ne ismijavam, i ne znam odakle ti to da ismijavamolja wrote:bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedlogealica.k wrote:boli evropu za nasjos jedan Bosnjo wrote:
Sta je sa Europskim sudom za ljudska prava?)
PROTESTI, 23.2. U 13h, KATEDRALA
- alica.k
- maki_celo
nije ismijavanje !!!olja wrote:bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedlogealica.k wrote:boli evropu za nasjos jedan Bosnjo wrote:
prema clanu 45. STATUTA GRADA SARAJEVA
Gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika ne mogu biti krivično gonjeni niti odgovorni u gradjanskoj parnici za radnje učinjene u obavljanju svojih funkcija
-
olja
maki_celo wrote:
nije ismijavanje !!!
Gradonačelnik i zamjenici gradonačelnika ne mogu biti krivično gonjeni niti odgovorni u gradjanskoj parnici za radnje učinjene u obavljanju svojih funkcija
Super informacija. Jel' isto vazi i za celnike Kantonalne skupstine?
-
nesvjesna
ej to je super. to se može jako dobro iskoristiti u subotu. oni su se dakle osigurali (ko je pisao statut? vijeće grada? ko bira vijeće grada? to ste ja mislim već istraživali... samo da nas obavijestite, jesu li ovo oni indirektno sami za sebe pisali? ne mislim direktno semiha, ali neki prethodnici?) da mogu raditi ili ne raditi šta god žele, i apsolutno nikome ne biti zakonski odgovorni? je li ja dobro tumačim taj član 45?maki_celo wrote:nije ismijavanje !!!olja wrote:bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedlogealica.k wrote: boli evropu za nas)
- Alhemicarkaa
Ama pustite se tih tuzbi i toga. Nas zakon je pun rupa i zakona na zakone oni se u tom slucaju uvijek mogu izvuci, a i poznaju ga bolje od nas...
Trosimo energiju na druge stvari...
Trosimo energiju na druge stvari...
- maki_celo
Ovaj član su prenijeli iz USTAVA BiH pa skontaj,ko li ga je pisaonesvjesna wrote:ej to je super. to se može jako dobro iskoristiti u subotu. oni su se dakle osigurali (ko je pisao statut? vijeće grada? ko bira vijeće grada? to ste ja mislim već istraživali... samo da nas obavijestite, jesu li ovo oni indirektno sami za sebe pisali? ne mislim direktno semiha, ali neki prethodnici?) da mogu raditi ili ne raditi šta god žele, i apsolutno nikome ne biti zakonski odgovorni? je li ja dobro tumačim taj član 45?maki_celo wrote:nije ismijavanje !!!olja wrote: bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedloge)
-
fixer
statut se izglasava u gradskom vijecu dvotrecinskom vecinom. al mora biti u skladu sa ustavom i zakonikom.nesvjesna wrote:ej to je super. to se može jako dobro iskoristiti u subotu. oni su se dakle osigurali (ko je pisao statut? vijeće grada? ko bira vijeće grada? to ste ja mislim već istraživali... samo da nas obavijestite, jesu li ovo oni indirektno sami za sebe pisali? ne mislim direktno semiha, ali neki prethodnici?) da mogu raditi ili ne raditi šta god žele, i apsolutno nikome ne biti zakonski odgovorni? je li ja dobro tumačim taj član 45?maki_celo wrote:nije ismijavanje !!!olja wrote: bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedloge)
-
xyz2007
Po Zakonu svaki protest mora biti prijavljen i tacke protesta moraju biti proslijedjene organima da se prvo odobri.
Ako se izadje na protest bez legalne dozvole ( dobicete neki papir koji ce legalizovati protest ) policija ima pravo da privede u zatvor narocito one koji ne postupaju civilizovano.
Ja ne znam cak ni o kakvim se protestima radi ( ne citam bas detaljno forum ) ali bolje se dobro organizujte nego protestovati bez rezultata ili nezakonski.
Putevi se ne smiju blokirati, oruzje se ne smije nositi, sta god da se desi na ovom protestu ( nedaj Boze neko bude ubijen, ranjen, pregazen ) ili se gradjanin zali na protest ( nedostatak mira, uzrujavanje i tome slicno ) bice upuceno protiv onih koji to vode.
Recimo ako je protest blizu privatnog biznisa, vlasnik koji ne zna da ce protest tu biti gubi biznis taj dan i ako mu neko obije radnju i polupa stakla ima pravo da tuzi za odstete jer protest nije bio najavljen a tek legalno odobren.
Nije vise kao prije gdje je sve bilo moguce. Kao i u svakoj drzavi ( ili vecini drzava ) svaki gradjanin ima civilna prava da se zali ako recimo protest nije bio najavljen javno.
