pa vidis da sam dobro napisao. Za zimu je ljetna guma cije su sare minimalno 4mm, ali su lanci onda u gepeku obavezni. Zimska moze i bez lanaca sa sarom od 4 mm. U cemu je onda problem. Jos mi je i satisfakcija da sam bio u pravu i za snow flake. Sve sto sam napisao si potvrdio. Imam preko 2 miliona km na kotacima i vidis dasam relevantan sto se iskustva tice. A znam da se obicno djeca i mladi nadobudni vozaci fale, da testiraju gume. Jarane na snjegu se drugacije vozi, nikako na noz i puno laganije nego na suhom. Zato vas i ima ispod puta. U bosni su najneodgovorniji i najgluplji vozaci. Vidjam svasta i u Italiji, ali kod vas tamo je katastrofa.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Veliš milione kilometara?milano wrote:nisi u pravu. Evo sta kaze zakon o zimskoj opremi: Za ljeto guma sare dubine minimalno 2 mm. Zimi nije propisana zimska guma već ljetna šare 4 mm, ali je onda obavezna zimska oprema (lanci). Nigdje u zakonu ne pise da je potrebna zimska guma. Moze i ljetna ali sare 4 mm. Zimska je isto.
Da ti nisi samo jedan od cyber-faldžija?
Evo dijela Pravilnika
Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima
Službeni glasnik BiH, broj 13/07
...
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta. b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milano
-
ins
Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...SA 071 wrote: Slazem se.
Jedino bih napomenuo oko ovih "liga" bi se moglo diskutovati. Pogotovo sto si japance sve gurnuo u nize lige. Kao sto Bridgestone ima bolje i losije modele svojih guma (nisu sve sa high performansama) tako i ostali imaju i dobre i lose gume. Konkretno za Vredestein-na nekim testovima Snowtrac je losiji cak i od Save S3, ali je zato Snowtrac 2 posebno preporucljiv i ispred nekih iz tvoje "A lige".
Sto se uzimanja zdravo za gotovo tice, naravno da postoje promasaji i kod ovih velikih. Ja recimo ni u ludilu ne bih vozio na svom autu Michelin Energy, Primacy HP, GY Eagle NCT5, Pirelli Snowcontrol, Conti EcoContact.... da ih dobijem na novom autu, promijenio bih!
-
milano
vidis da nisi bio u pravu. Bolan ne bio u zakonu, pardon pravilniku ( da se onaj "strucnjak" na nadje uvrijedjen pise sve kako sam juce napisao. Cinjenice izgleda kod vas u bosni na pale.SA 071 wrote:Hvala na pomoci. Nisam imao pri ruci Pravilnik da mu postiram da vidi da sam u pravu.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Veliš milione kilometara?milano wrote:nisi u pravu. Evo sta kaze zakon o zimskoj opremi: Za ljeto guma sare dubine minimalno 2 mm. Zimi nije propisana zimska guma već ljetna šare 4 mm, ali je onda obavezna zimska oprema (lanci). Nigdje u zakonu ne pise da je potrebna zimska guma. Moze i ljetna ali sare 4 mm. Zimska je isto.
Evo dijela Pravilnika
...
Član 4.
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
-
milano
sto se tice F1 to su lagani autici tj. bolidi i u ehtremnim uslovima ima razlike u gumama. Iako je ovo malo off topic, tesko je kazati kad gume igraju ulogu u F1, a kad ne. Ima tu i aerodinamike, podesenja elektronike, i ostalog, ali je vozac i to pametan i vjest najvazniji faktor. Zato je ovdje u italiji Schumi bozanstvo, a bogami bice izgleda i Raikkonen. Da rezimiramo: guma je jako bitna u F1 , ali u kombinaciji sa drugim elementima skoro uvijek je presudan vozac, osim ako neki tim nije izrazito bolji, ima bolji auto i sl. U normalnim uvjetima nije uopste bitna zimska ili ljetna guma zimi. Ako je ocisceno prilicno dobro isto se ponasaju. Ja to iz iskustva znam. Na ledu i utabanom snijegu kojeg skoro nigdje vise i nema (snijeg utabanog naravno) exer je jedino prava guma. A na autostradama narocito, zimska guma zvizdiiii. Nekada su indexi brzine za zimske gume bili neodgovarajuci za velike brzine. Sad ih ima i za vece brzine, ali losije leze, putevi kocenja su duzi i brate cuju se prejako. ZIMSKE GUME osim exerica u extremnim uvjetima, zato zaista nemaju nikakvog smisla. Kritikujte i iznosite svoja misljenja, ali ovo su zaista samo cinjenice, a vi testirajte u sokacima i stadionima.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@milano:
Nemojte ljudi slušati ove provale.
