Zivotno osiguranje
Moderator: anex
- atko
#201 Re: Grawe osiguranje
Fino ti to sa teme o osiguranjima generalno na svoj mlin
... i sta npr sad krahira euro
krahirace i Austrijski grawe ko i bosanski
... mislim euro nece propast ko yu dinar da se razumijemo ... i da dodje do nekog scenarija uz odredjene gubitke bi se transformiso u valute njemacke frnacuske itd ... al garanciju da taj lov u mutnom nece iskoristiti osiguravajuce kuce ne postoji i nemoze je niko i nicim dati
... ne vjerujem ja vise nikome od kako sam sebe u lazi uhvatio 
-
zonbirile
#202 Re: Grawe osiguranje
------------------------------------------atko wrote:Fino ti to sa teme o osiguranjima generalno na svoj mlin... i sta npr sad krahira euro
... mislim euro nece propast ko yu dinar da se razumijemo ... i da dodje do nekog scenarija uz odredjene gubitke bi se transformiso u valute njemacke frnacuske itd ... al garanciju da taj lov u mutnom nece iskoristiti osiguravajuce kuce ne postoji i nemoze je niko i nicim dati
![]()
pa re osigurane su sve police,kažu najgori scenarij od cca 2 miliona mrtvih bi mogli isplatiti.Ma znaš šta,nama je problem ,jer ne živimo u tome,ali oni to rade već 185g i sve fercera.Ljudi iz Bosne,izbjeglice,dobile su čak pune iznose,ko god se obratio.Pazi govorimo o Grazer-u,Wienstad. i sl.
- HAVANA
#203 Re: Grawe osiguranje
HAVANA wrote:Haj da i ja šta priupitam![]()
Plaćam već petu godinu grawe za sebe i sestru a želio bih da prekinem jer nisam zadovoljan i ništa nije onako kako su mi rekli(navodno na uplačenih 31000km za 15 godina trebao bih dobiti 50000km) a evo 5 godina plaćam i na uplačenih 20000 km za sebe i sestru imam 16 eura dobitiNebitno,sad je druga priča,uslovi,situacija,dobit,ko vam je to rekao
,dobit raste sa godinama blablabla...U svakom slučaju kad sam sklapao ugovor nisam ni mislio da ću ostvariti neku dobit a i imam pametnijih načina za to
ali sam želio obezbijediti sestru radi nekih stvari u vidu isplate na mjesečnoj bazi kada istekne osiguranje.Okolnosti su se promijenile i želio bih prekinuti ugovor.Kako i kada je najbolje?Koliko ću izgubiti zbog prekida ugovora ako je dosadašnja uplaćena suma za nas dvoje oko 21 000km?
Da li je sve onako kako piše u ugovoru ,otkaz na isteku godine,osigurana suma???
Ako bi produžio,da li je moguće da svoje uplaćene premije prebacim na sestru a ja prekinem ugovor?
zonbirile wrote:------------------------------------------atko wrote:Fino ti to sa teme o osiguranjima generalno na svoj mlin... i sta npr sad krahira euro
![]()
pa re osigurane su sve police,kažu najgori scenarij od cca 2 miliona mrtvih bi mogli isplatiti.Ma znaš šta,nama je problem ,jer ne živimo u tome,ali oni to rade već 185g i sve fercera.Ljudi iz Bosne,izbjeglice,dobile su čak pune iznose,ko god se obratio.Pazi govorimo o Grazer-u,Wienstad. i sl.
-
zonbirile
#204 Re: Grawe osiguranje
---------------------------------------HAVANA wrote:HAVANA wrote:Haj da i ja šta priupitam![]()
Plaćam već petu godinu grawe za sebe i sestru a želio bih da prekinem jer nisam zadovoljan i ništa nije onako kako su mi rekli(navodno na uplačenih 31000km za 15 godina trebao bih dobiti 50000km) a evo 5 godina plaćam i na uplačenih 20000 km za sebe i sestru imam 16 eura dobitiNebitno,sad je druga priča,uslovi,situacija,dobit,ko vam je to rekao
,dobit raste sa godinama blablabla...U svakom slučaju kad sam sklapao ugovor nisam ni mislio da ću ostvariti neku dobit a i imam pametnijih načina za to
ali sam želio obezbijediti sestru radi nekih stvari u vidu isplate na mjesečnoj bazi kada istekne osiguranje.Okolnosti su se promijenile i želio bih prekinuti ugovor.Kako i kada je najbolje?Koliko ću izgubiti zbog prekida ugovora ako je dosadašnja uplaćena suma za nas dvoje oko 21 000km?
Da li je sve onako kako piše u ugovoru ,otkaz na isteku godine,osigurana suma???
Ako bi produžio,da li je moguće da svoje uplaćene premije prebacim na sestru a ja prekinem ugovor?
zonbirile wrote:------------------------------------------atko wrote:Fino ti to sa teme o osiguranjima generalno na svoj mlin... i sta npr sad krahira euro
![]()
Odgovor...
