Dodik i Silajdzic - oficijelna tema

Post Reply
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

prleitihi wrote:
jugoistocnjak wrote:
prleitihi wrote:izjave tipa "kod srba je zločinački odgoj"..su od opšteg interesu za ovu zemlju?..to su dva oka u glavi..fino je to nerzuk ćurak rekao.. :-)
Ne znam za ti izjavu, ali mislim da se ovdje govorilo o konceptima koji zastupaju i jedan i drugi. Mislim da izborom Haris za clana Predsjednistva Bosnjaci nisu "bas najbolje prosli", ali ja govorim o konceptu koji zastupaju jedan i drugi i razlikama izmedju njih. Apsolutno nisam simpatizer ni Harisa ni SBIH, ali ga podrzavam u nastojanjima da se Srebrenica dobije poseban status. Podrzavam ga u nastojanjima da se smanje nadleznosti entiteta i entiteskih policija. Ove stvari se ne poklanjaju, za njih se bori. Sta ce se od ovoga i u kolikoj mjeri ostvariti zavisi u najvecoj mjeri od snage i argumenata onih koji se za to bore. Nama argumenata ne nedostaje.
Od nas zavisi u kolikoj mjeri cemo razbiti beskrupuloznu pragmaticnost medjunarodne zajednice.
"ne znam za tu izjavu"..i lagani skok sa haretovog fašizma.. :thumbup: ..zato se svaka dodikova izjava zna na pamet..(i nek' se zna!)..nemaš ti šta silajdžića podržavati u nastojanjima da srebrenica dobije poseban status..podrži srebreničane..haris tu pokušava pokupiti nekoliko jeftinih pol. poena..(istine radi..zahvaljujući sdp-u je donesena rezolucija o srebrenici u fed. parlamentu!)..juče malkić (sda načelnik opštine srebrenica..sa vilom u sarajevu!)..jebe majku daytonu..nepravda bla bla..a ni u jednom momentu da kaže ko je potpisao dayton..ko o srebrenici nakon daytona nije progovrio 10 godina..pa se..po povratku iz turske (u državu i politiku)..sjetio politikanstva..znajući da je to jedini način da se domogne vlasti..oborio aprilski paket samo zato da bi ga bošnjački narod mogao birati..(jer po aprilskom paketu lepi hare ne bi bio predsjednik države..plus što bi veće prerogative imao bracika u kozluku negoli on kao predsjednik države..)..u ratu je tušio dobrinju jer po njoj nije volio šetati..vogošću..ilijaš..hadžiće..milošević za njega rekao da je s njim lakše bosnu dijeliti nego sa alijom..čovjek koji je pustio milorada dodika u federalnu vladu..glasao za nikolu špirića..itd. i tako slično..e ako ti misliš da je on taj čija će nekakva borba donijeti ovoj državi dobro..onda teško tebi (nama) i ovoj državi!
E dobro sve si to fino pobrojao i neka je to sve tako. E sta cemo sada? Hocemo li se pridruziti Miloradu Dodiku u blacenju clana Predsjednistva ove zemlje i Miloradovom konceptu ili cemo podrzati koncept (smanjivanje ovlasti entiteta i entitetskih policija izmedju ostalog) koji zastupa ne samo Haris Silajdzic vec i vecina politickih partija iz FBiH? Ja ti opet kazem u cijeloj prici je Haris meni apsolutno nebitan. Pogresno je svoje odluke o razlici ova dva koncepta donositi na osnovu licnog animoziteta prema nekome, ali to je tvoja odluka i nacin razmisljanja.
SA 071

Post by SA 071 »

haris ubleha wrote:
Fair Life wrote:Ooooooooooo... i te kako su bitni i Haris i Dodik.

Oni su proizvodjaci otrova koji narod sa uzitkom pije... naiskap.... u Harisovo i Dodikovo zdravlje.

Zivjeliiiiiiiiii !!
I ja da nazdravim. :dance:
Proizvodjac otrova je bio Milosevic, a posao nastavio Kostunica. A Dodik je distributer istog za trziste BiH. Silajdzic? Ne mislim da je otrovno traziti da ljudi koji zive i poticu iz podrucja gdje je izvrsen genocid imaju pravo da budu pod ingerencijom drzave, a ne tih koji su genocid napravili (mislim na institucije RS, a ne narod). Ako vi mislite da je to otrovno, zapitajte se dokle vam je moral u krizi.

