Simbol Bošnjačkog naroda
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sojka
#201 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Hoce li ko biti ljubazan i objasniti ko i sta su to Bosnjaci? Nisam u toku i ne znam do kojih se zapravo zakljucaka doslo.
Razlika izmedju Bosanca i Bosnjaka?
Bosanci- svih religija i nacionalne pripadnosti, pretpostavljam.
Bosnjaci- Muslimani ? Ili? Bosnjaci- novi narod ?- ime asocira na to da sebi uzimaju neke vece pravo za Bosnu,
nego ostali, kao da se nekako osjecaju prisnijima Bosni. Smijesno!
Razlika izmedju Bosanca i Bosnjaka?
Bosanci- svih religija i nacionalne pripadnosti, pretpostavljam.
Bosnjaci- Muslimani ? Ili? Bosnjaci- novi narod ?- ime asocira na to da sebi uzimaju neke vece pravo za Bosnu,
nego ostali, kao da se nekako osjecaju prisnijima Bosni. Smijesno!
- Van Halen
#202 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Hajd sojka ne provociraj,nego nađi literaturu pa se upoznaj s tim. Mada ti puno više znaš nego što predstavljaš u svom postu.
- sojka
#203 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Sta ti imas meni naredjivati sta ja trebam da citam? Decko ohladi. Pitala sam, a odgovor nisam dobila. Ne provociraju li upravo oni sa tim izmisljenim/zamiljenim novim identitetom. Ohladi. OK?!
Dovoljno znam, da je drustveno neprihvatljivo.
Dovoljno znam, da je drustveno neprihvatljivo.
- milivoje
#204 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Bravo majstoreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.zoom66 wrote:vidish sojka, nekada nije sve tako jednostavno kako izgleda da jeste.![]()
dakle,
Hoce li ko biti ljubazan i objasniti ko i sta su to Srbi? Nisam u toku i ne znam do kojih se zapravo zakljucaka doslo.
Razlika izmedju Srba i Srbijanaca?
Srbijanci- svih religija i nacionalne pripadnosti, pretpostavljam.
Srbii- pravoslavci ? Ili? Srbi- novi narod ?- ime asocira na to da sebi uzimaju neko vece pravo na Srbiju,
nego ostali, kao da se nekako osjecaju prisnijima Srbiji. Smijesno!
mozemo i ovako napisati, jel' tako?
- sojka
#205 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Zoome,
izvini, ali tu lekciju iz srpsko-hrvatskog nisam imala. Dotada je bilo Bosanci. Ne znam, dakle.
Srbi i Srbijanci je bilo. Srbi izvan Srbije, Srbijanci gradjani, dakako u samom centru Srbije.
Tako je moje vidjenje. No kapiram.
izvini, ali tu lekciju iz srpsko-hrvatskog nisam imala. Dotada je bilo Bosanci. Ne znam, dakle.
Srbi i Srbijanci je bilo. Srbi izvan Srbije, Srbijanci gradjani, dakako u samom centru Srbije.
- fishtrija
#207 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Onda vozi pravo u srbiju i ne provociraj ovdje. Ne kapiraš i kapiranje ti očito ne ide od ruke zato i ne pitaj više ništa. Čovjek ti je fino rekao gore, to kontaš i kapiraš ali ovo što nije vezano za srbe ne kontaš, jeli... Tebi treba lekcija iz nečega drugog a ne izmišljenog jezika koji spominješ i kojim misliš da govoriš. Možemo ti mnogo toga reći, direktno i indirektno, ali ako si imalo inteligentna, shvatićeš i sama. Okani se toga s čime si započela.sojka wrote:Zoome,![]()
![]()
-
paratrooper
#208 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
a sta je smijesno ?sojka wrote: kao da se nekako osjecaju prisnijima Bosni. Smijesno!
- sojka
#209 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
____________________________________________________________fishtrija wrote:Onda vozi pravo u srbiju i ne provociraj ovdje. Ne kapiraš i kapiranje ti očito ne ide od ruke zato i ne pitaj više ništa. Čovjek ti je fino rekao gore, to kontaš i kapiraš ali ovo što nije vezano za srbe ne kontaš, jeli... Tebi treba lekcija iz nečega drugog a ne izmišljenog jezika koji spominješ i kojim misliš da govoriš. Možemo ti mnogo toga reći, direktno i indirektno, ali ako si imalo inteligentna, shvatićeš i sama. Okani se toga s čime si započela.sojka wrote:Zoome,![]()
![]()
Pusku u ruke i protjeraj me onako multietnicki. Sve Srpsko proglasi cetnicki i bjegaj na Zapad, oni placaju bar povratne karte. Bravo! Hvala ti onako..bas.
