most peljesac

Locked
osa

Post by osa »

šta ovo vox populi ne može na ćirilici.
Klapac

Post by Klapac »

in33sa wrote:a evo je i slika buduceg mosta, gdje se lijepo vidi kako BH cruiser "Ismet Celo Bajramovic" mirno i dostojanstveno prolazi ispod mosta.

Image
Pa jel' se to meni cini, ili most baca sjenu na poluotok Klek!? :shock: :shock: :shock: :shock:
Sad se jos ni mnogobrojni inostrani turisti nece moci cak ni suncati u Bosni! :lol:
pitt

Post by pitt »

najbolje brate nek kopaju podvodni tunel :D:D A i to im treba naplatiti.......nek ima za predsjednicki vozni park :D:D:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:najbolje brate nek kopaju podvodni tunel :D:D A i to im treba naplatiti.......nek ima za predsjednicki vozni park :D:D:D
bice ba i ovako nafake za njih :D nista se ti ne sikiraj :D svi ce dobit po vikendicu na peljescu :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

radovi na kopnu su vec poceli...
pitt

Post by pitt »

jasta ce...pa nisu ludi .....sa sirotnjom nashom da se guraju D:D: trazit ce oni hvar ili korculu :D:D Mozda i brione :D:D:D Vjeruj da ce se oko toga za cas sloziti :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:jasta ce...pa nisu ludi .....sa sirotnjom nashom da se guraju D:D: trazit ce oni hvar ili korculu :D:D Mozda i brione :D:D:D Vjeruj da ce se oko toga za cas sloziti :D
ma nisu ni korcula ni hvar nesto posebno... :D mozda ce do opatije :D tamo nema bosnja u golfovima dvicama :D da ne budu vidjeni :D
pitt

Post by pitt »

mora neko ba biti.......da se mogu hvaliti :D:D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

pitt wrote:mora neko ba biti.......da se mogu hvaliti :D:D
joj i mene :D ja zaboravio o kome se radi :D

onda ce odma pored mosta niknut vile :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

in33sa wrote:Ma ibro je legenda, malo zagrmi kako most unistava ekosistem BH mora, a odmah zatim govori o izgradnji velike luke u Neumu :-) :D

Na stranu sto bi neumljani u more pobacali Harisove i Jatine gradjevinare i njihove masine, kad bi samo pokusali prismrditi Neumu sa namjerom da tamo grade luku, na stranu i to sto se Haris, Jata i ibro sve skupa o brodovima, lukama i opcenito o moru razumiju koliko mara u krivi qrac, sta reci o likovima koji bi gradili velebnu luku, izgradili velebni pristupni put i prugu do velebne luke u Neumu, a nisu u stanju izgraditi najobicniji autoput dalje od Visokog a za ovih desetak godina koliko zivotare u svim mogucim vladama na kantonalnom, federalnom i drzavnom nivou.

Na zalost, ti ublehasi uvijek nadju plodno tlo (citaj nepismenih i naivnih je uvijek dovoljno) za svoje ublehe i valjanje bombi. Te ukinuti ce RS, te raditi ce na prosperitetu BiH, te oni su protiv vlade (u kojoj sudjeluju sa najvise ministara) te oni ce izgraditi autoput, te oni ce izgraditi luku, te oni ce...

Pa dokle vise, narode, do kada cete nasjedati na te sve ocitije i sve prozirnije lazi. Jucer citam izjavu jednog Harisovog idiota, kaze "ja sam Harisu halalio pakistanski kredit".
Naravno, halalio je iz Stokholma.

Bagra.
Mora da je lepo biti glup, garant je Bora bar tu bio u pravu.

Ja ti ne govorim da ce tu biti luka i da ce se ista sutra graditi, ali cu ipak sacekati sa daljnjim pojasnjavanjem dok ne naucis citati ili bar poceti lijeciti te svoje latentno ustasoidne frustracije pod firmom "pravih sarajlija" negdje drugo. Jbg, nismo svi rodjeni sa dovoljno mozga da shvatimo sta taj most u s stvari znaci, tako da ni ne polazem bilo kakvu nadu da ces ti to jednom i razumjeti, a jos manje cijeniti.

