Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Opetja033

#201 Re: Tekije

Post by Opetja033 »

underwater wrote:
nemampojma0 wrote:Kakve su vam ovo nebulozne podjele tarikata na sunitske i siitske?
Opetja033 wrote:
nemampojma0 wrote:Kakve su vam ovo nebulozne podjele tarikata na sunitske i siitske? Svi tarikati pocivaju na Kur'anu Časnom i Poslanikovom a.s. sunetu,a preneseni su preko ehlibejtskih Imama,jer ko je od njih bolje poznavao Kur'an i Sunet.E sad je drugo pitanje sto se danas Poslanikove unuke,od strane tzv sunija,ne postuje kako dolikuje i ne cuva se uspomena na njih i ne primjenjuje ono sto su prenijeli od naseg Resulullaha,dok kod siita imaju mjesto koje im pripada,pa se tarikati guraju pod siizam. BTW i naksibendije se vezu za Poslanika a.s. preko hz.Alija i to je zlatna silsila,a ona preko Ebu Bekra se zove srebrna.
Nebulozne podjele? Molim te navedi mi primjer naksibendije, mevlevije, kadirije, sazilije ili sejha/pripadnika bilo kojeg drugog veceg tarikata u sunitskom svijetu koji smatra da Ebu Bekr, Omer i Osman r.a. nisu pravedne halife? Koji proklinje ashabe? Medju naksibendijama a vjerovatno i medju kaderijama ces naci pripadnike sve ijednog ehlu sunnetskog mezheba. Mozes li medju naksibendijama naci ijednog pripadnika dzaferijske, zejdijske pravne skole ili sljedbenika ismailijskog pravca? Neces naci.
Sa druge strane imas recimo jedan poprilicno veliki tarikat - Nimetullahi - ciji su pripadnici gotovo iskljucivo sije imamije. Ima jos primjera.

Dakle podjela na ehlu sunnetske i sitske tarikata je CINJENICA a ne nebuloza.

Ja sam prvi koji je skrenuo paznju upravo na to da i dio naksibendija svoj lanac veze za Imama Alija r.a.

U siizmu casni ehlul bejt NEMA mjesto koje im pripada jer su siti pretjerali u "ljubavi" prema Poslanikovoj (a.s.) Casnoj Porodici. Ili i ti mozda pripisujes nepogrijesivost imamima ehlul bejta?

Navedi mi jednog sejha gore pomenutih tarikata koji ne priznaje hilafet prve trojice casnih halifa?

Ja se mogu sa tobom sloziti da je pod uticajem ekstremnog selefizma prisutna pojava da se iskazivanje ljubavi ili casti Poslanikovoj (a.s.) porodici odmah promatra sa sumnjom i kao prositski stav. Ali to je greska nas pripadnika ehlul sunneta jer smo to dozvolili. Generacija selefa (na koju se pozivaju sve selefije) nije bila takva. Ehlul Bejt ima visoko mjesto u ehlul sunnetu, ne samo u tarikatima i velika je steta sto ovakvim postupcima zapravo idemo na mlin sitskom ekstremnom i neosnovanom pogledu na Ehlul Bejt.

Da sumiram:
1) ne mozes tvrditi da kod sija Ehlul Bejt zauzima mjesto koje im pripada jer automatski ne mozes biti pripadnik ehlul sunneta a i samim tim NE MOZES biti pripadnik nijednog od tarikata koje sam pomenuo gore. Jer samim tim direktno negiras hilafet trojice od cetverice pravednih halifa i omalovazavas vecinu ashaba. Ako ja grijesim, ti slobodno navedi izjavu jednog jedinog sejha/pripadnika gore navedenih tarikata u kojoj on negira hilafet prve trojice halifa.
2) indirektno tvrdis nepovezivo: da i kod sija i kod sufija Ehlul Bejt ima status koji zasluzuju. Sto je samo po sebi kontradiktorno i nemoguce. Kod sufija preovladava ljubav, postovanje i odanost prema Ehlul Bejtu. Medjutim za razliku od sija oni imame Ehlul Bejta ne smatraju nepogrijesivim niti smatraju da su imami Ehlul Bejta imali pravo na hilafet. Dakle poredis neuporedivo.
3) Ne postoji NIJEDAN tarikat u cijem lancu se nalazi svih 12 imama Ehlul Bejta. Niti cinjenica da su u lancima svih tarikata prisutni neki od imama Ehlul Bejta ne znaci da tarikati (dervisi) prihvataju sitsko (ekstremisticko) tumacenje uloge Ehlul Bejta i njihovih imama. U tom slucaju bi i hanefijski mezheb bio sitski jer je opcepoznata cinjenica da je Imam Dzafer r.a. bio ucitelj Imama Ebu Hanife r.a.
4) Ne mozes biti pripadnik nijednog od tarikata koje sam gore pomenuo (naksibendijski, mevlevijski, kadirijski, sazilijski, i jos mnogih - da pomenem samo one najvece i najbitnije) a istovremeno i smatrati prvu trojicu pravednih halifa nelegitimnim. Samom tom cinjenicom pravis podjelu na ehlul sunnetske i sitske tarikate.
Ne bih nasao za potrebno odgovoriti na ovu glisturinu od upisa (obzirom da se nisi udostojio odgovoriti na moj upit zasto jeresom proglasavas citav jedan tarikat) da isti ne sadzi citav niz lazi i neistina.
Po ovome sto si napisao, da insan ne bi bio siit:
-mora vjerovat hulefai-rashidin da su pravovjerni
-ne smije vjerovat da su imami bili nepogresivi
-ne smije previse voljet Ehlul-bejt
-ne smije tvrdit da je Ehlul-bejt imao pravo na halifat
Sve si to ti (doslovice tako) napisao a sve su to lazi i neistine.
Ne ovjeravas ti nikom potvrdu da je ovo ili ono, niti mozes siliti ljude da se poredaju u kategorije kako ih ti vidis ili kako te neko (pogresno) naucio.
Volio bih da znam kako ovo sve mozes dokazati ili bar argumentirati (osim ako ne klemas da si evlija osobno) :?
Pogresno postavljas stvari, namjerno ili slucajno neka procjene drugi. Ne postajes siit automatski pri ovim stvarima. Nego:
1) da bi pripadao Ehlu Sunnetu moras vjerovati u pravovjernost prve cetverice halifa. Pa covjece je li ti imas neke skrivene namjere pa diskutujes o ovome ili si zaista tolika neznalica? O ovome postoji koncenzus medju svim muslimanima, ukljucujuci i siite.
2) po akaidu ehlu sunneta (po svim akaidskim pravcima ehlu sunnetu, ukljucujuci maturidijski i esarijski a samo ta dva pravca slijedi vise od 90% sunnija) SAMO su poslanici bezgrijesni. Ni ashabi ni imami Ehlul Bejta nisu bezgrijesni. Ko bezgrijesnost (a pogotovo nepogrijesivost - to su dva razlicita pojma) pripisuje bilo kome osim Bozijim poslanicima - taj ne pripada Ehlu Sunnetu. Vecina pripadnika Ehlu Sunneta cak izbjegava pripisivanje nepogrijesivosti i Bozijim Poslanicima.
3) i 4) mozes ti voljeti Ehlul Bejt koliko hoces. Mozes cak smatrati da je Imam Ali r.a. trebao biti prvi halifa, mozes cak smatrati i da je imao prednost nad Ebu Bekrom r.a. U "mainstreem" sunizmu ovo nije problematicno, problematicno je kod selefija. Medjutim ogroman je korak od tog misljenja pa do tvrdnje da vodstvo Ummeta pripada Ehlul Bejtu. I da su uz to oni jos i bezgrijesni.

