Tek ces izvod iz RVP dobiti u novembru. S krajem mjeseca se stampaju izvodi i onda salju vlasnicima vrijednosnih papira (ako je bilo promjena, naravno).kone wrote:Ljudi sta da radim???Kupio sam dionice 03.ili 04.10.08,ali jos nista nisam dobio od registra vrijednosnih papira.Imam samo onaj nalog za kupovinu sto se dobije u brokerskoj kuci i ona uplatnica.
Nakon koliko dana se dobije potvrda o vlasnistvu iz registra vrijednosnih papira??
EDIT:Zar je tako tesko dati informaciju,jer vidim jako je puno likova vidjelo sta pise,a sve oni sto pucaju referate "sta i kako",a kad se postavi ovako banalno pitanje,niko nijedne
Ulaganje na burzu za početnike
Moderator: anex
-
SA 071
#201 Re: Ulaganje na burzu za početnike
-
kone
#202 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Hvala prijatelju na informaciji.Vec sam se bio zabrinuo.Pomislio sam da necu valjda morati ganjati ove iz Eurohausa i propitivati sta i kako,jer prijatelj koji je kupio dionice jos prije godinu ili dvije kaze da je on dobio za nekih desetak dana izvod iz RVP,a kod mene proslo skoro 20.Hvala jos jednom na informaciji,spasio si me bezvezne sekirancije 
-
walkabout
#203 Re: Ulaganje na burzu za početnike
niko o ulaganjima ovijeh dana 
-
omar little
#204 Re: Ulaganje na burzu za početnike
walkabout wrote:niko o ulaganjima ovijeh dana
ja sam skoro mislila 'vako nesto komentirat', al' reko' haj' necu...
- ahuseino
#205 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Nije danas pochetnicima ulagat'...walkabout wrote:niko o ulaganjima ovijeh dana
-
walkabout
#206 Re: Ulaganje na burzu za početnike
osim Obame...
nego, zvao Nurko, htjeo je da moli zapomoc...Mensura mu zashtekala tolko para ispod jastuka, svi vire sveznjevi i nemere da spava ko coek, kad god se okrene udari nosom u $$$ a i zhulja ga ispod rebara ...
dje bi bilo najbolje se rjeshit ovije para da se coek more naspavat vishe...susjed Fako kaje da su sade banke najizvjesnije...
...a njegova Faketa sve bi dala
za automejkere, svidjaju joj se ona nova kola crvene boje...
i Mensura pita, cula za neku portfotelju...kad more Nurkinica da ima hoce i ona da kupi i pita u kojem salonu namjeshtaja se ima kupit...
ni Nurki nije jasno sto se oni metuzalemi sa vrha mahale bune shto im je penzijoni fond prepolovit...svakako im je vrijeme umirat...
Nurku isto kopka...jel istina ako si hasharijast pa potroshish para posudjujuch raji da ce ti jaran Vlada pomoc da sanirash svoje dugove jusing taks pejers tojes sviju naske...
I, uz molbu da nehajete sta Mahala prica dace sve biti duplo jeftinije ugodinu, Nurko se zafaljiva za svaki savjet i moli da izvrsite svoju patrijotsku duznos...troshite, troshite, troshite ili po naski, shop til ju drop...
nego, zvao Nurko, htjeo je da moli zapomoc...Mensura mu zashtekala tolko para ispod jastuka, svi vire sveznjevi i nemere da spava ko coek, kad god se okrene udari nosom u $$$ a i zhulja ga ispod rebara ...
dje bi bilo najbolje se rjeshit ovije para da se coek more naspavat vishe...susjed Fako kaje da su sade banke najizvjesnije...
i Mensura pita, cula za neku portfotelju...kad more Nurkinica da ima hoce i ona da kupi i pita u kojem salonu namjeshtaja se ima kupit...
ni Nurki nije jasno sto se oni metuzalemi sa vrha mahale bune shto im je penzijoni fond prepolovit...svakako im je vrijeme umirat...
Nurku isto kopka...jel istina ako si hasharijast pa potroshish para posudjujuch raji da ce ti jaran Vlada pomoc da sanirash svoje dugove jusing taks pejers tojes sviju naske...
I, uz molbu da nehajete sta Mahala prica dace sve biti duplo jeftinije ugodinu, Nurko se zafaljiva za svaki savjet i moli da izvrsite svoju patrijotsku duznos...troshite, troshite, troshite ili po naski, shop til ju drop...
