Zastita od krađe

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
plucna mahramica

#201 Re: Zastita od krađe

Post by plucna mahramica »

Zasto?
Zato sto necu. Zasto bih to radio? Da se to licno meni desilo, onda bih imao PRAVO da iznosim takve stvari. Posto nije, nemam to pravo, bez dozvole onoga kome se desilo. Mogu dati sve podatke, do u detalje, ali ko si mi ti da ih dijelim s tobom? Da se meni desilo, ne bih volio da se moji licni podaci iznose svima na nekom forumu. Mucni malo glavom. Ako bi se ti hvalio time, tvoja stvar, ali ja ne znam sta on misli o tome da je pricam ko je, sta je i kako je, i ne pada mi na pamet da ga pitam za dozvolu.
Usput, radilo se o audiju vrijednosti 50.000KM...
nedo-x.com

#202 Re: Zastita od krađe

Post by nedo-x.com »

meni su ukrali golf 2 dok nisam imao zastite trazili mi 3000 km ja nisam dao i policija nasla moje auto u buca potoku ali sada imam lavlju kandzu,alarm i prekidac za struju!! pametnije se osigurati odmah nego poslije kada vec ukradu auto :!: !!! :-D
samir825

#203 Re: Zastita od krađe

Post by samir825 »

E ljudi, da ne otvaram novu temu.
Kupio sam auto, ali nema zastite, sta biste mi preporucili?
Neka zastita da nije puno skupo :/ nisam sad pri parama potrosio sam se za auto, pa bi provremeno nesto uzeo, a kasnije bi ugradio kakav dobar alarm?
Honda NSX

#204 Re: Zastita od krađe

Post by Honda NSX »

Ilija_Cvorovic wrote:Interesuje me sta znate o Zeder autosigurnosnom sistemu (pouzdanost) i gdje se moze ugraditi kod nas u BiH? Isao sam u Hyundai, tamo ugrađuju taj Zeder, ali su mi rekli da za moje vozilo (Mercedes) moram otici u Beograd (daleko) ili Banja Luku. Cijena ugradnje je 600KM. Također u Tuzli ugrađuju Zeder, ali kontakt broj koji sam pronasao na site-u nije u funkciji.
Nijedna zaštita nije 100%..........isto ko ni kondom............ :D

ne ozbiljno, sve se živo može skinuti, samo je pitanje vremena. Ali zaštita se mora imati. Razmišljaj ko lopov. Vidiš auto sa zederom, što bi rizikovo zatvor, prošetaj još malo i potraži levata kojem je bilo mrsko ugraditi.

Šta ja znam:
Lavlja kandža je totalno smeće. Ne što se tiče zaštite, već što češ 15 oštetiti plastiku i unutrašnjost auta dok je staviš i skineš. Ako ćeš kupit Lavlju, onda možeđ kupit i neki lanac i sidro i zakačit na auto.

Zeder je dobar. Može se obiti, ali je "mheanička blokada", to znači pilanje, rezanje, češljanje brave i kakve već sranje.

Sve "elektroniče blokade" su govno. rotacioni kodovi i alrmi ultrasonični i šta već. Sve se svede na sfotver, tome lopovi lahko stanu u kraj.

Mult-lock isto zaboravi.

Ja imam zeder. Može ti ga postaviti i majstor u Srajevu. Ima momak na dobrinji, može ja mislim na svako auto. Ali obavezno ga napomeni da stavi naljepnice na prozore, da lopov vidi,jer on ne zna jel ima zeder ako ne vidi naljepnicu, čisto da ti ne bi razbijali staklo đaba.

