OBILJEZAVANJE PROTESTOM 1.MARTA u 13h ispred Katedrale
- suncica24
Sarajevo: Osmero ljudi umrlo od upotrebe droge u posljednjih 45 dana!
Kako saznaju Nezavisne novine, osmero ljudi je umrlo od upotrebe droge u posljednjih mjesec i po na području Sarajeva, što je više nego u protekle dvije godine zajedno, upozoravaju u MUP-u Kantona Sarajevo.
Prema policijskim podacima, u 2007. umrla su četiri, a u 2006. godini tri narkomana.
"Očigledno je da se radi o prljavoj drogi na narko-sceni u kantonu", rekao je za Nezavisne novine Džemal Murga, inspektor Odjela MUP-a KS za suzbijanje narko-kriminala i zloupotreba droge.
Murga ističe da su vještačenjem u heroinu nalazili primjese paracetamola, kofeina i šećera.
"Najčešće smrt nastupa ako narkoman uzima 'prljav', ili potpuno čist herion, mada je malo vjerovatno da će diler prodati nepomiješanu drogu. Također, smrt nastupa uzimanjem droge poslije apstinencije, kada je organizam apstinenata slab", objašnjava Murga i dodaje da je uzrok smrti i predoziranje, uzimanjem takozvanog "zlatnog šuta".
On ističe da u BiH ne rade toksikološka vještačenja kojima bi moglo biti potvrđeno da je smrt nastupila uzimanjem droge.
"Na osnovu saznanja da su bili konzumenti droge, te pronalaska šprica i drugog pribora za konzumiranje droge, zaključujemo da su se predozirali", kazao je Murga za Nezavisne novine.
Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za alkoholizam i toksikomaniju u Sarajevu, kaže da odgovorne instutucije moraju osposobiti laboratorije za utvrđivanje koncentracije smrtonosne droge.
"U postojećim laboratorijama treba provjeriti opremu, a ljude koji rade treba dodatno educirati i nabavit reagense", ističe ona.
Murga pak smatra da bi toksikološke analize mogle biti obavljane u laboratorijama FMUP-a, Klinike za hemiju i biohemiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ili Farmaceutskog fakulteta.
"Ima slučajeva da ljudi pod uticajem droge počine samoubistvo, ali s obzirom da nemamo zvanične nalaze, to se ne može dokazati. Ne vjerujem da u Sarajevu nije bilo otrovanih ljudi, ali ni to ne može biti dokazano bez toksikoloških vještačenja", istakao je Murga.
Inspektor Džemal Murga kaže da nakon smrti narkomana samo u rijetkim slučajevima šalju uzorke na toksikološku analizu u Zagreb. "Te analize koštaju nekoliko stotina KM, ali bi mnogo jeftinije bilo da ih neko radi kod nas. Od 1995. godine u Sarajevu je umrlo oko 70 ljudi od upotrebe droge, a samo za nekolicinu je izvršeno toksikološko vještačenje. Ono se radi na zahtjev tužilaštva", dodao je Murga.
Kako saznaju Nezavisne novine, osmero ljudi je umrlo od upotrebe droge u posljednjih mjesec i po na području Sarajeva, što je više nego u protekle dvije godine zajedno, upozoravaju u MUP-u Kantona Sarajevo.
Prema policijskim podacima, u 2007. umrla su četiri, a u 2006. godini tri narkomana.
"Očigledno je da se radi o prljavoj drogi na narko-sceni u kantonu", rekao je za Nezavisne novine Džemal Murga, inspektor Odjela MUP-a KS za suzbijanje narko-kriminala i zloupotreba droge.
Murga ističe da su vještačenjem u heroinu nalazili primjese paracetamola, kofeina i šećera.
"Najčešće smrt nastupa ako narkoman uzima 'prljav', ili potpuno čist herion, mada je malo vjerovatno da će diler prodati nepomiješanu drogu. Također, smrt nastupa uzimanjem droge poslije apstinencije, kada je organizam apstinenata slab", objašnjava Murga i dodaje da je uzrok smrti i predoziranje, uzimanjem takozvanog "zlatnog šuta".
On ističe da u BiH ne rade toksikološka vještačenja kojima bi moglo biti potvrđeno da je smrt nastupila uzimanjem droge.
"Na osnovu saznanja da su bili konzumenti droge, te pronalaska šprica i drugog pribora za konzumiranje droge, zaključujemo da su se predozirali", kazao je Murga za Nezavisne novine.
Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za alkoholizam i toksikomaniju u Sarajevu, kaže da odgovorne instutucije moraju osposobiti laboratorije za utvrđivanje koncentracije smrtonosne droge.
