''hrvatsko pitanje''???

Locked
and

Post by and »

Chicha Chvorak wrote:
Chicha Chvorak wrote:Dragi Bosnjaci,sto vise budete pominjali "noz u ledja" od strane Hrvata,to vise ih okrecete protiv sebe,i propadate sve dublje u govna.
I sami znate,da je bilo svacega i s vase strane.
Od pocetka,totalne bezidejnosti,dezorganiziranosti,pa do napada i "oslobadjanja" mnogih hrvatskih naselja koja vas nikako ugozavala nisu niti su mogla.Al valjalo je u tom ratu sta i osvojit i opravdat se pred narodom,kad vec muda niste imali krenuti u pomoc Srebrenici i Gorazdu...

A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.

Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.

Neki biser pomenu Posavinu u okviru Hr.entiteta.Pa ni sami zagovaraci hr.entiteta ne zele posavinu u tom entitetu,jer to ce ima narusiti stabilnost smrdske republike,a niti bi Srbi takvo sto dopustili.Na vrijeme su oni to osigurali naseljavanjem ogromnog broja ljudi u Posavinu.
Odzak je sasvim slucajno vracene Federaciji u raskusurivanju,zbog teritorija oko Sarajeva.Tada u Daytonu hrvatski pregovaraci nisu cak ni njega trazili.
Za razliku od ostalih mjesta u Posavini gdje su Hrvati i Muslimani-Bosnjaci bili u vecini,u Odzackoj opcini ih dosta zivi,sve je obnovljeno,sela super izgledaju.To je ujedno i odgovor onome koji je trvdio da se Hrvati ne bi vratili u Posavinu i da je u Federaciju pripala.
Moze li mi neko od Bosnjaka ili Bih patriota konacno odgovoriti na gore postavljeno pitanje.Po obicaju,puno pisete,i busate se,a kad je rijec o konkretnom zatajite.Ovo je konkretno pitanje i molim odgovor.

:D I zaista ste smijesni sa zahtjevima da neko navija ili ne navija za neku sportsku reprezentaciju.Pa jel to vazno?To je samo sport.Zabava.Okrenite se realnom zivotu i pravim pitanjima.Ako je postujem drzavu i njezin Ustav to je bitno,a za kog cu navijati ili necu... :lol:
ma nismo za treci entitet.taj treci entitet vam ne dozvoljava evropa jer da treba da ga dobijete davno bi ste ga dobili.kao sto ste dobili i etnicki cistu hrvatsku.znaci papa vam je dao sve sto trebate dobiti.jedino su u ovom ratu dobili hrvati i slovenci-katolici.
slucajno?
to za koga ces navijati je tvoj problem.
and

Post by and »

Chicha Chvorak wrote:
Chicha Chvorak wrote:Dragi Bosnjaci,sto vise budete pominjali "noz u ledja" od strane Hrvata,to vise ih okrecete protiv sebe,i propadate sve dublje u govna.
Od pocetka,totalne bezidejnosti,dezorganiziranosti,pa do napada i "oslobadjanja" mnogih hrvatskih naselja koja vas nikako ugozavala nisu niti su mogla.Al valjalo je u tom ratu sta i osvojit i opravdat se pred narodom,kad vec muda niste imali krenuti u pomoc Srebrenici i Gorazdu...

A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.

Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.

Neki biser pomenu Posavinu u okviru Hr.entiteta.Pa ni sami zagovaraci hr.entiteta ne zele posavinu u tom entitetu,jer to ce ima narusiti stabilnost smrdske republike,a niti bi Srbi takvo sto dopustili.Na vrijeme su oni to osigurali naseljavanjem ogromnog broja ljudi u Posavinu.
Odzak je sasvim slucajno vracene Federaciji u raskusurivanju,zbog teritorija oko Sarajeva.Tada u Daytonu hrvatski pregovaraci nisu cak ni njega trazili.
Za razliku od ostalih mjesta u Posavini gdje su Hrvati i Muslimani-Bosnjaci bili u vecini,u Odzackoj opcini ih dosta zivi,sve je obnovljeno,sela super izgledaju.To je ujedno i odgovor onome koji je trvdio da se Hrvati ne bi vratili u Posavinu i da je u Federaciju pripala.
Moze li mi neko od Bosnjaka ili Bih patriota konacno odgovoriti na gore postavljeno pitanje.Po obicaju,puno pisete,i busate se,a kad je rijec o konkretnom zatajite.Ovo je konkretno pitanje i molim odgovor.

