Pogresno postavljas stvari, namjerno ili slucajno neka procjene drugi. Ne postajes siit automatski pri ovim stvarima. Nego:underwater wrote:nemampojma0 wrote:Kakve su vam ovo nebulozne podjele tarikata na sunitske i siitske?Ne bih nasao za potrebno odgovoriti na ovu glisturinu od upisa (obzirom da se nisi udostojio odgovoriti na moj upit zasto jeresom proglasavas citav jedan tarikat) da isti ne sadzi citav niz lazi i neistina.Opetja033 wrote:Nebulozne podjele? Molim te navedi mi primjer naksibendije, mevlevije, kadirije, sazilije ili sejha/pripadnika bilo kojeg drugog veceg tarikata u sunitskom svijetu koji smatra da Ebu Bekr, Omer i Osman r.a. nisu pravedne halife? Koji proklinje ashabe? Medju naksibendijama a vjerovatno i medju kaderijama ces naci pripadnike sve ijednog ehlu sunnetskog mezheba. Mozes li medju naksibendijama naci ijednog pripadnika dzaferijske, zejdijske pravne skole ili sljedbenika ismailijskog pravca? Neces naci.nemampojma0 wrote:Kakve su vam ovo nebulozne podjele tarikata na sunitske i siitske? Svi tarikati pocivaju na Kur'anu Časnom i Poslanikovom a.s. sunetu,a preneseni su preko ehlibejtskih Imama,jer ko je od njih bolje poznavao Kur'an i Sunet.E sad je drugo pitanje sto se danas Poslanikove unuke,od strane tzv sunija,ne postuje kako dolikuje i ne cuva se uspomena na njih i ne primjenjuje ono sto su prenijeli od naseg Resulullaha,dok kod siita imaju mjesto koje im pripada,pa se tarikati guraju pod siizam. BTW i naksibendije se vezu za Poslanika a.s. preko hz.Alija i to je zlatna silsila,a ona preko Ebu Bekra se zove srebrna.
Sa druge strane imas recimo jedan poprilicno veliki tarikat - Nimetullahi - ciji su pripadnici gotovo iskljucivo sije imamije. Ima jos primjera.
Dakle podjela na ehlu sunnetske i sitske tarikata je CINJENICA a ne nebuloza.
Ja sam prvi koji je skrenuo paznju upravo na to da i dio naksibendija svoj lanac veze za Imama Alija r.a.
U siizmu casni ehlul bejt NEMA mjesto koje im pripada jer su siti pretjerali u "ljubavi" prema Poslanikovoj (a.s.) Casnoj Porodici. Ili i ti mozda pripisujes nepogrijesivost imamima ehlul bejta?
Navedi mi jednog sejha gore pomenutih tarikata koji ne priznaje hilafet prve trojice casnih halifa?
Ja se mogu sa tobom sloziti da je pod uticajem ekstremnog selefizma prisutna pojava da se iskazivanje ljubavi ili casti Poslanikovoj (a.s.) porodici odmah promatra sa sumnjom i kao prositski stav. Ali to je greska nas pripadnika ehlul sunneta jer smo to dozvolili. Generacija selefa (na koju se pozivaju sve selefije) nije bila takva. Ehlul Bejt ima visoko mjesto u ehlul sunnetu, ne samo u tarikatima i velika je steta sto ovakvim postupcima zapravo idemo na mlin sitskom ekstremnom i neosnovanom pogledu na Ehlul Bejt.
Da sumiram:
1) ne mozes tvrditi da kod sija Ehlul Bejt zauzima mjesto koje im pripada jer automatski ne mozes biti pripadnik ehlul sunneta a i samim tim NE MOZES biti pripadnik nijednog od tarikata koje sam pomenuo gore. Jer samim tim direktno negiras hilafet trojice od cetverice pravednih halifa i omalovazavas vecinu ashaba. Ako ja grijesim, ti slobodno navedi izjavu jednog jedinog sejha/pripadnika gore navedenih tarikata u kojoj on negira hilafet prve trojice halifa.
2) indirektno tvrdis nepovezivo: da i kod sija i kod sufija Ehlul Bejt ima status koji zasluzuju. Sto je samo po sebi kontradiktorno i nemoguce. Kod sufija preovladava ljubav, postovanje i odanost prema Ehlul Bejtu. Medjutim za razliku od sija oni imame Ehlul Bejta ne smatraju nepogrijesivim niti smatraju da su imami Ehlul Bejta imali pravo na hilafet. Dakle poredis neuporedivo.
3) Ne postoji NIJEDAN tarikat u cijem lancu se nalazi svih 12 imama Ehlul Bejta. Niti cinjenica da su u lancima svih tarikata prisutni neki od imama Ehlul Bejta ne znaci da tarikati (dervisi) prihvataju sitsko (ekstremisticko) tumacenje uloge Ehlul Bejta i njihovih imama. U tom slucaju bi i hanefijski mezheb bio sitski jer je opcepoznata cinjenica da je Imam Dzafer r.a. bio ucitelj Imama Ebu Hanife r.a.
