Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muz66

#201 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by muz66 »

ASDž je neprevazidjena buregdzinica..meni Bosna bezze totalno :-)
Edinz

#202 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Edinz »

Agronom sjeckani burek je odlican, ostale pite srednja zalost
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#203 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by grunt »

muz66 wrote:ASDž je neprevazidjena buregdzinica..meni Bosna bezze totalno :-)
Jednom sam u asdz buregdzinici narucio kucnom dostavom sirnicu,kada se pita ohladila grudve sira(nazovimo ga tako) su bile kao loptice-skocice,znaci isto guma :) .Poslije toga nikada vise tu ne uzimam :)
muz66

#204 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by muz66 »

grunt wrote:
Jednom sam u asdz buregdzinici narucio kucnom dostavom sirnicu,kada se pita ohladila grudve sira(nazovimo ga tako) su bile kao loptice-skocice,znaci isto guma :) .Poslije toga nikada vise tu ne uzimam :)
Iskreno, nisam nikad zvao dostavu. Uvijek sam jeo u objektu, i svaki put je pita bila fenomenalna. Jos stavi one pavlake preko...suti, ogladnih :D
Utokkha

#205 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Utokkha »

Imam strašno osjetljiv stomak i po njemu ocjenjujem buregdžinice. O sjeckanom kod Agronoma bi se mogla poezija pisati. Nema dalje...
Zanimljivo mi je vidjeti da mnogi hvale EFES. Dugo sam živio u Kovačićima donjim (EFES se tu nalazi, a ne na Grbavici - pitajte svakog stanovnika tog dijela žive li u Kovačićima ili Grbavici), jeo sam mnogo puta i u EFES-u mi se dopada sve samo ne pita i ćevapi. Morate im probati piletinu (5 KM cijena). Krompiruša je sirova, mnogo puta su me želudac i stomak razvaljivali. I ukućani su imali istih problema.
Definitivno Jami pita. Ne samo zbog ukusa nego i širine izbora (konačno, u njihovom slučaju prodavnica pite s jabukovačom koju strašno volim). I nije masna pita...

Bosanski burek (Željin stadion) je super. Jeo sam sve vrste kod njih i sjeckani im je zakon (volim sjeckani jer je "zdraviji" od ostalih vrsta pite).
Dalje, Olimpik (ili Bosna, kod tržnice) ima super sirnicu. Burek jednom jeo, vario ga čitav dan i ne bih više.
Forino ima predobre buredžike. Morate ih probati.
Maslenica kod Šahbaza.

Kupovna pita ima kod mene ima prolaz, samo ako je ispod sača napravljena.

Generalno, pitu jedem samo kad je poželim. Saznanje od tete koja je radila u par sarajevskih buregdžinica (inače profesionalna kuharica), da pite umjesto uljem, maste kombinacijom loja i ulja (radi uštede) degustiranje pite odvela je u domaćinstva.
Compact

#206 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Compact »

Sjeća li se ko "Vardara", preko puta kina Radnik?! :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#207 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

grunt wrote:
Ja svojim turistima koje vodim po Sarajevu kao turistički vodič [email protected] uvijek preporučim da u ASG-ju kušaju burek, ''burek sa zeljem, burek sa sirom, burek sa krompirom'' (Ovi navodnici su jer se sa njima ''posvadjam'', t.j. ubjedjujem ih da je burek sa sirom nonsens, isto kao da dijeliš neki broj sa nulom). Medjutim, ne znam gdje u srcu Baščaršije mogu kušati pitu od jabuka- jabukovaču, a sada me ova diskusija zbuni, govorim li ja svojim turistima istinu da je na Baščaršiji ASG najbolji?

Inače, ja pite jedem u Zvrku, ali na Ilidži (Poslužuju me zvrk-hanume=balerine),...i to rijetko, više kod kuće.

Koja buregdžinica je na Baščaršiji najbolja? Gdje ima kupiti ''burek sa tikvom''=tikvenicu/tikvenjaču?

Gdje da popiju bozu, smreku, zovu, ...ima li tog salepa, ja to nikada nisam ni probao?