Ukrade mi neko auto. Ja ga tuzim i dobijem presudu. Sud utvrdi da je taj neko ukrao auto. I sta sad??? Treba da sutim o tome, jer eto sud je utvrdio tu kradju i to je to?! Ne, upravo treba da mi lopov vrati auto i da snosi odgovornost, a ne da auto ostane kod njega. Zato i trebam pricati na sva zvona da mi je auto ukrao taj neko, i da svi znaju ko je on. A da je ovdje samo auto u pitanju...
harka

Post by harka »

prleitihi wrote:
jugoistocnjak wrote:
Fair Life wrote:Ooooooooooo... i te kako su bitni i Haris i Dodik.

Oni su proizvodjaci otrova koji narod sa uzitkom pije... naiskap.... u Harisovo i Dodikovo zdravlje.

Zivjeliiiiiiiiii !!
Mislim da previse unosis licni animozitet prema nekome kao osobi u stvari o kojima trebamo racionalno razmisljati.
Ne volim ni jednog ni drugog od gore pomenutih, ali ne mozemo ih dovoditi u istu ravan. Ako ih svodim u istu ravan, onda su i ideje i koncepti koje oni zastupaju isti ili priblizni. Mislim da Dodik zastupa nesto sto nikako nije dobro za ovu zemlju i za mene kao pojedinca. To sto on zastupa se takodje duboko razlikuje od uobicajenih normi u "normalnim" zemljama i daleko je od onoga sto govori ovaj drugi. Ne trebamo zbog nase sopstvene frustriranosti sadasnjim stanjem dozvoliti da to preraste u malodusnost i prihvatanje necega sto je pogubno za ovu zemlju, a pogot
ovo za Bosnjake.
On jeste stavio potpis na Daytonski sporazum, ali to ne znaci da se svi mi ne trebamo boriti da to promijenimo. Ovo ne govorim da bih odbranio Harisa, vec samo da ukazem da ne smijemo dozvoliti da padnemo u malodusnost i izjedncavamo dvije politike koje su daleko kao nebo i zemlja.
Govorim o njihovom odnosu prema ovoj zemlji.
a "to" ćemo promijeniti glasajući za čovjeka koji je stavio potpis na dayton.. :thumbup: :bih:
odmah da kazem nisam glasala za Harisa(da ne bi bilo zabune),ali ne mogu da se otmem dojmu da ti i jos neki sve sto nam se desi kachish Harisu i Aliji(a.r.).U to vrijeme bilo ko da je bio na vlasti isti bi potpisao pa i ti sam, samo da prestanu ubistva.To je tada bilo nuzno zlo.Pritisnuti od srpske(ukradene)artiljerije,medjunarodne zajednice i nas samih(nemoj reci da nisi i ti sam zelio da vise sve stane,ako si tada bio u BiH) ,a ko je bio tada u danasnjoj rs molio je boga ili da umre ili da prestane divljane i silovanja po kucama,a muskarci ili u logorima ili poubijani.
Shahab

Post by Shahab »

Sarajevo je slika i prilika kontinuiteta....korupcija, birokratija, kriminal, sebičnost....samozadovoljnost, arogancija.
U Sarajevu se najbolje vidi Harisova politika...njegov rad...a ne u intervjuima na BBC ili govorima po skupovima Srebreničana.
Ako je musliman....patriota....zašto onda parada polusvijeta koja mafija pod njegovim skutama?
prleitihi

Post by prleitihi »