Niti smo svi, srecom, dovoljno iskompleksirani da nam Silajdzic ili Jata, a jos manje neki forumas, bude kriv za sve, pa i hrvatske mostove. Lijeci se, covjece, neka Alfons bar podijeli tu svoju terapiju sa tobom ako nista.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

ibro dirka wrote:
in33sa wrote:Ma ibro je legenda, malo zagrmi kako most unistava ekosistem BH mora, a odmah zatim govori o izgradnji velike luke u Neumu :-) :D

Na stranu sto bi neumljani u more pobacali Harisove i Jatine gradjevinare i njihove masine, kad bi samo pokusali prismrditi Neumu sa namjerom da tamo grade luku, na stranu i to sto se Haris, Jata i ibro sve skupa o brodovima, lukama i opcenito o moru razumiju koliko mara u krivi qrac, sta reci o likovima koji bi gradili velebnu luku, izgradili velebni pristupni put i prugu do velebne luke u Neumu, a nisu u stanju izgraditi najobicniji autoput dalje od Visokog a za ovih desetak godina koliko zivotare u svim mogucim vladama na kantonalnom, federalnom i drzavnom nivou.

Na zalost, ti ublehasi uvijek nadju plodno tlo (citaj nepismenih i naivnih je uvijek dovoljno) za svoje ublehe i valjanje bombi. Te ukinuti ce RS, te raditi ce na prosperitetu BiH, te oni su protiv vlade (u kojoj sudjeluju sa najvise ministara) te oni ce izgraditi autoput, te oni ce izgraditi luku, te oni ce...

Pa dokle vise, narode, do kada cete nasjedati na te sve ocitije i sve prozirnije lazi. Jucer citam izjavu jednog Harisovog idiota, kaze "ja sam Harisu halalio pakistanski kredit".
Naravno, halalio je iz Stokholma.

Bagra.
Mora da je lepo biti glup, garant je Bora bar tu bio u pravu.

Ja ti ne govorim da ce tu biti luka i da ce se ista sutra graditi, ali cu ipak sacekati sa daljnjim pojasnjavanjem dok ne naucis citati ili bar poceti lijeciti te svoje latentno ustasoidne frustracije pod firmom "pravih sarajlija" negdje drugo. Jbg, nismo svi rodjeni sa dovoljno mozga da shvatimo sta taj most u s stvari znaci, tako da ni ne polazem bilo kakvu nadu da ces ti to jednom i razumjeti, a jos manje cijeniti.

Niti smo svi, srecom, dovoljno iskompleksirani da nam Silajdzic ili Jata, a jos manje neki forumas, bude kriv za sve, pa i hrvatske mostove. Lijeci se, covjece, neka Alfons bar podijeli tu svoju terapiju sa tobom ako nista.
cuj ti njeg... ne dam ja bolan svoje heptanone nikom, si cuo ? :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

ticoroman wrote:
Alfons Kauders wrote:Khm, da razjasnim, deseti put.

Ispod mosta mogu prolaziti plovila koja su ionako prevelika da uopste udju u Neum.

I da udju, dje bi pristali u picku materinu, i kako bi izasli ?

Luka se u Neumu ne moze i ne treba praviti. To sto neki vise vjeruju nepismenom Hayatu nego zdravom razumu je njihov problem.

Luka nam i ne treba, a njena gradnja bi bila NERENTABILNA za potrebe BiH. Vec imamo Ploce, Bar... Veci je problem sto nemamo funkcionalnu privredu kojoj bi ta luka bila potrebna.

