MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rusmir.ba

#201 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by rusmir.ba »

Jimmy_The_Saint wrote:

Jebo te, "prevario ga" što mu je prod'o novo auto, a nije ga prevario ovaj što mu uzme 5.000 za golfa dvicu ili Fiat Punto. :-)

i ja bas nesto slicno razmisljam-cuj prevario ga sto mu je prodao novo auto!
OK sad, propala firma pa se nema servis, nije ni prvi ni zadnji slucaj, tu je zijanio jedino famoznu garanciju ali daleko od toga da ga je neko prevario.

Sto velis-kupis G2 1992.god za 6.000KM i hvalis se da si dobro prosao!
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#202 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

NEOPLAN wrote:Maple ugradjuje Toyotine motore, tako da bi trebalo da se motor i popratni elementi (kompjuter, filteri, svjecice....) mogu odrzavati u Toyoti....naglasak na TREBALO BI, posto je ovo Bosna...
TOYOTA motori su u ovim vozilima i dijelovi do zadnjeg šarafa odgovaraju od toyote, a dio i od pežoa(peugeot). Za one koji vječito sve podcijenjuju ovo nisu kopije toyota motora nego ih je toyota razvila za GEELY(prilagodila stare ali i PROVJERENE mašine).
Što se tiće kompjutera i dijagnostike SMA i GEELY grupacija u cjelini imaju vlastiti sistem numeracije sa kojim Toyota baš nema nikakve veze. Koriste isti hardver ali softverski se razlikuju(informacija iz AFA RACING servisa) mada su im softver razvili ljudi iz toyote prema zahtjevima grupacije.
Što se tiće ostatka mehanike, svi dijelovi do zadnjeg šarafa odgovaraju sa nekog od francuza(mogu sezamijeniti) uglavnom Citroen ZX i Pežo 306, nešto sa megana i toyota corola. Znači ako nešto ode odgora dio sa nekog od francuza tako da se ugrađuje dio koji je nešto skuplji od orginala(vjerovatno i kvalitetniji).

Informacija koja je off-topic da šangajski ogranak GEELY-a (SMA-Maple) proizvodi 3x više motora nego što sklapa automobila.

Koliko para toliko i muzike.
mayab

#203 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by mayab »

arman1 wrote:
NEOPLAN wrote:Maple ugradjuje Toyotine motore, tako da bi trebalo da se motor i popratni elementi (kompjuter, filteri, svjecice....) mogu odrzavati u Toyoti....naglasak na TREBALO BI, posto je ovo Bosna...
TOYOTA motori su u ovim vozilima i dijelovi do zadnjeg šarafa odgovaraju od toyote, a dio i od pežoa(peugeot). Za one koji vječito sve podcijenjuju ovo nisu kopije toyota motora nego ih je toyota razvila za GEELY(prilagodila stare ali i PROVJERENE mašine).
Što se tiće kompjutera i dijagnostike SMA i GEELY grupacija u cjelini imaju vlastiti sistem numeracije sa kojim Toyota baš nema nikakve veze. Koriste isti hardver ali softverski se razlikuju(informacija iz AFA RACING servisa) mada su im softver razvili ljudi iz toyote prema zahtjevima grupacije.
Što se tiće ostatka mehanike, svi dijelovi do zadnjeg šarafa odgovaraju sa nekog od francuza(mogu sezamijeniti) uglavnom Citroen ZX i Pežo 306, nešto sa megana i toyota corola. Znači ako nešto ode odgora dio sa nekog od francuza tako da se ugrađuje dio koji je nešto skuplji od orginala(vjerovatno i kvalitetniji).

Informacija koja je off-topic da šangajski ogranak GEELY-a (SMA-Maple) proizvodi 3x više motora nego što sklapa automobila.

Koliko para toliko i muzike.
Drug, nije problem u tome sto ti pises, snaci ce se vec nekako i popraviti eventualne kvarove, ali fol je sto su ljudi nasamareni, ko ce im omoguciti jos 2-3 godine garancije sto su im obecali
arman1

#204 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

Jdnom riječju NIKO.