Tacno se mora znati recimo vrijeme, lokacija, broj clanova i tacke protesta. Sa je cilj, kome se obracate, kakvu rezoluciju trazite ( i to mora biti konkretno ).
Nemojte 100 razlicitih tacka da prilazate odjednom. Vec jednu po jednu.
Inace lijepo je to da zelite promjene ( ko ih ne zeli )
ali radite to inteligentno i da ste spremni 100% cak i za stvari koje se mogu desiti a na koje niste racunali.
Birajte recimo mjesta gdje bi stete bile manje.
Pobjediti intelektualno i to uz postovanje zakona je puno jaci argument nego bezveze bez jasne slike i organizacije praviti zalbe. Na taj nacin se samo gubi kredibilitet i ljudi nece to ozbiljno shvatiti.
Vi svakako morate naglasavti da zelite da postujete zakon prvenstveno.
To se radi diplomatski i sa jakim logickim argumentima, emocije ovdje uopste nece pomoci niti napraviti razliku.
Toliko do mene - sretno.
Ako se izadje na protest bez legalne dozvole ( dobicete neki papir koji ce legalizovati protest ) policija ima pravo da privede u zatvor narocito one koji ne postupaju civilizovano.
Ja ne znam cak ni o kakvim se protestima radi ( ne citam bas detaljno forum ) ali bolje se dobro organizujte nego protestovati bez rezultata ili nezakonski.
Putevi se ne smiju blokirati, oruzje se ne smije nositi, sta god da se desi na ovom protestu ( nedaj Boze neko bude ubijen, ranjen, pregazen ) ili se gradjanin zali na protest ( nedostatak mira, uzrujavanje i tome slicno ) bice upuceno protiv onih koji to vode.
Recimo ako je protest blizu privatnog biznisa, vlasnik koji ne zna da ce protest tu biti gubi biznis taj dan i ako mu neko obije radnju i polupa stakla ima pravo da tuzi za odstete jer protest nije bio najavljen a tek legalno odobren.
Nije vise kao prije gdje je sve bilo moguce. Kao i u svakoj drzavi ( ili vecini drzava ) svaki gradjanin ima civilna prava da se zali ako recimo protest nije bio najavljen javno.
Tacno se mora znati recimo vrijeme, lokacija, broj clanova i tacke protesta. Sa je cilj, kome se obracate, kakvu rezoluciju trazite ( i to mora biti konkretno ).
Nemojte 100 razlicitih tacka da prilazate odjednom. Vec jednu po jednu.
Inace lijepo je to da zelite promjene ( ko ih ne zeli )
Birajte recimo mjesta gdje bi stete bile manje.
Pobjediti intelektualno i to uz postovanje zakona je puno jaci argument nego bezveze bez jasne slike i organizacije praviti zalbe. Na taj nacin se samo gubi kredibilitet i ljudi nece to ozbiljno shvatiti.
Vi svakako morate naglasavti da zelite da postujete zakon prvenstveno.
To se radi diplomatski i sa jakim logickim argumentima, emocije ovdje uopste nece pomoci niti napraviti razliku.
Toliko do mene - sretno.
Last edited by xyz2007 on 19/02/2008 21:05, edited 1 time in total.
-
jos jedan Bosnjo
Malo kopam po wiki, ako nekog pravnika bude zanimalo.
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C4%85czk ... _v._Poland
Da podsjetim na proglas:
Obraćamo Vam se ovim saopštenjem, duboko vjerujući kako ćete iz njega spoznati anticivilizacijski i anarhistički poziv dvije nevladine organizacije „Dosta“ i „Grozd“
morbidno iskonstruisani bunt prema Vladi i njenom premijeru, a vezan za manipuliranje djecom iz škola u kontekstu tragedije dječaka Denisa Mrnjavca, ozbiljno razrađen scenario za destabilizaciju
Ne bi bilo iznenađujuće da je ovaj nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine u kontekstu globalne krize u regionu.
U trenutku totalnog neodaziva građana i propasti njihovog skupa ove dvije organizacije pribjegavaju rezervnoj i najopasnijoj opciji svog monstruoznog scenarija i na nenajavljeni skup dovode djecu iz škola navlačeći ispred zgrade Kantona Sarajeva gomile kamenja koje će se kasnije dijeliti i koristiti za brutalan napad na državnu imovinu i uposlenike Kantona. O samom dolasku sarajevskih đaka na nenajavljeni skup također se vodi istraga i direktori i nastavnici u pojedinim školama morat će odgovoriti na pitanje ko je odobrio odlazak učenika na ilegalan i nenajavljen skup.