:D I zaista ste smijesni sa zahtjevima da neko navija ili ne navija za neku sportsku reprezentaciju.Pa jel to vazno?To je samo sport.Zabava.Okrenite se realnom zivotu i pravim pitanjima.Ako je postujem drzavu i njezin Ustav to je bitno,a za kog cu navijati ili necu... :lol:
ma nismo za treci entitet.taj treci entitet vam ne dozvoljava evropa jer da treba da ga dobijete davno bi ste ga dobili.kao sto ste dobili i etnicki cistu hrvatsku.znaci papa vam je dao sve sto trebate dobiti.jedino su u ovom ratu na dobitku hrvati i slovenci-katolici.
slucajno?
to za koga ces navijati je tvoj problem.
Chicha Chvorak

Post by Chicha Chvorak »

zavrzlama wrote:
Chicha Chvorak wrote:

A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.

Kao prvo ti ne trazis odgovor...te si sam sebi odgovorio ...ti vec prejudiciras stvari..navodeci kako bi bosnjaci pristali na treci entitet ako bi ga cinila samo zap.hercegovina... :)

Drugo za navijanje...tebi niko ne brani da navijas za koga hoces..tvoj izbor..ali se prigovara sto neki omalovazavaju BIH tim..i sto ne obezbjedjuju sigurnonosne i civilizacijske uslove da taj BIH tim igra normalno u Capljini,Sirokom Brijegu itd..
Kao prvo,opet ti meni ne odgovori :D

Zapravo nije bitno da li ja prejudiciram ili ne( a zaista nisam :) ),ali to je pitanje principa.
Da li biste vi drzali tog principa( da nema treceg entiteta) bezuvjetno,ili samo niste zadovoljni "teritorijama" koje vam se nude?

Stvar pragmatizma.

I da se opet vratimo na sport.
Pa zar stvarno mora ljubav prema jednom iskljucivati ljubav prema drugom?
Ako navijam za hr reprezentaciju,zar ne mogu i za bih?
Bez obzira sto ti negiras,ja sam i na ovom topicu i na ovom forumu mnogo puta procitao neosnovane prigovore zbog navijanja.
Capljina,Siroki...znam ja da je tamo problem zbog sveukupne negativne politicke situacije,ali i vi svojim ponasanjem to jos vise pogorsavate.
A sto nisi pomenuo Odzak ili Orasje?
Tamo bi se reprezentacija BiH sigurno osjecala kao na domacem terenu.
Chicha Chvorak

Post by Chicha Chvorak »

zavrzlama wrote:
Chicha Chvorak wrote:

A sto se tice 3 entiteta..Sad ste protiv njega,ali kad vam hercegovacka hrvatska struja ponudi nagodbu da u taj entitet udju samo hercegovacke opcine hocete li onda biti protiv?Ha?Razmislite malo.Hocete tada biti dosljedni?Molim odgovor na ovo pitanje.Jer hdz kliki iz hercegovine je bitno samo da sacuva grudobran(grude i okolne opcine),a Kiseljak,Vitez,Zepce..svega ce se oni odreci.Naravno,to ce biti na drugi nacin prikazano,i bit ce opet poziva srednjebosanskim Hrvatima da se isele.Jasno ko dan.

Kao prvo ti ne trazis odgovor...te si sam sebi odgovorio ...ti vec prejudiciras stvari..navodeci kako bi bosnjaci pristali na treci entitet ako bi ga cinila samo zap.hercegovina... :)

Drugo za navijanje...tebi niko ne brani da navijas za koga hoces..tvoj izbor..ali se prigovara sto neki omalovazavaju BIH tim..i sto ne obezbjedjuju sigurnonosne i civilizacijske uslove da taj BIH tim igra normalno u Capljini,Sirokom Brijegu itd..
Kao prvo,opet ti meni ne odgovori :D

Zapravo nije bitno da li ja prejudiciram ili ne( a zaista nisam :) ),ali to je pitanje principa.
Da li biste vi drzali tog principa( da nema treceg entiteta) bezuvjetno,ili samo niste zadovoljni "teritorijama" koje vam se nude?

Stvar pragmatizma.

I da se opet vratimo na sport.
Pa zar stvarno mora ljubav prema jednom iskljucivati ljubav prema drugom?
Ako navijam za hr reprezentaciju,zar ne mogu i za bih?
Bez obzira sto ti negiras,ja sam i na ovom topicu i na ovom forumu mnogo puta procitao neosnovane prigovore zbog navijanja.
Capljina,Siroki...znam ja da je tamo problem zbog sveukupne negativne politicke situacije,ali i vi svojim ponasanjem to jos vise pogorsavate.
A sto nisi pomenuo Odzak ili Orasje?
Tamo bi se reprezentacija BiH sigurno osjecala kao na domacem terenu.
Prozor

Post by Prozor »

Šapat wrote:
Prozor wrote:Da, ali opet je Sarajevo grad sa 99% Bosnjaka :D :D :lol: :lol:
Gdje ti zivis blento? :-D
Izgleda da Sarajevo vidis samo na razglednicama i TV, a o njemu slusas od ovih kojekakvih velikosrba i velikohrvata...c,c,c
Da malo vise pratis forum, skontao bih ;)
Šapat

Post by Šapat »