4) Ne mozes biti pripadnik nijednog od tarikata koje sam gore pomenuo (naksibendijski, mevlevijski, kadirijski, sazilijski, i jos mnogih - da pomenem samo one najvece i najbitnije) a istovremeno i smatrati prvu trojicu pravednih halifa nelegitimnim. Samom tom cinjenicom pravis podjelu na ehlul sunnetske i sitske tarikate.
Po ovome sto si napisao, da insan ne bi bio siit:
-mora vjerovat hulefai-rashidin da su pravovjerni
-ne smije vjerovat da su imami bili nepogresivi
-ne smije previse voljet Ehlul-bejt
-ne smije tvrdit da je Ehlul-bejt imao pravo na halifat
Sve si to ti (doslovice tako) napisao a sve su to lazi i neistine.
Ne ovjeravas ti nikom potvrdu da je ovo ili ono, niti mozes siliti ljude da se poredaju u kategorije kako ih ti vidis ili kako te neko (pogresno) naucio.
Volio bih da znam kako ovo sve mozes dokazati ili bar argumentirati (osim ako ne klemas da si evlija osobno)
1) da bi pripadao Ehlu Sunnetu moras vjerovati u pravovjernost prve cetverice halifa. Pa covjece je li ti imas neke skrivene namjere pa diskutujes o ovome ili si zaista tolika neznalica? O ovome postoji koncenzus medju svim muslimanima, ukljucujuci i siite.
2) po akaidu ehlu sunneta (po svim akaidskim pravcima ehlu sunnetu, ukljucujuci maturidijski i esarijski a samo ta dva pravca slijedi vise od 90% sunnija) SAMO su poslanici bezgrijesni. Ni ashabi ni imami Ehlul Bejta nisu bezgrijesni. Ko bezgrijesnost (a pogotovo nepogrijesivost - to su dva razlicita pojma) pripisuje bilo kome osim Bozijim poslanicima - taj ne pripada Ehlu Sunnetu. Vecina pripadnika Ehlu Sunneta cak izbjegava pripisivanje nepogrijesivosti i Bozijim Poslanicima.
3) i 4) mozes ti voljeti Ehlul Bejt koliko hoces. Mozes cak smatrati da je Imam Ali r.a. trebao biti prvi halifa, mozes cak smatrati i da je imao prednost nad Ebu Bekrom r.a. U "mainstreem" sunizmu ovo nije problematicno, problematicno je kod selefija. Medjutim ogroman je korak od tog misljenja pa do tvrdnje da vodstvo Ummeta pripada Ehlul Bejtu. I da su uz to oni jos i bezgrijesni.
Ovo su opcepoznate stvari o kojima ne treba raspravljati. U suprotnom te molim da izneses misljenje jednog jedinog sejha ili pripadnika nekog od tarikata koje sam naveo a koji smatra da:
1) vodstvo Ummeta pripada Ehlul Bejtu
2) da je hilafet uzurpiran od strane prve trojice casnih halifa, da je Allah dz.s. zadovoljan sa njima.
3) da se bilo ko osim Bozijih poslanika smatra bezgrijesnim.
Fakat sam promasio to tvoje pitanje o Bektasijama. Evo odgovora:
1) Promoviranje njihove verzije trojstva (Haqq-Muhammed-Ali)
2) Smatranje konzumiranja alkohola dozvoljenim
3) Vrlo liberalan pogled na Ramazan. Vecina ih ne posti.
Tacka broj 3 direktno izvodi iz vjere jer je post jedan od pet postulata Islama. Smatrati kako post nije obavezan izvodi osobu iz vjere. Ne, ne tvrdim da osobe koje ne poste nisu muslimani - jesu naravno. Jedno je ne postiti a nesto sasvim drugo je negirati duznost posta. Negiranje nekog od pet postulata Islama izvodi iz vjere - i tu postoji apsolutni koncenzus medju svim muslimanima (ukljucujuci i sije).
asurbanipal - iako si ovo vjerovatno kopirao sa neke stranice, ipak odlicno.
Otisli smo u off topic ali morao sam reagovati na tezu koja se neofirno ovdje promovise o tome da su siizam i sufizam maltene isti. Sto je nonsens. Sve ijedan sufijski sejh, autoritet iz klasicnog doba Islama - ima potpuno isti pogled na historiju Islama i na akaid kao bilo koji klasicni ehlu sunnetski ucenjak (medju klasicne ne spada Ibn Teymiyye). Nijedan sufijski sejh ili autoritet ne smatra, recimo, prvu trojicu casnih halifa uzurpatorima. Naprotiv. Stavovi sufijskih sejhova po tom pitanju su identicni sa stavovima ostatka ehlu sunnetske uleme. I isto tako u osudama naspram onih koji smatraju suprotno.