Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skuterista

#201 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by skuterista »

preludezalude wrote: Aparat kupljen u intereksu onaj najmanji i to je to.
To nije to , sto ces saznati prvi put kada te policija zaustavi i priupita za PP aparat ,narucito policija RS-a zna sve fore oko plina i atesta i PP aparata , PP Aparat mora biti od min 2 KG , i mora imati atest , naljepnicu i papir koji se plate cca 10 KM i vazi 6 mjeseci
elmirčo

#202 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by elmirčo »

prvi put cujem za PP da se MORA imati ?
brat vozi na plin, policija osim atesta nije nista drugo trazila nikad, ni njemu a ni meni kad ja vozim. registrovali auto pocetkom marta, opet niko nista taj PP
???
skuterista

#203 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by skuterista »

imao si srece ,sta da ti kazem , napisah ti kakav moras imati i sa kakvim atestom
preludezalude

#204 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

skuterista wrote:
preludezalude wrote: Aparat kupljen u intereksu onaj najmanji i to je to.
To nije to , sto ces saznati prvi put kada te policija zaustavi i priupita za PP aparat ,narucito policija RS-a zna sve fore oko plina i atesta i PP aparata , PP Aparat mora biti od min 2 KG , i mora imati atest , naljepnicu i papir koji se plate cca 10 KM i vazi 6 mjeseci
Nisam znao za to. A i niko mi nije nista ni rekao na atestiranju. Bas cu morati provjeriti. Ima li negdje u zakonu da pise o tome?
iceman ze

#205 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by iceman ze »

Atestirao sam i registrovao auto u novembru. Atest radjen u AC Quattro. Koliko znam, da su do sada samo teretna vozila i autobusi imale obavezu PP. Imam negdje zakon, bas cu ga prelistati.

Ima sad nesto drugo, a to je nacin na koji rade servisi autoplina. Meni su vise puta popravljali sekvent instalaciju, da sam na kraju odsutao i vozim na benzin. Zadnji put pred atest, nije radio pokazivac nivoa plina u rezervoaru, nisu imali drugu kazaljku, tako da su uzeli Oho ljepilo i zalijepili. Nakon toga sam uvidio da je sve velika, sarena laza, ne zelim vise dovoditi u opasnost ni sebe ni druge.
drugi_profil

#206 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

PP aparat 2 kg moras imati po Zakonu. Mozes listati ako hoces. Naci ces negdje. I ja sam trazio misleci da je supljak i nasao sam. Vazenje atesta od 6 mjeseci je iz Zakona o PP zastiti.
Aparat sam kupio na Selex pumpi. 48 KM cini mi se bio, i trebao sam otici na Proving (raskrsce kod nadvoznjaka u Brijescu). tamo su mi besplatno (uz predocen racun sa Selexa) uradili atest, tj. zalijepili etiketu.
Sljedeca kojoj je vakat sad nekad u aprilu, bice 10 KM.
drugi_profil

#207 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

iceman ze wrote:Atestirao sam i registrovao auto u novembru. Atest radjen u AC Quattro. Koliko znam, da su do sada samo teretna vozila i autobusi imale obavezu PP. Imam negdje zakon, bas cu ga prelistati.

Ima sad nesto drugo, a to je nacin na koji rade servisi autoplina. Meni su vise puta popravljali sekvent instalaciju, da sam na kraju odsutao i vozim na benzin. Zadnji put pred atest, nije radio pokazivac nivoa plina u rezervoaru, nisu imali drugu kazaljku, tako da su uzeli Oho ljepilo i zalijepili. Nakon toga sam uvidio da je sve velika, sarena laza, ne zelim vise dovoditi u opasnost ni sebe ni druge.
Koji te je to servis usrecio?
muha_sa

#208 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

iceman ze wrote:Atestirao sam i registrovao auto u novembru. Atest radjen u AC Quattro. Koliko znam, da su do sada samo teretna vozila i autobusi imale obavezu PP. Imam negdje zakon, bas cu ga prelistati.