harka wrote:
prleitihi wrote:
jugoistocnjak wrote: Mislim da previse unosis licni animozitet prema nekome kao osobi u stvari o kojima trebamo racionalno razmisljati.
Ne volim ni jednog ni drugog od gore pomenutih, ali ne mozemo ih dovoditi u istu ravan. Ako ih svodim u istu ravan, onda su i ideje i koncepti koje oni zastupaju isti ili priblizni. Mislim da Dodik zastupa nesto sto nikako nije dobro za ovu zemlju i za mene kao pojedinca. To sto on zastupa se takodje duboko razlikuje od uobicajenih normi u "normalnim" zemljama i daleko je od onoga sto govori ovaj drugi. Ne trebamo zbog nase sopstvene frustriranosti sadasnjim stanjem dozvoliti da to preraste u malodusnost i prihvatanje necega sto je pogubno za ovu zemlju, a pogot
ovo za Bosnjake.
On jeste stavio potpis na Daytonski sporazum, ali to ne znaci da se svi mi ne trebamo boriti da to promijenimo. Ovo ne govorim da bih odbranio Harisa, vec samo da ukazem da ne smijemo dozvoliti da padnemo u malodusnost i izjedncavamo dvije politike koje su daleko kao nebo i zemlja.
Govorim o njihovom odnosu prema ovoj zemlji.
a "to" ćemo promijeniti glasajući za čovjeka koji je stavio potpis na dayton.. :thumbup: :bih:
odmah da kazem nisam glasala za Harisa(da ne bi bilo zabune),ali ne mogu da se otmem dojmu da ti i jos neki sve sto nam se desi kachish Harisu i Aliji(a.r.).U to vrijeme bilo ko da je bio na vlasti isti bi potpisao pa i ti sam, samo da prestanu ubistva.To je tada bilo nuzno zlo.Pritisnuti od srpske(ukradene)artiljerije,medjunarodne zajednice i nas samih(nemoj reci da nisi i ti sam zelio da vise sve stane,ako si tada bio u BiH) ,a ko je bio tada u danasnjoj rs molio je boga ili da umre ili da prestane divljane i silovanja po kucama,a muskarci ili u logorima ili poubijani.
a je li i dobrinju davao samo da bi rat prest'o?

Hocemo li se pridruziti Miloradu Dodiku u blacenju clana Predsjednistva ove zemlje
jok..pridružit ćemo se tom članu predsjedništva u prodaji željka komšića (zlatnog ljiljana i..također..člana predsjedništva)..fašisti kao što je božo ljubić!
i Miloradovom konceptu ili cemo podrzati koncept (smanjivanje ovlasti entiteta i entitetskih policija izmedju ostalog)
hare je bio taj koji je odbio aprilski paket..kojim su se entiteti slabili a jačala država!
Pogresno je svoje odluke o razlici ova dva koncepta donositi na osnovu licnog animoziteta prema nekome, ali to je tvoja odluka i nacin razmisljanja.
a postoji razlika između izjava "kod srba je zločinački odgoj" i "u srebrenici se nije desio nikakav genocid"?...........i..da..obojica neizmjerno vole vlast!
artzy

Post by artzy »

Shahab wrote:
Fair Life wrote:
artzy wrote:Ja pokusavam da skontam kako Silajdzic pokazuje svoj "ekstremizam". Moze li neko da mi to priblizi? Moguce da propustam nesto bez obzira sto se trudim da bude informiran...
"...Gledam kako Haris Silajdžić odnekle iz Sjedinjenih Država – biće da je
Seattle – doslovno bljuje vatru. Ali, ono što je impresivnije i od njegove
zapjenjenosti je mjera u kojoj je Silajdžić izgubio skoro svaku vezu sa
stvarnošću. On još uvijek živi u 1993. godini, čak se ni njegov rječnik nije
izmijenio. Moralna superiornost bosanske žrtve na koju se poziva do
dosade, kako tada tako i danas, bila je tada relativno nenačeta. Ali, ta
superiornost izgubljena je onog trenutka kada je Alija Izetbegović sjeo za
isti stol sa Momčilom Krajišnikom i donio odluku da s njim gradi ovu zemlju.
Sve što se desilo poslije toga, logičan je slijed tog poteza. I zato je od
Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića gora samo Bosna i Hercegovina
Harisa Silajdžića."
Baš tako...Silajdžić je izgubio svaki kontakt sa realnošću.
Jučer je izjavio. "....nećemo nikada pristati na policiju Republike Srpske..."????
Kao da ta policija ne postoji zahvaljujući potpisu u Daytonu i promašenoj politici ciji kontinuitet on predstavlja.
Ovo je samo primjer, možda nebitan u nekom političkom smislu, ali jako bitan u analizi njegove ličnosti...o nedostatku svake samokritike koja u suštini predstavlja izraz slabosti...o ignorisanju neugodnih činjenica...u nesposobnosti da se distancira subjektivno od objektivnog.
Svaka njegova aktivnost...odlazak među Srebreničane...pregovori sa Dodikom...svađa sa međunarodnom zajednicom..., nije ništa drugo nego li bavljenje samim sobom....radi se o medicinskom slučaju narcističke neuroze.
Takav mentalni sklop otvara procese bez kraja...pokušava sebe da stavi u centar svih zbivanja i procesa..naslađujući se u slici svoje velićine i moći.
Strast za vlašću je poseban fenomen. Svaka strast, za ženama, za novcem..konzumacijo se umanjuje...samo strast za vlašću konzumiranjem postaje sve veća i veća....libido osobe prelazi u potpunu funkciju te strasti...i tada u životu postoji samo jedan cilj....samo jedan motiv. Vlast po svaku cijenu.
Hvala na pokusaju, ali ako neko napise da neko drugi "bljuje vatru" vjerovatno bi trebao razmisljati o piscu tih rijeci. Nije impresivan tekst i vise izgleda kao trazenje krivca za opste stanje u jednoj osobi. Ja bih volio naci pokazatelje Silajdzicevog nacionalizma ili fundamentalizma.... Treba mi primjer gdje on pokazuje da zeli dominaciju Bosnjaka jer kada se govori o pravima naroda, nacinu kako je RS nastala i nacinu kako bi normalna drzava trebala da bude ustrojena - jos uvijek ne vidim neki ekstremni stav. Ako idemo prema tome sta neko stvarno misli - nalazimo se na klizavom terenu, jer ne mozemo znati.

