I ja se pitam... Dok cekam jarana da me nazove i javi mi jel' mu porod zeni prosao kako treba... Sreca zena mu je u vojnoj...Sogan wrote:*ebo te pa prezivi li ijedno novorodjence_BosanaC wrote:Na Kosevu umrle jos tri bebe![]()
S jedanaest brojka skocila na 14![]()
Jest da nije ova tema, ali ne mogu naci onu...![]()
spominje li iko mogucnost da to porodiliste privremeno zatvore i istraze stvar
takav mortalitet nije normalan ni za ratne uvjete
![]()
![]()
Dječiji dom Bjelave - nesreća
-
_BosanaC
-
dr.iver
Valjda direktor tog doma jedno 15 puta je izjavio "volim tu djecu kao svoju rodjenu" zatim "Bog mi je svjedok", "dok sam se vracao sa ranog sabaha..."
Klasičnim uvlačenjem u čmar moćnicima želi sačuvati svoju poziciju, iako je svejestan da dobar dio odgovornosti za strašnu tragediju snosi i on lično. Bijedno.
Klasičnim uvlačenjem u čmar moćnicima želi sačuvati svoju poziciju, iako je svejestan da dobar dio odgovornosti za strašnu tragediju snosi i on lično. Bijedno.
-
senada
Ko su ti koji su morali znati i morali sprijeciti nesrecu ove hrabre zene i smrt pet novorodjenih beba?Dječji dom zapalila grijalica;
Županijsko tužiteljstvo danas će službeno otvoriti i istragu u ovom slučaju jer postoji osnova sumnja da je u Dječijem domu na Bjelavama iz nehata počinjeno teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.
Čampara je potvrdio kako će se istraga otvoriti prema odgovornoj osobi Doma, odnosno direktoru Amiru Zeliću te sestri koja je tog dana bila dežurna na Odjeljenju s bebama.(...)
27.4.2007.
Pincom.info / Fena
Ko su ti koji su morali provjeriti a ne ulicarsko kafanski, ili bilo kako ali samo na rijec vjerovati bilo kome od uposlenika doma?
Ko su ti koji su bez obzira na "njihov" novac uplacen za dom radi zastite djece i osoblja u kontinuitetu morali na terenu - fizickom nadleznom inspekcijom provjeravati vrstu i nacin grijanja sa izvandomskom revizijom cjelokupnog grijnog sistema - od kotlovnice ili trafostanice preko svih el.i dr. instalacija i od svih prvih do posljednjih potrosaca?
Meni je jedna legalna institucija poslala na teren - "svog strucnjaka" - da odradi jedan dio posla posije cije intrvencije sam mogla sama ili sa vise stanara imati nesagledivo tragicne posljedice, tako da znam koliko su pedagog, med.sestra i sl. profili ljudi odgovorni u procjeni strucnosti i znanja -inih strucnih ekipa ili pojedinaca za cio grijni - gasni, elektricni, vodovodni i svaki sistem svih javnih ustanova?
Koliko se recimo direktor/ica gimnazije ili profesionalac drustvenog profila moze baviti elektro-gasnim-vodo i dr.sistemima?
Pitam se dakle - ko je kriv za dezuranje jedne sestre tokom cijele noci nad 25 beba?

http://www.oslobodjenje.ba
Ko je kriv za smrt pet beba, za tragediju ove zenske osobe (na slici ) i ko ji kriv za pretrpljene psihicke i fizicke traume njegovateljice i "odraslih" aktivnih i pasivnih spasilackih djecijih ekipa i pojedinaca?
Svi ce reci - roditelji i osoblje ali niko nece da prizna da bi ta djeca bila u toplom roditeljskom gnijezdu da ima drzave i zakona i da ima ko da radi po vec pisanim zakonima a ne da se ponekad sjeti ubaciti poneku mrvicu za zakon od zastiti djece i zastiti na radu.
Ko ce zacijeliti tjelesne i emocionalne traume hrabre djece doma koja su vlastite zivote izlozoli opasnosti kako bi pomogli u spasavanju beba i bez cije pomoci bi hrabra, pozrtvovana zena Suada Cengic izgorila u pozaru sa svih dvadeset preostalih beba?
Ako "padnu igrom zle sudbine" obespravljeni i nemocni, najbolje, najjednostavnije je traziti glavne i odgovorne krivce u djeci kaznjenoj po rodjenju i njegovateljicu po profesionalno humanom opredjeljenju,..... za direktora ne znam.... ali znam ko kao i nikada do sada za nista nece biti kriv, niti ce snositi bilo kakvu odgovornost.
