FPN(fakultet politickih nauka)?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
latinalover

#201 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

plemba wrote:
latinalover wrote:
Erzsebet wrote:Sad je ova tema postala pljuvaonica FPN-a... Za šta, zaista, ne vidim potrebu. Ako iko to treba da radi, trebaju ga pljuvati studenti FPN-a.

Igrom slučaja sam proveo prvu godinu studija na ekonomiji. Položio Matematiku, i dao uslov za drugu, ali mi se nije svidjelo. Opet kažem, sve je do čovjeka i glupo je generalizovati. I ja bih volio da su svi naši fakulteti bolje uređeni, i boriću se za to ako nekad budem na fakultetu radio, ali ovo što latinalover radi je krajnje degutantno i svodi se na kulturno ponižavanje studenata FPN-a. Tu ima ljudi koji vole tu profesiju i koji vole da uče predmete koji se predaju, pa makar ih predavali i Šemso Tucaković, te Izet Beridan.

Ipak, mislim da genijalaca poput Besima Spahića, Stjepana Šimića, Nerzuka Ćurka, Asima Mujkića, Lejle Turčilo, Jelenke Voćkić, Kenana Rašidagića, Jasne Bajraktarević ili Dine Abazovića nećeš naći nigdje osim na FPN-u. Meni je s ekonomije u pamćenju jedino ostao Veljko Trivun, kao zanimljiv čovjek. Slušao sam kasnije, neobavezno, i Antu Domazeta, i on mi je ok, ali ostalo mi se svodilo na dosadna predavanja u stilu sa Blagotom Lučićem ili Besimom Ćulahovićem.

ma naravno da je uspjeh individualan.. djaba sve ako sam od sebe ne zelis nesto...nikakve diplome ne koriste
hajd ti nama lijepo reci gdje je to zapelo kod tebe pa si toliko isfrustriran :D
ja u septembru ako Bog da diplomiram..i onda gotov sa skolovanjem izuzev citanja intresansnih stvari..a ne znam zasto bih zbog toga bio takav..smao sam sretan jere sam pri kraju
ja.neron

#202 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by ja.neron »

Erzsebet wrote:Sad je ova tema postala pljuvaonica FPN-a... Za šta, zaista, ne vidim potrebu. Ako iko to treba da radi, trebaju ga pljuvati studenti FPN-a.

Igrom slučaja sam proveo prvu godinu studija na ekonomiji. Položio Matematiku, i dao uslov za drugu, ali mi se nije svidjelo. Opet kažem, sve je do čovjeka i glupo je generalizovati. I ja bih volio da su svi naši fakulteti bolje uređeni, i boriću se za to ako nekad budem na fakultetu radio, ali ovo što latinalover radi je krajnje degutantno i svodi se na kulturno ponižavanje studenata FPN-a. Tu ima ljudi koji vole tu profesiju i koji vole da uče predmete koji se predaju, pa makar ih predavali i Šemso Tucaković, te Izet Beridan.

Ipak, mislim da genijalaca poput Besima Spahića, Stjepana Šimića, Nerzuka Ćurka, Asima Mujkića, Lejle Turčilo, Jelenke Voćkić, Kenana Rašidagića, Jasne Bajraktarević ili Dine Abazovića nećeš naći nigdje osim na FPN-u. Meni je s ekonomije u pamćenju jedino ostao Veljko Trivun, kao zanimljiv čovjek. Slušao sam kasnije, neobavezno, i Antu Domazeta, i on mi je ok, ali ostalo mi se svodilo na dosadna predavanja u stilu sa Blagotom Lučićem ili Besimom Ćulahovićem.
ma kakav spahić čovjek samo priča i priča ako priupitaš neko pitanje odgovor je kolega jel ja predajem ili vi - KRAJ DISKUSIJE
.:FuN:.

#203 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by .:FuN:. »

ja.neron wrote:

ma kakav spahić čovjek samo priča i priča ako priupitaš neko pitanje odgovor je kolega jel ja predajem ili vi - KRAJ DISKUSIJE
Slazem se s tobom.
A da ne govorimo o tome sto predaje. Predaje par predmeta a za sve te predmete istu pricu prica, sve ista predavanja...koja bas i nemaju veze sa predmetom koji predaje....ali opet to sve zavisi, izgleda, od njegovog raspolozenja.
Nekad zna biti stvarno interesantan.
Erzsebet

#204 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Erzsebet »

ja.neron wrote:

To nije tačno, sve to zavisi kome predaje i s kim razgovara. Ima ljudi koji jedva čekaju da on prestane pričati, a samo pogledajte koliko je čovjek knjiga izdao i kako su sve te knjige odlične, pa ćete vidjeti ko je on ustvari. Našim duducima i treba neke stvari ponavljati, pogotovo likovima koji zalutaju na fakultet. Jedino mi je žao što nije napravio zeznut predmet, pa da se ljudi muče dok ga polože.
Bule_beg

#205 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Bule_beg »

Pročitao sam sve postove i svi ste dodali po neku činjenicu o FPN i drugim fakultetima, ali znate kako kažu da je istina obično negdje u sredini:D Ja sam završio trogodišnji studij na odsjeku politolologija i usmjerenju Lokalna samouprava i Javna uprava. Upravo završavam prvu godinu II ciklusa studiranja takozvanog Master studija. Razmišljam da nakon završetka Master studija upišem neki drugi fakultet, pitate se zašto? Pa recimo da je neki inat u pitanju. Jednostavno želim sebe testirati i dokazati sebi i drugima da sam sposoban završiti i drugi "ugledniji fakultet". Prvo ću reći da je istina da je organizacija na FPN takva da se teško može nazvati organizacijom, (mada postoje neki pomaci) ali mi to, pošto ni sam nisam pretjerano organizovan, niti volim planirati ne bi predstavljao veliki problem, na kraju se sve to riješi na ovaj ili onaj način. Ono što zamjeram mom fakultetu jeste sto me nisu motivirali da više učim. Naravno da će student manje učiti ako zna da će predmet lakše proći (Upravo zato sam iz laganih predmeta uvijek imao lošije ocjene) i pogotovo ako vidi da oni što ništa ne uče prolaze i naravno da će ga to demotivirati. Ne mogu a da se ne osvrnem na postove o Prof. dr. Besimu Spahiću, jer je moje iskustvo u najmanju ruku tužno. Kod njega sam imao izborni predmet Metode novinarstva i taj me čovjek stvarno o tome ništa nije naučio (ne ulazeći u njegovu stručnosti i kompetentnost), jer nije imao vremena da priča o Metodama novinarsta od priče koja govori o netrpeljivosti među narodima u BiH i nacionalizmu. Iako ono što je čovjek govorio ima smisla u svakom pogledu, ja se na taj izborni nisam prijavio. Pri završetku predavanja nas nekoliko došli smo u njegov kabinet da bi nas on pitao odakle smo, šta ima i koju ćemo ocjenu?! Na drugoj strani imamo predmete tačnije profesore pošto od njih u suštini zavisi da li će neki predmet biti lagan ili težak, za koje se moraš slomiti da bi položio i između ostalih tu se svakako ističe Prof. Esad Zgodić i upravo zbog toga ga izuzetno cijenim. Ono što me takođe nerviralo tokom čitavog studija jeste nepostojanje prave literature tj. uopšte ti nije jasno iz čega trebaš učiti predmet. Prof Zgodić ima svoju knjigu, za svoj predmet da ti 300 strana da učiš al Bože moj znaš šta ti je činiti i odakle ti valja učiti. Dok ti drugi navede 5 knjiga od kojih 4 ne postoje u našim bibliotekama i očekuje da se snađeš i onda ti u ispit da nešto posve drugo što nema ni u jednoj knjizi. Evo sad ću završiti :-D Na našim faklutetima je potrebna čvrsta ruka i uređen sistem. Takođe je istina da je na pravu i ekonomiji uveliko opao kvalitet studiranja i nisu više tako teški.
Po meni razlog zašto je FPN lagan je zbog činjenice da ni u jednom oglasu u BiH nećeš vidjeti da se traži POLITOLOG ( Ko nađe nek javi :D ) (malo se plaća dok Ekonomija iscijedi svaki dinar studentu), i vjerovatno se ide tom logikom zašto praviti težak fakultet kad studenti svakako neće imati zaposlenje na kraju studiranja za svoju struku. Dakle sve je uslovljeno opštedruštvenim stanjem u našoj nam BiH. Opet sve zavisi od toga kako se snađete, fakultet je samo mali vjetar u leđa. Ovima što tek upisuju, žao mi je što to moram reći, toplo NE bih preporučio ovaj fakultet jer trenutno nema perspektivu i malo je kvalitetnog znanja koje možeš usvojiti. Al i to je samo moje mišljenje koje ne mora imanentno biti tačno.

Još mnogo toga bi se moglo napisati i žao mi je što sam ovako odužio, ali nadam se da sam istakao neke važne stvari na koje treba obratiti pažnju i na kojima se treba raditi na svim fakultetima a ne samo na FPN.
latinalover

#206 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

ma ****** univerzitet u sarajevu..na ekonomiji isti magistarski kao diplomski... :D
Pitronix

#207 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Pitronix »

Evo da se malo i ja javim :) Profesora Besima osobno znam i moram priznati da se pomalo čudim ovim kritičarima! Naime, profesor Besim je jedan jako interesantan, inteligentan i obrazovan čovjek. Njegov kapacitet kao predavača i profesora je potpuno neupitan jer taj isti čovjek predaje na ALU SA te u Ljubljani a vezano za ozbiljan pristup predmetu samo treba da pogledate popis knjiga koje je Besim izdao. Njegov problem je vjerojatno "bacanje bisera pred svinje". Činjenica je da ovaj fakultet u ogromnoj večini upisuju ljudi koji nisu svojim kapacitetima i prethodno stećenim znanjima dorasli oziljnom studiranju. Ovo zaista ne govorim iz prespektive rekla-kazala već iz iskustva. Naime imao sam priliku kroz ruke propustiti stotine stranica seminarskih i inih radova studenata ovog fakulteta i zaključak do kojeg sam došao je da bi prema nekim realnim kriterijima 80% ovih studenata trebalo vratiti u srednje ili osnovne škole (kako koga naravno :( ). Ovi kvazi studenti nisu ustanju ni da kvalitetno prepišu rad a kamoli da sastave jedan koji bi imao bar trunku pismenosti ako ništa ono na naslovnici :( E sada, pitam ja vas, kako bi Besim mogao da se upušta u neke dubioze sa ovim "čoporom"? Ovi ljudi nisu na nivou osnovne logike pa im Besim pokušava koliko-toliko objasniti neka osnovna načela funkcioniranja društva i ono što u ovoj državi smrdi. Možda to izgleda na prvu kao trla baba lan ali onima koji ne žele da čuju ono što Besim "trub" bi bilo najpametnije da se kanu faxa jer nisu ni za madraca a kamoli za mudraca. A profesori koji ti uvale knjigu i kažu to nauči nisu nikakvi profesori. Masa ovih studenata najviše brate vole skriptu do dvajes strana pa da se to lako nabuba i onda dobijes fino diplomu a kroz čitavo svoje školovanje na FPN nije pročitao ni 300 stranica. Ko misli da je tristo stranica puno predlažem da razmisli o tome šta znači pročitati 200 naslova, a to je brojka naslova koje trebate da pročitate da bi ste polagali pojedine predmete na Filozofiji, odsjek SH jezik i književnost prije rata.

Lijep pozdrav!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#208 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Pera Trta »

Pitronix wrote:Evo da se malo i ja javim :) Profesora Besima osobno znam i moram priznati da se pomalo čudim ovim kritičarima! Naime, profesor Besim je jedan jako interesantan, inteligentan i obrazovan čovjek. Njegov kapacitet kao predavača i profesora je potpuno neupitan jer taj isti čovjek predaje na ALU SA te u Ljubljani a vezano za ozbiljan pristup predmetu samo treba da pogledate popis knjiga koje je Besim izdao. Njegov problem je vjerojatno "bacanje bisera pred svinje". Činjenica je da ovaj fakultet u ogromnoj večini upisuju ljudi koji nisu svojim kapacitetima i prethodno stećenim znanjima dorasli oziljnom studiranju. Ovo zaista ne govorim iz prespektive rekla-kazala već iz iskustva. Naime imao sam priliku kroz ruke propustiti stotine stranica seminarskih i inih radova studenata ovog fakulteta i zaključak do kojeg sam došao je da bi prema nekim realnim kriterijima 80% ovih studenata trebalo vratiti u srednje ili osnovne škole (kako koga naravno :( ). Ovi kvazi studenti nisu ustanju ni da kvalitetno prepišu rad a kamoli da sastave jedan koji bi imao bar trunku pismenosti ako ništa ono na naslovnici :( E sada, pitam ja vas, kako bi Besim mogao da se upušta u neke dubioze sa ovim "čoporom"? Ovi ljudi nisu na nivou osnovne logike pa im Besim pokušava koliko-toliko objasniti neka osnovna načela funkcioniranja društva i ono što u ovoj državi smrdi. Možda to izgleda na prvu kao trla baba lan ali onima koji ne žele da čuju ono što Besim "trub" bi bilo najpametnije da se kanu faxa jer nisu ni za madraca a kamoli za mudraca. A profesori koji ti uvale knjigu i kažu to nauči nisu nikakvi profesori. Masa ovih studenata najviše brate vole skriptu do dvajes strana pa da se to lako nabuba i onda dobijes fino diplomu a kroz čitavo svoje školovanje na FPN nije pročitao ni 300 stranica. Ko misli da je tristo stranica puno predlažem da razmisli o tome šta znači pročitati 200 naslova, a to je brojka naslova koje trebate da pročitate da bi ste polagali pojedine predmete na Filozofiji, odsjek SH jezik i književnost prije rata.

Lijep pozdrav!
Neka si nam ti ovdje pokazao svoju "pismenost" i koliko se svojom "kulturom i elokventnošću" razlikuješ od tog "čopora" :roll: :sad:
Murat Sabanovic

#209 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Murat Sabanovic »

u bosni je fakultet za pesimiste a granap za optimiste!!!
latinalover

#210 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

a jesi li cuo za Fikreta Causevica, Mehmeda Jahica, Azru Hadziahmetovic, Fikreta Hadzica, Envera Backovica, Borisa Tihog ,Nenada Brkica, Meliku Husic;Dzenana Dzonlagica, itd.
Bule_beg

#211 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Bule_beg »

Pitronix wrote:Evo da se malo i ja javim :) Profesora Besima osobno znam i moram priznati da se pomalo čudim ovim kritičarima! Naime, profesor Besim je jedan jako interesantan, inteligentan i obrazovan čovjek. Njegov kapacitet kao predavača i profesora je potpuno neupitan jer taj isti čovjek predaje na ALU SA te u Ljubljani a vezano za ozbiljan pristup predmetu samo treba da pogledate popis knjiga koje je Besim izdao. Njegov problem je vjerojatno "bacanje bisera pred svinje". Činjenica je da ovaj fakultet u ogromnoj večini upisuju ljudi koji nisu svojim kapacitetima i prethodno stećenim znanjima dorasli oziljnom studiranju. Ovo zaista ne govorim iz prespektive rekla-kazala već iz iskustva. Naime imao sam priliku kroz ruke propustiti stotine stranica seminarskih i inih radova studenata ovog fakulteta i zaključak do kojeg sam došao je da bi prema nekim realnim kriterijima 80% ovih studenata trebalo vratiti u srednje ili osnovne škole (kako koga naravno :( ). Ovi kvazi studenti nisu ustanju ni da kvalitetno prepišu rad a kamoli da sastave jedan koji bi imao bar trunku pismenosti ako ništa ono na naslovnici :( E sada, pitam ja vas, kako bi Besim mogao da se upušta u neke dubioze sa ovim "čoporom"? Ovi ljudi nisu na nivou osnovne logike pa im Besim pokušava koliko-toliko objasniti neka osnovna načela funkcioniranja društva i ono što u ovoj državi smrdi. Možda to izgleda na prvu kao trla baba lan ali onima koji ne žele da čuju ono što Besim "trub" bi bilo najpametnije da se kanu faxa jer nisu ni za madraca a kamoli za mudraca. A profesori koji ti uvale knjigu i kažu to nauči nisu nikakvi profesori. Masa ovih studenata najviše brate vole skriptu do dvajes strana pa da se to lako nabuba i onda dobijes fino diplomu a kroz čitavo svoje školovanje na FPN nije pročitao ni 300 stranica. Ko misli da je tristo stranica puno predlažem da razmisli o tome šta znači pročitati 200 naslova, a to je brojka naslova koje trebate da pročitate da bi ste polagali pojedine predmete na Filozofiji, odsjek SH jezik i književnost prije rata.

Lijep pozdrav!

Evo da repliciram uvaženom gospodinu:D Ja ni u jednom trenutku nisam doveo pod sumnju kvalitet, znanje i stručnost profesora Besima i drago mi je da ga znaš lično, jer vjerovatno je sa pola studenata pio kafe (čitaj pive) kod Dva ribara dok im je upisivao ocjene. Ja profesora izuzetno cijenim, al jednostavno on meni i mojim kolegama nije ništa prenio iz predmeta za koji smo se prijavili i to je činjenica. Ja se u mnogo čemu slažem sa Profesorom, što se tiče njegovog stava spram situacije u društvu. U nekim stvarima se i ne slažem al to nije ni bitno. Bio sam na svim predavanjima i uvijek je ista priča i opet ponavljam ne kažem da je šuplja priča. Imam neke njegove knjige u elektronskoj formi i mogu reći da su to jako dobra djela. Ja nemam običaj da lažem i petljam niti imam razloga, sve navedeno možeš provjeriti sa studentima koji su imali slična iskustva. Slažem se sa tobom da je dosta seminarskih radova loše rađeno ili pak loše prepisano. Ali za to niko drugi nije kriv do profesori (i neuređen sistem) koji takvo što dozvoljavaju što zbog nebrige,što zbog preopterećenja. (Profesor ne može voditi kvalitetnu nastavu sa dvjesto studenta na jednom predmetu a da ne govorimo o slučajevima da se predaje na 2,3,4 predmeta na jednom ili na više fakulteta.) Prof. Besim ne može pregledat dvjesto ili sto seminarskih radova samo ih zafrljaci u svoj kabinet. (iskustvo jednog studenta). Mislim da je 300 strana Zgodićevog teksta ni malo ni puno nego rekao bih sasvim dovoljno za jednosemestralni predmet, sve preko toga bi bilo možda malo previše, s obzirom da se to mora naučiti a ne samo čitati i da je u pitanju, prema bolonji, predmet koji traje samo jedan semestar i za više od toga se nema vremena. Tvoje zamjerke na rad studenata neću shvatiti kao napad na mene, mislim da si ipak govorio o situaciji u globalu. Slažem se da kojekakve skripte erodiraju kvalitet znanja i ja ih ne volim. Ti govoriš o stanju prije rata i onom sistemu ali moraš znati da je situacija u mnogome promjenjena na svim fakultetima. I da je Bolonjski proces nesšto sasvim drugo ili bi bar trebao biti. (neću govoriti o manama Bolonje one su valjda svima očigledne). Dakle prije rata si imao čitavu godinu za jedan predmet i imao si bezbroj rokova, danas je to nekoliko mjeseci i najviše dva-tri roka( Za ovaj treći se obično moli i prave štrajkovi:D)

eto toliko za sada:D do idućeg posta... pozz
ja.neron

#212 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by ja.neron »

Lijep pozdrav!
ma nemaš ti pojma ja sam na jednoj godini radio 2 seminarska od kojih ni jedan nije bio ispod 30 strana toliko o prepisivanju,a diplomski mi je bio 52 strane i to je bilo maksimalno što sam ga mogao skratiti

i još nešto kao da je bitno gdje prof. predaje bitniji je kvalitet predavanja pogledaj lagumdžiju bio profesor na 8 fakulteta,a ni na jednom ispitu nije prisustvovao i otiđi na predavanje kod prof.Nerzuka Ćurka i vidjet ćeš razliku u kvaliteti predavanja njega i tog sveznajućeg intelektualca prof.besima spahića
Pitronix

#213 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Pitronix »

Neka si nam ti ovdje pokazao svoju "pismenost" i koliko se svojom "kulturom i elokventnošću" razlikuješ od tog "čopora" :roll: :sad:
Bas sam nekako ovo cekao. Ja kucam jako brzo jer godinama radim na racunarima i u tom kucanju pravim povremene greske, sad nemam se sta tebi pravdati jer sam bas pogledao neke tvoje postove da vidim da nisi kojim slucajem kakav lektor ili ne daj boze pisac! Ali posto sam to malo pregledao onako brzinski laknulo mi je jer sam ustanovio da si jedan obicni poklopac ili mozda cak trol :D A ja kucam na engleskoj tastaturi i svako malo se saltam na njemacki, engleski bosanski sta mi vec treba tako da mi ova vrsta komentara pravo ide na zivce. Mislim da meni malo ljudi moze skretati paznju na pismenost a one koji zaista na to imaju pravo obicno uvazavam i trudim se ispraviti greske ako su one nastale iz nepoznavanja pravopisa, gramatike ili sintakse.
Evo da repliciram uvaženom gospodinu:D ...
Ispricavam se ako si se nasao licno povrijedjen ovim postom. Nije mi uopce bila namjera da prozivam tebe licno. I zaista se uglavnom slazem sa tobom vezano za opcenito stanje nebrige i nedostatka ljudskih resursa na fakultetima. Medjutim, glavni problem sa FPN je taj sto je taj fakultet postao zbjeg za sve vrste "studenata" koji su propali na svim drugim fakultetima. Mozda bi bilo bolje da Hanka, koja je ionako trn u oku mnogima, jos poostri kriterije pa da niko ko nema temeljito poznavanje jezika ne moze da prodje dalje. Velika je greska sto ovdje ljudi uglavnom idu na onaj "prosjek", neko jede kupus, neko meso, u prosjeku sarma !!! Ovo se ne moze primjeniti na skolovanje kao tipa ja ne znam mnozenje i djeljenje ali znam sabiranje i oduzimanje pa to ti onda dodje kao znam pola matematike! To je skroz pogresan pristup, u svakom predmetu postoje eliminatorne stvari, osnove se moraju znati i tocka! Uostalom malo mi je tesko pisati o ovoj temi jer mene licno izuzetno iritira cjelokupno stanje skolstva u BiH pa pocnem gubiti nit. I BTW nisam student FPN niti sam zavrsio FPN ali imao sam jako puno kontakata kako licnih tako i poslovnih sa profesorima a i studentima.

Pozz
latinalover

#214 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

jes i onda tamo ganjaju prosjek...prosjek im 8 ili 9 ...i meni onda nije jasno kako ja na ekonomiji ne mogu dobit bolju ocjenu iz vecine predmeta..
Bule_beg

#215 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Bule_beg »

Hehe nisam se našao uvrijeđen:D U potpunosti se slažem s tobom glede upisa svakojakih likova koji ne bi smjeli prići visoko školskoj ustanovi a ne upisati se i polagati ispite. Smatram se jako tolerantnom osobom i bez nekih velikih predrasuda, ali kada vidim na svome faksu ljude za koje znam da nisu mogle da završe osnovnu kako treba (samnom išli u razred), frizere, konobare, i sve za koje ne bih nikada rekao da će završiti na fakultetu, razočaram se. To ne znači da su ti ljudi nesposobni za fakultet, ali znaš da su to ljudi koji gledaju da završe bilo šta, jer su čuli za FPN kao kurs. Mnogi od njih se razočaraju, vjerovatno neki ga i završe ali sve to zajedno jako frustrira pojedinca koji želi bude cijenjen u društvu nakon završenog FPN.

Na nekim predmetima se može dobiti dobra ocjena bez puno muke, ali prosječna ocjena 9 ili 10 imaju ljudi koji stvarno uče, barem je to moje iskustvo sa Master studija.

pozz
samsung

#216 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by samsung »

slusajuci raznorazne price, o ovom fakultetu i kvalitetu doticnog faksa,
bas mi nije jasno sta ce darade i gdje da budu smjesteni, ljudi kjoi studiraju ili su diplomirali na tom faksu..
Kao prvo mislim da sama tema nije kvalitetno postavljena jer se zasniva na "čula-kazala",ljudi koji završe ovaj fax će da nađu posao u skladu sa svojom naobrazbom i stečenim znanjem i mišljenja sam da se ova(iako nekvalitetno obrazložena) tema pretvorila u jednu vrstu "igre" u kojoj je jednima cilj da se ocrni ugled FPN-a a drugima da opravdaju postojanje i rad FPN-a.Svaki fakultet ima svoju težinu i ako je ovo sve istina mislim da se studenti koji završe ovaj fakultet trebaju cijeniti jer su prošli mnogo više od ostalih(kako večina kaže nisu imali kvalitetne profesore,organizacija je katastrofa....),i sve to treba da bude jedan veliki plus za studente koji završe ovaj fakultet a ne da se omalovažavaju.Ja ne vidim ama baš ni jedan razlog zašto bi neki drugi fakultet bio više vrijedan od ovog ili onog.
sabanss

#217 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by sabanss »

samsung wrote:Ja ne vidim ama baš ni jedan razlog zašto bi neki drugi fakultet bio više vrijedan od ovog ili onog.
Biro za zaposljavanje, plata?
latinalover

#218 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by latinalover »

sabanss wrote:
samsung wrote:Ja ne vidim ama baš ni jedan razlog zašto bi neki drugi fakultet bio više vrijedan od ovog ili onog.
na birou je najvise sa fpn pa ekonomija, filozofski ,pravo... :D
bem ti drustvene ko ih izmisli
samsung

#219 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by samsung »

latinalover wrote:
sabanss wrote:
na birou je najvise sa fpn pa ekonomija, filozofski ,pravo... :D
bem ti drustvene ko ih izmisli
Iskreno ne želim da ulazim u prepucavanje sa vama,posebno sa osobama pod nickovima: Amazonka27,latinalover i ismich jer ja sam isključivo dao svoje mišljenje a to koga je najviše na birou,to je druga tema koju možeš potaviti samo molim te obrazloži je kvalitetno a ne kao ovu.Pozzzzzz :-D
Amazonka27

#220 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Amazonka27 »

samsung wrote: Iskreno ne želim da ulazim u prepucavanje sa vama,posebno sa osobama pod nickovima: Amazonka27,latinalover i ismich jer ja sam isključivo dao svoje mišljenje a to koga je najviše na birou,to je druga tema koju možeš potaviti samo molim te obrazloži je kvalitetno a ne kao ovu.Pozzzzzz :-D
to ti sad pametan a mi svi budale jel? Nickove koje si naveo i boldirao aposlutno nemaju ni jedan slican post. Latinolover nije studirao FPN, ismich je na bahat nacin pokusao da opravda "prestiz" fakulteta---a ja sam napustila taj fakultet, pa tako da ona tvoja teorija da je sva prica zasnovana na "cula-kazala" pala u vodu. Uostalom, potvrdio si i sam ono sto sam ja vec davno rekla: da je organizacija losa, da su studenti zurnalistike podcjenjeni i da im poslove uzimaju amateri...da 4 godine studiraju da bi im neko davao sitnu lovu...i tebe molim da napises koji dio sam izmislila ili slagala. Svi hocete da nam se poprave standardi skolovanja, a kad neko javno kaze o problemima, onda se nadju dezurni placenici koji ce spucati kontru. Ja ne pljujem po studentima...licno znam koliko se anonimusi na tom fakultetu bore sa vjetrenjacama....i sta dobiju za to...Krivo mi je sto svi sutite i branite nepravdu. Zadovoljni ste uslugama studentske sluzbe....zadovoljni ste nacinom objavljivanja ispitnih rokova, zadovoljni ste nacinom ocjenjivanja....ne smeta vam kad dodju studenti u uniformi bas na dan upisa ocjene...ne smeta vam ni kad poznata lica sa ekrana upadnu u kabinet bas kad vi imate ispit (koji polazete x puta) i samo pruze index i upise im se ocjena. Meni da je FPN bio kurs...zavrsila bi ga...za FPN jednostavno nisam imala dovoljno mudrosti i strpljenja...nisam znala kako - ne da ucim, nego kako da se laktam...ja sam bila djevojka od 18 godina koja je upisala taj fakultet sva sretna, ponos roditelja...a onda sam se sramila roditeljima pogledati u oci...jer nisam znala kako da im objasnim da nije do mene...i to me je bolilo...
boli me i kad se ovdje kaze "posebno su imali razumjevanja za studente koji rade"- ma koje razumjevanje? ocjenjuj znanje covjece... jer tom logikom ide ovko:
- imas srecu da nadjes posao
- na faklutetu profesori imaju razumjevanje za zaposlene studente pa ces brze zavrsiti nego onaj ko nije imao srece da se zaposli.
- dok studiras, u tvojoj radnoj knjizici se povecava broj radnog staza i u CV imas fine godine radnog iskustva
- student koji nije radio, zavrsio je fakultet i aplicira za neko radno mjesto...prijavljuje se i student koji je radio za vrijeme studija(hoce da promjeni posao)...Koji ce od njih dobiti prije posao? Onaj sa iskustvom ili bez?
eto...to je nepravda
Pitronix

#221 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Pitronix »

ja.neron wrote: ma nemaš ti pojma ja sam na jednoj godini radio 2 seminarska od kojih ni jedan nije bio ispod 30 strana toliko o prepisivanju,a diplomski mi je bio 52 strane i to je bilo maksimalno što sam ga mogao skratiti

i još nešto kao da je bitno gdje prof. predaje bitniji je kvalitet predavanja pogledaj lagumdžiju bio profesor na 8 fakulteta,a ni na jednom ispitu nije prisustvovao i otiđi na predavanje kod prof.Nerzuka Ćurka i vidjet ćeš razliku u kvaliteti predavanja njega i tog sveznajućeg intelektualca prof.besima spahića
Evo sam tek sada vidio ovaj post pa reko da odgovorim :D . Prvo ne znam sve profesore sa FPN-a ali koliko sam iskopao na internetu cini mi se, ponavljam cini, da je covjek na mjestu. Sveznajuci intelektualac ima CV na kojem bi mu pozavidjelo 95 % trenutno aktivnih profesora njegovih godina, a to sto ga ti omalovazavas nije relevantno nista vise od mog uvazavanja profesora Besima. Mozda je Nerzuk bolji profesor od Besima ali to ne znaci da Besim ne valja. Sto se tice tvojih seminaraskih radova i diplomskog opet ne znam za tebe ali ja bih mogao da ti navedem nekoliko diplomskih na tom fakultetu koje sam ja studentima pisao, a seminarske ni ne brojim. Pojedini studenti trece godine zurnalistike misle da Maroko granici sa Francuskom !? Drugi opet vjeruju kako Pirineji imaju neke veze sa auto industrijom :D Student trece godine ne zna da otvori mail account ali zato ima devetku iz Suvremenih metoda u novinarstvu i zna tacno koje godine je nastao internet :thumbup: Toliko o kvalitetu studenata na FPN. Ovakvih slucajeva imam iz licnog iskustva more jedno, tako da mislim da nije pitanje sporadicnih studenata a osim toga radi se uglavnom o studentima zavrsne godine a ne o brucosima za koje covjek moze da se pravda da ce ili nauciti ili otpasti :x A sto se tice prepisivanja tu broj strana nije bitan, mada ne mogu reci da si ti konkretno prepisivao, ali opet povelik postotak radova je ili nepismen ili prepisan (radovi su sto se pismenosti tice vjerojatno na nivou tekstova na forumu, ukljucujuci i moj, da se ogradim radi ovih dezurnih lektora :D :D :D ) Slazem se samo da postoje studenti koji zaista znaju nesto ali su oni manjina i nije fakultet "kriv" za to, nego su to uglavnom ljudi koji su skloni samoedukaciji 8)

Pozz
samsung

#222 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by samsung »

Amazonka27 wrote:
samsung wrote: Iskreno ne želim da ulazim u prepucavanje sa vama,posebno sa osobama pod nickovima: Amazonka27,latinalover i ismich jer ja sam isključivo dao svoje mišljenje a to koga je najviše na birou,to je druga tema koju možeš potaviti samo molim te obrazloži je kvalitetno a ne kao ovu.Pozzzzzz :-D
to ti sad pametan a mi svi budale jel? Nickove koje si naveo i boldirao aposlutno nemaju ni jedan slican post. Latinolover nije studirao FPN, ismich je na bahat nacin pokusao da opravda "prestiz" fakulteta---a ja sam napustila taj fakultet, pa tako da ona tvoja teorija da je sva prica zasnovana na "cula-kazala" pala u vodu. Uostalom, potvrdio si i sam ono sto sam ja vec davno rekla: da je organizacija losa, da su studenti zurnalistike podcjenjeni i da im poslove uzimaju amateri...da 4 godine studiraju da bi im neko davao sitnu lovu...i tebe molim da napises koji dio sam izmislila ili slagala. Svi hocete da nam se poprave standardi skolovanja, a kad neko javno kaze o problemima, onda se nadju dezurni placenici koji ce spucati kontru. Ja ne pljujem po studentima...licno znam koliko se anonimusi na tom fakultetu bore sa vjetrenjacama....i sta dobiju za to...Krivo mi je sto svi sutite i branite nepravdu. Zadovoljni ste uslugama studentske sluzbe....zadovoljni ste nacinom objavljivanja ispitnih rokova, zadovoljni ste nacinom ocjenjivanja....ne smeta vam kad dodju studenti u uniformi bas na dan upisa ocjene...ne smeta vam ni kad poznata lica sa ekrana upadnu u kabinet bas kad vi imate ispit (koji polazete x puta) i samo pruze index i upise im se ocjena. Meni da je FPN bio kurs...zavrsila bi ga...za FPN jednostavno nisam imala dovoljno mudrosti i strpljenja...nisam znala kako - ne da ucim, nego kako da se laktam...ja sam bila djevojka od 18 godina koja je upisala taj fakultet sva sretna, ponos roditelja...a onda sam se sramila roditeljima pogledati u oci...jer nisam znala kako da im objasnim da nije do mene...i to me je bolilo...
boli me i kad se ovdje kaze "posebno su imali razumjevanja za studente koji rade"- ma koje razumjevanje? ocjenjuj znanje covjece... jer tom logikom ide ovko:
- imas srecu da nadjes posao
- na faklutetu profesori imaju razumjevanje za zaposlene studente pa ces brze zavrsiti nego onaj ko nije imao srece da se zaposli.
- dok studiras, u tvojoj radnoj knjizici se povecava broj radnog staza i u CV imas fine godine radnog iskustva
- student koji nije radio, zavrsio je fakultet i aplicira za neko radno mjesto...prijavljuje se i student koji je radio za vrijeme studija(hoce da promjeni posao)...Koji ce od njih dobiti prije posao? Onaj sa iskustvom ili bez?
eto...to je nepravda
Ma daj,molim te nisam ja nikome rekao da je glup ili pametan niti to imam namjeru.Pitala si me šta si slagala,ma nisi ti slagala niti sam ja to rekao samo si na nekorektan nacin pokušala da svoju viziju FPN-a nametneš i drugima. i to i nije baš fino,znaš.A ovdje je tema FPN kao fakultet a ne Žurnalistika kao smjer na FPN-u.I to kakav ti odnos imaš sa roditeljima,to što im nisi mogla pogledati u oci,niko ti nije kriv zato što možda žurnalistika nije za tebe.Takoder mislim da ovdje niko nije došao da sluša tvoje žalopjke vec da diskutuje pa ti stoga preporucujem da se obratiš strucnoj osobi(psihologu ili psihijatru) a ne da nas peglaš ovdje svojim žalopojkama.Iskreno želim ti sve najbolje u životu ali se trebaš u nekim stvarima korigovati.Ja licno imam izvrsno iskustvo sa FPN-om što ne znaci da svi koji studiraju na FPN-u moraju da se osjećaju kao ja.
Amazonka27

#223 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Amazonka27 »

samsung wrote: Ma daj,molim te nisam ja nikome rekao da je glup ili pametan niti to imam namjeru.Pitala si me šta si slagala,ma nisi ti slagala niti sam ja to rekao samo si na nekorektan nacin pokušala da svoju viziju FPN-a nametneš i drugima. i to i nije baš fino,znaš.A ovdje je tema FPN kao fakultet a ne Žurnalistika kao smjer na FPN-u.I to kakav ti odnos imaš sa roditeljima,to što im nisi mogla pogledati u oci,niko ti nije kriv zato što možda žurnalistika nije za tebe.Takoder mislim da ovdje niko nije došao da sluša tvoje žalopjke vec da diskutuje pa ti stoga preporucujem da se obratiš strucnoj osobi(psihologu ili psihijatru) a ne da nas peglaš ovdje svojim žalopojkama.Iskreno želim ti sve najbolje u životu ali se trebaš u nekim stvarima korigovati.Ja licno imam izvrsno iskustvo sa FPN-om što ne znaci da svi koji studiraju na FPN-u moraju da se osjećaju kao ja.
Psihijatru zato sto je fakultet korumpiran i neorganizovan? Izvini, tebi je FPN odlican jer ne znas da postoji puno puno bolje, negdje gdje te postuju kao covjeka, uvazavaju kao buduceg kolegu-saradnika. Kada mi neko ko razmishlja kao ti kaze ovako nesto, ja mogu samo da budem jos ponosnija i zadovoljnija svojim izborom. Ja svoju viziju ne namecem nikome..nego kazem moje iskustvo, pa ko voli nek izvoli.
chris

#224 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by chris »

Vidim da cesto padaju teske reči na temu FPN. Elem, ja sam iz Beograda i studiram bas FPN:-) tačnije medjunarodne studije. Kako ja imam familije u Sarajevu (a i po celoj Bosni:-)) razmisljala sam da bas u Sarajevu upisem. Međutim, u Sarajevu nema zaseban smer medjunarodni odnosi, već je to ako sam ja dobro primetila (a ako nisam, ispravite me:-))u sklopu politologije, valjda nakon treće godine.......... no, da ne dužim. Kad sam bila u BiH bas sam se susrela sa takvom pričom, kao FPN je rasulo, užas itd... i kao neki fazon tipa "pazi kad prolazis kraj FPN DA TI NE UBACE DIPLOMU".......Ali, ja se nisam pokolebala i upisala sam međunarodni u Beogradu.......kod nas je to po pričama i iskustvima, najteži smer na fakultetu (to i ja potvrđujem:-)) i navodno najzahtevniji studijski program u oblasti društvenih nauka. Ja pričam, konkretno za Beograd. Ja sam inače skoro napunila 21 i sad bi trebala upisati treću. I kad sam bila u Bosni, i kad kažem šta studiram svi su bili u onom fazonu koji sam maločas stavila pod navodnike.:-) Sad, zaista ne znam kako stoje stvari sa Sarajevom, tako da ja ne bi komentarisala i isto tako smatram da ljudi koji nisu na tom fakultetu odslušali bar tri semestra da ne bi trebali donositi povrsne zaključke. U Beogradu je priča, kako ćemo svi mi s međunarodnog završiti po raznim novinama, a da će par procenata ( jedno do dvoje po generacij:-)) naći posao usko u srtruci, tipa diplomatija, međunarodne organizacije i slično. Ali, niko ne govori da je fax lak, naprotiv mnogi govore da je jako pretrpan jer se kod nas dosta traži znanja trenutačnih okolnosti u svetu.....čitanje dodatne literature, katkad i po sedam knjiga:-)
Ostri_Mac

#225 Re: FPN(fakultet politickih nauka)?

Post by Ostri_Mac »

...fakat ne mogu vise da "otrpim" :x

Pa hebote, dokle vishe!? Ova amazonka i latinalover su toliko snage, vremena i energije ulozile da temeljito popljuju jedan fax da se granici sa prosipanjem "mentalnih fekalija" po forumu...mislim da kada bi se sumiralo to koliko ste vremena proveli u blachenju tog faxa moglo zakljuciti da ste 'ladno mogli zavrsiti jos jednu godinu faxa...ili necega drugog...(treba samo provjeriti njihove postove na slicne teme...)

Pa hebote ljudi, fakat ne razumijem, ako vam se ne djasvi i imate ruzno iskustvo- ne namecite, tusite, opsjedajte i gnjavite ostale sa svojim licnim frustracijama, jednostavno se preusmjerite i nastavite s necim drugim (sto ste i uradili koliko vidim...).

Na kraju, imajuci u vidu tu kolicinu vremena koju ste ulozili u ubjedjivanje ostalih da se tamo "ubacuje diploma kada prolazite pored zgrade..." dovodi me do zakljuca ili da fakat imate ozbiljnih ment problema ili da ste placeni da se ovako "dugo" (samo provjeriti ranije postove...ima ih i od prije 1god, cak i starijih) zatucate s tom temom...ili vas je mozda pogodilo to sto ste taj studij napustili pa sad frustracije izbacujete na ovakav nacin...ako sam u pravu, onda ste to uradili radi sistema i organizacije, ako sam u pravu, onda ste sami sebi skocili u stomak...

Rekoh prije, kazem i sada... organizacija na tom faxu 2005. je bila uzas, sada su puno bolji/ u svakom smislu rijeci...ali kad cujem price iz prve ruke od ostalih sa drugih faxova, cini mi se da situacija nije puno bolja ni tamo...ozbiljno.

...i da ne bude da samo "uzvracam" bez dvosmjerne komunikacije, jeste, u pravu ste kada kazete da je organizacija na ekonomiji na zavidnom nivou...ali brate, evo ljudi koji su prosle god upisali prvu- pali kriteriji nevidjeno- dobijaju "A", "B" sa par sati ucenja po svakom ispitu...i sta sad????

Da se naduravamo ko je u pravu, a ko nije???? :?: :?: :?: ...i tako jos jedno 2god i 50str???????????????

De se malo o'ladite i "get a life!"

LP
Locked