Ako stojis na stanovistu da dio BiH pripada samo jednom narodu - onda tendiras da proglasis "zlim" nekoga ko ukazuje na nepravednost takve ideje.

Ako mislis; "neko je rekao da je u Srebrenici bio neki zlocin ali to nema veze jos uvijek mozemo provoditi genocidnu politiku i zadrzati rezultate genocida" onda ti smeta neko ko govori o tome.

Da li je Silajdzicevo djelovanje odvojivo od stava da ta ideja nije ispravna? Ili postoje neke druge politicke ideje koje ga cine negativnim? (na stranu profiterstvo po cemu se ne razlikuje od ijednog politicara koji je to ikada bio u nasoj zemlji.... a i drugim).
artzy

Post by artzy »

.....
Last edited by artzy on 12/06/2007 18:34, edited 1 time in total.
artzy

Post by artzy »

...
sebilj

Post by sebilj »

Shahab wrote:Sarajevo je slika i prilika kontinuiteta....korupcija, birokratija, kriminal, sebičnost....samozadovoljnost, arogancija.
U Sarajevu se najbolje vidi Harisova politika...njegov rad...a ne u intervjuima na BBC ili govorima po skupovima Srebreničana.
Ako je musliman....patriota....zašto onda parada polusvijeta koja mafija pod njegovim skutama?
Potpisujem
sebilj

Post by sebilj »

Ne razumijem uopste zasto se nadvikujete ko je od koga gori? Dovoljno je to da se obojica bave politikom, a rezultat je vise nego ocigledan tj. nikakav. Dodik je cetnik koji se javno pokazuje i sve sta ima na umu to i kaze. E sada ako je on kocnica ka svim promjenama i krcenju puta BiH prema Evropi i prestanku bijede koja vlada tom zemljom, onda treba naci nacin da se Dodik skine sa pozicije i nadje neko ko je bar imalo normalan.
Koje su slabe tacke Dodika?
Kako ga odstraniti sa mjesta odakle minira svaki pokusaj da se Bosna jednom bar pokusa oporaviti?
Da li je Dodik umijesan u svim transakcijama u vezi privatizacije firmi u RS?
Vecina se slaze sa mnom da je Dodik obicni krkan, da je sve osim osobe koja bi trebala biti na mjestu na kojem je?
Silajdzic je bar osoba koja govori vise jezika i moze da stvori kakav-takav lobi u svijetu, jer podobnijeg nema koliko ja vidim?
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

@prletihi
Mislim da grijesis sto globalne koncepte svodis na personalni nivo.
U principu ljudi koji "trce" u politiku vole vlast. Nisu ova dvojica nikakvi izuzeci u tome.
Ono sto ti pokusavam reci je da se svi oni koji ovu zemlju osjecaju svojom domovinom trebaju ujediniti oko nekih opste prihvacenih ciljeva, a ne tu borbu svoditi na personalne sukobe i anomozitete.
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Haris Silajdzic je dobar samo bi trebali Zeljko Komsic i ostali Lideri iz Probosanskih stranka malo vise dignut glas protiv svega i svakoga sto je Antibosanski. Ovo je nasa Domovina i ako Dodiku i Jelicu nije ljepo u BOSNI I HERCEGOVINIBEZ ENTITETA onda nek izvoli eno mu tako voljene srbije odma kraj Drine.
prleitihi

