PEUGEOT servis u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seyfo

#201 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Seyfo »

Provjeri kilometre, gledaj 66kw jer nema varijabilni zamajac i FAP filter, ali ako i bude imao nema veze nije to skupo kao prije da se održava. Probaj naci da je tek uvezen a ne daje vozan u BiH recimo par godina nakon uvoza pa onda da ga ti kupuješ, zbog održavanja i td.

;-)
AS_sa

#202 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

prije nekih 15-tak dana sam kupio 207-icu 2008 godina presla 140k ... pa me interesuje ako neko zna da napise cijenu velikog servisa i cijenu ovog osnovnog sa izmjenom ulja, filtera i sl. ... hajte molim vas :lol:
condy

#203 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

AS_sa wrote:prije nekih 15-tak dana sam kupio 207-icu 2008 godina presla 140k ... pa me interesuje ako neko zna da napise cijenu velikog servisa i cijenu ovog osnovnog sa izmjenom ulja, filtera i sl. ... hajte molim vas :lol:
Nek je sa srecom...cijena velikog servisa je oko 500 do 600 KM a cijena malog servisa je do 200 KM. U Sarajevu je Dedovic veoma povoljan i pouzdan serviser. Dobar je i Blok ali skuplji. Nazoveš i pitaš....pa rezervišeš termin :-D
condy

#204 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

hare_mne wrote:poz za sve, :bih: ,isčitao sam sve što ste pisali pa bih sad postavio par pitanja
planiram kupiti auto (inace to ce biti moje prvo auto aBd) planiram neki PEUGEOT 307 sa dizeliskim motorom....intresuje me pošto sam neiskusan jeli pametno kupiti ovaj automobil? kad kupujem ovaj auto našta da obratim pažnju? kako da provjerim najbitnije?d a li u tim srvisima mogu provjeriti stvarno stanje automobila i istinu onog što mi priča prodavac8ako da koji su to servisi?)??imateli vi neki prijednog i savjet koji ja neznam prilikom kupovine auta,unaprejed hvala za svaki savjet!!!
Traži 2006, 2007 godište, jer su stariji modeli poprilično istrošeni pređenom kilometražom jer bez obzira šta piše, ovo auto 2004, ili 2005 godište ima preko pređenih 200.000 km.
Obrati pažnju na stakla-godina proizvodnje bi trebala biti ista i na zaštitene kaiševe-moraju biti proizvedeni prije auta.
Pregledaj unutrašnjost, volan, mjenjač i kontrolnu tablu kao i bravu za paljenje.Mjenjač je kod Peugeota malo potvrd ali mora ići bez zapinjanja i cudnih zvukova. Volan lagan bez zvukova i praznog hoda. Lampice na kontrolnoj tabli sve se gase nakon paljenja osim da nisi vezan. Pogledaj kvačilo-jeli tvrdo ili mekano( bolje da je mekano ). Obrati pažnju da li ima lampicu zračni jastuka i kako radi.
Pogledaj mjesta gdje se lim razdvaja, između vrata,kod blatobrana i sl. moraju biti razmaci isti. Ne smije ni grama dimiti Peugeot-smeđi i plavkasti dimi. Ako ima fap filter, pogledaj rukom na auspuhu imali puno gareži. Ako ima filter je gotov. Provjeriti i stanje aditiva. Servisne knjižice koje prodavači pokazuju nisu puno pouzdane i nemoj se samo na nju osloniti. Bilo bi dobro da uradiš dijagnostiku i naročitu pažnju da obratiš na kompresiju cilindara. Pogledati motor treba biti suh. Ukoliko je svježe očišćen i ako mu je onaj crni sjaj za gume po plastici i kablovima nanesen to je za to da se ne bi vidjelo da ulje curi. Ako je sve gore napisano ok. ide probna vožnja. U probnoj vožnji ispitati naročito stanje lamele i zamajca. To možeš da učiiš tako da ako pri dnu odvaja kvačilo-lamela pri kraju, ako kvrca pri pritisku već otisla ; zamajac kad pališ/gasiš motor ako motor tresne/treska/klepeće zamajac pri kraju ili ako treska na niskom obrtaju ili lupa ili trokira pri naglom ubrzanju ili neravnomjerno radi motor na leru-zamajac otišao. Lamela i zamajac kostaju preko 1.000 KM bez ruku.