"Abfahrsperre" blokira odvoženje auta, ali nije nešto genijalno, iako je imaš kad navečer napuštaš auto digni ručnu malo više. i namotaj volan da se zaključaju točkovi kad su srkoz namotani. i tad se može odvuč al će se dobro izje*at dok ga odvuku :evil: , tako da neće se ni nakaniti, osim ako ga nisi ostavio negdje gdje živa duša nikad ne prolazi. Radije nađi parking osvjietljen i prošetaj do kuže 5 min duže.

po meni: ugradi zeder. ne moraš u beograd, kupi oglase ima ih dosta što ugrađuju. 600 Km je ok cijena.

eto, evo još nekih dobrih savjeta:
http://www.autonome.ba/index.php?option ... Itemid=217
ja1977

#205 Re: Zastita od krađe

Post by ja1977 »

Hudini, ugradjuju i mehanicku zastitu i alarme.

Mozda je neka "paketna cijena" manja od pojedinacne
holowey

#206 Re: Zastita od krađe

Post by holowey »

ja1977 wrote:Hudini, ugradjuju i mehanicku zastitu i alarme.

prije mjesec dana sam ugradio hudiny bravu i patrolline alarm, pojedinacna cijena je po 400 ali u paketu daju popust i izaslo me je 700

moguce da cijena varira od auta do auta ali sumnjam da varira vise od 10%
Pitari-CHWIILA

#207 Re: Zastita od krađe

Post by Pitari-CHWIILA »

Imam hudini lock i extra sam zadovoljan. Vozim RAV 4
Imam naljepnice na sva 4 prozora ali ipak ljetos ,razbili prozor pokusali nesto ali skontali da je hudini pametniji i dA samo gube vrijeme....otisli...cijena bocnog prozora 330 KM
Hudini lock ...5 glava kod bosmala , za 4-5 sati gotovo ako nemaju posla , sto je rijetko. Ipak ako danas das auto , sutra ujutru gotovo a u najboljem slucaju isti dan popodne !!!
frankwhite

#208 Re: Zastita od krađe

Post by frankwhite »

Kradel' se RAV4. Nikad nisam cuo da su nekome ukrali toyotu:S
Pitari-CHWIILA

#209 Re: Zastita od krađe

Post by Pitari-CHWIILA »

Pa jarane moj ako kradu golfa dvicu starog 25 ili vise god sto to ne bi ukrali RAV-a staro 6-7....
Za golfa traze na telefon 2-3 milje za RAVA ce traziti 5-6...i ne kontam da nisi cuo DA SVE KRADU...i cak marutija koji je truho ko sepet a godiste 91......ukrali mom bratu proljetos na C Vili , iza zeke. Nikad ga niko nije nazvao sto mi je cudno ...jer za te grobove traze 5- glava ...ma garant se vozali dok je bilo goriva i gurnuli ga negdje u sumu !!!
Zvek

#210 Re: Zastita od krađe

Post by Zvek »

Prije neki dan ostavio Bravu na Pofalićima otključanu sa novčanikom, 10 sati stajalo tako, sve našao kao što sam i ostavio (zaboravio).

Dok vozim Fiata, pa da je i najskuplji Freemont, nikakvu zaštitu neću ugrađivati.
lavic

#211 Re: Zastita od krađe

Post by lavic »

U zadnjih mjesec dana BMW idu ko mlijeko, izgleda nova neka ekipa dosla ili su provalili ovi nasi kako se nove benge kradu, a nasa draga policija samo gleda.
holowey

#212 Re: Zastita od krađe

Post by holowey »

Zvek wrote:Prije neki dan ostavio Bravu na Pofalićima otključanu sa novčanikom, 10 sati stajalo tako, sve našao kao što sam i ostavio (zaboravio).

