komeba wrote:gaius wrote:
upravo na toj liniji.. jedan broj je protiv notara zbog love (čitaj pojedini advokati, pojedine sudije).. a velika većina nas ostalih, raje, je zbog praktičnosti, ekonomičnosti i svega ostalog..
Mozes ti biti protiv notara zbog "prakticnosti,ekonomicnosti i svega ostalog".Mislim sta ce nama notari? Cijela Evropa ima notare,ali realno gledajuci sta ce nama? Samo kupe pare i nista ne rade.Taj posao mogu raditi i advokati.Ali da bi jos pojednostavili pravosudni sistem,sta ce nam sudije? Mislim realno gledajuci,sudije ubiru najvise love i potkradaju postenu raju.Ukinimo sudije,mogu advokati obavljati njihov posao.Kad realno gledas,prakticnije bi bilo i da nemamo tuzioce.Ono,samo zbunjuje ljude,mogu advokati raditi njihov posao.Znaci predlazem da apsolutno pojednostavimo pravosudni sistem i da postoje samo advokati.Tako nas nece guliti i zbunjivati ovi ostali.
Ali opet realno kada pogledas,ko su ti advokati? Ono,samo lovu ubiru,nicemu ne sluze.Prakticnije i ekonomicnije obicnoj raji bi bilo da se sami zastupamo,da sami sudimo i presudujemo.Mislim taj pravosudni ispit je shasha,uz malo truda sve to raja moze zamijeniti.Pa kada nam pravosudni sistem apsolutno bude praktican i ekonomican,kada obicna raja uzme stvar u svoje ruke,predlazem da svi kolektivno odemo u tri lijepe ....
Ta Evropa...oni nama dosli notare uvoditi..

mislim da odveć simplificiraš moje argumente koje sam prilično obrazložio u postovima od početka diskusije (pa te na taj segment upućujem).. dakle nisam protiv notara.. nego protiv širokih ovlaštenja koja imaju, a koja iz jasnih pravnih razloga nisu uopće potrebna, a koja nemaju nigdje u evropi.. pa ni u hrvatskoj ni u sloveniji.. ni u njemačkoj.. a to je sve elaborirano u prethodnim postovima starim par mjeseci..
helem.. očito je da se preskoče moje jasne tvrdnje (da je glupost da plaćaju 30% ili 70% itd.. pa prema tome i svaka osoba koja to kaže govori glupost - npr. jedan od kantona sa pobunio što je početkom rada notara došlo do opadanja prihoda od administrativnih i sudskih taksi) kako bi se moglo raspravljati na onom nivou "vidi mu glave"..
helem distinkcija između notarijata i advokature.. (osim one koju sam već naveo - advokatura nije "kvotirana").. jeste upravo u tome što mi ne poznajemo obligatorno punomoćstvo u ličnosti advokata kao što poznaju neki procesni sistemi.. dakle ti hladno možeš u postupku zastupati samog sebe.. štaviše to mogu činiti kao tvoji punomoćnici i bliski srodnici.. tako da taj argument ne stoji.. advokata NE MORAŠ angažovati.. notara MORAŠ.. zato i jeste ovakva halabuka..
uostalom.. što uopšte govorimo o advokatima? šta god neko kaže protiv notara odmah krene kontraargument - "jest, jest - ali kako advokati ovo ono".. pusti advokate, njemu ne moraš otići..
u hrvatskoj i sloveniji ugovor o kupoprodaji notar NE MORA obraditi u BiH MORA.. itd.. itd..
prema tome ako zaista želiš raspravljati sa mnom na pravnom nivou, onda mi ne moj imputirati tvrdnje koje nisam naveo..
dakle notari DA (svakako da - zašto, notarski prelazni konto, notarska izvršna isprava, zemljišni dug itd.. itd..). u ovom obimu NE (umjesto notarske obrade ugovora o prometu dovoljna je notarska potvrda uz upozorenje strankama - što je u biti isto a i notarima lakše, samim tim brže, efikasnije, ekonomičnije)..
i da.. zaboravih nešto.. znam da sam na ovoj temi spominjao kako je u njemačkoj praksa kod izvršnih naslova "doskočila" notarima razdvajanjem z. dug na dva dijela od kojih jedan jeste a drugi nije pokriven notarskim izvršnim naslovom ali se oba dijela realizuju ex offo u izvršnom postupku.. rezultat manji troškovi.. helem čovjek uči dok je živ.. pa sam u međuvremenu saznao da su do te vrlo praktične, ekonomične ideje, došli..pazite sada.. nećete vjerovati.. hajd pogodite - NJEMAČKI NOTARI.. zašto.. pa prosto.. zakon o notarijatu u njemačkoj OBAVEZUJE notare da posao urade na način koji će biti ŠTO JEFTINIJI.. a što i jeste jedan od principa međunarodne unije notara..
i sad ja kad kažem da je problem što je poskupo (meni nije, ali većini ljudi zaista jeste) onda počnu argumenti tipa: "ma dobro, hajmo se vratiti u kameno doba, šta će nama evropa".. no očito je da su to argumenti imanentni nenadobudnim pravnicima, koji su valjda tim bolji, što manje pametuju,....