Sretno!

Najpouzdaniji je Kramar iako jedino je pouzdan detaljan pregled vozila.
AS_sa

#205 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

condy wrote:
AS_sa wrote:prije nekih 15-tak dana sam kupio 207-icu 2008 godina presla 140k ... pa me interesuje ako neko zna da napise cijenu velikog servisa i cijenu ovog osnovnog sa izmjenom ulja, filtera i sl. ... hajte molim vas :lol:
Nek je sa srecom...cijena velikog servisa je oko 500 do 600 KM a cijena malog servisa je do 200 KM. U Sarajevu je Dedovic veoma povoljan i pouzdan serviser. Dobar je i Blok ali skuplji. Nazoveš i pitaš....pa rezervišeš termin :-D
e hvala ti druze ... :thumbup:
daxon

#206 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

Ukoliko ti je auto sa motorom 1. 4 HDI, tada servis koji uključije zamjenu razvodnog mehanizma (zupčasti remen, natezač remena, klizač remena, vodena pumpa), dakle, o tom servisu ne trebaš ni razmišljati prije pređenih 200 000 km (prema uputstvu proizvođača radi se na 220 000), a on košta sa rukama ispod 400 KM.
Što se tiče redovne izmjene ulja i filtera, Ulje sintetičko 5W - 40 svejedno kojeg proizvođača, npr. preporučeno Total qartz 5W - 40 košta 13 KM (u motor o kojem govorim stane 3, 5 l), filter ulja košta 15 KM, filter vazduha 25 KM, tzv. filter klime 25 KM, filter goriva od 60 do 120 KM.
Dakle, kanta od 4l ulja (total 5W - 40) 52 KM, filter ulja 15 KM, zamjena 10 KM, sve skupa 77 KM.
Filter klime po potrebi zamjeniš sam, filter vazduha, također po potrebi (obično jednom godišnje) zamjeniš sam, što se tiče filtera goriva, njega mjenjaš ukoliko dođe do problema sa istim.
AS_sa

#207 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

daxon wrote:
Ukoliko ti je auto sa motorom 1. 4 HDI, tada servis koji uključije zamjenu razvodnog mehanizma (zupčasti remen, natezač remena, klizač remena, vodena pumpa), dakle, o tom servisu ne trebaš ni razmišljati prije pređenih 200 000 km (prema uputstvu proizvođača radi se na 220 000), a on košta sa rukama ispod 400 KM.
Što se tiče redovne izmjene ulja i filtera, Ulje sintetičko 5W - 40 svejedno kojeg proizvođača, npr. preporučeno Total qartz 5W - 40 košta 13 KM (u motor o kojem govorim stane 3, 5 l), filter ulja košta 15 KM, filter vazduha 25 KM, tzv. filter klime 25 KM, filter goriva od 60 do 120 KM.
Dakle, kanta od 4l ulja (total 5W - 40) 52 KM, filter ulja 15 KM, zamjena 10 KM, sve skupa 77 KM.
Filter klime po potrebi zamjeniš sam, filter vazduha, također po potrebi (obično jednom godišnje) zamjeniš sam, što se tiče filtera goriva, njega mjenjaš ukoliko dođe do problema sa istim.
hvala prijatelju, al zar to nije malo skuplje ... il sam se ja nadao da ce biti skuplje ... posto rekose mali servis oko 200 KM, a ovdje ispade 77 KM ... :dance:
condy

#208 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

AS_sa wrote:
daxon wrote:
hvala prijatelju, al zar to nije malo skuplje ... il sam se ja nadao da ce biti skuplje ... posto rekose mali servis oko 200 KM, a ovdje ispade 77 KM ... :dance:
Total ulje, puno sintetičko, 5w40 košta oko 18 -19KM po litru...uglavnom ne možeš uraditi mali servis za 77 KM u to budi siguran :)

Pravilo je, da se svi filteri mijenjaju jednom godišnje, kao i ulje.
Trebaš provjeriti i ulje kočnica.... :)
daxon