![]()
@havana,odgovarao sam @atko,izvini.Njihov izračun je tačan,odnosno slaže se sa predočenom listom premija i odbitaka za svaki doživljaj i to od 1-15g.Tu ne možeš ništa učiniti,jer si ih potpisao.Logika osiguranja se zasniva na matematici velikih brojeva i da niko rado ne umire.Ergo,u 01 po potpisivanju police sa uplačenih npr. 1000 KM neko ko umre,ili pogine ,ovlašteni nasljednik iz police dobija osiguranu sumu,odnosno dvostruku.Da bi se osigurao taj fond,za najnepovoljnije slućajeve,moraju igrati sa restrikcijama u prevremenom otkazivanju.Korektno imaš 3 opcije date od firme-mirovanje,smanjenje,otkaz osiguiranja.Malo me buni računica,jer je period 15g,a 2x uplata za 5g-21 ooo.Ponavljam,po planu odbitaka u 5-toj godini dobiješ iznos uvećan za kamate u tom periodu na uplačeni iznos.Tek po pređenoj polovici ugovorenog osiguranog perioda,znači kod vas u 8-oj godini,dobio bi uplačeni iznos,a on je opet zbir sume sa odbitkom uvećan za kamate na 8g, i to je cca uplačeni iznos.Recimo u 14-toj godini bi dobio uplačeni iznos za 14g,plus dobit,koja je normalno mnooogo veća.U slućaju smrti po oba doživljaja u 14-toj godini,osiguranju je to najbolji scenarij,jer malte vraća tebi tvoju lovu.E sada to djeluje ovako,onako,ali to je princip,univerzalan svugdje gdje to fercera.Osiguranje je dobra stvar za stabilne izvore prihoda,svaki iskorak u negativnom smjeru,naravno ruši kocept osiguraniku i osjeća se oštećenim.Dužnost agenta je upravo to da dobro objasni sve moguće scenarije i konsekvence.Kako god čudno izgledalo,firmi nije u interesuničiji raskid ugovora,jer njima trebaju pare,stalni dotok novca.Navodi o mešetarenju i Hypo banke,sve moguće,jer Hypo banka je nepoznata banka van naših prostora,bez poslovnice u Njemačkoj.Za Grazer i Weinstadversiherung garant je država i vrši 3 mjesećne kontrole.Zabranjeno je investiranje na berzi i slične đšpekulacije,a profit kompanije je ograničen na 3%.To je tamo socijalni program,koji pomaže država,da bi osigurala radno stanovništvo u starosti i inače.Za ovo mogu ruku u vatru staviti,za "kćerke" ne garantujem i da ne bude epp,ja uvijek savjetujem direktnu uplatu u maticu u Austriji.O kakvom se poslovanju radi,dovoljno je nazvati broj,oni te odmah spoje sa osobom na maternjem jeziku,izdiktiraš broj police i ona ti izdeklamuje tvoje ime i adresu,stanje uplata.To je ovde naučna fantastika.
- HAVANA
#205 Re: Grawe osiguranje
2094km godišnje za mene i 2094 km godišnje za sestru x 5 godina=20940km do sada uplaćeno za nas dvoje.
U novembru moram platiti još jednu premiju i tada je punih 5 godina...
Po onome što sam pročitao u ugovoru ako raskinem ugovore trebao bih dobiti oko 14500km(za obadvoje)...Da li je to tako i postoji li mogućnost da svoje uplate prebacim na sestrino osiguranje ,za nju nastavim plaćati a ja prekinem?
Peglam malo ali nemam vremena da idem u osiguranje.
Po onome što sam pročitao u ugovoru ako raskinem ugovore trebao bih dobiti oko 14500km(za obadvoje)...Da li je to tako i postoji li mogućnost da svoje uplate prebacim na sestrino osiguranje ,za nju nastavim plaćati a ja prekinem?
-
zonbirile
#206 Re: Grawe osiguranje
------------------------------------------------------------HAVANA wrote:2094km godišnje za mene i 2094 km godišnje za sestru x 5 godina=20940km do sada uplaćeno za nas dvoje.
pa zabuna je 31 000KM koju navodiš i cca 50 000 očekivana dobit,ali nije bitno.Da to je tako,a ti prekineš svoje digneš pare i nastaviš plačati sestrino,odnosno ona tvojim parama. Ne možeš po dva osnova vuči pare,prebaciti ne možeš znači samo raskinuti i plačati u njeno ime.Znači imaš matematički 3g i malo ostatka obezbijeđena sredstva,7250KM.Možda je bolja opcija bilo u početku platiti,po Grazer-u šifra G11,npr.platiš 10 000KM,na to dobiješ 25%,plus sve ostalo do isteka roka,kao kod tebe 15g.Znači startaš sa 12 500,plus očekivana dobit ne manja od 50%,nemaš tablice povrata i sl.,ali u startu iskeširaš 10.000KM ,ili više.E u tome je stvar,što te niko nije posavjetovao,vidi ja što ne znam zovem mentora,koji ima telefone u centrali,ide na seminare i jednom mjesećno je u Garzu.
