se nama desava. U nasoj besposlici svaka mana ili vrlina upadaju u oci. Bitnije je kakav je neki covjek od onoga kako on izgleda, koje je vjere i nacionalnosti. Za mene postoji samo podjela na dobre i lose i to je nesto sto sam naucio u ovome gradu i kroz rat koji je bio. Ovako razmisljaju svi koji su razumni.
A pitanje ostaje, oko cega smo se mi borili? mislim da to nije definitivno Bosna i Hercegovina koju trenutno imamo.
- pitt
#215 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
jedno su obicaji a drugo pravila i duznosti posla. Ako se po opisu posla ta zena ne mora rukovati, ne kontam sta je problem. Njena religija kao i ispoljavanje iste su njena privatna stvar, i sve dok se to ne kosi sa pravilima posla ne bi trebao biti problem.
- Luke Perry
#216 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ah kad je sve i onako mimo svijeta nije se ni cuditi toj maticarki.
- bogoljub
#217 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
PO OPISU POSLA NIJE SE MORALA RUKOVATI. TO JE NEKOLIKO PUTA I PONOVLJENO I DOKAZANO!pitt wrote:jedno su obicaji a drugo pravila i duznosti posla. Ako se po opisu posla ta zena ne mora rukovati, ne kontam sta je problem. Njena religija kao i ispoljavanje iste su njena privatna stvar, i sve dok se to ne kosi sa pravilima posla ne bi trebao biti problem.
DAKLE, ISPOLJAVANJE NJENE RELIGIJE, IAKO JE NJENA PRIVATNA STVAR, U OVOM SLUCAJU NENARUSAVA ZAKON DRZAVE NA KOJU SE MNOGI POZIVAJU.
MAZDA U OVOM SLUCAJU SAMO NARUSAVA MATERIJALISTICKO-SEKULARISTICKI POGLED, ALI.... SEKULARIZAM JE POLAHKO POCEO DA 'LAPI CAK I KOD ONIH KOJI SU GA STVORILI, PA ZASTO MI DA SE ZAKLINJEMO U NJEGA KAD JE VEC POCEO DA TRUHNE.
PA-PA!
-
DS9
#218 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
-
Kwaheri
#219 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
DS9 wrote:Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
Pokrivena zena nije vjersko lice. Moze biti, ali nije. Svi gore nabrojani to jesu.
- Rolf Steiner
#220 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Svi nabrojani su sluzbenici vjerskih zajednica (pravoslavni POP i jevrejeski RABIN)DS9 wrote:Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
Ako osoba pravoslavne ili katolicke vjeroispovjesti nosi neki krstic na lancicu ili npr. crninu ima svako pravo da radi posao u bilo kojoj drzavnoj sluzbi.
Takodje i jevrej sa onom kapicom, sikh sa turbanom, indijac sa sarijem...dok god svoj posao obavlja profesionalno.
Ko sam to ja da odredjujem kako ce se ko oblaciti i u sta ce vjerovati.
-
DS9
#221 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
To je izbjegavanje odgovora. Ali evo da preformulisem: Bi li vam smetalo da vas gradjanski vjenca maticar-ka koji-a oko vrata nosi ogroman (dakle ne neupadljivo,nego onako da svi vide kojoj vjeri pripada) kriz/krst ili nesto drugo i uz to vam, u gradjanskoj ceremoniji nametne nesto iz svoje vjere? Posto je rukovanje u hriscanstvu/krscanstvu dozvoljeno, ne mogu to uzeti za primjer, nego recimo da vam kaze "Bog vas blagoslovio" ili nesto slicno. Dakle, dosli ste se vjencati gradjanski, a maticar-ka vam namece i svoja vjerska uvjerenja na koja, je li, ima pravo, a koja nisu ista kao vasa. Bi li vam to smetalo?zena wrote:DS9 wrote:Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
Pokrivena zena nije vjersko lice. Moze biti, ali nije. Svi gore nabrojani to jesu.
-
DS9
#222 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ovdje nije pitanje odjece koju sluzbenik nosi (mada je i to cesto regulisano kodeksom odjevanja), nego o nametanju svojih vjerskih obicaja nekome. Pomenuta maticarka se rukovala samo sa mladom, sa mladozenjom ne! Po mom misljenju, to je nametanje svojih ubjedjenja drugome (ako joj vjera brani da se rukuje s mladozenjom, neka se onda na gradjanskom vjencanju ne rukuje ni sa mladom).Rolf Steiner wrote:Svi nabrojani su sluzbenici vjerskih zajednica (pravoslavni POP i jevrejeski RABIN)DS9 wrote:Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
Ako osoba pravoslavne ili katolicke vjeroispovjesti nosi neki krstic na lancicu ili npr. crninu ima svako pravo da radi posao u bilo kojoj drzavnoj sluzbi.