Liska wrote:De bola, nismo djeca. To su djecje igrice. Evo stavi Stipu na glasanju i vidjeces da nece osvojiti vecinu glasova drzavljana BiH. Zaboravio si da bi se i za predsjednika trebali pitati Srbi, a oni za njega nece dati glas. Ugrozenost Hrvata je mnogo manja od one koju vole spominjati hrvatski polilticari ali i mnogo veca nego sto je vide u Sarajevu, ili sto je ti vidis. Samo se postavi u situaciju da si najmalobrojniji narod u ovakvoj zemlji. Da se nadjes u takvoj situaciji i ti bi drugacije razmisljao. Evo i da su Hrvati bas takvi gresnici reci mi sto su to bosnjacke partije u proteklih 10 godina uradile da se priblize Hrvatima, sem sto su stalno licitirale njihovom lojalnosti. Nije krivica samo na jednoj strani.
Liska, da se ne shvatimo krivo, ali evo ja sam, konkretno, sigurno i ubjedljivo najveca manjina u BiH. Pisem se svudgje gdje se to trazi kao - Bosanac. Jesam li manjina? Jesam, znam to. Ali vjeruj mi da me to ni sekunde ne pogadja, a jos manje zanima hoce li mi to neko priznati ili nece. Jos me manje od toga zanima kako se pisu ljudi s kojima svako jutro pijem kafu, sjedim nocima, rucam danima...a imena su im razna.

Ali slazem se s tobom u konstataciji da krivica nije samo na jednoj strani, ali ja strane ne dijelim na tvoj nacin, odnosno po etnickoj, ili jos bolje - nacionalistickoj osnovi. I nije. Krivica je na strani NARODA koji se povodi za istim onim ljudima, filozofijama i demagogijama koje su nas '92 i uvukle u sve ono i ovo. Lajcak je prije neki dan rekao nesto sto nas narod nece shvatiti za bar jos deceniju, citiram: "...1997 Slovacka je bila izostala iz procesa pridruzivanja EU i NATO-u jer u tom momentu nije niti za jedno niti za drugo ispunila uvjete i to je bio najnizi trenutak mentalno i psiholoski, ali je zanimljivo da je za nase gradjane to bila motivacija da na sljedecim izborima izaberu stranke za koje su vjerovali da ih mogu dovesti do EU. Bilo je dovoljno samo 7 godina i '04 smo usli i u EU i u NATO kao jedna od najbolje pripremljenih zemalja."

I to je to. Rjesenje svega.

A st ose tice osnivanja nacionalnih stranaka, ne kontam sta je narod imao s tim? Ti i ja sutra mozemo sakupiti dovoljan broj potpisa i osnovati stranku kakvu hocemo, a da se narod nista ne pita. A i taj broj potpisa je minoran u odnosu na ukupni broj ljudi u tom ili tim narodima.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Prozor wrote:
Šapat wrote:
Prozor wrote:Da, ali opet je Sarajevo grad sa 99% Bosnjaka :D :D :lol: :lol:
Gdje ti zivis blento? :-D
Izgleda da Sarajevo vidis samo na razglednicama i TV, a o njemu slusas od ovih kojekakvih velikosrba i velikohrvata...c,c,c
Da malo vise pratis forum, skontao bih ;)
Da ti malo vise pratis stvari vezane za Sarajevo skontao bih da tih 99% sto ih navede nema veze sa istinom. :-D :-D Ali sta ces kada ti propaganda formira misljenje.I ne moram ti se smijati, to je zalosno.
Šapat

Post by Šapat »

@Cica Cvorak
Evo odgovor - jel' ti ovo stvarno pitas ili se zajebavas?
Jel' aludiras na to da bi se, u "tvom" slucaju, srednjobosanski Hrvati dobrovoljno iselili u Hercegovinu? Samo da bi postali nezavisni od BiH?

Nemoj se uvrijediti na ovo sto cu reci, ali - jesu tebi sve na broju? '91 se dogovarala podjela Bosne na papiru, i onda se skontalo da je nemoguce napraviti mirno preseljenje tolikih ljudi sa jednog na drugi kraj BiH jer, ko bi to ostavio sve sto ima i otisao za nekakvim ublehaskim ciljem o svojoj drzavi koja je, uzgred, pod velikim pitanjem...?

Ovo sto si ti sad postavio kao pitanje je upravo ovo - mirno preseljenje.
E, bi li ti bio dosljedan tom svom stavu da zivis u Vitezu, na svojoj ocevini i dedovini? Jasta bi...

A i da se ponudi t osto ti kazs, od toga opet nema nista bolan. Ova zemlja se zove Bosna I HERCEGOVINA. I to na svim mapama svijeta.