Hoće još ubiti nekoga svojim "savjetima"
Oko "legende" 7°C bilo bi bolje da si makar konsultirao relevantne izvore pa onda pisao - neke svoje legende
Grijanje gume na -10. Možda u Italiji na autostradi, ali ni tada ne može dostići radnu temperaturu.
Sjeti se F1 i Bridgestonea prije par sezona i problema sa zagrijanosti guma "na hladnim stazama" kad ih je Michelin uzimao lopatom.
Gdje je tu bila tvoja teorija?
Evo par linkova:
Continentalhttp://www.cartest.ca/winter_tire_tips.htmContinental, European leader in winter tires recommends: For a safe ride through the winter, you ought to re-equip to winter tires, when temperature drops below 7 degree centigrade. Modern winter tires are superior to summer tires because of their consequent focus on winter road conditions with cold, frost and snow.
KleberDriving in winter is always more demanding than at other times; whether the road is covered with snow, icy or simply wet, there is always less grip than in summer. Below 7°C, the performance of summer tyres falls away and you are advised to fit your vehicle with winter tyres.
Drugo,
za led jeste ekser, kod nas nepravedno zabranjen, jer lanci nanose mnogo veću štetu, a o držanju ceste da i ne govorimo,
ali,
za utaban snijeg što veći BROJ LAMELA je ZAKON! Na utabanom snijegu će i supermekani slick ili ćelestone, biti vrtnja u prazno.
Cjelogodišnja guma je samo spare kompromis. Malo silike da je omekša, pokoja lamelica, koji širi kanal za odvod vode i eto gume za one koji godišnje prelaze 5 Mm.
Last edited by milano on 16/11/2007 12:45, edited 1 time in total.
-
milano
sto se tice F1 to su lagani autici tj. bolidi i u ehtremnim uslovima ima razlike u gumama. Iako je ovo malo off topic, tesko je kazati kad gume igraju ulogu u F1, a kad ne. Ima tu i aerodinamike, podesenja elektronike, i ostalog, ali je vozac i to pametan i vjest najvazniji faktor. Zato je ovdje u italiji Schumi bozanstvo, a bogami bice izgleda i Raikkonen. Da rezimiramo: guma je jako bitna u F1 , ali u kombinaciji sa drugim elementima skoro uvijek je presudan vozac, osim ako neki tim nije izrazito bolji, ima bolji auto i sl. U normalnim uvjetima nema nije uopste bitna zimska ili ljetna guma zimi. Ako je ocisceno prilicno dobro isto se ponasaju. Ja to iz iskustva znam. Na ledu i utabanom snijegu kojeg skoro nigdje vise i nema (snijeg utabanog naravno) exer je jedino prava guma. A na autostradama narocito, zmska guma zvizdiiii. Nekada su iindexi brzine za zimske gume bili neodgovarajuci za velike brzine. Sad ih ima i za vece brzine, ali losije leze, putevi kocenja su duzi i brate cuju se prejako. ZIMSKE GUME osim exerica u extremnim uvjetima, zaro zaista nemaju nikakvog smisla. Kritikujte i iznosite svoja misljenja, ali ovo su zaista samo cinjenice, a vi testirajte u sokacima i stadionima.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@milano:
Oko "legende" 7°C bilo bi bolje da si makar konsultirao relevantne izvore pa onda pisao - neke svoje legende
Grijanje gume na -10. Možda u Italiji na autostradi, ali ni tada ne može dostići radnu temperaturu.
Sjeti se F1 i Bridgestonea prije par sezona i problema sa zagrijanosti guma "na hladnim stazama" kad ih je Michelin uzimao lopatom.
