Fratris wrote:Pa ne, cisto me zanima kakvim si ti to obrazovanjem potkovan pa se smatras kompetentnijim of Svedske Akademije kad se prica o knjizevnosti.Prozor wrote:cuj njega, akademije...Fratris wrote: A koje si ti to akademije clan da sudis je li Krleza bolji od Antica?
A sad, da ne moras odgovarati, odgovorit cu ja za tebe. Problem je naravno, sto je Andric pisao lost stvari o Bosnjacima. Koji su naravno, samo jedan od 3 naroda BiH, a u njegovo vrijeme nisu bili ni najveci. Ali, posto si ti vec obrazlozio da mislis da su Bosnjaci jedini pravi Bosanci, znaci Andric ne moze biti veliki Bosanski pisac, jer je pisao protiv Bosnjaka. Opet, kazem, kao da su u Bosni svi Bosnjaci.
Pa onda, naravno, nakon sto priznas da usprkos svim svojim manama, Andric je bio veliki pisac, i nakon sto priznas da je Nobelova nagrada ipak od svjetskog znacaja, onda osporavas da je trebala biti dodijeljena Andricu. Na osnovu, bezbeli, svog velikog knjizevno-kritickog iskustva. Jer, kako priznati da Andricu niko u ovoj drzavi, pa cak i u cijeloj bivsoj nam drzavi, nije bio do koljena, kad je mrzio Bosnjake?
A u Travniku, kao primjer, postoje slijedece ulice:
Erika Brandisa
M. P. Kukavice
Dervis Efendije Korkuta
Hadzi Ali-Bega Hasanpasica
Eh, sad, jel neko mozda cuo za ove ljude? I moze li mi neko objasniti kako su oni vazniji od Andrica?
Pa, ja vec danima nudim ime moje ulice-Aziza Sacirbegovic za Ivu Andrica.
Nece niko da se mijenja.I niko da mi objasni sta je gospodja ili nana uradila za BH,ili makar za Sarajevo.
Hmm,Andric ne valja,Aziza valja.
To me podsjeca na....pa,na nas !