"U postojećim laboratorijama treba provjeriti opremu, a ljude koji rade treba dodatno educirati i nabavit reagense", ističe ona.
Murga pak smatra da bi toksikološke analize mogle biti obavljane u laboratorijama FMUP-a, Klinike za hemiju i biohemiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ili Farmaceutskog fakulteta.
"Ima slučajeva da ljudi pod uticajem droge počine samoubistvo, ali s obzirom da nemamo zvanične nalaze, to se ne može dokazati. Ne vjerujem da u Sarajevu nije bilo otrovanih ljudi, ali ni to ne može biti dokazano bez toksikoloških vještačenja", istakao je Murga.
Inspektor Džemal Murga kaže da nakon smrti narkomana samo u rijetkim slučajevima šalju uzorke na toksikološku analizu u Zagreb. "Te analize koštaju nekoliko stotina KM, ali bi mnogo jeftinije bilo da ih neko radi kod nas. Od 1995. godine u Sarajevu je umrlo oko 70 ljudi od upotrebe droge, a samo za nekolicinu je izvršeno toksikološko vještačenje. Ono se radi na zahtjev tužilaštva", dodao je Murga.
-
bucika
Vise se paznje pridaje maloljetnim delikventima i narkomanima,nego pametnoj i talentovanoj djeci,koja se klone svega toga. Grade se komune za narkomane,umjesto sportskih sala i terena, sprijeciti,pa ako ne uspije,onda lijeciti. Prvo naprave komune,pa onda se neko dosjeti da bi se mogao napraviti i Centar za rehabilitaciju oboljelih od Chrona i Ulceroznog collitisa,a ti ljudi nisu krivi sto su oboljeli,a narkomani stradaju iz obijesti iskljucivo.
-
DS9
Ovo bi trebali biti, kao sto su i do sada bili, gradjanski socijalni protesti, nikako politicki! "Jedna si jedina" i liljani, koliko god mi bili vezani za njih, nisu drzavna obiljezja BiH, asociraju na rat i pola nase drzave ne prihvata ta obiljezja. Ljudi, dosta smo zivjeli u proslosti! Nasi politicari i hoce da se djelimo na sve moguce nacine, kako bi bilo vise fotelja za njih. Ja necu da zivim u proslosti koja nam je nametnuta, i zahvaljujuci kojoj politicari i dalje ubiru poene na izborima, prepadajuci nas "onim drugim" narodom, i drzeci nas u torovima! Tema ovih protesta nije ni RS, ni Federacija, nego sigurnost gradjana i socijalni problemi. Ako vec hocete himnu, onda pustite pravu himnu BiH, ako hocete obiljezja, neka to bude nasa plavo-zuta zastava, mada licno smatram da drzavna obiljezja na protestima ovakvog tipa nisu ni potrebna ni pozeljna.IBM wrote:Predlazem da protest pocne sa himnom "jedna si jedina" a zatim sa ovom novom.
I da naravno ja donosim ljiljane!
-
bucika
Potpuno se slazem,drzavna obiljezja nisu pozeljna ovdje nikako. Ja licno cak ne bih ni dosla prvog marta ,na svim ostalim protestima sam bila i bicu,ali na praznik ne dolazim,jer i to je mac sa dvije ostrice. Za 8.mart sam svakako tu,naravno,ako ne budete svi po kafanima i slavili,moze se slaviti i na protestima,po crvenu ruzu za svaku ucesnicu.DS9 wrote:Ovo bi trebali biti, kao sto su i do sada bili, gradjanski socijalni protesti, nikako politicki! "Jedna si jedina" i liljani, koliko god mi bili vezani za njih, nisu drzavna obiljezja BiH, asociraju na rat i pola nase drzave ne prihvata ta obiljezja. Ljudi, dosta smo zivjeli u proslosti! Nasi politicari i hoce da se djelimo na sve moguce nacine, kako bi bilo vise fotelja za njih. Ja necu da zivim u proslosti koja nam je nametnuta, i zahvaljujuci kojoj politicari i dalje ubiru poene na izborima, prepadajuci nas "onim drugim" narodom, i drzeci nas u torovima! Tema ovih protesta nije ni RS, ni Federacija, nego sigurnost gradjana i socijalni problemi. Ako vec hocete himnu, onda pustite pravu himnu BiH, ako hocete obiljezja, neka to bude nasa plavo-zuta zastava, mada licno smatram da drzavna obiljezja na protestima ovakvog tipa nisu ni potrebna ni pozeljna.IBM wrote:Predlazem da protest pocne sa himnom "jedna si jedina" a zatim sa ovom novom.
I da naravno ja donosim ljiljane!