Ovo su opcepoznate stvari o kojima ne treba raspravljati. U suprotnom te molim da izneses misljenje jednog jedinog sejha ili pripadnika nekog od tarikata koje sam naveo a koji smatra da:
1) vodstvo Ummeta pripada Ehlul Bejtu
2) da je hilafet uzurpiran od strane prve trojice casnih halifa, da je Allah dz.s. zadovoljan sa njima.
3) da se bilo ko osim Bozijih poslanika smatra bezgrijesnim.

Fakat sam promasio to tvoje pitanje o Bektasijama. Evo odgovora:
1) Promoviranje njihove verzije trojstva (Haqq-Muhammed-Ali)
2) Smatranje konzumiranja alkohola dozvoljenim
3) Vrlo liberalan pogled na Ramazan. Vecina ih ne posti.

Tacka broj 3 direktno izvodi iz vjere jer je post jedan od pet postulata Islama. Smatrati kako post nije obavezan izvodi osobu iz vjere. Ne, ne tvrdim da osobe koje ne poste nisu muslimani - jesu naravno. Jedno je ne postiti a nesto sasvim drugo je negirati duznost posta. Negiranje nekog od pet postulata Islama izvodi iz vjere - i tu postoji apsolutni koncenzus medju svim muslimanima (ukljucujuci i sije).

asurbanipal - iako si ovo vjerovatno kopirao sa neke stranice, ipak odlicno. :thumbup: Naravno da se ne slazem sa dobrim dijelom iznesenih teza ali sve u svemu - dobar komentar. Odgovoricu kada budem imao vremena.

Otisli smo u off topic ali morao sam reagovati na tezu koja se neofirno ovdje promovise o tome da su siizam i sufizam maltene isti. Sto je nonsens. Sve ijedan sufijski sejh, autoritet iz klasicnog doba Islama - ima potpuno isti pogled na historiju Islama i na akaid kao bilo koji klasicni ehlu sunnetski ucenjak (medju klasicne ne spada Ibn Teymiyye). Nijedan sufijski sejh ili autoritet ne smatra, recimo, prvu trojicu casnih halifa uzurpatorima. Naprotiv. Stavovi sufijskih sejhova po tom pitanju su identicni sa stavovima ostatka ehlu sunnetske uleme. I isto tako u osudama naspram onih koji smatraju suprotno.
Opetja033

#202 Re: Tekije

Post by Opetja033 »

Da ne budem morao dodatno pojasnjavati zasto su bektasije heretici, evo i sa njihove zvanicne stranice par stvari:
Cinjenica je da bektasije, po opcem uvjerenju, potpuno zanemaruju i zapostavljaju religiozne obaveze koje trazi serijat, mada su zadrzali samo izvjesnnu dozu respekta u odnosu na odredbe serijata. Dovoljna je ilustracija za to upotreba vina u okviru bektsijskili ceremonija. "Kod bektsija", kako kale Enver Sapolyo, "postoji molitva, ali namaz, kao obavezna dnevna molitva serijatom propisana, ne postoji. Oni se stalno mole Aliji i pirovima."
Ovo zadnje je jasan shirk - najveci grijeh po islamskom ucenju. A ismijavanje islamskih propisa ide toliko daleko da u svojim ceremonijama upotrebljavaju vino (ovdje se vidi jasan krscanski uticaj).

