3 federalne jedinice?
- Maraschino
brdo wrote:treba brisati i rs i federaciju i napraviti drzavu Bosnu i Hercegovinu
a dje ce biti granica izmedju Bosne i Hercegovine
- Bihac_4_ever
...,ma ljudi sta se sikirate bezveze...zna se gdje su granice
...,a za one izmedju pustite m
m
ileta i Harija nek odluce...
m
ileta i Harija nek odluce...
-
Yes & No
Ma kakv bolan odgovor ti ocekujes .Evo ti odgovor na tvoje blesavo pitanje > Slovenija !> Cak i da nema nijedne zemlje na svijetu koja nije podijeljena adiministrativno ili bilo kako drugo ....to ne mora biti uzor Bosni .cyprus wrote:Znam, a poprilično sam siguran da neću ni dobit odgovore.
Bosna ce biti podijeljena na opstine isto kao i prije rata .I u cemu je tu problem aako ti nije ime Radovan ili Milkorad i ako si neprijatelj Bosne koji hoce da bosanski muslimani nestanu.Postires kartu Svicarske a pojma nemas o istoriji te zemlje.Ona je nastala udruzivanjem.To je proces koji je zapoceo prije 800 godina.Oni su se udruzivali .Kao Jugoslavija .Oni su unosili i donosili .Svako po nesto .rs krade i otima .Svicarska i Bosna nemaju nikave veze .To samo glupani koji su culi nesto u autobusu od sofera koji vozi na liniji Siroki Brijeg - Laktasi- Cirih kazu da je Svicarska podijeljenja na kanotone gdje zive Talijani Njemci i Francuzi.Nista od toga nije tacno.Tamo zive Svicarci .I Svicarska nije podijeljenja nego je udruzena .Bosna je stara hiljadu godina.Ima ovaj oblik i ovo ime i ovu velicinu hiljadu godina.Nekad je bila i veca .Nekad je bila i manja ali to je to .I zasto ista dirati .Srpsko -hrvatsko " reorganiziranje i dekompozicija " Bosne nije nista drugo nego unistavanje i cerecenje i pripajanje.Zavisno od vremena i od situacije , pardon situVacije kako kaze Raso Vukodlak.Ako ne mozemo Bosnu pripojiti Srbiji i Hrvtaskoj mozemo je unutrasnjim uredjenjem i razgradnjom tako sjebati da se bosanskim muslimanima zgadi zivot.To je cilj i Dodika i tebe i svakog koji hoce da nesto crta .Crtajte linije po mom kurcu i po drzavma koje volite.Ako ne odjebete od Bosne Bosna ce odjebati vas.
-
Šandor
Vidim ne javljaju se Tomo i Marko pa da im još jednom ponovim.

Ovo stanje sa mape moguće je promijeniti samo silom. Dakle, samo ako hoćete da se borite zajedno s nama za uništenje RS-a (sa Srbima je nemoguće postići dogovor). Pokušao sam objasniti da bi time dobili još teritorije na kojoj se bez vas ne bi moglo odlučivat a centralizovana država omogućila bi vam da budete ravnopravni u svim segmentima života i tamo gdje ste manjina.
Ako se ne možete odlučiti na taj korak....ako mislite da Bošnjaci hoće da dominiraju....da prave islamsku državu (a o tome se već godinama trubi u Hrvatskoj iako Tomo kaže da je Hrvatska za BiH)....ako vam je draže da Srbi imaju pola Bosne a da vi imate ono što ste kako god okreneš imali u Hercegovini (uz manja proširenja - po mom mišljenju neznatna) onda ne postoji mogućnost da se dogovorimo.
Ako vam je jedini cilj da proširite teritoriju na kojoj se samo vi pitate to možete samo sa Srbima. Morate se odlučiti. Ili tamo ili ovamo. A do tada će biti ovako. Mi vam nemamo šta ponuditi. Izgubili smo rat baš kao i vi. Osim ako oslobođenje Hrvatske doživljavate kao vlastitu pobjedu. U BiH su pobijedili samo Srbi.