Evo par linkova:
Continentalhttp://www.cartest.ca/winter_tire_tips.htmContinental, European leader in winter tires recommends: For a safe ride through the winter, you ought to re-equip to winter tires, when temperature drops below 7 degree centigrade. Modern winter tires are superior to summer tires because of their consequent focus on winter road conditions with cold, frost and snow.
KleberDriving in winter is always more demanding than at other times; whether the road is covered with snow, icy or simply wet, there is always less grip than in summer. Below 7°C, the performance of summer tyres falls away and you are advised to fit your vehicle with winter tyres.
Drugo,
za led jeste ekser, kod nas nepravedno zabranjen, jer lanci nanose mnogo veću štetu, a o držanju ceste da i ne govorimo,
ali,
za utaban snijeg što veći BROJ LAMELA je ZAKON! Na utabanom snijegu će i supermekani slick ili ćelestone, biti vrtnja u prazno.
Cjelogodišnja guma je samo spare kompromis. Malo silike da je omekša, pokoja lamelica, koji širi kanal za odvod vode i eto gume za one koji godišnje prelaze 5 Mm.
-
milano
sto se tice F1 to su lagani autici tj. bolidi i u extremnim uslovima ima razlike u gumama. Iako je ovo malo off topic, tesko je kazati kad gume igraju ulogu u F1, a kad ne. Ima tu i aerodinamike, podesenja elektronike, i ostalog, ali je vozac i to pametan i vjest najvazniji faktor. Zato je ovdje u italiji Schumi bozanstvo, a bogami bice izgleda i Raikkonen. Da rezimiramo: guma je jako bitna u F1 , ali u kombinaciji sa drugim elementima skoro uvijek je presudan vozac, osim ako neki tim nije izrazito bolji, ima bolji auto i sl. U normalnim uvjetima nema nije uopste bitna zimska ili ljetna guma zimi. Ako je ocisceno prilicno dobro isto se ponasaju. Ja to iz iskustva znam. Na ledu i utabanom snijegu kojeg skoro nigdje vise i nema (snijeg utabanog naravno) exer je jedino prava guma. A na autostradama narocito, zimska guma zvizdiiii. Nekada su indexi brzine za zimske gume bili neodgovarajuci za velike brzine. Sad ih ima i za vece brzine, ali losije leze, putevi kocenja su duzi i brate cuju se prejako. ZIMSKE GUME osim exerica u extremnim uvjetima, zato zaista nemaju nikakvog smisla. Kritikujte i iznosite svoja misljenja, ali ovo su zaista samo cinjenice, a vi testirajte u sokacima i stadionima.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:@milano:
Evo par linkova:
Drugo,
ali,
-
AdnanSA
Ovo oko guma je stvarno užas.
Nema te zimske gume,sa ekserima ili bez njih koja može zamijenit hladnu glavu i razumnog vozača.
Zimi a bogami i ljeti oduzmi gas tu je spas i smanji brzinu i poštuj krivinu.
Ipak po meni najbolje gume prave urođenici iz sjevernih krajeva Evrope.
Nokian Hakapelita sa ekserima je nendmašna i broj jedan u Skandinaviji.
Ovi iz Švedske će znati o čemu govorim...
Nema te zimske gume,sa ekserima ili bez njih koja može zamijenit hladnu glavu i razumnog vozača.
Zimi a bogami i ljeti oduzmi gas tu je spas i smanji brzinu i poštuj krivinu.
Ipak po meni najbolje gume prave urođenici iz sjevernih krajeva Evrope.
Nokian Hakapelita sa ekserima je nendmašna i broj jedan u Skandinaviji.
Ovi iz Švedske će znati o čemu govorim...