-
mrva80
#207 Re: Grawe osiguranje
Samo mala ispravka, i kod G11 tarifa ima pravo na otkup nakon 3 godine, s tim što se može ugovoriti i trajanje od 5 godina, uz odobrenje Uprave... Ta je tarifa dobra ko ima novac odmah da uplati, jer mogućnost da klijent amnipuliše novcem je velika... Ali eto vidjet ću sutra par primjera da vam prikažem kolika je osigurana suma, planirana dobit i sl.zonbirile wrote:------------------------------------------------------------HAVANA wrote:2094km godišnje za mene i 2094 km godišnje za sestru x 5 godina=20940km do sada uplaćeno za nas dvoje.
pa zabuna je 31 000KM koju navodiš i cca 50 000 očekivana dobit,ali nije bitno.Da to je tako,a ti prekineš svoje digneš pare i nastaviš plačati sestrino,odnosno ona tvojim parama. Ne možeš po dva osnova vuči pare,prebaciti ne možeš znači samo raskinuti i plačati u njeno ime.Znači imaš matematički 3g i malo ostatka obezbijeđena sredstva,7250KM.Možda je bolja opcija bilo u početku platiti,po Grazer-u šifra G11,npr.platiš 10 000KM,na to dobiješ 25%,plus sve ostalo do isteka roka,kao kod tebe 15g.Znači startaš sa 12 500,plus očekivana dobit ne manja od 50%,nemaš tablice povrata i sl.,ali u startu iskeširaš 10.000KM ,ili više.E u tome je stvar,što te niko nije posavjetovao,vidi ja što ne znam zovem mentora,koji ima telefone u centrali,ide na seminare i jednom mjesećno je u Garzu.
-
HORN1
#208 Re: Grawe osiguranje
Njihove penzionere štiti zakon u njihovoj državi, u našoj država neštiti naše pa će vjerovatno samo biti predmet dbro smišljene prevare.zonbirile wrote:----------------------------------------------------atko wrote:Moj dedo se penizoniso primo penziju 11 godina ... onda nena nastavila jos 21 godinu ... daleko da je to idealan sistem ... ali to je bar sistem pa kakav je da je za razliku od ovih zivotnih tornada sto opustose ljude ...
... ja cu potraziti za sebe neki cetvrti ili peti stub
e moj ti,pa taj sistem je uveo Bizmark i tada je 7 radnika izdvajalo za jednog penzionera.U odnosu 3:1 sistem pada,kod nas je 1:1 i gotovo je.Zapadne zemlje te su probleme uočile ,ali iz drugih razloga (duži životni vijek,duže školovanje,robotizacija i digitalizacija sa kompjuterizacijom i sl),i prešli po uputama nekog novog "Bizmarka" na novi sistem.To ti naši gastarbajteri na sijelima vaze o državnoj i ličnoj penziji.Očito ne znaš,ali poenta je da u okviru zadanih izdvajanja,dio ide u dobrovoljno izabranu osiguravajuću kuću,plus ako hočeš što nadodati,u toj kući,ili drugoj po izboru.Otvorena društva širokih mogućnosti nude i mnogo mogućnosti.Sada po Jadranu male posjede i kupuju ti penzioneri,sa policamma od 100,200 hiljada eura,dok kod nas dede i nane se udaraju nogom u guzicu sa 300KM i ti to hvališ-nije te stid,tvog neznanja.
-
HORN1
#209 Re: Grawe osiguranje
Nitko nikom nije ništa gradio đabe i bez ličnog interesa, vjerovatno je to tako i nije nikakav problem što je tako.zonbirile wrote:@HORNI 1
tako su vazili dobri Bošnje i kada su im pravili tramvaj i zgradu pošte.Na tvoju žalost to će postati treći stub mirovinskog osiguranja,kao i svugdje u svijetu,za tebe je normalno 35g davati po 300km mjesećno i onda ako sastaviš 10g u penziji .
Međutim sad u ovim vremenima imamo dosta lošeg iskustva na svim poljima pa ako bi i dalje ostali lakovjerni nakon svih prevara i pljački na razne načine ne da bi bili glupi nego bi bili totalni idioti ali ima i stanovništa koje raste i nije upoznato sa svim sofisticiranim prevarama i treba ih informoisati i upozoriti na vrijeme, ja smatram da netreba više nitkom olako poklanjati povjerenje.