Pa dalje:
Interesantno je zapaziti ideju bektsija da je Bog iz svoje vlastite svjetlosti stvorio svjetlo Muhameda (Nur-i Muhamedi), a onda radi njega stvorio svijet. Bektasije tu uobicajenu ideju variraju, identiflkujuci
Aliju sa Muhamedom, Aliju koji se otkriva u ovoj svjetlosti i cije inicijale nalazeu njoj. Zatim je iz istog izvora stvorio duse profeta i svih stvorenja.
Pa dalje:
Oni su otsli taka daleko u teoretskom objasnjenju znacaja Alije da su ne samo stvorili kult Alije nego su ga identificirali sa bozanstvom. Ta deifIkacija Alije izrazava se i u njihovom izrazu "bism-i Sah" (U ime Cara, ili u ime Alije), umjesto Kur'anskog "bismilIahi" (U ime Allaha).

Bektasije Aliju ujedinjuju sa Allahom i Muhamedom u jedan trinitet, kako to izrazava Sefll Abdal:

"Allah Muhammet Ali hep bir sirdir".

(Allah, Muhamed, Alija, svi su jedna tajna)
Ovo je sve sa njihove zvanicne stranice, dio na bosanskom jeziku:
http://bektashiorder.com/derviski-red-bektasija

Prvobitno sam upotrijebio blagu i opreznu rijec te njihovo vjerovanje nazvao herezom. Medjutim stvari treba nazvati pravim jezikom i reci da je ovo vjerovanje vrlo jasan znak otpadnistva od Islama. Dakle ko vjeruje u gore pomenute stvari nije musliman. Nije ovo moja definicija, svaki musliman (ukljucujuci i apsolutnu vecinu siija) ce potvrditi da su ovi stavovi neislamski i da osoba koja u njih vjeruje nije musliman. I po sitskom tumacenju ova vjerovanja spadaju u ono sto i sije nazivaju "ghulat shia", u prijevodu "ekstremne sije" i oni sami takva vjerovanja smatraju otpadnickim.
Nadam se da ti je ovo dovoljan odgovor.
theTruePath

#203 Re: Tekije

Post by theTruePath »

Koliko ima tekija u Bosni?
underwater

#204 Re: Tekije

Post by underwater »

Opetja033 wrote:Pogresno postavljas stvari, namjerno ili slucajno neka procjene drugi. Ne postajes siit automatski pri ovim stvarima. Nego:
1) da bi pripadao Ehlu Sunnetu moras vjerovati u pravovjernost prve cetverice halifa. Pa covjece je li ti imas neke skrivene namjere pa diskutujes o ovome ili si zaista tolika neznalica? O ovome postoji koncenzus medju svim muslimanima, ukljucujuci i siite.
2) po akaidu ehlu sunneta (po svim akaidskim pravcima ehlu sunnetu, ukljucujuci maturidijski i esarijski a samo ta dva pravca slijedi vise od 90% sunnija) SAMO su poslanici bezgrijesni. Ni ashabi ni imami Ehlul Bejta nisu bezgrijesni. Ko bezgrijesnost (a pogotovo nepogrijesivost - to su dva razlicita pojma) pripisuje bilo kome osim Bozijim poslanicima - taj ne pripada Ehlu Sunnetu. Vecina pripadnika Ehlu Sunneta cak izbjegava pripisivanje nepogrijesivosti i Bozijim Poslanicima.
3) i 4) mozes ti voljeti Ehlul Bejt koliko hoces. Mozes cak smatrati da je Imam Ali r.a. trebao biti prvi halifa, mozes cak smatrati i da je imao prednost nad Ebu Bekrom r.a. U "mainstreem" sunizmu ovo nije problematicno, problematicno je kod selefija. Medjutim ogroman je korak od tog misljenja pa do tvrdnje da vodstvo Ummeta pripada Ehlul Bejtu. I da su uz to oni jos i bezgrijesni.
1) ne moram "vjerovati" nista osim imanskih sarta i opet sam musliman. ne znam sta su to sunije, nikad se u tu grupu nisam "upiso" ... rekli su mi da sam to, a hak je da se drzim mezheba Ebu Hanife ... ali to je samo forma, upitno je hocul od forme imat ikakve koristi ... jer i mezhebi su nastali samo zato sto FORMALISTI nisu htjeli jedan za drugim klanjat ...pa su morali naci neko rjesenje
2) jes, znam da izbjegavaju da kazu da je Pejgamber bio nepogrijesiv ... kao sto vjeruju da ce njihov amidza u dzennet, a Pejgamberov nece ... vidis za mene je ehlul bejt (Muhammed, Alija, dva unuka i Fatima) bio nepogrijesiv (procito sam u tako u Kur'anu i ne hajem sta ulema misli) a za ove siitske serife i sejjide stvarno ne znam. Koliko sam se druzio s dervisima ucinilo mi se da svi odreda drze da im je Mursid nepogresiv.
3 i 4) ne kontam na koji ehlul-bejt mislis, za mene je ovo sto sam gore napisao sve od ehlul bejta. A ni kod siita nije to tako strogo, to je vise iz postovanja, ne znam drukcije objasnit sta su u iranu radili Ahmed i Nedjad, pa Rafsandzani itd da ih ne nabrajam i koga su oni vodili.
Fakat sam promasio to tvoje pitanje o Bektasijama. Evo odgovora:
1) Promoviranje njihove verzije trojstva (Haqq-Muhammed-Ali)
2) Smatranje konzumiranja alkohola dozvoljenim
3) Vrlo liberalan pogled na Ramazan. Vecina ih ne posti.
Tacka broj 3 direktno izvodi iz vjere jer je post jedan od pet postulata Islama. Smatrati kako post nije obavezan izvodi osobu iz vjere. Ne, ne tvrdim da osobe koje ne poste nisu muslimani - jesu naravno. Jedno je ne postiti a nesto sasvim drugo je negirati duznost posta. Negiranje nekog od pet postulata Islama izvodi iz vjere - i tu postoji apsolutni koncenzus medju svim muslimanima (ukljucujuci i sije).
A kako ti mozes znati da oni smatraju da je post neobavezan?
Jesil tu neobaveznost i ovo "trojstvo" sto ga spominjes naso' zapisano u USULU bektasijskog reda?
Ili se referiras na sultane i njihove fetve kojim su zbrisali bektasije iz sasvim politickih razlika ili mozda na onu ciganiju u turskoj sto se danas tako predstavlja? Jesi li ikad prisustvovo nekoj ceremoniji tog derviskog reda dok su jos imali istinskih mursida?
asurbanipal - iako si ovo vjerovatno kopirao sa neke stranice, ipak odlicno. :thumbup: Naravno da se ne slazem sa dobrim dijelom iznesenih teza ali sve u svemu - dobar komentar. Odgovoricu kada budem imao vremena
Nemam pojma ko je taj insan, al glavu dajem da nije (prepiso) :D
Opetja033