Trebaju mi ove informacije zbog turista koje vodam u razgledanje Sarajeva i Baščaršije.
kolega

#208 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by kolega »

PipiDugaDevetka wrote:ubjedjujem ih da je burek sa sirom nonsens, isto kao da dijeliš neki broj sa nulom
... ili kao da uvodiš smjenu kod rješavanja tabličnog integrala :D
vratnik

#209 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by vratnik »

PipiDugaDevetka wrote:
grunt wrote:
Ja svojim turistima koje vodim po Sarajevu kao turistički vodič [email protected] uvijek preporučim da u ASG-ju kušaju burek, ''burek sa zeljem, burek sa sirom, burek sa krompirom'' (Ovi navodnici su jer se sa njima ''posvadjam'', t.j. ubjedjujem ih da je burek sa sirom nonsens, isto kao da dijeliš neki broj sa nulom). Medjutim, ne znam gdje u srcu Baščaršije mogu kušati pitu od jabuka- jabukovaču, a sada me ova diskusija zbuni, govorim li ja svojim turistima istinu da je na Baščaršiji ASG najbolji?

Inače, ja pite jedem u Zvrku, ali na Ilidži (Poslužuju me zvrk-hanume=balerine),...i to rijetko, više kod kuće.

Koja buregdžinica je na Baščaršiji najbolja? Gdje ima kupiti ''burek sa tikvom''=tikvenicu/tikvenjaču?

Gdje da popiju bozu, smreku, zovu, ...ima li tog salepa, ja to nikada nisam ni probao?

Trebaju mi ove informacije zbog turista koje vodam u razgledanje Sarajeva i Baščaršije.
Smreku dobru mozes popiti u kafani Sebilj na Carsiji (kod Ote). (bilo je prije i u onom domu na Baricama, ne znam da li ima jos)
Za bozu, samo tip-top. (kod topa)
Za salep ne znam, zadnji sam popio kod Ramiza (prije dvadeset i nesto), tako da ih ne mogu bas preporuciti, ali mislim da je tu u redu.
a tikvenjaca ti je najbolja (tako kazu, ja to ne bih ni da moram) na katedrali. (ona buregdzinica na cosetu)
Alhemicarkaa

#210 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Alhemicarkaa »

Smreka ima i u Inat kuci i odlicna je, nije ni skupa, 3 km cini mi se, a kad se otvori basta mozes otici tamo samo na kafu, ne moras jesti i trositi se.
Bullet Tooth Tony

#211 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Bullet Tooth Tony »

salep,smreka i boza samo na carsiji u jasminu (smreka),vratniku (salep) i tip-topu (boza i spricer )
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#212 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by grunt »

Iako ne pijem bozu svi kazu da je kod topa(tip-top) bez premca.Inace kada sam u blizini volim pojesti i kolac tu,ali to nije tema danasnje emisije :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#213 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by PipiDugaDevetka »

MaliJastreb wrote:
PipiDugaDevetka wrote:'burek sa zeljem, burek sa sirom, burek sa krompirom'' (Ovi navodnici su jer se sa njima ''posvadjam'', t.j. ubjedjujem ih da je burek sa sirom nonsens, isto kao da dijeliš neki broj sa nulom).
Mozda je nonsens u Sarajevu, ali u ostatku svijeta je poznato porijeklo rijeci burek i koje znacenje rijec börek ima u turskom jeziku i kuhinji naravno.
Sarajevo je granični svijet,...Tu je sve drugačije,..NIJE ISTO ZNAČENJE RIJEČI BUREK NA BOSANSKOM I NA TURSKOM,...Haj, probaj pjevati:
Burek pita, zeljanica.
Jagnjetina i lukmira.
Izašla mu na nos duša
Ko u Bosnu dira.
Umjesto ZELJANICA ubaci riječi BUREK SA ZELJEM, umjesto riječi BUREK PITA ubaci riječi BUREK SA MESOM...Pjevaj,....Ne ide,...

@kolega, jesam li dokazao da je BUREK SA ZELJEM besmisleno ime za pitu zeljanicu?
Možete li vi to tautologijom i matricama preciznije iskazati dragi @kolega?

Jes', tako mi viceva o Husi i Hasi!
Dzo

#214 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Dzo »

M&M na malti (na kraju ulice dje je hitna)

Izgledom nije necemu ali pitajte za domaci burek kojeg rijetko prave ali kad naprave...