-
fixer
mozes ti ponjeti zastavu koju god zelis, ali ovo su prvo socijalni protesti i jedino jednim malim neizbjeznim dijelom politicki(svaki protest je politicki akt)
pa smatram da ne treba na protestu praviti skandale. pustanje jedna si jedina umjesto prave himne BiH je u najmanju ruku skandal. mi se borimo da promjenimo ophodjenje politicara prema obicnom covjeku, pa gdje god on zivio u ovoj nasoj Bosni i Hercegovini. pustanje himne jedna si jedina( koju ne priznaju odredjene etnicke skupine) bi proteste oznacio kao borba za samo jedan narod, sto uopce nije motiv svega ovoga. zasto izmisljati toplu vodu kad mozemo da pustimo pravu himnu Boesne i Hercegovine i ostaviti sve tri konfesije zadovoljnim.
pa smatram da ne treba na protestu praviti skandale. pustanje jedna si jedina umjesto prave himne BiH je u najmanju ruku skandal. mi se borimo da promjenimo ophodjenje politicara prema obicnom covjeku, pa gdje god on zivio u ovoj nasoj Bosni i Hercegovini. pustanje himne jedna si jedina( koju ne priznaju odredjene etnicke skupine) bi proteste oznacio kao borba za samo jedan narod, sto uopce nije motiv svega ovoga. zasto izmisljati toplu vodu kad mozemo da pustimo pravu himnu Boesne i Hercegovine i ostaviti sve tri konfesije zadovoljnim.
- uvjek dobar gost
Hvala Sunčici 24 na temi...
nasilje, droga, smrt... su posljedice nerada nadležnih od kraja opsade Sarajeva (i agresije na BiH)... kulminiralo je i mi smo primjetili, prije smo okretali glavu, zaobilazili smo komšije, poznanike il školske prijatelje koji su navučeni na hors, izbjegavali smo neka mjesta koja smo smatrali za opasna, kafiće neke, klubove il kvartove... međutim sve je eskaliralo zbog nesposobne vlasti, nekompetentnih ljudi koji sjede u foteljama i primaju platu ni za šta...
Pitam se koliko još ljudi treba da se navuče na žuto koliko raje da nastrada koliko njih da bude zbodeno nožem pa da bi neko dao ostavku... pa u Japanu kad voz zakasni minutu il pet mistar prometa da ostavku...
Političari Vi narodni čobani.... mislim da je vrijeme došlo da položite račune, da kažete otvoreno koga ste Vi fol štitili i koliko ste tu zaštitu naplatili.....
Sunovrat morala i svega ostalog... je posljedica opšteg nerada svih instanci vlasti, vjerskih zajednica, obrazovnih institucija... sve to je u kombinaciji sa kapitalizmom ovim divljim razorilo osnovnu ćeliju društva (porodicu) na koju sad političari prebacuju odgovornost....
No ja lično mislim da je kriva lopovska bratija na vlasti koja zloupotrebljava vjeru i vjerske zajednice koje se bave same sobom a ne vjernicima.. koji su i gladni i žedni i prevareni i izdani i slagani ......
Sve oko nas je velika jedna posljedica nerada i nesposobnosti odgovornih... no sad je toliko eskaliralo da nismo mogli da ne primjetimo.....
Hvala svima koji su bili na pređašnjim protestima, a oni koji nisu nek se zapitaju zašto nisu....????
nasilje, droga, smrt... su posljedice nerada nadležnih od kraja opsade Sarajeva (i agresije na BiH)... kulminiralo je i mi smo primjetili, prije smo okretali glavu, zaobilazili smo komšije, poznanike il školske prijatelje koji su navučeni na hors, izbjegavali smo neka mjesta koja smo smatrali za opasna, kafiće neke, klubove il kvartove... međutim sve je eskaliralo zbog nesposobne vlasti, nekompetentnih ljudi koji sjede u foteljama i primaju platu ni za šta...
Pitam se koliko još ljudi treba da se navuče na žuto koliko raje da nastrada koliko njih da bude zbodeno nožem pa da bi neko dao ostavku... pa u Japanu kad voz zakasni minutu il pet mistar prometa da ostavku...
Političari Vi narodni čobani.... mislim da je vrijeme došlo da položite račune, da kažete otvoreno koga ste Vi fol štitili i koliko ste tu zaštitu naplatili.....
Sunovrat morala i svega ostalog... je posljedica opšteg nerada svih instanci vlasti, vjerskih zajednica, obrazovnih institucija... sve to je u kombinaciji sa kapitalizmom ovim divljim razorilo osnovnu ćeliju društva (porodicu) na koju sad političari prebacuju odgovornost....