#205 Re: Tekije

Post by Opetja033 »

underwater wrote:1) ne moram "vjerovati" nista osim imanskih sarta i opet sam musliman.
Naravno. Medjutim ovdje govorimo o pripadnosti ehlu sunnetu a ne samo Islamu. Pripadnost Islamu = pripadnost Ehlul Qibla.
2) jes, znam da izbjegavaju da kazu da je Pejgamber bio nepogrijesiv ... kao sto vjeruju da ce njihov amidza u dzennet, a Pejgamberov nece ... vidis za mene je ehlul bejt (Muhammed, Alija, dva unuka i Fatima) bio nepogrijesiv (procito sam u tako u Kur'anu i ne hajem sta ulema misli) a za ove siitske serife i sejjide stvarno ne znam. Koliko sam se druzio s dervisima ucinilo mi se da svi odreda drze da im je Mursid nepogresiv.
Mislim da brkas pojmove "bezgrijesan" i "nepogrijesiv". Nigdje neces u Kur'anu naci ajet koji govori o tome da je Ehlul Bejt nepogrijesiv :wink: , mozes naci ajet koji se tumaci na nacin da su im oprosteni grijesi i da su cisti od grijeha (Imam Ali, hazreti Fatima i imami Hasan i Husejn r.a).
Zato ti kazem da brkas pojmove: nepogrijesiv znaci neko ko ne moze napraviti gresku. Bezgrijesan znaci neko ko je u potpunosti cist od grijeha i ko ne moze napraviti grijeh.
Ne poznajem dervisa koji smatra svog mursida bezgrijesnim, jos manje nepogrijesivim.
3 i 4) ne kontam na koji ehlul-bejt mislis, za mene je ovo sto sam gore napisao sve od ehlul bejta. A ni kod siita nije to tako strogo, to je vise iz postovanja, ne znam drukcije objasnit sta su u iranu radili Ahmed i Nedjad, pa Rafsandzani itd da ih ne nabrajam i koga su oni vodili.
Slazem se sa definicijom ko pripada Ehlul Bejtu. Ali kod sita je to vrlo, vrlo strogo. Po meni paznja i ljubav koju sufije pruzaju prema Ehlul Bejtu je pravi smjer. Sve ostalo je pretjerivanje ili omalovazavanje.
Jesil tu neobaveznost i ovo "trojstvo" sto ga spominjes naso' zapisano u USULU bektasijskog reda?
Ili se referiras na sultane i njihove fetve kojim su zbrisali bektasije iz sasvim politickih razlika ili mozda na onu ciganiju u turskoj sto se danas tako predstavlja? Jesi li ikad prisustvovo nekoj ceremoniji tog derviskog reda dok su jos imali istinskih mursida?
Odgovorio sam ti za bektasije tekstovima sa njihove zvanicne web stranice. Nisam ignorant, ako imas dokaze ili izvore koji tvrde suprotno - vrlo rado cu promjeniti misljenje o njima.

Ja glavu dajem da jeste. :mrgreen: Ne sto ga omalovazavam (dobar je on, iako se ne slazem u milion stvari sa njim svidja mi se nacin na koji pise i rado citam njegove komentare na ovoj temi) vec sto mi zvuci nevjerovatno da jedan takav kalibar imamo na ovom forumu. :mrgreen:
underwater

#206 Re: Tekije

Post by underwater »

Opetja033 wrote:Da ne budem morao dodatno pojasnjavati zasto su bektasije heretici, evo i sa njihove zvanicne stranice par stvari:
Cinjenica je da bektasije, po opcem uvjerenju, potpuno zanemaruju i zapostavljaju religiozne obaveze koje trazi serijat, mada su zadrzali samo izvjesnnu dozu respekta u odnosu na odredbe serijata. Dovoljna je ilustracija za to upotreba vina u okviru bektsijskili ceremonija. "Kod bektsija", kako kale Enver Sapolyo, "postoji molitva, ali namaz, kao obavezna dnevna molitva serijatom propisana, ne postoji. Oni se stalno mole Aliji i pirovima."
Ovo zadnje je jasan shirk - najveci grijeh po islamskom ucenju. A ismijavanje islamskih propisa ide toliko daleko da u svojim ceremonijama upotrebljavaju vino (ovdje se vidi jasan krscanski uticaj).

Pa dalje:
Interesantno je zapaziti ideju bektsija da je Bog iz svoje vlastite svjetlosti stvorio svjetlo Muhameda (Nur-i Muhamedi), a onda radi njega stvorio svijet. Bektasije tu uobicajenu ideju variraju, identiflkujuci
Aliju sa Muhamedom, Aliju koji se otkriva u ovoj svjetlosti i cije inicijale nalazeu njoj. Zatim je iz istog izvora stvorio duse profeta i svih stvorenja.
Pa dalje:
Oni su otsli taka daleko u teoretskom objasnjenju znacaja Alije da su ne samo stvorili kult Alije nego su ga identificirali sa bozanstvom. Ta deifIkacija Alije izrazava se i u njihovom izrazu "bism-i Sah" (U ime Cara, ili u ime Alije), umjesto Kur'anskog "bismilIahi" (U ime Allaha).

