PVC prozori vs drvena stolarija

Post Reply

Koji prozor je bolji

a/ PVC
224
47%
b/ drveni prozor
193
41%
c/ danas je kisovit dan
58
12%

Total votes: 475

hurmasica

#201 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by hurmasica »

nisam ja rekla da je drvena stolarija losa, kao sto rekog kazu i da je puno zdravija sto sam i sama osjetila jer pvc stolarija predobro dihtuje pa se zimi stvara mnogo kondenza, sto je svakako jedan veliki minus za pVC. ali ja samo kazem da je meni licno mnog lakse ocistiti PVC nego drvene.
Filter

#202 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

hurmasica wrote:nisam ja rekla da je drvena stolarija losa, kao sto rekog kazu i da je puno zdravija sto sam i sama osjetila jer pvc stolarija predobro dihtuje pa se zimi stvara mnogo kondenza, sto je svakako jedan veliki minus za pVC. ali ja samo kazem da je meni licno mnog lakse ocistiti PVC nego drvene.
nije ti kondenz od dobrog dihtovanja, nego od loseg dihtovanja, kuhanja, vesa po radijatorima i ... otvori nekad prozore, da malo friske have udje...
holowey

#203 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

a kakva su misljenja o alu stolariji koja je presvucena pvc-om? nesto mi pvc sumnjiv sto se tice vitoperenja nakon par godina sunca pa razmisljam o ovoj alu varijanti...

ako neko moze dati neke savjete na sta da obratim paznju? broj komora profila koji odgovara nasem podneblju (40+ ljeti, -15 zimi)? dvoslojno ili troslojno staklo?
Nogatrans

#204 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Nogatrans »

Ugradio sam PVC stolariju u firmi za koju sam pitao Djonkoplastik. Prozori su marke Rehau. Sa montazom sam prezadovolja ,momci su odradili posao ua deset. Ako kome treba broj nek se javi na PM.
zonbirile

#205 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zonbirile »

holowey wrote:a kakva su misljenja o alu stolariji koja je presvucena pvc-om? nesto mi pvc sumnjiv sto se tice vitoperenja nakon par godina sunca pa razmisljam o ovoj alu varijanti...

ako neko moze dati neke savjete na sta da obratim paznju? broj komora profila koji odgovara nasem podneblju (40+ ljeti, -15 zimi)? dvoslojno ili troslojno staklo?
---------------------
očito ne shvataš,kolokvijalno znana PVC stolarija je stolarija od željeznih pocinčanih profila sa PVC zaštitom.Pišeš kao da je kostur od PVC-a. :-)
holowey

#206 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

zonbirile wrote:
holowey wrote:a kakva su misljenja o alu stolariji koja je presvucena pvc-om? nesto mi pvc sumnjiv sto se tice vitoperenja nakon par godina sunca pa razmisljam o ovoj alu varijanti...

---------------------
očito ne shvataš,kolokvijalno znana PVC stolarija je stolarija od željeznih pocinčanih profila sa PVC zaštitom.Pišeš kao da je kostur od PVC-a. :-)
ocito ti ne shvatas mene, ponudjena mi je pvc stolarija, na presjeku skarta koji sam pogledao se ne vidi nijedan drugi materijal osim plastike i ja to smatram pvc stolarijom...ne svidja mi se jer sam sumnjicav kako bi se to ponasalo nakon par godina konstantnog przenja (juzna strana)

ista firma nudi i alu stolariju s tim da imaju dvije verzije, jednu koja je samo farbana i drugu koja je presvucena pvc-om od 1mm...e mene zanima ova presvucena pvc-om (ok, znam da nije cisti alu, da je u pitanju legura, ali ne bih rekao ni da je pocincano zeljezo jer ima malu masu i prilicno je lagano za obradu)... ako je neko ugradjivao ovakvu alu stolariju presvucenu pvc-om, molio bih za licna iskustva
zonbirile

#207 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zonbirile »

holowey wrote:
zonbirile wrote:

---------------------
ocito ti ne shvatas mene, ponudjena mi je pvc stolarija, na presjeku skarta koji sam pogledao se ne vidi nijedan drugi materijal osim plastike i ja to smatram pvc stolarijom...ne svidja mi se jer sam sumnjicav kako bi se to ponasalo nakon par godina konstantnog przenja (juzna strana)

ista firma nudi i alu stolariju s tim da imaju dvije verzije, jednu koja je samo farbana i drugu koja je presvucena pvc-om od 1mm...e mene zanima ova presvucena pvc-om (ok, znam da nije cisti alu, da je u pitanju legura, ali ne bih rekao ni da je pocincano zeljezo jer ima malu masu i prilicno je lagano za obradu)... ako je neko ugradjivao ovakvu alu stolariju presvucenu pvc-om, molio bih za licna iskustva
-------------------------------------
nije majka karala sina Muju što je kockao,nego što se vadio.Ne postoji stolarija o kojoj pričaš,nisi dobro gledao presjek.
holowey