Jel' te odgovor zadovoljio?
and

Post by and »

a hrvatsko pitanje je rijeseno davno,olujom
kicky

Post by kicky »

o bogati draga sve gori od goreg, ovaj i slovence umeće, onaj nebuloze priča! Đe je otvori muko moja :roll: :roll:
osa

Post by osa »

and wrote:a hrvatsko pitanje je rijeseno davno,olujom
netočno olujpm je riješeno srpsko pitanje u hrvatskoj.
mostarac

Post by mostarac »

osa wrote:
Citajuci Ante Pavelica i Budaka Mile knjige
HV i ZNG Srbe oslobodise imovine, zivota i brige

i rjesise srpsko pitanje u Hrvatskoj. Sto nije uspjelo Franceticu, uspjelo je Gotovini, sto nije Pavelicu, uspjelo je Tudjmanu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

bošnjački političari su dosljedni ko moja stolica
jednom mehka jednom tvrda

a hrvatski političari pojma nemaju šta da traže... ako se već čerupa što ne traže posavinu da podgriju situaciju... možda onda pukne ljubav Dodika prema hrvatima

jedino Komarica kuka za posavinom... svi su je zaboravili

:(
harka

Post by harka »

Šapat wrote:
Liska wrote:De bola, nismo djeca. To su djecje igrice. Evo stavi Stipu na glasanju i vidjeces da nece osvojiti vecinu glasova drzavljana BiH. Zaboravio si da bi se i za predsjednika trebali pitati Srbi, a oni za njega nece dati glas. Ugrozenost Hrvata je mnogo manja od one koju vole spominjati hrvatski polilticari ali i mnogo veca nego sto je vide u Sarajevu, ili sto je ti vidis. Samo se postavi u situaciju da si najmalobrojniji narod u ovakvoj zemlji. Da se nadjes u takvoj situaciji i ti bi drugacije razmisljao. Evo i da su Hrvati bas takvi gresnici reci mi sto su to bosnjacke partije u proteklih 10 godina uradile da se priblize Hrvatima, sem sto su stalno licitirale njihovom lojalnosti. Nije krivica samo na jednoj strani.
Liska, da se ne shvatimo krivo, ali evo ja sam, konkretno, sigurno i ubjedljivo najveca manjina u BiH. Pisem se svudgje gdje se to trazi kao - Bosanac. Jesam li manjina? Jesam, znam to. Ali vjeruj mi da me to ni sekunde ne pogadja, a jos manje zanima hoce li mi to neko priznati ili nece. Jos me manje od toga zanima kako se pisu ljudi s kojima svako jutro pijem kafu, sjedim nocima, rucam danima...a imena su im razna.

Ali slazem se s tobom u konstataciji da krivica nije samo na jednoj strani, ali ja strane ne dijelim na tvoj nacin, odnosno po etnickoj, ili jos bolje - nacionalistickoj osnovi. I nije. Krivica je na strani NARODA koji se povodi za istim onim ljudima, filozofijama i demagogijama koje su nas '92 i uvukle u sve ono i ovo. Lajcak je prije neki dan rekao nesto sto nas narod nece shvatiti za bar jos deceniju, citiram: "...1997 Slovacka je bila izostala iz procesa pridruzivanja EU i NATO-u jer u tom momentu nije niti za jedno niti za drugo ispunila uvjete i to je bio najnizi trenutak mentalno i psiholoski, ali je zanimljivo da je za nase gradjane to bila motivacija da na sljedecim izborima izaberu stranke za koje su vjerovali da ih mogu dovesti do EU. Bilo je dovoljno samo 7 godina i '04 smo usli i u EU i u NATO kao jedna od najbolje pripremljenih zemalja."

I to je to. Rjesenje svega.

A st ose tice osnivanja nacionalnih stranaka, ne kontam sta je narod imao s tim? Ti i ja sutra mozemo sakupiti dovoljan broj potpisa i osnovati stranku kakvu hocemo, a da se narod nista ne pita. A i taj broj potpisa je minoran u odnosu na ukupni broj ljudi u tom ili tim narodima.
I ja nisam za nacionalne stranke,ali ne vidim po cemu je Stranka za BiH nacionalna stranka jer nema nikakav prefiks nacionalnosti u njenom nazivu za rasliku od srpskih i hrvatskih stranki.Iskreno receno ne znam ni za jednu stranku za muslimanskim prefiksom u njenom nazivu,hocu da kazem da ne znam ni jednu stranku u BiH gdje se namece da je samo za muslimansko clanstvo ili muslimanske interese.
osa

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:

i rjesise srpsko pitanje u Hrvatskoj. Sto nije uspjelo Franceticu, uspjelo je Gotovini, sto nije Pavelicu, uspjelo je Tudjmanu.
Pogrešna teza, ispravna je "ono što nije uspjelo anti paveliću i njegovim pobočnicima uspjelo je slobodanu miloševiću i hrpi polupismenih budala koje su ga podržale u hrvatskoj i dovele srpski narod tamo gdje je sad. Gdje bi im bio kraj da su priznali rezultate izbora 90, i njim i nama.
mostarac

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:
osa wrote: netočno olujpm je riješeno srpsko pitanje u hrvatskoj.