Ako Neumljanima ne smeta da im se grad zagradi komadom betona, onda je to njihov problem.
Sto se tice dovoljne visine mosta, princip je da se prvo oko toga dogovorimo a ne da nam vi diktirate kolika je visina nama dovoljna. Sta ti tu nije jasno? :shock:

I koji kurac nekoga boli sta je moguce graditi u Neumu, sta je rentatibilno, itd.. Neum je BiH grad i mozda ga za 100 godina srusimo i napravimo ogromnu jebenu luku. Naravno da necemo, ali posto mostovi stoje stotinama godina onda je samo logicno da se prvo lijepo treba dogovoriti a tek onda praviti most. Ne bi trebala Hrvatska Bosni i Hercegovini odredjivati kolika je visina mosta dovoljna. Ne razumijem kako ste glupi/tvrdoglavi pa to ne razumijete. Radi se o veoma bitnom principu.

A sto se tice dovoljne visine i toga da ce se Hrvatska pobrinuti da napravi dovoljno visok most. Hoce kurac, prvi plan je bio da most bude visok 30 metara pa je kasnije navodno promijenjeno u 55 metara.
Moj tiket kaze "i glupi i tvrdoglavi" :D

Nego, i ta "visina mosta" je Seraderova ubleha, naravno, jer, cak i ako se u diskusiji za trenutak ogranicimo samo na prilaz otvorenom moru odnosno eventualnoj luci (sto zaozbilje u praksi, vidimo, i mogu samo ograniceni):

1. Bitnije od "visine" koja je rastezljiva kategorija (po njoj je onaj na Bosforu kojeg nam kolega sa Velebita bonislav spominje "visok" skoro pa 200 metara), je "clearence" za plovni put ispod, bas kao i njegova sirina
2. Ni u jednom medjunardnom ugovoru se ta "visina" ovog mosta niti definise pa niti ne spominje -- takvih jednostavno nema.

Dakle, sve je to suplja za kretene iz RH (jer ni tamo pametni ne padaju na ove Seraderove pijacne folove) i njihove domace pomagace. :D
osa

Post by osa »

na zadnjim htv vijestima sanader kritizirao bih političare ( dio bošnjaka iz vijeće ministara-ne sve) zbog posezanja za teritorijem republike hrvatske, uskoro slijedi diplomatska nota a možda i objava rata. sve ovo čini se zbog unutarnje politika tj. zbog predstojećih izbora.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

a gradnja vec pocela.... :lol:
Klapac

Post by Klapac »

osa wrote:na zadnjim htv vijestima sanader kritizirao bih političare ( dio bošnjaka iz vijeće ministara-ne sve) zbog posezanja za teritorijem republike hrvatske, uskoro slijedi diplomatska nota a možda i objava rata.
U tom slucaju slijedi jos pozara na Dubrovnik! :D
osa

Post by osa »

mIRCerka wrote:a gradnja vec pocela.... :lol:
takvih gradnji u hrvatskoj naručito prije izbora je uvijek bilo, a i sami kažu danas da se u prve dvije godine nikakvi radovi neće primjetiti jer će se sve raditi ispod vode, a plotičari iz sdp izjavljuju ako oni pobijede na izborima da će obustaviti gradnju. zato mi nije jasna ova povika iz bih, ajde narod ali političari pa bar oni znaju kako to ide, ili će i u bih možda neki izbori.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

osa wrote:
takvih gradnji u hrvatskoj naručito prije izbora je uvijek bilo, a i sami kažu danas da se u prve dvije godine nikakvi radovi neće primjetiti jer će se sve raditi ispod vode, a plotičari iz sdp izjavljuju ako oni pobijede na izborima da će obustaviti gradnju. zato mi nije jasna ova povika iz bih, ajde narod ali političari pa bar oni znaju kako to ide, ili će i u bih možda neki izbori.
idi od neuma ka opuzenu i sve ce ti se samo kaasti...

Ja isla ovaj vikend poslom u Neum i plaho sam iznenadjena...napretkom...radova oko mosta....nadvodnih....