Post by prleitihi »

jugoistocnjak wrote:@prletihi
U principu ljudi koji "trce" u politiku vole vlast. Nisu ova dvojica nikakvi izuzeci u tome.
Ono sto ti pokusavam reci je da se svi oni koji ovu zemlju osjecaju svojom domovinom trebaju ujediniti oko nekih opste prihvacenih ciljeva, a ne tu borbu svoditi na personalne sukobe i anomozitete.
dodik je više puta rekao da je bosna njegova domovina.. :D ..al' fakat jeste.. :oops: ..i haretova je..ali kako ću znati da opet neće zaprašiti u tursku? :oops:
BAHadzic

Post by BAHadzic »

Sto Zeljko Komsic suti? Sto on nekaze svoje i u istoj mjeri se umjesa ko Svinja Dodik i Silajdzic.
prleitihi

Post by prleitihi »

a da ga priupitaš za mišljenje o mati bobanu?
Shahab

Post by Shahab »

Dodik je pred mozdanim udarom!
Sumnjam i da uzima narkotike...
liberal

Post by liberal »

jedno pitanje za ove sto kuju harisa u zvijezde.
po cemu je haris kao clan predsjednistva dobar ?
izabran je u predsjednistvo kao predstavnik JEDNOG naroda . ako je toliki borac kao sto pricate sta je uradio da ga ostali narodi prihvate kao istinskog patriotu?
nesto neznam da je otisao naprimjer u zapadnu hercegovinu pa se raspitao medju izbjeglim hrvatima sta ih koci u povratku, kad i ode u srebrenicu onda se samo sastaje sa predstavnicima jednog naroda, nesto necuh da je otisao da poprica i sa srbima u tom gradu pa da i njih pita sta ih to pritisce.
neki dan je bio u americi ...svaka cast ali opet se samo sastao sa predstavnicima naroda koji ga je izabrao, necuh da je otisao pa makar kurtoazno pozvao srpku i hrvatsku dijasporu na razgovore...ima i ostallih u dijaspori .....ipak on je clan predsjednistva i trebao bi da sa svima komunicira.
poslije toga ide u britaniju i mimo svih diplomatskih pravila ponasanja odbija usluge ambasade (sto nemoze da radi kao clan predsjednistva)
odlazi na pregovore u ameriku i tu se sastaje sa dodikom koji neobnasa istu funkciju kao i on , hrvate skroz marginizira i pokusava da napravi neki privatni dogovor bez konsultacija sa ostalim partijama u vlasti. pa dajte ljudi stvarno vas nerazumijem
ako kazete da je haris predstavnik bosnjackog korpusa u bih i da se bori striktno za njihove interesa ja cu reci svaka cast ali nemojte mi prodavat maglu o multi,mulit...... :?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

liberal wrote:nesto neznam da je otisao naprimjer u zapadnu hercegovinu pa se raspitao medju izbjeglim hrvatima sta ih koci u povratku, kad i ode u srebrenicu onda se samo sastaje sa predstavnicima jednog naroda, nesto necuh da je otisao da poprica i sa srbima u tom gradu pa da i njih pita sta ih to pritisce.
Zdrava kritika. Da Silajdzic (i ostali u probosanskom taboru) vise vremena provode u manjem entitetu, odrzavajuci tribine, predavanja, uspostavljajuci kontakt s obicnim ljudima, sigurno je da bi velikosrbi imali manje utjecaja na prosjecnog Srbina u tom entitetu.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

prleitihi wrote:
jugoistocnjak wrote:@prletihi
dodik je više puta rekao da je bosna njegova domovina.. :D ..al' fakat jeste.. :oops: ..i haretova je..ali kako ću znati da opet neće zaprašiti u tursku? :oops:
A da ovo nije lazni prleitihi? Znas, ono k'o lazni Valter?!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

prleitihi wrote:dodik je više puta rekao da je bosna njegova domovina..
"mi ne volimo što smo u BiH"
prleitihi