-
SA 071
Ja stvarno ne znam znas li citati ili citas samo onaj dio koji ti odgovara. Znaci pise pod 2 (kao alternativa onome pod 1):milano wrote:pa vidis da sam dobro napisao. Za zimu je ljetna guma cije su sare minimalno 4mm, ali su lanci onda u gepeku obavezni. Zimska moze i bez lanaca sa sarom od 4 mm. U cemu je onda problem. Jos mi je i satisfakcija da sam bio u pravu i za snow flake. Sve sto sam napisao si potvrdio. Imam preko 2 miliona km na kotacima i vidis dasam relevantan sto se iskustva tice. A znam da se obicno djeca i mladi nadobudni vozaci fale, da testiraju gume. Jarane na snjegu se drugacije vozi, nikako na noz i puno laganije nego na suhom. Zato vas i ima ispod puta. U bosni su najneodgovorniji i najgluplji vozaci. Vidjam svasta i u Italiji, ali kod vas tamo je katastrofa.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Veliš milione kilometara?milano wrote:nisi u pravu. Evo sta kaze zakon o zimskoj opremi: Za ljeto guma sare dubine minimalno 2 mm. Zimi nije propisana zimska guma već ljetna šare 4 mm, ali je onda obavezna zimska oprema (lanci). Nigdje u zakonu ne pise da je potrebna zimska guma. Moze i ljetna ali sare 4 mm. Zimska je isto.
Evo dijela Pravilnika
...
Član 4.
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta. b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
"gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima".
Znaci moze ljetna ali sa lancima na njima u slucaju zimskih uslova. Lanci su u priboru, a ne na gumama ako nisu zimski uslovi.
Ako si presao 2 mil. km, to znaci da si gotovo 6 godina prelazio 1000 km dnevno u sto cisto sumnjam. Ili si dnevno prelazio nekih 300 km gotovo dvadesetak godina. Ovisno koliko si star (za ovo drugo neki 40-tak). Svaka cast...
I stvarno ne razumijem zasto raspravljamo o tome je li ljetna guma dobra za zimu. Mislim da samo ime "ljetna" sve objasnjava...
-
SA 071
Do mene... Ostalo stoji...ins wrote:Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...SA 071 wrote: Slazem se.
Jedino bih napomenuo oko ovih "liga" bi se moglo diskutovati. Pogotovo sto si japance sve gurnuo u nize lige. Kao sto Bridgestone ima bolje i losije modele svojih guma (nisu sve sa high performansama) tako i ostali imaju i dobre i lose gume. Konkretno za Vredestein-na nekim testovima Snowtrac je losiji cak i od Save S3, ali je zato Snowtrac 2 posebno preporucljiv i ispred nekih iz tvoje "A lige".
Sto se uzimanja zdravo za gotovo tice, naravno da postoje promasaji i kod ovih velikih. Ja recimo ni u ludilu ne bih vozio na svom autu Michelin Energy, Primacy HP, GY Eagle NCT5, Pirelli Snowcontrol, Conti EcoContact.... da ih dobijem na novom autu, promijenio bih!
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#210 Katastrofa Vredesteina
Maloprije sam izašao na pauzu i dok sam prelzio ulicu čujem prasak. Taksista se penjao na trotoar visine 3-5 cm i guma mu je bukvalno eksplodirala.
Na km oko njega se moglo čuti kako psuje.
Koliko sam skontao u pitanju je nova Vredestain guma.
Za sve koji su ovu tmu čitali od početka povlačim svoj komentar s početka ove teme.
Na km oko njega se moglo čuti kako psuje.
Koliko sam skontao u pitanju je nova Vredestain guma.
Za sve koji su ovu tmu čitali od početka povlačim svoj komentar s početka ove teme.
-
nineac
Necu da citiram ove gluposti, pogotovo citiranje naseg zakona koji kasni decenijama za evropskim.
Medjutim molio bi milana da svoje misljenje zadrzi za sebe mimo ovog foruma. Sve je OK dok diskutujemo ovdje, ali neko ce mozda stvarno povjerovati ovo sto on pise.
S obzirom na njegove komentare dovodim u pitanje da li uopce ima vozacku dozvolu a ne stotine hiljada km. Reci da ljetne gume sa dubinom od 4mm mogu zimi je nesto kao reci da se moze skijat ljeti i sl.
E sad sto se tice lanaca, postavio bi sljedece pitanje:
Ako naidjes na krivinu koja je u sjeni i vlazna (70% vremena zimi se vozi po mokrom) znaci da je vejrovatno poledica, hoces li stati i staviti lance prije te krivine?