Nabrojaću ti samo neke od prevara na razne načine koji su proizvod uglavnom zapada: dokapitalizacija firmi sa zahrđalom mehanizacijom koju lijepo prefarbaju, piramide novca, prodaja sokova koji liječe sve po vrtoglavim cijenama, uređaji za mršavljenje,usisivači po petipo hiljada maraka, banke i osiguravajuće društva koja su smišljeno napravila program da opljačkaju korisnike.....duga je lista svih načina prevare koja je smišljena samo s jednim ciljem opljačkaj sve što se opljačkati može.
Nekažem da netreba ljudima dozvoliti da donesu razne vrste biznisa i kod nas ali treba da se donesu odgovarajući zakoni koji su onešeni na zapadu pa da imamo sličnu situaciju kao na zapadu i da se koliko toliko i zaštiti domaće stanovništvo od smišljene ciljane prevare.
-
HORN1
#210 Re: Grawe osiguranje
Nitko nikom nije ništa gradio đabe i bez ličnog interesa, vjerovatno je to tako i nije nikakav problem što je tako.zonbirile wrote:@HORNI 1
tako su vazili dobri Bošnje i kada su im pravili tramvaj i zgradu pošte.Na tvoju žalost to će postati treći stub mirovinskog osiguranja,kao i svugdje u svijetu,za tebe je normalno 35g davati po 300km mjesećno i onda ako sastaviš 10g u penziji .
Međutim sad u ovim vremenima imamo dosta lošeg iskustva na svim poljima pa ako bi i dalje ostali lakovjerni nakon svih prevara i pljački na razne načine ne da bi bili glupi nego bi bili totalni idioti ali ima i stanovništa koje raste i nije upoznato sa svim sofisticiranim prevarama i treba ih informoisati i upozoriti na vrijeme, ja smatram da netreba više nitkom olako poklanjati povjerenje.
Nabrojaću ti samo neke od prevara na razne načine koji su proizvod uglavnom zapada: dokapitalizacija firmi sa zahrđalom mehanizacijom koju lijepo prefarbaju, piramide novca, prodaja sokova koji liječe sve po vrtoglavim cijenama, uređaji za mršavljenje,usisivači po petipo hiljada maraka, banke i osiguravajuće društva koja su smišljeno napravila program da opljačkaju korisnike.....duga je lista svih načina prevare koja je smišljena samo s jednim ciljem opljačkaj sve što se opljačkati može.
Nekažem da netreba ljudima dozvoliti da donesu razne vrste biznisa i kod nas ali treba da se donesu odgovarajući zakoni koji su onešeni na zapadu pa da imamo sličnu situaciju kao na zapadu i da se koliko toliko i zaštiti domaće stanovništvo od smišljene ciljane prevare.
Ni Bošnjani neće zauvijek moći ostati dobri ako dopuste da ih ovako varaju, nestaće ih.
-
HORN1
#211 Re: Grawe osiguranje
Odlično si rekao ulaganje u nekretninu. Ako nebude mladih kojima će trebati nekretnina za naseljavanje ili pokretanje biznisa na istoj neće biti ni penzija. Ako nebude penzija neznači da neće biti nekom potrebna nekretnina.atko wrote:E da se konacno slozimo oko necegazonbirile wrote:----------------------------------------------------atko wrote:Moj dedo se penizoniso primo penziju 11 godina ... onda nena nastavila jos 21 godinu ... daleko da je to idealan sistem ... ali to je bar sistem pa kakav je da je za razliku od ovih zivotnih tornada sto opustose ljude ...
... ja cu potraziti za sebe neki cetvrti ili peti stub
e moj ti,pa taj sistem je uveo Bizmark i tada je 7 radnika izdvajalo za jednog penzionera.U odnosu 3:1 sistem pada,kod nas je 1:1 i gotovo je.Zapadne zemlje te su probleme uočile ,ali iz drugih razloga (duži životni vijek,duže školovanje,robotizacija i digitalizacija sa kompjuterizacijom i sl),i prešli po uputama nekog novog "Bizmarka" na novi sistem.To ti naši gastarbajteri na sijelima vaze o državnoj i ličnoj penziji.Očito ne znaš,ali poenta je da u okviru zadanih izdvajanja,dio ide u dobrovoljno izabranu osiguravajuću kuću,plus ako hočeš što nadodati,u toj kući,ili drugoj po izboru.Otvorena društva širokih mogućnosti nude i mnogo mogućnosti.Sada po Jadranu male posjede i kupuju ti penzioneri,sa policamma od 100,200 hiljada eura,dok kod nas dede i nane se udaraju nogom u guzicu sa 300KM i ti to hvališ-nije te stid,tvog neznanja.da to jest tako ... i znam ja to sve ... i jako se nerviram sto izdvajam za penziono bez mogucnosti bar djelimicnog odlucivanja ... o zdravstvu da ne pricam placam zdravstveno ... a kad nesto treba odletim do privatnika jer je kapitalizam ... vrijeme je najdeficitarnija roba ... jer nemam vremena da se 4 dana zajebavam sa uputnicama da bi mi neko pregledo uho i propiso kapi ... i bilo bi dobro kao u svakoj normalnoj drzavi da j i privatniku mogu platiti zdravstvenim osiguranjem ...