Da podsjetim na proglas:
Obraćamo Vam se ovim saopštenjem, duboko vjerujući kako ćete iz njega spoznati anticivilizacijski i anarhistički poziv dvije nevladine organizacije „Dosta“ i „Grozd“
morbidno iskonstruisani bunt prema Vladi i njenom premijeru, a vezan za manipuliranje djecom iz škola u kontekstu tragedije dječaka Denisa Mrnjavca, ozbiljno razrađen scenario za destabilizaciju
Ne bi bilo iznenađujuće da je ovaj nemio događaj iniciran i pripreman i van granica Bosne i Hercegovine u kontekstu globalne krize u regionu.
U trenutku totalnog neodaziva građana i propasti njihovog skupa ove dvije organizacije pribjegavaju rezervnoj i najopasnijoj opciji svog monstruoznog scenarija i na nenajavljeni skup dovode djecu iz škola navlačeći ispred zgrade Kantona Sarajeva gomile kamenja koje će se kasnije dijeliti i koristiti za brutalan napad na državnu imovinu i uposlenike Kantona. O samom dolasku sarajevskih đaka na nenajavljeni skup također se vodi istraga i direktori i nastavnici u pojedinim školama morat će odgovoriti na pitanje ko je odobrio odlazak učenika na ilegalan i nenajavljen skup.
- alica.k
kleveta?jos jedan Bosnjo wrote:Malo kopam po wiki, ako nekog pravnika bude zanimalo.
Da podsjetim na proglas:
-
Martian_Kyo
Plakat ideja iz vedra neba
Nećete nas (ili nećemo se)
zaustaviti
Nećete nas (ili nećemo se)
zaustaviti
-
jos jedan Bosnjo
alica.k wrote: kleveta?
I zastrasivanje gradjana, oznacavanje skupova gradjana kao anarhistickih i anticivilizacijskih, oznacavanje gradjana kao stranih elemenata i placenika, prijetnje direktorima skola, sve u vezi sa ovim clanovima Europske konvencije o ljudskim pravima:
Article 10 - right to freedom of expression
Article 10 provides the right to freedom of expression, subject to certain restrictions that are "in accordance with law" and "necessary in a democratic society". This right includes the freedom to hold opinions, and to receive and impart information and ideas.
Article 11 - right to freedom of assembly and association
Article 11 protects the right to freedom of assembly and association, including the right to form trade unions, subject to certain restrictions that are "in accordance with law" and "necessary in a democratic society".
-
olja
svaka cast na ovim podacima! vidite da nije uzalud kopati po zakonskim mogucnostima.
p.s. malo podsjecanje: i 'Love Parade' u Berlinu je poceo kao mirne demonstracije gradjana sa parolama 'love', 'peace', 'let the sun shine', itd...
znamo dobro kako se sve poslije razvijalo.
p.s. malo podsjecanje: i 'Love Parade' u Berlinu je poceo kao mirne demonstracije gradjana sa parolama 'love', 'peace', 'let the sun shine', itd...
znamo dobro kako se sve poslije razvijalo.
-
melb26sa
Da bi se doslo do Evropskog suda za ljudska prava prvo se moraju iscrpiti sva pravna sredstva u svojoj drzavi - sto ce reci sudske tuzbe od kantonalnog, federalnog do drzavnog nivoa pa kada se sve to iscrpi onda se ide na ECHR.olja wrote:bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedlogealica.k wrote:boli evropu za nasjos jedan Bosnjo wrote:
-
tajo
#217 Ma dokle vise?
Pa djeco izmanipulisana...Razularena maso...Ruljo...Dokle vise ovako...Vi bas hocete da mi se mali pravo nasikira pa da me na (sluzbeni) mobitel (koji istina vi placate al ko vam je kriv) zove po cijeli dan...
Salu na stranu...Dokle cemo mi ovako...Ja cu biti na svim protestima i do sad sam...Bas me briga ko zove...GROZD, DOSTA, forumasi...Ali razmisljam, dokle ovako...Mislim protiv ovakve vlasti cini mi se da ce nam trebati jedno 10 godina...Moze li iko razrijesiti ovu dilemu...
Salu na stranu...Dokle cemo mi ovako...Ja cu biti na svim protestima i do sad sam...Bas me briga ko zove...GROZD, DOSTA, forumasi...Ali razmisljam, dokle ovako...Mislim protiv ovakve vlasti cini mi se da ce nam trebati jedno 10 godina...Moze li iko razrijesiti ovu dilemu...