Bektasije Aliju ujedinjuju sa Allahom i Muhamedom u jedan trinitet, kako to izrazava Sefll Abdal:

Prvobitno sam upotrijebio blagu i opreznu rijec te njihovo vjerovanje nazvao herezom. Medjutim stvari treba nazvati pravim jezikom i reci da je ovo vjerovanje vrlo jasan znak otpadnistva od Islama. Dakle ko vjeruje u gore pomenute stvari nije musliman. Nije ovo moja definicija, svaki musliman (ukljucujuci i apsolutnu vecinu siija) ce potvrditi da su ovi stavovi neislamski i da osoba koja u njih vjeruje nije musliman. I po sitskom tumacenju ova vjerovanja spadaju u ono sto i sije nazivaju "ghulat shia", u prijevodu "ekstremne sije" i oni sami takva vjerovanja smatraju otpadnickim.
Eh, procito nabrzaka, samo ovi spadaju u grupu ONIH STO PIJU A NI CASA NEMAJU
Nikad oni vina probali nisu ... :sad:
Hadzi Bektas je bio velikan zasigurno, opijen i bez vina :thumbup:

PS Ne vidjoh ono trojstvo sto spominjes, Allah Muhammet Ali hep bir sirdir cuo sam bezbroj puta i u drugim tarikatima da koriste. Nije to nista ruzno, a sirkom ga mogu okarakterisat samo vehbosi.
underwater

#207 Re: Tekije

Post by underwater »

Opetja033 wrote:
underwater wrote:1) ne moram "vjerovati" nista osim imanskih sarta i opet sam musliman.
Naravno. Medjutim ovdje govorimo o pripadnosti ehlu sunnetu a ne samo Islamu. Pripadnost Islamu = pripadnost Ehlul Qibla.
Mislim da brkas pojmove "bezgrijesan" i "nepogrijesiv". Nigdje neces u Kur'anu naci ajet koji govori o tome da je Ehlul Bejt nepogrijesiv :wink: , mozes naci ajet koji se tumaci na nacin da su im oprosteni grijesi i da su cisti od grijeha (Imam Ali, hazreti Fatima i imami Hasan i Husejn r.a).
Zato ti kazem da brkas pojmove: nepogrijesiv znaci neko ko ne moze napraviti gresku. Bezgrijesan znaci neko ko je u potpunosti cist od grijeha i ko ne moze napraviti grijeh.
Ne poznajem dervisa koji smatra svog mursida bezgrijesnim, jos manje nepogrijesivim.
Slazem se sa definicijom ko pripada Ehlul Bejtu. Ali kod sita je to vrlo, vrlo strogo. Po meni paznja i ljubav koju sufije pruzaju prema Ehlul Bejtu je pravi smjer. Sve ostalo je pretjerivanje ili omalovazavanje.
Odgovorio sam ti za bektasije tekstovima sa njihove zvanicne web stranice. Nisam ignorant, ako imas dokaze ili izvore koji tvrde suprotno - vrlo rado cu promjeniti misljenje o njima.

Ja glavu dajem da jeste. :mrgreen: Ne sto ga omalovazavam (dobar je on, iako se ne slazem u milion stvari sa njim svidja mi se nacin na koji pise i rado citam njegove komentare na ovoj temi) vec sto mi zvuci nevjerovatno da jedan takav kalibar imamo na ovom forumu. :mrgreen:
Kad Allah nekog zavoli on ga ocisti od grijeha ... pa je onda On njegov sluh i On je njegov vid.
Ne mislim da takve osobe grijese ... incl. murside :thumbup:
A (pravi) je mursid je 6. mekam ... pa ti sad gledaj.
asurbanipal

#208 Re: Tekije

Post by asurbanipal »

underwater wrote: Eh, procito nabrzaka, samo ovi spadaju u grupu ONIH STO PIJU A NI CASA NEMAJU
:thumbup:

Eh, šta bi tek neki rekli za Hafiza Širazija.

"Ustaj Sakijo, žednim usnama prinesi pehar vina..."

Malo smo skrenuli s teme, ali hele neise. Opet mislim da šta god da se napiše o sufijama, tekijama, pa bilo za ili protiv njih, malo li je. Ima jedna anegdota, kada je jedan derviš bio na džumi. I slušao ti on tako efendiju, kako sa minbere grdi derviše, i drvljem i kamenjem na njih, te vaki su, te naki su, te rade ovo, te rade ono. Dotužilo dervišu, malo mu falilo da izađe iz džamije, ali ostade ipak do kraja. Poslije džume, derviš će ti brž' bolje do tekije kod šejha, da mu se požali šta je efendija vazio na hutbi. I tako ti on šejhu sve ispriča, a šejh se na to samo blago nasmija i reče tom dervišu: "Slušao si i čuo šta je hodža vazio o sufijama. Eh, pa sufije su ti i još gore od onoga što je on vazio..." :D