-
walkabout
#207 Re: Ulaganje na burzu za početnike
evo nesto, ponajvishe za ekonomiste...
pogled "odozgo" jednog neamerickog (ali ne i neprijateljskog
) oka...
posebna paznja posvecena vezi inflacija-bondovi, izdvajam recenicu:
"If inflation is not really dead but just resting, or rather battered and comatose, we better watch out because bonds are being issued hand over fist."
http://business.smh.com.au/business/mar ... ntentSwap1
pogled "odozgo" jednog neamerickog (ali ne i neprijateljskog
posebna paznja posvecena vezi inflacija-bondovi, izdvajam recenicu:
"If inflation is not really dead but just resting, or rather battered and comatose, we better watch out because bonds are being issued hand over fist."
http://business.smh.com.au/business/mar ... ntentSwap1
-
walkabout
#208 Re: Ulaganje na burzu za početnike
moro sam
---------------------
... I don't know anyone who wouldn't have loved to have met 'Future Boy' in early October 2007. But if you did, would you have bet on his advice if he had told you that
:
- After peaking at 7.25% in March 2008, Aussie interest rates will be cut by over 40% to 4.25% in less than 9 months
-The S&P 200 industrials will drop by 60% (peak to trough)
- Rio Tinto will be trading on a P/E of three times earnings
- Cowboy analysts will go from predicting an oil price of US$200 to an oil price of US$25
- Lehman Brothers will cease to exist
- The US will spend around $1 trillion to keep its economy from imploding
- The economies of Iceland, Ukraine, Hungary, Serbia and Pakistan will either break or require international crisis assistance to stop them from breaking
- China will cut rates and introduce a stimulus package
- Governments will create policy on the fly: short-selling bans, government guarantees for banks, massive company bailouts and part-privatisations
- Australia will get a new 'richest man', who will subsequently lose approximately $9 billion on paper
- Home loans issued to 'Billy Bob' and 'Mary Jo' in Florida will derail the commodities super cycle in China and the BHP/RIO mega merger
----------------
dje onaj shto zna o Nostradamusu
---------------------
... I don't know anyone who wouldn't have loved to have met 'Future Boy' in early October 2007. But if you did, would you have bet on his advice if he had told you that
- After peaking at 7.25% in March 2008, Aussie interest rates will be cut by over 40% to 4.25% in less than 9 months
-The S&P 200 industrials will drop by 60% (peak to trough)
- Rio Tinto will be trading on a P/E of three times earnings
- Cowboy analysts will go from predicting an oil price of US$200 to an oil price of US$25
- Lehman Brothers will cease to exist
- The US will spend around $1 trillion to keep its economy from imploding
- The economies of Iceland, Ukraine, Hungary, Serbia and Pakistan will either break or require international crisis assistance to stop them from breaking
- China will cut rates and introduce a stimulus package
- Governments will create policy on the fly: short-selling bans, government guarantees for banks, massive company bailouts and part-privatisations
- Australia will get a new 'richest man', who will subsequently lose approximately $9 billion on paper
- Home loans issued to 'Billy Bob' and 'Mary Jo' in Florida will derail the commodities super cycle in China and the BHP/RIO mega merger
----------------
dje onaj shto zna o Nostradamusu
-
RtrnOfSalisbury
#209 Re: Ulaganje na burzu za početnike
neki dan sam gledo tv o tijem ulaganjima pa imam savjet za pocetnike. u sa studiju su bili gosti: jedan bogme profesor iz po svoj prilici prijateljskog sandzaka, u odijelu i neki potanak sat na ruci, haman pa zlatni a skole je zavrsio vise neg Anstajn, prof. dr. mag. doc. nije moglo stati na ekran, ebote pa studiro je dva fakulteta odjednom i to skraceno, drugi gost je bio nesta mladji ali isto u odijelu i nako pametan brate, sve sto ovaj prvi rece on doda: jeste tako je i jos i vise.