Pogrešna teza, ispravna je "ono što nije uspjelo anti paveliću i njegovim pobočnicima uspjelo je slobodanu miloševiću i hrpi polupismenih budala koje su ga podržale u hrvatskoj i dovele srpski narod tamo gdje je sad. Gdje bi im bio kraj da su priznali rezultate izbora 90, i njim i nama.
jest jest babe po lici su krive jer ih je gotovina klao. Iskreno Srbi u Hrvatskoj su imali sasvim opravdane razloge svoje pobune jer Tudjman jos nije ni sjeo u fotelju, a poceo je da ih diskriminira i njegove prve odluke su se ticale upravo Srba i njihovih smjena, a i prve odluke Sabora su tretirale Srbe. U svemu tome ja hrvatske Srbe mogu shvatiti zasto su se pobunili. Ne mogu ih opravdati niti shvatiti niti to zelim za zlocine koje su ucinili, ali za pobunu ih razumijem u potpunosti. Jos kad su se poceli setati HOS-ovci i ZNG tim ljudima su se evocirale uspomene na nozeve, klanja, pokrstavanja i jasenovac. Sve je to bilo prije njihove pobune.
Nakon toga 1995. godine su temeljito etnicki ocisceni cime je Hrvatska postala etnicki najcistija drzava evrope. Tudjmanova Hrvatska se skoro ni po cemu nije razlikovala od Paveliceve NDH osim sto je tudjman bio pametniji.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

harka wrote: I ja nisam za nacionalne stranke,ali ne vidim po cemu je Stranka za BiH nacionalna stranka jer nema nikakav prefiks nacionalnosti u njenom nazivu za rasliku od srpskih i hrvatskih stranki.Iskreno receno ne znam ni za jednu stranku za muslimanskim prefiksom u njenom nazivu,hocu da kazem da ne znam ni jednu stranku u BiH gdje se namece da je samo za muslimansko clanstvo ili muslimanske interese.
ma ne čini ime stranku nego članstvo salutiranja folklor ideje težnje idoli...

:roll:
ajmo hitlorovoj stranci promijeniti ime a ostaviti članstvo :roll:
Šapat

Post by Šapat »

@Harka

Pa necemo se valjda sad pravit ludi i maloumni...?
Svi znamo ko je i sta je Haris, ko je i sta je bio i uz koga je bio i cemu je tezio i sta je predlagao u ne tako davnim prethodnim godinama. A i skim je nabolji "pajdo" danas. Veliko ovi i oni ciljevi i danas postoje, i to na sve tri strane.

Ime stranke je tu nebitno. Bitna su djela.
Ovo ti je isto kao kada bi Ratko Mladic sad osnovao stranku i nazvao je, recimo, Hiper Ventilirajuca stranka (HVS). Nema nikakvih nacionalnih obiljezja u tom nazivu, ali svi znamo sta je to, zar ne?
osa

Post by osa »

Možda bi da si u to vrijeme živio u hrvatskoj drukčije razmišljao, istina je da su srbi izostavljeni u ustavu kao konstitutivan narod, ali da li je to razlog za ono što su učinili, barem dovoljan razlog ne vjerujem. Ako budeš imao prilike pročitai određene dokumente i planove službe državne sigurnosti u to vrijeme vidjet ćeš da bi bez obzira kako se hrvatsko državno vodstvo ponašalo scenarij rata bio gotovo identičan. Iz intervjua jednog generala sds-i koji je objavljen u beogradskim tiskovinama vidi se da je srpski plan bio zaokružiti srpski etnički prostor (po njihovom nahođenju), vojno poraziti hrvatsku i dovesti je pred gotov čin. kad to nije uspjelo krenulo se u realizaciju pričuvnog plana a navedeni general je doslovno izjavio" treba stabilizirati stanje na dostignutim linijama, maksimalno koristiti prisutnost međunarodnih snaga i razvlačiti bilo kakve pregovore, a hrvatska će pod pritiskom izbjeglica i kraha ekonomije( turizma) umrijeti u mukama. Kao što se vidjelo mi nismo umrli u mukama, a ako imaš priliku prođi malo po krajevima hrvatske gdje i danas živi srpsko stanovništvi pa ćeš iz prve ruke čuti šta se danas misli o prošlom ratu i ekipi koja ih je vodila, i šta bi oni dali da su 90 priznali rezultate izbora. Svi oni koji misle da je bilo koji postupak hrvata i bošnjaka izazvao rat na ovim prostorima su po mom mišljenju u dubokoj zabludi. Rat je da vas podsjetim počeo na kosovu, jogurt revolucijom, ukidanjem autonomija kosova i vojvodine, nosanjem mošti cara lazara po imaginarnim granicama velike srbije, a nakon toga je došao hdz, sda i ostali. Šta smo trebali pustiti slobu da ostvari plan kvazi naučnika iz sanu.
harka