- nokia6170
#210 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Prije nego bilo ko sta proglasi cetnickim, za pocetak bi bilo dovoljno da Srbi izbace prefix srpski iz svega sto se nalazi u Bosni i Hercegovini kao drzavi tri konstitutivna naroda.
Ja mislim da ostala dva naroda ne traze nista previse od Srba, sto Srbi ne bi trazili i od ostala dva naroda da je obratna situacija.
p.s. back to topic...za mene su ljiljani simbol Bosne i Hercegovine, Turci i Austrougari okupatori... a religija je ionako privatna stvar koja po mom misljenju ne utice na simbol jednog naroda.
Ja mislim da ostala dva naroda ne traze nista previse od Srba, sto Srbi ne bi trazili i od ostala dva naroda da je obratna situacija.
p.s. back to topic...za mene su ljiljani simbol Bosne i Hercegovine, Turci i Austrougari okupatori... a religija je ionako privatna stvar koja po mom misljenju ne utice na simbol jednog naroda.
- milivoje
#211 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
nokia6170 wrote: p.s. back to topic...za mene su ljiljani simbol Bosne i Hercegovine, Turci i Austrougari okupatori... a religija je ionako privatna stvar koja po mom misljenju ne utice na simbol jednog naroda.

- sojka
#212 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Nokia,
ne znam da li brkas pojmove...
Ono sto trazis je etnicki cista BiH, a deklasirana je za multietnicku. Da ukidanja povlaci jednako ukidanje svih drugih pojmova kao recimo japanski, njemacki, potrugalski, hrvatski? Ili to vazi samo za jedne, druge ne?
Dakle prije nego sto si i poceo opalio si pusku po srpskom
i narodu ? Nije diskriminacija uopste?
Koji smo to jezik ucili prije rata? I dalje pricam taj jezik.
Sve dok se ne nadje normalna opcija koja nije provokacija na provokaciju.
Bez mene!
Dakle prije nego sto si i poceo opalio si pusku po srpskom
Bez mene!
#213 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
sojka wrote:Nokia,
ne znam da li brkas pojmove...Ono sto trazis je etnicki cista BiH, a deklasirana je za multietnicku. Da ukidanja povlaci jednako ukidanje svih drugih pojmova kao recimo japanski, njemacki, potrugalski, hrvatski? Ili to vazi samo za jedne, druge ne?
Dakle prije nego sto si i poceo opalio si pusku po srpskomi narodu ? Nije diskriminacija uopste?
![]()
Bez mene!
Zar to nije bilo diskriminirajuce?
A nismo bili ni u Hrvatskoj niti u Srbiji.
Baj d vej...danasnji zvanican naziv jezika (u skolama u FBiH, makar u SA) je...pazi sad ovo:
Bosansko-hrvatsko-srpski jezik i knjizevnost.
I?
- sojka
#214 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Sta sad bi sa srpskim i srbijanskim? Srpskim za one koji nisu iz Srbije. Ili? U hrvatskom nema razlike. Koje diskriminacije? Trebali smo uvesti turski? Koji to? Ti jezici postajali su i prije toga i preuzeti je naknadno, obradjeni drugim kulturanim uplivima i iskustvima. Diskriminise li samo postojanje drugih neke, pitam se? Bosanski jezik je nastao iz revolta, osjecaja diskriminicije, opravdane ili ne, iz poriva u potrazi za identitetom. Nije razlog, ni argumenti da se srpski i hrvatski, drugi identitetu ukinu. O cemu mi vise?!milivoje wrote:Bravo majstoreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.zoom66 wrote:vidish sojka, nekada nije sve tako jednostavno kako izgleda da jeste.![]()
dakle,
Hoce li ko biti ljubazan i objasniti ko i sta su to Srbi? Nisam u toku i ne znam do kojih se zapravo zakljucaka doslo.