No ja lično mislim da je kriva lopovska bratija na vlasti koja zloupotrebljava vjeru i vjerske zajednice koje se bave same sobom a ne vjernicima.. koji su i gladni i žedni i prevareni i izdani i slagani ......
Sve oko nas je velika jedna posljedica nerada i nesposobnosti odgovornih... no sad je toliko eskaliralo da nismo mogli da ne primjetimo.....
Hvala svima koji su bili na pređašnjim protestima, a oni koji nisu nek se zapitaju zašto nisu....????
Last edited by uvjek dobar gost on 25/02/2008 10:08, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
ovo su socijalni protesti. slazem se sa bucikom i ds-om. ne skrecite
- alica.k
ja ne podrzavam ni jednu himnu, ali SLAZEM SE I NE SAMO ZATO STO MI SE SAD CINI KAO DOBRA IDEJA da se ne trebamo vracati u proslost i ako ce bit himna, treba bit ova sadasnja.fixer wrote:pustanje himne jedna si jedina( koju ne priznaju odredjene etnicke skupine) bi proteste oznacio kao borba za samo jedan narod, sto uopce nije motiv svega ovoga. zasto izmisljati toplu vodu kad mozemo da pustimo pravu himnu Boesne i Hercegovine i ostaviti sve tri konfesije zadovoljnim.
-
fixer
ne razumijem zasto prvi mart ne bi bio dobar datum. ako mene pitas ne moze biti bolji dan za ovakav vid borbe. i ne, ne priznajem da postoji praznik dok god djeca ginu i sigurnost nije na nivou.bucika wrote: Potpuno se slazem,drzavna obiljezja nisu pozeljna ovdje nikako. Ja licno cak ne bih ni dosla prvog marta ,na svim ostalim protestima sam bila i bicu,ali na praznik ne dolazim,jer i to je mac sa dvije ostrice. Za 8.mart sam svakako tu,naravno,ako ne budete svi po kafanima i slavili,moze se slaviti i na protestima,po crvenu ruzu za svaku ucesnicu.
-
bucika
Stvar i jeste da ni ja ne priznajem praznik u ovim uslovima,zato ce i ispasti sarada,jer ce oni slaviti,a mi protestvovati. A svim srcem sam u ovome,vjeruj mi,prvo kao samohrani roditelj pa onda sve ostalo sto se nadovezalo uz to.fixer wrote:ne razumijem zasto prvi mart ne bi bio dobar datum. ako mene pitas ne moze biti bolji dan za ovakav vid borbe. i ne, ne priznajem da postoji praznik dok god djeca ginu i sigurnost nije na nivou.bucika wrote: Potpuno se slazem,drzavna obiljezja nisu pozeljna ovdje nikako. Ja licno cak ne bih ni dosla prvog marta ,na svim ostalim protestima sam bila i bicu,ali na praznik ne dolazim,jer i to je mac sa dvije ostrice. Za 8.mart sam svakako tu,naravno,ako ne budete svi po kafanima i slavili,moze se slaviti i na protestima,po crvenu ruzu za svaku ucesnicu.
-
damirm
I mi cemo slaviti. Samo na drugi nacin...bucika wrote:Stvar i jeste da ni ja ne priznajem praznik u ovim uslovima,zato ce i ispasti sarada,jer ce oni slaviti,a mi protestvovati. A svim srcem sam u ovome,vjeruj mi,prvo kao samohrani roditelj pa onda sve ostalo sto se nadovezalo uz to.fixer wrote:ne razumijem zasto prvi mart ne bi bio dobar datum. ako mene pitas ne moze biti bolji dan za ovakav vid borbe. i ne, ne priznajem da postoji praznik dok god djeca ginu i sigurnost nije na nivou.bucika wrote: Potpuno se slazem,drzavna obiljezja nisu pozeljna ovdje nikako. Ja licno cak ne bih ni dosla prvog marta ,na svim ostalim protestima sam bila i bicu,ali na praznik ne dolazim,jer i to je mac sa dvije ostrice. Za 8.mart sam svakako tu,naravno,ako ne budete svi po kafanima i slavili,moze se slaviti i na protestima,po crvenu ruzu za svaku ucesnicu.
-
bucika
Ta ti je dobra. Samo treba ponijeti sendvice i sokove,prosli put mi dijete ogladnilo i ozednilo,a nedadose nam da svratimo na onaj rucak od 5 KM bez pdv-adamirm wrote:I mi cemo slaviti. Samo na drugi nacin...bucika wrote:Stvar i jeste da ni ja ne priznajem praznik u ovim uslovima,zato ce i ispasti sarada,jer ce oni slaviti,a mi protestvovati. A svim srcem sam u ovome,vjeruj mi,prvo kao samohrani roditelj pa onda sve ostalo sto se nadovezalo uz to.fixer wrote: ne razumijem zasto prvi mart ne bi bio dobar datum. ako mene pitas ne moze biti bolji dan za ovakav vid borbe. i ne, ne priznajem da postoji praznik dok god djeca ginu i sigurnost nije na nivou.