-
tempora
senada wrote:Ko su ti koji su morali znati i morali sprijeciti nesrecu ove hrabre zene i smrt pet novorodjenih beba?Dječji dom zapalila grijalica;
Županijsko tužiteljstvo danas će službeno otvoriti i istragu u ovom slučaju jer postoji osnova sumnja da je u Dječijem domu na Bjelavama iz nehata počinjeno teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.
Čampara je potvrdio kako će se istraga otvoriti prema odgovornoj osobi Doma, odnosno direktoru Amiru Zeliću te sestri koja je tog dana bila dežurna na Odjeljenju s bebama.(...)
27.4.2007.
Pincom.info / Fena
Ko su ti koji su morali provjeriti a ne ulicarsko kafanski, ili bilo kako ali samo na rijec vjerovati bilo kome od uposlenika doma?
Ko su ti koji su bez obzira na "njihov" novac uplacen za dom radi zastite djece i osoblja u kontinuitetu morali na terenu - fizickom nadleznom inspekcijom provjeravati vrstu i nacin grijanja sa izvandomskom revizijom cjelokupnog grijnog sistema - od kotlovnice ili trafostanice preko svih el.i dr. instalacija i od svih prvih do posljednjih potrosaca?
Meni je jedna legalna institucija poslala na teren - "svog strucnjaka" - da odradi jedan dio posla posije cije intrvencije sam mogla sama ili sa vise stanara imati nesagledivo tragicne posljedice, tako da znam koliko su pedagog, med.sestra i sl. profili ljudi odgovorni u procjeni strucnosti i znanja -inih strucnih ekipa ili pojedinaca za cio grijni - gasni, elektricni, vodovodni i svaki sistem svih javnih ustanova?
Koliko se recimo direktor/ica gimnazije ili profesionalca/ke drustvenog profila moze baviti elektro-gasnim-vodo i dr.sistemima?
Pitam se dakle - ko je kriv za dezuranje jedne sestre tokom cijele noci nad 25 beba?
http://www.oslobodjenje.ba
Ko je kriv za smrt pet beba, za tragediju ove zenske osobe (na slici ) i ko ji kriv za pretrpljene psihicke i fizicke traume njegovateljice i "odraslih" aktivnih i pasivnih spasilackih djecijih ekipa i pojedinaca?
Svi ce reci - roditelji i osoblje ali niko nece da prizna da bi ta djeca bila u toplom roditeljskom gnijezdu da ima drzave i zakona i da ima ko da radi po vec pisanim zakonima a ne da se ponekad sjeti ubaciti poneku mrvicu za zakon od zastiti djece i zastiti na radu.
Ko ce zacijeliti tjelesne i emocionalne traume hrabre djece doma koja su vlastite zivote izlozoli opasnosti kako bi pomogli u spasavanju beba i bez cije pomoci bi hrabra, pozrtvovana zena Suada Cengic izgorila u pozaru sa svih dvadeset preostalih beba?
Ako "padnu igrom zle sudbine" obespravljeni i nemocni, najbolje, najjednostavnije je traziti glavne i odgovorne krivce u djeci kaznjenoj po rodjenju i njegovateljicu po profesionalno humanom opredjeljenju,..... za direktora ne znam.... ali znam ko kao i nikada do sada za nista nece biti kriv, niti ce snositi bilo kakvu odgovornost.
To je ono, sto mene jos ponajvise pogadja u svoj ovoj tragediji.Za direktora se kaze, da je toliko utucen tragedijom, a na temi humanitarnih akcija, bi receno kako trenutno ne moze govoriti o bezbjednosti te djece.
Ja tu njegovu bol ne mogu mjeriti, ali se pitam zasto je taboe, da se postave takva pitanja i zasto se smatra da odgovori trebaju doci kasnije? A po receptu znamo, da nece doci nikako.
Gospodina direktora, treba izgleda jos nagraditi za pretrpljenu bol.A za sve ono sto se desavalo do momenta tragedije i ono sto je prouzrokovalo, ne treba biti upitno?
Kada ce neko jednom u ovoj zemlji ustati i reci, to je bila moja odgovornost? Opet i sve ce se svaliti na neimastinu koja kao memljiv vazduh dise u prostoru bez osjecaja za licnu odgovornost !
Ocigledno, da se i ova tragedija, koristi samo za prikupljanje novih novcanih sredstava!