Post by prleitihi »

a je li ga nikad nisi čuo kako kaže da je ovo njegova zemlja?..kako on hoće da njegovo dijete živi ovdje?..isto je špirić govorio..svakako da su njegove izjave kako vjetar puše..ali šta ćemo sa izjavom reisa cerića kako "bošnjaci trebaju imati pravo na matičnu državu"?..a znamo kome je reis upućivao vapaje da "nam napiše ustav"..takvu reisovu bosnu ni ja ne bih volio..niti bih u njoj živio!
liberal

Post by liberal »

Jastreb35 wrote:
liberal wrote:nesto neznam da je otisao naprimjer u zapadnu hercegovinu pa se raspitao medju izbjeglim hrvatima sta ih koci u povratku, kad i ode u srebrenicu onda se samo sastaje sa predstavnicima jednog naroda, nesto necuh da je otisao da poprica i sa srbima u tom gradu pa da i njih pita sta ih to pritisce.
Zdrava kritika. Da Silajdzic (i ostali u probosanskom taboru) vise vremena provode u manjem entitetu, odrzavajuci tribine, predavanja, uspostavljajuci kontakt s obicnim ljudima, sigurno je da bi velikosrbi imali manje utjecaja na prosjecnog Srbina u tom entitetu.
kako mozes da nazoves silajdjica probosanskim ako se ponasa striktno probosnjacki?
sarajevoxxxx

Post by sarajevoxxxx »

Kao sto vidis, pravni okvir za konstitutivnost tri naroda je ocuvan. To podjelom BiH na hrvatski i srpski dio ne bi bio slucaj. E sad, isplati li se Bosnjacima ta konstitutivnost u manjem entitetu koju su dobili otporom velikosrpstvu, treba njih pitati. Ja sam se borio protiv fasizma. Moguce je da bi Bosnjaci prosli bolje da su poklekli, prihvatajuci svoju asimiliaciju u Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku, medjutim ja ne vidim osnova za tako nesto. Ne samo da ne bi bili Bosnjaci, konstitutivan narod u jednoj od evropskih drzava, nego bi (p)ostali manjinski narod, Muslimani.
Ziv Bosnjak mozda i bude imao nezavisnu drzavu, mrtav je sigurno nikad nece imati. Nema smisla govoriti kako je pravni okvir sacuvan a nestalo 100 000 Bosnjaka. A to da li se isplati konstitutivnost ili ne dobices odgovor ako zijaretis povratnike u Banjaluci i drugim jestima RS-a, koji zive bitno drugacije od onih u Federaciji. Po hodnicima u zgradi ne smijes glasno govoriti i izgovarati muslimanska imenima a kamoli nesto drugo.
Cak i da je postojao potencijal za vojni slom velikosrpstva, mislim da je mrcvarenje u parlamentu BiH i drzavnim institucijama bolja opcija od kilometarskih kolona izbjeglica koje se krecu prema Srbiji. Podjelu BiH pocetkom rata se odbilo jer bi pristanak na etnicku podjelu (Kutiljerov plan) sluzio kao legitimiziranje stvaranja jednonacionalnih torova. A kada dobijes legitimitet pitanje granica se rjesava arsenalom JNA. Zato se odbilo Kutiljerov plan, a pristalo na Dejtonski, koji je kao sto vidis ipak omogucio konstitutivnost tri naroda na tlu citave drzave, umjesto davanja ekskluzivnog prava nad teritorijom jednom od naroda.
Ne znam o cemu govoris, vrlo dobro znas sta je rat, u ratu se ne odlucuje o tome koliko ce izbjeglice hodati kilometara ili ne. Bosnjacima je prijetio nestanak a ti govoris o dugim kolonama izbjeglica. Konstitutivnost je rijec koja se koristi u diplomaciji i u medijima samo to i vise nista. Koliko je ima ili ne govore nam cinjenice i detalji o povratnicima Bosnjacima u RS-u.

Rat su inicirali velikosrpski ideolozi, koji su na stetu BiH i Hrvatske pokusali stvoriti srpsku megadrzavu. Nesposobnih i korumpiranih na nasoj strani jeste bilo (i jos ih ima), ali do izjednacavanja strana ne moze doci, ni zbog razlike izmedju naseg i njiho vog cilja, ni zbog nasih i njihovih metoda ratovanja, a ni zbog kraja njihovog ratnog vodjstva. Nisu nam krivi politicari, krivi su velikosrbi.
Mislio sam na bosnjacke lidere. Niko ne govori o izjednacavanju krivice, zna se koje poceo rat.