U ostalom nije prvi put da su ljudi ovdje prevareni na neki način. Sa moje tačke gledišta jedini pravi priblem je garantni rok. Svi ostali navodi su jako klimavi.
Jimmy_The_Saint

#205 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by Jimmy_The_Saint »

Znači, Armane, sasvim je OK prevariti ljude ovde, jer to "nije prvi put"?
Pa, sve na stranu, ali zbog TOGA bih vrlo rado i tebe i gazdu ti slovenca pripeo na 4 Maplea C81 s malo jačim motorom, i razvuk'o na raskrsnici. :D
uzas2

#206 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by uzas2 »

Samo kratak komentar u vezi ovih Maple auta...
Auto je skula prava i dok je novo.
Nije niko od ovih ljudi sto su radili ovdje kriv za to sto se desilo sa firmom jer su Slovenci vlasnici i oni su pohapseni zbog nekih malvrzacija po Sloveniji (btw ti Slovenci su gore uvoznici Peugeot-a) i njihova firma je otisla pod stecaj.
Ovi ljudi su ostali kratki za nekoliko plata i u strasnim dugovima (reklame,porezi i servisi), tako da od njih nema nista sto se tice pozivanja na odgovornost i nakndau stete, jer su stvarni vlasnici ti Slovenci.
Na carini u Vogosci ima kamara rezervnih dijelova ali pitanje je kako doci do njih.
Ovo pisem jer znam to provjereno.
Pozz
testdriver

#207 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by testdriver »

zdravo svima...u već dugo nisam bio ovdje ;-)

naime kolega "Escobar" me obavijestio o ovom problemu, a pošto već 4 godine radim sa kineskim automobilima nemogu da vjerujem šta su slovenci napravili sa mapleom, dakle samim time odlučio sam preko svojih kineskih agenata da se javim u kompaniju SMA i da pitam dali nešto može da uradi po ovom pitanju

odgovor koji sam dobio bio je krajnje zanimljiv, naime gospodin koji mi se javio uopće nije informiran u ovom problemu, niti je znao da su vozila bila izvezena na tržišta europe, prije svega jer nisu imali europsku tipsku homologaciju koja je potrebna za prodaju u europi, dakle već se samim time postavlja pitanje preko koje linije su vozila maple došla prvo u kopar, poslje u vogošću i onda išli u prodaju, ja sad nemogu da tvrdim da avtocom nije imao nikakav ugovor ali gospoda koja su se meni javila pojma nemaju o tome

također tražio sam ih za odobrenje da mogu uvažati rezervne dijelove za njihova vozila, dakle ako dobijem to odobrenje mislim da budem mogao nekako organizirati dobavku dijelova u bih te samo servisiranje ovih vozila, sada sve zavisi šta će geely reći na moj prijedlog i dali će mi dozvoliti prodaju samo dijelova
Jimmy_The_Saint

#208 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Malo su ti se usrali u poso, ali sretno s djelovima. :-) Nego, oftopik, ima li Mahindra Thar-a kod onog tvog Tuzlaka i pošto? :D
testdriver

#209 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by testdriver »

Jimmy_The_Saint wrote:Malo su ti se usrali u poso, ali sretno s djelovima. :-) Nego, oftopik, ima li Mahindra Thar-a kod onog tvog Tuzlaka i pošto? :D
ma ti iz tog avtocoma su stvarno "biseri", pa samo da su dobili onih 2% rezrevnih dijelova gratis imali bi na tu količinu valjda pun kontejner robe,oni su valjda umjesto toga tražili extra popust na vozila, ja sam u 4 godine do sada dobavio točno 16 narudžbi rezervnih dijelova, što večih, što manjih i nikada nije bilo problema, nekoliko njih sam dobavio avionom a ove manje hitne stvari riješavam dhl-om, jeste malo skuplje ali dođe ti sve za 3-4 dana, do sada me zbog tih mapleova kontaktiralo barem 20 ljudi, ali problem mi je to jer nemam listu modela šta se prodavalo, dakle točan broj vozila, modela i sa kojim motorima, prvo moram saznati tu informaciju da mogu isplanirati šta i koje količine dijelova da naručim, a opet i zavisi dal će mi maple dozvoliti da prodajem samo dijelove

opet nekad je vrlo teško sa kupcima doći na kraj, npr naprave ti narudžbu dijelova i poslije ti ne plate, tako da od sada naručujem dijelove tek kada mu ljudi unprijed plate sve, pogotovo kod razbijenih vozila gdje su popravci po 4-5000€, jednostavno se sa takvim slučajevima ne zamaram, tko plati dobije, ja uvijek imam lager dijelova koji mi trebaju za redovito održavanje, tek nam vozila imaju 3 godine tako da nema nekih velikih problema, uglavnom samo filteri,pločice, diskovi, svječice, amortizeri, remenje i takve stvari, ako i zakaže neka sitnica preko jamstvene usluge to naručujem dhl-om, isto tako problem su malo automobili kojeg voze "bauštelci", pa ti ih lome bez pardona i bez milosti, stvarno naprodavao sam se raznih kopči, prekidača i stvarno se čovjek može začuditi šta su sve ljudi u stanju slomit i na koji način, pa moji đžip ima 135.000 km sad i u unutrašnjosti mi baš ništa nije puklo, nit je slomljeno, jednostavno sve zavisi od vlasnika vozila, čak i ovi mali kamioni dongfeng(malo veči nego hafei, cca 4 metra) koji su puno skromnije napravljeni od great walla, evo sad im je prva godina i imaju 31000 km jedan i 35000 km drugi, ništa nije slomljeno,a čim sam ga dao u najam, drugi dan mi je bio vraćen sa razderanim sjedištem i sa slomljenim prekidačem za podešavanje naslona