A sa Srbima je kompromis nemoguć (ponavljam se). Jedini način da se ovo riješi je da ih dobro razbijemo. U suprotnom, imaju pola Bosne.

Ovo stanje sa mape moguće je promijeniti samo silom. Dakle, samo ako hoćete da se borite zajedno s nama za uništenje RS-a (sa Srbima je nemoguće postići dogovor). Pokušao sam objasniti da bi time dobili još teritorije na kojoj se bez vas ne bi moglo odlučivat a centralizovana država omogućila bi vam da budete ravnopravni u svim segmentima života i tamo gdje ste manjina.
Ako se ne možete odlučiti na taj korak....ako mislite da Bošnjaci hoće da dominiraju....da prave islamsku državu (a o tome se već godinama trubi u Hrvatskoj iako Tomo kaže da je Hrvatska za BiH)....ako vam je draže da Srbi imaju pola Bosne a da vi imate ono što ste kako god okreneš imali u Hercegovini (uz manja proširenja - po mom mišljenju neznatna) onda ne postoji mogućnost da se dogovorimo.
Ako vam je jedini cilj da proširite teritoriju na kojoj se samo vi pitate to možete samo sa Srbima. Morate se odlučiti. Ili tamo ili ovamo. A do tada će biti ovako. Mi vam nemamo šta ponuditi. Izgubili smo rat baš kao i vi. Osim ako oslobođenje Hrvatske doživljavate kao vlastitu pobjedu. U BiH su pobijedili samo Srbi.
A sa Srbima je kompromis nemoguć (ponavljam se). Jedini način da se ovo riješi je da ih dobro razbijemo. U suprotnom, imaju pola Bosne.
-
mostarac
prvo za pametnog covjeka svaki je rat izgubljen i izgubili smo svi. Neko vise neko manje i tom se da diskutovati.
drugo, ti pozivaj svoje dijete u rat, ako ti se ratuje, ali nemoj tudju djecu pozivat u rat jer ovom narodu je rata preko glave i ne postoji politicki cilj u ovoj zemlji vrijedan vise i jednog jedinog ljudskog zivota. Ako ti se ratuje a ti nadji istomisljenike na sve tri strane i reci koliko vam treba oruzja, pa da ova zemlja prikupi drage volje novac da vas naoruza da niko ne prezivi pa da rahat pocnemo da zivimo.
drugo, ti pozivaj svoje dijete u rat, ako ti se ratuje, ali nemoj tudju djecu pozivat u rat jer ovom narodu je rata preko glave i ne postoji politicki cilj u ovoj zemlji vrijedan vise i jednog jedinog ljudskog zivota. Ako ti se ratuje a ti nadji istomisljenike na sve tri strane i reci koliko vam treba oruzja, pa da ova zemlja prikupi drage volje novac da vas naoruza da niko ne prezivi pa da rahat pocnemo da zivimo.
-
Šandor
Ma samo ljudima objašnjavam šta im je činiti jer vidim žele neke promjene. U prošlom ratu su imali mogućnost da biraju. Odabrali su upravo ovo što danas imaju.
Iako su Bošnjaci napravili mnogo negativnih i pogrešnih poteza nisu imali mogućnost da kalkulišu kad je u pitanju odbrana. Jest potpisan "historijski sporazum" ali je istog ljeta povučen potpis jer se znalo da od toga nema ništa iz ranijih tragičnih sukoba. Na kraju se ispostavilo da je najveća greška što smo vjerovali bilo kome.
A Hrvati su ratovali i sa jednima i sa drugima. Usrali su do zla Boga i sad očekuju da im Bošnjaci daju još zemlje.
Na njima je da odluče šta će sa sobom. Isto važi i za Bošnjake.
Iako su Bošnjaci napravili mnogo negativnih i pogrešnih poteza nisu imali mogućnost da kalkulišu kad je u pitanju odbrana. Jest potpisan "historijski sporazum" ali je istog ljeta povučen potpis jer se znalo da od toga nema ništa iz ranijih tragičnih sukoba. Na kraju se ispostavilo da je najveća greška što smo vjerovali bilo kome.