Ne bih ulazio u neke dublje rasprave sa forumašem @Opetja033, nije mi ni bio cilj da se vode neke rasprave tipa "pro et contra" na ovoj temi. Ali neka momka, koliko god ja bio mlad i osjećao se mlađim, mislim da je on ipak mlađi od mene. A i samo prisustvo na ovoj temi govori da ga ipak zanima sufizam, tekije, kultura, tradicija, jer je i sam dio tog, što je na kraju krajeva pozitivno. Iako se ovako nekad porječkamo na pojedinim temama, u tom momku ima dosta iskrenosti, smatram ga bratom muslimanom prije svega i po svemu sudeći ne spada u ove novokomponovane "silikonske" muslimane, premda mu fali malo fleksibilnosti. U nekim stvarima me podsjeća na mene prije nekih 5-6 godina, jer sam i sam ponekad imao krute stavove, ne previše, ali sam imao. Ne smatram ni to lošim, i to spada u jedan određeni period procesa sazrijevanja i zrelosti, a uvijek može bolje. Niti sebe smatram nekim sufijom, eh teško li je biti derviš i sufija, težak je to put, ali opet, kako za koga. Za sebe nekad kažem da nisam ni ono "s" od "simpatizer sufizma", ali eto, privlači me ono nešto, a i mnoštvo je išareta (znakova), kako oko mene, tako i u meni koji me vuku tome. Ti znakovi, kojih je zaista mnogo oko mene, čak nekad ne mogu i da povjerujem koliko ih ima, prate me od malih nogu, pa rekao bih otkako znam za sebe, jer sam se još kao dječak kretao u tim krugovima, naravno uz svog oca, i to prije rata, kada su se zikrovi i halke održavali po stanovima i kućama, s obzirom da je takav sistem vladao tada. Ne idealizujem, ima danas svega i među sufijama, neki su tu samo da se vide, prođu i odu, neki dolaze iz interesa, neki iz trenda i hira, ima i wannabe sufija, ali opet ima i onih iskrenih, ašika. Nema ih puno, ali ih hvala Bogu opet ima. Ali ipak, meni lično nedostaju oni derviši starog kova, oni od prije 1992., očevi ahbabi, neki nažalost više nisu među živima. Dali su život u odbrani ove države. Eh, da nastavimo... :)
Opetja033

#209 Re: Tekije

Post by Opetja033 »

underwater wrote:
Opetja033 wrote:Da ne budem morao dodatno pojasnjavati zasto su bektasije heretici, evo i sa njihove zvanicne stranice par stvari:

Pa dalje:
Pa dalje:

Eh, procito nabrzaka, samo ovi spadaju u grupu ONIH STO PIJU A NI CASA NEMAJU

PS Ne vidjoh ono trojstvo sto spominjes, Allah Muhammet Ali hep bir sirdir cuo sam bezbroj puta i u drugim tarikatima da koriste. Nije to nista ruzno, a sirkom ga mogu okarakterisat samo vehbosi.
Sacekaj malo ba. Pa ne pricamo mi ovdje o Hafizu ili Omeru Hajjamu k.s. i njihovom "opijanju" :mrgreen: nego pricamo o tome da na zvanicnoj stranici bektasija jasno i nedvosmisleno pise kako su Imama Alija r.a. "identificirali sa bozanstvom". Tj sami priznaju da Imama Alija r.a. smatraju bozanstvom. Ne pisemo o sufijskim alegorijama nego o tome da oni na svojoj zvanicnoj stranici jasno i nedvosmisleno kazu da se "upotrebljava vino u vjerskim ceremonijama".

@asurbanipal - odavno me niko nije nazvao deckom. Hvala ti. :mrgreen: Ako si prije rata kao djecak isao u tekije, onda smo mi zasigurno priblizno generacija.

Ne mislim da se razvodnjava tema, naprotiv. Moje misljenje je da sve dok je diskusija u ovom tonu, moze se svasta nesto nauciti. Pa cak i ako se ne slozimo. :thumbup: Ali do moderatora je, pa neka oni odluce.
underwater

#210 Re: Tekije

Post by underwater »

Opetja033 wrote:Sacekaj malo ba. Pa ne pricamo mi ovdje o Hafizu ili Omeru Hajjamu k.s. i njihovom "opijanju" :mrgreen: nego pricamo o tome da na zvanicnoj stranici bektasija jasno i nedvosmisleno pise kako su Imama Alija r.a. "identificirali sa bozanstvom". Tj sami priznaju da Imama Alija r.a. smatraju bozanstvom. Ne pisemo o sufijskim alegorijama nego o tome da oni na svojoj zvanicnoj stranici jasno i nedvosmisleno kazu da se "upotrebljava vino u vjerskim ceremonijama".
Pise ...u prevodu prevoda ...tj. nasem prevodu turskog prevodu rada engleskog orijentaliste koji je pisan na engleskom :D
No cak i tako imas dio u kojem se jasno kaze:
Najvaznija doktrina u ucenju bektasija koja predstavlja put ka religioznom znanju i iskustvu jeste
koncepcija "dort kapi" -cetvera vrata, odnosno cetiri osnove, a to su:
1) Serijat (ili ortodoksni sunnitski zakon),
2) Tarikat (ucenja i praksa tajnog religioznog recta),
3) Marifat (misticko znanje o Bogu),
4) Hakikat (neposredno iskustvo sustine realnosti).
pa onda sve te nesuvislice padaju u vodu.
Ne tvrdim da nema dervisa bektasija sa hafif imanom, koji rade ovo ili ono (uostalom kojih nema) ali ucenje Bektas-veli Babe NIJE nikakva jeres.
A sto se vina tice ...pa reko sam ti ...turski cigani. Ali Hadzi bektas ih doveo u tekiju, a ti im vino zamijeni serbetom :lol:
Challenger__

#211 Re: Tekije

Post by Challenger__ »

Opetja033 - ne kvotaj sve, samo ono na šta repliciraš, teško vas upratit.
nemampojma0