Dok vozim Fiata, pa da je i najskuplji Freemont, nikakvu zaštitu neću ugrađivati.
eto, covjek placa da mu ukradu bravu, niko ga nece :lol:
NHF :wink:
edin_r1

#213 Re: Zastita od krađe

Post by edin_r1 »

Meni su obili Punto, godinu i po bio parkiran kraj ceste svaki dan, i na desetak dana prije nego cu preselit u svoju kucu, odnesu iz gepeka muziku, alat, metlicu brisaca, prvu pomoc i litar rakije. Haman izbusili bravu, sta vec, ali je zanimljivo sto gepek i dalje mogu otvarati kljucem. A da bude gore, punto se zna sam otkljucat i bog zna kolko puta ga nadjem otkljucanog, znaci mogli su proci bez busenja brave :D . Garant me neko upratio od lokalnih jazavaca, jer sam jednom vidio da su pokusali vaditi gorivo, sreca bezuspjesno.
Ja licno smatram da ne postoji stopostotna zastita, al im treba nesto ugradit, da se makar napati ako nista, kad vec pokusaju ukrasti auto.
missko

#214 Re: Zastita od krađe

Post by missko »

edin_r1 wrote:Meni su obili Punto, godinu i po bio parkiran kraj ceste svaki dan, i na desetak dana prije nego cu preselit u svoju kucu, odnesu iz gepeka muziku, alat, metlicu brisaca, prvu pomoc i litar rakije. Haman izbusili bravu, sta vec, ali je zanimljivo sto gepek i dalje mogu otvarati kljucem. A da bude gore, punto se zna sam otkljucat i bog zna kolko puta ga nadjem otkljucanog, znaci mogli su proci bez busenja brave :D . Garant me neko upratio od lokalnih jazavaca, jer sam jednom vidio da su pokusali vaditi gorivo, sreca bezuspjesno.
Ja licno smatram da ne postoji stopostotna zastita, al im treba nesto ugradit, da se makar napati ako nista, kad vec pokusaju ukrasti auto.
Kad se brava izbusi onda se i srafcigerom moze otvarati , zato ti kljuc pase a pasao bi i bilo koji drugi :D
Sa_u_srcu

#215 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

memlija wrote:u mene ovo Image + ovo Image

ako ga klepe vala svaka čast, pe ne mogu ja spavati u njemu.... :D
Kod mene ovo sto ti imas, i jos defend look.... :D

Slazem se s kolegom, moju 5 nisu nikad ni pogledali...Cobra+Zeder, nimalo losa stvar... :D
Sa_u_srcu

#216 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

http://www.youtube.com/watch?v=_jHzCYnk ... 3722FD33C1

evo neke poucne emisije... :D nije na odmet... :-)
edin_r1

#217 Re: Zastita od krađe

Post by edin_r1 »

missko wrote:
Kad se brava izbusi onda se i srafcigerom moze otvarati , zato ti kljuc pase a pasao bi i bilo koji drugi :D[/quote]

Probo sam par kljuceva, ukljucujuci i kljuc od G2, i nece. Samo moj pashe. Izgleda su gledali da me ne ostete bas toliko :D
Ady88

#218 Re: Zastita od krađe

Post by Ady88 »

Pitari-CHWIILA wrote:

Imam hudini lock i extra sam zadovoljan. Vozim RAV 4
Imam naljepnice na sva 4 prozora ali ipak ljetos ,razbili prozor pokusali nesto ali skontali da je hudini pametniji i dA samo gube vrijeme....otisli...cijena bocnog prozora 330 KM
Hudini lock ...5 glava kod bosmala , za 4-5 sati gotovo ako nemaju posla , sto je rijetko. Ipak ako danas das auto , sutra ujutru gotovo a u najboljem slucaju isti dan popodne !!!
Zato ja nikad naljepnice ne stavljam, imam zeder, lavlju kandzu ALI ne i naljepnice, vozila se ne kradu na prvu tj. nece lopov setati ulicom i naleti na tvoje auto i kaze kako bi bilo lijepo ovo odraditi :)
Uglavnom te prate, kako, gdje, sta itd. i onda se odlucuju na kradu, dakle moje neko misljenje je kad bih stavio te naljepnice samim tim bi ga pripremio i znao bi sta da ocekuje, a ovako kad naleti na zeder a nije se nadao ne preostaje mu nista drugo nego pobjeci jer gubi vrijeme :)
Sa_u_srcu

#219 Re: Zastita od krađe

Post by Sa_u_srcu »