što se tiće mahindre ne znam dali ga tuzlak ima, ja sam thar vidio ovdje kod nas, košta 128.000 kn, to je nekih 17.500€, šta reći drugo nego jeep wills malo pomlađen, auto za avanturiste i za slobodno vrijeme,terenske osobine stvarno odlične ;-), po meni jedini problem je serijska oprema, auti su ogoljeni, dakle čim doplatiš klimu, centralno ode cijena na skoro 20.000€
http://www.mahindra.panda.hr/index.php? ... &Itemid=98
evo site od hrvatskog uvoznika, ima i nekoliko slika te tehnički podaci
arman1

#210 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

Jimmy_The_Saint wrote:Znači, Armane, sasvim je OK prevariti ljude ovde, jer to "nije prvi put"?
Pa, sve na stranu, ali zbog TOGA bih vrlo rado i tebe i gazdu ti slovenca pripeo na 4 Maplea C81 s malo jačim motorom, i razvuk'o na raskrsnici. :D
Pripni ti znaš koga. Ne radim za slovence ni za maple nego sam jedan kupio i sad : "kad skvasiš noge i zaplivaj".
Jimmy_The_Saint

#211 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Pa sluša li te, zasad?
arman1

#212 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

Jimmy_The_Saint wrote:Pa sluša li te, zasad?
Ne ureklo se.
8)
Jimmy_The_Saint

#213 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Dakle, još uvijek se ne kaješ što nisi uz'o polovnog dvičara---- :D
Kol'ko si preš'o?
AdnanSA

#214 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by AdnanSA »

Ja znam jednoh taksistu sa Maplom C31 prešao do sada 75000 km gradske vožnje i uložio na održavanje 600 KM za ove dvije godine.
Dakle redovni servisi i popravke.
Odplatio sam sebe 2 puta do sada. Kaže da je njemu ok za posao.
arman1

#215 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

Jimmy_The_Saint wrote:Dakle, još uvijek se ne kaješ što nisi uz'o polovnog dvičara---- :D
Kol'ko si preš'o?
skoro 19.ooo
prije toga 12.ooo sa C31(nakon godinu dana mijenjao staro za novo).
Ne kajem se. Za tri godine koliko vozim "kineze"31.000km sam prešao(dosta gradske i makadama), imao 1 saobračajku i 2 "česanjanja sa dokazanim "markama". Mimo redovnog servisa i saobračajki oko 320KM popravki i još oko 400KM kojekakvih nadogrdnji (senzori, releji, okidaći i slično čisto da imam sve što mi padne na pamet).

- Nikad me nije ostavio na cesti,
- Nikad mi ništa nije otišlo a da u obližnjoj prodavnici autodijelova nije bilo(nema naručivanja i čekanja),
- Nikad mi nisu pokušali ukrasti auto(da ga maznu šta bi s njim).

Istina "nisam glavna" fora na cesti i u mahali, ali meni to i ne treba nego prevoz od tačke A do tačke B.
Jimmy_The_Saint

#216 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Pa, to je regulara.
theTarik

#217 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by theTarik »

Ne znam zasto, ali ja kinsekom biciklu ne vjerujem, a kamo li autu...
chuchumbamayumbe

#218 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by chuchumbamayumbe »

Moj je drug kupio Maple-a C51, poprilicno ga je jeftino izasao obzirom da je bila nekakva akcija.
Kada bih imao te pare nikada ih ne bi dao za neprovjerenog proizvodjaca i jos nepouzdaniju servisnu "mrezu", ali on nije nezadovoljan kupovinom. Vozao sam se nekoliko puta sa njim, auto je OK, osim sto sam primijetio da ima poveliku kolicinu buke u putnickom prostoru, sto ce reci da je izolacija motora slabasna.
Ne trosi mu nesto plaho, dapace, a i gario ga je mnogo i nije ga nigdje ostavio.
Motor je Tojotin, ima dosta elemenata od Citroena.
Dakle, svako zna svoje...ja da imam te pare nikada ne bih kupio to auto (pa makar govorili da je novo-novo), a drug mi je zadovoljan i ja sam sretan zbog njega.
arman1