... zapadne drzave su to uocile ... ali mi nismo drzava zato kod nas to ne sljaka ... mi smo zaglavljeni izmedju istoka i zapada, izmedju rata i mira, izmedju gluposti i nerada ... itd itd ... kod nas pravni sistem ne funkcionise i onda korov zapocera na sve strane ... znam ja da ti branis osiguranja jer radis sa tim ... ok ti si posten licenvciran i radis ok ... ali cinjenica je da je kriticna masa katastrofalna ... jedina alternativa je neka stednja pa lagano ulaganje u neku nekretninicu ... ili nesto slicno ... pa se tako osigurat za stare dane
-
Mona Liza
#212 Re: Grawe osiguranje
Mislim da ovde pa skoro svi prichaju tj nagadjaju o nechemu o chemu nemaju pojma ni 2%, svaka informacija koja je iznjeta nema smisla. Vrlo je jednostavno, svaki ugovor pa i polisa je specifichna za samo jednu osbobu i ne moze se porediti sa ostalim, ukoliko je neko ispostovao sve po ugovoru nema shanse da nije bio isplacen, bilo u kom trenutku. S druge strane svako ko je svesno ili nesvesno prskochio jednu uplatu automatski je prekrshio ugovor i nema prava da krivi nekog drugog, uz civilizovano obrzlozenje sve je moguce reshiti.
-
HORN1
#213 Re: Grawe osiguranje
Pravila koja se primjenjuju strogo kad su protiv građana a kad građanima idu u korist onda se mogu kršiti i nema nikakvog problema traži se milon opravdanja da se strogo neprimjenjuju su neispravna pravila.Mona Liza wrote:Mislim da ovde pa skoro svi prichaju tj nagadjaju o nechemu o chemu nemaju pojma ni 2%, svaka informacija koja je iznjeta nema smisla. Vrlo je jednostavno, svaki ugovor pa i polisa je specifichna za samo jednu osbobu i ne moze se porediti sa ostalim, ukoliko je neko ispostovao sve po ugovoru nema shanse da nije bio isplacen, bilo u kom trenutku. S druge strane svako ko je svesno ili nesvesno prskochio jednu uplatu automatski je prekrshio ugovor i nema prava da krivi nekog drugog, uz civilizovano obrzlozenje sve je moguce reshiti.
Evo primjera neke radnike Krivaje iz Živinica šikaniraju političari država i svi ostali što neće da olako odustanu od pravila koja su morali nakon toliko godina tražiti na sudu i kad su dobili presudu u svoju korist svi su protiv njih koji su za svoju porodicu. Kad su sudije poslije rata naplatili ratne plate niko se nije bunio dok se za druge bune kad traže ne ratne već poslijeratne. Šta je država uradila borcima varajući ih na sve moguće načine.
Koliko su borci oštetili svoju familiju kupujući robu hranu i stvarajući ostale troškove dok su išli na ratišta i država im je obećala kompenzirati dio troškova kao davajući im ratne plate koje borci i nisu tražili a ondqa su ih opet prevarali.
Pravila i poštivanje pravila u ovoj državi netreba shvatati ozbiljno, zato izbjegavajte mogućnost da dođete u poziciju da vas opljačkaju a pogotovo od strane države osiguravajućih društava banaka ili nekih zapadnjačkih organizacija gdje im trebate dati novac a onda čete imati razne mogućnosti i biti sretni. Sve su to dobro smišljene prevare.
- zovemsecrveni
- drndalo
#215 Re: Grawe osiguranje
Vidim da imas problem sa razumjevanjem namjene... Nije tvoja mama osigurala sebe da bi njoj bilo lakse ako joj se sta desi, nego tebi kao nasljedniku u slucaju "ne daj boze"... U svakom slucaj, zao mi je da je u njenom slucaju bilo tako kako jeste, ali sve su to rizici koje bi neko dobrim savjetom tvojoj mami u pravo vrijeme mogao minimalizirati ili olaksati...zovemsecrveni wrote:Pa koji ce mi klinac 20 000 maraka kad umrem????
Da ponovimo po ko zna koji put, zivotno osiguranje sa stednjom je u stvari "sklanjanje para" od samog sebe, za neku buducnost, uvecano za dobit nakon tih godina, te za nastupjelu inflaciju (ukoliko to musterija zeli...). To je za slucaj dozivljenja. Za slucaj smrti za vrijeme trajanja osiguranja postoji vise pod-varijanti, ali se u principu obicno isplati vise nego je uplaceno (ukoliko se u papirima ne otkrije da je neko neistinito odgovarao na medicinska pitanja pri zapocinjanju osiguranja)... Rizik postoji. Od bolesti, povrede, gubitka posla... Neke od tih stvari se mogu ukljuciti dodatno u polisu, a neke i ne mogu... Na zalost...