#208 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

zonbirile wrote:
holowey wrote:
zonbirile wrote: ---------------------

nije majka karala sina Muju što je kockao,nego što se vadio.Ne postoji stolarija o kojoj pričaš,nisi dobro gledao presjek.
ok, ako ti tako kazes...

ipak, ako ima neko drugi sa pravim iskustvom sa ovakvom stolarijom, volio bih misljenja...
Shimano

#209 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Shimano »

jaaaaaa wrote:E samo da kažem da se ne slažem sa tobom nikako.Meni je Elox radio prije 3 godine kompletnu stolariju u kući i ja sam prezadovoljna, gubitak toplote mi je smanjen, buka mi se manje čuje, i još uvjek nemam nikakvih problema.Što se tiče ugradnje, mislim da je ona uračunata u cijenu, jer ja nisam ništa plaćala dodatno.
:shock:

Nevidim oko cega ti imas da se slazes sa mojim misljenjem ja sam napisao moje licno iskustvo sa ovom firmom za lfirmu ELOX, njihovu stolariju i uslugu da svi ovde procitaju kako nebi nasjeli na isti fazon na koji sam ja nasjeo, sto se tice tebe interesantno je da ti imas samo jedan post i to da bi komentirala na moj post.Evo ukoliko branis interese ELOX-a oni imaju moje podatke u firmi od proljetos tj. kad sam napisao ovj prvi post zvao sam ih bezbroj puta, znaci znaju ko ovo pise i koliko sam se puta zalio, oni su mi dali milion razloga kao fol nemogu da dodju mada su bili obavezni jer su mi i garanciju naplatiti, znate kako to ide uslove vas da oni ugrade stolariju ili u protivnom nema nista od garancije, eto u mom slucaju i to sam ispostovao sad nemam ni stolariju kako treba ni garanciju a u ovoj drzavi nemas kome da se zalis. I da je bilo kojim slucajem njihova tvrdnja bila tacna da nisu mogli da dodju zimus a trebali su jer fol nisu imali ljudi sta ih je sprijecilo da evo neko se pojavi za sve ove mjesece proljeca i ljeta ja sam prestao da zovem a oni nisu nasli shodno da poprave sta su zajebali, evo jedan od kolaga sa foruma tvrdi da se sve moglo dostelovati u tom slucaju znaci da Elox jednostavno nije htio da ispunin svoj dio obaveze a naplatili su...

Toliko o "MOME" licnom iskustvu, ko je imao bolje cestitam..
kamikazo

#210 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by kamikazo »

holowey wrote:
zonbirile wrote:

---------------------

E u taj presjek koji si vidio ubacuje se čelicni profil ... Da razjasnimo pvc profil i celicni profil za njega ne dolaze zajedno nego se prvo odsjece PVC profil a nakon toga se u njega ubaci ojačanje ... Iako ima fabrika koje ne ubacuju ojacanja nikako sto je opasna prevara ....
holowey

#211 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

kamikazo wrote:
holowey wrote:
zonbirile wrote: ---------------------

E u taj presjek koji si vidio ubacuje se čelicni profil ... Da razjasnimo pvc profil i celicni profil za njega ne dolaze zajedno nego se prvo odsjece PVC profil a nakon toga se u njega ubaci ojačanje ... Iako ima fabrika koje ne ubacuju ojacanja nikako sto je opasna prevara ....
hvala na informaciji...
to sto zonbrile spominje je vjerovatno ovo sa slike gdje se fino vidi celicni profil
Image

meni je ponudjena pvc varijanta bez tog celicnog profila ali sa vecim brojem manjih komora, nesto poput ovoga
Image

sumnjicav sam po pitanju plastike pa sam gledao i alu varijante, jednu koja je samo farbana i drugu koja je plastificirana... na oko mi se vise svidja plastificirana varijanta ali kako do sada imam iskustvo samo sa drvenom stolarijom, interesuje me izdrzljivost, ponasanje toplo/hladno, mogucnost kondenza i slicno... svako svog konja hvali pa mi tako trgovci sve najbolje kazu a cifra je poprilicna pa da ne bude poslije hvatanja za glavu, cijenio bih prakticne informacije od ljudi koji su ugradjivali ovakvu alu stolariju...
zonbirile