Niej poenta u dubini sare, poenta je u hemijskom sastavu guma! Da je to tako jednostavno svi bi sebi olaksali zivot i kupovali ljetne gume, a proizvodjaci bi pare koje ulazu u razvoj zimskih guma usmjerili u razvoj ljetnih.
Zato te molim da mimo foruma pricu o ljetnim gumama zimi ostavis za sebe jer neko moze stradati zbog toga!
Medjutim molio bi milana da svoje misljenje zadrzi za sebe mimo ovog foruma. Sve je OK dok diskutujemo ovdje, ali neko ce mozda stvarno povjerovati ovo sto on pise.
S obzirom na njegove komentare dovodim u pitanje da li uopce ima vozacku dozvolu a ne stotine hiljada km. Reci da ljetne gume sa dubinom od 4mm mogu zimi je nesto kao reci da se moze skijat ljeti i sl.
Ako naidjes na krivinu koja je u sjeni i vlazna (70% vremena zimi se vozi po mokrom) znaci da je vejrovatno poledica, hoces li stati i staviti lance prije te krivine?
Niej poenta u dubini sare, poenta je u hemijskom sastavu guma! Da je to tako jednostavno svi bi sebi olaksali zivot i kupovali ljetne gume, a proizvodjaci bi pare koje ulazu u razvoj zimskih guma usmjerili u razvoj ljetnih.
Zato te molim da mimo foruma pricu o ljetnim gumama zimi ostavis za sebe jer neko moze stradati zbog toga!
- chuchumbamayumbe
Ja sam se pravo razocarao kada sam narucio Bridgestone B250 (ljetnje) i dodju mi, a na njima "Made in Turkey". Vjerovatno se radi o slabijem Kvalitetu iste gume koja je na testovima u svojoj dimenziji kotirala na samom vrhu? To me podsjeca na situaciju da S3 nije vise S3 odkako se ne proizvodi u Sloveniji nego u Poljskoj. Skroz druga guma, mnogo slabija od slovenacke.ins wrote:Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...SA 071 wrote: Slazem se.
- Better Man
Mislim da ni jedna ugledna firma nebi sebi dopustila da njen proizvod koji se pravi u drugoj zemlji, a ne zemlji porijekla bude slabijeg kvlitetas. Pogledajte sportsku obuću koja se danas uglavnom prozvodi u Aziji, riječ je o brandovima iz USA, GBR, Njemačke itd. Da li je sad ta obuća nekvalitetna samo zato što nije proizvedena u zemlji porijekla?chuchumbamayumbe wrote:Ja sam se pravo razocarao kada sam narucio Bridgestone B250 (ljetnje) i dodju mi, a na njima "Made in Turkey". Vjerovatno se radi o slabijem Kvalitetu iste gume koja je na testovima u svojoj dimenziji kotirala na samom vrhu? To me podsjeca na situaciju da S3 nije vise S3 odkako se ne proizvodi u Sloveniji nego u Poljskoj. Skroz druga guma, mnogo slabija od slovenacke.ins wrote:Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...SA 071 wrote: Slazem se.
- chuchumbamayumbe
Nije sva nekvalitetna, naravno. Ali i sam znas da postoji masa proizvodjaca koji svoje proizvode prave prema trzistu na koje izvoze. Uzmi njemacki persil i ovaj koji mozes kupiti kod nas, to su dva razlicita detrdzenta (po kvalitetu, ucinku).Better Man wrote:Mislim da ni jedna ugledna firma nebi sebi dopustila da njen proizvod koji se pravi u drugoj zemlji, a ne zemlji porijekla bude slabijeg kvlitetas. Pogledajte sportsku obuću koja se danas uglavnom prozvodi u Aziji, riječ je o brandovima iz USA, GBR, Njemačke itd. Da li je sad ta obuća nekvalitetna samo zato što nije proizvedena u zemlji porijekla?chuchumbamayumbe wrote:Ja sam se pravo razocarao kada sam narucio Bridgestone B250 (ljetnje) i dodju mi, a na njima "Made in Turkey". Vjerovatno se radi o slabijem Kvalitetu iste gume koja je na testovima u svojoj dimenziji kotirala na samom vrhu? To me podsjeca na situaciju da S3 nije vise S3 odkako se ne proizvodi u Sloveniji nego u Poljskoj. Skroz druga guma, mnogo slabija od slovenacke.ins wrote: Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...