Da pojednostavim, tek oko 1/3 - 1/2 vremena trajanja ugovorenog osiguranja ste na "svojci" sto se tice ulozene sume, tj. dobit od glavnice anulira "kaznu" za raniji raskid ugovora... Imam kolegicu koju je "drug" instruirao da u svakom momentu moze dobiti svoje pare nazad, a ja sam joj govorio istinu... On je po tome naravno, imao "bolju" ponudu, i on ju je osigurao i uzeo proviziju, a ne ja. Kada je nakon 5 godina trazila pare nazad, vidi nesrece, umjesto uplacenih 5000 KM (5x 1000 KM), dobila samo 2800 KM... Jer je "drug" pricao gluposti... Sada sa drugom nije drugarica, a sa mnom je sve u redu, ja jos uvijek pricam i pijem kafu s njom... I sa svim ostalim ljudima koje sam "ja" osigurao... Ali ja nisam obecavao predobre stvari!!! Dvjema kolegicama koje su morale preci na smanjene plate u firmi, sam savjetom pomogao kako da minimaliziraju gubitke, jer su im stare rate postale previsoke, ali da ne izgube ono steceno prije... Ima ljudi, samo ih treba traziti radarom...
-
HORN1
#216 Re: Grawe osiguranje
Ima ljudi ali su ta osiguranja napravljena s namjerom da opljačkaju lakovjerne ljude i to je problem.drndalo wrote:Vidim da imas problem sa razumjevanjem namjene... Nije tvoja mama osigurala sebe da bi njoj bilo lakse ako joj se sta desi, nego tebi kao nasljedniku u slucaju "ne daj boze"... U svakom slucaj, zao mi je da je u njenom slucaju bilo tako kako jeste, ali sve su to rizici koje bi neko dobrim savjetom tvojoj mami u pravo vrijeme mogao minimalizirati ili olaksati...zovemsecrveni wrote:Pa koji ce mi klinac 20 000 maraka kad umrem????
Da ponovimo po ko zna koji put, zivotno osiguranje sa stednjom je u stvari "sklanjanje para" od samog sebe, za neku buducnost, uvecano za dobit nakon tih godina, te za nastupjelu inflaciju (ukoliko to musterija zeli...). To je za slucaj dozivljenja. Za slucaj smrti za vrijeme trajanja osiguranja postoji vise pod-varijanti, ali se u principu obicno isplati vise nego je uplaceno (ukoliko se u papirima ne otkrije da je neko neistinito odgovarao na medicinska pitanja pri zapocinjanju osiguranja)... Rizik postoji. Od bolesti, povrede, gubitka posla... Neke od tih stvari se mogu ukljuciti dodatno u polisu, a neke i ne mogu... Na zalost...
Da pojednostavim, tek oko 1/3 - 1/2 vremena trajanja ugovorenog osiguranja ste na "svojci" sto se tice ulozene sume, tj. dobit od glavnice anulira "kaznu" za raniji raskid ugovora... Imam kolegicu koju je "drug" instruirao da u svakom momentu moze dobiti svoje pare nazad, a ja sam joj govorio istinu... On je po tome naravno, imao "bolju" ponudu, i on ju je osigurao i uzeo proviziju, a ne ja. Kada je nakon 5 godina trazila pare nazad, vidi nesrece, umjesto uplacenih 5000 KM (5x 1000 KM), dobila samo 2800 KM... Jer je "drug" pricao gluposti... Sada sa drugom nije drugarica, a sa mnom je sve u redu, ja jos uvijek pricam i pijem kafu s njom... I sa svim ostalim ljudima koje sam "ja" osigurao... Ali ja nisam obecavao predobre stvari!!! Dvjema kolegicama koje su morale preci na smanjene plate u firmi, sam savjetom pomogao kako da minimaliziraju gubitke, jer su im stare rate postale previsoke, ali da ne izgube ono steceno prije... Ima ljudi, samo ih treba traziti radarom...
Tko hoće da se osigura nek se osigura kod osiguranja od nesreće za male pare a štednju nek ulaže u zemlju, dugoročno u dionmice ili u najgorem slučaju zlato pa u čarapu. Nikakva štednja kod osiguranja to je super prevara.
-
nonca
#217 Re: Grawe osiguranje
zonbirile
drndalo
hahahahhaahahaaaaaa
sto se vas dvojica pravite da ste dobri, fini,posteni,sve pravi dobricak hahahaha
a sve sami vuk u janjecoj kozi,
sa lazovima i varalicama poput vas ne bi ni kafu popio a kamo li sta vise hahahahaha
klasicni akviziteri dosli da spasavaju propale poslove ovde na netu hahahaha
prihvatite se postenog posla, nemojte ljudima nanosit stetu gdje god se pojavite!
drndalo
hahahahhaahahaaaaaa
sto se vas dvojica pravite da ste dobri, fini,posteni,sve pravi dobricak hahahaha
sa lazovima i varalicama poput vas ne bi ni kafu popio a kamo li sta vise hahahahaha
prihvatite se postenog posla, nemojte ljudima nanosit stetu gdje god se pojavite!