#212 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Opet ja!Vrlo slabo poznajes siizam i sve podvodis pod jedno,istrazi malo.dzaferijski fikh je priznat kao ravnopravan s postojeca 4.Allah dz.s. spominje ehlibejt i govori o tome da su ocisceni od grijeha,sta li ovo moze znaciti,sta ti mislis?moze li beba koja je cista od grijeha pogrijesiti,sta mislis??? Dalje,ko je uveo termin ehlu sunet ve dzemat,znas li? Recu ti,isti onaj koji je naredio da se proklinje neko za koga je Poslanik a.s. rekao (parafraziram) kome sam ja vodja i zastitnik i ovaj Ali mu je vodja i zastitnik,to je uveo isti onaj cija je mati jela dzigericu hz.Hamze prvaka sehida.Jos,to je uveo isti onaj ciji je sin ubio zjenicu Resullulahovu hz.Huseina.Prokleti Muavija,pas nad psima!
P.S. A sto najcasnija od svih zena pobaci kad je udarise trudnu u stomak i sto umrije od toga nakon 6 mjeseci,sto joj Ali klanja dzenazu sa sinovima po noci i sakri njen kabur???
I jos nesto,to sto danasnji sejhovi slabo hoce kazati ono sto je istina vezana hilafet i imamet nije nikakav dokaz,ni hodze ne govore o Kerbeli,vec pricaju o potopu i sl.
Nek znas i ovo,Malik i Ebu Hanife su ucili od Dzafera es Sadika,Hanbel od Bisra Hafija,a Safija od Sejbana er Raija.
Ovo nije rasprava nit ubjedjivanje,sto se mene tice,vec nacin da se prosire vidici i stvari sagledaju u pravom svjetlu.Selam
nemampojma0

#213 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Zaboravih,zar se u ljubavi moze pretjerivati kako ti kazes?Ljubav nije stvar razuma i da joj se odredjuju granice i mjere,znas valjda i sam,makar te zena naucila kako da je volis :) .A mozda i nisi ozenjen,tim gore po tebe,ostavljaj se racunara i trazi svoju Lejlu il Havu i radjaj muslimane.
asurbanipal

#214 Re: Tekije

Post by asurbanipal »

nemampojma0 wrote:Opet ja!Vrlo slabo poznajes siizam i sve podvodis pod jedno,istrazi malo.dzaferijski fikh je priznat kao ravnopravan s postojeca 4.Allah dz.s. spominje ehlibejt i govori o tome da su ocisceni od grijeha,sta li ovo moze znaciti,sta ti mislis?moze li beba koja je cista od grijeha pogrijesiti,sta mislis??? Dalje,ko je uveo termin ehlu sunet ve dzemat,znas li? Recu ti,isti onaj koji je naredio da se proklinje neko za koga je Poslanik a.s. rekao (parafraziram) kome sam ja vodja i zastitnik i ovaj Ali mu je vodja i zastitnik,to je uveo isti onaj cija je mati jela dzigericu hz.Hamze prvaka sehida.Jos,to je uveo isti onaj ciji je sin ubio zjenicu Resullulahovu hz.Huseina.Prokleti Muavija,pas nad psima!
P.S. A sto najcasnija od svih zena pobaci kad je udarise trudnu u stomak i sto umrije od toga nakon 6 mjeseci,sto joj Ali klanja dzenazu sa sinovima po noci i sakri njen kabur???
I jos nesto,to sto danasnji sejhovi slabo hoce kazati ono sto je istina vezana hilafet i imamet nije nikakav dokaz,ni hodze ne govore o Kerbeli,vec pricaju o potopu i sl.
Nek znas i ovo,Malik i Ebu Hanife su ucili od Dzafera es Sadika,Hanbel od Bisra Hafija,a Safija od Sejbana er Raija.
Ovo nije rasprava nit ubjedjivanje,sto se mene tice,vec nacin da se prosire vidici i stvari sagledaju u pravom svjetlu.Selam

Pretpostavljao sam de će već neko napisati ovo. Kao što već rekoh, nije mi namjera da se ide u rasprave i historijske konotacije o ovim gore navedenim događajima, koji su iole poznati skoro svakom sufiji, naročito starijim dervišima ili onom koji je ozbiljno prihvatio tarikat i da mu muršid bude vodič. Znalo se za ove stvari i 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, još dok nije bilo ni instituta Mulla Sadre ni Ibn Sine, a ni ovih iz Visokog Saudijskog komiteta i njihovih izdanaka. Doduše, bili su studenti iz arapskih zemalja kao što su Libija, Egipat, Sirija, Jordan, koji su dolazili ovdje u razmjeni, ali se oni baš i nisu isticali po nekim radikalnim idejama, koje su se ovdje infiltrirale tek tamo iza 1994. godine.
Nego, zamolio bih te da prebaciš ovaj svoj upis na neku adekvatniju temu ili barem otvori novu, jal' na pdf Historija, jal' na Religiji, pa piši o ovome, ili da zamolim moderaciju da briše ovaj tvoj upis ?
Ako već znaš nešto konkretno o sufizmu, o tekijama, o kulturi, o tradiciji, o nekim lijepim i poučnim stvarima vezanim za Ehli-bejt, bujrum piši. A o ovome, šta je radio Muavija, šta Jezid, o nepravdi i rezmiricama, možeš na nekoj drugoj temi.
nemampojma0

#215 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Sto se mene tice mogu i da ne pisem nista,jer ovo ne pisem zbog sebe.Dakako da se slazem da treba pisati o lijepim stvarima i ne govoriti o onome sto ne mogu razumjeti ljudi bez znanja o datoj temi,sto se kaze pricu prilagodi slusatelju.Medjutim,ne razumijem ljude koji zagrebu po povrsini,nesto malo procitaju i pocnu na osnovu nepotpunih i parcijalnih podataka graditi neke "naucne" teze.Stvari se moraju sagledati u cjelosti i dobro ih se poznavati,pa tek onda istupiti i donositi sud,o cemu god da se radi,a posebno kad su u pitanju tanane stvari poput vjere.
Dodji,dodji,samo dodji...i da si sto puta pogrijesio opet dodji....
nasa