#219 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

theTarik wrote:Ne znam zasto, ali ja kinsekom biciklu ne vjerujem, a kamo li autu...
jedno je biciklo iz kučne radinosti, a drugo industrija teška milione.
Blobi

#220 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by Blobi »

arman1 wrote:
theTarik wrote:Ne znam zasto, ali ja kinsekom biciklu ne vjerujem, a kamo li autu...
Hajde ne provaljuj se vise, kakav Mapple. Sve je to ok, postujem, tvoj izbor, tvoj auto. Ali ne brani ga jer je kanta obicna. Kamara plastike i nejakog zeljeza. Kakvi crni kinezi i njihova tehnologija. Te pare si mogao potrositi u neku Daciju sto je po mom misljenju 100x bolje utrosen novac. Al eto, ili si agent Mapplea, ili dobro nasamaren i uskih vidika.
arman1

#221 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by arman1 »

Blobi wrote:
arman1 wrote:
Hajde ne provaljuj se vise, kakav Mapple. Sve je to ok, postujem, tvoj izbor, tvoj auto. Ali ne brani ga jer je kanta obicna. Kamara plastike i nejakog zeljeza. Kakvi crni kinezi i njihova tehnologija. Te pare si mogao potrositi u neku Daciju sto je po mom misljenju 100x bolje utrosen novac. Al eto, ili si agent Mapplea, ili dobro nasamaren i uskih vidika.
Šta bi ja da nije takvih ko ti da mi prošire vidike. :dance:
Jimmy_The_Saint

#222 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Vozio polovnog Golfa 3 iz '95 k'o sav normalan svijet. :D
Blobi

#223 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by Blobi »

Jimmy_The_Saint wrote:Vozio polovnog Golfa 3 iz '95 k'o sav normalan svijet. :D
:D :D :D
NEOPLAN

#224 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by NEOPLAN »

Bo'me se ja protiv ovakvog Maplea ne bih bunio....

Image

Image

Image

Jest da mu kokpit jako lici na kokpit prosle generacije Toyote Corolle al nema veze... :thumbup:
pajero

#225 Re: MAPLE C31- Kinesko čudo tehnike na našim cestama

Post by pajero »

Da se odmah razumijemo ja nisam agent Maple niti cu braniti/napadati nekoga. Moj otac (taksista kojeg je Adnan spominjao) je imao oko 10 000KM da kupio auto. Nakon sto smo obisli sve auto kuce polovnih vozila i pogledali razna privatna auta vidjeli smo da nema auto "normalno" za te pare (govorim o septembru 2008 godine). Otac u toj potrazi slucajno vidi Maple izlozen u to vrijeme na Cengic vili. Ja se nisam slozio da on to kupi ali kako je kupovao sebi i naravno stariji se slusa on je za manje od 10 000KM kupio "auto" registrovano, osigurano kasko i sa 18km na satu. Auto ima klimu, el. podizace stakala, 1,3 benzinski motor...Sve sto treba jednom covjeku. Posto je do tad vozio Mercedes 190D 1985 i hajmo reci svaki mjesec je imao neka ulaganja vadio se na tu foru ovo je "novo". Danas, Maple na satu ima nesto manje od 70 000km GRADSKE VOZNJE! Redovna izmjena ulja, filtera, 2 seta guma, 2x termostat, 1xkrajnica,1x svjecice, 1x "krst" na poluosovini (koji je od Fiat Pande) i jednom remont mjenjaca i ulja u njemu. E sada oceva racunica, presao 70 000 km za manje od dvije godine (kupljen u septembru) sve gradske i sve na taksiju i neka je na tih 70 000km uzeo pola para to je 35 000KM. Haj neka je zaradio 25 000KM to je najmanje dva takva auta za manje od dvije godine...Ocu je jedino zao sto nece moci da mjenja staro za nove, jer kako on kaze odmah bi to uradio. Da se razumijemo, ja ga opet ne bih kupio...izgled 0, unutrasnjost 0, zavrsni radovi 0, motor je dobar, klima radi... :lol: Ali za auto na kojem mozes zaraditi novac to je extra investicija.

@testdriver ako ti upali to sa djelovima odmah salji info a ako krenes sa uvozom ja ti imam odmah jednog sigurnog kupca...tata vozi samo Maple... :run:
Last edited by pajero on 10/06/2010 12:04, edited 1 time in total.
Post Reply