Bezobrazno je to Ady88..... :D Ma da se razumijemo...BG i SA, su nebo i zemlja, ovdje je bila dobra ekipa, mislim na lukavicu, koja je bila i dobro organizovana, i strucna za sve to, ali po meni nemamo mi danas neke extra strucne lopove u Sarajevu...da se provaljuju zederi i slicno....Lavlja kandza se lomi zajedno s volanom, tako da ona pase na malo starija auta tipa Golf 2, dok vec na Golfu 4 nema nikakvu ulogu, radi aluminijske matice kojom je pricvrscen volan...tako da ga lako lome....

ZEder i Cobra....sasvim dovoljno za Sarajevo, i nema zime... :D
makkinen

#220 Re: Zastita od krađe

Post by makkinen »

Zelim samo ovdje iznijeti svoje misljenje, posto sebe smatram dobrim poznavaocem auto industrije, a tako i zastite auta od kradje. Ovdje vidim ima rasprave u vezi elektronske i mehanicke zastite auta. Pocecu prvo od elektronske tj; alarmni uredjaja, bitno je da je kvalitetan alarm, da ima opcije s kojim moze da zastiti auto. Gotovo svi alarmi imaju slicne funkcije samo neki su kvalitetniji u izradi i upotrebi kvalitetnih komponenti, te imaju kvalitetne baterije i tom slicno. Najbitnije za zastitu auta putem alarmnog uredjaja je osoba koja ga ugradjuje taj isti alarm u auto. Ako se neki alarm ugradjuje po istoj shemi i sablonu lako ga mogu srediti oni koji kradu aute, ali ako ga ugradjuje majstor-master, e onda nikad nece ukrasti taj auto NIKAD AMA BAS NIKAD. Pravilna ugradnja alarmnog uredjaja traje jako dugo ponegdje cijeli dan, a negdje i do dva dana da se sve komponente dobro sakriju i da se onemoguci njihovom prilasku onesposobljavanju itd. Jer ako ti neko ugradi alarm za 2-3 sata ili malo duze to nije nista TO JE NULA. Ovdje ce neki reci sve se danas moze srediti e ne moze sve, tj moze al treba vremena jer ako je dobro ugradjen auto alarm isti onaj ko ga je ugradio treba mu 4-5 sati da ga sredi tj upali auto i to u garazi na miru da g niko ne ometa. Ovdje se prica o presjecanju nekih zica kod zadnjih vrata ili ide se na OBD konekciju ma to ljudi moji ne pije vode ako je alarm dobro ugradjen nikad ga niko nece upaliti preko laptopa ili dekodera NIKAD NIKAD. A moze se i OBD premjestit na drugo mjesto ili zamjeniti ili izmjesati zice na OBD te imati jedan nastavak kabla kad se ide u servis da se moze izvrsiti konekcija. Mogu se ugradit i dva alarma da rade sinhronizovano to je jos bolje al opet treba biti master za te stvari. Moze se jos ugraditi i trostruka blokada paljenja motora tkz imobilizator ili pasivni transporder al ne fabricki nego npr; meta ili med i tu nema probijanja nekim laptopom to je cista LAZ LAZ LAZ. Jer svi ovi sistemi rade nezavisno od sveg drugog ugradjenog u auto imaju svoje baterije svoje napajanje itd dzaba ako i zice presjeces opet neces upalit auto. Do sirene ne mozes doci jer se postavi na tako mjesto da ti treba jako puno vremena da je napunis pjenom ili s necim slicnim a ima i vlastito napajanje. Ovdje sam cuo da se otimaju auta na semaforu jest ima tog, al jako malo jer se zna da je to drumsko razbojnistvo i zna se kazna za takve stavari, a ti koji to kazu najcesce to i izreziraju da im je neko oteo auto jer ga inace nisu mogli prodati sto je moza skupo ili sto je veliki potrocas goriva pa se zeznuli s kupovinom i onda se moraju rijesiti auta