#216 Re: Tekije

Post by nasa »

Nije pitanje lijepe price vec nije tema, bilo je dosta tema na kojim smo se dotakli historije i vezano za pitanja koja ti pominjes, neke su i sada aktivne pa, potrazi ....
aewi

#217 Re: Tekije

Post by aewi »

Konačan sukob unutar bektašijskoga reda desio se za vrijeme Ahmeda Dželaluddina Ćelebija. Tada su nastale tri grupcije: prva koja se zvala pravim bektašijama i ona je dominantna; druga koja se zvala dede (neprijatelji su ih zvali “kadžars”, što znači “banditi”); treća je ćelebije (koju su zvali “murteti”, tj. osobe koje su izašle iz islama).
Ovo ja samo da se upisem...
nemampojma0

#218 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Moderatorice,kad uporedim sve tekstove s pocetnim pitanjem belay djecaka vidim da smo svi podobro skrenuli s teme,medjutim samo se mene opominje,a moj post nije uvrijedio bilo koga od ucesnika diskusije i ne vidim razlog.Izuzev da je razlog druge prirode i s nekom zadnjom namjerom,ukoliko je tako,onda je suvisno da bilo sta pisem u svoju "odbranu".Ako je cilj sankcionirati drugacije misljenje,odnosno suprostavljanje tudjem misljenju na jedan civilizovan i argumentovan nacin...bujrum brisi,banuj,radi sta ti volja.Selam
nasa

#219 Re: Tekije

Post by nasa »

alejkumu selam
Eto vidis, ja ti fino objasnim nisam te cak ni opomenula ali si ti vec ljut....hm...opusti se i nastavi glede teme :wink:
nemampojma0

#220 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

DogovorITo :thumbup:
semirizsvemira

#221 Re:

Post by semirizsvemira »

zolloo85 wrote:
Ahmmed wrote:
registrovan wrote:Pa Ahmmede, znamo da je zvanicni (institucijalni) islam duboko zagazio u formalizam.
To nije lose samo po sebi, ali je dobro i da postoje i neki drugi pogledi.
Ma, naravno da je dobro da postoje različiti pogledi. O institucionaliziranom islamu...bolje da ne počinjemo :D

Ja samo želim reći da ,kako na jednoj strani vehabije sve popržiše džehenemom :D , tako na drugoj strani sufije , počesto, relativiziraju odgovornost, pa danas, barem u Sarajevu, odlazak u tekiju dođe ko ispovijed u kršćanstvu :D po principu: Šest dana - udri brigu na veselje, a sedmi, slušaj šejha, malo zikri i eto dženneta :D
Po mom skromnom mišljenju, pravi je put negdje u sredini 8-)
Ipak, moram priznati, plaho su mi dragi sufije 8-)
Hadis Poslanika A.S.:" Različitos mišljenja u mom umetu je Allahov Rahmet."
Hadis je los , daif i ne uzimam ga za ozbiljno kao ni sufizam . Da je to ispravno i u redu Muhammed s.a.w.s. bi nam preporucio , ali nije . Dakle novotarija a znamo sta je Muhammed s.a.w.s rekao za novotarije . da napomenem da ne pripadam ni selefijama ni nakvim drugim grupacijama osim da sam pripadnik ehli sunneta
underwater

#222 Re: Re:

Post by underwater »

semirizsvemira wrote:Hadis je los , daif i ne uzimam ga za ozbiljno kao ni sufizam . Da je to ispravno i u redu Muhammed s.a.w.s. bi nam preporucio , ali nije . Dakle novotarija a znamo sta je Muhammed s.a.w.s rekao za novotarije . da napomenem da ne pripadam ni selefijama ni nakvim drugim grupacijama osim da sam pripadnik ehli sunneta
Pa Hz Pejgamber nije pripadao nikakvom ehli-sunnetu ... po tom rezoniranju i ti si novotar.
aewi

#223 Re: Tekije

Post by aewi »

Kako upada u oči ta silna kristijanizacija i sakralizacija islama nakon čitanja odredjenih tekstova s ove teme :-)
zvizdan

#224 Re: Tekije

Post by zvizdan »

aewi wrote:Kako upada u oči ta silna kristijanizacija i sakralizacija islama nakon čitanja odredjenih tekstova s ove teme :-)
Priča o "kristijanizaciji islama" (valjda od strane sufizma?) kao komentar zaslužuje samo :lol:

Ali "sakralizacija islama" je ipak vrh :-D Sta bi to, kao, trebalo da znaci? Da je islam inace profan, pa se nasli neki da ga sakraliziraju? Sram bilo one koji nam vjeru cine svetom! Nadam se da su protekfireni od strane ucene uleme :D
semirizsvemira

#225 Re: Re:

Post by semirizsvemira »

underwater wrote:
semirizsvemira wrote:Hadis je los , daif i ne uzimam ga za ozbiljno kao ni sufizam . Da je to ispravno i u redu Muhammed s.a.w.s. bi nam preporucio , ali nije . Dakle novotarija a znamo sta je Muhammed s.a.w.s rekao za novotarije . da napomenem da ne pripadam ni selefijama ni nakvim drugim grupacijama osim da sam pripadnik ehli sunneta
Pa Hz Pejgamber nije pripadao nikakvom ehli-sunnetu ... po tom rezoniranju i ti si novotar.
Nije ali je reko ko ce biti njegov nasljednik :D Ali nam nije rekao da mrdamo glavama po dzamijama i da skacemo i plesemo po dzamijama . Ako jeste hajde onda da cujemo pa da nesto novo naucimo :-D
Last edited by semirizsvemira on 01/12/2013 22:04, edited 1 time in total.
Post Reply