P.S. Ne mjesati sa M&M u envera sehovica, koji je usput ocajan.
ja_cura_

#215 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by ja_cura_ »

Beg_Babic wrote:salep,smreka i boza samo na carsiji u jasminu (smreka),vratniku (salep) i tip-topu (boza i spricer )
a gdje je to tacno????
Bullet Tooth Tony

#216 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Bullet Tooth Tony »

ja_cura_ wrote:
Beg_Babic wrote:salep,smreka i boza samo na carsiji u jasminu (smreka),vratniku (salep) i tip-topu (boza i spricer )
a gdje je to tacno????
Preko puta taxi standa na carsiji...iznad one dvije prodavnice :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#217 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Toto »

kolega wrote:
PipiDugaDevetka wrote:ubjedjujem ih da je burek sa sirom nonsens, isto kao da dijeliš neki broj sa nulom
pa nek LoPitali :-D
ionako se o piti radi
muz66

#218 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by muz66 »

Toto wrote:
kolega wrote:
pa nek LoPitali :-D
ionako se o piti radi
Moze li Lagranžova pomoci? :lol:
medaaa

#219 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by medaaa »

nista... samo Koshijeva ima uspjeha :)
tempora

#220 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by tempora »

Nikada nisam nogom krocila u buregdzinicu jer mi je pita jedno od osjetljivijih jela, koje ne mogu provariti od svacije ruke. Ali JAMI mi je pokopao sve "principe" po tom pitanju. Sreca pa ga ima i u dijaspori. :D
sheilak

#221 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by sheilak »

Je li iko narucivao pite iz Bosanskog bureka?

Ako jeste, kakva su iskustva?
riko-ga

#222 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by riko-ga »

Compact wrote:Sjeća li se ko "Vardara", preko puta kina Radnik?! :D
Ja majko draga koja ja je to rupa bila.A pite tu i tamo.Jeo prije prestave par puta.ja davno je to bilo i Vardar i Radnik i Sutjeska................
chuchumbamayumbe

#223 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

sheilak wrote:Je li iko narucivao pite iz Bosanskog bureka?

Ako jeste, kakva su iskustva?
Nisam narucivao preko dostave, ali znam svratiti, ali u posljednje vrieme sve rijedje.
Cesto mi se desi da je burek (sareni, sjecani, fasirani) star, tj nije vruc kako bi trebao da bude. Usluga je 0 bodova, ko da te posluzuju preko qrza. A cijene! Ja mislim da nema skuplje pite u gradu!
Moj izbor je MM na iza veterine.
Toffee karamela

#224 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by Toffee karamela »

Ja stvarno ne znam kako neko može hvaliti Jami pite. Pa ljudi to kada se donese kući, pet cm masnog sloja se vidi na njoj, golim okom. Jednom sam imala nesreću da zagrizem u to, danima nisam mogla doći sebi. Ko je uopšte lud kupovati nešto takvo pored hiljada buregdžinica u SA, pa i ona najgora bolja mi je od Jamijeve.

Slažem se s ovima koji kude pitu u Bosni. I ja sam tu jela godinama, dok nisam počela polako skontavati da ima nečeg previše tečnog u njoj-jal vode jal ulja nisam na čisto. Ukus joj je za 10, ali ipak nije to to....

Bosanski burek kod stadiona je san. Pita nije premasna ni prevodenasta, baš onakva kakva i treba bit.
Mljac :-D
piupiu

#225 Re: Najbolja buregdžinica u Sarajevu?

Post by piupiu »

vratnik wrote:
Smreku dobru mozes popiti u kafani Sebilj na Carsiji (kod Ote). (bilo je prije i u onom domu na Baricama, ne znam da li ima jos)
Za bozu, samo tip-top. (kod topa)
Za salep ne znam, zadnji sam popio kod Ramiza (prije dvadeset i nesto), tako da ih ne mogu bas preporuciti, ali mislim da je tu u redu.
a tikvenjaca ti je najbolja (tako kazu, ja to ne bih ni da moram) na katedrali. (ona buregdzinica na cosetu)

Nema bolje boze, a ni bolje sampite! :D
Post Reply