hmmm, ova tema bez problema ide na 20 strana.....do 4 popodne.
a najsmjesnije je sto se palamudi o necemu sto uopste ne stoji i sto je neko provalio. ah ta moc medija....
Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?cyprus wrote:Moguće da sam ja jedini ovdje dovoljno mlad, da sam iskusio u vlastitom životu šta znači ne ić tamo gdje svi idu - na vjeronauk. Recimo, koliko god je meni bilo drago što imam jedan predmet manje, pogotovo kad sam bio stariji (6, 7 i 8 razred), toliko mi je kad sam bio mlađi bilo stvarno bilo neugodno znajući da me nešto razlikuje od mojih drugova, tako da sam se ja kao djete od nekih 7-8 godina često pitao: Bože što li ja nisam musliman. Haj, priznajem, olakšavajuća okolnost mi je bila to što ni još 3-4 bošnjačke djece iz mog razreda nije pohađalo vjeronauku, pa eto utjeha mi je bila da nisam jedini izuzetak.
Dalje, moja polusestra, mlađa 10 godina od mene, kojoj je ime i prezime apsolutno "ćafirsko", i koja u familiji nema ništa ni bošnjačko ni muslimansko, prošle godine u trećem razredu osnovne škole je plačući uvjerila svoje roditelje da je upišu na vjeronauku jer se nije više htjela odvajat od sve ostale djece iz njenog razreda. I tako je moja seka čitavu prošlu godinu slušala mualimu. Ove godine je nešto starija, valjda i pametnija i skontala je da joj je ipak bolje imat jedan predmet manje. Međutim, ova situacija iz prošle godine mi je izgledala više nego žalosno.![]()
Dakle, moje mišljenje je poučen i na vlastitim primjerima, je da vjeronauk apsolutno treba ukinut iz osnovnih škola, a ne još ga i u uvodit u obdaništa. Roditelji ako žele svoju djecu odgajat vjerski imaju lijepo i džamije i crkve i sinagoge, a ovo što se radi u školama nema drugog naziva nego SEGREGACIJA. Nadalje su mi vrlo glupi ovi komentari u kojima se spominju Banjaluka i hrvatski kantoni. Pa ljudi šta je vama? Ko je reko da se bilo kome normalnom sviđaju i situacije tamo, a ako nam se ne sviđaju, zašto ih kopirat?! Treba se borit da se segragacija djece sruši na svakom pedlju BiH inače ćemo imat opet rat za 30-tak godina, ako nas ne zajebu još i prije
.
propustio, jasta...silence_is_sexy wrote:jesam ja nesto propustio ili je u medjuvremenu BiH postala nesto drugo?manga wrote:Nemojte mi samo molim vas o tome da je ovo sekularna drzava...
deset_u_pola wrote:Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?cyprus wrote:Moguće da sam ja jedini ovdje dovoljno mlad, da sam iskusio u vlastitom životu šta znači ne ić tamo gdje svi idu - na vjeronauk. Recimo, koliko god je meni bilo drago što imam jedan predmet manje, pogotovo kad sam bio stariji (6, 7 i 8 razred), toliko mi je kad sam bio mlađi bilo stvarno bilo neugodno znajući da me nešto razlikuje od mojih drugova, tako da sam se ja kao djete od nekih 7-8 godina često pitao: Bože što li ja nisam musliman. Haj, priznajem, olakšavajuća okolnost mi je bila to što ni još 3-4 bošnjačke djece iz mog razreda nije pohađalo vjeronauku, pa eto utjeha mi je bila da nisam jedini izuzetak.
Dalje, moja polusestra, mlađa 10 godina od mene, kojoj je ime i prezime apsolutno "ćafirsko", i koja u familiji nema ništa ni bošnjačko ni muslimansko, prošle godine u trećem razredu osnovne škole je plačući uvjerila svoje roditelje da je upišu na vjeronauku jer se nije više htjela odvajat od sve ostale djece iz njenog razreda. I tako je moja seka čitavu prošlu godinu slušala mualimu. Ove godine je nešto starija, valjda i pametnija i skontala je da joj je ipak bolje imat jedan predmet manje. Međutim, ova situacija iz prošle godine mi je izgledala više nego žalosno.![]()
Dakle, moje mišljenje je poučen i na vlastitim primjerima, je da vjeronauk apsolutno treba ukinut iz osnovnih škola, a ne još ga i u uvodit u obdaništa. Roditelji ako žele svoju djecu odgajat vjerski imaju lijepo i džamije i crkve i sinagoge, a ovo što se radi u školama nema drugog naziva nego SEGREGACIJA. Nadalje su mi vrlo glupi ovi komentari u kojima se spominju Banjaluka i hrvatski kantoni. Pa ljudi šta je vama? Ko je reko da se bilo kome normalnom sviđaju i situacije tamo, a ako nam se ne sviđaju, zašto ih kopirat?! Treba se borit da se segragacija djece sruši na svakom pedlju BiH inače ćemo imat opet rat za 30-tak godina, ako nas ne zajebu još i prije
.