Isto tako mislim da je ovdje u pitanju slabija kvaliteta gume (ne mislim da je losha, ali je slabija nego za jaca trzista).
Pitaj koga god hoces ko je prije nekoliko godina vozio na Sava S3 (made in Slovenija) i na ovim danas Made in Poland. Svako ce ti reci da se kvalitet drasticno promijenio.
Mi smo takvo trziste da kod nas moze svasta proci, upravo zbog slabe kupovne moci i nedostatka kontorole.
-
ado-šampion
Nemoj me pogrešno shvatiti, ja sam zimi isključivo za zimske gume, kao što sam napisao.SA 071 wrote:Svi noviji testovi pokazuju da ljetne gume na nizim temperaturama 4-5 stepeni i nize (7 stepeni je uzeto kao granica sto ne znaci da na 8 stepeni ljetna guma ima sve performanse, a na 6 stepeni ih gubi) otvrdnu i nemaju ni priblizno dobre performanse kao u ljetnim uslovima ili u poredjenju sa zimskim gumama. To se ne odnosi samo na snijeg i led, gdje su potpuno inferiorne u odnosu na zimske gume i ne mogu se cak ni porediti, vec i na mokro i suho. Pri tim tempraturama na mokrom imaju znatno losije performanse nego zimske gume, a i na suhom se bolje ponasaju zimske gume.ado-šampion wrote:Goodyear gume su najjeftinije kod Huge u Kiseljaku. To je preko puta Metlamerca, tako se govori na ovom forumu, ja nisam lično bio. Najbolje kad bi neko postavio broj ovdje pa da nazoveš i pitaš za cijenu. Dajte nakon kamaru upita za broj Huge nek neko konačno postavi nek se zna.break wrote:gdje mogu kupiti UG7 za 120 KM?
Vezano za temu, ja lično ne bih ni pod razno kupovao ljetne gume u namjeri da ih vozim zimi, osim da se vozim isključivo na kratke relacije i to samo po gradu. I ako nema snijega, na prevojima i mostovima može se naići na led i s tim se ljetne gume nikako ne mogu nositi, u tim situacijama najgora zimska guma je bolja od najbolje ljetne. A i voda na cesti se ledi ispod nula stepeni.
I ja sam mišljenja je tih 7 stepeni više mit nego stvarnost. Auto Bild je nekad davno radio test zimskih guma u kojima je za usporedbu bila i jedna ljetna i ljetne gume nisu gubile na performansama pri prelazu sa 15 na 5 stepeni. Ja sam mišljenja da ljetne gume po suhom ili mokrom neće izgubiti svoje prvobitne peformanse dok temperatura ne padne ispod nule, odnosno dok je voda na cesti ne počne lediti. Meni je inače auto prošle zime bilo garažirano, izveo sam ga par puta i na temperaturi između nula i 5 stepeni (na ljetnim gumama) i uvjerio se u ovu moju prethodnu priču.
To sto si ti vozio zimi po suhom vremenu na ljetnim gumama kratke relacije i nisi osjetio veliku razliku u odnosu na normalne uslove, nemoj da te zavara. Mozda je to i zbog tvojih vozackih sposobnosti. Ali, probaj sa njima otici na neki neocisceni od snijega parking pa ih isprobati. Ili probaj na mokroj cesti kada je oko nula stepeni malo kociti pri brzini 60+. Tada ces shvatiti ovo o cemu pricamo. Na suhom pri umjerenoj voznji i neces mozda osjetiti ekstremne razlike u gumama, dok ne dodjes u nepredvidjenu situaciju u kojoj se pokazu nedostaci tih ljetnih guma, cak i po suhom kad je temp niska...
Ja sam Vredestein Snotrac 2 probao i na suhom i mokrom i snijegu i odlicne su. Samo led nisam iskusio, valjda i necu
Što se tiče pomenutog priloga u Auto Blicu, između ostalog ima i provjera 7 guma nakon što se s njima pređe 8000 km. Epilog je da UG7 najmanje gube na performansama kako se gume troše (u pitanju je bila dim. 205/55 R16 H) pa tako bukvalno u svim testnim disciplinama postaju prve iako im za tih 8000 km ostane 62,7 % dubine profila ako Michelinu ostane 100%. Pored ove dvije na testu su bile i Bridgestone, Conti, Dunlop, Pirelli...