#212 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zonbirile »

ne kontam kako bi prozor od same,"čiste" plastike izdržao i nosio duplo staklo,okove i sl.
Filter

#213 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

zonbirile wrote:ne kontam kako bi prozor od same,"čiste" plastike izdržao i nosio duplo staklo,okove i sl.
ne nosi na duge staze.
imas takvih prozora i ako je suncana strana za par godina se izvitopere.
ebga, love u mutnom...
zonbirile

#214 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zonbirile »

Filter wrote:
zonbirile wrote:ne kontam kako bi prozor od same,"čiste" plastike izdržao i nosio duplo staklo,okove i sl.
ne nosi na duge staze.
imas takvih prozora i ako je suncana strana za par godina se izvitopere.
ebga, love u mutnom...
-----------------
daj ba o čemu pričate gluposti.PVC prozor je samo presvlaka radi održavanja i trajanja,konstrukcija mora biti metalna.E svašta na forumu.
Filter

#215 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

zonbirile wrote: -----------------
daj ba o čemu pričate gluposti.PVC prozor je samo presvlaka radi održavanja i trajanja,konstrukcija mora biti metalna.E svašta na forumu.
nemam nikakve koristi da petljam i lazem
i sam imam ugradjene pvc prozore i znam kako izgleda profil, sa celicnim ojacanjem.

medjutim vidio sam kod prijatelja kako izgleda prozor bez tog ojacanja.
gdje je uzeo i ko mu je radio, vise se ne mogu sjetiti.
neki

#216 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by neki »

holowey wrote:
zonbirile wrote:
holowey wrote:

ok, ako ti tako kazes...

ipak, ako ima neko drugi sa pravim iskustvom sa ovakvom stolarijom, volio bih misljenja...
Ako ces uzimati alu bravariju pazi da bude sa prekinutim termickim mostom, dzaba i sve komore i troslojna stakla ako nema prekida jer metal lako prenosi toplotu
zonbirile

#217 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by zonbirile »

Filter wrote:
i sam imam ugradjene pvc prozore i znam kako izgleda profil, sa celicnim ojacanjem.

--------------------
daj ba čovječe ne vadi se nebulozama,znaš li koja bi to morala biti plastika-vanplanetarna.Kako samo okovi čuvaju krilo,koje je sa duplim staklom,još kada se otvori,znaš li koje su to sile
Filter

#218 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

zonbirile wrote:
Filter wrote:

--------------------
daj ba čovječe ne vadi se nebulozama,znaš li koja bi to morala biti plastika-vanplanetarna.Kako samo okovi čuvaju krilo,koje je sa duplim staklom,još kada se otvori,znaš li koje su to sile
ebga majstore... i sefa i stanicu...
holowey

#219 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by holowey »

neki wrote:
holowey wrote:
zonbirile wrote: -------------------------------------
ok, ako ti tako kazes...

Ako ces uzimati alu bravariju pazi da bude sa prekinutim termickim mostom, dzaba i sve komore i troslojna stakla ako nema prekida jer metal lako prenosi toplotu
ovo je odlican savjet, tnx man :thumbup:
respo

#220 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by respo »

Filter wrote: nije ti kondenz od dobrog dihtovanja, nego od loseg dihtovanja, kuhanja, vesa po radijatorima i ... otvori nekad prozore, da malo friske have udje...
:-)
nije ti kondenz od dobrog nego od loseg
otvori nekad da malo friske have udje
nisi lli u ovoj recenici sam sebe pobio?
znas li od cega se stvara kondenz?
ajd procitaj ponovo sve ce ti biti jasno
Filter

#221 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Filter »

respo wrote:
Filter wrote: nije ti kondenz od dobrog dihtovanja, nego od loseg dihtovanja, kuhanja, vesa po radijatorima i ... otvori nekad prozore, da malo friske have udje...
:-)
nije ti kondenz od dobrog nego od loseg
otvori nekad da malo friske have udje
nisi lli u ovoj recenici sam sebe pobio?
znas li od cega se stvara kondenz?
ajd procitaj ponovo sve ce ti biti jasno

hmm.... ako izjednacis lose dihtovanje sa provjetravanjem, onda jesam

kondenz nastaje kad je lose uradjen prekid termickog mosta, kad imas lose dihtovanje stolarije, slabog grijanja i kad ne provjetravas prostoriju. to su osnovni razlozi za pojavu kondenza
trica-fr

#222 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by trica-fr »

Hajde, neka mi neko pomogne.
Interesuju me vanjske drvene roletne ili grilje (imam drvene dosta
kvalitetne prozore sa dva stakla) . Gdje se to moze naruciti?