-
senada
pretpostavljam da kako rece na tv u post traumatskom stanju naspram 'promptno' odgovornog sugovornika moze, tj. mogu 'promptno' osmisliti "objektivne" retoricke samoodbrambene i samozastitne mehanizme, naravno uz 'promptnu' podrsku onih koji su kako on u afektu rece - promptno i u kontinuitetu - 'promptno' po svim zakonskim osnovama skrbili dom, osoblje i djecu.tempora wrote: To je ono, sto mene jos ponajvise pogadja u svoj ovoj tragediji.Za direktora se kaze, da je toliko utucen tragedijom, a na temi humanitarnih akcija, bi receno kako trenutno ne moze govoriti o bezbjednosti te djece.
odlozene reakcije, odgovori, izjave, argumenti, komentari i dr. tabu teme i dileme "u prvim postraumatskim nesuvislim i nepromisljenim recenicama" - tj. spontane, istinite izjave se odlazu jer mogu se sukobiti interesnim (ne)odgovornim grupama i pojedincima, sto mozes prepoznati u gornjem boldiranom dijelu poruke.tempora wrote:Ja tu njegovu bol ne mogu mjeriti, ali se pitam zasto je taboe, da se postave takva pitanja i zasto se smatra da odgovori trebaju doci kasnije? A po receptu znamo, da nece doci nikako.
Gospodina direktora, treba izgleda jos nagraditi za pretrpljenu bol.A za sve ono sto se desavalo do momenta tragedije i ono sto je prouzrokovalo, ne treba biti upitno?
na zalost, u ovoj zemlji su posljednjih godina u rapidnom porastu oni koji ustaju da ukazu na odgovornost, ali niko se ne dotice pravih i (ne)odgovornih nadleznih institucija a kamo li prozivki po licnim imenima i prezimenima (ne)odgovornih osoba.tempora wrote:Kada ce neko jednom u ovoj zemlji ustati i reci, to je bila moja odgovornost? Opet i sve ce se svaliti na neimastinu koja kao memljiv vazduh dise u prostoru bez osjecaja za licnu odgovornost !
U dijelu vezanom za tebe bila sam u krivu kada sam jedan puta rekla da si arogantna i da se pravis pametna, i opet se pozivam na boldirani dio ove moje pretposljednje recenice na ovoj temi, uz izvinjenje tebi, a samim tim i priznanje da si ocigledno po ovom kao i po svim drugim pitanjima imala ispravan stav.tempora wrote:Ocigledno, da se i ova tragedija, koristi samo za prikupljanje novih novcanih sredstava!
Voljela bih da krivicno odgovaraju odgovorni i pravi krivci ali kako nedavno jedan policijski komesar na tv u 'javnoj tajni' rece - da, istina je da zakon stiti kriminalce.
-
nisamja
#206 jedna vaspitacica na 25 djece??!!
Ja sam radila u Americi sa djecom u vrticu. uglavnom je pravilo da svako odjeljenje ima po max. 9 djece i da ih pazi tri uciteljice.
Kad sam cula da je kod nas slucaj da toliko djecijih zivota bude povjereno samo jednoj osobi onda zaista ne bih se usudila biti licemjerna i kriviti neduznu zenu vec one koji su zaduzeni da OBEZBIJEDE ponajprije SIGURNOST nesretnim bebama.
Voljela bih prenijeti svoje iskustvo iz Amerike u nase ustanove i rado bih to ucinila i volonterski jer mislim da dobre uvijete za odrastanje zasluzuje svako dijete.
Zalosno je sto je 5 beba izgubilo zivote na takav okrutan nacin, ali sreca je da nesreca nije bila jos gora ne daj boze.
Kad sam cula da je kod nas slucaj da toliko djecijih zivota bude povjereno samo jednoj osobi onda zaista ne bih se usudila biti licemjerna i kriviti neduznu zenu vec one koji su zaduzeni da OBEZBIJEDE ponajprije SIGURNOST nesretnim bebama.
Voljela bih prenijeti svoje iskustvo iz Amerike u nase ustanove i rado bih to ucinila i volonterski jer mislim da dobre uvijete za odrastanje zasluzuje svako dijete.
Zalosno je sto je 5 beba izgubilo zivote na takav okrutan nacin, ali sreca je da nesreca nije bila jos gora ne daj boze.
- 8. sekretar SKOJ-a
Nadležnost nad Domom Bjelave je kantonalna. Ljudski faktor je prouzrokovao požar, te je 5 beba, meleka/anđela je umrlo.