A Hrvati su ratovali i sa jednima i sa drugima. Usrali su do zla Boga i sad očekuju da im Bošnjaci daju još zemlje.
-
seno1
Bolest je pozivati u rat,moj Sandore.Ti si bolestan!Zar mislis da ce Medjunarodna zajednica dopustiti unistenje bilo kojeg od tri naroda u BiH?Ja sam siguran da ce do promjena doci.Kakvih,ne znam,ali ovako ne bi smjelo ostati.Šandor wrote:Ma samo ljudima objašnjavam šta im je činiti jer vidim žele neke promjene. U prošlom ratu su imali mogućnost da biraju. Odabrali su upravo ovo što danas imaju.
-
Šandor
Gluho bilo. Kakvo uništenje naroda bolan? Ja mislio na traktorijadu i centralizovanje države. Vraćanje ustava iz 1974. ili njegovo usavršavanje. Ukidanje svih prodaja imovine od '92. Onda nek se vraća ko hoće.seno1 wrote:Bolest je pozivati u rat,moj Sandore.Ti si bolestan!Zar mislis da ce Medjunarodna zajednica dopustiti unistenje bilo kojeg od tri naroda u BiH?Ja sam siguran da ce do promjena doci.Kakvih,ne znam,ali ovako ne bi smjelo ostati.
Kad smo već kod uništenja naroda, dopustili su djelimično uništenje Bošnjaka prošli put.
-
seno1
Ti se sutra uputi doktoru,pomoci ce ti,vjeruj mi.Do ponistenja ugovora o kupoprodajei nece doci.To se nikada nije desilo niti ce se desiti.Ja sam iz Zvornika.Carsija je mahom prodata Srbima.Bosnjaci su u carsijama Republike Sumske cinili veliku vecinu prije agresije.Sada ih vise nema.Prodali,zamjenili...Problem je sto se raja ne zeli vratiti,posebno mladi.Ko je lud da se iz Sarajeva vrati u Focu ili Cajnice,iz Tuzle u neko podrinjsko selo?Ko se htio vratiti,vratio se.Broj povratnika u narednim godinama ce biti sve manji.Šandor wrote:Gluho bilo. Kakvo uništenje naroda bolan? Ja mislio na traktorijadu i centralizovanje države. Vraćanje ustava iz 1974. ili njegovo usavršavanje. Ukidanje svih prodaja imovine od '92. Onda nek se vraća ko hoće.seno1 wrote:Bolest je pozivati u rat,moj Sandore.Ti si bolestan!Zar mislis da ce Medjunarodna zajednica dopustiti unistenje bilo kojeg od tri naroda u BiH?Ja sam siguran da ce do promjena doci.Kakvih,ne znam,ali ovako ne bi smjelo ostati.
Kad smo već kod uništenja naroda, dopustili su djelimično uništenje Bošnjaka prošli put.
-
seno1
Vratilo bi se da je '95. ili '96.,sada ne.Ljudi su se snasli na Zapadu,drugim mjestima Federacije,Americi...I oni sto su se vratili sada polako prodaju i odlaze.Nema se od sega zivjeti a to je ipak preduslov za normalan zivot.Šandor wrote:Ma vratilo bi se barem 70% u skoro svaku opštinu da je BiH slobodna. A ovako za 50 godina tamo će bit 99,98% Srba.
- Bihac_4_ever
najbolje bi bilo rjesenje da se promjeni ime rs i da se BiHsastoji iz sastiji od 4 regije plus distrikt Sarajevo kao glavni grad...,o imenu na drugoj temi koja je postavljena 
-
Šandor
Izgleda da se ne razumijemo. Mojee mišljenje je da bi sve bilo moguće vratiti na staro (makar približno) kad bi BiH bila oslobođena u slijedećih 10-tak godina. U tom slučaju veliki dio naroda bi se vratio.seno1 wrote:Vratilo bi se da je '95. ili '96.,sada ne.Ljudi su se snasli na Zapadu,drugim mjestima Federacije,Americi...I oni sto su se vratili sada polako prodaju i odlaze.Nema se od sega zivjeti a to je ipak preduslov za normalan zivot.Šandor wrote:Ma vratilo bi se barem 70% u skoro svaku opštinu da je BiH slobodna. A ovako za 50 godina tamo će bit 99,98% Srba.