Takodje, interesuje me kako mogu poboljsati zvucnu izolaciju postojecih
prozora.
hvala
LieToMe

#223 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by LieToMe »

E ovako, mislili smo ustakliti balkon tj lodju (zatvoren je sa 3 strane mi bi sad samo siber prozore da nam ne ulazi voda i snijeg) prije ovih kisa (koje su vec pocele) ali nas se plan prolongirao zbog jednog "problemcica"... Naime, vec smo bili dogovorili sve sa jednom firmom, dosli izmjerili, napravili predracun ali se nakon toga "provuklo" kroz pricu kako oni ne rade zavrsne radove :? OK, sta stmatrate zavrsnim radovima: pa znate gospodjo kad mi stavimo prozore i popunimo purpjenom izvjesne rupice onda treba zidar da to fino dovrsi. Gdje da nadjam zidara koji ce se penjati na 12ti sprat i visiti sa balkona??? Jos bolje pitanje, sto da uopste trazim zidara kad njima dajem 2500 KMova da urade posao???
Pitanje: ima li ijedna firma u ovom kisnom sarajevu koja ce mi ustakliti balkon a da uradi posao do kraja kako treba??? Ili cu na kraju ipak morati traziti zidara :roll: Hvala na odgovorima unaprijed.
Mr. Brightside

#224 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by Mr. Brightside »

LieToMe wrote:E ovako, mislili smo ustakliti balkon tj lodju (zatvoren je sa 3 strane mi bi sad samo siber prozore da nam ne ulazi voda i snijeg) prije ovih kisa (koje su vec pocele) ali nas se plan prolongirao zbog jednog "problemcica"... Naime, vec smo bili dogovorili sve sa jednom firmom, dosli izmjerili, napravili predracun ali se nakon toga "provuklo" kroz pricu kako oni ne rade zavrsne radove :? OK, sta stmatrate zavrsnim radovima: pa znate gospodjo kad mi stavimo prozore i popunimo purpjenom izvjesne rupice onda treba zidar da to fino dovrsi. Gdje da nadjam zidara koji ce se penjati na 12ti sprat i visiti sa balkona??? Jos bolje pitanje, sto da uopste trazim zidara kad njima dajem 2500 KMova da urade posao???
Pitanje: ima li ijedna firma u ovom kisnom sarajevu koja ce mi ustakliti balkon a da uradi posao do kraja kako treba??? Ili cu na kraju ipak morati traziti zidara :roll: Hvala na odgovorima unaprijed.
ipak ces morati trazit majstora :)
ta firma nije duzna da radi fine radove, njihovo je samo da ugrade stolariju :D
LieToMe

#225 Re: PVC prozori vs drvena stolarija

Post by LieToMe »

armin.i.am wrote:
LieToMe wrote:E ovako, mislili smo ustakliti balkon tj lodju (zatvoren je sa 3 strane mi bi sad samo siber prozore da nam ne ulazi voda i snijeg) prije ovih kisa (koje su vec pocele) ali nas se plan prolongirao zbog jednog "problemcica"... Naime, vec smo bili dogovorili sve sa jednom firmom, dosli izmjerili, napravili predracun ali se nakon toga "provuklo" kroz pricu kako oni ne rade zavrsne radove :? OK, sta stmatrate zavrsnim radovima: pa znate gospodjo kad mi stavimo prozore i popunimo purpjenom izvjesne rupice onda treba zidar da to fino dovrsi. Gdje da nadjam zidara koji ce se penjati na 12ti sprat i visiti sa balkona??? Jos bolje pitanje, sto da uopste trazim zidara kad njima dajem 2500 KMova da urade posao???
ipak ces morati trazit majstora :)
ta firma nije duzna da radi fine radove, njihovo je samo da ugrade stolariju :D
Ok ja sam pitala zna li iko firmu koja radi sve u paketu, znaci da postave prozore i sve fino dovedu u normalno stanje? Tnx anyway na odgovoru. Malo mi je teze naci majstora posebno narocito sad kad krenu kise a meni je svaki dan bitan.
Post Reply