na bilo koji nacin ili se pak radi o uatim podignutim na lizing i nema se vise para za rate lizinga pa se moras rijesiti auta na bilo koji nacin. Al pravi master ce ti ugraditi ANTI-HIJACK sistem i ako ti otmu auto i kljuceve i sve, opet mozes onesposobit auto da ga vise nemogu lopovi pokrenuti. Za sve ima lijek. U 95 % slucajeva kradu se auta koja imaju fabricku zastitu ili ugradjen alarm sablonski. Ako je majstor koji ugradjuje alarm to ugradio pa svom sistemu nema tu kradje, takvo auto ne moze se ukrasti, moze al treba vremena i vremena sto bi rekao Koke. Sto se tice mehanicke zastite tu se misli na blokadu letve volana i rucice mjenjaca. Najkvaliteniji na prostoru BiH blokadu letve volana je Hudini lock , Zeder, Igla- ugradjuje se u Beogradu i jako popularna u Srbiji te Guardian protect- jedna nova vrhunska zastita letve volana s vrhunskim kljucem kojeg samo mozes kopirati s karticom od kljuca i licnom kartom , te Abloy Protect bravom- to je Finska firma koja predstavlja vrhunac u svijetu proizvodnje vrhunskim brava i kljuceva te ostale zastite,ova zadnja je moj favorit . Ovaj kljuc i bravu moze kopirati samo Hudini da je ziv, mada bi i on odustao nakon nekom vremena. Hudini lock je isto super stvar te ima vrhunski kljuc koji se ne moze kopirati i koji ima najvece trezorske ocjene na svijetu. Zeder ja popularan i ima supalj kljuc koji je jako tesko kopirati gotovo nikako al je zeder jako glomazan i ima i jednu elektronsku blokadu al ona nema neke posebne zastite. Ove navedene brave se ne mogu cesljati jer su proizvodene od najcvrscih celika na svijetu,a te price o nekom ruskom kljucu to sve spada u domen rekla-kazala. Tu ima jos multi lock i defender lock koji su jako dobri a ugradjuju se na mjenjacu tj blokiraju mjenjac koji je najvesce ubacen u rikverc, al po mom skromnom misljenju bolji su ovi s zastitom na letvi volana. Ovdje mogu dati jedan zakljucak koji glasi; Auta se najcesce kradu koja imaju samo fabricku zastiitu tj fabricki alarm i fabricki imobilizator i to u 95% slucajeva ili nemaju nikako alarm. Ako je ugradjen vrhunski alarm u kombinaciji s imobilizatorom naknadno ugradjenim to je auto jako tesko gotovo nemoguce ukrasti bilo kakavim laptopima ili dekoderima te jos ako imas mehanicku zastitu na letvi volana, to ne moze niko ukrasti samo moze odvuci auto tj natrpati na kamion. Bilo je ovdje jos rijeci na forumu o marki auta koja se kradu, e to ide ovako. Najvise se kradu auta iz VW korporacije golf, passat, audi, skoda, itd zatim tu dolaze sve druge marke. Oni se najvise kradu zato sto su i najzastupljeniji a imaju i kvalitetna vozila. Neko je ovdje spomenuo da se kradu BMW vozila to je tacno al ne u velikom broju jer to se moze provjeriti u Federalnoj upravi policije al i u Kantonalnim uredima policije evo samo radi javnosti u mjesecu augustu na prostroru Federacije ukradeno je 106 vozila od tog 6 vozila marke BMW. Ima tu i poneki Mercedes mada je teze ukrasti Mercedes nego BMW jer je kriptonska zastita kod Mercedesa jako dobra. VELIKI POZDRAV FORUMASI.
MGB

#221 Re: Zastita od krađe

Post by MGB »

imam jedno pitanje: da li je dobra ideja da se kombinira neki GPS sistem za pracenje automobila, ili eneventualno alarm sa GSM pager-om za pracenje, + ZEDER Lock?

