Ja upravu si, al će ga zato na kraju ovog vijeka slavit više nego Titu.basta sljezove boje wrote:ovdje se radi o mracnom 20. stoljecu u kojem jos nismo znali za cuda umjetnosti egipatskih izbjeglicacyprus wrote:Ne mogu da vjerujem, a možda i griješim: niko nije spomeno Semira Osmanagića.![]()
![]()
![]()
Najznacajnija bosanska licnost 20. stoljeca
- cyprus
-
KeepItSimplE
cyprus wrote:Slažem se da je Alija među najznačajnijim ličnostima BiH XX stoljeća i zahvaljujući samo tome što je bio frst prezident of Baznija end Herzegovina. A ovo: borio se za muslimane, kao i za ravnopravnost, meni nekako ne ide zajedno. Ako se boriš za ravnopravnost onda ne guraš jedan narod nego sve. Čista logika. Nego on je valjda konto vako: ako Radovan gura Srbe, Boban Hrvate, ja ću ove svoje, pa ćemo valjda onda na kraju ispast ravnopravni. Ja mislim da je pogriješio u vakom pristupu.KeepItSimplE wrote:ma dobro ja vjerujem da su Aliju neki naveli iz istoga razloga kao neki radovana karadzica..samo sto je jedan u pozitivan kontekst smjesten,drugi u negativan. Covjek je prvi predsjednik BiH.. borio se za nju,
borio se za muslimane..za ravnopravnost sa drugim narodima,robijao zbog
svoje ideje,a one mahalske price.. koliko se nakrao u ratu,koga je zaposlio,
gdje je zaposlio,koga je prodao,sta je izjavio..mene nesto vala i ne
interesuje.. ja sam ga recimo navela iz razloga sto je prvi predsjednik
nezavisne BiH i za mene jeste jedna od najznacajnijih licnosti 20 st.
za BiH.Ko god nije vise medju zivima..zasluzuje bar minimum postovanja,
a ne znam inace sta ljudi imaju protiv Alije?Mislim da je on bio ispravan covjek u neispravnom "drustvu".. i nek mu je rahmet dusi!
Ja govorim o njegovoj borbi za muslimane...ali jos za vrijeme jugoslavije,ne o periodu s pocetka rata,u toku rata i poslije.Koliko znam,a oprosti ako fulam godinu,dvije gore dole..on je sa 16 god, prvi put uhapsen,zbog borbe
za pravo bosnjaka..nije gurao jedan narod,vec se borio da taj narod bude
ravnopravan sa ostalima..priznat.Neko ko se bolje razumije u politiku,bolje bi ovo pojasnio,al valjda me sad shvatas sta hocu da kazem.A mislim gdje ces njega poredit sa radovanom i bobanom.. ja se ne sjecam iskreno da je
Alija gurao iskljucuvo muslimane,bosnjake.. a i da jeste,pa ipak treba imati na umu da su ti muslimani bosnjaci najvise i progonjeni u ratu.
I ja sam rekla da su za mene izmedju ostalog i najznacajnije licnosti 20 st. za BiH sve zrtve rata,nasi ocevi za koje nismo znali hocel se zivi vratiti s linije,mi koji smo teglili pod granatama vodu kilometrima pjesaceci..Suada Dilberovic.. svi smo mi znacajne licnosti za ovu zemlju..ne samo Alija,
Ivo Andric.. Kindze..Semir Osmanagic
Recimo.. sjecal se iko Cele i njegovog pucanja iz zolje iz Miljacke na
cetnicke transportere
Spasio predsjednistvo.. pa gdje nije znacajna licnost 20 st. za BiH
Ma joj..spisak bih mogla napraviti od kilometar,al znam ko mi je u vrhu
-
hemac
Jebo te Praja, pitaj ga čiji je igrač... Ne bih dao Kinđetovu dlaku za Praju a da ne spominjem da je bio vođa prve ekipe iz Jugoslavije koja je osvojila Kup Šampiona, tek nakon toga je došla cibona pa jugoplastika pa partizan...mostarac wrote:a kao i pape igrao je za cukarickiDiplomataSaSela wrote:Kompleksas barem to znas da je Mirza iz Tuzle a ne iz SA...i po cemu su to ti sto su igrali u Velezu svi bolji od njega...mostarac wrote:
uz svo postovanje Mirzi, cak ni ovo nije tacno, ali jebiga ovi ostali nisu iz Sarajeva, pa cu ja sutit da me djavo ne odnese
Svaka cast tvom glupom lokalpatriotizmu al je Kindje sto se tice sporta daleko ispred svih...
Prvo fudbal i kosarka se ne mogu poredit po konkurenciji, popularnosti, tezini osvajanja trofeja, ali eto recimo i da mogu BiH ipak ima veceg kosarkasa od Delibasica, a to je Dalipagic.
Medjutim niko od tih sportista bilo da su fudbaleri, kosarkasi ili bilo sta drugo po meni ne spada u top 20 najznacajnijih licnosti u 20. stoljecu koje je za Bosnu bilo suvise vazno i puno dogadjaja da bi jedan sportista bio njena najznacajnija licnost.
Najbolji prijedlog do sada mi se cini ovaj, da se za najznacajniju licnost dvadesetgo stoljeca izabere obicni bosanac.
-
stardust3003
Pa ako Alija mora biti najznačajnija BH ličnost a izgleda da mora, onda je bolje da nemamo nikako najznačajniju ličnost...jer dozvolit ću sebi da kažem da je Mr. Alija uradio više loših nego dobrih stvari za BiH a i za Bošnjake... 
-
KeepItSimplE
Po mnogima je jedno od najlosijih stvari potpisivanje dejtonskog sporazuma i danas kad na to gledamo,iz ove sad perspektive svima nam je kriv Alija sto je uradio to sto je uradio..potpisao,al lako nam je sad pricati o tome,stardust3003 wrote:Pa ako Alija mora biti najznačajnija BH ličnost a izgleda da mora, onda je bolje da nemamo nikako najznačajniju ličnost...jer dozvolit ću sebi da kažem da je Mr. Alija uradio više loših nego dobrih stvari za BiH a i za Bošnjake...
a onaj ko je bio u ratu,zna bogami i kako je i bilo i onaj ko nije znao hoce li osvanuti ziv..onaj ko je izgubio nekoga u ratu,ko nije imao sta da jede,ko nije znao hocel mu se otac,brat vratiti ziv s linije...eh
TAD u to vrijeme nije razmisljao na taj nacin kako ce se podijeliti BiH,kome ce pripasti koliko % i bilo mu je bitno da se rat zavrsi,da stane..pa po svaku cijenu.Da izadje na ulicu i proseta bez straha hocel ga granata raznijeti,il mu srusiti kucu... da se otvori prodavnica i kupi djetetu kilu banana i cokoladu.
O tome se radi.. moje je skromno misljenje.. ne bih da ulazim u politiku,ali onako ko covjek,kao ljudsko bice mogu da izrazim misljenje samo da sam zahvalna Aliji sto je potpisao,podijelio BiH kako god hoces.. jer je taj potpis
zaustavio rat, mislim da mu iskreno nisu ni dali mnogo izbora da bira.
Sve ostalo... kakva je danas situacija.. nije nam kriv on..nego smo krivi mi
medjusobno..
Samo mogu jos da kazem..kud ranije nije potpisao..moj otac bi sad pio kafu sa svojim jedinim bratom koji je imao 26 godina kad je poginuo.