Takodje i jevrej sa onom kapicom, sikh sa turbanom, indijac sa sarijem...dok god svoj posao obavlja profesionalno.
- Rolf Steiner
#223 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Ocito da postije bontonDS9 wrote:Ovdje nije pitanje odjece koju sluzbenik nosi (mada je i to cesto regulisano kodeksom odjevanja), nego o nametanju svojih vjerskih obicaja nekome. Pomenuta maticarka se rukovala samo sa mladom, sa mladozenjom ne! Po mom misljenju, to je nametanje svojih ubjedjenja drugome (ako joj vjera brani da se rukuje s mladozenjom, neka se onda na gradjanskom vjencanju ne rukuje ni sa mladom).Rolf Steiner wrote:Svi nabrojani su sluzbenici vjerskih zajednica (pravoslavni POP i jevrejeski RABIN)DS9 wrote:Zanima me kako bi ljudi reagovali da, recimo, dodju u opcinu da se gradjanski vjencaju, a tamo u sluzbi maticara stoji, pretpostavimo, onako u kompletnoj odori pravoslavni pop, jevrejski rabin ili katolicka casna sestra. On ili ona su tu kao drzavni sluzbenici, obavljaju gradjansko vjencanje, ali se pri tome drze i propisa koje nalaze njihova vjera. Je li to, po vasem misljanju, u redu? Prvenstveno me zanima da mi odgovore ovi sto brane pokrivenu maticarku, bi li im smetalo da ih gradjanski vjenca, recimo, casna sestra (ne u civilu, nego u odori)?
BONTON :
Rukovanje
—Uvijek pruzite desnu ruku.
— Rukujte se cvrsto, ali nemojte pretjerivati.
— Rukujte se kratko.
— Pri rukovanju drugu ruku obavezno izvadite iz dzepa. Dovoljno je rukovati se jedanput u istom danu.
— Pri rukovanju gledajte u oci.
— Stariji prvi pruzaju ruku mladjima, a zene muskarcima.
— Zene ne moraju pruziti ruku.
Pozdrav
-
DS9
#224 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Da u slucaju da se muskarac i zena sretnu, ona mu ne mora pruziti ruku i to je O.K., ali krajnje je nepristojno sa nekim se rukovati, a sa nekim ne. To sigurno ne pise u tom bontonu iz kojeg si naveo pravila, jer su to norme gradjanskog ponasanja (ne vjerski propisi) i podruzumjeva se da ako je zena u drustvu i ako se odlucila rukovati, da ce se rukovati sa svima. Osnovno pravilo lijepog ponasanja je to da svojim postupcima i ponasanjem nikada ne dovedes ljude oko sebe u situaciju da se osjecaju neprijatno.Rolf Steiner wrote:
Ocito da postije bonton![]()
BONTON :
Rukovanje
—Uvijek pruzite desnu ruku.
— Rukujte se cvrsto, ali nemojte pretjerivati.
— Rukujte se kratko.
— Pri rukovanju drugu ruku obavezno izvadite iz dzepa. Dovoljno je rukovati se jedanput u istom danu.
— Pri rukovanju gledajte u oci.
— Stariji prvi pruzaju ruku mladjima, a zene muskarcima.
— Zene ne moraju pruziti ruku.
Pozdrav
- Rolf Steiner
#225 Re: Vjera i državna služba - slučaj matičarke u SA
Podrazumjeva se "pokrivene" zene ne rukuju sa muskarcima (valjda toliko znamo jedni o drugima), pa bi samim tim i muskarci u tom drustvu trebali da to znaju. Lijepo ponasanje sa njihove strane bi bilo da razumiju njena opredjeljenja i postuju razloge zasto nije pruzila ruku i njima. Ako se osjecaju neugodno to je njihov problem (preporucujem da se malo obrazuju i pocnu postovati druge i drugacije).DS9 wrote:
Da u slucaju da se muskarac i zena sretnu, ona mu ne mora pruziti ruku i to je O.K., ali krajnje je nepristojno sa nekim se rukovati, a sa nekim ne. To sigurno ne pise u tom bontonu iz kojeg si naveo pravila, jer su to norme gradjanskog ponasanja (ne vjerski propisi) i podruzumjeva se da ako je zena u drustvu i ako se odlucila rukovati, da ce se rukovati sa svima. Osnovno pravilo lijepog ponasanja je to da svojim postupcima i ponasanjem nikada ne dovedes ljude oko sebe u situaciju da se osjecaju neprijatno.
Pozdrav