Ako ovako prođe još 50 ili 100 godina gotovo je. To će postat sveta srpska zemlja i svi tragovi drugih i drugačijih dotad će nestat. Uključujući i narod koji će se potpuno asimilirat.
-
never no
Sandore imas ti pravo jarane.Ne za 50 nego za 10 ce republika sumska biti maltene 100% cista.
Dodik voza sviju godinama,a pederacijski politicari sve potpisuju,odobravaju ko fol nisu imali izbora.Draza im je stolica i vlast nego buducnost BiH.Sta ce biti za 30 godina nesmijem ni pomisliti.
Dodik voza sviju godinama,a pederacijski politicari sve potpisuju,odobravaju ko fol nisu imali izbora.Draza im je stolica i vlast nego buducnost BiH.Sta ce biti za 30 godina nesmijem ni pomisliti.
-
seno1
Izvini,nisam pratio.Sta podrazumjevas pod "oslobodjena"?Šandor wrote:Izgleda da se ne razumijemo. Mojee mišljenje je da bi sve bilo moguće vratiti na staro (makar približno) kad bi BiH bila oslobođena u slijedećih 10-tak godina. U tom slučaju veliki dio naroda bi se vratio.seno1 wrote:Vratilo bi se da je '95. ili '96.,sada ne.Ljudi su se snasli na Zapadu,drugim mjestima Federacije,Americi...I oni sto su se vratili sada polako prodaju i odlaze.Nema se od sega zivjeti a to je ipak preduslov za normalan zivot.Šandor wrote:Ma vratilo bi se barem 70% u skoro svaku opštinu da je BiH slobodna. A ovako za 50 godina tamo će bit 99,98% Srba.
Ako ovako prođe još 50 ili 100 godina gotovo je. To će postat sveta srpska zemlja i svi tragovi drugih i drugačijih dotad će nestat. Uključujući i narod koji će se potpuno asimilirat.
Za mene bi bilo najbolje rjesenje da ostanu samo opstinski i drzavni nivoi vlasti,da se ukinu entiteti i kantoni.To bi za BiH bilo najbolje.
-
never no
@seno 1
jarane imas pravo.Ali oni nedaju Sumske Republjik jer to je glavna pecina za skrivanje ratnih zlocinaca.Nevidim nacin da se istjeraju cetalji iz Hrvatske i Federacije koji su preplavili RS.Isao sam dole i slusao,ispitivao,ali ipak su jos njih 99% na istoj frekvenciji.
jarane imas pravo.Ali oni nedaju Sumske Republjik jer to je glavna pecina za skrivanje ratnih zlocinaca.Nevidim nacin da se istjeraju cetalji iz Hrvatske i Federacije koji su preplavili RS.Isao sam dole i slusao,ispitivao,ali ipak su jos njih 99% na istoj frekvenciji.
-
seno1
Slazem se,svi oni isto misle.Ne treba zaboraviti da i Hrvati u BiH imaju isti odnos prema nasoj domovini kao Srbi.Njih je jako malo,pa nisu bas glasni u iznosenju svojih stavova.never no wrote:@seno 1
-
never no
Sad kako stvari stoje narod BiH se polako seli i sve strane traze ko fol neki mir u zivotu.Svako na svoju stranu sto bi se reklo.Velika je to greska i neznam sta ce se desiti u bliskoj buducnosti.Jeba je samo sta sa ljudima koji su udrobljeni,citave familije.Sta da rade ti ljudi jer nisu prispjeli nigdje.
-
seno1
Ovo je tacno.U sumskoj Srbi cine 95%,u Federaciji sa hrvatskom vecinom Hrvati cine vise od 90%.I kod nas je slicna situacija,Bosnjaci cine vise od 95% na teritoriji koja nama pripada.Ljudi se grupisu,stvaraju se etnicki ciste teritorije.Mislim da to nije dobro za buducnost BiH,never no wrote:Sad kako stvari stoje narod BiH se polako seli i sve strane traze ko fol neki mir u zivotu.Svako na svoju stranu sto bi se reklo.Velika je to greska i neznam sta ce se desiti u bliskoj buducnosti.Jeba je samo sta sa ljudima koji su udrobljeni,citave familije.Sta da rade ti ljudi jer nisu prispjeli nigdje.
