danas wrote:dawn_upon_dawn wrote:danas wrote:
nosferatu samo hoce da kaze da je zubar u osnovi zanatlija... ima u tome istine, samo to ne znaci da treba nipodistavati taj posao -- samo jer je zanatski... ako cemo pravo, bilo koji 'medicinar' nije daleko od zanatlije... svi oni 'opravljaju ljudsko tijelo, koje je masina obicna... auto-mehanicar ili hirurg... isto je to skoro, glede intelektualne orijentacije treninga i krajnjeg produkta... samo je jedan mehanicar placen bolje nego drugi -- mada ni to nije uvijek slucaj
i zato, ja ne bih svrstala ni zubara ni doktora medicine u 'intelektualca' (mada se o samom pojmu intelektualac, njegovom znacenju i konotacijama -- moze raspravljati)... to sto treba nastrebati malo vise za hirurga a malo manje za zubara ne znaci da je hirurg "intelektualac" vec samo znaci da je taj zanat tezi i komplikovaniji, te da ga stoga ne moze bas svako zavrsiti... treba imati malo bolju memoriju, a to nekoga ipak ne cini 'intelektualcem'... pa to znaju i sami doktori... jer ukrali su titulu 'doktor' od doktora filozofije, ne bi li svojoj profesiji dali neku 'intelektualnu' tezinu...

ma jesu zanatlije nema sumnje. a nisam ni rekla da su intelektualci, nego ja malo o ovim mukama zanata

:D:D
muke zanata su muke zanata.... i neki individualni zubar ili hirurg moze -- sam od sebe, valjda -- biti 'intelektualac'... ono, na individualnom nivou... ali im, da jebe rak raka