- drndalo
#218 Re: Grawe osiguranje
Slusaj @nonca,
Nismo mi ovce cuvali zajedno da mi se mozes ovako obracati... U stvari mozes, na forumu, lupati koliko ti drago... Ne znas nista o meni, ne znas ni sta ni koliko radim, ni koliko sam placen, ni sta imam, a sta nemam. Malo prolistaj kompletnu temu, i pogledaj sta sam sve i kako napisao... Potrudio sam se ljudima dati najpostenije moguce savjete, da ne bi bili "donji"... Ako to ne znas cijeniti, ima ko zna...
Ti ocito imas gotov stav i ne mislim ga mijenjati, kao sto ni ti meni ne mozes mijenjati moj... Sa tokmacima kao sto si ti koji veze nemaju ni o cemu, ali "sve znaju", jer im je "neko" rekao, ni ja kafu ne bih popio, prilicno sam izbirljiv...
Nek' si ti pametan, i otkrio si prevaru ! Savjet: Nauci njemacki, pa za koju godinu, fino napisi pismo Austrijskom tuzilastvu, i raskrinkaj sve te prevarantske austrijske firme, koje ipak glavninu svog posla rade u njihovoj zemlji, po istim principima, te kada im otvoris oci, oni ce ti iz zahvalnosti datu punu starosnu penziju kao zasluznom austrijskom gradjaninu...
Nismo mi ovce cuvali zajedno da mi se mozes ovako obracati... U stvari mozes, na forumu, lupati koliko ti drago... Ne znas nista o meni, ne znas ni sta ni koliko radim, ni koliko sam placen, ni sta imam, a sta nemam. Malo prolistaj kompletnu temu, i pogledaj sta sam sve i kako napisao... Potrudio sam se ljudima dati najpostenije moguce savjete, da ne bi bili "donji"... Ako to ne znas cijeniti, ima ko zna...
Ti ocito imas gotov stav i ne mislim ga mijenjati, kao sto ni ti meni ne mozes mijenjati moj... Sa tokmacima kao sto si ti koji veze nemaju ni o cemu, ali "sve znaju", jer im je "neko" rekao, ni ja kafu ne bih popio, prilicno sam izbirljiv...
Nek' si ti pametan, i otkrio si prevaru ! Savjet: Nauci njemacki, pa za koju godinu, fino napisi pismo Austrijskom tuzilastvu, i raskrinkaj sve te prevarantske austrijske firme, koje ipak glavninu svog posla rade u njihovoj zemlji, po istim principima, te kada im otvoris oci, oni ce ti iz zahvalnosti datu punu starosnu penziju kao zasluznom austrijskom gradjaninu...
-
zonbirile
#219 Re: Grawe osiguranje
------------------------------------------------nonca wrote:zonbirile
drndalo
hahahahhaahahaaaaaa
jarane zbog takvih je Bosna Bosna,a Austrija daleko.Biti glup je prirodni hendikep,biti neinformisan je odlika bosanskog mediokriteta.Ne vrijedi da ti se posta suprotno,polako samo će ti se reći,već mahalaši tipa Mujezinovića mucaju o reformi penzionog osiguranja i trećeg stuba i životnom osiguranju.
-
zonbirile
#220 Re: Grawe osiguranje
----------------------------Cyclone986 wrote:sjeti se kako Mirso iz Brckog kaze:"Evo ti godina dana, pokusaj naci neispravnost osiguranja. Ako ga nadjes, prekini osiguranje, a ja cu ti od sebe dati godisnju premiju koju si do tada uplatio."zonbirile wrote: ------------------------------------------------
jarane zbog takvih je Bosna Bosna,a Austrija daleko.Biti glup je prirodni hendikep,biti neinformisan je odlika bosanskog mediokriteta.Ne vrijedi da ti se posta suprotno,polako samo će ti se reći,već mahalaši tipa Mujezinovića mucaju o reformi penzionog osiguranja i trećeg stuba i životnom osiguranju.
dzaba se vi s pojedincima ubjedjujete ba...ja sam to davno presto raditi...dizes sebi pritisak bez veze, a oni i dalje svoje pa svoje...dzaba ti teletu objasnjavas razliku izmedju auta i printera...nema koristi...
i jose nesto...ko ti je mentor??
jel' joSe??
nije ,gospodin iz Zenice.Očekujem od retarda odgovor u smislu,jebo te Austrija,Sarajevo je imalo tramvaj prije Beča.
-
zonbirile
#221 Re: Grawe osiguranje
ma davno završio s tim,jednostavno ispucao se.Ne spominji im multi level,to je sinonim pljačke u Bošnjaka.