Srbii- pravoslavci ? Ili? Srbi- novi narod ?- ime asocira na to da sebi uzimaju neko vece pravo na Srbiju,
![]()
-
Kwaheri
#215 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Daj, molim te, pojasni boldirano...zanima me...sojka wrote:Sta sad bi sa srpskim i srbijanskim? Srpskim za one koji nisu iz Srbije. Ili? U hrvatskom nema razlike. Koje diskriminacije? Trebali smo uvesti turski? Koji to? Ti jezici postajali su i prije toga i preuzeti je naknadno, obradjeni drugim kulturanim uplivima i iskustvima. Diskriminise li samo postojanje drugih neke, pitam se? Bosanski jezik je nastao iz revolta, osjecaja diskriminicije, opravdane ili ne, iz poriva u potrazi za identitetom. Nije razlog, ni argumenti da se srpski i hrvatski, drugi identitetu ukinu. O cemu mi vise?!milivoje wrote:Bravo majstoreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.zoom66 wrote:vidish sojka, nekada nije sve tako jednostavno kako izgleda da jeste.![]()
dakle,
![]()
- nokia6170
#216 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Kod nas je narod itekako povezan sa religijom (nazalost) i presudnu ulogu igraju vjerske zajednice za pomirenje.sojka wrote:Nokia,
ne znam da li brkas pojmove...Ono sto trazis je etnicki cista BiH, a deklasirana je za multietnicku. Da ukidanja povlaci jednako ukidanje svih drugih pojmova kao recimo japanski, njemacki, potrugalski, hrvatski? Ili to vazi samo za jedne, druge ne?
Dakle prije nego sto si i poceo opalio si pusku po srpskomi narodu ? Nije diskriminacija uopste?
![]()
Bez mene!
A gdje sam ja spomenuo jezik? Ja govorim o predznacima kao sto su npr. Srpsko Sarajevo, Srpsko Gorazde (sada hvala bogu preimenovano, ali opet intervencijom, ne dobrovoljno zato sto je neko rekao pa cekajte ljudi to nije u redu, vec silom), Srpske Sume, Telekom Srpske....sta vec ne srpsko, pa izmedju ostalog i Republika Srpska aludirajuci da je taj administrativni dio iskljucivo srpski i niciji visi.
Ne nervira mene pridjev srpski ko pridjev..slobodno ga okaci na privatnu imovinu, ali ne javnu ciji su formalno-pravni vlasnici i bosnjaci i srbi i hrvati.
Jel to Mostar nije i srpski, jel to i Tuzla nije i srpska...
Ti meni reci cime Bosnjaci ili ti Muslimani vrijedjaju ostala dva naroda osim svojim natalitetom od cega je i sam radovan Karadzic imao paranoju.
Bil ti smetalo da se drzava zove Muslimanska Republika Bosna i Hercegovina ili Hrvatska Republika Bosna i Hercegovina kao sto je recimo s pocetka rata bila zvanicno proglasena Srpska Republika Bosna i Hercegovina?
p.s. sto se provokacija tice..ja ne znam stvarno dokad ce normalne stvar biti provocirajuce u nasoj drzavi...kod nas izgleda jedino nenormalne stvari nisu provocirajuce. ja stvarno ne razumijem cemu taj vise exluzivitet. Ko da nas je ko Kineza pa se dicimo nacijom jebote.
- ljubav_aha
#217 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Vipera berus bosniensis 
- Fayah
#218 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Simbol Bošnjačkog naroda

-
Stari
#219 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
E pa nije OK....milivoje.
moramo prvo utvrditi ko su ti , sto su ti ...odakle su ti da prostis. Bosnjaci.
(Usudjujem se pretpostaviti da je to ono sto je problem kod sojke...ali dozvoljama mogucnost da sam u krivu ...potpunom).
1) Dakle ako su Bosnjaci ...isti oni koji su prije rata (dakle po ustavnim amandmanima iz 1974 ili tamo negdje) bili sortirani pod nazivom Muslimani...taj bi simbol trebao imati odredjene karakteristicnosti i specificnosti.
2) Ako su Bosnjaci svi oni koji su drzavljani BiH...pa cak i ako taj broj reduciramo na samo one koji su na teritoriji BiH stalno nastanjeni....taj bi simbol i tom slucaju trebao imati ....dakako...odredjene karakteristicnosti i specificnosti ali razlicite od onih definisanih pod 1) (vidi gore).
Dakle ono sto sojka hoce izvesti na cistac...je koga taj simbol treba predstavljati ...ko su oni koji bi se s tim simbolom trebali identificirati.