prof. vodi neki fond u sa i potanko je objasnjavo kako onaj ko je ulozio sedamdesete 1000 dm sad ima sto puta vise, kako su sve krize prolazne, kako njihov fond ne ulaze u bilo koju firmu vise od 5% jer se tako osigurava od propasti a ovaj drugi malo-pa-malo dovikne; jeste tako je. uglavnom pojint je da onaj ko ne zna nista o tome nek ode u njihov fond u nekoj ulici u sa i prepusti upravljanje parama ekspertima i da gleda kako trava raste pa poslije nekoliko desetaka godina samo dodje po pare. ta faza predbogatstva malo i kosta: dvije stoje prvi put a onda svaki mjesec kolko ko moze ali mescini ispod 50 marke nebi trebalo ici ali vise je dozvoljeno. zvuci primamljivo i omamljivo
prof. vodi neki fond u sa i potanko je objasnjavo kako onaj ko je ulozio sedamdesete 1000 dm sad ima sto puta vise, kako su sve krize prolazne, kako njihov fond ne ulaze u bilo koju firmu vise od 5% jer se tako osigurava od propasti a ovaj drugi malo-pa-malo dovikne; jeste tako je. uglavnom pojint je da onaj ko ne zna nista o tome nek ode u njihov fond u nekoj ulici u sa i prepusti upravljanje parama ekspertima i da gleda kako trava raste pa poslije nekoliko desetaka godina samo dodje po pare. ta faza predbogatstva malo i kosta: dvije stoje prvi put a onda svaki mjesec kolko ko moze ali mescini ispod 50 marke nebi trebalo ici ali vise je dozvoljeno. zvuci primamljivo i omamljivo
- ahuseino
#210 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Lijepo je vidjeti da se svjetski standardi ulaganja usvajaju i u matici...
Nego koliko je kod njih litar magle?
Nego koliko je kod njih litar magle?
-
walkabout
#211 Re: Ulaganje na burzu za početnike
samo ce protec dosta vode Miljackom dok se ne dostigne nivo:
Bernard Madoff - $71 000 000 000 fraud (za neupucene, ovo je onaj sto su ga izabrali da im bude jedno vrijeme shef na Wall Street-u
)

Bernard Madoff - $71 000 000 000 fraud (za neupucene, ovo je onaj sto su ga izabrali da im bude jedno vrijeme shef na Wall Street-u
- nuernberg
#212 Re: Ulaganje na burzu za početnike
posto sam novi na ovome podrucju ... zanima me par pojmova!!!
Sta znaci
Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije(EBITDA)
Hvala unaprijed...
Sta znaci
Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije(EBITDA)
Hvala unaprijed...
-
nonca
#213 Re: Ulaganje na burzu za početnike
zarada iz poslovanja, ali prije odbijanja troskova kamata(troskovi finansiranja tudjim kapitalom), otpisivanja na masine i nepokretnu imovinu i sl....
uglavnom, EBITDA ti je bitan kad usporedjujes firme iste branse, ali iz razlicitih drzava, jer imaju razlicite zakonske stope za amortizaciju, kao i razlicito visoke poreze na dobit.
eh kad od EBIT odbijes poreze,kamata i amortizaciju,dolazis do cistog profita.
uglavnom, EBITDA ti je bitan kad usporedjujes firme iste branse, ali iz razlicitih drzava, jer imaju razlicite zakonske stope za amortizaciju, kao i razlicito visoke poreze na dobit.
- nuernberg
#214 Re: Ulaganje na burzu za početnike
nonca wrote:zarada iz poslovanja, ali prije odbijanja troskova kamata(troskovi finansiranja tudjim kapitalom), otpisivanja na masine i nepokretnu imovinu i sl....
Sta znace ova dva pojma...
deprecijacije i amortizacij
-
panzer
#215 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Ko je ova šefica:
http://www.ordering1.us/bloombergbooks/ ... hp?pid=334
Jasmina Hasanhodžić? Ima poprilično dobar rejting.
Ali će naši po starom dobrom običaju reći da nije ni blizu interesantna kao Gaši ćelo i ostali akademici.
Ali će naši po starom dobrom običaju reći da nije ni blizu interesantna kao Gaši ćelo i ostali akademici.
- ahuseino
#216 Re: Ulaganje na burzu za početnike
panzer wrote:Ko je ova šefica:
Kakava ba MIT, ko da je to neka dobra shkola... ili Yale...
Prosjek joj bio samo 3.96/4.00... nije ni 3.97...
Sarajevski Univerzitet Kriminala je puno tezi. Sada su uveli i praktichnu nastavu u teflonskim rukavicam.
- Prezioso
#217 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Preko noci se na berzi neces obogatiti osim ako nisi vidovit.
Obicno da bi se zaradilo na dionicama (MOŽDA) potrebno je da se odrekneš novca koji si uložio bar na tri godine. Detaljno sve imaš opisano u knjizi:
Peik von Bestenbostel; Adrian Dunskus; Markus Gärtner; Peter Solfrank - Dionice i burze - Savjeti za dionicko i burzovno poslovanje,
Obicno da bi se zaradilo na dionicama (MOŽDA) potrebno je da se odrekneš novca koji si uložio bar na tri godine. Detaljno sve imaš opisano u knjizi:
Peik von Bestenbostel; Adrian Dunskus; Markus Gärtner; Peter Solfrank - Dionice i burze - Savjeti za dionicko i burzovno poslovanje,
- edin_kovachi
#218 Re: Ulaganje na burzu za početnike
zdravo ja sam pocetnik i nerazumijem se bas u berzu i te prilike..Zelio bih da pitam gdje je najbolje ulagati(dugorocno) jeli ENERGOPETROL D.D. dobra investicija???