Zbog jednog slučaja nešto ukinuti?!
Koliko je takvih slučajeva u procentima? Koliko je omjer djece koja rado idu na vjeronaku?
I još nešto
AKO DJECA NEMUSLIMANI i OSTALI NE MORAJU IĆI NA VJERONAUKU, U ČEMU JE PROBLEM?!
Ko kaze da ne moraju...jesil svjestan pritiska djece a i nastavnika??? Znas li da je djeci u odredjenom dobu vaznije sta misli raja nego citava familija??? I onda imamo cafire koji jadni, jedini u razredu, idu na islamski vjeronauk da izbjegnu pitanje: A jesil ti Vlah???" I onda pogled kojim se gleda buba-svaba??? U sred multietnickog Sarajeva, opcina centarm 200 m od vjecne vatre. Il gume sto gori.deset_u_pola wrote:Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?cyprus wrote:Moguće da sam ja jedini ovdje dovoljno mlad, da sam iskusio u vlastitom životu šta znači ne ić tamo gdje svi idu - na vjeronauk. Recimo, koliko god je meni bilo drago što imam jedan predmet manje, pogotovo kad sam bio stariji (6, 7 i 8 razred), toliko mi je kad sam bio mlađi bilo stvarno bilo neugodno znajući da me nešto razlikuje od mojih drugova, tako da sam se ja kao djete od nekih 7-8 godina često pitao: Bože što li ja nisam musliman. Haj, priznajem, olakšavajuća okolnost mi je bila to što ni još 3-4 bošnjačke djece iz mog razreda nije pohađalo vjeronauku, pa eto utjeha mi je bila da nisam jedini izuzetak.
.
Koliko je takvih slučajeva u procentima? Koliko je omjer djece koja rado idu na vjeronaku?
I još nešto
znam veoma dobro shta se deshava, ali ovdje se zaustavlja segregacija u vrticima, za koju je vec nekoliko puta recheno da od toga nece biti nishta.poplava wrote:Ovo ne samo da je pocelo, nego je vec "debelo" u toku. Ocigledno ne znas sta se desava u osnovnim skolama...lady midnight wrote:
koliko ja vidim, kokice se ovdje jedu iz jednog razloga, koji si i ti sama navela vishe puta --- ovdje se "zaustavlja" neshto shto ustvari nije ni pochelo, niti ce pocheti.
a jedu se i iz jednog drugog razloga: ochito je da se ovdje vodi nekakva "diskusija" --- osam stranica, a svi se slazhu (osim mozhda jednog ili dvojice) da vjeronauka treba da se odrzhava u vjerskim, a ne drzhavnim institucijama... koja kontroverza
e sad, toliko "neslaganja"a toliko zapjenushanih komentara i bijesnih smaja (ovih
) --- pa kako da se chovjek ne povuche i uzme kokice?
Činjinica je da se branilo, ali nema veze. Water under the bridge.mostarac wrote:to su vec druge price, ali je cinjenica da se moglo i da se nije branilo.Klodovik wrote:@Mostarac
Da ne citiram jer ima slika...
Zar to nije hipokrizija? Biti komunist i vjernik u isto vrijeme? Kako to može jedno s drugim? Lažeš Partiju kad si u bogomolji, lažeš Boga kad si na sastanku Partije, a najviše valjda samoga sebe.
ni stida ni srama oni nemaju niti znaju sta je toNancy Drew wrote:[
Stid i sram da vas bude.
1. Iz kojeg Sarajeva?suncica24 wrote: 1. Sa zaljenjem te moram obavjestiti da nisi radio kod nas. I da, na tvoju veliku zalost, ja sam iz Sarajeva.
2. Jesi. Jer si se svrstao na njenu stranu zbog hidzraba, kao i oni koji su se svrstali na suprotnu samo radi njega.
A koliko je znam... toliko da nije htjela zaposliti djevojku samo zbog imena i prezimena, kasnije je zaposlena ona koja nema ni slicne kvalifikacije kao prethodna.
I da, btw. ne vidim kako se tim sto vjeronauka nije uvedena u vrtice gaze prava vecine?! Valjda ta ista vecina ima pravo vjerski se obrazovati u vjerskoj skoli?