Sojko ...ne moras mi zahvaljivati na ovome ...moja je intervencija bila potpuno principijelnog karaktera....sa mnogim tvojim stavovima iznesenim ovdje se ne slazem (mnogi od njih me gnusaju, ako cemo iskreno).
A ti milivoje ...sta ces sad...?....aaa

moramo prvo utvrditi ko su ti , sto su ti ...odakle su ti da prostis. Bosnjaci.
(Usudjujem se pretpostaviti da je to ono sto je problem kod sojke...ali dozvoljama mogucnost da sam u krivu ...potpunom).
1) Dakle ako su Bosnjaci ...isti oni koji su prije rata (dakle po ustavnim amandmanima iz 1974 ili tamo negdje) bili sortirani pod nazivom Muslimani...taj bi simbol trebao imati odredjene karakteristicnosti i specificnosti.
2) Ako su Bosnjaci svi oni koji su drzavljani BiH...pa cak i ako taj broj reduciramo na samo one koji su na teritoriji BiH stalno nastanjeni....taj bi simbol i tom slucaju trebao imati ....dakako...odredjene karakteristicnosti i specificnosti ali razlicite od onih definisanih pod 1) (vidi gore).
Dakle ono sto sojka hoce izvesti na cistac...je koga taj simbol treba predstavljati ...ko su oni koji bi se s tim simbolom trebali identificirati.
Sojko ...ne moras mi zahvaljivati na ovome ...moja je intervencija bila potpuno principijelnog karaktera....sa mnogim tvojim stavovima iznesenim ovdje se ne slazem (mnogi od njih me gnusaju, ako cemo iskreno).
A ti milivoje ...sta ces sad...?....aaa
- nokia6170
#220 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Ja predlazem da se usvoji takav ustav u kojem bi stvarno BiH mogla da ulaze u svaki dio danasnje Republike Srpske (i Federacije BiH i Brcko DC)...cak stavise iskreno mi je i zao sto smo se getoisali toliko da komsija nece da komsiji da pomogne jer tako pise u ustavu danasnjem toboze. Po danasnjem Ustavu, BiH je samo krovna organizacija koja nema ni svoje imovine, a kamoli da moze da ulaze iusta, vec zivotari od onoga sto joj udijele entiteti.sojka wrote:Faktori koji su doveli do novonastale situacije su kompleksni, i to vec vijekovima traju. Niko od nas nije u stanju u toku
par razgovora naci odgovor i fer, zadovoljavajuce rijesenje za sve.RS je volja jednog naroda.BIH- drugih. Zasad.Sve treba uzeti u obzir i tu potraziti rijesenje- pod pitanjem zasto, sta dovodi do toga?!
Sve u svoje vrijeme, kada se strahovi opravdanog ili ne, stisaju,bice sanse na ujedinjenje. BIH ne ulaze u RS, kao ni obratno, sem onog sto moraju.Par prijateljskih utakmica i to jeto.
Mora li pisati ciji je Mostar? Treba li nam se crtati, kada se zna, nepisano pravilo. Manjine nemaju ista prava- bilo koja-, samim tim se ne uvazava njihova volja. I pise li to Srpska Banjaluka, Srpska Bijeljina? Ne.
Zeznuto pitanje. O tom ne bih. Necu, jer ne znam. Dobila sam odgovor na ono sto me zanima.
Hvala!
Odgovor cijele ove price (kad je Bosna i Hercegovina u pitanju) lezi u odustajanju srpskog naroda od svojih 6 ratnih politickih operativnih ciljeva, pogotovo od prvog cilja koji predvidja etnicko razdvajanje. Tek sustinskim odustajanjem od tih ratnih ciljeva bolesnih umova (danas ratnih zlocinaca) mozemo poceti govoriti o suzivotu i pomirenju kojeg zvanicno formalno i deklarativno ponajvise danas zagovaraju vjerske zajednice, mislim na sve tri.
A sto se tice da je RS volja jednog naroda..pa to je malo izvuceno iz konteksta i predstavlja klasican primjer medijske obmane nasih politicara...RS je nastala voljom politicara (SDS-a), a ne naroda...RS je nastala na prodavanju price ocuvanja Jugoslavije i bratstva i jedinstva. Cak je i plebiscitno pitanje 1992. godine pri stvaranju Srpske Republike Bosne i Hercegovine bilo: da li zelite da ostanete u sastavu Jugoslavije, a ne da li zelite samostalnu i nezavisnu srpsku drzavu ili Veliku Srbiju. Da je Bogdom ta prica bila stvarna, a ne deklaratorna.