Naspavaj se prije nego sto pocnes pisati jer lupas gluposti.
???
Prvo, velikosrbi su prekrsili sporazum.
Taj ti izraz velikosrbi ne stoji, nije tvoje da dijelis Srbe na velikosrbe i druge. Ne prilici ti.

Drugo, svi su saglasni da je Dejtonski sporazum prevazidjen, neki ga cak porede s ludjackom kosuljom.
O cemu ja govorim???
I trece, generalizacije na racun Srba stete, jer drzavi nisu neprijatelj Srbi, nego elementi u drustvu koji svoju praksu diskriminacije predstavljaju vitalnim interesom srpskog naroda. Castan Srbin ne zeli da mu komsija Hrvat bude manjina u rodjenom gradu, to zeli velikosrbin.

Ne znam po cemu si zakljucio da generaliziram Srbe.
Negiralo se genocid, bezobrazno i cinicno. Cak i sada kada imamo presudu o genocidu evo ne daju da prodje zakon kojim bi se zabranilo negiranje genocida. Nije se moglo ranije dobiti specijalni status kada ti velikosrbin u lice kaze da u Srebrenici nije bio genocid. Sada pravni okvir za taj poseban status postoji, a hoce li se isti dobiti zavisi od podrske drustva.
Bosnjacka strana je svojim potpisom na dejtonski sporazum dala svoju saglasnost na mnoge stvari izmedju ostalog i na tu o kojoj ti govoris. Dakle, nema smiusla govoriti o tome kako neko da ili ne da da prodje neki zakon. Sta za tebe potpisivanje nekog sporazuma znaci da sutra svi rade onako kako ti zelis????

Najbolji je od svih ponudjenih. A drustvo ce se reintegrisati. Sportom, pozoristem, politikom, sudstvom, ekonomijom .... vazno je da su nasi granicari na Drini, a potencijal velikosrpstva u drzavi ce se nastaviti isparavati pod svjetloscu argumenta.
Kakva korist od toga ako nema povratnika. Nije zar sva poenta u tome da vidis granicara na Drini sa BH grbom na ramenu. Dejtonski sporazum vidimo nije donio nikakve rezultate kada se radi o povratnicima u RS. Naravno da postoje veliki broj onih koji opstruiraju povratak izbjeglica, ali zar se o tome nije trebalo misliti kada se potpisivao sporazum. Ne mozes ti potpisati nesto sto ce drugoj strani omoguciti ili pak ostaviti odrijesene ruke da radi sta hoce, a poslije mu na to prigovarati

Vec sada demografska slika RS-a je bitno drugacija od one prije rata. Kakva ce tek izgledati nakon sto oni stari povratnici umru. I ti branis taj i takav sporazum koji je omogucio takav razvoj situacije. To nije sporazum, to je kapitulacija.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

prleitihi wrote:a je li ga nikad nisi čuo kako kaže da je ovo njegova zemlja?..kako on hoće da njegovo dijete živi ovdje?..isto je špirić govorio..svakako da su njegove izjave kako vjetar puše..
Znaci zavrsili smo s temom o Dodikovoj osjecanjima prema BiH ?
ali šta ćemo sa izjavom reisa cerića kako "bošnjaci trebaju imati pravo na matičnu državu"?..a znamo kome je reis upućivao vapaje da "nam napiše ustav"..takvu reisovu bosnu ni ja ne bih volio..niti bih u njoj živio!
Cericeve rijeci su odgovor na uporne pokusaje da se manji entitet predstavi vlasnistvom jednog naroda.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

liberal wrote:
Jastreb35 wrote:
kako mozes da nazoves silajdjica probosanskim ako se ponasa striktno probosnjacki?
Jedno su vrijeme u tom probosanskom taboru bili i Juka i Caco i Arapi. To sto prihvatas saveznistvo nekog ko ima neke svoje razloge da ti pomogne, ne znaci da se ti slazes s njegovim stavovima. Snage Antante nisu imale puno zajednickog, sto ne znaci da su trebale odbiti medjusobno saveznistvo protiv (veceg) zla.
Post Reply