#209 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

condy wrote: Total ulje, puno sintetičko, 5w40 košta oko 18 -19KM po litru...uglavnom ne možeš uraditi mali servis za 77 KM u to budi siguran :)
Ja sam ga uradio, u to budi siguran, a ako hoćeš kontaktiraj me da ti to demonstriram jer opet mijenjam ulje i uljni filter za koji dan. :)
donsedin

#210 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by donsedin »

Kad ste vec kod tih servisa, interesuje me imal gdje naci kad (misim na koliko km ide) i koliko kostaju ti servisi, mali i veliki na auima.Recimo ovo prvi put citam da se veliki servis radi na 200k, i da je mali servis tako jeftin.
condy

#211 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

donsedin wrote:Kad ste vec kod tih servisa, interesuje me imal gdje naci kad (misim na koliko km ide) i koliko kostaju ti servisi, mali i veliki na auima.Recimo ovo prvi put citam da se veliki servis radi na 200k, i da je mali servis tako jeftin.
Koliko znam veliki servis se radi najkasnije nakon 120.000 km ili poslije 5 godina od dana proizvodnje vozila ako vozilo nije za taj period dostiglo navedenu kilometražu. Mali servis se radi svake godine, obično u proljeće. Tačnu cijenu servisa ti može dati ovlašteni serviser iako ni kod njih nisu cijene ujednačene...dijelovi su mislim iste cijene, ali njihova satnica nije.

Mene je veliki servis izasao oko 600 KM sa rukama. Može i jeftinije, ali orginalni dijelovi su skuplji, i kao i njegov servis koji je pouzdaniji od majstora koji rade sva auta.
daxon

#212 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by daxon »

Tzv. mali servis je samo zamjena ulja i filtera ulja, radi se zavisno od tipa ulja i intervala zamjene tog tipa ulja.
Tzv. veliki servis, uključuje zamjenu svih ulja, tečnosti i filtera u vozilu, radi se po preporuci proizvođača, odnosno, ovlaštenog dilera - servisera.
Zamjena razvodnog mehanizma (zupčasti remen, klizač remena, natezač ramena, vodena pumpa), dakle, mnogi za ovaj servis koriste pogrešan naziv "veliki servis", ovaj zahvat se radi po intervalu preporučenom od proizvođača, odnosno ovlaštenog dilera - servisera.

Što se tiče intervala zamjene razvodnog mehanizma na 1. 4 HDI motorima, on se radi tek sa pređenih 220 tkm, dakle, po preporuci PROIZVOĐAČA i većine servisa u EU, ovaj podatak stoji i u autodata.
Razlike između preporučenog intervala proizvođača i onoga što će vam ovlašteni diler - serviser kod nas reći je zbog njihove pohlepe, jer ipak, na kraju krajeva, oni su samo trgovci koji žele što više zaraditi i pri tome se ponekad koriste i obmanama.

U svakom slučaju, vlasnik vozila servisira vozilo po svojoj želji, a zamjenu razvodnog mehanizma može raditi i svakih 60 tkm, to je njegovo, ja sam na svom vozilu uradio zamjenu razvodnog mehanizma malo ranije sa nepunih 200 tkm, a zbog preventivnih razloga jer se vozilo exploatiše kao vozilo za obuku u autoškoli, remen koji sam skinuo, kao i ostali djelovi bili su u odličnom stanju, remen je bio apsolutno bez ikakvih pora i pukotina i mogao je sigurno još dugo izdržati.
AS_sa

#213 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

imam jedno pitanje vezano za pezo 207 1,4 HDi ... jel normalno da auto ove kubikaze trosi haman 10 litara na 100 kilometara ? ... istina, vozan je po najvecim minusima u jutarnje sate u gradskoj guzvi, ali svejedno mislim da je ovo previse ... sta moze biti razlog velike potrosnje ovog dizel motora ??
condy

#214 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by condy »

AS_sa wrote:imam jedno pitanje vezano za pezo 207 1,4 HDi ... jel normalno da auto ove kubikaze trosi haman 10 litara na 100 kilometara ? ... istina, vozan je po najvecim minusima u jutarnje sate u gradskoj guzvi, ali svejedno mislim da je ovo previse ... sta moze biti razlog velike potrosnje ovog dizel motora ??
Resetuj prikaz potrošnje na board kompjuteru ( držiš tipku par sekundi na ručici od brisača ), i vozi se gradom 10 do 15 minuta, pa pogledaj potrošnju, i dobiceš realnu gradsku potrošnju. Za taj motor je 10l puno, i mislim da toliko ne može trošiti.
madner

#215 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by madner »

Naravno da moze potrositi ako ti je niska prosjecna brzina tj, puno stojis i ubrzavas.