Evo ti procitaj malo stvarno stanje stvari a ne prodavanja magle.
http://www.un.org/icty/bhs/cases/milose ... _ednref152
- Van Halen
#221 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Postoji kontinuitet korištenja naziva Bošnjaci od srednjeg vijeka pa naovamao. Sa povremenim pauzama naravno. Naziv Bošnjaci se od početka koristio za sve stanovnike Bosne. Međutim djelovanjem velikosrpske i velikohrvatske ideologije na prostoru BiH velika većina pravoslavaca se počela nazivati srbima, a katolika hrvatima. Te iste ideologije su nastojale u potpunosti izbristi sve što podsjeća na Bosnu pa i taj naziv naroda Bošnjaci. Srbi i Hrvati u BIH su u najvećoj mjeri pristali na takav odnos i odbacili svoje legitimno pravo da se zovu Bošnjacima pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti. E sada nije to dovoljno nego se pokušava i Bošnjacima Muslimanima uskratiti mogućnost korištenja tog imena. E pa neće moći, niko Srbima i Hrvatima ne negira regularno pravo na korištenje tog imena, pa ni pravo da ga ne koriste ako neće, ali se u pitanje izbora drugog naroda ne mogu miješati. Bošnjaci se zovu tako zato što u potpunosti osjećaju svoju pripadnost ovoj zemlji, to ne isključuje da se i Srbi i Hrvati iz BiH mogu osjećati takvima, čak šta više to je poziv njima da prihvate ovako ime, naravno ako to žele.
-
Bosstech
#222 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Van Halen wrote:Treba pogledat Fojnički grbovnik, u njemu velika većina bosanske vlastele ima grbove na kojima se nalazi ljiljan kao i polumjesec. Ljiljan kao simbol države, a polumjesec kao znak ilirskog porijekla. Sam Mavro Orbin je smatrao da je srce Ilirije u Bosni. Ne mislim da su Bošnjaci upotpunosti ilirskog porijekla, ali stariji pokazatelji i novije analize ukazuju na postojanje ilirskog elementa u mnogo većoj mjeri nego što se prije mislilo. Samo se trebamo vretit korijenima i isticati ljiljane i polumjesec.
DNK analiza i jeste potvrdila da je srce Ilira u Bosni i Hercegovini te Dalmaciji.
Zato se tu i nalazi najvise tragova starih Ilira.
- Jazz_Junkie
#223 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Evo ga opet sa DNK analizom. 
- Air Ramiz
#224 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Mislim da su ove rasprave sada besmislene. Konacno je zavrseno nacionalno formiranje konfesionalnih grupa u BiH. Muslimani, pravoslavci i katolici su definitivno uoblicili nacionalni identitet, i sada su bosnjaci, srbi i hrvati. Kraj price.
Bosnjaci imaju drugaciju poziciju od Srba i Hrvata jer naprosto nemaju druge domovine osim Bosne, te im se identitet temelji na tradiciji i kulturi Bosne i Hercegovine. Danasnji simbol Bosnjaka je ljiljan, bosnjacka komponenta oruzanih snaga BiH, koristi sest ljiljana, Bosnjaci sandzaka koriste tri ljiljana, na grbu federacije je jedan ljiljan. Na sehidskim nisanima se nalazi ljiljan, i to je naprosto tako. Ne vidim zasto oni koji ne vole BiH, koji ne vole ljiljan, kritikuju Bosnjake zbog toga sto vole ljiljan. To je suludo. Nacionalna osjecanja su fakat i ne mogu se sprijecit kritikom, uvredama, mrznjom...Ljiljan Bosnjaci ne vole zato sto je cvjet, nego zato sto je to simbol Bosne, a Bosna je ono sto je u njihovom identitetu.