-
never no
eto vidis kod mene nebih covijek bio pametan.Gdje god i kad bi otisli tj.na bilo koju od tri strane nebih bili pozeljni.
Probali smo ali ljudi sitnih dusa jebu stvar da to nije normalno.Eto opuco preko vode i ovdje rahat.niko nikoga nejebe ni za suhu sljivu.Radi gledaj svoja posla i zivot ko bombona.
Probali smo ali ljudi sitnih dusa jebu stvar da to nije normalno.Eto opuco preko vode i ovdje rahat.niko nikoga nejebe ni za suhu sljivu.Radi gledaj svoja posla i zivot ko bombona.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
moguce je da ako krene ekonomija, da ce se ljudi npr. za 10-20 godina naseljevati tamo gdje bude posla, entiteti kantoni ce postati nevazni, pa tako ce opet doci do promjene etnicke strukture...moguce...sad da li je pozeljno novo mijesanje, ne znam, mozda je ovako sigurnije
-
_BosanaC
Jel' to ona logika 'Valjda milijarde muha znaju sta valja?'?pasha078 wrote:Mostarac, ne lupaj gluposti. Šandorova ocjena je ispravna, da je za pametnog čovjeka svaki rat izgubljen, tada ili ljudi nikada ne bi ratovali ili su skoro svi ljudi na ovom svijetu, i sada i kroz istoriju, glupi, a eto, samo si ti pametan....mostarac wrote:prvo za pametnog covjeka svaki je rat izgubljen i izgubili smo svi. Neko vise neko manje i tom se da diskutovati.
-
Maksim
Da, svi ljudi koji idu dobrovoljno u rat su apsolutni imbecili izuzev ako su u polozaju nekoga tko treba da se brani i nema drugog izbora. No, da se ide dobrovoljno u kojekakve vojne pohode od kojih profitiraju samo guzicari, to moze samo covjek koji ili nema nikakvih perspektiva u zivotu ili je toliko glup da ne shvaca da je tzv. patriotizam stara carobna rijec kapitalista i generalno vlastodrzaca. Nitko u BiH ne zeli vise rat. Ljudi su nadam se naucili lekciju iz prethodnog rata, jer veterani se danas vise ni ne spominju. Oni su zaboravljeni a tako ce biti i oni ako slucajno ispadne rat pa odu da se u ime nekakvog patriotizma bore. Ako treba braniti svoje ognjiste, svoju obitelj i svoje prijatelje, to je logican akt, no ici u ime nekakve nacije i drzave...... ne, hvala. Tko ce mi reci hvala kada se budem vucao u kolicima bez obadvije noge koje sam izgubio radi jedne rijeci koja se zove Bosna ili Hrvatska, Srbija itd...... zivot je svestran i ima toliko drugih stvari pored pozivanja u rat. Bolje je graditi nego rusiti. Stvar je takva kakva jest, RS je homogena, jer su Bosnjaci i sami krivi za to, jer se ne zele vracati kao ni Hrvati pa eto vi pozivajte u rat i krivite sve od A do Z........ no od rata nema nista. Ljudi su se dobrovoljno javljali u rat u Vijetnamu pa evo i sad u Iraku. Mnogi idu i u Legiju stranaca...... to mogu samo ljudi koji su propali na svim poljima zivota ili su jednostavno retardirani.pasha078 wrote:Mostarac, ne lupaj gluposti. Šandorova ocjena je ispravna, da je za pametnog čovjeka svaki rat izgubljen, tada ili ljudi nikada ne bi ratovali ili su skoro svi ljudi na ovom svijetu, i sada i kroz istoriju, glupi, a eto, samo si ti pametan....mostarac wrote:prvo za pametnog covjeka svaki je rat izgubljen i izgubili smo svi. Neko vise neko manje i tom se da diskutovati.