-
Area_51
Suncica svaka cast. Bas to sto si postirala je jedan od najvecih motiva koji mene pokrecu. Nema pustanja dilera na bilo kakvu slobodu, iz bilo kojeg razloga, sa bilo kakvom kaucijom. Sram ih bilo.
Sad ovo drugo, ponekad se osjecam da ovdje dobijem zadatak, spontano, pa se tome posvetim sa osobitim cejfom. Dakle o smjeni gradobacelnice.
Trebamo svi znati da se gradonacelnik ili gradonacelnica Sarajeva bira indirektno i da se radi o izvedenoj funkciji. Nakon Lokalnih izbora, opcine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad delegiraju 7 svojih predstavnika u Gradsko vijece Sarajeva, ukupno 28, na nacin da vecina vijecnika pojedine opcine odredi svoje predstavnike ili da se postigne politicki dogovor.
Nakon toga, konstuira se Gradsko vijece i zapocinju razgovori o graonacelniku i dva zamjenika, opet iz reda neke vecine koja je formirala vlast u Gradskom vijecu. Na taj nacin je izabrana Semiha Borovac, preneseno znaci da nju nisu izabrali gradjani direktno, nego su je izabrali Gradski vijecnici. To znaci, bas to, da nema referenduma ili peticije koje nju mogu smijeniti, ona moze otici samo na dva nacina:
1. Vlastitom ostavkom, svaki komentar suvisan.
2. Izglasavanjem nepovjerenja vijecnika Gradskog vijeca, teoretska mogucnost postoji.
Tako drustvo, nema potrebe da se iscrpljujemo oko toga, sad znamo kako to ide. Ako neko ima ideja kako to odradit, ja priznajem da nemam, neka to kaze ovdje pa da promisljamo zajedno.
Sad ovo drugo, ponekad se osjecam da ovdje dobijem zadatak, spontano, pa se tome posvetim sa osobitim cejfom. Dakle o smjeni gradobacelnice.
Trebamo svi znati da se gradonacelnik ili gradonacelnica Sarajeva bira indirektno i da se radi o izvedenoj funkciji. Nakon Lokalnih izbora, opcine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad delegiraju 7 svojih predstavnika u Gradsko vijece Sarajeva, ukupno 28, na nacin da vecina vijecnika pojedine opcine odredi svoje predstavnike ili da se postigne politicki dogovor.
Nakon toga, konstuira se Gradsko vijece i zapocinju razgovori o graonacelniku i dva zamjenika, opet iz reda neke vecine koja je formirala vlast u Gradskom vijecu. Na taj nacin je izabrana Semiha Borovac, preneseno znaci da nju nisu izabrali gradjani direktno, nego su je izabrali Gradski vijecnici. To znaci, bas to, da nema referenduma ili peticije koje nju mogu smijeniti, ona moze otici samo na dva nacina:
2. Izglasavanjem nepovjerenja vijecnika Gradskog vijeca, teoretska mogucnost postoji.
Tako drustvo, nema potrebe da se iscrpljujemo oko toga, sad znamo kako to ide. Ako neko ima ideja kako to odradit, ja priznajem da nemam, neka to kaze ovdje pa da promisljamo zajedno.
-
fixer
nju ce smijeniti ljudi na ulicama. samo nas treba dosta izaci pa ces viditi kako se pada. meni nisu jasni ti ljudi iz sda i za bih. mi ne trazmo izbore, ne napadamo stranke, nasa jedina zelja je da se zamjene ljudi koji su neozbiljni i neodgovorni, koji ne znaju da rade svoj posao. samim time sto oni ne zele da nagovore samira da da ostavku moze znaciti par stvari:Area_51 wrote:Suncica svaka cast. Bas to sto si postirala je jedan od najvecih motiva koji mene pokrecu. Nema pustanja dilera na bilo kakvu slobodu, iz bilo kojeg razloga, sa bilo kakvom kaucijom. Sram ih bilo.
Trebamo svi znati da se gradonacelnik ili gradonacelnica Sarajeva bira indirektno i da se radi o izvedenoj funkciji. Nakon Lokalnih izbora, opcine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad delegiraju 7 svojih predstavnika u gradsko vijece, ukupno 28, na nacin da vecina vijecnika pojedine opcine odredi svoje predstavnike ili da se postigne politicki dogovor.