Post by harka »

komi wrote:
harka wrote: I ja nisam za nacionalne stranke,ali ne vidim po cemu je Stranka za BiH nacionalna stranka jer nema nikakav prefiks nacionalnosti u njenom nazivu za rasliku od srpskih i hrvatskih stranki.Iskreno receno ne znam ni za jednu stranku za muslimanskim prefiksom u njenom nazivu,hocu da kazem da ne znam ni jednu stranku u BiH gdje se namece da je samo za muslimansko clanstvo ili muslimanske interese.
ma ne čini ime stranku nego članstvo salutiranja folklor ideje težnje idoli...

:roll:
ajmo hitlorovoj stranci promijeniti ime a ostaviti članstvo :roll:
potpisivam,znam da ne cini ime jednu stranku ali(eh da nije ovog ''ali'') na nasim prostorima nazalost cini,koliko tebi,meni ili nekom drugom to nije logicno.Tako je sa glasanjem.Ima li u HDZ BiH i SDS BiH drugih narodnosti kao clanstva,kao sto i u SzBiH mozda(ne znam) ima malo drugih narodnosti( a ubjedjena sam samo zato sto je na celu te stranke Haris a ne Jovo).Po meni sve ove stranke za prefiksom nekoj pripadnosti rade samo za interese tog prefiksa.Barem je takva praksa bila do danas.
harka

Post by harka »

Šapat wrote:@Harka

Pa necemo se valjda sad pravit ludi i maloumni...?
Svi znamo ko je i sta je Haris, ko je i sta je bio i uz koga je bio i cemu je tezio i sta je predlagao u ne tako davnim prethodnim godinama. A i skim je nabolji "pajdo" danas. Veliko ovi i oni ciljevi i danas postoje, i to na sve tri strane.

Ime stranke je tu nebitno. Bitna su djela.
Ovo ti je isto kao kada bi Ratko Mladic sad osnovao stranku i nazvao je, recimo, Hiper Ventilirajuca stranka (HVS). Nema nikakvih nacionalnih obiljezja u tom nazivu, ali svi znamo sta je to, zar ne?
Ne znam sta ce ti ovo ludi i maloumni,covjece pricamo necemo se vrijedjati. :roll: Ja sam za dijalog ako moze normalan.U programu SDS i HDZ ja jos nevidi nista za mene pozitivno da budem clan(svi oni koji teze podjeli BiH i pripajanje nam susjednim drzavama za mene nisu opcija).
Sta bi ti uradio tada kad je Haris potpisao Dejton,kako bi ti postupio da si tada bio na njegovom mjestu?
Šapat

Post by Šapat »

Krivo si me shvatila. Nije to bilo upuceno tebi licno u smislu da si luda ili maloumna, nego sam mislio generalno da se svi redom prestanemo praviti blesavi, da sagledamo realnost i pokusamo naci normalno rjesenje naseg zajednickog problema koji je, bar koliko ja vidim, prvenstveno nacionalizam.

Sto se Daytona tice to je vec skroz druga tema i drugi par rukava, a to sto je Haris potpisao nije ono na sta sam mislio kada rekoh da ga znamo i poznajemo. I on je bio uz Aliju i dijelio ideju da muslimani u BiH trebaju imati samo svoj komadic zemlje, i zarad toga je bio spreman na bilo sta, pa i na definitivnu podjelu BiH. Kasnije je skontao da od te bajke nema nista i okrenuo plocu prema demokratiji. Ali ploca je okrenuta samo za javnost, dok su njegova ideja i namjera ostali ista. Ovo potvrdjuje i cinjenica o predizbornoj prici o ukidanju RS na osnovu koje je i pobijedio, naravno opet ciljajuci striktno na Bosnjacki korpus jer je znao da ce ta prica biti plodonosna. Istovremeno je vrlo dobro znao, kao i Dodik vezano za referendum uostalom, da od svega toga nema nista.

Ali su i obojica vrlo dobro znali da ce ovo dovesti do zgusnjavanja etnickih redova i jos jaceg zaokruzivanja etnickih teritorija, odnosno da ce njih dvojica dobiti i imati vecinsku vlast i autoritet u etnickom smislu.

A i ja sam za dijalog, naravno. Samo, generalno ne volim dijalog koji se svodi na cinjenice s jedne i neutemeljene opaske s druge strane jer to onda i nije bas neki dijalog...
Chicha Chvorak

Post by Chicha Chvorak »

Šapat wrote:@Cica Cvorak
Evo odgovor - jel' ti ovo stvarno pitas ili se zajebavas?
Jel' aludiras na to da bi se, u "tvom" slucaju, srednjobosanski Hrvati dobrovoljno iselili u Hercegovinu? Samo da bi postali nezavisni od BiH?