-
zonbirile
#222 Re: Grawe osiguranje
-------------------------------------Cyclone986 wrote:hahahaha...a jel' to neka piramida...eh jest to je to...ja zajebem tebe, ti nekog drugog i sve tako...ma daj ba, meni dopizdilo objasnjavat...zonbirile wrote:ma davno završio s tim,jednostavno ispucao se.Ne spominji im multi level,to je sinonim pljačke u Bošnjaka.
pa znaš kretene,ljudi napravili aute,mi probali prema svojim mogućnostima Zastavu,i sada po analogiji ne valjaju auta nikako.Bio problem u automobilizmu ne u Zastavi 101.
Nego ja ne mogu sebi objasniti kako se nekompetenti kreten uplete u ono o čemu nema pojma,kao ja u hirurgiju.Pa bar bi ovtori n+1 stranica,vidio o čemu se radi,jok papak balkanikus,odmah ima zaključak.
-
akcija007
#223 Re: Grawe osiguranje
Imam 25 godina planiram zakljuciti policu za zivotno osiguranje na neki rok 10 ili 15 ili 20 ili 25 godina. Planirao sam godisnje uplacivati 1000 KM.
Koje je najbolje zivotno na sta trebam da obratim paznju i sl... strah me da me neko ne zezne ne razumijem se bas u ovo?
Koje je najbolje zivotno na sta trebam da obratim paznju i sl... strah me da me neko ne zezne ne razumijem se bas u ovo?
- atko
#224 Re: Grawe osiguranje
E pod hitno se informisi na tom polju sta/kako/gdje/koliko ... prije nego te uhvate u masinu i kazu ti sve ono sto tvoje usi zele da cuju.akcija007 wrote:Imam 25 godina planiram zakljuciti policu za zivotno osiguranje na neki rok 10 ili 15 ili 20 ili 25 godina. Planirao sam godisnje uplacivati 1000 KM.
Zivotno osiguranje je bas to zivotno osiguranje, ne dopusti da ti bombaju o stednji penziji padanju love sa neba itd itd ...
Sto manji iznos na sto vise godina ... i gledaj to kao osiguranje u slucaju "nedaj boze" koje ce iskorititi neko iza tebe, tvoja djeca i slicno plus neko zdravstveno da pokriva neke bolesti ... nemoj da mastas o penziji od 800 eura i slicne svari ... onda kupi par stanova pa ih rentaj i lagano otplacuj ...
-
talić
#225 Re: Grawe osiguranje
bilo je mnogo pitanja i mnogo odgovora, da pokušam i ja dodati koju,
- zašto se kod prekida ne dobija kompletan iznos uplaćenih sredstava?
odgovor: pozajmiti ti neko novac na godinu dana i ti taj novac investiraš a onda se predomisli poslije mjesec dana i traži novac nazad. Dakle osiguranje ne drži novac u jastuku nego se po poprilično utvrđenim standardima ( sa niskim rizikom) ulaže dio u nekretnine koje se rentaju, dio je uložen u vrijednosne hartije, dio u dionice i dio se drži u gotovini na bakama. Ne znam šta rade ova naša osiguranja koja su relativno mlada, ne bi me iznenadilo da glavnina novca leži u bankama na par procenata kamate jer je to najjednostavniji vid ulaganja, ako se uopšte i može nazvati ulaganjem. Dakle da nije tako kako jeste sad bi u recesiji vjerovatno pola osiguranika prekinulo ugovore i osiguranja bi bila u problemima. Sva osiguranja koja se bave životnim osiguranjima moraju imati reosiguranje, nema rizika da nećeš dobiti svoj novac. Oročenje je bolji vid štednje ali je ovo način da sebe natjeraš da odvojiš određeni iznos na stranu.
- zašto se kod prekida ne dobija kompletan iznos uplaćenih sredstava?
odgovor: pozajmiti ti neko novac na godinu dana i ti taj novac investiraš a onda se predomisli poslije mjesec dana i traži novac nazad. Dakle osiguranje ne drži novac u jastuku nego se po poprilično utvrđenim standardima ( sa niskim rizikom) ulaže dio u nekretnine koje se rentaju, dio je uložen u vrijednosne hartije, dio u dionice i dio se drži u gotovini na bakama. Ne znam šta rade ova naša osiguranja koja su relativno mlada, ne bi me iznenadilo da glavnina novca leži u bankama na par procenata kamate jer je to najjednostavniji vid ulaganja, ako se uopšte i može nazvati ulaganjem. Dakle da nije tako kako jeste sad bi u recesiji vjerovatno pola osiguranika prekinulo ugovore i osiguranja bi bila u problemima. Sva osiguranja koja se bave životnim osiguranjima moraju imati reosiguranje, nema rizika da nećeš dobiti svoj novac. Oročenje je bolji vid štednje ali je ovo način da sebe natjeraš da odvojiš određeni iznos na stranu.