Ovo za Bridgestone i Tursku, gotovo sva Renault vozila koja dođu kod nas se prave u Turskoj. Ako Bridgestone ili Renault svojim imenom garantuju kvalitet zar nije nebitno gdje se gume/auta prave? To za Savu je tačno da su one iz Poljske lošije al opet Sava nije neko ime jel...
-
sijedi
#216 zimske gume
potrebne su mi zimske gume
185/60R15 91T
postoje gume ovih dimenzija ali umjesto 91 obično je 82, 84, ili najviše 88
pomozite mi, molim vas
185/60R15 91T
postoje gume ovih dimenzija ali umjesto 91 obično je 82, 84, ili najviše 88
pomozite mi, molim vas
-
ins
Mjesto proizvodnje danas u vrijeme globalizacije vise ne igra nikakvu ulogu...chuchumbamayumbe wrote:
Ja sam se pravo razocarao kada sam narucio Bridgestone B250 (ljetnje) i dodju mi, a na njima "Made in Turkey". Vjerovatno se radi o slabijem Kvalitetu iste gume koja je na testovima u svojoj dimenziji kotirala na samom vrhu? To me podsjeca na situaciju da S3 nije vise S3 odkako se ne proizvodi u Sloveniji nego u Poljskoj. Skroz druga guma, mnogo slabija od slovenacke.
-
manga_mi6
da n puno ne granam, samo cu reci da sma uzeo DUNLOP winter sport d3 i ne mogu da vjerujem kako grabi auto i kako ide, bukvalno koda gusjenice imam umjesto tockova... dimenzije su 205/55 izbijaju gume fakat... svima bih i preporucio 
-
dr.iver
Ne kaki, vozim na Pirelli snowcontrol treću zimu i nema problema.ins wrote: Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...
Svjetlosna godina iznad tako voljene Save eskimo s3.
- Qler
e sinoc sam po onom najvecem snijegu otisao sa malte do coline kape, i to tamo gdje sam dosao dalje nije bilo ulice:)
a gume su Debica. sve 4 nove uzeo 185/60 R14.
nisam vjerovao da cu moci izaci gore ali eto sretno me i odvele i vratile
a gume su Debica. sve 4 nove uzeo 185/60 R14.
nisam vjerovao da cu moci izaci gore ali eto sretno me i odvele i vratile
-
ins
Pa mislis da je poredim sa S3? Poredim je sa Pirellijevim Winter Carvingom koji sve duplo bolje radi o Snowcontrola...dr.iver wrote:Ne kaki, vozim na Pirelli snowcontrol treću zimu i nema problema.ins wrote: Kako sve kada pocinje sa Bridgestoneom? On je bio i ostao japanski...
Svjetlosna godina iznad tako voljene Save eskimo s3.
- beco
Oko pucanja te verdestein gume, ja sam juce i danas imao dosta cudno iskustvo. Da se razumijem guma je dobra barem meni i na suhom i mokrom i na snijegu, danas sam izasao na Bjelasnicu bez problema. ALi juce parkirao sam se unazad na uzbrdici, bilo normala malo snijega na bistriku, ono malo igra kvacilo, gas, ka od jednom smrad na plastiku, prvo sam pomislio da je kvacilo, jer mi se to jednom desilo sa starim autom na sirokaci da kavcilo sprzim. Parkirao, stao malo i prasao smrad. Jutros bas otisao u garazu po auto i sada da parkiram pred zgradu, normalno kako nista nije ocisceno, to je 20 cm snijega, pri parkiranju, malo mi se auto nasankalo na snijeg i sad ja sam malo na gas ono slajdra dode do asfalta, kad opet onaj bijeli dim i smrdi plastika. Ja izadem dole trag na asfaltu crni od gume, smrdi ko ludo, guma sama nije bil a vruca, ali kad sam stavio ruku preko sara ko ono znate malo guma da je mekana bila malo mi crno ostalo na ruci. Je li to normalno?! Inace radi se o verdstein snotrac 2.