Nemoj se uvrijediti na ovo sto cu reci, ali - jesu tebi sve na broju? '91 se dogovarala podjela Bosne na papiru, i onda se skontalo da je nemoguce napraviti mirno preseljenje tolikih ljudi sa jednog na drugi kraj BiH jer, ko bi to ostavio sve sto ima i otisao za nekakvim ublehaskim ciljem o svojoj drzavi koja je, uzgred, pod velikim pitanjem...?

Ovo sto si ti sad postavio kao pitanje je upravo ovo - mirno preseljenje.
E, bi li ti bio dosljedan tom svom stavu da zivis u Vitezu, na svojoj ocevini i dedovini? Jasta bi...

Jel' te odgovor zadovoljio?
Ti si potpuno,ama bas potpuno promasio.
Ja nigdje nisam pomenuo dobrovoljno ni bilo kakvo drugo preseljenje naroda.Niti ga zelim!
Samo rekoh,poznajuci hercegovacke Hrvate,da su oni spremni odreci se svih "hrvatskih" opcina u Bosni da bi u Hercegovini dobili entitet.
Niti podrzavam tu ideju,niti je smatram dobrom.
A kako ce se ponasati Hrvati u tim opcinama to niko ne zna.
Da li ce se htjeli iseliti,ili nece(nadam se)...
Naglasavam,ja nigdje nisam niti pomenuo,niti navijao a niti pomislio na bilo kakvo preseljenje naroda.
Proglasevate me budalom,a ni procitali dobro,a ni promislili niste o onome sto pisem.A pogotovo ne odgovoriste konkretno...AKO BI U TRECI ENTITET USLE OPCINE Livno, Tomislavgrad, Posusje, Listica, Grude, Ljubuski, Citluk i Capljina,dio Mostara ,da li bi vam to bilo prihvatljivo?

I otkuda vam pravo da samo sebe proglasavate patriotima?
Jel covjek mora bas identicno misljenje imati kao i vi,da bi bio podoban?
Otkuda ti pravo da meni oduzimas pravo da volim BiH?
Ovo je opet isti slucaj kao i s pisanjem na forumima.Mnogo se busate u prsa,i naglasavate patriotizam ,a nista konkretno ne cinite.
Prvo sto bi trebali uciniti za boljitak BiH je da mucnete glavom,porazmislite ,i druge saslusate,i ne trpate sve u isti kos.
Ni ja vas ne trpam u isti kos.
A i da se ponudi t osto ti kazs, od toga opet nema nista bolan. Ova zemlja se zove Bosna I HERCEGOVINA. I to na svim mapama svijeta.
Niti nudim, niti zagovaram bilo kakvu podjelu,ovo je forum,neko je tu temu pokrenuo i mi raspravljamo o tome.
privat

Post by privat »

and wrote:
Liska wrote:Moras se pomiriti da neki ljudi razmisljaju drugacije nego ti i prihvatati tu cinjenicu. Ne znam sto drugo da ti kazem. Stipe je Hrvat, ni manji ni veci nego neki drugi. Kod Hrvata je veoma razvijen sport gdje se takmice tko je veci ili manji Hrvat i to se samo nas tice. Sto se tice Zeljka, stoji cinjenica da su mu odbili molbu za domovnicu jer nije mogao prikupiti rodni list na kome pise da se izjasnjava kao Hrvat. To je opet njegov problem i njegova bruka jer je lagao i tu se nasao u istome kosu kao i Dragan Covic.
I malo je malobrojnih naroda na svijetu koji ne zahtjevaju etnicki ciste teritorije. To je jednostavno filozofija malih naroda jer misle da im je to jedini spas da se ne utope u moru vecinskog naroda. Trebas pripadati jednom takvom narodu da bi to razumio. Nekada strah nije realan, nekada jeste. Opet ti ponavljam, nadji mi nekog Bosnjaka koji je pokusao razgovarati sa Hrvatima malo drugacije nego ovi dosada. Evo ti foruma kao dokaza, cim se diskusija pokrene krenu price kako Hrvati nisu Hrvati, ovako ili onako. Evo i da nisam Hrvat nego neki hercegovacki katolik, garantiram ti da situacija ne bi bila ni zeru bolja. Onda bi se dijelili jos vise po religiji. Dakle, dok jedni druge ne priznamo kao punopravne na cijeloj teritoriji BiH, kao punopravne i autohtone narode, tesko ce se ista promjeniti. Dok budemo mislili i govorili da su Bosnjaci muslimanski ekstremisti, Hrvati izmisljeni narod a Srbi oni koji samo cekaju priliku da zbrisu ili ubiju nekoga, biti ce nam ovako kako-jeste.
niko ne moze tebi reci da nisi hrvat ako se osjecas hrvatom,ali problem nije u tome vec je problem sto vam se pokusava reci da vi zivite u bosni i hercegovini a ne u hrvatskoj.iako ste manjinski narod i kao osjecate se nesigurno svoju ste nesigurnost pokazali u ratu kada ste i nama pokusli reci da zivite u hrvatskoj,a kako bi se vi ponasali da ste kojim slucajem vecina pokazuje se na primjeru veleza i mostara i mnogim dr.
znaci kada shvatite da zivite u bosni i hercegovini i da i vi kao njen konstitutivni narod trebate ucestvovati u njenoj izgradnji mnogi ce problemi biti rijeseni.sve dok ucestvujete u njenoj razgradnji nadajuci se da cete tada dijelove bosne pripojiti hrvatskoj nema napretka .
Nemojte nam molim vas ti i slicni tebi govoriti gdje to mi zivimo.Pa ti si covjece skrenu skroz ,skolovoza.Kad citam ovakve komentare ,bas se i pitam dali ja to Boze zivim u BiH? Svi mi gledamo isti film ,samo ga vidimo onako kako nama odgovara ,moj care.A to sto nas je najmanje od ova tri konstutivna naroda ne znaci ama bas nista ,imamo pravo na sve kao i ostali.A objasni mi po cemu mi to razgradjujemo BiH ,jer ,sto zelimo ista prava kao i vi ostali,a vi je fino izgradjujete ,da mozete pojeli bi nas za jednu noc.
and