i usput, zanima me da li je isplativ taj GPS sistem, posto mislim da nisam nigdje vidio da je neko spomenuo GPS sistem ili alarm sa GSM pager-om za pracenje, jer nisam ni ja mnogo upucen u to... ko ne zna o cemu pricam, neka vidi ovdje-> http://www.patrolline.eu/opis-proizvoda-5

u pitanju je automobil napravljen 2007.g., dakle noviji model sa vise elektronike nego mehanike, :D koji ima ugradjen navigacioni sistem u sebi (mozda to moze pomoci nesto, obzirom da sam spominjao GPS sistem za pracenje).. :D

i neodlucan sam da li uzeti ZEDER ili Mul-T-Lock/Hudiny Lock. HVALA.
plucna mahramica

#222 Re: Zastita od krađe

Naravno... ali ako stavis gps, ne smije apsolutno niko osim tebe to znati.
Rauber

#223 Re: Zastita od krađe

Post by Rauber »

Ja licno imam Zeder, ali eto prica se kao da je on provaljen a da Hudiny nije, pa sad ne znam :roll: ali da sad ugradjujem zastitu vjerovatno bi i ja ugradio Hudiny, na istom principu rade ali cuo sam da je KESO cilindar mozda i najbolji a Hudiny ga koristi.
Sto se alarma tice, preporucio bih ti Cobru.
Od GPS pracenja ne ocekuj da bi ti vratio auto ako ti ga nedaj Boze ukradu, po meni je GPS dobar samo za firme, tj. da imaju uvid gdje im se uposlenici krecu sa sluzbenim autima, a sto se kradje tice - predpostavljam da svaki lopov ima ometac GPS-a koji kosta 50-tak dolara. Ne vjerujem da ce se usuditi da krene demontirati Zeder a da nije ponjeo ometac.
Ako vec ne zalis pare na zastitu onda umjesto GPS-a nabaci Defend Lock, i nabaci neki skriveni prekidac koji prekida struju.
Znaci Hudiny/Zeder
Alarm Cobra
Defend Lock
Skriveni prekidac
I mislim da mozes mirno spavati, jedino jos da ti ga paukom dignu ili otmu na semaforu.
plucna mahramica

#224 Re: Zastita od krađe

To bi onda znacilo da 'ometac' gps-a mora biti stalno u autu. Sanse su ti podjednake kao i sa bilo kojom zastitom a gps mozes postaviti bukvalno za 50ak KM :)

Ima i jedna dodatna fora, recimo gsm lokator, postavis da cim bude struje u autu on uputi poziv na tvoj broj telefona, jeste da je smaranje svaki put 'ukinuti' poziv kada sjednete da vozite, ali nista drugacije od 'klikanja' mehanicke zastite. Onda u zavisnosti od uredjaja, mozete vi nazvati, on se automatski javi i prisluskuje u autu :D i jos ako imate neku stelu u policiji ili telekomu, oni vam mogu locirati broj. Eh sada, ako nosaju i 'ometac' mobilne mreze kada krenu u lov, onda jbg, pravo su dobro opremljeni. :-D
Rauber

#225 Re: Zastita od krađe

Post by Rauber »

Pa ne mora mu biti stalno u autu, dovoljno je da ga ponese kad krene u kradju, lijepo ga ukljuci i odvuce auto u neku svoju garazu, izdvoji pola dana - dan dok ne pregleda cijelo auto i pretrazi ima li gps pracenje...
Clan sam nekoliko foruma ljubitelja automobila i nisam jednom citao kako je nekom clanu ukradeno auto sa GPS pracenjem, naravno zadnja lokacija na mapi im je gdje su i ostavili auto, sto znaci tu je blokiran signal.
Za tu drugu foru, ne mora nositi posebno GSM Jammer, imas ih na ebay-u univerzalni za 50$, ometaju i GSM, 3G, GPS.... sve to bagra ima.
Ali eto ako je GPS pracenje samo 50 KM, onda sto da ne i to staviti.
Post Reply