-
milano
hej pa ja napisem sve sto je u novom pravilniku (ljeto dubine sare 4 mm minimalno+lanci i zimske bez lanaca), a ti me "demantiras" kad napises novi pravilnik o zimskoj opremi u kojem isto pise i jos se nesto bunis. U cemu je problem? I sta je sa iskustvom voznje? Sta je tu sporno covjece? Vozio sam i prije rata u SA godinama, a jedno vrijeme sam i ovdje u fabrici stakla radio ko vozac (5 godina) Sta je sada problem? Sta te interesira vise. Mekse gume za ljeto imaju bolji sastav od tvrdji za ljeto i zato su pogodne i za zimu i ZAKON IH DOPUSTA.SA 071 wrote:Ja stvarno ne znam znas li citati ili citas samo onaj dio koji ti odgovara. Znaci pise pod 2 (kao alternativa onome pod 1):milano wrote:pa vidis da sam dobro napisao. Za zimu je ljetna guma cije su sare minimalno 4mm, ali su lanci onda u gepeku obavezni. Zimska moze i bez lanaca sa sarom od 4 mm. U cemu je onda problem. Jos mi je i satisfakcija da sam bio u pravu i za snow flake. Sve sto sam napisao si potvrdio. Imam preko 2 miliona km na kotacima i vidis dasam relevantan sto se iskustva tice. A znam da se obicno djeca i mladi nadobudni vozaci fale, da testiraju gume. Jarane na snjegu se drugacije vozi, nikako na noz i puno laganije nego na suhom. Zato vas i ima ispod puta. U bosni su najneodgovorniji i najgluplji vozaci. Vidjam svasta i u Italiji, ali kod vas tamo je katastrofa.za_sada_bez_dobrog_nicka wrote: Veliš milione kilometara?
Evo dijela Pravilnika
"gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima".
Znaci moze ljetna ali sa lancima na njima u slucaju zimskih uslova. Lanci su u priboru, a ne na gumama ako nisu zimski uslovi.
Ako si presao 2 mil. km, to znaci da si gotovo 6 godina prelazio 1000 km dnevno u sto cisto sumnjam. Ili si dnevno prelazio nekih 300 km gotovo dvadesetak godina. Ovisno koliko si star (za ovo drugo neki 40-tak). Svaka cast...
I stvarno ne razumijem zasto raspravljamo o tome je li ljetna guma dobra za zimu. Mislim da samo ime "ljetna" sve objasnjava...
-
milano
sta je ti bi da odredjujes i tudje misljenje. Vec sam napisao da su u pitanju KVALITETNE ljetne i to MEKSE gume. Njihov hemijski sastav je puno bolji od tvrdjih i jeftinijih ljetnih i zato su prilagodje ne i za snjeg. Citas li ti uopste sta sam ja napisao? Sto se tice tvoje "opaske" o ledu u krivini, pa sve je do vozaca i ako se prebrzo uleti isto ti se one ponasaju. Ja imam dovoljno km da ovo tvrdim i imam iskustva na ledu koja ti mozda nikad nisi imao. Na ledu ti osim exera nista ne pomaze, a i sa njima se mora biti izuzetno oprezan. I tvoja opaska o skijanju ljeti. Da moze se skijati i ljeti na glecerima u Austriji, pa cak i na pijesku i travi. Zadovoljan?nineac wrote:Necu da citiram ove gluposti, pogotovo citiranje naseg zakona koji kasni decenijama za evropskim.
-
milano
ja koliko vidjeh ovo je novi pravilnik i ne kasni za svjetskim. Procitao sam na jednom hrvatskom forumu da je bosna prva u regiji (cak i ispred austrije i nekim europskih zemalja) u pogledu novog zakona, pardon pravilnika o zimskoj opremi. To se odnosi prije svega na snow flake oznaku i dubine sara. I vidis onda ko je napisao glupost.nineac wrote:Necu da citiram ove gluposti, pogotovo citiranje naseg zakona koji kasni decenijama za evropskim.Medjutim molio bi milana da svoje misljenje zadrzi za sebe mimo ovog foruma. Sve je OK dok diskutujemo ovdje, ali neko ce mozda stvarno povjerovati ovo sto on pise.