Post by and »

privat wrote:
and wrote:
Liska wrote:Moras se pomiriti da neki ljudi razmisljaju drugacije nego ti i prihvatati tu cinjenicu. Ne znam sto drugo da ti kazem. Stipe je Hrvat, ni manji ni veci nego neki drugi. Kod Hrvata je veoma razvijen sport gdje se takmice tko je veci ili manji Hrvat i to se samo nas tice. Sto se tice Zeljka, stoji cinjenica da su mu odbili molbu za domovnicu jer nije mogao prikupiti rodni list na kome pise da se izjasnjava kao Hrvat. To je opet njegov problem i njegova bruka jer je lagao i tu se nasao u istome kosu kao i Dragan Covic.
I malo je malobrojnih naroda na svijetu koji ne zahtjevaju etnicki ciste teritorije. To je jednostavno filozofija malih naroda jer misle da im je to jedini spas da se ne utope u moru vecinskog naroda. Trebas pripadati jednom takvom narodu da bi to razumio. Nekada strah nije realan, nekada jeste. Opet ti ponavljam, nadji mi nekog Bosnjaka koji je pokusao razgovarati sa Hrvatima malo drugacije nego ovi dosada. Evo ti foruma kao dokaza, cim se diskusija pokrene krenu price kako Hrvati nisu Hrvati, ovako ili onako. Evo i da nisam Hrvat nego neki hercegovacki katolik, garantiram ti da situacija ne bi bila ni zeru bolja. Onda bi se dijelili jos vise po religiji. Dakle, dok jedni druge ne priznamo kao punopravne na cijeloj teritoriji BiH, kao punopravne i autohtone narode, tesko ce se ista promjeniti. Dok budemo mislili i govorili da su Bosnjaci muslimanski ekstremisti, Hrvati izmisljeni narod a Srbi oni koji samo cekaju priliku da zbrisu ili ubiju nekoga, biti ce nam ovako kako-jeste.
niko ne moze tebi reci da nisi hrvat ako se osjecas hrvatom,ali problem nije u tome vec je problem sto vam se pokusava reci da vi zivite u bosni i hercegovini a ne u hrvatskoj.iako ste manjinski narod i kao osjecate se nesigurno svoju ste nesigurnost pokazali u ratu kada ste i nama pokusli reci da zivite u hrvatskoj,a kako bi se vi ponasali da ste kojim slucajem vecina pokazuje se na primjeru veleza i mostara i mnogim dr.
znaci kada shvatite da zivite u bosni i hercegovini i da i vi kao njen konstitutivni narod trebate ucestvovati u njenoj izgradnji mnogi ce problemi biti rijeseni.sve dok ucestvujete u njenoj razgradnji nadajuci se da cete tada dijelove bosne pripojiti hrvatskoj nema napretka .
Nemojte nam molim vas ti i slicni tebi govoriti gdje to mi zivimo.Pa ti si covjece skrenu skroz ,skolovoza.Kad citam ovakve komentare ,bas se i pitam dali ja to Boze zivim u BiH? Svi mi gledamo isti film ,samo ga vidimo onako kako nama odgovara ,moj care.A to sto nas je najmanje od ova tri konstutivna naroda ne znaci ama bas nista ,imamo pravo na sve kao i ostali.A objasni mi po cemu mi to razgradjujemo BiH ,jer ,sto zelimo ista prava kao i vi ostali,a vi je fino izgradjujete ,da mozete pojeli bi nas za jednu noc.
uz prava idu i obaveze
Locked