:lol: :lol:

jest da nije za smijanje al.
skuterista

#209 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by skuterista »

drugi_profil wrote:PP aparat 2 kg moras imati po Zakonu. Mozes listati ako hoces. Naci ces negdje. I ja sam trazio misleci da je supljak i nasao sam. Vazenje atesta od 6 mjeseci je iz Zakona o PP zastiti.
Aparat sam kupio na Selex pumpi. 48 KM cini mi se bio, i trebao sam otici na Proving (raskrsce kod nadvoznjaka u Brijescu). tamo su mi besplatno (uz predocen racun sa Selexa) uradili atest, tj. zalijepili etiketu.
Sljedeca kojoj je vakat sad nekad u aprilu, bice 10 KM.
to je to , ja sam u Provingu kupio PP aparat i atest i sve 50 KM , nakon 6 mjeseci sam opet otišao u Proving i za 10 Km dobio novu naljepnicu za PP aparat i papir za atest narednih 6 mjeseci
skuterista

#210 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by skuterista »

drugi_profil wrote:

ma njega je usrečilo auto , pogledaj koja je tema najpopularnija na ovom podforumu i sve će ti biti jasno koje auto zdrave pameti i svijesti ni pod razno nesmiješ kupiti , osim ako ne želiš da se družiš sa ebay-em , nadri majstorima , forumskim stručnjacima itd , stvarno NHF , ali zaista je tako
goran16v

#211 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

Postoji neki zakon da se prvih 2 god PP aparati samo vizuelno kotrolisu (bar za PP aparate na objektima), a tek poslije 2 god se radii stvarno ispitivanje ispravnosti.
drugi_profil

#212 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

goran16v wrote:Postoji neki zakon da se prvih 2 god PP aparati samo vizuelno kotrolisu (bar za PP aparate na objektima), a tek poslije 2 god se radii stvarno ispitivanje ispravnosti.
Po zakonu postoje: redovan, periodični i kontrolni pregled.
Redovan je taj vizuelni i o cemu se vodi evidencija, a vrsi ga odgovorno lice u pravnim licima. Periodicni je sestomjesecni i vrsi ga ovlasteno pravno lice o cemu sacinjava potrvrdu u vidu etikete i zapisnika. Kontrolni je petogodisnji i vrsi ga takodje pravno lice.
Rijec je o Zakonu o zastiti od pozara i vatrogastvu FBiH i Pravilniku o PP aparatima koji iz njega izlazi.

Ovo oko PP aparata je propisao FMUP nakon onog smrtnog slucaja kod eksplozije PP aparata iz Grasovog autobusa prije dvije godine.
goran16v

#213 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by goran16v »

drugi_profil wrote:
goran16v wrote:Postoji neki zakon da se prvih 2 god PP aparati samo vizuelno kotrolisu (bar za PP aparate na objektima), a tek poslije 2 god se radii stvarno ispitivanje ispravnosti.
Po zakonu postoje: redovan, periodični i kontrolni pregled.
Redovan je taj vizuelni i o cemu se vodi evidencija, a vrsi ga odgovorno lice u pravnim licima. Periodicni je sestomjesecni i vrsi ga ovlasteno pravno lice o cemu sacinjava potrvrdu u vidu etikete i zapisnika. Kontrolni je petogodisnji i vrsi ga takodje pravno lice.
Rijec je o Zakonu o zastiti od pozara i vatrogastvu FBiH i Pravilniku o PP aparatima koji iz njega izlazi.

Ovo oko PP aparata je propisao FMUP nakon onog smrtnog slucaja kod eksplozije PP aparata iz Grasovog autobusa prije dvije godine.
Meni je nedavno ovl. firma uradila perioodicni 6-mjesecni pregled u objektu, izdala zapisnik i stiker i to samo vizuelno jer su aparati imaju jos zastitu da nisu koristeni i jer su mladi od 2 god,
drugi_profil

#214 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

Pa da. O stikeru je rijec. On njime potvrdjuje da je uradio ovo:
Član 14.