- alica.k
neupucena sam u sve ovo, ali kad bi se obratili OHRu sta bi bilo?melb26sa wrote:Da bi se doslo do Evropskog suda za ljudska prava prvo se moraju iscrpiti sva pravna sredstva u svojoj drzavi - sto ce reci sudske tuzbe od kantonalnog, federalnog do drzavnog nivoa pa kada se sve to iscrpi onda se ide na ECHR.olja wrote:bez da ismijavamo jedni druge ironicnim komentarima, bolje da pokusamo provjeriti ovu mogucnost (Trazili ste konkretne prijedlogealica.k wrote: boli evropu za nas)
-
jos jedan Bosnjo
melb26sa wrote:
Da bi se doslo do Evropskog suda za ljudska prava prvo se moraju iscrpiti sva pravna sredstva u svojoj drzavi - sto ce reci sudske tuzbe od kantonalnog, federalnog do drzavnog nivoa pa kada se sve to iscrpi onda se ide na ECHR.
Pretpostavljao sam da ima takvo nesto. Ipak ne bi bilo lose ako osnove za tuzbu ima (ili bude, recimo zabrane iduci protest), da par pravnika kojih koliko vidim bude ovdje to i sroce onako pravnicki paragrafipazagrabi.
-
jasminasab
#220 Re: Ma dokle vise?
Dok ne bude bolje.tajo wrote:Dokle cemo mi ovako...Ja cu biti na svim protestima i do sad sam...Bas me briga ko zove...GROZD, DOSTA, forumasi...Ali razmisljam, dokle ovako...Mislim protiv ovakve vlasti cini mi se da ce nam trebati jedno 10 godina...Moze li iko razrijesiti ovu dilemu...
- alica.k
cim je izaslo saopstenje neko je odmah rekao da ih se moze tuzit...al sad se ne sjecam ni ko ni gdje....jos jedan Bosnjo wrote:melb26sa wrote:
Da bi se doslo do Evropskog suda za ljudska prava prvo se moraju iscrpiti sva pravna sredstva u svojoj drzavi - sto ce reci sudske tuzbe od kantonalnog, federalnog do drzavnog nivoa pa kada se sve to iscrpi onda se ide na ECHR.
Pretpostavljao sam da ima takvo nesto. Ipak ne bi bilo lose ako osnove za tuzbu ima (ili bude, recimo zabrane iduci protest), da par pravnika kojih koliko vidim bude ovdje to i sroce onako pravnicki paragrafipazagrabi.Sama mogucnost tuzbe moze biti efektivna koliko i prava tuzba u odgovarajucim okolnostima, mnijem ja. Da ne govorim da, barem meni, povecava moral.
-
StarScream
Rado bih vjeruj mi, ali nisam tu...madner wrote:Imas samo jedan nacin da djelujes protiv tamne sile bolsevizma. Prikljuci se aktivno i pozovi sto vise ljudi koji tako razmisljaju.StarScream wrote:PROTESTE PODRZAVAM JER;
Je to legalan i demokratski nacin da se iskaze misljenje i volja gradjana. Danasnja vlast koja je u velikoj mjeri lopovska i samoljubiva zaslizuje da bude kritikovana, pa i kamenovana ako je to potrebno. Vlast koja nema nikakvog kontakta sa gradjanima koji su tu vlast izabrali, ne zasluzuje da bude vlast, i gradjani to moraju prepoznati i kazniti! Zato podrzavam proteste!!
PROTESTI CE PROPASTI KADA;
Se pojedine partije pocnu prepoznavati u protestima i kada se protestanti pocnu prepoznavati u pojedinim strankama. Upotreba crvene boje(kao da je to jedina boja na ovome svijetu) za pisanje parola, nosanje natpisa vezanih za Tita i Jugoslaviju, su samo neki primjeri koji vode u politizaciju cijelog ovog humanog projekta. Jer, ima dosta gradjana koji takodje zele smjenu ove vlasti, ali isto tako su i protiv komunisticke idolatrije i supljih parola ispisanih crvenom bojom. Mnogi gradjani koji su protiv danasnjeg ugnjetavanja, su takodjei protiv onog ugnjetavanja koji se zbivao u bivsoj drzavi a koje nas je kasnije kostalo 100,000 zivota. Nama treba demokratija i pravi ljudi na vlasti. Zato, protiv ove vlasti treba ici pravdom a ne ideologijom, ni ovom ni onom!!
Zato, ako zelimo da proteski uspiju, netreba se suzavati u uzak krug, netreba se prislanjati nijednoj ideologiji niti partiji, vec demokratski dici glas ptotiv problema danasnjeg vremea i drustva.
- [Matrix]
Obavezno procitati (posjeta celnika pokreta "DOSTA")
http://mirsadkebo.blogger.ba/
Pogledajte komentar.Ima nas raznih.
http://mirsadkebo.blogger.ba/
Pogledajte komentar.Ima nas raznih.
-
Martian_Kyo
je jos novih komisija i savjetodavnih tijela
tooooo! jos administracije!
tooooo! jos administracije!