3. O parlamentu znam mnogo vise nego ti, i ne samo iz wikipedije, vec iz prakse koja me udara svakog dana. I da, glas vecine ne znaci da se zaobilaze prava manjine. Ne u istinski parlamentarnim drzavama, u kojima opozicija ima svoje obaveze i koja se pita, a ne sluzi samo kao ikebana za koristenje u frazi "parlamentarno i multinacionalno drustvo". Makar je to tako u drzavama poput Svetske, Norveske, Francuske...
uci ih kod kuce ili u dzamiji, nije da nam fali dzamija.manga wrote:majke ti suncice ko je tebe zlostavljao kad si bila mala ????? sta ti je ba ohladi se malo, navedi mi jedan primjer gdje je vjeroucitelj od nekog djeteta napravio koljaca ???? ja kolko znam koljaci su bili sa one druge strane... ne lupetajte molim vas, svugdje je u svijetu normalno da ljudi od malena ucve svoju djecu koje su vjere al samo se glupi bosnjak toga stidi i samo je njemu to kao "ofirno"... mi smo ba najgori ljudi nije ni cudo sto nas k.ara kako ko stigne ( izvinjavam se na izrazu ako sam uvrijedio ove samo prozvane evropejce i sekularce![]()
)
Pa ništa, ta djeca koja rado idu na vjeronauku, nek idu, al u crkve i džamije (zašto je to teško shvatit).deset_u_pola wrote:Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?cyprus wrote:Moguće da sam ja jedini ovdje dovoljno mlad, da sam iskusio u vlastitom životu šta znači ne ić tamo gdje svi idu - na vjeronauk. Recimo, koliko god je meni bilo drago što imam jedan predmet manje, pogotovo kad sam bio stariji (6, 7 i 8 razred), toliko mi je kad sam bio mlađi bilo stvarno bilo neugodno znajući da me nešto razlikuje od mojih drugova, tako da sam se ja kao djete od nekih 7-8 godina često pitao: Bože što li ja nisam musliman. Haj, priznajem, olakšavajuća okolnost mi je bila to što ni još 3-4 bošnjačke djece iz mog razreda nije pohađalo vjeronauku, pa eto utjeha mi je bila da nisam jedini izuzetak.
.
I još nešto
ovo su bitne stvari jer pokazuju koliko je nakaradno bh-drustvo.mamica papucarka wrote:ode tema u simsire
Eto vidiš, išao si na vjeronauku, nije boljelo, jel tako?cyprus wrote:Pa ništa, ta djeca koja rado idu na vjeronauku, nek idu, al u crkve i džamije (zašto je to teško shvatit).deset_u_pola wrote:Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?cyprus wrote:Moguće da sam ja jedini ovdje dovoljno mlad, da sam iskusio u vlastitom životu šta znači ne ić tamo gdje svi idu - na vjeronauk. Recimo, koliko god je meni bilo drago što imam jedan predmet manje, pogotovo kad sam bio stariji (6, 7 i 8 razred), toliko mi je kad sam bio mlađi bilo stvarno bilo neugodno znajući da me nešto razlikuje od mojih drugova, tako da sam se ja kao djete od nekih 7-8 godina često pitao: Bože što li ja nisam musliman. Haj, priznajem, olakšavajuća okolnost mi je bila to što ni još 3-4 bošnjačke djece iz mog razreda nije pohađalo vjeronauku, pa eto utjeha mi je bila da nisam jedini izuzetak.
.
I još nešto
I ja sam išo i završio vjeronauku ali ne u školi.
Da, išo sam na vjeronauk, nisam ateista, nemam ništa protiv vjeronauka, ali imam mnogo toga protiv vjeronauka u školi, pa taman ta škola bila u Sarajevu, Čapljini, Banjaluci ili Bosanskom Grahovudeset_u_pola wrote:Eto vidiš, išao si na vjeronauku, nije boljelo, jel tako?cyprus wrote:Pa ništa, ta djeca koja rado idu na vjeronauku, nek idu, al u crkve i džamije (zašto je to teško shvatit).deset_u_pola wrote: Izvini, ali nisi ni ti baš na "ti" sa statistikom, zar ne?
I još nešto
I ja sam išo i završio vjeronauku ali ne u školi.
svaka cast nancy ...Nancy Drew wrote:
Fuj zbog ziherice ili tačkastog uzorka?
Za ovakve postove nekada se dobijao ban.
Od gađenja koje osjećam prema ovome što se u vrtićima pokušava nametnuti, veće je samo gađenje koje osjećam dok čitam komentare pojedinih forumaša, 'građanskih demokrata'.
Nakon onoga što sam pročitala o 'sterilizaciji onih što se jebu k'o štuke' i 'cigana koje treba zatući i istrijebiti' mislim da je ovo izvrsna tema da kompletirate Sa-x trilogiju.
Stid i sram da vas bude.