Periodični pregled aparata pod stalnim pritiskom obuhvata sljedeće:

1) vanjski pregled općeg stanja aparata, s obzirom na koroziju i fizička oštećenja;
2) vanjski pregled stanja i kompletnosti svih dijelova aparata;
3) pregled uočljivosti i čitljivosti natpisa i uputstva za rukovanje na aparatu;
4) provjera roka za vršenje hidrauličkog ispitivanja čvrstoće i nepropustljivosti rezervoara;
5) kontrolu radnog pritiska u aparatu (osim CO2 aparata);
6) kontrolu ispravnosti manometara (ako je omogućena);
7) izvlačenje osigurača i ponovno plombiranje;
8) pregled stanja spojne cijevi i mlaznice uz propuhivanje zrakom i obaveznu zamjenu oštećenih ili dotrajalih dijelova i zaptivača;
9) provjeru mase sredstava za gašenje vaganjem, te upisivanje na samoljepljivu naljepnicu, i lijepljenje na rezervoar aparata i
10) protresanje aparata u obrnutom položaju radi rastresanja praha.

Kod periodičnog pregleda aparata punjenih prahom nakon isteka druge godine od dana prodaje, kao i kod svakog sljedećeg periodičnog pregleda, izvršit će se sve radnje iz stava 1. ovog člana, osim radnje iz tačke 5. stava 1. ovog člana, umjesto koje treba smanjiti pritisak na aparatu na pritisak okoline i provjeriti stanje praha u pogledu sipkosti, pojave grudica i stranih tijela.

Izvršeni periodični pregled iz stava 2. ovog člana potvrdit će se lijepljenjem naljepnice na usponsku cijev čiji izgled i sadržaj je dat na slikama 1. i 1.a.
530i

#215 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

drugi_profil wrote: Ovo oko PP aparata je propisao FMUP nakon onog smrtnog slucaja kod eksplozije PP aparata iz Grasovog autobusa prije dvije godine.
Gdje se mogu naći ti propisi vezano za PP aparat?
Bakir1

#216 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Bakir1 »

http://kucz.ks.gov.ba/sites/kucz.ks.gov ... gastvu.pdf
64/09
to je jedino sto formulise izmedju ostalog i pp aparate ;-)
more_znanja

#217 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by more_znanja »

dali bi ko kupio plin
sema911s

#218 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by sema911s »

decki kod koga je najbolje ugradit plin,. rijec je o mercede w203 1,8 kompresor 160ps 4 klipa,.
jel darkom najbolji il ic negdje drugo on nema brc al fali taj Zavoll kako vec,. i kada probuse da se tanka, pored ulaza za gorivo, dal zastite metal okolo,.farboom il necim da ne korodira,..,.
ja sto sam zvao cijene variraju od 950 do 1200Km,. sve iste uredjaje ugradjuju al cjena¸¸
drugi_profil

#219 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

530i wrote:
drugi_profil wrote: Ovo oko PP aparata je propisao FMUP nakon onog smrtnog slucaja kod eksplozije PP aparata iz Grasovog autobusa prije dvije godine.
Gdje se mogu naći ti propisi vezano za PP aparat?
Mozes naci na netu, vjerovatno na stranici FMUP-a, jer je to proizaslo iz ovog PP zakona, a donosi ga FMUP, kao jedan od podzakonskih akata koji regulise problematiku.
Zove se:
PRAVILNIK O IZBORU I ODRŽAVANJU APARATA ZA GAŠENJE POČETNOG POŽARA