2. Izglasavanjem nepovjerenja, teoretska mogucnost postoji.![]()
1)oni su u potpunosti zadovoljni radom samira. postavlja se pitanje sta oni od njega ocekuju na takvom mjestu? koji on to posao radi dovoljno dobro da ljudi iz stranke nemaju prigovora na njegov rad? i jel zaista zelja politicara da sarajevo bude siguran grad bez organiziranih kriminalnih grupacija?
2)oni nisu zadovoljni samirom ali nemaju covjeka kojeg mogu staviti na njegovo mjesto, jer vecina ljudi u stranci nije dorasla takvom poslu.
3)oni bi ga i smjenili i stavili adekvatnu zamjenu, ali takvim presedanom bi se pokazalo gradjanima da ipak svojim okupljanjima mogu mjenjati stvari na bolje. to ni jednoj stranci na vlasti nije zelja.
koji god od ovih razloga stajao iza odluke da se samira podrzi na toj poziciji, smatram da jedini pravi potez stranke bi bio poziv da odgovorni odstupe i postavljanje na njihovo mjesto adekvatnih zamjena.
- Asana
Kako to postici?
Zar je trebalo da se pocnu ucestalo desavati brutalna ubistva nakon kojih ce gradjani protestirati, pa da se "ugleda" to pitanje i pocnu donositi i vaditi iz ladica rezolucije, odluke, platforme, akcioni planovi ... ?
Treba li po istoj logici, da napr. pogine neki invalid na cesti, jer se ne moze voziti plocnikom, pa da se pocnu kaznjavati oni koji im parkiranjem blokiraju put, ili postoji neko u ovoj strukturi "vlasti" ko je placen da se pobrine o sprovodjenju zakona u toj oblasti ... ?
Evo: ja apeliram na Gradonacelnicinu i Premijera i na njihovu gradjansku svijest, da svima koji dolaze iza njih daju svijetli primjer, i da se upisu u istoriju ovog grada tako sto ce dati ostavku i okrenuti novi list po pitanju odgovornosti funkcionera prema rezultatima rada.
Dakle, nije u pitanju to da li su radili ili nisu, da li su se trudili u okviru svojih nadleznosti, nego kakav je rezultat svih tih napora.
Taj rezultat su i sami morali ranije sagledati. Kako po pitanju porasta kriminala, tako i po mnogim drugim, za gradjane bitnim, pitanjima.
Zar je trebalo da se pocnu ucestalo desavati brutalna ubistva nakon kojih ce gradjani protestirati, pa da se "ugleda" to pitanje i pocnu donositi i vaditi iz ladica rezolucije, odluke, platforme, akcioni planovi ... ?
Treba li po istoj logici, da napr. pogine neki invalid na cesti, jer se ne moze voziti plocnikom, pa da se pocnu kaznjavati oni koji im parkiranjem blokiraju put, ili postoji neko u ovoj strukturi "vlasti" ko je placen da se pobrine o sprovodjenju zakona u toj oblasti ... ?
Evo: ja apeliram na Gradonacelnicinu i Premijera i na njihovu gradjansku svijest, da svima koji dolaze iza njih daju svijetli primjer, i da se upisu u istoriju ovog grada tako sto ce dati ostavku i okrenuti novi list po pitanju odgovornosti funkcionera prema rezultatima rada.
Dakle, nije u pitanju to da li su radili ili nisu, da li su se trudili u okviru svojih nadleznosti, nego kakav je rezultat svih tih napora.
Taj rezultat su i sami morali ranije sagledati. Kako po pitanju porasta kriminala, tako i po mnogim drugim, za gradjane bitnim, pitanjima.
Last edited by Asana on 25/02/2008 23:02, edited 1 time in total.
-
_mubarle_
viva_castro wrote:Slazem se za policiju, trebamo ih cak i podrzati transparentom tipa:
"I policija vam okrece leđa"
"Vratite policiji pendreke"
"Smanjite svoje, povećajte policijske plate"
Znam neke ljude koji rade u policiji, i oni su željni zaustavljanja kriminala ali se žale na prijetnje od strane kriminalaca i pun im je k***c hapšenja istih ljudi svaki mjesec. Imaju i oni djecu, i oni bi sigurniji život.
Još neki prijedlozi za transparente, nevezano za policiju:
Neću žvake, hoću kusur! OSTAVKE!
DEMOKRATIJA JE VLADAVINA NARODA-to bi bili MI! OSTAVKE!
Eto mačke, nema više kola MIŠEVI!
SJAŠITE VIŠE!
Tajo, mama nudimo vam da provodite vise vremena sa djecom!
FEEL THE WIND OF CHANGE!
RISE BOSNIANS, RISE!
Ne trpimo više ni trun NEPRAVDE! OSTAVKE!