Sud će reći svoje. Niko od odgovornih političara nije dao ostavku.
Kada u Japanu skretničar vozova zaspe (ljudski faktor) i tako skrivi nesreću, resorni ministar izvrši harakiri.
Japan je Zemlja izlazećeg sunca, a mi smo Zemlja zalazećeg sunca!
Sud će reći svoje. Niko od odgovornih političara nije dao ostavku.
Kada u Japanu skretničar vozova zaspe (ljudski faktor) i tako skrivi nesreću, resorni ministar izvrši harakiri.
Japan je Zemlja izlazećeg sunca, a mi smo Zemlja zalazećeg sunca!
-
Nancy Drew
-
Nancy Drew
-
Nancy Drew
-
amrino
Ne znam za vas ali ja ves duzi niz godina pratim rad gospodina direktora...Sigurno mogu reci da je on rijetkost u danasnjem svijetu punom gada...Covjek je cijelog sebe dao toj djeci, bio im je i mama i tata...i svako od njih iskreno voli kao da su njegova rodjena djeca, djeca njega vole..on im je jedina svijetla tacka...Mozda bi trebao snositi odgovornost jer je direktor- ali me samo brine- ko ce doci na njegovo mjesto?! 
-
Nancy Drew
-
_BosanaC
Procitaj ovo sto je @amrino napisala... Pa procitaj opet... I opet... I opet... I jos ko zna koliko puta. Pa ako ti nesto ne bude jasno, otidji i priupitaj neko od te djece iz doma (ja sam ih vec imao priliku nekoliko upoznati i prije ovog slucaja) sta misle i sta ce reci o tom covjeku...Nancy Drew wrote:Ako jeste onda je to urađeno ispotiha jer nisam nigdje vidjela ništa o tome dok se recimo o Pedijatriji i Pomodorinu piše sve u 16. (poređenje neprimjereno ali bogami i medijska pažnja)
Pa se onda slobodno natakari na njega, ako ti jos uvjek nesto ne bude jasno.
-
tempora
Nancy Drew wrote:Direktor je prije par dana dobio nagradu Općine Centar za postignuća u raduNancy Drew wrote:Mučno mi je uopće pisati o ovome ali moram ovo reći jer primjećujem da se stvari totalno brkaju i okreću u pogrešnom pravcu.
U NORMALNOJ zemlji, sa NORMALNIM zakonima po proceduri se rade NORMALNE stvari nakon ovakvih tragedija a to su:
Momentalna SUSPENZIJA i ISTRAGA protiv upravnika Doma i imenovanje privremene uprave.
ISTRAGE i ISPITIVANJE ODGOVORNOSTI svih dežurnih koji su u tom momentu bili zaduženi za brigu o djeci.
ISTRAGA u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje su mogle dovesti do ovakve tragedije i svih drugih nepravilnosti u radu.
Živote ovih sirotih beba niko ne može vratiti ali u NORMALNIM zemljama za ovakve stvari neko ODGOVARA a bogami ide i u ZATVOR. Uz suze ili bez njih.
Tako to ide u NORMALNIM zemljama.![]()
![]()
...
na pitanje da li je moralno da u ovakvim okolnostima prima nagrade i bi li bilo razumnije da je vrati, odgovorio je da mu to ne pada na pamet![]()
![]()
![]()
Toliko
Ako može biti veći horor od ovoga ...
Koliko me pamcenje sluzi, odmah nakon tragedije, kada se forum skupio da pritekne u pomoc, direktor je izjavio kako on nema vremena za donacije vec ima racun pa neka se salju novci.Neka me demantuju oni koji znaju vise o toj izjavi i oni koji znaju u tancine od a do z kako je receno.Ni tada, niko se nije usudio iznijeti sumnje ili upitati direktora o njegovoj odgovornosti a ponajmanje ispitati njegovu bahatost u tom pogledu.Valjjda u tragedijama ljudi ne smiju postavljati pitanja, iz bojazni da se ne ogrijese?
I zbog toga me ne cudi nagrada, a ponajmanje njegovo neodbijanje iste.On smatra valjda da je zasluzan.A bebe su u smrt odnijeli zli patuljci nad kojima direktor ipak nema nikakvu odgovornost!
-
Vingo
Bebe su otisle bozjom voljom....Kod nas valjda ljudski faktor ne postoji....
Niko ne spori Amiru da voli djecu. Pricamo o odgovornosti koju nikad niko nece da preuzme.