EDIT: evo

Code: Select all

http://www.fmup.gov.ba/files/file/Pravilnik%20o%20izboru%20i%20odrzavanju%20aparata%20za%20gasenje%20pozara.doc
Last edited by drugi_profil on 01/04/2013 15:18, edited 2 times in total.
drugi_profil

#220 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

sema911s wrote:decki kod koga je najbolje ugradit plin,. rijec je o mercede w203 1,8 kompresor 160ps 4 klipa,.
jel darkom najbolji il ic negdje drugo on nema brc al fali taj Zavoll kako vec,. i kada probuse da se tanka, pored ulaza za gorivo, dal zastite metal okolo,.farboom il necim da ne korodira,..,.
ja sto sam zvao cijene variraju od 950 do 1200Km,. sve iste uredjaje ugradjuju al cjena¸¸
Ja sam u Darkomu radio i zadovoljan sam. Evo godina je prosla i +12K km. Nikakvog problema do sad, mada je jos pod garancijom.
preludezalude

#221 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

skuterista wrote:
drugi_profil wrote:

ma njega je usrečilo auto , pogledaj koja je tema najpopularnija na ovom podforumu i sve će ti biti jasno koje auto zdrave pameti i svijesti ni pod razno nesmiješ kupiti , osim ako ne želiš da se družiš sa ebay-em , nadri majstorima , forumskim stručnjacima itd , stvarno NHF , ali zaista je tako
Posto ja imam isto auto, onda imam pravo da ti kontriram. Ako nisi imao ovo auto, onda nemoj ni davati nikakve savjete o tom vozilu. I ja bi mogao pricati o Renault, vw, bmw .... ali nisam imao pa onda i ne dijelim savjete. Mozda mogu malo o vw jer imam cestog dodira, ali ... davati savjete o necemu sto nisam imao niti koristio je stvarno bez veze.
iceman ze

#222 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by iceman ze »

Da ne citiram svakog pojedinacnog, procitao sam svakakvih komentara i licnih vidjenja. Auto je u savrsenom stanju kupljeno, i takav je i bio dok nisu strucnjaci za plin u Sarajevu umjesali svoje prste. Osim onog sto sam napisao, strucnjaci nisu znali plinski ECU uskladiti sa benzinskim, sto je dovelo do:

- stalnog izbacivanja niza random gresaka;
- sagorijevanja 2 kompleta svjecica za pola godine;
- usljed prethodnih kvarova 5 cilindar nije radio.

Vratio sam se na benzin i vise nikakvih prethodno navedenih problema i kvarova nije bilo. Sada na autodijagnostici ne izbacuje greske, tako da sam sasvim siguran da vise nijedno auto necu na plin voziti. Modernija auta jednostavno nisu u stanju uraditi poput fabricke ugradnje, a za sve probleme koje nastanu nemaju nacina da iste rijese.

Vama zelim puno srece i zivaca sa certifikovanim i ovlastenim strucnjacima za ugradnju LPG instalacija u Sarajevu.
preludezalude

#223 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by preludezalude »

Tu je jedina greska sto si dao da ceprka po toj instalaciji neko ko ne zna svoj posao. Bosanska posla. Svugdje ce nas majstor zavuci nos, makar i ne znao svoj posao. Pa nisi ti jedini sa takvim autom. I 99% tih auta ima ugradjen plin.
drugi_profil

#224 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drugi_profil »

Na mom autu motor je koji se poceo ugradjivati 1998. EURO3 norme. Ubacen sekvent plin, sve normalno radi vec vise od godinu, gresaka nema, lampice se ne pale, potrosnja neznanto veca nego na benzin, snaga malo manja ali ne fali ni za preticanje ni za gasanje.
Znam jos ljudi sa plinom i niko se ne kaje. Jeftinije se ne mozes voziti. Performanse nisu bitno narusene.
drndalo

#225 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drndalo »

Upravo tako... Za plin u autu je majstor = 85% posla, oprema je ostalih 15%...
Post Reply