Hajd ako nista drugo, uskoro necemo moci kukati sto se odrzava Hrvatski Etno Festival u bh. gradu Neumu....obzirom da se on odrzava ispred hotela Sunce, na brodu...
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Brisbane wrote:Zakuhat u pred sezoni i sjebat im turizam. Pa da vidimo jel vrijedi 7 milijardi US. Uostalom, oni su stvarno kreteni, kad udemo u EU, taj most vise nece niko koristiti. :zzzz:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
osa

Post by osa »

rajvosa^ wrote:
Brisbane wrote:Zakuhat u pred sezoni i sjebat im turizam. Pa da vidimo jel vrijedi 7 milijardi US. Uostalom, oni su stvarno kreteni, kad udemo u EU, taj most vise nece niko koristiti. :zzzz:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hoće stanovnicima pelješce i otoka koji mu gravitiraju.
brk

Post by brk »

ibro dirka wrote: Dakle, sve je to suplja za kretene iz RH (jer ni tamo pametni ne padaju na ove Seraderove pijacne folove) i njihove domace pomagace. :D
u hr su ljudi protiv mosta zbog novca koji će biti utučen u njega, a ne zbog toga što smatraju da hrvatska nema pravo graditi most na tom mjestu..

bosanska strana je se prvo dogovorila kako se može graditi most nakon što je odlučena visina od 55m, a sada odjednom opet nešto nevalja..kao prvo vi morate odlučiti što vam smeta i ako imate argumente za to trebate ih iznjeti, a ne svako malo izlaziti s nečim novim i zahtijevati nešto novo..dogovorite se već jednom..stvar je u tome da je u bosni vlast u rasulu i svako vuče na svoju stranu, i nema dosljedne politike...šta bi sada netko trebao čekati 20 godina da bi se vi dogovorili da li vam odgovara 40, 55, 60m ili bilo šta drugo...

također, tko hrvatskoj treba osporiti pravo da poveže svoj teritorij..za par godina kada hr uđe u eu, a bosna neće još dosta dugo, granica kod neuma će biti shengenska granica..i što onda...netko će iz dubrovnika idući za split morati nositi putovnicu, ili prijavljivati svaki put na bos. granici što ima u autu..

hrvatska ima pravo na taj most, a bosna mora biti dosljednija i realna u svojim zahtjevima...ja ne vidim nigdje da taj most siječe ili dira teritorij bih..
osa

Post by osa »

brk wrote:
ibro dirka wrote: Dakle, sve je to suplja za kretene iz RH (jer ni tamo pametni ne padaju na ove Seraderove pijacne folove) i njihove domace pomagace. :D
u hr su ljudi protiv mosta zbog novca koji će biti utučen u njega, a ne zbog toga što smatraju da hrvatska nema pravo graditi most na tom mjestu..

bosanska strana je se prvo dogovorila kako se može graditi most nakon što je odlučena visina od 55m, a sada odjednom opet nešto nevalja..kao prvo vi morate odlučiti što vam smeta i ako imate argumente za to trebate ih iznjeti, a ne svako malo izlaziti s nečim novim i zahtijevati nešto novo..dogovorite se već jednom..stvar je u tome da je u bosni vlast u rasulu i svako vuče na svoju stranu, i nema dosljedne politike...šta bi sada netko trebao čekati 20 godina da bi se vi dogovorili da li vam odgovara 40, 55, 60m ili bilo šta drugo...

također, tko hrvatskoj treba osporiti pravo da poveže svoj teritorij..za par godina kada hr uđe u eu, a bosna neće još dosta dugo, granica kod neuma će biti shengenska granica..i što onda...netko će iz dubrovnika idući za split morati nositi putovnicu, ili prijavljivati svaki put na bos. granici što ima u autu..

hrvatska ima pravo na taj most, a bosna mora biti dosljednija i realna u svojim zahtjevima...ja ne vidim nigdje da taj most siječe ili dira teritorij bih..
bih dosljedna daj ne sanjaj.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

mIRCerka wrote:
osa wrote:

Ja isla ovaj vikend poslom u Neum i plaho sam iznenadjena...napretkom...radova oko mosta....nadvodnih....