posao generalno nije 'intelektualan'...
to je sve sto imado' kasti

Ama sta ti znas, sunce moje sta je dijagnostika.
I sta znaci master dijagnosticar.
Ali s kim ja raspraljvam, o ovome?
Shvati jedno, nijedan zubar nije - covjeka sahranio, a doktor jeste.
Koliko god da ih je sahranio - na hiljade vise ljudi - su doktori i spasili.
Bez zuba i sa zubima je opcijalno.
U tome je poenta. A o tome - kad dodje covjek od 78 godina sa 15 dijagnoza i listom 24 ljeka koja uzima, koji ima 10 simptoma, o tome kako to moze svaki laik, povezati, i kako je proces dijagnosticiranja i tretmana - "zanatlijski" a ne intelektualni, ne trebam da komentarisem jerbo ocigledno je da misli svaka susa - da moze ono sto vidi, na tv ekranu ili kad se susretne s doktorom. Zbog toga - i kruze price kako "doktori nista ne znaju", ne mogu ni znati, kad stomatolog zub i prostetiku studira, koliko jedan doktor - cijelog insana, samo ti se kaze - gdje je sposobnost, sta je lakse, gdje je odgovornost i na kraju dana - ko te moze sahraniti, a ko te moze spasiti, jerbo zubar ima 20 dijagnoza mogucih a doktor, npr. internista 500 primarnih, od kojih svaka - ima svoje subsete, gdje se to moze poredit? I normalno je da ne moze jedan covjek, ni sve znati, zbog toga se forsira specijalizacija ali posto je BiH mala zemlja, tesko je u njoj i specijalizirati jer treba vise generalnih doktora, a biti jedan od takvih je tesko, mozda teze i od specijaliste, jer treba znati sve i biti spreman, da svakog primis na ruke. I normalno je da ko je god bio sposoban i valjao, da je otisao od plate par milja maraka, iz ciste nezahvalnosti. Sto ce se lomiti - po BiH - gdje sta god da uradis, jebace ti majku jer nemas uslove, a uslove nemas jer nema para za zdravstvo. Onda kaze - los doktor, pa ne mozes sa stetoskopom i mjeracem pritiska ni biti dobar doktor, tj. treba za to - 10-15 godina prakse. Al' svi bi dzabalesku. Zbog toga sam upravo za to - da se privatizira medicina, pa da se naucite cijeniti, da vidim kako bi onda pusili po 2 kutije dnevno i razvaljivali se od salendre, a lovu skupljali za novi automobil umjesto za operaciju. Sve je to nadolazece, pa kad su mogli zubar imati privatizovano polje u kojem rade, i kad su mogli primati lovu za sta konkretno? Za plombu jer je skupa? Za krunu jer je treba napraviti. E pa bice skup i dobar doktor. Taman da ga naucis cijeniti. I normalno - da one koji nesto vrijede - zadrzis u svojoj zemlji a ne da idu ljudi vani, jer s 50% napora mogu zaraditi 10 puta vise.
To su stvari - koje ne znate, i lako je tudjim gloginje mlatiti, ja zivim u Americi, i garantiram da nema profesijie koja vise radi od doktora, pa moja je sedmica 1 kao studenta medicine 55 do 80 sati po bolnicama i klinkama. Samo danas sam u bolnici od 7 ujutro do 9 navece a Subota je, a sutra na callu cijeli dan i noc. Jos se ovo racuna kao vikend. Sta o tome zna zena - koja nije u zivotu vise od 40h radila sedmicno ili nije radila nikako - udala se pa dvoje dijece i kuha muzu ruckove, djecu vodi u vrtic ili skolu, ne bih u to da ulazim i da diskutujem, jer nije zahvalno. Neurohirurzi rade po 16-18h dnevno, 6 dana sedmicno. Ja iskren da budem znam samo za dvije vrste doktora koji imaju normalan zivot, a to su pedijatri i dermatolozi. Jel ti znas sta znaci biti na operaciji koja traje 12h s 4h sna? I pricati mi o zubaru koji muda gladi svoja svaku noc, nije se nikad u 2 ujutro iz stana ispalio, nije nikad noc prodbijeo u operativnoj sali, ljuljajuci se jer ne moze na nogama stojati, nije mu nijedna nedjelja radna i slicno, smijesno je. Ja samo mogu da kazem jedno. Djeci svojoj ako ih volite - posavjetujte im da ne idu u medicinu. Jer medicina sve uzme, prije nego sto ista vrati, a nikada, 90% ljudi, nece vratiti ono sto je uzela, a to znaci decenije zivota, familije koje rijetko da vide sina.kcerku.mamu.tatu, i ogromnu energiju jer ima dana kada i po 2kg izgubim - samo letajuci okolo, nemajuci vremena da se sjedne i jede. Ali ima tu nesto drugo. A to je - drugi ljudi - s kojima si okruzen, i normalno, intelektualni podsticaj - pa ko vam je - izmislio sve ljekove, sve operacije unaprijedio, produzio zivot? "Zanatlija"? Koliko se samo para godisnje potrosi na istrazivanje - al' sta o tome zna - neko u BiH - u kojoj - istrazivanje je nepoznata rijec, poznato je prepsivanja udzbenika, i prodavanje tudjeg kao svog. Zbog toga - barem u zemljama socijalne medicine - niko nije radi para postao doktor. Jerbo - toliko muke vidjeti da bi zaradio par hilajda maraka - je smijesno. Toliko ima profesija, koje s manje pameti vise love obrcu, privatluka razno-raznih i politickih stranaka - da se ne moze svako u ovo upustiti. Ali upravo u tome - sto je jebeno, zbog toga se i voli. I u tome - sto kad ti dodje neko s 15 dijagnoza, i 78 godina, i mislie svi - gotovo je - a za 2 hefte, krene kuci i unucima, sta zna o tome - zubar, i sta zna racunovdja, o tome gdje je bio, koliko blizu, i sta je to i ko, ko je ucinio razliku izmedju zivota i smrti. O tome - mogu samo da pisu penzici, a posto ih u BiH 1% koristi internet, sta zna omladina koja nije 2 noci sastavila u bolnici osim nakon poroda - o cemu se radi.