Kad je rjec o Srbima i Hrvatima, ni njih ne treba kritikovat. Ljudi su se identificirali sa susjednim drzavama, i to je fakat. Voljeli mi to ili ne, Peri iz Gruda ce bit draze da ima okacenu sahovnicu i da navija za Hrvatsku vise nego bilo sta drugo. Ono na cemu treba radit je da Pero shvati da ne treba palit zastavu BiH na utakmici, za dan opstine u Vitezu i sl. jer to je njegovo dvoriste u kojem zivi, bez obzira sto voli drugu drzavu, jer ga u Hrvatskoj nece zbog toga cjenit. Sinoc je bila Latinica u kojoj se govorilo o komplesku od Balkana medju Hrvatima i o tome kako su 90-ih godina izmisljali hrvatske rijeci. Npr. kaze jedan lik da su rijeci glasati i izvjestaj pogresno zamijenjene sa glasovati i izvjesce jer se vjerovalo da su srbizmi, a posto je glasovanje cudnija rijec onda se cinilo i da je hrvatskija pa su je poceli koristit. Danas to ljudi u Hrvatskoj kritikuju, ali kod nas, bh. Hrvati su najglasniji promotori tih promasenih lingvistickih akcija. Na TV su Blazice Kriste, Nikoline, pa cak ponekad i nase pokondirene tikve kao Damir Kaletovic ili Bakir Hadziomerovic, ili nekad davno Sanela Prasovic, koji koriste te rijeci (duznosnik, uznik, izvjesce, primjerice, promidzba, potpora) koje imaju vijek trajanja od 15 godina. Treba naci mjeru jer ako je nema samo ce stetu nanijeti sebi samima.
Bosnjaci imaju drugaciju poziciju od Srba i Hrvata jer naprosto nemaju druge domovine osim Bosne, te im se identitet temelji na tradiciji i kulturi Bosne i Hercegovine. Danasnji simbol Bosnjaka je ljiljan, bosnjacka komponenta oruzanih snaga BiH, koristi sest ljiljana, Bosnjaci sandzaka koriste tri ljiljana, na grbu federacije je jedan ljiljan. Na sehidskim nisanima se nalazi ljiljan, i to je naprosto tako. Ne vidim zasto oni koji ne vole BiH, koji ne vole ljiljan, kritikuju Bosnjake zbog toga sto vole ljiljan. To je suludo. Nacionalna osjecanja su fakat i ne mogu se sprijecit kritikom, uvredama, mrznjom...Ljiljan Bosnjaci ne vole zato sto je cvjet, nego zato sto je to simbol Bosne, a Bosna je ono sto je u njihovom identitetu.
Kad je rjec o Srbima i Hrvatima, ni njih ne treba kritikovat. Ljudi su se identificirali sa susjednim drzavama, i to je fakat. Voljeli mi to ili ne, Peri iz Gruda ce bit draze da ima okacenu sahovnicu i da navija za Hrvatsku vise nego bilo sta drugo. Ono na cemu treba radit je da Pero shvati da ne treba palit zastavu BiH na utakmici, za dan opstine u Vitezu i sl. jer to je njegovo dvoriste u kojem zivi, bez obzira sto voli drugu drzavu, jer ga u Hrvatskoj nece zbog toga cjenit. Sinoc je bila Latinica u kojoj se govorilo o komplesku od Balkana medju Hrvatima i o tome kako su 90-ih godina izmisljali hrvatske rijeci. Npr. kaze jedan lik da su rijeci glasati i izvjestaj pogresno zamijenjene sa glasovati i izvjesce jer se vjerovalo da su srbizmi, a posto je glasovanje cudnija rijec onda se cinilo i da je hrvatskija pa su je poceli koristit. Danas to ljudi u Hrvatskoj kritikuju, ali kod nas, bh. Hrvati su najglasniji promotori tih promasenih lingvistickih akcija. Na TV su Blazice Kriste, Nikoline, pa cak ponekad i nase pokondirene tikve kao Damir Kaletovic ili Bakir Hadziomerovic, ili nekad davno Sanela Prasovic, koji koriste te rijeci (duznosnik, uznik, izvjesce, primjerice, promidzba, potpora) koje imaju vijek trajanja od 15 godina. Treba naci mjeru jer ako je nema samo ce stetu nanijeti sebi samima.
-
Bosstech
#225 Re: Simbol Bošnjačkog naroda
Interesantno da samo Srbi i Hrvati imaju problema sa DNK analizom i po obicaju ili negiraju ili pokusavaju da izvrgnu po svom ukusu.Jazz_Junkie wrote:Evo ga opet sa DNK analizom.
Svagdje na svijetu se priznaju dnk analiza samo na Balkanu ne.