I da malo demistifikujemo stvar.....svako ko je jednom usao u Bjelave ili bilo koju instituciju za brigu o djeci bez roditeljskog staranja, ZNA da ta djeca vole svakoga ko im da minimum paznje i ljubavi....
Ko treba da odgovara za ovo?
Grijalica?
Niko ne spori Amiru da voli djecu. Pricamo o odgovornosti koju nikad niko nece da preuzme.
I da malo demistifikujemo stvar.....svako ko je jednom usao u Bjelave ili bilo koju instituciju za brigu o djeci bez roditeljskog staranja, ZNA da ta djeca vole svakoga ko im da minimum paznje i ljubavi....
Grijalica?
-
Nancy Drew
-
amrino
Ok on kao direktor treba da snosi odgovornost...ali mene vise brine da li ce se poslije njegove osude i smjene u sustini ista promijeniti. Hoce li se otkloniti razlozi zbog kojih se grijalica uopste palila...hoce li ta djeca ista dobiti...hoce li se uslovi njihovih zivota promijeniti na bolje?!Vingo wrote:Bebe su otisle bozjom voljom....Kod nas valjda ljudski faktor ne postoji....
Grijalica?
Ili ce se direktor, koji se godinama zrtvuje za tu djecu smijeniti, osuditi a svi problemi koji su doveli do ove tragedije- gurnuti pod tepih?!
-
_BosanaC
Iskreno se izvinjavam na uplitanju u temu.
Da, to je Bog tako odredio, Vingo je u pravu. A Amira nabiti na kolac, i za njega je Bog tako propisao.
A znamo da je on milostiv.
Zato valjda Karadzic i Mladic jos dunjalukom hodaju...
Povlacim se definitivno iz ove rasprave.
Da, to je Bog tako odredio, Vingo je u pravu. A Amira nabiti na kolac, i za njega je Bog tako propisao.
-
amrino
De nas prosvijetli onda! Idi iz istih stopa u najblizu policijsku stanicu i iznesi sve te dokze protiv njega. Ja za njegovu "nevinost" necu dati ruku- ali isto tako necu se truditi da trpam covjeka u zatvor na osnovu mahalskih prica. Covjek je obavljao posao na koji bi rijetko ko od ovih najgrlatijih pristao...jebada je to...raditi s tom djecom, zbog toga mu kapu skidam za sve ostalo postoji sud...ali me niko ne moze ubijediti da je on SAM kriv za tragediju...Da je lik ne znam sta radio u tom domu, da je krao lopatom- gdje su bili ljudi koji su trebali da ga kontrolisu i zaustave?!Nancy Drew wrote:Kao neko ko je, već 15 godina, SASVIM UPOZNAT s radom i Doma i Zukića, znam dobro o čemu govorim. Do detalja. Provela sam u Domu vremena koliko vi svi zajedno. Nemate pojma o čemu govorite._BosanaC wrote:Procitaj ovo sto je @amrino napisala... Pa procitaj opet... I opet... I opet... I jos ko zna koliko puta. Pa ako ti nesto ne bude jasno, otidji i priupitaj neko od te djece iz doma (ja sam ih vec imao priliku nekoliko upoznati i prije ovog slucaja) sta misle i sta ce reci o tom covjeku...Nancy Drew wrote:Ako jeste onda je to urađeno ispotiha jer nisam nigdje vidjela ništa o tome dok se recimo o Pedijatriji i Pomodorinu piše sve u 16. (poređenje neprimjereno ali bogami i medijska pažnja)
Pa se onda slobodno natakari na njega, ako ti jos uvjek nesto ne bude jasno.
A baš zbog toga što mu se niko, za ovih 15 godina nije NATAKARIO, kako kažeš, desilo se ovo što se desilo.
Još jednom NEMAŠ POJMA O ČEMU GOVORIŠ, nažalost.
Malo je to dublji problem...
-
Vingo
Vidis da dodjemo na isto...On treba i mora da snosi odgovornost. Ali ne da bude jedino zrtveno janje, a da se poslije ista praksa nastavi samo s drugim namjestenikom...
A glede njegovog umiranja od ljubavi za djecom....lijep marketing...Tempora je ubola u srz kao obicni, al iskusni posmatrac.....Nije tesko.
A glede njegovog umiranja od ljubavi za djecom....lijep marketing...Tempora je ubola u srz kao obicni, al iskusni posmatrac.....Nije tesko.
-
Vingo
_BosanaC wrote:Iskreno se izvinjavam na uplitanju u temu.
Pa nije ti losa odluka jer zvucis pateticno i pricas napamet!