Koja ti je prosjecna brzina?
AS_sa

#216 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

madner wrote:Naravno da moze potrositi ako ti je niska prosjecna brzina tj, puno stojis i ubrzavas.

Koja ti je prosjecna brzina?
pa et 45 minuta gradske voznje ... gdje je najveca brzina 70 km/h izmedju semafora :D ... ovo ostalo je kreni stani ...

@condy - probacu sutra to uraditi pa javim sta ce pisati ...
madner

#217 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by madner »

Imas i prosjecnu brzinu, sta si se ufatio samo prosjecne potrosnje da ti nabija pritisak :D
AS_sa

#218 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

condy wrote:
AS_sa wrote:imam jedno pitanje vezano za pezo 207 1,4 HDi ... jel normalno da auto ove kubikaze trosi haman 10 litara na 100 kilometara ? ... istina, vozan je po najvecim minusima u jutarnje sate u gradskoj guzvi, ali svejedno mislim da je ovo previse ... sta moze biti razlog velike potrosnje ovog dizel motora ??
Resetuj prikaz potrošnje na board kompjuteru ( držiš tipku par sekundi na ručici od brisača ), i vozi se gradom 10 do 15 minuta, pa pogledaj potrošnju, i dobiceš realnu gradsku potrošnju. Za taj motor je 10l puno, i mislim da toliko ne može trošiti.
danas je pisalo 5,4 l/100 km ... mada .. nesto ne vjerujem ovome, al et ...
Ateista

#219 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Ateista »

Meni to ima smisla samo ako pravo puno puno stojis na semaforima, u guzvama, ako dugo zagrijavas motor dok ocistis snijeg i slicno.

Treba uzeti u obzir da i to ne mora biti tacna potrosnja, ja sam vise puta racunao potrosnju prema predjenim kilometrima i kolicini goriva koju potrosim, nekako mi je uvijek ispadalo nesto manje nego sto kompjuter pokazuje, za nekih 0,5l/100km.
hare_mne

#220 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by hare_mne »

ovo su ovlašteni sevisi Blok(dzemala bijedića 178) AS Dedović(Jukićeva 87) AS Igman Samira Ćatovića 10).....koji su još sevisi za peugeot...hoću da nazovem svaki od njih trebaju mi neke informacije.....
AS_sa

#221 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by AS_sa »

Evo nesto vezano za "mali servis" ... odem neki dan do ovlastenog servisa da odradim zamjenu ulja, filtera ulja, goriva, klime i zraka ... kaze, to ce sve izaci sa rukama oko 340 KM ... uu pitanju je pezo 207 1,4Hdi ... ii onda odem i sam kupim u jednoj radnji autodijelova sve ove dijelove i 5l ulja ... i sa rukama kod mog majstora izadje sve 160KM ... iii onda kontam koga oni prave budalom ... sto je previse, previse je ... :x
Better Man

#222 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Better Man »

hare_mne wrote:ovo su ovlašteni sevisi Blok(dzemala bijedića 178) AS Dedović(Jukićeva 87) AS Igman Samira Ćatovića 10).....koji su još sevisi za peugeot...hoću da nazovem svaki od njih trebaju mi neke informacije.....
Imaš na Barama gdje je Renault servis Halilović! odmah su do njega, samo ne znam kako se zovu i tel broj!
respo

#223 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by respo »

londonac eto pise u tome sto si kvoto as dedovic jukiceva
Better Man

#224 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Better Man »

respo wrote:londonac eto pise u tome sto si kvoto as dedovic jukiceva
Ma nisam znao da se tako zove ta ulica!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#225 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu