mostary wrote:Slazem se u potpunosti s blackom, gledao sam Ahmeda Didata, Zakira Naika, Jusuf Estesa (fratar koji je prihvatio islam), mislim da sam razumio njihovu zabludu, samo mi nije jasno kako jos mogu traziti nekakve dokaze, odnosno dvosmislene izraze, jedino fia izgleda kapira, al nece da prizna da je greska kod Trojstva" i "Bozanskih " osobina Isusa.
Jos nesto, mi, muslimani vjerujeme u ISusa, to vam je vec receno, ali kao Poslanika od Boga, sto vam i Biblija Jasno i nedvosmisleno spominje, cuda koje je Isus radio sam je rakao da ih ne moze uraditi bez pomoci svog Oca - Boga, a muslimani kazu da su ta cuda (mudzize) dokaz poslanstva Isusa, kao sto je Mojsiju bio dokaz stap koji se pretvara u zmiju, bijela ruka - a nije bolesna, razdvajanje mora i td...Tako je Kur'an dokaz Poslanstva Muhammeda s.a.v.s. u kojem vi necete da vjerujete.
Pogledajte jos jednom one debate na You tube, razmislite, a u najmanju ruku odgovorite na pitanja koja su vam postavljena
Uz dužno poštovanje rahmetli Dedatu, mislim da se previše zanosite njime.
Morate razumjeti da njegov stil, način i sam stav izlaganja odaju koji je njegov cilj zapravo. A to je senzacionalizam.
Dok se na drugoj strani koriste sve moguće dostupne metode literarnog kriticizma Biblije, te osnove tumačenja u literarnim sferama. Ono što velika većina propušta da uvidi jesete da su sami kršćani najveći kritičari Biblije. Šta mislim pod time? Mislim to da su sva ova pitanja, koja se postavljaju već vjekovima, proizvela da kršćani nastoje istražiti, proniknuti, te vidjeti dači u tim navodima ima malo istine. Ono što se kao nus produkt desilo jeste da kršćani i dalje nastoje, i uspijevaju odljeti i odgovoriti adekvatno na sva ta pitanja. Sada, mnogima se ti odgovori ne sviđaju, ili ih ne razumiju, (vjerujem da postoje i oni koji ne žele da razumiju) ali to ne mijenja činjenuicu da su ti odgovori dati pod lupom vjekova ustraživanja, proučavanja raznih sfvera nauke (arheologije i srodnih znanosti), literature, itd.
Naravno, ovo dokazuje i da postoji bitna razlika u pristupima tumačenja (sa naglaskom na zazliku istoriskih, geografskih, političkih, literarnih i drugih uticaja na stil i princip razmišljanja) ali to nije izgovor.
Na primjer, Dedat u jednoj od svojih knjiga, i debata, koristi za izvor knjigu koja potiče od Jehovinih svjedoka. Grupa (uz dužno poštovanje svim koji pripadaju toj grupi, moram ostati dosljedan osnovnim principima određivanja) koja je okarekterisana po svim kriterijima (postoje jasni kriteriji kako ocijeniti dali je neki pokret sekta, iste kriterije koriste i Muslimani za neke od svojih sekti) kao samo sekta.
Svi mi možemo naći nešto iz liberalne strane i onda optuživati konzervativnu za "nedosljednost" , greške, itd. Dali je to princip kojim bi se generalno trebalo voditi? Mislim da nije.
Dalje, ono što on navodi kao "verzije" biblije, nisu ništa drugo do prevodi koji na engeleskom jeziku u svom nazivu imaju riječ "version." Dali to znači da je to neka nova "verzija" Biblije? Ako znači, koliko imamo verzija Qur'ana? (Mlivo, Korkut itd, te brojni drugi jezici) Mislim da ćete se složiti samnom da smo tu na istom. Jer postoje brioni pokušaji prevoda Qurana, jednako koliko i Biblije. (što nažalost Dedat neželi da se prkaže kao takvo, nego kao nešto sasvim drugo) Nijedan iole svjestan kršćanin neće reći da su prevodi bez greške, ali će umrijeti stojeći iza inspirisanosti originalnih manuskripta.
Dakle, njegovim izlaganjem on je transliterirao englesku riječ "version" u značenje (što je potpuno iskrivljeno značenje kada je ovaj slučaj u pitanju) da je to neka nova objava od Boga. Sa ciljem da bi podstrekao one koji su malo manje upućeni da ga prate, te da ih nastoji "uputiti" šta to zapravo kršćani rade. Opet, dali je taj način prezentiranja dokaza i princip na koji se treba generalno voditi? Opet, mislim da nije.
Tako da ako malo pažljivije preatite izlaganja, vidjeti ćete da sam u pravu.
Ovo su samo neki od najočiglednijih navoda, tako da bi bilo dobro da,.......moram ovo da ponovim, gradite svoje znanje na objektivnim mjerilima i principima, ne na subjektivnim izjavama (sa ma koje strane ona dolazila, ovo je relevantno za sve grupe). Objektivno znanje može donjeti sveopšte dobro, toleranciju, shvatanje polazne tačke gledišta druge strane (čak i kada se to polazište drastično razlikuje od vašeg) iako se ne slažete sa njim, te prihvatanja različitosti bez predrasuda i rezervi.
Molim vas, pazite, svjet je pun senzacionalista koji se koriste ljudima kao što smo mi. Previše zauzeti preživljavanjem da bi imali vremena da se posvetimo nadgradnji nas samih. Znajući to, samo nam serviraju ono što oni misle da treba da znamo, i time nas usmjeravaju u pravcu gdje oni žele da idemo. A tek kada je kasno shvatimo da smo bili samo nečija alatka za privatne ciljeve.
________