-
BiH_mladi
#219 Re: Ulaganje na burzu za početnike
mozes se oko toga nacitati ovdje:
http://www.bihforum.com/showthread.php? ... post549809
http://www.bihforum.com/showthread.php? ... post549809
-
bogy
#220 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Otvara se nova Web stranica, nešto kao Google, Yahoo i sl.
Intenzivno upisuju nove članove koji prilikom registracije dobivaju 250 dionica. Upis je besplatan i jednostavan.
Zamisli da imaš 250 dionica Google-a koje si dobio samo za prijavu na njihov mail kod početka njihovog rada kad su bili nitko i ništa???!
Uglavnom koga zanima neka pogleda detaljnije na (http://www.me2everyone.com/downloads...%20Answers.pdf)
i prijavi se besplatno---- http://www.me2everyone.com/163548
Da li je ovo predobro da bi bilo istinito?Pročitajte, promislite, komentirajte
Intenzivno upisuju nove članove koji prilikom registracije dobivaju 250 dionica. Upis je besplatan i jednostavan.
Zamisli da imaš 250 dionica Google-a koje si dobio samo za prijavu na njihov mail kod početka njihovog rada kad su bili nitko i ništa???!
Uglavnom koga zanima neka pogleda detaljnije na (http://www.me2everyone.com/downloads...%20Answers.pdf)
- Murat Sabanovic
#221 Re: Ulaganje na burzu za početnike
zlato,srebro,riza, voda,litium....edin_kovachi wrote:zdravo ja sam pocetnik i nerazumijem se bas u berzu i te prilike..Zelio bih da pitam gdje je najbolje ulagati(dugorocno) jeli ENERGOPETROL D.D. dobra investicija???
ako imas love na banci,sve dizi i kupuj zlato i srebro.zlato je samo za 6 mjeseci skocilo za 40 posto.
- nuernberg
#222 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Murat Sabanovic wrote:zlato,srebro,riza, voda,litium....edin_kovachi wrote:zdravo ja sam pocetnik i nerazumijem se bas u berzu i te prilike..Zelio bih da pitam gdje je najbolje ulagati(dugorocno) jeli ENERGOPETROL D.D. dobra investicija???
ako imas love na banci,sve dizi i kupuj zlato i srebro.zlato je samo za 6 mjeseci skocilo za 40 posto.
Hmm da li ce dalje zlato da skace vidjecemo
ali ima dosta atraktivnih dionica koje su jako jeftine ,naravno dugorocno zanimljive
Nazalost slijedim berzu u njemackoj i manje vise USA berzu ,tako da i nemam blage veze u BiH
Moj portofolio za sada ovako izgleda
Dugorocno:
Porsche (Auto)
Roth Und Rau (Solarna energija)
Spekulativno:
AIG(Osiguranje)
Infineon(chipovi)
Range Resource(nafta)
Caspian Oil(Gas i nafta)
Namjeravam Portofolio da prosirim:
Q-Cells(Solarna energija)
Gereral Elektrik
Nordex (vjetrenjace)
Ovo je moja misljenje i nije preporuka da kupite ili slicno
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#223 Re: Ulaganje na burzu za početnike
OK, ja imam isto pitanje?
Kako staviti nesto novca na berzu u Bosni, racuanjucu da zivim u Americi? Koji su uslovi i kako da to ucinim, ako je to izvodljivo uopste?
Kako staviti nesto novca na berzu u Bosni, racuanjucu da zivim u Americi? Koji su uslovi i kako da to ucinim, ako je to izvodljivo uopste?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#224 Re: Ulaganje na burzu za početnike
SCAM-puni oprezbogy wrote:Otvara se nova Web stranica, nešto kao Google, Yahoo i sl.
-
studentina1
#225 Re: Ulaganje na burzu za početnike
Ako imaš viška ,sad ga ubaci na SASE i nebrini.corolla02 wrote:OK, ja imam isto pitanje?
Kažu da će zarada biti ihahaj,samo dok ovo prođe.
Danas ja neko sniženje.
Eto para,SAMO KO ZNA