Hajd ako nista drugo, uskoro necemo moci kukati sto se odrzava Hrvatski Etno Festival u bh. gradu Neumu....obzirom da se on odrzava ispred hotela Sunce, na brodu...
Sta je, naravno navodno :D, uznapredovalo? Inace, osnova prilaza mostu i ono oko "uzleta" je davno napravljeno, tako da me ne bi iznenadilo da su tu jos malo pocupali korov, postavili neke skele, vozaju bagere ponajvise u krug i tako :D

Bez zezanja, naravno da ce Serader "na zor" pokusati sve dovesti pred svrsen cin sto posebno sa nasim majmunima i nije nemoguce, ali ni on nema muda da tu, bar za sada, ode predaleko...
osa

Post by osa »

ibro dirka wrote:
mIRCerka wrote:
osa wrote: takvih gradnji u hrvatskoj naručito prije izbora je uvijek bilo, a i sami kažu danas da se u prve dvije godine nikakvi radovi neće primjetiti jer će se sve raditi ispod vode, a plotičari iz sdp izjavljuju ako oni pobijede na izborima da će obustaviti gradnju. zato mi nije jasna ova povika iz bih, ajde narod ali političari pa bar oni znaju kako to ide, ili će i u bih možda neki izbori.

Sta je, naravno navodno :D, uznapredovalo? Inace, osnova prilaza mostu i ono oko "uzleta" je davno napravljeno, tako da me ne bi iznenadilo da su tu jos malo pocupali korov, postavili neke skele i tako :D

Bez zezanja, naravno da ce Serader "na zor" pokusati sve dovesti pred svrsen cin sto posebno sa nasim majmunima i nije nemoguce, ali ni on nema muda da tu, bar za sada, ode predaleko...
naravno da neće otići predaleko pa ta zajebancija košta 2 milijarde kuna, ne isplati se to, ovo je samo zabava za neuke narodne mase u hrvatskoj, zbog izbora.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

brk wrote:

U Hrvatskoj se ipak ne bune samo radi kolicine novca, vec i malverzacija koje su ovako (bez ikakvih realnih planova i studija) itekako izgledne, pa ima i par etiketiranih "zenesenjaka" koji pricaju o negativnim ekoloskim posljedicama zbog jedne, prvo i prevashodno, povelike gluposti.

Niko Hrvatskoj ne oduzima pravo da povezuje svoj teritorij, dok god time ne negira prava drugih, u ovom slucaju BiH. Svidjelo se to nekome ili ne, Franjo ipak nije "oslobodio" i BiH sebi i svojoj vlasteli.

Postoji i alternativa o bezgranicnom prolasku auto ceste kroz BiH (dakle, granicni prelazi samo na samom pristupu ili izlasku sa auto ceste), samo sto se time niko jos uvijek nije ozbiljno pozabavio. Valjda premalo para za zavrnuti, lakse je sa impozantnim a nepotrebnim mostovima.
osa

Post by osa »

ibro dirka wrote:
brk wrote:

U Hrvatskoj se ipak ne bune samo radi kolicine novca, vec i malverzacija koje su ovako (bez ikakvih realnih planova i studija) itekako izgledne, pa ima i par etiketiranih "zenesenjaka" koji pricaju o negativnim ekoloskim posljedicama zbog jedne, prvo i prevashodno, povelike gluposti.

Niko Hrvatskoj ne oduzima pravo da povezuje svoj teritorij, dok god time ne negira prava drugih, u ovom slucaju BiH. Svidjelo se to nekome ili ne, Franjo ipak nije "oslobodio" i BiH sebi i svojoj vlasteli.

Postoji i alternativa o bezgranicnom prolasku auto ceste kroz BiH (dakle, granicni prelazi samo na samom pristupu ili izlasku sa auto ceste), samo sto se time niko jos uvijek nije ozbiljno pozabavio. Valjda premalo para za zavrnuti, lakse je sa impozantnim a nepotrebnim mostovima.
šta ako se netko za par godina u tom alternativnom rješenju sjeti da bi ipak uveo kontrole na granici ili ako eu danas sutra od hrvatske traži striktno ptovođenje shengena.
Locked