Građanska neposlušnost je urođeno pravo svakog građanina. Ako je se on odrekne, prestaje biti čovjek. Mahatma Gandhi
Vox populi, vox Dei! OSTAVKE!
Ne obara se svako drvo prvim udarcem!
NIJE MAJKA MUJU KARALA STO JE KOCKAO, VEC STO SE VADIO
Dvostruko daje ko brzo daje! OSTAVKE, BRZO!
SJAŠITE VIŠE
-
jasminasab
Sjeca li se neko koje su jos recenice bile na bedzevima? Cisto da ih imamo pobrojane za one koji nisu dobili/vidjeli (ja sam medju njima)...
"Sjasite vise"
"Ja sam rulja s pravom glasa"
Dalje?
"Sjasite vise"
"Ja sam rulja s pravom glasa"
Dalje?
-
damirm
Za izglasavanje nepovjerenja nam trebaju dvije trecine vijecnika. U Statutu kaze da se referendumom jedino ne moze odlucivati o pitanjima od nacionalnog interesa (članak 17).Area_51 wrote:Suncica svaka cast. Bas to sto si postirala je jedan od najvecih motiva koji mene pokrecu. Nema pustanja dilera na bilo kakvu slobodu, iz bilo kojeg razloga, sa bilo kakvom kaucijom. Sram ih bilo.
2. Izglasavanjem nepovjerenja vijecnika Gradskog vijeca, teoretska mogucnost postoji.![]()
Članak 52.
Referendum se može raspisati radi odlučivanja o prijedlogu
o promjeni Statuta Grada Sarajeva, o prijedlogu propisa ili drugog
općeg akta, kao i o drugim pitanjima iz nadležnosti Gradskog
vijeća određenim zakonom i Statutom Grada Sarajeva, osim
pitanja utvrđenih u članku 17. ovoga statuta.
S obzirom da u nadležnost Gradskog vijeća spada i imenovanje i eventualno izglasavanje nepovjerenja gradonačelnici (Članak 34.), može se raspisati i referendum po tom pitanju. Za ovo nam treba trećina vijećnika.
Ovaj referendum, ovih dana malo ruzno zvuci, ali sta se moze...
Last edited by damirm on 25/02/2008 11:24, edited 2 times in total.
-
neoxxx
[quote="fixer"]mozes ti ponjeti zastavu koju god zelis, ali ovo su prvo socijalni protesti i jedino jednim malim neizbjeznim dijelom politicki(svaki protest je politicki akt) quote]
Upravo, svaki protest je politicki, jer protestvovanjem izrazavamo nezadovoljstvo POLITIKOM koja se vodi. Zakone, koji regulisu sve aspekte zivota (sigurnost, zdravstvo, obrazovanje, pa ako hocete i nacin izbora nacelnika, itd) izglasavaju politicari. E sad, ako danas nekom treba razlog da izadje na ulicu i pobuni se protiv tih istih politicara koji nista, ali bas nista nisu uradili u korist nas, gradjana, u posljednjih 13 godina (od banalnih pa do nekih ozbiljnijih stvari) onda je suvisno i pokusavati bilo sta nekome objasniti.
Takodjer, ne razumijem stalnu potrebu ovog naseg svijeta da se nedaj Boze, nekome ne zamjerimo. Ljudima je, cini mi, vise puna kapa svega i neka se zamjeraju! Pa dokle vise trba trpiti bezobrazluke!
Sto se tice ovih narednih protesta, mozda grijesim, ali mislila sam da ima nekih 12 zahtjeva koji se traze (ili su ti zahtjevi ispred nekih drugih?). Ako ne grijesim, onda se trebamo drzati tih 12 zahtjeva jer mislim da su odlicni za pocetak - konkretni i jasni.
I samo jos nesto - te Titove slike i sjecanje na prosla vremena - moje je misljenje da se ljudi samo sa sjetom sjecaju onih pozitivnih strana tog rezima - skolskog i zdravstvenog sistema (sa naglaskom na znanje, sport, takmicenja), policije uz koju su se ljudi mogli osjecati sigurno i po danu i po noci, pasosa koji su nam omogucavali slobodu kretanja, i tome slicno. Ne vjerujem da slike imaju ikakve veze za socijalisticko-komuinisitickom ideologijom. Uostalom, ja prva bih mijenjala ovu danasnju, iskvarenu, kapitalisticku demokratiju za vrijeme tzv. bratstva i jedinsta, jer mene ne zanima toliko visa politika koliko kvalitet svakodnevnog zivota za mene i jednog dana moju djecu.
Upravo, svaki protest je politicki, jer protestvovanjem izrazavamo nezadovoljstvo POLITIKOM koja se vodi. Zakone, koji regulisu sve aspekte zivota (sigurnost, zdravstvo, obrazovanje, pa ako hocete i nacin izbora nacelnika, itd) izglasavaju politicari. E sad, ako danas nekom treba razlog da izadje na ulicu i pobuni se protiv tih istih politicara koji nista, ali bas nista nisu uradili u korist nas, gradjana, u posljednjih 13 godina (od banalnih pa do nekih ozbiljnijih stvari) onda je suvisno i pokusavati bilo sta nekome objasniti.
Takodjer, ne razumijem stalnu potrebu ovog naseg svijeta da se nedaj Boze, nekome ne zamjerimo. Ljudima je, cini mi, vise puna kapa svega i neka se zamjeraju! Pa dokle vise trba trpiti bezobrazluke!
Sto se tice ovih narednih protesta, mozda grijesim, ali mislila sam da ima nekih 12 zahtjeva koji se traze (ili su ti zahtjevi ispred nekih drugih?). Ako ne grijesim, onda se trebamo drzati tih 12 zahtjeva jer mislim da su odlicni za pocetak - konkretni i jasni.
I samo jos nesto - te Titove slike i sjecanje na prosla vremena - moje je misljenje da se ljudi samo sa sjetom sjecaju onih pozitivnih strana tog rezima - skolskog i zdravstvenog sistema (sa naglaskom na znanje, sport, takmicenja), policije uz koju su se ljudi mogli osjecati sigurno i po danu i po noci, pasosa koji su nam omogucavali slobodu kretanja, i tome slicno. Ne vjerujem da slike imaju ikakve veze za socijalisticko-komuinisitickom ideologijom. Uostalom, ja prva bih mijenjala ovu danasnju, iskvarenu, kapitalisticku demokratiju za vrijeme tzv. bratstva i jedinsta, jer mene ne zanima toliko visa politika koliko kvalitet svakodnevnog zivota za mene i jednog dana moju djecu.
-
jasminasab
E dobro, sad dosta tih rasprava, ok? Neka svako nosi sta zeli, nemojte opet da se 5 stranica otegne o manje bitnim stvarima.
-
fixer
ha likova.... jedni komunisti a drugi patriote. i jedni i drugi ste gradjani, i jedni i drugi imate problema sa sigurnoscu, i jedni i drugi zelite bolju BiH. dovoljno razloga da ne poturate svoja uvjerenja i da postujete tudja. okrecimo se ljudi prema suboti
- Zox
Vidim ja da smo i sami popusili njihovu pricu. U trenutku najvece tenzije pred zgradom Vlade Kantona, u famoznu srijedu, jedan poslanik SBiH cije ime ne znam je u Skupstini uzeo rijec kako bi cijelu pricu vratio na SVOJ teren, tamo gdje je jak, tamo gdje pociva retorika na kojoj se izbori dobijaju bez da se mora ista uraditi: vitalni nacionalni interesi, Kosovo, referendum, ukidanje RS-a i slicno.
Za subotu imamo dva moguca scenarija: krenuti i mi tom retorikom, pustiti "nasu" a ne himnu "SVIH NAS" i slicno, od cega ne bismo imali nikakvog direktnog haira. Ili:
Ici sa nasim direktnim zahtjevima dok to ne izguramo i posluzimo kao PRIMJER i ostalima da se moze boriti i za egzistenciju i dignitet POJEDINCA, a ne neke apstraktne vitalne nacionalne interese. Ako uspijemo mi, veliki sam optimista po pitanju mogucnosti da ce neko i u Banja Luci doci na istu ideju i reci OK, dosta vise suplje, zasto mi u Banja Luci, lupam, nemamo centar za mlade? Necemo ga ni imati dok zamazivanjem ociju nacionalnom retorikom ovi nasi budu ostajali na vlasti a da nista ne rade.
Za subotu imamo dva moguca scenarija: krenuti i mi tom retorikom, pustiti "nasu" a ne himnu "SVIH NAS" i slicno, od cega ne bismo imali nikakvog direktnog haira. Ili:
Ici sa nasim direktnim zahtjevima dok to ne izguramo i posluzimo kao PRIMJER i ostalima da se moze boriti i za egzistenciju i dignitet POJEDINCA, a ne neke apstraktne vitalne nacionalne interese. Ako uspijemo mi, veliki sam optimista po pitanju mogucnosti da ce neko i u Banja Luci doci na istu ideju i reci OK, dosta vise suplje, zasto mi u Banja Luci, lupam, nemamo centar za mlade? Necemo ga ni imati dok zamazivanjem ociju nacionalnom retorikom ovi nasi budu ostajali na vlasti a da nista ne rade.